Polské okénko - shrnutí 13. kola Ekstraklasy

23.10.2017, 23:29
Komentáře a souhrny
Třinácté kolo Ekstraklasy se neslo ve znamení remíz. Hned polovina zápasů přinesla dělbu bodů. Dařilo se také českým legionářům. V páteční předehrávce se český kanonýr Gliwic Michal Papadopulos trefil přesnou hlavičkou do sítě Lubinu a pomohl tak svému týmu k cennému bodu...

Po Lubinu škobrtnul v pátek i druhý favorit Górnik Zabrze, když ztratil doma body s Koronou Kielce po remíze 3:3. Hosté po první půli prohrávali 3:1, ovšem i zásluhou českého obránce Radka Dejmka skóre ve druhém poločase vyrovnali a překvapivě tak domácí obrali o body.

Stejným výsledkem remizoval v sobotu i lídr tabulky z Poznaně. Lech musel v Pomořském vojvodství zabrat a otočit nepříznivé skóre z první půle. Domácí Lechia Gdańsk musela hrát od 52. minuty o deseti, když se nechal vyloučit Nalepa. Hosté toho využili a mezi 70 a 72. minutou vstřelili dva góly a dostali se do vedení. Počet hráčů na hřišti se ale v 74. minutě srovnal, neboť byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující Radut. Další pohroma pro hosty přišla o dvě minuty později, když si letící centr srazil neštastně do vlastní sítě Emil Dilaver a skóre 3:3 vydrželo už do konce zápasu.

Cracovia dlouho v Malopolském vojvodství sahala po druhé výhře v řadě, jenže na trefu Helika z deváté minuty odpověděl tři minuty před koncem domácí Filip Piszczek a vystřelil tak Nowemu Sączu bod za jednobrankovou remízu. Český obránce Lukáš Kubáň hájící barvy domácího Noweho Sączu proseděl zápas jen na lavičce.

Szczecinu nestačily v sobotu ani dvě branky kanonýra Adama Frączczaka, když přesto prohrál doma s Termalicou Nieciecze, která o svém vítězství 3:2 rozhodla dvěma góly v poslední desetiminutovce.

Michal Pospíšil utrpěl se svou Jagielloniou Białystok krutou porážku v Pomořském vojvodství. Domácí Arka Gdynia vyučovala v efektivitě. Přestože na držení míče to bylo 33 % proti 67 % ve prospěch Jagiellonie, po závěrečném hvizdu svítilo na tabuli skóre 4:1 ve prospěch Gdynie. Český záložník se dostal na plac až v 77. minutě za téměř rozhodnutého stavu.

O poznání hezčí neděli prožil jeho krajan Adam Hloušek, který za Legiu Varšava odehrál celý zápas a pomohl vyloupit stadion Wisły Kraków. O jedinou branku utkání se postaral ve 21. minutě z brejku útočník Jarosław Niezgoda. Wisła ve druhé půli tlačila, ale po odchodu dvojice Brożek - Boguski ztratila myšlení směrem dopředu. Místo toho se snažila hrát fotbal vestoje. Legia si závěr utkání už s přehledem pohlídala.

V pondělní dohrávce se Wisła Płock vrátila na vítěznou vlnu. Gólově se trápící Wrocław schytala porážku 4:1, kterou nedokázal odvrátit ani poslední český legionář v akci Kamil Vacek. Ten vydržel na hřišti jen do 77. minuty, kdy byl střídán.

Tabulka Ekstraklasy je letos neuvěřitelně vyrovnaná. Vedoucí Lech Poznań má stejný počet bodů jako týmy z Lubinu a Zabrze, před kterými vede tabulku jen o lepší skóre. O bod zpátky se drží loňský mistr z Varšavy, který dohání nepovedený začátek soutěže. Týmy od pátého do jedenáctého místa dělí jen tři body. Na dně tabulky se nyní nachází Pogoń Szczecin, který ztrácí bod na předposlední Gliwice a dva na čtrnáctou Cracoviu.

Tabulce střelců stále kraluje se třinácti zásahy Španěl Igor Angulo z Górniku Zabrze. Trefil se i v tomto kole a navýšil svůj náskok na devítigólového krajana Carlose Lópeze z Wisły Krakow. K tomu se úspěšně proměněnou penaltou přidal Marco Paixao hájící barvy Lechie Gdańsk. Nejlepším českým střelcem je gliwický Michal Papadopulos, který se letos trefil už čtyřikrát a je nejlepším střelcem svého klubu.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Lech Poznań1365222:1023
2.Górnik Zabrze1365228:2023
3.Zagłębie Lubin1365220:1223
4.Legia Varšava1371514:1322
5.Wisła Płock1362516:1620
6.Wisła Kraków1362515:1520
7.Jagiellonia Białystok1355316:1720
8.Korona Kielce1354417:1519
9.Arka Gdynia1347215:1319
10.Sandecja Nowy Sącz1345413:1317
11.Śląsk Wrocław1345416:1917
12.Lechia Gdańsk1335518:1914
13.Termalica BB Nieciecza1333712:1712
14.KS Cracovia1325616:2111
15.Piast Gliwice1324713:2210
16.Pogoń Szczecin1323811:209

Autor: články čtenářů / Jiří Kukal

Komentáře (53)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Parádní. Jsem rád za tyto shrnutí. Baví mě si rozšiřovat fotbalové obzory a přeci jen Ekstraklasa je zajímavá soutěž.

Reagovat
LeonardoUžoa

Jakože ta skore mají nějak divoká.

Reagovat
ADM

Celkovo vyzeraju tie cisla v tabulkach nahodne vygenerovane

Reagovat
smazaný uživatel

Ani ty zápasy nejsou na pohled tak špatné. Zkus si někde najít záznam.

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavá soutěž? Stejně zajímavá je liga v Izraeli, Rumunsku nebo Ázerbájdžánu Stačí se kouknout do koeficientu.

Reagovat
smazaný uživatel

Skotska? Polaci maj mezi prvnim a sedmym mistem 3 body, to vypada hodne zajimave.

Reagovat
smazaný uživatel

I kdyby měl Ázerbájdžán před posledním kolem rozdíl mezi prvním a posledním 1 bod, je mi to fakt jedno.

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, koukam do tvych oblibenych a chapu

Reagovat
smazaný uživatel

2/10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pasha

Tak teda naco sa zapajas do tejto debaty, ked ti to je jedno?

Reagovat
smazaný uživatel

Koeficient ne vždy vypovídá o kvalitě fotbalu. V UEFA koeficientu jsme nad Švýcary, a přesto Plzeň prohrála s Luganem, Ázerbájdžán je rozhodně daleko za Španělskem, i tak Atlético s Karabachem pouze remizovalo.

K tobě zmíněným ligám:

- Rumunská liga dovede vychovat kvalitní hráče a v neposlední řadě FCSB nebo Astra Giurgiu jsou pravidelně v EL, nicméně liga je nevyrovnaná, tudíž nezajímavá.

- Izraelská liga mě nebere z několika důvodů (přeplacení hráči, z ligy hraje zajímavý fotbal pár týmů atd.).

- V Ázerbájdžánu se hraje převážně defenzivní fotbal, který je sice zajímavý takticky, ale neatraktivní a poměrně nekoukatelný.

P.S.: Komu si fandil v posledním osmifinále LM? A komu fandíš během Der Klassiker?

Reagovat
smazaný uživatel

Si děláš legraci? Tady vytahuješ jednotlivosti, kterými relativizuješ kvalitu soutěží. Ten koeficient vypovídá o kvalitě jednotlivých lig mnohem víc, než osobní dojmy.

K tomu fandění. Nejsem klasický fanoušek, který fandí klubu celý život. Klub mi přiroste (nebo odroste) k srdci dle toho, kteří fotbalisti za klub hrají a jak mě baví celkově jeho hra. Tím se to dost často mění. Poslední půl rok mi hodně sedí PSG (Draxler, Neymar, Mbappé). Za rok to může být jinak.

Reagovat
smazaný uživatel

Chápu. A koeficient vypovídá o kvalitě soutěže ve srovnání s ostatními v Evropě. To ovšem neznamená, že by koeficient naznačoval, jak zajímavá je liga pro sledujícího. Beton a výsledek 0:0 např. v Serii A (v některých zápasech) je pro mě rozhodně nudnější zápas než zápasy, které jsou postaveny spíše na ofenzivě. Zřejmě si špatně pochopil můj názor.

Reagovat
smazaný uživatel

OK, ale nedá mi to. Při větších rozdílech, jako je třeba mezi španělskou ligou a polskou, mě prostě nezajímá, jak těsné odstupy mezi sebou mají soupeři v té polské atp. Na začátku píšeš, že je Ekstraklasa zajímavá soutěž. V porovnání s kým? S českou ligou? I tu mám potíž sledovat, protože nemám vyloženě oblíbený tým. Koukám jen zápasy Prahy a Plzně. Už sledování prvních pěti nejlepších lig se taky člověk zapotí

Reagovat
smazaný uživatel

Přečti si to ještě jednou. Podle mě bravo7 poukazoval na něco jiného. Zajímavostí zřejmě myslel úroveň fotbalu během jednotlivých zápasů. Nejde o vyrovnanost týmů, ale zajímavé zápasy, které se dají sledovat a neukoušeš se u nich nudou.

Reagovat
smazaný uživatel

Úroveň fotbalu během jednotlivých zápasů v polské lize je velmi nízká. Je tak nízká, že ji nemám důvod sledovat.

Reagovat
cetto

To jsou jednotlivé zápasy. Všechny dokupy pak vytváří ten koeficient, takže když vezmeš všechny zápasy, vyjde ti to porovnání jiné, než jsi napsal. A Rumunská liga mi naopak přijde hodně vyrovnaná - těch týmů, co se za poslední roky protočilo v čele (příp. kolik jich krachlo/spadlo..)

Reagovat
smazaný uživatel

Vím, jak se počítá koeficient. I tak díky za názor.

Reagovat
FC Porto FC

V čem? V tom že je to liga ze států kterej je vedle nás? Skotska, ruská, portugalská liga byla teda zajímavější

Reagovat
smazaný uživatel

Skotská Jinak souhlasim že ta liga je po fotbalový stránce vážně nezajimavá.

Reagovat
popltak

Portugalská?

Reagovat
smazaný uživatel

Raději teda Polskou než Portugalskou či Skotskou

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FC Porto FC

Pokud se rád díváš na horší hráče tak budiž

Reagovat
popltak

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, poloprázdný portugalský stadiony jsou opravdu terno.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Kvalita soutěže a předváděnýho fotbalu se jaksi neurčuje plností ochozů. To je spíš tradiční berlička pro obhájce soutěží, který jinak nic moc dalšího nenabízí.

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
smazaný uživatel

A které soutěže, kde jsou prázdné ochozy, jsou lepší než ty, kde jsou plné stadiony?

Reagovat
fantomas

Třeba zrovna portugalská je lepší než polská

Reagovat
smazaný uživatel

OK. Našel jsem jen porovnání z roku 2013, kde je průměrná návštěva podobná u obou soutěží (kolem 10 000) Ale je pravda, že i při stejné návštěvnosti je kvalita portugalské ligy nepoměrně kvalitnější.

Reagovat
smazaný uživatel

Srovnávám atraktivnost, ne kvalitu.

Reagovat
fantomas

Tak pokud při streamech vždycky jen čekáš na těch pár atraktivních záběrů ochozů, to pak jo

Reagovat
smazaný uživatel

A to proč? Zrovna v Polsku se hraje fotbal bez zábran, kterej je podpořen výborným fanděním.

Jasně, kdybych chtěl vidět kvalitu, rozhodně bych si nezapnul ani jednu z těchto lig.

Přesto se ptám, čím je zajímavá Portugalská liga, kde ta soutěž stojí na 3 (+ Braga) klubech a zbytek jsou fackovací panáci?

Reagovat
fantomas

Si ten fotbal někdy pusť a přijdeš mimo jiné na to, že ten zbytek fackovací panáci uplně nejsou. "Fotbal bez zábran", mimochodem, další krásnej eufemismus pro nekvalitní ligu.

Reagovat
eleven11
Reagovat
eleven11
Reagovat
FC Porto FC

ty vole co mají fanoušci společný s hrou jaká se hraje a jací fotbalisti běhají po hřišti ?

Reagovat
smazaný uživatel

V čem mi přijde Ekstraklasa zajímavá?

1) Práce s mládeží, která následně dostává v A-týmech dost prostoru, čímž se daří produkovat hráče evropských kvalit.

2) Diváci. Téměř každý zápas má velmi kvalitní atmosféru.

3) Herní projev - málokdy člověk vidí vyloženě defenzivní fotbal, který končí 0:0.

4) Naši "legionáři" hrají v Ekstraklase kvalitně a poměrně často nad poměry naší ligy.

Důvodů bych našel víc, ale tohle jsou ty zásadní.

K tobě zmíněným ligám:

- Skotská liga je dlouhodobě o Celticu, kterému nikdo nestačí, tudíž není zajímavá.

- Portugalsko je o Portu, Sportingu a Benfice, občas se ukáže Braga, ale to je tak vše. Např. na Pacos de Ferreira ti ve srovnání i třeba s Gliwicemi tolik lidí nepřijde a hrají mizerně.

- Ruská liga mi osobně přijde zajímavá, ale upřímně jen pár týmů má koukatelný herní projev.

Reagovat
cetto

Portugalská mi přijde zdaleka nejzajímavější. Zaprvé ta špička je taky vyrovnaná a je zdaleka nejkvalitnější ze všech lig, které jsou v tom druhém sledu. A zadruhé ty týmy od pátého místa dolů se každý rok mění a taky je tam zajímavý souboj o poslední pohárové místo a o udržení. A hra je velmi technická

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Skotská? Ani náhodou.

Reagovat
raduinho

Reagovat
LeonardoUžoa

Polénko

Reagovat
smazaný uživatel

Posypové solénko

Reagovat
smazaný uživatel

A GieKSa nezvládla derby

Reagovat
smazaný uživatel

Dík, na polské okénko jsem dlouho čekal

Reagovat
Spalovač šancí

euroFOTBAL!

Reagovat
smazaný uživatel

Papadopulos do repre

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele