Portugalské okénko (11.) - preview

02.02.2013, 08:38, aktualizováno 03.02.2013, 07:40
Previews
Další dvojitou dávku té nejlepší portugalské zábavy nabídne nedělní program Primeira Ligy. V jeho rámci by si Benfica měla smlsnout na předposledním Setúbalu, kdežto Bragu čeká potenciálně složitý výjezd na hřiště Beiry-Mar...
SC Beira Mar - SC Braga  (neděle 19:00)
Třináct bodů a po dnešku to může být ještě víc. Tolik ztrácí Braga na vedoucí duo po svém nedávném nezdaru s Benfikou. Seveřané tím pádem museli přestat uvažovat o titulu a zaměřují se už čistě na uhájení třetí příčky, která jim zajistí účast v Lize mistrů. Na čtvrtý Paços přitom mají náskok jediného bodu...

Přesto si před čtyřmi dny trenér José Peseiro dovolil pustit do Sevilly na hostování (!) svou neohroženou jedničku Beta; místo něho najal z ruského Togliatti mladého brankáře Kricjuka, který si také okamžitě odbude debut před velezkušeným Quimem. Zároveň José Peseiro pro utkání povolal z juniorky trojlístek Gonçalo Silva-Carlos Eduardo-José Luis; i to o lecčems může svědčit.

Beira-Mar přitom ke kompletnímu podcenění zas tak nevybízí. Je sice až čtrnáctá, nicméně v předešlých dvou sezonách se v Aveiru Arsenalistas nepěkně trápili (pokaždé výhra 2:1 díky brance v závěrečné dvacetiminutovce). Navíc Beira alespoň doma stále svým sokům stačívá, v posledních třech kolech tu ochutnala veškerý typ výsledku - nedá se tedy čekat, že by teď Braga vítězství dostala zadarmo, stejně jako na svém hřišti před pár dny v rámci ligového poháru.

José Peseiro bude jistě rád, že znovu může počítat se zkušeným zadákem Paulem Viníciusem, jenž během utkání s Benfikou stál pro karty. Na druhou stranu však kouče Arsenalistas nemohla potěšit zpráva o tom, že Rúben Micael přeci jen s velkou pravděpodobností neunikne operaci pravého kolene; s ním má problémy od 11. listopadu, přičemž případný zákrok by klíčového středopolaře určitě připravil o zbytek sezony.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.60 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SL Benfica - Vitória FC Setúbal  (neděle 21:15)
V nedávné době onen nezáviděníhodný úděl ležel častěji na bedrech Dragoes, tentokrát musí parťáka na čele dotahovat Benfica. Ta si přitom s Portem nevyměnila jenom tuto úlohu, nýbrž i tvář. Jestliže dřív Porto sbíralo vydřené výhry a Orli své soupeře roznášeli ve velkém stylu, teď to platí spíše obráceně.

To však čistě kvůli rozpisu. Pravda, poslední Moreirense se dalo porazit výrazněji než jen 2:0, nicméně proti Braze (2:1) se už musí za úspěch považovat doopravdy jakýkoliv triumf. Teď by si navíc lisabonští hravě měli spravit chuť, vždyť doma vítají celek, který v srpnu před jeho vlastním publikem ponížili pěti banány. A minule na Estádiu da Luz? To pro změnu Setúbal odjížděl s výpraskem 1:4, přičemž hned dvěma góly jeho konto zatížil fenomenální střelec Óscar Cardozo.

Ten byl před nedělním kláním vůbec častým předmětem článků ve vybraných médiích. Abola se třeba zabývala tím, že zrovna proti Vitórii FC to Cardozovi střílí nejlépe (ve všech soutěžích 10 kousků) hned po Nacionalu (11). Třetí je mimochodem Sporting (9). Ale to nakonec vůbec nebude podstatné; totiž ačkoliv Paraguayec minulé dva dny trénoval bez jakýchkoliv omezení, kouč Jorge Jesús již veřejně vyhlásil, že jej zatím nevyužije. Nebude prý riskovat případné obnovení svalových potíží, které Cardoza nepustily do duelů s Pacosem a Bragou.

Proti Setúbalu by nicméně Cardozo skutečně nemusel být nutně potřeba, vždyť aktuálně předposlední tým tabulky v průběhu minulých sedmi kol posbíral všehovšudy tři body za debakl ještě hůře postaveného Moreirense. Vedle toho bychom ale našly ostudy jako domácí prohru s Rio Ave (3:5) nebo minimální vzdor vůči dalším elitním celkům - Portu (0:3) a Braze (1:4).
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rio Ave FC - Sporting CP  (sobota 19:00)
Důležité utkání čeká lisabonský Sporting - pokud totiž Ferreirovi svěřenci na půdě Rio Ave zvítězí, vyrovnají bodový účet svého soka. Ten přitom zaujímá strategickou pátou pozici - tedy poslední pohárové místo..

Domácí nabrali poslední dobou velice dobrou formu a daří se jim držet za sebou ambiciózní celky jako Nacional, Coimbra, Guimaraes nebo právě Sporting. Kouč Nuňo Espírito Santo věří, že tomu tak bude i po dnešku - a kromě celkové herní pohody, která se odráží v zisku sedmi bodů z posledních tří zápasů, se může opřít i o letošní statistiku mezi oběma soupeři..

..a samozřejmě by se nemělo zapomínat ani na dusnou atmosféru, která v zelenobílé části Lisabonu panuje. Slavný klub se sice pod vedením velezkušeného kouče Jesualda Ferreiry zvedl, přestal se trmácet od porážky k porážce a místo o záchranu se přihlásil do boje o poháry, ale to neznamená, že je jako mávnutím kouzelného proutku vše v pořádku.

Sporting totiž sužují finanční problémy, a neoblíbený prezident Godinho Lopes rozhodně nemá důvod ke spokojenosti. Lopes potvrdil, že se na konci sezony může ve struktuře klubu spustit zemětřesení - události posledních dnů ho hodně rozhořčily. Konec přestupového okna se měl prý nést ve znamení příchodu Klébera a naopak odchodu van Wolfswinkela do Kyjevu, ale díky "vnitřním bojům" v týmu z obou transferů sešlo - a to platí i o výměnu Insúy do Benfiky za dvojici Kardec - Nolito. Podle Lopese je městský konkurent do této operace "tlačil", reprezentace Orlů však vše popřela..

Rio Ave už letos dokázalo porazit Sporting 1:0 venku a 3:0 doma a kouč Santo nevidí důvod, proč by se něco podobného nemohlo povést i do třetice. "Je v pořádku předpokládat, že můžeme opět zvítězit," tvrdí. "Víme, že tentokrát proti nám bude stát úplně jiný soupeř - poprvé jej vedl Sá Pinto, potom Franky Vercauteren, teď je u kormidla Ferreira," připomíná.

"Naším cílem je však výhra, a máme pro to dostatečnou motivaci. Je nám jasné, že to bude těžší než předtím, protože Sporting se v poslední době zvedl," vyzdvihl Santo vliv svého kolegy, kterého si dle vlastních slov velmi váží. S jeho plány se ztotožňuje i útočník Bébé: "Doufáme, že vyhrajeme i potřetí. Sporting se hodně trápil, ale už je to za nimi."

Domácí se budou moci opět spolehnout na slovinského gólmana Oblaka, který se do týmu vrací po zranění. Disciplinární trest navíc vypršel Filipe Augustovi; jedinou absencí tak zůstává brazilský obránce Jefferson.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vitória SC Guimarães - FC Porto  (sobota 21:30)
Vitória Guimaraes je jedním z týmů, který se zapojuje do našlapané bitvy o poháry - mezi pátým Rio Ave a jedenáctým Nacionalem je rozdíl pouhých čtyř bodů. V cestě mu však stojí protivník z nejtěžších - a Porto právě tyto těžké zápasy musí vyhrávat, chce-li porazit Benficu v závodu o titul..

Domácí celek z posledních pěti utkání vyhrál pouze jednou, a přestože drží čtyřzápasovou sérii bez porážky, doma mu to zatím moc nejde - tři body bral všehovšudy dvakrát ze sedmi pokusů. Ani bilance s "velkou čtyřkou" není bůhvíjaká: na Estádio da Luz dostala Vitória tříbrankový výprask, a s Bragou prohrála 0:2 právě před vlastním publikem na stadionu Afonsa Henriquese. Naposledy však svěřenci Ruie Vitórii uhráli cennou remízu 1:1 na půdě zvedajícího se Sportingu.

A kouč si dobře uvědomuje, co by pro jeho tým znamenal případný dnešní triumf; vysoká porážka z podzimního vzájemného zápasu (0:4) je prý zapomenuta. "Od té doby se mnoho věcí změnilo. Každý zápas je jiný příběh," glosuje Vitória. "Udělali jsme radikální řez v týmu, změnila se naše hra. Zlepšilo se však i Porto, je teď ještě silnější," varuje.

"Kdyby se nám podařilo vyhrát, byla by to pro nás obrovská motivace - letos to ještě nikdo nedokázal," připomněl Vitória, jaký je cíl jeho svěřenců. "Chceme, aby byl tento zápas reklamou na klub a město. Chceme ukázat, co jsme zač a čeho jsme schopní," hraje kouč na fanouškovskou notu.

Za domácí už může nastoupit i nadějná zimní akvizice, teprve devatenáctiletý Venezuelan Darwin Machis, který přišel z Granady; navíc se vrací i André André a Joao Ribeiro. Porto možná dá šanci mladému Tozému, který byl do nominace vytažen z béčka; chybět však budou zranění Defour, James Rodríguez a Kléber. Kelvin zůstal doma z rozhodnutí trenéra, avšak v nominaci je i veterán Liédson, kterého do Porta na hostování zapůjčilo Flamengo.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto16133040:842
2.SL Benfica16133041:1242
3.SC Braga1692535:2129
4.Paços Ferreira1677222:1228
5.Rio Ave FC1664619:2122
6.Vitória SC Guimarães1656518:2321
7.Académica Coimbra1647524:2519
 Estoril Praia1654724:2519
9.Sporting CP1647515:1719
10.CS Marítimo1647514:2319
11.CD Nacional1653822:2818
12.SC Olhanense1636719:2615
13.Gil Vicente FC1636714:2515
14.SC Beira Mar1635820:2914
15.Vitória FC Setúbal1635819:3314
16.Moreirense FC16151014:328
Ostatní zápasy
03.02. 17:00Gil Vicente FC - CS Marítimo
03.02. 17:00SC Olhanense - Académica Coimbra
03.02. 17:00CD Nacional - Moreirense FC
04.02. 21:00Paços Ferreira - Estoril Praia

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
FC Porto FC

pokud prezidetn Sportingu chtěl opravdu Klébera a zbavit se Wolfswinkela tak je to opravdu korunovanej blbec A kdyby Sporing za Insúu dostali Kardece a Nolita tak by si mohli pískat opravdu ten Sporting nechápu.

Jinak sem zvědavej na náš tým jak si povede venku a hlavně na Izmailova který by měl hrát už v základu.

Porto na FB : FC Porto CZ/SK a web Porta : http://fcporto-news.wgz.cz/

Reagovat
domingo

Taky jsem na to koukal, asi fakt potrebuje prachy.

Reagovat
smazaný uživatel

To je Insua až takové terno, že by za nj benfica nabídla Nolita s Kardecem? Nemám dojem, že Benfice nějak výrazně schází krajní bek. Nicméně Sportingu to mohlo v stávající situaci pomoci snad i víc než těch 3,5 mega. Pan Lopéz je nějakej mimoň, né?

Reagovat
FC Porto FC

insúa není žádný terno jen by za něj dala Benfica 2 hráče kterých se chctěla zbavit A ten jejich prezident je mírně řečeno mimoň :)

Reagovat
smazaný uživatel

nevím, že by se jich chtěla benfica zbavit až takhle důrazně

Reagovat
smazaný uživatel

a prezidenta klubu nejde odvolat?

Reagovat
fantomas

Však nenabídla, její tábor popřel, že by o tom vůbec uvažovali.

Reagovat
smazaný uživatel

jo to je možný, ale taky můžou pěkně mlžit. v tomhle člověk nikdy neví. jen mi ten "obchod" nedával logiku.

Reagovat
Han střelil první

Už vedeme 1:0! Snad to tak půjde i nadále. Holt, barcelonská spolupráce Capel - Jeffrén zafungovala.

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Hiko

hm, bohužel předčasná radost

Reagovat
smazaný uživatel

Pořád jakési okénka kurva. Už jednou otevřete pořádně portugalské okno a udělejte pořádný průvan. Nechtějte mi nabulíkovat, že nenajdete dva tupany, kteří rozepíšou všechny zápasy v daném kole

Reagovat
miky10

Taky se divím, že o zápasy jako Pacos - Estoril není v redakci větší rvačka.

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
fantomas

Chceme a bulíkujem..

Reagovat
Hiko

já myslím, že takhle je to v rámci možností v pohodě, kdo má zájem, informace o těch méně významných zápasech si vždy najde ale česky to pochopitelně nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Setúbal by neměl klást žádnej odpor..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele