Portugalské okénko (2.) - preview

02.11.2012, 16:21, aktualizováno 02.11.2012, 16:21
Previews
Primeira Liga spěje k osmému kolu a dva týmy stále ještě hájí neporazitelnost. Konkrétně jde o vedoucí duo Porto-Benfica, které na vlastních hřištích uvítá tradičně nepříjemné soupeře. Braga pohostí Gil Vicente, přičemž program opět uzavře Sporting.

V Setúbalu, rodišti Josého Mourinha, se přitom schyluje k jednomu veleočekávanému debutu. Franky Vercauteren pomalu týden a půl napíná celou zemi a především příznivce Sportingu - i když fakticky nemusel, pondělní klání ještě nechal odřídit svého současného asistenta Océana.

Sám přitom ale rozhodně nelenil, když před minulým víkendem dobrovolně zašel na utkání rezervního mužstva. Na jeho plodech (jde v podstatě o akademii) tedy zřejmě chce minimálně zčásti svou revoluci založit; jak odstartuje v neděli večer, toť nejžhavější otázka tohoto portugalského víkendu a tedy i našeho okénka.
FC Porto - CS Marítimo  (pátek 21:15)
Pikantní souboj je tentokrát v plánu na páteční večer. Ve 21:15 našeho času totiž vyběhnou na trávník dva, řekněme, uměle znepřátelené kluby. Mezi Portem a Marítimem to vře poté, co bohatší a slavnější strana odloudila té druhé útočníka Klébera.

Na Madeiře, jakožto fotbalistově dočasném domově, měli chtít na brazilského forvarda uplatnit přednostní právo; to však údajně Dragoes ignorovali, k tomu se přidal bojkot hráče a dnes dvojnásobného reprezentanta plně vlastní loňský mistr. Prezident Marítima Carlos Pereira teď celou věc žene k soudu s tím, že se prý mocných nebojí na kolbišti ani mimo něj...

Tam z nich nicméně strach rozhodně jde. Porto je prozatím doma stoprocentní se skóre 10:0 ze tří zápasů; rady si tu nevěděl ani Sporting (0:2). Navíc Marítimo historicky nemá pražádné zkušenosti s vyloupením Dragãa - od jeho otevření v listopadu 2003 tu jen jednou remizovalo, jinak pouze prohrávalo (osmkrát). Obecně solidní venkovní forma (dvě výhry ze tří pokusů) by tak ve finále "námořníkům" mohla být docela dobře k ničemu.

Vítor Pereira před papírově náročným duelem zařadil zpět na soupisku obránce Miguela Lopese a Abdoulayeho, ale také - shodou okolností - útočníka Klébera. Ten letos prozatím jednoznačně zklamává, když vysloveně mizerný výkon podal dokonce i proti amatérům ze Santa Eulálie. Ve stínu fenomenálního Martineze si Kléber kopl všehovšudy pětkrát, z toho čtyřikrát z lavičky (v lize dá dohromady ubohých 58 minut akce). Není tedy překvapením, že na úvodní gól sezony stále čeká. Dovedete si představit, co by se dělo, kdyby své váhání utnul zrovna nyní?

V nominaci na víkend pro změnu opětovně schází stoper Rolando, který je tak nejspíš definitivně na cestě do Fenerbahce. Mezi vyvolenými absentují rovněž křídelníci Iturbe a Kelvin. Hosté budou logicky postrádat brankářskou jedničku jménem Salin, která byla vyloučena v závěru minulého klání s Bragou. Šanci by tak mohl dostat Ricardo Ferreira, jenž je alespoň rozchytán z béčka.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.00 - 15.00
více informací
SC Braga - Gil Vicente FC  (sobota 19:30)
Po náročném zápase v Marítimu čeká Bragu papírově jednodušší soupeř, na Estádio 1° de Maio přijíždí celek Gil Vicente. Domácí jsou v tomto střetnutí jasnými favority, a pokud chtějí udržet krok s vedoucí dvojicí Porto - Benfica, nesmí ztratit body.

Arsenalistas jsou po sedmi odehraných zápasech třetí, avšak ani hosté nezačali vůbec špatně a patří jim průběžná sedmá příčka, v případě výhry se pak mohou vyšplhat už na čtvrtou pozici. Utkání bude zajímavé i z toho důvodu, že jde o derby - Gil Vicente totiž sídlí ve městě Barcelos, které se nachází na severozápadě země v kraji, jehož metropolí je právě Braga.

Bez gólů se však svěřenci Paula Alvese neobejdou, pokud chtějí pomýšlet na úspěch. A právě ty můžeme mít za ingredienci, která týmu pojmenovaném po slavném trubadúrovi z 16. století chybí nejvíce - s pouhými šesti zásahy jde o suverénně nejméně produktivní tým vrchní poloviny tabulky. Obrana kolem brazilských borců Cláudia a Halissona naopak funguje perfektně - bude to ale stačit?

Největší hvězdou domácího celku je Éder, hrotový útočník a nejlepší střelec soutěže. Jeho formy si už stihli všimnout zahraniční zájemci, konkrétně Turci - podle informací, které přinesly deníky Vatan a Milliyet, se totiž o borce s guinejskými kořeny zajímá slavné Fenerbahce. Do Istanbulu by se společně s ním mohl stěhovat i další skvělý ofenzivní hráč, Jackson Martínez z Porta.

Fenerbahce se letos nedaří úplně podle představ, v Lize mistrů spěje k vypadnutí a v domácí soutěži ztrácí pět bodů na vedoucí duo Galatasaray - Antalyaspor. Představitelé klubu by Édera rádi přivedli už v lednu, avšak taková investice by je vyšla pořádně draho - prezident Bragy António Salvador si svůj klenot cení na 30 milionů Eur.

A Braze se s Éderem daří. Není proto divu, že představitelé klubu hýří sebevědomím, což naposledy potvrdil trenér José Peseiro v rozhovoru pro UEFA. "Moji hráči mají kvalitu i potenciál," pyšní se. "Díky nim můžeme do každého zápasu nastupovat s cílem a snahou vyhrát. Navíc se můžeme dále zlepšovat a být ještě silnější. Hráči, které trénuji, jsou pro mě ti nejlepší," uzavírá Peseiro.

To by se v derby mělo potvrdit, avšak Braga to přesto nebude mít úplně jednoduché - chybí jí totiž hned pětice hráčů. K předzápasovému setkání vůbec nedorazili Paulo Vinícius, Ismaily, Paulo César, Djamal Mahamat a Carlao. Otázkou pak zůstává zdravotní stav obránce Douglaa, který ještě nedávno trénoval pouze s úlevami.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
více informací
SL Benfica - Vitória SC Guimarães  (sobota 21:30)
Po třech borcích s nula starty za A-tým na kontě musel Jorge Jesús sáhnout před týdnem; a neméně oslabenou Benfiku teď čeká další potenciálně tuhá bitva. Gil Vicente posledně očekávání nenaplnilo a padlo bez jakýchkoliv okolků, dopadne to tedy stejně i s Guimarãesem?

Vítěz týden starého klání dvou portugalských "viktorek" se jako už tradičně zařadil k týmům druhého, nepříjemného sledu. A není to ani tak dávno, co mužstvo z úplného severu země vyloupilo hlavní město. V březnu 2009 na Estádiu da Luz oslavilo výhru 1:0. Letos zatím Guimarães nezvládá právě jen duely se členy elitní čtyřky - podlehl pouze Portu a Braze.

Lisabonští za sebou mají neobvykle hektické dny. Jejich stávající prezident dostal další mandát, zástupci brazilského Santosu patrně přijeli jednat o Aimarovi, server Transfermarkt označil Benfiku za 20. nejcennější fotbalovou značku ve světě (přes 170 milionů eur) a v neposlední řadě se v polovině týdne konečně účtovala sezona 2011/2012 (Porto či Braga mají tuto proceduru dávno za sebou).

Ze zevrubné zprávy vyplývá najevo, že Benfica stihla do 30. června navršit ztrátu 11,7 milionů eur; to však pro fanoušky 32násobného mistra neznamená tu nejhorší zprávu. Tou jsou spíše svědectví o tom, z kolika procent velkoklub doopravdy kontroluje své hráče. Například z Nélsona Oliveiry skutečně vlastní jen 45 % (až 30 procent náleží neznámé třetí straně), z Garaye 40, z Gaitána 85 a třeba z Émersona ubohých 20 procent.

Zároveň se v metropoli na nadcházející souboj připravují pochopitelně bez Enza Péreze, jenž se nechal hloupě vyloučit za rozhodnutého stavu klání minulého. Orli tak opětovně budou muset nastoupit v notně poslepované sestavě. Šanci by mimo jiné mohl znovu dostat Rodrigo, objev loňské sezony, který je poslední měsíc dokonale "utlačován" úžasně gólovým Limou.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.00 - 12.00
více informací
Vitória FC Setúbal - Sporting CP  (neděle 21:15)
Papírově by to vypadalo na jasný zápas, ale ve skutečnosti jde o hodně ošemetnou záležitost - Setúbal totiž přivítá slavný Sporting z pozice tabulkového souseda. Oba celky mají zatím velmi podobnou sezonu: sedm zápasů, jedna výhra, čtyři remízy, pět vstřelených gólů. Nebýt o něco horší bilance obdržených branek, díky níž je Setúbal jedenáctý, jednu příčku pod svým dnešním konkurentem, jsou čísla obou týmů identická.

To je samozřejmě horší pro hostující Sporting, o jehož mizerném startu do sezony se toho napsalo už dost a dost. Tým nedávno převzal nový trenér Franky Vercauteren, který nahradil odvolaného Pinta, a tento víkend si odbyde svoji premiéru na lavičce - minulý týden ještě pozici kouče převzal stabilní asistent Océan Cruz.

A Vercauteren dává najevo, že i přes nepříznivou situaci svému týmu věří. "Nikdy jsme nepochybovali o kvalitách hráčů," ujišťuje. "Zápas v Setúbalu bude náročný, ostatně jako všechny. Hráči jsou však motivovaní a sebevědomí." Minulý zápas s Académicou skončil pouze neuspokojivou remízou 0:0, a belgický kouč ho chce hodit za hlavu: "Co se stalo, stalo se. Neohlížíme se přes rameno, pokračujeme v práci. To důležité leží před námi."

Vercauteren se po svém seznámení s kádrem rovněž rozhodl přizvat do prvního mužstva šestici mladíků z B-týmu. Jde o Ricarda Esgaia, Betinha, Brumu, Tiaga Iloriho, Pedra Mendese a Luíse Ribeira - všichni před zápasem trénovali s áčkem a nový trenér je může při své premiéře poslat na hřiště.

Z velké části jde o důsledek Vercauterenova kréda - jeho dobrá práce s mladými hráči je pověstná. Svoji roli ovšem hrají také zranění, neboť na marodce jsou Daniel Carrico, Pereirinha, Boulahrouz, Pranjić a Arias. Zejména absence Boulahrouze a Carrica přidělávají kouči vrásky na čele, neboť bude muset experimentovat s novým složením středu obrany.

Toho by měl využít právě Pedro Mendes, jeden z "povýšených" mladíků. Do základu zřejmě naskočí dvojice Marcos Rojo - Xandao, ale Mendes, kapitán béčka, může podle všeho začít pomalu pomýšlet na kariéru v prvním mužstvu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.30 - 1.73
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SL Benfica752019:617
2.FC Porto752017:517
3.SC Braga742117:1014
4.Rio Ave FC73229:911
5.Vitória SC Guimarães73227:1011
6.Paços Ferreira724110:710
7.Gil Vicente FC72326:89
8.Académica Coimbra71519:88
9.CS Marítimo72234:88
10.Sporting CP71425:77
11.Vitória FC Setúbal71425:107
12.Moreirense FC713310:116
13.SC Olhanense713312:146
14.Estoril Praia713311:136
15.CD Nacional71249:155
16.SC Beira Mar70347:163
Ostatní zápasy
04.11. 17:00Moreirense FC - Rio Ave FC
04.11. 17:00Paços Ferreira - SC Olhanense
04.11. 17:30CD Nacional - SC Beira Mar
04.11. 19:00Académica Coimbra - Estoril Praia

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula / abola.pt, portugoal.net

Komentáře (42)

Přidat komentář
smazaný uživatel

nemôžte to nazvať nejak inak? portugalske okienko znie divne. Napríklad týždeň v ZON Sagres alebo niečo podobné.

Ale dík za článok :)

Reagovat
fantomas

Teď už to měnit určitě nebudem; ani divně mi to nezní.

Reagovat
The Krupy

Reagovat
Han střelil první

Franky Věříme..

Reagovat
The Krupy

Na toto sa vždy teším najviac, veľké díky autorom

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hezké, rád si přečtu info... :) A kam zmizely souhrny Skotské ligy? :(

Reagovat
fantomas

Dopryč, kde je bude číst zhruba stejný množství lidí.

Reagovat
Hiko

FC Porto - Marítimo 3:0 - tady nebude co řešit

SC Braga - Gil Vicente 3:1 - i když hostům přeju víc, tady to stačit nebude

Benfica - V. Guimarães 4:1 - VSC nebude mít šanci

P. Ferreira - Olhanense 1:1 - nuda kola

Nacional - Beira-Mar 1:0 - hoši z Aveira (BM) budou mít letos velké problémy

Moreirense - Rio Ave 2:1 - domácí nováček ještě bude mít dost elánu

Académica - Estoril Praia 2:1 - hosté budou zlobit, ale Coimbra to ukope gólem ze závěru

V. Setúbal - Sporting 1:3 - z Lisabonu de facto jen přes most, takže čekám silnou podporu pro SCP a nového kouče

Reagovat
smazaný uživatel

Vsak to tam mas samy over , na Portugalsko mi to nesedi

Reagovat
Hiko

pravda, tak místo nějakého 2:1 dej 1:0 a je to

Reagovat
smazaný uživatel

Neplánujete něco podobného i s Ukrajinskou ligou? Kde byste sledovali Sachtar, Dynamo, Dnipro a Metalist

Reagovat
smazaný uživatel

Sestavy a tipy?

Reagovat
STR

parádní článek Sporting musí vyhrát i když ta ztráta na pohárové příčky je malá. Na lepší jak čtvrté místo to nebude. Bohužel

Reagovat
FC Porto FC

Včera sme Maritimo s klidem přejeli a goly krásný hlavně ten Varely. Ale to že se nám zranili v jednou zápase tři hráči a to dokonce včetně golmana je hodně špatný. A Jacskon je nezastavitelnej. A zájmu Fenerbachce o Jacksona se jenom směju A to že by Braga po půl roce pustila Edéra to se mi taky nezdá pravděpodobný. Na koho si Turci můžo udělat nárok je tam maximálně Rolando protože ten nehraje

Reagovat
smazaný uživatel

ad. Benfica a zminka o Aimarovi. Ja se docetl, ze v lednovem prestupovem terminu je odchod Aimara uz temer jistou veci. Osobne to nechapu - Benfica jeste nezacelila ztraty ze zalozni rady po prodeji Javi Garcii a Witsela, a jeste chteji pokracovat v oslabovani? Kroky pana Vieiry jsou pro mne nepochopitelne...

Jinak Porto moc nemusim, ale vcera neskutecna smula. V prvni pulhodine dve vynucena stridani kvuli zranenim hracu v poli, ve druhe puli pak jeste zraneny golman. Zapas Ligy Mistru v Kijeve pro ne bude HODNE tezky...

Reagovat
FC Porto FC

Tak Aimar toho beztak mco nenahrál a vsadí mse že někdo do středu zálohy přijde ale někdo defenzivní. Na SÚZ místo Aimara mají Pereze, B.Césara ted asi i ten André Gomes ale hlavně Carlose Martinse.

Alex Sandro taky včera nehrál ale na LM se snad dá do kupy takže by se Mangala vrátit na stopera a tudíž by Maicon moc nechyběl i když Maicon je Maicon. Fernanda by téměř jistě nahradil Defour což je OK. Největší oslabení by byl Helton, ale zas bych chtěl vidět jak si povede Fabiano v ostrým zápase. Ale doufám že aspon dva z těch 4 hráčů co sou momentálně out se do úterý vyléčí

Reagovat
FC Porto FC

A tak mimo je i Lucho takže Lucho, Fernando, Helton, Maicon mimo a neví se jestli odehrají zápas LM. Alex Sandro by měl být v pořádku

Reagovat
smazaný uživatel

Enzo Perez, Bruno César, André Gomes ale ani Carlos Martins nemuzou vykonostne nahradit Pablo Aimara. To je stejne jako Matic nemuze nahradit Javi Garciu.

Jiste, pocet hracu jako nahradu na ty posty - to Benfica ma. Ale kvalita tymu (tedy - zalozni rady, abych byl presny) jde bohuzel dolu.

Reagovat
FC Porto FC

s Garciem souhlasím s Aimarem ne

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas, u Javiho to platí u Aimara ne.

Reagovat
fantomas

No prosim tebe, určitě bych neviděl Aimara jako někoho nenahraditelnýho. Bude jen dobře, když místo něj bude víc hrát André Gomes nebo Bruno César.

Reagovat
FC Porto FC

Martins ještě není tak starej aby ho nemohl nahradit on :)

Reagovat
smazaný uživatel

předpokládaná sestava Benfiky:

Artur-Melgarejo, Jardel, Garay, Maxi-Matic-Bruno Cesar, Salvio, Andre Gomes (možná Rodrigo, nebo Gaitan, jestli je už v pořádku)-Cardozo, Lima

Tak jedém Benfica !!!

Reagovat
fantomas

Jak kdyby Benfica hrála s Portem, fakt že jo.

Reagovat
FC Porto FC

jak to myslíš?

Reagovat
fantomas

Ty dresy. Hnedka bych je navrh Portu jako třetí sadu.

Reagovat
FC Porto FC

kurnik tak to se musím podívat co má Guimarães za dresy

Reagovat
fantomas

http://tinyurl.com/cfdrjov - takle to moc nevypadá, ale v tý rychlosti a ještě líp z dálky

Reagovat
FC Porto FC

docal haluz tyhle dresy. At radši hrajou ve svý černý barvě

Reagovat
Hiko

Ta "finská vlajka" vpředu má symbolizovat vlajku města Guimarães. VSC jako jeden z mála menších klubů má velkou řadu opravdových sympatizantů, guimarãeští jsou na svou Vitórii velmi hrdí. Navíc ta hra na srdce všech obyvatel města má možná souvislost s tím, že GMR je v roce 2012 evropským hlavním městem kultury

Reagovat
fantomas

Ale sou krásný, jen by mi víc seděly na vás no.

Reagovat
fantomas

Uuh, ten ho dobře prošlápl.

Reagovat
FC Porto FC

Gomes?

Reagovat
fantomas

Jop.

Reagovat
smazaný uživatel

Se učil u Witsela

Reagovat
smazaný uživatel

3 body doma, o gól za Portem. Jsem zvědav na LM, jestli zabojují ve středu

Reagovat
FC Porto FC

Jackson Martínez zlomil rekord Hulka. Jackson se trefil 7x po sobě zatím co Hulk 6x. Ještě má před sebou rekord Jardela ten se trefil 9x po sobě

Reagovat
smazaný uživatel

někdy se na ten Portugalskej odpad nedá ani dívat... to je jen chůze, žádné osobní souboje, jen nákopy a nuda ( tím myslím, týmy ze 2 poloviny tabulky..

Reagovat
FC Porto FC

hlavně že ten rusáckej je krásnej

Reagovat
FC Porto FC

Tak to si Sporting už dělá prdel ne

Reagovat
smazaný uživatel

Sporting vubec nehral spatne. Mel obrovskou smulu (prvni gol nestastna tec obrance, druhy gol z ofsajdu), ale herne byl v zapase lepsi...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele