Pohár UEFA - souhrn osmifinálových odvet

18.03.2009, 22:41, aktualizováno 18.03.2009, 23:19
Komentáře a souhrny
Werder Brémy remizoval v St. Etienne a po domácí výhře se stal prvním postupujícím do čtvrtfinále letošního ročníku Poháru UEFA. O něco později ho napodobila Marseille, která vyřadila Ajax. V Nizozemsku se muselo prodlužovat a hrdinou hostí se stal Mears...

AS Saint-Étienne - Werder Brémy 2:2

18.03.2009 20:30

Góly: 64. Yohan Benalouane, 90+2. Sébastien Grax - 6. Sebastian Prödl, 27. Claudio Pizarro

První zápas: 0:1, postupuje Werder Brémy

Brémy po domácím vítězství 1:0 rychle utnuly postupové naděje Saint-Étienné. Werder vedl po půlhodině již o dvě branky, ve druhém poločase pak pasivní hrou dovolil domácím vyrovnat, na jeho postupu to však již nemohlo nic změnit.

Werder šel do odvetného utkání s vědomím, že pokud vstřelí branku a v obraně neselže, postoupí. První část úkolu se naplnila již v šesté minutě. Na Fringsův rohový kop z pravé strany si naskočil zcela volný Prödl a hlavičkou pohodlně skóroval - 0:1. Saint-Étienne potřebovalo rychlou odpověď, to by si ale muselo vytvořit alespoň jednu dobrou šanci, což vzhledem k mnoha nepřesnostem v podání domácích hráčů znamenalo téměř nemožné. Za zmínku stojí možná Matsuiova střela vedle, toť ovšem vše.

To hostům se v tomto ohledu vedlo lépe a navíc byly Brémy i gólové. Ve 28. minutě poslal z levé strany parádní centr Özil a jeho pobídkou nepohrdl Pizarro, který se pěkně položil do hlavičky a i tentokrát byl domácí brankář Janot bezmocný - 0:2. O nedlouho později měl dvě šance Rosenberg, který byl však nejprve příliš nedůrazný, při druhém pokusu ho zase vychytal Janot. Krátce před přestávkou ještě vypálil svoji tradiční bombu z přímého kopu Naldo, Janot ale dobrým zákrokem zabránil třetí brémské radosti.

I první příležitost po změně stran měli hosté, když pokus Pizarra ovšem zblokoval Dernis, přesto ale ASSE již hrálo lépe, než v prvním poločase, a v 64. minutě bylo za zlepšené ofenzivní snažení odměněno. Po dlouhém obléhání hostující branky nacentroval Dernis přesně na nabíhajícího Benalouaneho, který hlavičkou snížil - 1:2. Opět navýšit na rozdíl dvou branek mohl vzápětí Diego, jeho ránu ale zblokoval Tavlaridis.

Hosté v průběhu druhého poločasu vyklidili pole a soustředili se již jen na bezproblémové dohrání zápasu. To domácí, již bez reálných postupových šancí, nechtěli alespoň prohrát a bojovali. Těsně vedle pálil Gomis, o pár minut později ho napodobil Dernis. Vyrovnání se nakonec St.-Étienne dočkalo ve druhé minutě nastavení. Payet nahrál na pravou stranu šestnáctky Graxovi, jenž přízemní střelou prostřelil Wieseho a upravil tak na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Olympique Marseille 2:2e

18.03.2009 20:45

Góly: 33. Eyong Enoh, 74. Miralem Sulejmani - 35. Mamadou Niang, 110. Tyrone Mears

První zápas: 1:2, postupuje Olympique Marseille

O postupujícím do další fáze Poháru UEFA muselo v Amsterdamu rozhodnout prodloužení. Ajax totiž po devadesáti minutách vedl 2:1, stejně jako Marseille v prvním zápase. Hrdinou prodloužení se nakonec stal Tyrone Mears z Olympique Marseille, jenž vystřelil hostům postup.

Domácí Ajax musel útočit, protože musel dohánět jednobrankové manko z prvního zápasu. Poprvé zahrozil už po čtyřech minutách, kdy obrana Marseille nedokázala odvrátit Sulejmaniho rohový kop a míč se nakonec dostal přes Alderweirelda až k Suarezovi, ale ten hlavičkou Mandandu neprostřelil. První větší šance na druhé straně přišla za pět minut, chytré přihrávky Valbueny využil Niang, ale pálil pouze do boční sítě.

Přestože amsterdamský celek měl nad zápasem kontrolu, nakonec to byl ale on, kdo málem první inkasoval. Dvojice Niang, Kone způsobila obraně soupeře velké problémy, ale výsledná branka nakonec nebyla uznána pro ofsajd. Ajax se dočkal zaslouženého vedení až ve 33. minutě. Kapitán Suarez vyslal talentovaného Eyonga Enoha a Afričan v domácích barvách se nemýlil. Ajax ale příliš času na radost neměl, protože oslavy po dvou minutách ukončil vyrovnávací brankou Niang.

Po deseti minutách druhého dějství mohl jít Ajax opět do vedení. Stoper Oleguer vynikajícím dlouhým pasem vyslal Suareze, ale ten nakonec ztroskotal na brankáři Mandandovi. Druhý poločas již však neměl takový spád jako ten první, ani jedno mužstvo nemohlo navázat na výkony z úvodní pětačtyřicetiminutovky. Vypadalo to tak, že Marseille bude bránit remízu 1:1, která znamená postup Francouzů. V 75. minutě ale vše změnil úžasnou individuální akcí Luis Suarez. Domácí útočník skvostně obešel soupeře a načechraným centrem posadil míč na hlavičku Sulejmaniho, jenž strhl vedení na stranu Ajaxu - 2:1. Pět minut před koncem mohl o osudu utkání rozhodnout Enoh, ale Mandanda jeho střelu nakonec s jistými obtížemi zlikvidoval.

Stav 2:1 tedy zápas nasměřoval do prodloužení, v němž si první střelecký pokus připsal hostující Samassa. Míč ale letěl mimo branku. Ve 102. minutě vybojoval po faulu Anity Samassa slibný trestný kop. Míč do ohně poslal Hatem Ben Arfa. Před Samassou ale nakonec zakročil brankář Vermeer. Ve 109. minutě to však již Marseille vyšlo. Obrana Ajaxu totiž nedokázala odvrátit trestný kop Zendena, a proto mohl Samassa posunout míč na Mearse, jenž hlavičkou srovnal na 2:2. Ajax musel v tu dobu vstřelit k postupu dvě branky, do konce zbývalo asi jedenáct minut. Brazilec Leonardo ještě mohl znovu posunout domácí do vedení, ale jen těsně minul branku. V posledních vteřinách duelu ještě obdržel červenou kartu obránce Ajaxu Bruno Silva, na výsledek to již nemělo vliv. Olympique Marseille tak po remíze 2:2 postupuje do čtvrtfinále.

Více informací k zápasu
Zbývající zápasy
19.03. 18:00Metalist Charkov - Dynamo Kyjev
19.03. 18:30Šachtar Doněck - CSKA Moskva
19.03. 18:30Zenit Petrohrad - Udinese Calcio
19.03. 20:30Galatasaray SK - Hamburger SV
19.03. 21:00Aalborg BK - Manchester City
19.03. 21:30SC Braga - Paris Saint-Germain

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Sympatické St. Ettiene...

Reagovat
Arne

Jj, dobře, že se nevzdalo. Ale na postup prostě nemělo, i v Brémách bylo jednoznačně horší.

Janot

Reagovat
smazaný uživatel

Tak rozdíl byl docela patrný, ale jak píšeš a jak jsem to měl na mysli - nevzdali se a za to jim patří dík. Nebyl to špatný fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že Brémy ten druhý poločas odchodily, mohl to být ještě lepší fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

škoda těch fanoušků taky

Reagovat
Arne

Jj, to podělali... I když si jich vážím, třeba to, jak bojujou proti rasismu, je příkladný.

Reagovat
smazaný uživatel

njn, akorát nechápu např to, když někdo říká, že existuje jen jedna rasa (rasa lidská) a bojuje proti rasismu, jelikož se to vlastně vylučuje, když je jedna rasa, nemůže být rasismus...

... jinak oni ty dýmovnice jsou občas i pěkný, ale jenom, když se odpálí v horních tribunách, dosvítí a kouř proletí kolem reflektorů pryč ze stadiony... ale většinou to dopadá tak, že se začínaj házet na hřiště a ten kouř pak zaujme celý vnitřek stadionu a ani neni vidět na samotnou hru...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Marseille super, uteklo hrobníkovi z lopaty

Reagovat
smazaný uživatel

skoda toho Ajaxu

Reagovat
smazaný uživatel

to jo, Ajax hrál fakt dobře, až mě to docela zaskočilo, škoda, že to nakonec nedotáhli do postupového konce

Reagovat
smazaný uživatel

žádná škoda ajaxu, měli už velké štěsí, že postoupili přes fiorentinu, alespon ted vypadli.

Reagovat
Slejdy

jojo

Reagovat
smazaný uživatel

přesně taky sem chtěl ť se to Ajaxu vrátí za Fiorentinu.

Reagovat
smazaný uživatel

Fiorentina spalovala sance to je jeji boj

Reagovat
smazaný uživatel

ale nemůže popřít, že Ajax to Marseille pěkně zkomplikoval, oproti prvnímu zápasu hrál Ajax výborně, v tom prvním zápase taky hrál celý druhý poločas o deseti, což taky ovlivnilo výsledek

Reagovat
smazaný uživatel

Vyborne Bremy vyhrajeme UEFU!!!

Reagovat
božský John

jupí...viděl jsem cca jenom 1. poločas..spokojenost největší:)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele