Portugalské okénko (13.) - souhrn

16.02.2013, 02:02, aktualizováno 18.02.2013, 22:58
Komentáře a souhrny
Braga v pondělní dohrávce remizovala na půdě Rio Ave. Velkou dřinu měla Benfica v neděli večer s urváním povinného vítězství nad muži z Coimbry. Académica na Estádiu da Luz padla teprve gólem z penalty ve čtvrté minutě nastavení. Vedoucí duo tak zůstává i nadále bodově na stejné úrovni...

Rio Ave FC - SC Braga 1:1

18.02.2013 21:00

Góly: 3. Koka - 45+2. Alan (pen.)

Na čtvrté příčce se (prozatím) nic nezměnilo - i nadále ji hájí Braga, která zároveň ukrojila jeden bod z náskoku třetího Pacos Ferreira. Arsenalistas totiž dokázali vybojovat bod na hřišti dotírajícího Rio Ave; zápas skončil remízou 1:1..

Domácí začali utkání lépe a šli také okamžitě do vedení, ale Braga se rychle dostala do tempa zápasu, a vyrovnání přišlo ještě (těsně) před pauzou. Ani jeden z týmů tak nedokázal využít zaváhání Pacos Ferreira, který doma pouze remizoval s Nacionalem; Braga na něj momentálně ztrácí čtyři body, Rio Ave šest.

Vynikající start pro klub z městečka Vila do Conde byl zpečetěn brankou už po třech minutách - a šlo o vůbec první útok na bránu. Kreativní spolupráce Tarantiniho a Ukry skončila až na kopačkách egyptského forvarda Hassana, který překonal Quima dříve, než si vůbec stačil sáhnout na míč - 1:0.

Braga se však dokázala rychle oklepat a brzy ovládla střed hřiště. V zakončení se to nicméně neprojevilo - většina útoků Arsenalistas končila odvrácením na rohový kop, a skutečně gólových šancí bylo pomálu. Jednu z nich zaznamenal ve 34. minutě kanonýr Éder, který sice obešel gólmana Oblaka, ale poté minul prázdnou síť.

Hosté se tak kýžené branky dočkali až v nastaveném čase první půle - Mossoró vtrhl do vápna a po souboji s Wíresem se ocitl na zemi. Verdikt sudího Joaa Ferreiry byl jasný - penalta. K té se postavil Alan, a doslova vteřiny před poločasovým hvizdem srovnal skóre - 1:1.

To však Braze nestačilo a v tlaku pokračovala i po pauze - ba ještě více utahovala šrouby, zatímco Rio Ave se omezovalo na stydlivé pokusy o protiútoky, bez patřičného efektu. Bez prvku překvapení se obraz hry brzy přelil do nudy, s čímž se jako první rozhodl bojovat domácí kouč Nuno; Peseiro jej se svým střídáním napodobil až v posledních deseti minutách.

Skóre se však už nepohnulo; nebyly k tomu ostatně ani vyložené příležitosti. Diváky tak nejvíc zvedla ze sedaček červená karta pro střelce úvodní branky Hassana, která přišla v 87. minutě; ani tato přesilovka však hostům nepomohla k přetavení herní převahy ve vítězství.

Více informací k zápasu

SL Benfica - Académica Coimbra 1:0

17.02.2013 21:15

Góly: 90+4. Lima (pen.)

Tak tohle bylo pořádné drama! Benfica měla před vlastními fanoušky Coimbru zfouknout jako svíčku, ale nakonec diváci na Estádio da Luz čekali na jediný gól celých 94 minut a dočkali se jen díky kontroverzní penaltě, kterou proměnil Lima..

Domácí byli sice aktivnějším celkem a měli větší držení míče, ale dlouho to vypadalo, že pozorná a dobře organizovaná hostující obrana v čele s výborným Ricardem v bráně jejich tlaku odolá; nakonec se to nepovedlo, a Benfica tak opět dotahuje Porto na děleném prvním místě.

Kouč Jorge Jesús postrádal suspendovaného Matiće i zraněného André Gomese, a pozici štítového záložníka v tradičním 4-1-3-2 tak zaujmul André Almeida; do útoku se od začátku postavili Rodrigo a Lima. Orli byli od začátku lepším týmem, ale Académica odolávala - v první půli tak přežila Limovu hlavičku z blízké vzdálenosti, akrobatický pokus Maxiho Pereiry i dělovku Enza Péreze, kterou musel výborným zákrokem vyrážet Ricardo.

Académica zůstávala většinou zatažená na své vlastní polovině; bránil i Wilson Eduardo, a vepředu tak zůstával pouze osamocený Cissé. Podobný obraz hry pokračoval i o přestávce; pokud se něco změnilo, bylo to tempo domácích, kteří s přibývajícím časem v honbě za potřebnou brankou utahovali šrouby.

V 50. minutě se velmi blízko vedoucímu gólu dostal Ola John; Lima obral ve vápně nejistého Joaa Reala a nabil nizozemskému záložníkovi, jehož rána se však pouze odrazila od tyče. Kouč Jesús poslal na hřiště v rychlém středu Kardece, Carlose Martinse a Gaitána, ale Académica, soustředící se už pouze na ubránění bezbrankové remízy, stále držela.

Deset minut před koncem přišel největší moment brankáře Ricarda - jeho zákrok konečky prstů proti Melgarejově projektilu byl fantastický. Domácí sice tlačili, ale gól ne a ne přijít, a Jesús (společně s fanoušky) se hodně zlobil na zdržování hostujících hráčů; možná právě proto nastavil sudí celých pět minut.

Když už se zdálo, že utkání nutně dospěje k remíze, přišel zničehonic klíčový zlom - Joao Dias stáhl ve vápně střídajícího Gaitána a byla odpískána penalta, ačkoliv hostující fotbalisté zuřivě protestovali a reklamovali, že byl Dias faulován první. Celou situaci odnesl červenou kartou nejhlasitější nespokojenec Hélder Cabral. Lima už nabídnutou šancí nepohrdl a s překvapivým klidem vystřelil domácím toužebně očekávané vítězství.

Více informací k zápasu

Gil Vicente FC - Sporting CP 2:3

16.02.2013 21:15

Góly: 20. Hugo Vieira, 53. Hugo Vieira - 2. Bruma, 7. Tiago Ilori, 63. Diego Capel

Ferreirova léčba šokem zatím zabírá tak nějak na střídačku. Tentokrát brutálně omlazený Sporting přestřílel Gil Vicente na jeho hřišti v Barcelos a po tomto kole by tak teoreticky mohl být na bodové úrovni se šestou Praiou. Potom už schází vyjít akorát další jeden krok, leč podstatně vzdálenější, a Lvi budou na pohárových příčkách...

Neuvěřitelných 21,7 let v průměru čítala včerejší jedenáctka uvadající lisabonské značky; na stoperu se vedle sebe postavili dva devatenáctiletí borci, Tiago Ilori s Ericem Dierem, a teprve druhou šanci v A-týmu dostali Zezinho s Brumou. Jesualdo Ferreira se zkrátka ničeho nebál a zpočátku se zdálo, že se bát nebudou ani jeho talentovaní vyvolení. Však do první sedmiminutovky své debutové zářezy vtěsnali hned dva Ferreirovi teenageři.

Hned ve druhé minutě si portugalský útočník Bruma narazil s Carrillem, podstřelil Adriana a šel se z premiérové trefy radovat jako první. O chlup později na něj potom navázal i stoper Tiago Ilori, když se hlavou opřel do Labyadova centru od rohového praporku. Stejný londýnský rodák se nicméně ještě ve 20. minutě postaral o komplikaci, když svou školáckou chybou nabídl gólovou příležitost Hugovi Vieirovi. A ten nezaváhal.

Navzdory faktickému navrácení do zápasu nicméně Gil Vicente žádné známky "nakopnutí" dále nevykazovalo. Ve skutečnosti obě strany rády odevzdávaly balony jen po pár souvislých přihrávkách, hra tedy byla mimořádně kouskovaná a do pauzy se už akorát Bruma marně pokoušel okamžitým zakončením potrestat Adrianovu hrozivou rozehrávku.

Teprve po obrátce se domácí doopravdy zvedli, a tak v 54. minutě dokonce stáhli ono dvoubrankové manko. Brito na levé straně hladce proplul kolem Miguela Lopese a nepozorný Joãozinho odrazil jeho centr rovnou do cesty bezproblémově skórujícího Huga Vieiry. Jesualdo Ferreira ihned reagoval stažením Labyada a vysvlečením včerejšího oslavence Diega Capela (25 let), což se ukázalo být rozhodujícím tahem. Právě nevzrostlý křídelník se totiž nebojácně pověsil do vzduchu a proměnil ve vítězný gól centr Miguela Lopese.

Tak se stalo v 63. minutě, aby ve zbytku utkání diváci přihlíželi zejména domácí snaze o další srovnání kroku. João Vilela při ní ovšem pouze orazítkoval břevno, aby pak v samotném nastavení Rui Patrício spolehlivě vychytal Halissona.

Více informací k zápasu

SC Beira Mar - FC Porto 0:2

15.02.2013 21:30

Góly: 34. Christian Atsu, 73. Jackson Martínez

Bez debat zvítězit a zároveň pokud možno ušetřit síly na Málagu - s takovým cílem odjížděla do Aveira eskadra kouče Vítora Pereiry. A domů se po pobřeží Atlantiku může vracet s úsměvem: na půdě Beiry-Mar se skutečně nepředřela, aby triumfovala v poměru 2:0.

Ačkoliv si Dragões pro tři body nakonec dokráčeli v relativní pohodě, start zápasu nikterak nepodcenili. Hned v úvodní desetiminutovce se k dobrým, leč spáleným příležitostem propracovali Moutinho s Atsuem. Teprve potom svěřenci Ulissese Moraise začali lépe odřezávat rozjetého Jacksona Martineze a vůbec eliminovat dračí sílu.

Ta se znovu probrala k životu až ve 34. minutě, to se však rovnou nadechla z plných plic. Čerstvý navrátilec z Afrického poháru národů, Ghaňan Atsu, totiž akorát využil minimálního tlaku obránců a z dobrých 25 metrů zaskočil brankáře Rega.

Mimo tenhle moment vypadal být domácí soubor celkem soustředěný, navíc blíže přestávce divže nepotrestal Héltonovu chybku při rohovém kopu. Samotné Porto už zahrozilo akorát skrze dalekonosnou ránu Danila; jinak to spíš vypadalo tak, že Dragões zkrátka ne a ne upustit od myšlenek na Ligu mistrů. Ty je dále provázely také druhým dějstvím, což se projevilo mimo jiné prostřednictvím Otamendiho "blackoutu", který hasil až jeho kolega Mangala.

Právě on přitom v závěru navodil hostům dosti smíšené myšlenky, když dvě minuty před koncem opouštěl scénu s druhou žlutou kartou na štítě (o chlup dříve se ke všemu pro další střetnutí vykartoval také Alex Sandro). Smíšené nicméně proto, že už do té doby bylo alespoň rozhodnuto. Jinak promlčený večer si totiž v 73. minutě přeci jen osladil Jackson Martinez, když převzal Danilův pas, naznačil střelu levačkou a pak pohodlně upravil skóre svou silnější nohou.

Více informací k zápasu

Další výsledky

17.02. 19:00
Vitória SC
1:0
Moreirense
Góly: 8. Leonel Olímpio (pen.)
17.02. 17:00
CS Marítimo
2:1
Estoril
Góly: 8. Sami, 22. David Simão (pen.) - 58. Evandro
17.02. 17:00
Ferreira
1:1
CD Nacional
Góly: 22. Cícero - 79. Bruno Moreira
17.02. 17:00
SC Olhanense
0:1
Vitória FC
Góly: 81. Paulo Tavares
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto19154047:949
2.SL Benfica19154047:1449
3.Paços Ferreira1998227:1535
4.SC Braga1994641:2831
5.Rio Ave FC1985624:2429
6.CS Marítimo1967619:2825
7.Vitória SC Guimarães1966719:2924
8.Estoril Praia1964927:2822
9.Sporting CP1957719:2222
10.Académica Coimbra1948725:2820
11.CD Nacional1955926:3320
12.Vitória FC Setúbal1955921:3620
13.Gil Vicente FC1946920:3118
14.SC Olhanense1938820:2817
15.SC Beira Mar19361023:3715
16.Moreirense FC19351119:3414

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (20)

Přidat komentář
FC Porto FC

Náš výkon teda nebyl bůhví jak úchvatnej ale branky Atsua a Martíneze byli povedený. A konečně hrál i James

Reagovat
Milan.B

pekne sa dotahujete z Benficou

Reagovat
FC Porto

Škoda ze zas nedal šancí mladíkům z B...Ale aspon ze vyhra a navrat Jamese...před Malagou určíte jen dobře..

Reagovat
smazaný uživatel

Sporting! Konečne sme zabrali a pomaličky sa sunieme hore preč z tých nedôstojných pozícií.

Reagovat
noustres

Sporting

Reagovat
smazaný uživatel

Sporting.

Reagovat
Hiko

Výborně SCP. Ten zápas byl trochu divočejší, ale dalo se čekat, že ta mladá obrana Sportingu to s nulou neuhraje. Nová a hlavně mladá krev je ale asi ten nejlepší způsob, jak řešit nastalou situaci. Jen tak dál, příště v Estorilu to bude s trochu těžší výchozí pozicí, ale snad výkony půjdou nahoru. Força Sporting

Reagovat
FC Porto FC

To jsou zranění hráči jako Viola, Jeffrén, Adrien Silva, Schaars, Rojo, Balahrouz, Xandao?

Ale škoda ty chyby při prvním golu ale jsou to mladíci no

Reagovat
fantomas

Xandao už je v Kubani.

Reagovat
fantomas

A na lavičce z těhlech nebyl nikdo no.

Reagovat
FC Porto FC

jo ? koukam na abolu a tam ještě nic :D

no právě proto se ptám jestli jsou všichni mimo :D

Reagovat
fantomas

Jak ještě nic? http://www.abola.pt/jogodirecto/ficha.aspx?id=154023

Tam si dej bancos a vidíš lavičky; kdo střídal do zápasu víš i od nás..

Reagovat
FC Porto FC

jako žádnej článek o tom že Xandao už v Krasnodaru

Reagovat
fantomas

http://www.abola.pt/nnh/ver.aspx?id=382747

Segundo as informações recolhidas por A BOLA, Xandão vai acertar tudo com o Kuban ainda hoje

Reagovat
FC Porto FC

tak tomu se jen směju ty mrdky daj v 93. minutě gol z penalty na 1:0...... :D

Reagovat
Hiko

Coimbra byla trapná, výhra naprosto zasloužená (jakkoliv penalta v nastavení může být podezřelá) ovšem mám v čerstvé paměti zápas Porta z minulého víkendu, tam to mělo podobný průběh, ale FCP to nedotlačilo

pro nezaujatého (jako já) jen dobře, bijte se

Reagovat
Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Costinha hodně štěstí..

Reagovat
FC Porto FC

To Braga podělala

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele