Pohár UEFA - preview osmifinálových odvet

18.03.2009, 08:22, aktualizováno 18.03.2009, 08:22
Previews
Dnes zasáhnou do odvet osmifinále Poháru UEFA oba francouzští zástupci. Mnohem lepší výchozí pozici má Marseille, která si na hřiště Ajaxu přivezla náskok jedné brany. Stejně vysokou ztrátu naopak bude proti Brémám dotahovat St. Etienne.
AS Saint-Étienne - Werder Brémy  (středa 20:30)
Pohár UEFA ve středu nabídne první osmfinálové odvety a na Stade Geoffroy-Guichard bude k vidění zajímavý duel. Jako den a noc je totiž pro St. Etienne a Werder Brémy domácí liga a evropská soutěž. Zatímco ve svých ligách tápou, evropskou soutěží hladce proplouvají.

První utkání zvládl na vlastním hřišti lépe brémský klub a zvítězil 1:0. Kouč St. Etienne Alain Perrin se ale postupu nevzdává a po svých svěřencích chce, aby bojovali za svůj klub. Ten se totiž nyní topí v Ligue 1 ve velkých problémech. Po poslední prohře s Grenoble Les Verts klesli až na osmnáctou pozici, tedy sestupovou. Při pohledu na pozici v Poháru UEFA je s podivem, že má francouzský celek v domácí soutěži takové problémy. Trenér Perrin však doufá, že všechny problémy a starosti budou alespoň pro středeční večer zapomenuty a hráči se budou soustředit na zápas s Werderem.

Prohra z minulého týdne byla první, kterou St. Etienne utrpělo v mezinárodních soutěžích od roku 1982. Perrin však nebyl nijak deprimovaný. "Výsledek 0:1 nám stále dává naději. Musíme být však chirurgicky přesní a využít každou sebemenší šanci, pokud chceme uspět," řekl. "Werder je silný soupeř. Bude to těžké utkání, ale my budeme bojovat o postup až do konce."

Přestože je to rozhodující utkání, spekuluje se, že Perrin nechá odpočívat několik klíčových hráčů. Důvodem je sobotní duel s Lorientem, který je pro St. Etienne v bitvě o udržení ještě důležitější. Jedno je jisté, v zápase s Werderem nenastoupí Emmanuel Riviere, Mouhamadou Dabo, Cedric Varrault, Geoffrey Dernis a Dimitiri Payet, ti jsou zraněni.

Chybět bude několik hráčů i hostům. Zdravotní problémy mají Petri Pasanen, Daniel Jensen a Clemens Fritz. Frank Baumann je pro změnu vykartován. K dispozici už je naopak Per Mertesacker. Hráči Werderu do zápasu se St. Etienne vstupují se zvednutým sebevědomím, v lize totiž přejeli 4:0 Stuttgart a udrželi ve čtvrtém zápase v řadě čisté konto.

"Nyní mají hráči mnohem více sebedůvěry ve věcech, které denně nacvičujeme," prohlásil kouč Thomas Schaaf, jehož tým se momentálně ocitá na desátém místě Bundesligy. Záložník Diego ještě dodal: "Thomas Schaaf nás neustále nabádal, abychom pracovali jako tým. Zapracovali jsme na tom a nyní sklízíme ovoce."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.30 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Ajax - Olympique Marseille  (středa 20:45)
Pohár UEFA ve středu nabídne první dva odvetné osmifinálové zápasy. Jeden z nich se odehraje v Amsterdam Areně, kam proti Ajaxu přijede hájit svou těsnou úvodní výhru 2:1 Olympique Marseille.

Domácí Ajax Amsterdam bude mít oproti svému francouzskému protivníkovi menší výhodu. Pohár UEFA totiž pro Ajax letos zůstává prakticky jedinou soutěží, v níž může získat vítěznou trofej. V domácím poháru svěřenci trenéra Marca van Bastena vypadli v úvodních kolech s Volendamem a ani v lize to nevypadá zrovna růžově. Nezastavitelný AZ Alkmaar má totiž obrovský náskok a je nepravděpodobné, že by ho se současnou formou ztratil. Všechny své síly tak nyní mohou domácí hráči soustředit právě na důležité klání s Marseille.

Kouč Marco van Basten bude muset vyřešit také několik absencí, a to především v obraně, kde chybí hned tři hráči. Vykartovaní jsou Gregory van der Wiel a Thomas Vermaelen. Nenastoupí ani Rob Wielaert, který již evropské poháry hrál na podzim za Twente.

Netradiční problémy má bývalý trenér brankářským postem. Zde se však jedná o veskrze pozitivní problémy. Ajax má totiž k dispozici dva špičkové gólmany. Na to dozemské reprezentace také s braoplatila brankářská jednička holandské reprezentace Maarten Stekelenburg. Ten se totiž kvůli dobrým výkonům Kennetha Vermeera objeví pouze na lavičce. Amsterdamský celek tak bude bez svého kapitána, jímž je právě Stekelenburg. Chybí i náhradní kapitán Thomas Vermaelen, takže Ajax do důležité bitvy s páskou na ruce povede poprvé Luis Suarez.

Hosté z Marseille jsou na dobré cestě, aby letos v evropských pohárech vyřadili již třetího soupeře ze země zaslíbené tulipánům. Nejprve vystavili stopku v základní skupině Ligy mistrů PSV Eindhoven, který skončil až čtvrtý. Olympique postoupil ze třetího místa do Poháru UEFA, kde později vyřadil Twente a nyní je po prvním zápase s Ajaxem blízko dalšímu triumfu.

Přitom Francouzi mohli jet k odvetě s větším náskokem. Prvnímu domácímu zápasu totiž zcela dominovali a ve druhém poločase navíc dostali výhodu hry proti deseti, když inkasoval červenou kartu Van der Wiel. Šance ale zůstaly nevyužity a Marseille si tak přiváží pouze jednobrankový náskok. Přesto si ale Marseillais před zápasem věří, navíc mají za sebou vítězné ligové utkání s PSG, které zdramatizovalo boj o titul.

Belgický kouč Marseille Erik Gerets bude v utkání postrádat pravého obránce Laurenta Bonnarta, jenž si v prvním zápase přivodil zranění a bude chybět asi dva měsíce. Nejistý start je u Karima Zainiho, kterého trápí menší zranění. Ze stejného důvodu visí otazníky i nad starty Ronalda Zubara a Mamadoua Nianga.

Na straně domácích budou již vedle zmiňovaných borců chybět Gabri, Jan Vertonghen a Rasmus Lindgren. Pravděpodobně nenastoupí ani Dario Cvitanich.
AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Vermeer - Silva, Oleguer, Alderweireld, Schilder - Anita, Enoh, Aissati - Emanuelson, Suarez, Sulejmani
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Mears, Civelli, Hilton, Taiwo - Valbuena, Cana, Cheyrou - Kone, Samassa, Zenden
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

OM pak je mi to jedno

Reagovat
smazaný uživatel

tak myslím si, že St. Etienne mujú na postup, bude to ale tažké, ale myslím si, že gol určite dajú, otázkou je, či dajú gol aj Bremy, ak ano, tak Bremy postupia...., čo sa týka Marseille, tak verím v ich postup, pretože majú teraz formu, čo dokázali aj o víkednde porázkou PSG vonku, takže Ajax by nemal byť až taký problém, aj ked bude to určite tuhý boj...., ja držím palce St. Etienne, a budem radšej ak postupia aj Marsielle, tak uvidíme, ale už sa teším na piatkový los LM...

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl bych to na obě plichty, stejně jako autor.

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax to musí zvládnout, ikdyž je bez klíčových obránců:((

Jedéém!!!

Reagovat
smazaný uživatel

St. Etie. - Bremy 2

Aja - Oly 0

ale těžký utkání.....

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax sou hlauzáci myslím že postoupí,pocitově to tak cítím s Fiorentinou měli kliku na OM měli štěstí že nedostali víc a teď vyhrajou 1:0 náhodně a zas postoupí.

Reagovat
smazaný uživatel

Tipuju postup Brém a Marseille - vzhledem k mé tipovací úspěšnosti bude realita nejspíš přesně opačná

Reagovat
berger321

st.etienne-bremen 1:2

ajax-marseille 0:1

Reagovat
irik

AFC, SV - POSTUP !

Reagovat
smazaný uživatel

st.etienne-bremen 2

ajax-marseille x2

charkov-dynamo x2

zenit-udinese x

szachtar-cska 1x

galatasaray-hamburg x2

aalborg-man.city x

braga-psg x

Reagovat
$dolar$

A kde mas zbytek?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

st.etienne-bremy 2 ajax-marseille 2 charkov-dynamo x zenit-udinese x2 sachtar-cska x galatasaray-hamburg 2 aalborg-manchester city 2 braga-psg 1

Reagovat
božský John

Nemá někdo fungující odkaz na OM?

Reagovat
smazaný uživatel

atdhe.net

Reagovat
božský John

kéž by mi šlo...

Reagovat
smazaný uživatel

treba.. sop://broker1.sopcast.com:3912/30931

Reagovat
smazaný uživatel

no jo aj mne to seka ale bremy v poho

Reagovat
božský John

Já jd stejně do vany,ale stejně moc dík..viděl jsem Niangův gól,docela klika..gol Ajaxu jsem neviděl...byl jsem se psem venku...akorát jsem přišel dom na gol...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele