Portugalské okénko (14.) - souhrn

23.02.2013, 03:40, aktualizováno 24.02.2013, 04:24
Komentáře a souhrny
Jackson Martinez zase jednou hrál hlavní roli v dresu FC Porto. Tentokrát jednu penaltu nedal, druhou proměnil a nakonec ze hry vsítil vítěznou branku do sítě Rio Ave. Braga pro změnu nad Vitórií SC vedla již 3:0, aby si ještě situaci dvojím inkasováním a červenou kartou zbytečně zkomplikovala...

FC Porto - Rio Ave FC 2:1

23.02.2013 21:15

Góly: 45+2. Jackson Martínez (pen.), 77. Jackson Martínez - 38. Braga

Jediné jméno - Jackson Martínez. Kolumbijský zabiják byl ústřední postavou utkání mezi Portem a Rio Ave, v němž hosté potvrdili výtečnou sezonu a domácí favorit měl s jejich udoláním pořádný kus práce.

Vítor Pereira postrádal po vyčerpávající bitvě s Málagou v Lize mistrů hned tři opory základní sestavy - Eliaquim Mangala a Alex Sandro byli suspendovaní, zatímco James Rodríguez se stále ještě nedal zcela do pořádku. Porto tak sice dominovalo v držení míče, ale přesto působilo v první půli poměrně vyčpělým dojmem; během úvodní půlhodiny diváci zaregistrovali všehovšudy tři zaznamenáníhodné pokusy - Lucho a Izmajlov na jedné, Bebé na druhé straně.

Ve 31. minutě se však zničehonic nabídla ideální příležitost pro domácí - penalta! Izmajlov spadl ve vápně, míč si na bílý puntík postavil Jackson - a minul. Pozdější hrdina zápasu se ztrapnil pokusem o panenkovský dloubáček; slovinský gólman Oblak se však nikam nehnul, a míč tak samozřejmě bez problémů chytil.

A bylo hůř - alespoň pro portské fanoušky, kteří museli sledovat nedorozumění mezi Maiconem a Héltonem, jehož pohotově využil mrštný Braga, vtrhl do vápna a dloubnul míč přes zkoprnělého Héltona do sítě - 0:1.

Domácí však brzy srovnali, a vše začalo u Quiñóneze - kolumbijský levý bek vůbec při svém ligovém debutu velmi příjemně překvapil. Tentokrát šlo o ruku ve vápně po jeho centru; další penalta pro domácí, a míč si staví opět Jackson Martínez! Kdyby hvězdný forvard selhal i tentokrát, byl by to už pořádný průšvih, jenže napodruhé se mu už víra ve vlastní schopnosti vyplatila, a to i přesto, že si Oblak na míč sáhl - 1:1.

Dragoes hráli po pauze mnohem aktivněji a Oblak musel zasahovat proti střelám Fernanda a Jacksona; skóre však bylo stále vyrovnané. To platilo až do 77. minuty, kdy se Jackson prosadil podruhé v zápase - James Rodríguez, který mezitím přišel na hřiště za Izmajlova, poslal z levého křídla centr do vápna, jeho krajan si zpracoval míč a chladnokrevně propálil brankáře - 2:1.

A mohl z toho být i hattrick, nebýt Oblakova reflexivního zákroku. I tak však zůstává Martínezova bilance impozantní, stejně jako tomu je u Porta jako celku; šestadvacetiletý střelec má na kontě neuvěřitelných 22 gólů z 20 ligových zápasů (a 27 z 29 utkání celkově), zatímco Draci opět odskočili Benfice na tři body.

Více informací k zápasu

SC Braga - Vitória SC Guimarães 3:2

23.02.2013 19:00

Góly: 43. Éder, 53. Paulo Vinícius, 59. Éder - 79. Paulo Oliveira, 86. El Arbi Soudani

Braga si konečně řekla "dost!" a jejího načasování budou litovat především v Guimarãesi. Jeho vyslanci totiž čerstvě na Estádiu Municipal de Braga nepochodili, jakkoliv hrozivě vypadající skóre zvládli alespoň zkrotit na relativně přívětivých 3:2. Arsenalistas se teď obracejí na Benfiku, která je svou výhrou může na jediný bod přiblížit třetímu fleku...

Tradičně vypjaté derby v rámci regionu Minho od počátku nasadilo laťku poměrně vysoko, minimálně co se nasazení týče. Braga na svého soka vyrazila s vysokým presinkem, aby pořádně vynikla absence nějakého ofenzivního záložníka v kádru hostujícího mužstva. Přesto to byla právě Vitória, kdo se ze standardky prostřednictvím El Adouy prosadil k první zajímavější šanci, naopak Braga se v tomto směru dosti rozpakovala, takže Douglas hladce zasahoval až ve 35. minutě proti Soudaniho ráně.

Vzhledem k úpornému charakteru téhle nahecované bitvy bylo předem jasné, že pokud padne gól, půjde o ojedinělou akci. A to se také vyplnilo, ačkoliv úder ještě do přestávky šlo brát za mírné překvapení. Střelec, ten už nešokoval ani v nejmenším. Prosadil se totiž Éder, a to konkrétně hlavou po Vianově centru z pravé strany.

Druhé dějství už bylo z pohledu nezaujatého diváka atraktivnější, jaksi uvolněnější, ne tak nervózní. Quim se hned musel vytasit s bystrým zákrokem proti Ricardovi, aby se na druhé straně Douglas třásl v souboji 1 na 1 s Hugem Vianou. Nakonec si mohl oddechnout, neboť si to balon namířil jen těsně vedle levé tyče, ovšem výdech pochopitelně netrval příliš dlouho. Uběhly další dvě minuty, všudypřítomný Viana kopal roh a Paulo Vinícius byl ve vzduchu suverénní.

Arsenalistas pohodově směřovali za vítězstvím, což jedině potvrdila 58. minuta. Tehdy si Éder kousek za vápnem zpracoval centr z pravé strany, ustál souboj rameno na rameno a pak hravě obstřelil bezradného Douglase - 3:0, hotovo. Tedy pro tuto chvíli; tehdy ještě nikdo nemohl počítat s příchodem dramatické koncovky. Její tvorbu započal stoper Paulo Oliveira, když využil další vzdušné nepřesvědčivosti brankáře Quima (ten včera při centrovaných balonech zvláště často váhal); a velkou parádou dokonal Soudani. Ten zády k brance převzal míč za pomoci pohotové žonglérské ochutnávky, obešel Quima a zakončil do prázdné klece.

Bohužel pro Guimarães pouze tyhle dva góly na bod přirozeně nestačily; a na další se už Vitória ve zbývajících čtyřech minutách normální hrací doby nezmohla, ani s pomocí bleskurychlého vykartování nedávno pozlaceného Nigerijce Echiéjilého.

Více informací k zápasu

Estoril Praia - Sporting CP 3:1

22.02.2013 21:00

Góly: 34. Jefferson, 40. Steven Vitória (pen.), 78. Carlos Eduardo - 5. Ricky van Wolfswinkel

Už to nejsou Leões (Lvi), nýbrž Leãozinhos (Lvíčata), kdo v rámci Primeiry Ligy dohrává jarní část sezony v dresech lisabonského Sportingu. A šokovým způsobem omlazený kádr si doteď nevedl úplně špatně, posledně například vyloupil stánek Gil Vicente (3:2); dohnal jej až Estoril, který si na domácí půdě počínal s nevídaným přehledem...

...pomineme-li tedy laskavě nevydařený vstup do zápasu. Sporting šel totiž v Estorilu do vedení již po pěti minutách, když Brumův excelentní balon z vápna doklepl do sítě Van Wolfswinkel. Jeho gól v domácí soutěži jen v jediném případě nepřinesl Leões alespoň bod - teď se přidal případ další, shodou okolností znovu po výsledku 1:3 z pohledu Sportingu (předtím šlo o městské derby s Benfikou).

Ten se včera protentokrát rodil za dosti zvláštních podmínek. Jednak tedy Sporting proti svému rivalovi neměl k nálepce favorita vůbec blízko, na rozdíl ode dneška, jednak na podzim takhle nelilo. Poblíž Lisabonu se teď dokonce kvůli nesnesitelným "povodním" muselo na celých 15 minut utkání přerušit, což jednoznačně nahrálo domácímu celku. Mladý kouč Marco Silva jej zvládl naočkovat nezbytným nadšením, z něhož Estoril těžil od neplánovaného restartu až do konce.

Domácí rázem s míčem manipulovali ve větší rychlosti a čistě účelově, takže nebylo překvapením, že ještě devět minut před přestávkou srovnali. Sporting se přitom nechal nachytat dosti kuriózně, nakrátko rozehraným rohovým kopem - po něm Jefferson naznačil centr, zasekl, pokračoval dále na střed a odtamtud nedal Rui Patríciovi příliš šancí na zásah. Lisabonští zkoprněli a do pauzy pykali ještě jednou: reprezentační brankář si prý v souboji s útočníkem počínal nedovoleně, a tak Steven Vitória dostal příležitost vsítit již svou sedmou branku v sezoně (a rovnou popáté se nemýlil z penaltového puntíku).

Druhé dějství se už odvíjelo v o mnoho pozvolnějším tempu, to však neznamenalo, že by již nemělo co nabídnout. Sporting koneckonců málem mohl slavit vyrovnání již v 52. minutě, to by se ovšem proti Zezinhově bombě nesměl vyznamenat senzační Vagner. A brankář Estorilu byl ve finále vyzdvihován coby pravý hrdina utkání také z jinačího důvodu. Rubiova střela ještě vzešla z ofsajdu, jenže pokutový kop Van Wolfswinkela už pochopitelně bylo potřeba chytit - a Vagner to dokázal, ačkoliv to měl laxním Nizozemcem dosti ulehčené.

Bitvu standardních situací tedy v konečném zúčtování s velkým přehledem opanoval Estoril, jenž zkompletoval dokonalou triádu. Prosadil se totiž z rohu, penalty a nakonec i z přímého kopu prostřednictvím Carlose Eduarda. Čtvrtý gól už samo sebou nebyl potřeba, Gerso mu byl přesto blízko, když svůj pozdní pokus skroutil na břevno.

Více informací k zápasu

Další výsledky

23.02. 17:00
Vitória FC
1:0
SC Beira Mar
Góly: 12. Miguel Lourenço
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto20164049:1052
2.SL Benfica19154047:1449
3.Paços Ferreira1998227:1535
4.SC Braga20104644:3034
5.Rio Ave FC2085725:2629
6.Estoril Praia2074930:2925
7.CS Marítimo1967619:2825
8.Vitória SC Guimarães2066821:3224
9.Vitória FC Setúbal2065922:3623
10.Sporting CP2057820:2522
11.Académica Coimbra1948725:2820
12.CD Nacional1955926:3320
13.Gil Vicente FC1946920:3118
14.SC Olhanense1938820:2817
15.SC Beira Mar20361123:3815
16.Moreirense FC19351119:3414
Zbývající zápasy
24.02. 17:00Moreirense FC - Gil Vicente FC
24.02. 17:00CD Nacional - SC Olhanense
24.02. 20:15SL Benfica - Paços Ferreira
25.02. 21:00Académica Coimbra - CS Marítimo

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (31)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tak sporting v příští seoně v evropě neuvidíme

Reagovat
Hiko

Ricky to vlastně poslal do kytek, místo 2:2 bylo hned za chvíli 3:1 a hurá domů

Reagovat
FC Porto FC

Bože....Ricky ty penalty taky poslednou dobou už sere

Reagovat
Hafna

Estoril je z Kapverd?

Reagovat
FC Porto FC

Estoril je z Portugalska leží blízko Lisabonu

Reagovat
Hiko

tu narážku na Kapverdy jsem taky nepochopil

Reagovat
fantomas

Ježiši..já jak vidim Praia, tak hned píšu Kapverdy. Fail.

Reagovat
FC Porto FC

neva

Reagovat
Hafna

v pohodě, jjen sem na to koukal jak bagr na tvrdou hlínu

Reagovat
smazaný uživatel

a na tych kapverdach si uz bol ? ja som nad nimi za posledny rok prelietam ked som bol dvakrat v brazilii. mal som stastie, ze som letel cez den, vyzeraju velmi zaujimavo zhora.

Reagovat
fantomas

Nebyl, ale lákaj mě hrozně moc. V rámci magisterskýho bych se tam i moh studijně podívat, ale to bych musel máknout s portugalštinou, což uplně nevidim..

Reagovat
Hiko

tak to se snaž, to je perfektní motivace mě zase láká São Tomé, zatím jsem ochutnal jen tamní kafe (v Lisabonu vím o dvou obchodech, kde ho prodávají), snad se do těch míst někdy podívám (mimochodem doporučuju knížku Rovník od Miguela Sousy Tavarese )

a k fotbalu - dneska mě nejvíc zajímalo derby regionu Minho Braga-VSC, klasická divočina, červená karta nechyběla

Reagovat
fantomas

No, snaž..já bych se i třeba snažil, ale pro čtvrtej semestr nám ji už ani neotevřeli, protože bysme byli dva. Nákej slabej ročník - a ted už si nák nevěřim, že bych chtěl čekat na nadějnější. Ale tak uvidíme, třeba to s tou požadovanou portugalštinou na univerzitě nebude tak žhavý, koneckonců na Erasmus do Portugalska prej taky lidi jezděj se sotva jednim odchozenym semestrem a učej se až za chodu prostě..

O čem je ta knížka?

Reagovat
Hiko

Chápu, my jsme ve čtvrtém semestru byli v pěti, super skupina, ideální na výuku jazyků. Dneska už katedra PORT4 neotvírá, protože nejsou prachy

Jinak ta knížka je o jednom Lisaboňanovi, který byl králem povolán do pozice guvernéra na São Tomé, aby anglickému zvědovi rozmluvil představy o otroctví. Byl podle toho natočen i seriál (je i na youtube - Equador TVI), snad se dostanu i k originálu, který mám doma.

Reagovat
smazaný uživatel

Co to zkoušel Martínez?

Ale co, rozhodčí Porto nakonec nepotopil.. Škoda Rio

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
Benfica

Neverím, že obe penalty Porta boli tak jasné, aby rozhodca nemusel pochybovať...

Reagovat
FC Porto FC

bože další fanoušek Benfici ketrej kecá a nani se nepodív to už není možný....když já chcu něco komentovat aspon se na to podívám a vy furt melete blbosti a ani se an tu situaci nepodíváte omg

Reagovat
Benfica

Lebo ty sleduješ každý zápas SLB??

Reagovat
FC Porto FC

koukám na sestřih ze zápasu Sportingu, Bragy a Benfici

Reagovat
Benfica

Tak OK

Keď máš niečo dobré tak to tu daj pozriem aj ja.

Reagovat
FC Porto FC

jako co myslíš tim dobrým jako když ten sstřih bude dobrej nebo když nějakej najdu? :D

Reagovat
Benfica

Ten web kde pozeráš zostrihy....

ale teraz už 2.P

Reagovat
Hiko

sestřihy všech duelů jsou v sekci Desporto na sapo.pt -

http://videos.sapo.pt/categoria.html?id=9

užitečný je také web zerozero.pt, tam je více videí z různých zdrojů, nejen u portugalské první ligy

Reagovat
Benfica

Dik za videa o zerozero som vedel, ale aj tak dik..

Reagovat
FC Porto FC

Poslední dobou se mi ty ligový zápasy moc nelíbí. Jackson stopil tu penaltu strašně a druhou dal tak tak nevím proč to furt kope doufám že až bdue hrát James že to bude kopat on(kdyby bylo na mě kope to Lucho :) ) Izmailov nic moc hra už aby mohl James odehrát 90. minut. Quiñónez se předvedl ve svý premiéře docela slušně. Ale Lucho poslední zápasy nic moc . A když sem viděl co nacvičoval Helton a Maicon chtělo se mi brečet

Reagovat
Hiko

Ve druhé portugalské se střetla béčka Guimarãese a Bragy a v hledišti se zlobilo natolik, že rozhodčí duel během první půle ukončil. Derby je derby, vzájemná nesnášenlivost fans těchto dvou celků je docela silná (pamatuji v GMR vyprodané golfové míčky před příjezdem Bragy, to asi bolelo)

Reagovat
Han střelil první

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=X_AV2SOubkA

Fotbal je jen záminka! Nevynechám jediný vzájemný zápas Bragy a Vitorie.

Reagovat
smazaný uživatel

a souhrn benfiky nebude?

Reagovat
FC Porto FC

asi ne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele