Portugalské okénko (24.) - preview

19.05.2013, 06:42, aktualizováno 19.05.2013, 06:42
Previews
Portugalská Primeira Liga směřuje do strhujícího finále. Sporting ani Braga už svých vysněných met nedosáhnou, ve hře o titul ovšem nadále zůstávají oba giganti. Porto má vše ve svých rukou, stačí mu naplno bodovat na půdě třetího Paçosu; naopak Benfice přirozeně nemusí stačit ani sebemohutnější debakl předposledního Moreirense...
Paços Ferreira - FC Porto  (neděle 19:30)
Už počtvrté v řadě cestuje Porto k závěrečnému kolu na cizí půdu, z minulých třech takových výjezdů odvezl výhradně pohodové výhry s celkovým skóre 11:3. Tentokrát se ale dá čekat, že to bude docela jinačí káva. Paços Ferreira už sice na rozdíl od Porta dobojoval a má jistou Ligu mistrů, nepříjemným soupeřem ovšem zůstává i nadále.

Draci každopádně v současné situaci nemohou na nikoho brát ohledy, těžko se budou zaobírat značným potenciálem protivníka trápit zcela kohokoliv. Na podzim ostatně od Paçosu ani neinkasovali (2:0), takže to s respektem nemusejí přehánět - kór když minule skrze heroickou pozdní trefu Kelvina urvali pro poslední kolo klíčovou pozici.

Nyní Porto jednoduše má z čeho těžit; navíc je historicky mentálně nejsilnějším týmem v zemi, pořád je jediným neporaženým portugalským mančaftem v této ligové sezoně a stejně tak samozřejmě platí, že proti Benfice prodloužilo sérii bez ztráty kytičky již na šest kol. Co tedy může Dragões jedině zastavit a odlákat od mistrovského hattricku, jsou jedině oni samotní - o tom asi těžko může být sporu.

Vítor Pereira má před výkopem lehce ztíženou pozici, když vedle dlouhodobě odstaveného Maicona nemůže počítat ani se svou spolehlivou skálou jménem Fernando. Jako možné záplaty se nyní hlásí Belgičan Defour, který by zřejmě představoval tu opatrnější variantu, potažmo napravený hříšník Izmajlov.

Jak už bylo řečeno, Paços Ferreira již v tomto malém zbytku sezony nemá o co hrát. Senzační třetí příčka s předstihem zajištěna, a tak se už pomalu hledí do budoucna. Ředitel provinčního klubu se již rozhodl pracovat na udržení stávajícího kádru, takže údajně měly být nabídnuty nové kontrakty trojlístku António Filipe-Filipe Anunciação-Manuel José. Pouze třetí jmenovaný křídelník nicméně představuje opravdu klíčový článek Fonsecova mužstva, zbylí dva borci akorát nafukují kádr do šířky. Ale právě širší struktury týmu se pochopitelně v bojích v rámci Ligy mistrů budou hodit...
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 11.00 - 5.75 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Beira Mar - Sporting CP  (neděle 19:30)
Beira Mar je sice před závěrečným kolem portugalské ligy na posledním místě, stále se však může zachránit - potřebuje k tomu porazit Sporting a doufat, že další výsledky budou hrát v její prospěch..

Lisabonský klub svůj úkol nakonec nesplnil a do Evropy se mu už postoupit nepodaří, což znamená jediné - v létě se budou dít velké změny. Nejdřív je však potřeba dohrát stávající sezonu, a pokud možno ji zakončit se ctí; nebude to však jednoduché, jelikož domácí mají na rozdíl od Ferreirova týmu jasnou motivaci. Momentálně má Beira Mar na kontě 23 bodů, na čtrnácté Olhanense ztrácí pouze jediný.

Kouč Costinha tak logicky očekává velké finále. "Jsem sebevědomý, můj tým je motivovaný a je si dobře vědom zodpovědnosti, která před ním leží. Čeká nás souboj s velkým soupeřem. Sporting bude chtít zakončit sezonu vítězstvím, proto musíme předvést dobrý zápas, abychom jim to překazili."

"Beira Mar se vždy snaží předvádět svoji hru. Budeme dělat vše jako vždy a doufat, že nám to pomůže k potřebnému výsledku," konstatuje bývalý portugalský reprezentant. "Nejdůležitější je uvědomit si, že náš protivník má obrovskou kvalitu a je veden excelentním koučem. Věřím, že nás čeká férový zápas, a ve své svěřence mám naprostou důvěrů. Každý den na tréninku vidím, že to funguje. Snažíme se připravit tak, abychom byli schopní reagovat na jakoukoliv situaci," dodává.

Domácí soupeří o záchranu se čtveřicí týmů; Vitória Setúbal (26 bodů) přivítá před vlastním publikem Bragu, Gil Vicente (25) čeká doma Estoril, Olhanense (24) nastoupí rovněž doma proti Marítimu, a nejtěžší úkol leží před patnáctým Moreirense (24), které zajíždí na půdu Benfiky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SL Benfica - Moreirense FC  (neděle 19:30)
Lisabon, navždy to prokleté město? Na sklonku sezony 2004/05 to byl Sporting, kdo prohrál velký šlágr, pár dní nato finále druhořadého evropského poháru a nakonec i samotný titul - dnes je Benfica velmi blízko takřka identickému repete. A před duelem s Moreirense ji situaci nikterak neulehčuje ani skutečnost, že oba předešlé duely ztratila teprve skrze góly ze samotného nastavení...

A to není jediný faktor, který lisabonským nehraje do karet. Jak si správně uvědomuje Jorge Jesus, Porto sice cestuje ven, to však na půdu soupeře, kterému už o nic nejde - to proti Benfice nastoupí mužstvo, které aktuálně s ohledem na vzájemné zápasy s Olhanense sestupuje. "Je to konkurenceschopný tým, který si zaslouží být v první lize," poznamenal záhy Jorge Jesus na adresu soupeře.

A rozhodně přitom nebyl nějak mimo - Moreirense v Portu či Braze prohrálo o jediný gól (0:1) a samotná Benfica na hochy z Moreiry nemá dobré vzpomínky, pokud odbočíme jenom kousek vedle z ligové soutěže. V Taça de Portugal to s nimi nebyla žádná procházka (výhra 2:0 urvaná v poslední půlhodině) a v Ligovém poháru pak dokonce v rámci čtyřčlenné skupiny uhrálo Moreirense s obávaným gigantem ve finále nic neřešící remízu.

Tak jako tak si Orli doma prostě nemohou dovolit ztrácet body s právě sestupujícími nováčky. Jestliže se to samé Benfice stalo v únoru 2003 i 2004, dnes se takové zaváhání rozhodně nesmí opakovat. Už jen proto, že se Estádio da Luz znovu naplní až po střechu, aby přihlíželo zcela stoprocentnímu výkonu Jesusovy party, která zřejmě bude ochuzena o služby stopera Garaye, jenž nedohrál nešťastné finále Evropské ligy.

Předposlední celek tabulky naopak bude značně povzbuzen návratem zkušeného obránce Pessoy a dále také kvarteta Nilson-Augusto-Tales-Wagner. V nominaci kouče Augusta Inácia jinak logicky chybí suspendovaný Anilton a životně důležité klání se - stejně jako řada předešlých - netýká ani exslávisty Belaïda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto29236068:1475
2.SL Benfica29235174:1974
3.Paços Ferreira291412342:2754
4.SC Braga291541059:4449
5.Estoril Praia291261144:3642
6.Vitória SC Guimarães291171136:4640
7.Sporting CP291091032:3539
8.Rio Ave FC291161234:4239
9.CS Marítimo29911934:4438
10.CD Nacional29981242:5035
11.Académica Coimbra296101332:4328
12.Vitória FC Setúbal29751730:5426
13.Gil Vicente FC29671630:5125
14.SC Olhanense29591526:4224
15.Moreirense FC29591529:4824
16.SC Beira Mar29581634:5123
Ostatní zápasy
19.05. 19:30Vitória SC Guimarães - Rio Ave FC
19.05. 19:30SC Olhanense - CS Marítimo
19.05. 19:30Gil Vicente FC - Estoril Praia
19.05. 19:30CD Nacional - Académica Coimbra
19.05. 19:30Vitória FC Setúbal - SC Braga

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
FC Porto FC

Poslední zápas sezony Tak at slavíme titul !!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

piču budete slavit, 1:1 na pacosu

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
Hiko

Vidím tohle kolo na dost remíz, pasují mi třeba k zápasům Olhão - Marítimo, Gil Vicente - Estoril, Setúbal - Braga nebo VSC - Rio Ave. Takže nečekám moc zvratů v tabulce, o titulu je na 99% rozhodnuto, stejně jako o pohárových příčkách, dole to podle mě zůstane také takto, spadne Beira Mar s Moreirou.

No a z druhé ligy se vrací Belenenses a Arouca, takže liga možná na stadionu v Aveiru zůstane, otázkou totiž je, zda druzí jmenovaní budou moci vůbec hrát ligu na svém stadionu, načež se pro ně nabízí případně Aveiro nebo Porto jako nejbližší vhodné stadiony.

Reagovat
FC Porto FC

jedině že by hráli na stadionu Boavisty :D

Reagovat
smazaný uživatel

ale to by nebylo špatné, ten stadion je fajn

Reagovat
Benfica

Tak kde potom bude hrať Pacos de Ferreira Ligu majstrov??

Reagovat
FC Porto FC

My vedeme, Benfica teče :D

Reagovat
placa

ta penalta, W T F????????

Reagovat
FC Porto FC

viděl sem ji několikrát ale nerozluštil sem jestli mu fakt o patu brnkl nebo ne

Reagovat
Benfica

nebola, nebola, nebola, ale to je bohužiaľ dnešný futbal

Reagovat
placa

no možná malililinko, ale faul na penaltu ani náhodou a slušná simulace

Reagovat
placa

a před šestnáctkou, pač i po tom kontaktu ještě udělal asi 2 kroky a pak v šestnáctce spadnul

Reagovat
SqueeZy

Benfica si to teda solidně nepohlídala, na to jak to měla rozjeté, tak hořkej dojezd. Docela smutný prohrát jediný zápas a ještě jako předposlední a takovým způsobem. Každopádně gratulace Portu k titulu

Reagovat
OnderCZ

Jo jo smutné to je, škoda, doufal jsem, že letos to Benfica urve. A ještě k tomu to finále EL. Ale Porto koneckonců v lize neprohrálo ani ten jeden zápas, což si zaslouží gratulaci k titulu.

Reagovat
FC Porto FC

MIIIIIIIIIISTŘIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ♥

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele