POHÁR UEFA - LOS SKUPIN

04.10.2005, 13:04, aktualizováno 04.10.2005, 23:11
Aktuality
Ve švýcarském Nyonu byly dnes rozlosovány skupiny pro druhou fázi Poháru UEFA. Čtyřicet mužstev, mezi nimiž byla i pražská Slavia, bylo rozděleno do osmi pětičlenných skupin. "Sešívaní" se ve skupině A střetnou s německým Hamburkem, francouzským Monakem, bulharským CSKA Sofia a Vikingem z Norska...

Skupina A: AS Monako, Slavia Praha, Hamburger SV, CSKA Sofia, Viking Stavanger.

Pražská Slavia dostala do skupiny dva týmy, které bezesporu budou patřit k favoritům soutěže. Ve velké formě hraje Hamburk, který doposud jako jediný dokázal v Bundeslize porazit suveréna soutěže Bayern, ale na druhou stranu postoupil s obrovským štěstím z prvního kola, když v odvetném zápase vstřelil postupový gól až v poslední minutě z pokutového kopu Rafael van der Vaart. Letos v dresu Hamburku září David Jarolím a především již zmíněný Van der Vaart, ten podává vynikající výkony a je obrovskou posilou týmu Thomase Dolla. Monaku zatím v Ligue 1 hraje výrazně pod své možnosti, a to donutilo k rezignaci Didiera Deschampse, uvidíme, co s mužstvem udělá nový kouč Francesco Guidolin z Itálie. V poháru UEFA ale Monako postoupilo jednoznačně přes nizozemský Tillburg. Za Monako by se mohl dostat do hry i Jaroslav Plašil, jenže je dlouhodobě zraněný a je těžké říct, kdy se vrátí na trávníky. Slavia výrazně zlepšila své výkony i výsledky z úvodu sezóny a v prvním kole bez problémů vyřadila irský Cork City. Velikým překvapením jsou Bulhaři z CSKA Sofia, kteří vyřadili v prvním kole silný německý klub Bayer Leverkusen, když oba zápasy vyhráli 1:0. Velkou neznámou je Viking Stavanger, ten překvapivě v úvodním kole vyřadil rakouského vicemistra Austrii Vídeň.

Tip Eurofotbalu: 1. Hamburger SV, 2. AS Monako, 3. Slavia Praha, 4. CSKA Sofia, 5. Viking Stavanger.


Skupina B: Lokomotiv Moskva, Espanyol Barcelona, Palermo, Brondby Kodaň, Maccabi Petach-Tikva.

Tato skupina nemá favorita, protože Lokomotiv, Espanyol i Palermo jsou velmi vyrovnané týmy a rozhodovat bude momentální forma těchto mužstev. Častý účastník ligy mistrů Lokomotiv Moskva postoupil do základní skupiny s velikými potížemi, které mu nadělal norský Bergen, a ještě 20 minut před koncem odvety postupovali domácí, ovšem pak skórovali Ruopolo s Lebeděnkem a postoupili Rusové. Espanyol Barcelona, jak známo, vyřadil Teplice celkovým skóre 3:1, jednoznačně největší hvězdou týmu je bývalý záložník mj. konkurenčního FC Barcelona nebo Lazia Řím Ivan De La Peňa, Espanyol výrazně překvapil loni v Primera Division, když ještě před posledním kolem byl na čtvrté příčce zajišťující start v předkole Ligy mistrů, ale nakonec se musel spokojit s pohárem UEFA, ve kterém má vysoké cíle. Sicilský tým US Palermo postoupil přes kyperskou Famagustu, nejdříve doma vyhrál 2:1, ale všechny pochybnosti před odvetou zahnal jasným vítězstvím 4:0. Palermo postoupilo do Serie A teprve loni, ale hned ve své úvodní sezóně předvádělo výborné výkony a postoupilo do poháru UEFA. Minimum šancí na postup má Brondby Kodaň, které už má svou velkou slávu za sebou, a v poslední době se spíše potácí v evropském průměru. Izraelský Maccabi Petach-Tikva je obrovským outsiderem této skupiny, ale může překvapit, což se tomuto týmu podařilo v prvním kole, kdy proti Partizanu Bělehrad v obvykle beznadějné situaci po prohře 0:2 v domácím prostředí dokázal takřka nemožné a z Bělehradu si přivezl senzační vítězství 5:2, na kterém se hattrickem podílel útočník Golan.

Tip Eurofotbalu: 1. Lokomotiv Moskva, 2. Espanyol Barcelona, 3. Palermo, 4. Brondby Kodaň, 5. Maccabi Petach-Tikva.


Skupina C: Hertha Berlín, Racing Lens, Sampdoria Janov, Steaua Bukurešť, Halmstad.

I v této skupině se rýsuje trojice určená k postupu, jsou to Hertha, Lens a Sampdoria, uvidíme, co předvedou Steaua a Halmstad. Hertha Berlín, loni 4. tým Bundesligy letos opět patří ke špičce soutěže a může to v Bundeslize i poháru UEFA dotáhnout daleko. V prvním kole nedala Hertha šanci Apoelu Nikosie. Lens letos obhajuje ve francouzské nejvyšší soutěži 7. místo a do poháru UEFA se dostal z poháru Intertoto, když v jeho finále zdolal rumunské překvapení Kluž, a v prvním kole poháru UEFA vyřadil polský Groclin Grodzisk. Sampdoria Janov v prvním kole zdolala portugalský Setubal, loni tento tým obsadil v Itálii 5. místo a tato pozice mu patří i po 6 kolech sezóny letošní. Janovští fotbalisté jsou možná největším favoritem skupiny. Steaua vyřadila jednoznačně norského vicemistra Valerengu Oslo. Švédský Halmstad BK nečekaně obrátil souboj se Sportingem Lisabon, když nejdříve doma podlehl Portugalcům 1:2, ale pak stejným výsledkem vyhrál v Lisabonu, v prodloužení se Sporting dostal brzy do vedení a mířil za postupem, ovšem když už fanoušci domácích slavili postup, tak se ve 115. minutě trefil Ingelsten a Halmstad tak senzačně postoupil. Ale v této skupině očekávám od Švédů pouze souboj s Rapidem o čtvrté místo.

Tip Eurofotbalu: 1. Sampdoria Janov, 2. Hertha Berlín, 3. Racing Lens, 4. Steaua Bukurešť, 5. Halmstad.


Skupina D: AZ Alkmaar, Middlesbrough, Dnipropetrovsk, Grasshoppers, Litex Loveč.

Dva v Evropě velmi podceňované týmy Alkmaaru a Dnipropetrovsku jsou spolu s Middlesbrough favority na postup ze skupiny D, doplňují je Grasshoppers a Loveč. Alkmaar letos předvádí výborné výkony v nizozemské lize, když zastiňuje i PSV Eindhoven. V poháru UEFA ale málem vypadli hned v prvním kole. V Samaře prohráli s místními Křídly sovětů první zápas divokým skóre 3:5, v domácí odvetě dostali rychlý gól, ale nakonec dokázal AZ otočit zápas na 3:1, ovšem ten třetí gól vstřelil až čtyři minuty před koncem z penalty Landzaat. Dněpr Dněpropetrovsk je třetím nejlepším ukrajinským týmem, ale sílu má obrovskou. Ve skotském Edinburgu remizoval s Hibernianem 0:0, aby Skoty doma rozdrtil 5:1. Middlesbrough vyhrálo v úvodním kole nad řeckým Xanthi 2:0 a v odvetě uhrálo remízu 0:0. V Premier league se ale tomuto týmu letos moc nevede a je jedním z negativních překvapení ročníku. Ovšem obrovskou sílu mají Borough v útoku, kde se objevují jména jako Mark Viduka, Aiyegbeni Yakubu nebo Jimmy Floyd Hasselbaink. Grasshoppers vyřadili finský tým MyPa Anjalakoski a Litex Loveč přehrál RC Genk, po domácí remíze 2:2 vyhráli Bulhaři v Genku 1:0.

Tip Eurofotbalu: 1. AZ Alkmaar, 2. Middlesbrough, 3. Dnipropetrovsk, 4. Grasshoppers, 5. Litex Loveč.


Skupina E: AS Řím, Basilej, CZ Bělehrad, Štrasburk, Trömsö.

AS Řím loni v Serii A svým osmým místem zklamalo na plné čáře, letos to chtěli červenožlutí určitě vynahradit, jenže ani v této sezoně to Vlkům moc nejde a po šesti kolech mají jen 8 bodů. Švýcarská Basilej loni překvapivě nestačila v lize na Thun, a tak si musí vystačit pouze s pohárem UEFA. Tam v prvním kole rozdrtila Bosňany z Široki Brijegu, při vysokém vítězství 5:0 v prvním zápase se hattrickem zaskvěl Delgado. Štrasburk sice nedal v prvním kole žádnou šanci rakouskému AK Graz, ale ve francouzské lize ještě nevyhrál. Crvena Zvezda Bělehrad vyřadil portugalskou Bragu,. Překvapivým účastníkem je norské Tromsö, které dokázalo vyřadit Galatasaray Istanbul.

Tip Eurofotbalu: 1. AS Řím, 2. Basilej, 3. Štrasburk, 4. CZ Bělehrad, 5. Trömsö.


Skupina F: CSKA Moskva, Marseille, Heerenveen, Levski Sofia, Dinamo Bukurešť.

Obhájce trofeje CSKA Moskva bude mít za soupeře Marseille, Heerenveen, Dinamo Bukurešť a Levski Sofia. CSKA letos hraje o titul v ruské lize, pět kol před koncem je na druhém místě za Lokomotivem o 2 body. Marseille mělo velké potíže s postupem, proti papírovému outsiderovi, belgickému týmu Germinal Antverpy, rozhodly o postupu Marseille až pokutové kopy. Heerenveen byl ve velmi složité pozici po zápase v Ostravě, který prohrál 0:2, ale nakonec se radoval z postupu, když v domácím prostředí podal vynikající výkon a zdolal Baník 5:0. Letos je Heerenveen až na 14. místě Eredivisie. Obrovský dojem udělalo v prvním kole Dinamo Bukurešť, které jednoznačně postoupilo přes Everton, když doma dokázalo Angličany porazit dokonce 5:1. Levski Sofia dokázalo hodně překvapivě postoupit přes AJ Auxerre, díky většímu počtu vstřelených gólů na hřišti soupeře.

Tip Eurofotbalu: 1. CSKA Moskva, 2. Marseille, 3. Heerenveen, 4. Dinamo Bukurešť, 5. Levski Sofia.


Skupina G: Stuttgart, PAOK Soluň, Šachtar Doněck, Stade Rennes, Rapid Bukurešť.

Stuttgart s Doněckem jsou favority, ale ani zbývající týmy nejsou bez šancí na postup. Vfb Stuttgart sice v létě opustil kanonýr Kuranyi, ale přišly 2 hvězdy dánské reprezentace Jon Dahl Tomasson a Jesper Grönkjaer. PAOK Soluň zastupuje řeckou kopanou v základních skupinách poháru UEFA, do skupiny G se dostal po šťastném postupu přes Metallurg Doněck. Ukrajinský mistr Šachťar Doněck i s českými legionáři Janem Laštůvkou a Tomášem Hübschmanem má veliké šance na postup, v prvním kole postoupil bez potíží přes maďarský Debrecín. Stade Rennes asi bude s PAOKem bojovat o postup, Francouzi přehrály Osasunu Pamplonu, díky švýcarskému kanonýrovi Alexadrovi Freiovi. Letos Rennes zahájilo soutěž špatně, když po deseti kolech je až na šestnáctém místě. Rapid Bukurešť je jedním z nejpřekvapivějších účastníků základních skupin, když v prvním kole za sebou nechal slavný holandský klub Feyenoord Rotterdam. Ve skupině bude ovšem mít minimální šance na postup.

Tip Eurofotbalu: 1. Šachtar Doněck, 2. Stuttgart, 3. Stade Rennes, 4. PAOK Soluň, 5. Rapid Bukurešť.


Skupina H: Besiktas Istanbul, FC Sevilla, Bolton Wanderers, Zenit Petrohrad, Guimaraes.

Zřejmě je to skupina smrti, všech pět týmů si dělá určité naděje na postup. Besiktas Istanbul je sice až na sedmém místě turecké ligy, ale tým má velmi kvalitní, což potvrdil při odvetě prvního kola v Malmö při výhře 4:1. FC Sevilla je sázkovými kancelářemi po celé Evropě pasována do role největšího favorita soutěže, v útoku Sevilly řádí dvojice Frederic Kanouté – Javier Saviola, ale v létě tým opustila hvězda nejen týmu, ale celé španělské ligy Julio Baptista, který zamířil do Realu Madrid. Bolton má ve svých řadách plno individualit a tým vedený Samem Allardycem se loni překvapivě umístil na šestém místě Premier league. Letos potvrzuje svou obrovskou kvalitu, když na druhý Charlton ztrácí z pátého místa jediný bod. V poháru UEFA měl ovšem namále, ještě 10 minut před koncem byl blíže k postupu jeho soupeř, málo známý bulharský Lokomotiv Plovdiv, Bolton však dvěma góly otočil a postoupil. Třetí tým ruské superligy Zenit Petrohrad, vedený českým trenérem Vlastimilem Petrželou, je po vyřazení AEK Atény také jedním z adeptů na postup, podobně jako portugalský Guimaraes, který je však velkým zklamáním portugalské ligy, po šesti zápasech má jen 3 body.

Tip Eurofotbalu: 1. FC Sevilla, 2. Zenit Petrohrad, 3. Bolton Wanderers, 4. Besiktas Istanbul, 5. Guimaraes.


Každý klub sehraje ve skupině čtyři zápasy - dva doma a dva venku. Z každé skupiny postoupí do třetího kola Poháru UEFA první tři týmy. Vedle těchto 24 mužstev bude v osudí dalších osm klubů ze třetích míst základních skupin Ligy mistrů. Až do finále se pak bude hrát klasickým vyřazovacím systémem doma-venku.


Autor: Tomáš Kohlmann, Tomáš Pavlík

Komentáře (34)

Přidat komentář
HOST*Ianakopoulos

Vivat řecký fotbal. Musí postoupit na MS.

Reagovat
smazaný uživatel

strč si už hlavu pod studenou sprchu

Reagovat
HOST*Ianakopoulos

Ale oni postupí. Přes Dány a na úkor těch přicmrdlejch turků. V baráži bych si strašně přál Španěly. Ź těch nemám strach my to na ně umíme. Hlavně aby se začali zase mezi sebou hádat a je po zápase. Prostě musíme. Studená sprcha byla ráno a všeho moc škodí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

ty si ale debil

Reagovat
HOST*Ianakopoulos

A ty kretén

Reagovat
Shevchenko

nechápu, jak někdo může fandit Řecku!

Reagovat
HOST*Ianakopoulos

Já zase nechápu tebe.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže:

a...........Monaco, HSV....4.Slavia

b...........Espanyol, Palermo

c...........Hertha, Steaua

d...........Alkmaar, Middlesbrough

e...........AS Roma, Strassbourg

f............Marseille, Levski

g...........Stuttgart, Šachťar

h...........Zenit, Bolton

P.S. Mám pocit, že kolektív Eurofotbalu to tipoval podľa papierových predpokladov a tabuliek

Reagovat
smazaný uživatel

v ačku teda věřím hamburku, má super formu, v háčku si zapoměl na Sevillu, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Podľa mňa je bez formy a bude to mať ťažké.

Reagovat
Kily

jenom počkej, uvidíme, kdo bude nakonec v tom tipování úspěšnější

Reagovat
HOST*sansiro

A nepostupují tři?

Reagovat
smazaný uživatel

Áno, ale toto som tipol presné poradie prvej dvojky.

Reagovat
HOST*Dočky

Ve skupině E bude 2.basilej

Reagovat
HOST*

postulují tři ty chytráku!

Reagovat
HOST*

postupuju traja, neviem kolki postuluju

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to už by som presné poradie asi neuhádol.

Reagovat
smazaný uživatel

vyhraje hamburger a s ním i čech jarolím kterej to bude táhnout s van der Vaartem!!!!

Reagovat
HOST*

Tak takhle bych to viděl já:A - Hamburg,Monaco,CSKA Sofia,Slavie,Stavanger. B - Palermo,Espanyol,Brondby,Lokomotiv,Maccabi Tikva. C - Lens,Sampdoria,Hertha,Steaua,Halmstad. D - Middlesbrough,Alkmar,Grasshoppers,Dněpropetrovsk,Loveč. E - AS Roma,Basilej,CZ Bělehrad,Strasbourg,Tromso. F - CSKA Moskva,Dinamo Bukurešt,Marseille,Heerenveen,Levski Sofia. G - Š.Doneck,Sttutgart,Rennes,Rapid Bukurešt,PAOK Soluň. H - FC Sevilla,Zenit Petrohrad,Bolton,Besitkas,Guimaraes .

Reagovat
HOST*VysLa

chlapi, máte již někdo rozpis zápasů ve skupině A ?

Reagovat
smazaný uživatel

prvni hraci den, 20. rijna, ma Slavia volno, dale pak:

3.11. Slavia - CSKA Sofia

24.11. Viking Stavanger - Slavia

1.12. Slavia - Monako

15.12. Hamburk - Slavia

Reagovat
smazaný uživatel

Slavie - prvni termín má volno, pak

Sofie doma

Stavanger venku

Monako doma

Hamburk venku

typ na postup:

A - Hamburk, Monako, Slavia

B- Espanol, Palermo, Lokomotiv

C-Samdoria, Hertha, Lens

D - Middlesbrough, Grasshoppers, Dněpropetr.

E - Řím, Štrasburg, CZ Beograd

F - Marseille, Moskva, Heerenveen

G - Sttutgart, Doněck, Rennes

H - Bolton, Sevilla, Besiktas

Reagovat
smazaný uživatel

20. října: CSKA Sofie - Hamburk, Viking Stavanger - Monako.

3. listopadu: Hamburk - Viking Stavanger, Slavia - CSKA Sofie

24. listopadu: Monako - Hamburk, Viking Stavanger - Slavia

30. listopadu: Slavia - Monako, CSKA Sofie - Viking Stavanger

15. prosince: Monako - CSKA Sofie, Hamburk - Slavia.

Reagovat
VysLa

je to na teletextu ČT 1 a je to nadějné - 3.11.D - CSKA - 3 body, 24.11. V - Stavanger - 1 bod, 30.11. D - Monaco - 3 body, 15.12. V - Hamburg - o bodů. Postup minimálně ze

3. místa by mohl vyjít.

Reagovat
smazaný uživatel

A: 1.Hamburger 2.AS Monako 3.CSKA Sofia 4.Slavia Praha 5.Viking Stavanger

B: 1.Palermo 2.Espanyol Barcelona 3.Lokomotiv Moskva 4.Brondby Kodan 5.Maccabi Petah-Tikva

C: 1.Hetha Berlin 2.Sampdoria Janov 3.Steaua Bukurest 4.RC Lens 5.Halmstad

D: 1.AZ Alkmaar 2.Dnipropetrovsk 3.Middlesbrough 4.Grasshoppers 5.Litex Lovec

E: 1.Basilej 2.Štrasburk 3.AS Řím 4.Trömsö 5.CZ Bělehrad

F: 1.CSKA Moskva 2.Heerenveen 3.Dinamo Bukurešť 4.Levski Sofia 5.Marseille

G: 1.Šachtar Doněck 2.Stuttgart 3.Rennes 4.rapid Bukurešť 5.PAOK Soluň

H: 1.Petrohrad 2.FC Sevilla 3.Bolton 4.Besiktas 5.Guimaraes

Reagovat
smazaný uživatel

A: 1.HSV, 2.Monaco, 3. Slavia, 4. CSKA Sofia, 5. Stavanger

B: 1.Lokomotiv, 2.Espanyol, 3.Palermo, 4.Brondby, 5.Petah-Tikva

C: 1.Sampdoria, 2.RC Lens, 3.Hertha, 4.Steaua, 5.Halmstad

D: 1.Middlesbrough, 2.Alkmaar, 3.Dnipropetrovsk, 4.Loveč, 5.Grasshopers

E: 1.AS Řím, 2.Basilej, 3. Štrasburk, 4.CZ Bělehrad, 5.Trömsö

F: 1.CSKA Moskva, 2.Heerenveen, 3.Marseille, 4.Dinamo Buk., 5.Levski

G: 1.Stuttgart, 2.Šachtar, 3.Rennes, 4.PAOK, 5.Rapid Buk.

H: 1.Bolton, 2.Sevilla, 3.Zenit, 4.Besiktas, 5.Guimares

Reagovat
Hiko

Prosím vás, nepište Trömsö, ale jen s jedním přehláskovaným Tromsö (tedy přesněji řečeno na konci je to přeškrtnuté o, ale to tady neřešíme )... Dík

Reagovat
Shevchenko

544

ú

)úků

))

ů

Reagovat
Shevchenko

sorry, ale o napsal můj přidebilněný brácha!

Reagovat
Shevchenko

Takže...

A:ASM,HSV,Slavia,Sofia,Viking

B:Lokomotiv,Palermo,Espanyol,Bröndby,Petach

C:Janov,Berlín,Steaua,Lens,Halmstad

D:AZ,Boro,Dnipro,Grass´ppers,Litex

E:ASR,Štrasburk,Basilej,CZ,Tromsö

F:CSKA,Heerenveen,Marseille,Dinamo,Levski

G:Šachtar,Stuttgart,Rennes,PAOK,Rapid

H:Sevilla,Zenit,Bolton,Besiktas,Guimaraes

Reagovat
HOST*Eto - starší

Koukám, že jste si s bráchou "mentálně" podobní jako vejce vejci.

Reagovat
HOST*Ianakopoulos

Reagovat
HOST*

Slavia podle mě postoupí, zlepšila své výsledky a má na to. Slavie do toho...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele