Novým trenérem Manchesteru United je Louis van Gaal

19.05.2014, 15:31
Aktuality
Manchester United v příští sezoně povede trenér Louis van Gaal. Rudí ďáblové se s koučem nizozemské reprezentace, kterou po letošním mistrovství světa opustí, dohodli na smlouvě na tři roky. Ryan Giggs, jenž v posledních zápasech United vedl po odvolaném Davidu Moyesovi, se přesune do pozice asistenta...

Van Gaal byl na uvolněné křeslo na Old Trafford horkým kandidátem, když se začalo spekulovat o náhradě za Davida Moyese, který nezvládl složitou roli po převzetí žezla od Sira Alexe Fergusona a musel se z Manchesteru v dubnu předčasně poroučet. Vedle Ryana Giggse budou Van Gaalovými asistenty Frans Hoek a Marcel Bout, které si dvaašedesátiletý Nizozemec do klubu přivádí.

Po letošním fiasku, kdy Manchester United skončil bez jediné trofeje a v ligové soutěži až na sedmém místě, která nezajišťuje místo v evropských pohárech, bude mít zkušený Louis van Gaal jednoznačný úkol - stabilizovat mužstvo a vrátit na Old Trafford kvalitní výsledky. Kvůli jejich absenci musel už po 10 měsících předčasně skončit svou první velkou štaci David Moyes, jemuž se angažmá hrubě nevydařilo. Vedení United věří, že nyní již udělalo správný krok. "V Louisi van Gaalovi jsme získali jednoho z nejlepších trenérů dneška," libuje si ředitel klubu Ed Woodward.

Na novou výzvu se těší i Van Gaal, kterého však ještě před nástupem do letní přípravy Manchesteru United čeká světový šampionát v Brazílii, kde povede rodné Nizozemsko. "Vždy jsem si přál trénovat v Premier League. Být trenérem Manchesteru United, největšího klubu na světě, na to jsem skutečně hrdý," prohlásil o své nové práci Van Gaal, který vyhrával ligové tituly s Ajaxem (3), Alkmaarem (1), Barcelonou (2) i Bayernem Mnichov (1). S Ajaxem dosáhl i na vítězství v Lize mistrů, byť už téměř před dvaceti lety.

"Už jsem na Old Trafford několikrát trénoval jako soupeř a vím, jaký je Old Trafford neskutečný stadion a jak vášniví tu jsou fanoušci. Tenhle klub má velké ambice a i já mám velké ambice. Jsem si jistý, že spolu budeme psát historii," hlásí Van Gaal a jistě si to přejí i všichni fanoušci, kteří letos se svým týmem museli protrpět jednu z nejhorších sezon za poslední dekády.

Očekává se, že Van Gaal získá v létě nemalé prostředky na nové posily, jenž by mužstvo, které se poprvé po 25 letech nekvalifikovalo do žádné evropské soutěže, řádně pozvedly. Zatím není jasné, zda se bude ještě aktivně do hry zapojovat Ryan Giggs. Ten již s Van Gaalem o své budoucnosti mluvil, nicméně prozatím víme jen, že bude plnit minimálně roli asistenta. Zda bude tato role hrající, jisté není.

Autor: Ondřej Holzman / skysports.com

Komentáře (849)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele