Nizozemská Eredivisie - souhrn 9. kola

01.11.2008, 22:54, aktualizováno 02.11.2008, 16:33
Komentáře a souhrny
Čelo nizozemské nejvyšší soutěže je i nadále velice vyrovnané. Alkmaar remizoval v Heerenveenu a drží si první pozici o skóre před Ajaxem a Bredou. Tyto dva celky mají naprosto shodnou bilanci. Na čtvrtém místě je po výhře nad Tilburgem PSV Eindhoven. Trápení ukončil Feyenoord, který vysoko vyhrál na půdě Rody...

FC Twente - AFC Ajax 0:2

01.11.2008 18:45

Góly: 40. Siem de Jong, 90. Rasmus Lindgren

V sobotu večer se střetly ve formě hrající Twente s Ajaxem a jeden klub po delší době padl. Dnes padl černý petr na domácí Twente, které podlehlo Ajaxu Amsterdam, jenž tak po čtvrtém vítězství v řadě oživil mistrovské naděje.

Předzápasové předpovědi utkání příliš nenaplnilo, když šancí k vidění příliš nebylo. První se rodila ve 23. minutě na domácích kopačkách, jenže Tiote váhal s rozehrávkou tak dlouho, až byl nakonec Elie lapen v ofsajdu. O sedm minut později zkoušel štěstí z uctivé vzdálenost Ronnie Stam, ale brankář Ajaxu Kenneth Vermeer neměl problém. Ajax nakonec udeřil hned ze své první větší šance, pět minut před poločasovou přestávkou. V základní sestavě debutující Javier Martina poslal z pravé strany centr do šestnáctky, kde bránícího Douglase předskočil De Jong a poslal Ajax do vedení.

Po přestávce měl slibnou palebnou pozici při trestném kopu domácí Theo Janssen, ale brankář Vermeer překonán nebyl. Na druhé straně rána nesedla Huntelaarovi, jemuž míč připravil Emanuelson. Největší šanci Twente propáslo v 60. minutě, kdy se do vápna proháčkoval Eljero Elia a byl atakován Gabrim. Elia ale nespadl a zakončil, bohužel pro domácí vedle. V té chvíli určitě bědoval, že nevybojoval penaltu.

V 77. minutě ještě nastřelil domácí Huysegems břevno, ale poté již Ajax uhasil všechny soupeřovy naděje. V nastaveném čase předvedl skvělý kousek Lindgren, když obešel v pokutovém území dva obránce a přesně zakončil. Ajax tedy vyhrál 2:0 a předskočil dnešního soupeře v tabulce, celkově je už druhý.

Více informací k zápasu

NAC Breda - FC Groningen 1:0

01.11.2008 19:45

Góly: 82. Rob Penders

Breda se stále pohybuje na příčkách nejvyšších, dnešní zisk tří bodů jí brankou v závěru utkání zajistil Rob Penders. Domácí se po porážce Groningenu tak bodově dotáhli na dvojici Alkmaar, Ajax.

Utkání mohlo vypadat úplně jinak, kdyby parádní zákrok proti Lovreově střele již po třech minutách nevytáhl domácí gólman Jelle Ten Rouwelaar. Breda si první šanci vypracovala ve 25. minutě, ale Feherův centr z trestného kopu hlavičkou neusměrnil přesně Kees Kwakman. Domácí svou převahu mohli brankově potvrdit v závěru úvodního dějství, když z 25 metrů předvedl senzační volej Csaba Feher a pořádně brankáři Lucianovi zavařil.

Druhý poločas se již odehrál plně v režii domácí Bredy, která ovšem nebyla schopna vstřelit rozhodující branku. Po hodině hry byl blízko Kurt Elshot, ale nakonec jeho pokus zamířil vedle. O pár minut později hlavičkoval Penders, jenže také nepřesně. V 83. minutě se ale již nezmýlil. Kwakmanův trestný kop byl odražen k před brankou stojícímu Amoahovi, jehož střelu ještě Luciano zlikvidoval, na dorážku Penderse byl již krátký.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Willem II 2:0

01.11.2008 19:45

Góly: 6. Arjan Swinkels (vl.), 56. Danny Koevermans

Fotbalisté PSV Eindhoven zásluhou přesvědčivé výhry nad Tilburgem v poměru 2:0 poskočili na čtvrté místo tabulky.

Lepší start do utkání si ani domácí mužstvo přát nemohlo. Centr Dzsudzsaka si do vlastní sítě srazil Arjan Swinkels a nechtěně tak vstřelil pro favorita utkání uklidňující branku. Dzsudzsak vzápětí poslal do šance Wuytense, jehož však zastavil výborný zákrok gólmana Aertse. Fotbalisté Eindhovenu i nadále kontrolovali s naprostým přehledem tempo hry a druhý gól mohli vstřelit krátce před koncem úvodní půle, ale centr Marcellise usměrnil Koevermans mimo.

Vzápětí se do velké příležitosti dostal také Affelay, ale reflexivní Aertsův zákrok držel hosty v reálné hře o body. Obraz hry se nezměnil ani po přestávce. První možnost ke skórování měl po šesti minutách Addo, ale výborně zasáhl obránce Veloso a odklidil míč do bezpečí. O výsledku utkání definitivně rozhodl o pár minut později Danny Koevermans, který přehodil daleko vyběhnutého Aertse a zvýšil na 2:0. Tilburg se vůbec nemohl dostat do zápasu a brzy poté mohl inkasovat potřetí.

Dzsudzsak nasměroval centr přesně na Koevermanse, ten ale druhý gól v zápase odmítl. PSV se tedy posunulo na čtvrté místo se ztrátou jediného bodu na Ajax, Willem drží desátou pozici.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - AZ Alkmaar 3:3

01.11.2008 20:45

Góly: 11. Pawel Wojciechowski, 74. Paulo Henrique, 90. Paulo Henrique - 48. Mounir El Hamdaoui, 58. Brett Holman, 76. Sébastien Pocognoli

Dvě branky Paula Henriqueho zajistili Heerenveenu bod za remízu 3:3 v šestigólovém thrilleru proti AZ Alkmaaru. Hosté sice dvakrát vedli, ale ani to jim na zisk tří bodů nakonec nestačilo.

Zisk jednoho bodu zajistil Alkmaaru udržení pozice na čele tabulky zásluhou lepšího skóre před NAC Bredou a Ajaxem. Zápas začal velmi svižně a první vážnější gólovou šanci si vytvořili hosté. Střela Pelleho však o centimetry minula levou tyč Steppeho branky. Z úvodní trefy se tak radovali domácí. V 11. minutě převzal na hranici vápna míč Wojciechowski a přesně mířenou střelou do levého spodního rohu poslal svůj celek do vedení.

Svěřenci kouče Louise van Gaala si šanci na vyrovnání vytvořili krátce před přestávkou. Střela z kopačky El Hamdaouiho však mířila nad. Krátce po příchodu z kabin se však již hosté radovali. A opět u toho byl Mounir El Hamdaoui, jenž prostřelil Steppeho. O chvilku později se do další příležitosti prodral Brett Holman a přesným zakončením poslal svůj celek do vedení.

Ačkoliv nepůsobili fotbalisté Heerenveenu po inkasovaném gólu nijak svěžím dojmem, dokázali čtvrthodinu před konečným hvizdem rozhodčího srovnat. Tarik Elyounoussi našel Paula Henriqueho a ten velmi důležitou trefou zajistil napínavý průběh zápasu.

Na odpověď vedoucího mužstva tabulky se příliš dlouho čekat nemuselo. Steppe při výkopu od brány chyboval, míče se zmocnil De Zeeuw, jehož střelu sice ještě gólman domácích pokryl, ale Pocognoli byl u odraženého míče rychleji a opět poslal Alkmaar do vedení. Heerenveen však zbraně nesložil a odměnou mu byla třetí brankou, kterou v nastaveném čase po centru Sibona vsítil opět Henrique.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - ADO Den Haag 3:1

02.11.2008 12:30

Góly: 1. Ricky van Wolfswinkel, 41. Santi Kolk (pen.), 90. Niklas Tarvajärvi - 18. Lex Immers

Fotbalistům Vitesse Arnhemu se v nedělním utkání holandské Eredevisie proti Den Haagu konečně povedlo prolomit sérii bez vítězství a zásluhou výsledku 3:1 se posunuli tabulkou směrem vzhůru.

Hned po 49 sekundách hry otevřel skóre utkání Ricky von Wolfswinkel a nastartoval domácí tým správným směrem. Míč putoval po ose Verhaegh – Jenner – Wolfswinkel a posledně jmenovaný ho zblízka protlačil za záda soupeřova gólmana. Den Haag se na vedoucí trefu soupeře snažil najít rychlou odpověď a málem se mu to povedlo ve 12. minutě. Brankář Velthuizen však nejprve zneškodnil pokus Caracciola a vzápětí si poradil také s dorážkou Yuriho Cornelisse.

O sedm minut později však už bylo vyrovnáno. Přímý kop do vápna Arnhemu zahrával Cornelisse a Lex Immers pohotovou střelou zajistil svému mužstvu rychlý comeback do zápasu. Poté přišla delší pasáž hry bez vážnějších šancí na jedné či druhé straně. Tu však ukončil ve 42. minutě Santi Kolk, který byl faulován ve vápně Chrisem Kumem a sám postižený se z penaltového puntíku nemýlil.

Hosté si na začátku druhého poločasu vytvořili několik slibných možností ke vstřelení druhé branky, ale ani největší šance Knoppera díky skvělému zásahu brankáře Velthuizena gólem neskončila. O zisku tří bodů tak rozhodl těsně před koncem Nicklas Tarvajarvi, který se po zblokované Wolfswinkelově střele zmocnil míče a z patnácti metrů nedal soupeřovu brankáři žádný nárok.

Více informací k zápasu

Roda JC - Feyenoord Rotterdam 0:4

02.11.2008 12:30

Góly: 52. Georginio Wijnaldum, 56. Leroy Fer, 66. Roy Makaay, 70. Diego Biseswar

Feyenoord se v domácí soutěži konečně probral a parádním druhým poločasem sestřelil Rodu. Díky trefám Wijnalduma, Fera, Makaaye a Biseswara navíc Feyenoord předskočil svého dnešního soupeře a odlepil se od sestupových pozic.

První poločas nenabídl nijak zvlášť atraktivní souboj a první zásah si připsal domácí brankář Bram Castro až po osmnácti minutách, kdy lapil střelu Saeijse. Na hranici třicáté minuty vypracoval velkou šanci pro Bahiu Giovanni van Bronckhorst, ale hostující záložník sám před brankou poslal míč mimo. Necelých deset minut před koncem se do vápna prodral Karim El Ahmadi a Castro musel opět zasahovat. Největší šance domácích nakonec přišla až v nastaveném čase prvního dějství, tehdy se po Vormerově trestném kopu zrodil v pokutovém území chaos, ale Andres Oper toho nedokázal využít, nechal vyniknout brankáře Henka Timmera.

Feyenoord našel střeleckou mušku hned v úvodu druhého poločasu. V 53. minutě nejprve vyskočil na Van Bronckhorstův centr Wijnaldum a otevřel skóre. O dvě minuty mohl Rodu vrátit do hry Sekou CIsse, ale hlavičkou branku netrefil a poté již úřadovali jen hosté. V 57. minutě přivedla dobrá kombinace mezi El Ahmadim a Wijnaldumem do šance Leroye Fera, jenž vsítil druhou branku rotterdamských.

Za dalších deset minut se skóre měnilo znovu, tentokrát kanonýr Makaay zužitkoval Wijnaldumův pas a domácí poslal třetí brankou do kolen. Aby toho nebylo málo, hned za další tři minuty pojistil vítězství čtvrtou brankou Diego Biseswar. Roda tak v domácím souboji o chvost tabulky padla a propadla se až ne předposlední příčku.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - NEC Nijmegen 0:2

02.11.2008 14:30

Góly: 20. Saidi Ntibazonkiza, 49. Youssef El Akchaoui (pen.)

Sparta Rotterdam stále nedokázala protrhnout bídné období, dnes doma podlehla Nijmegenu. Ten se zásluhou branek Ntibazonkizy a El Akchaouia posunula na sedmou pozici, Spartu dělí již jen jediná příčka od sestupových pozic.

Sparta sice začala utkání střelou Gabora Babose z větší vzdálenosti, ale křídla domácím vzápětí uťal Saidi Ntibazonkiza, jenž v 20. minutě využil zmatku v pokutovém území a otevřel skóre. Sparta se ovšem nevzdala a snažila se vyrovnat. Další dalekonosný pokus vyzkoušel Slot, poté prověřil brankáře Babose Edouard Duplan. V největší akci se ovšem ocitl Ruud Knol, ale ani tomu se nepodařilo přesně zakončit.

Když už se domácí dostávali svou útočnou hrou do zápasu, v úvodu druhého poločasu byli opět krutě zastaveni. V pokutovém územím totiž Bouaouzana fauloval Knol a mimo žluté karty zajistil soupeři pokutový kop. Tíhu situace na sebe vzal El Akchaoui a bezpečně proměnil a zajistil tak Nijmegenu vítězství. Domácí již totiž nebyli schopni zareagovat.

Více informací k zápasu

FC Volendam - BV De Graafschap 3:1

02.11.2008 14:30

Góly: 37. Melvin Platje, 84. Jack Tuyp, 86. Dominique van Dijk - 45. Cerezo Fung-a-Wing

Volendam se rozjíždí. Poté, co v minulém kole poprvé v první lize bodoval, v neděli přidal i premiérovou výhru. Odnesl to tápající Graafschap. Rozhodla jedna povedená dvouminutovka oranžových ke konci zápasu.

Hned zkraje utkání se obě mužstva tlačila kupředu. Nebylo divu, chtěli publikum přesvědčit, že nejsou ještě na odpis. Domácí Gerson Sheotahul měl ve 21. minutě na svědomí první šanci duelu, zamířil však těsně mimo. Na druhé straně o chvíli později se v dobré pozici ocitl de Ouden, na okamžik ovšem zaváhal, což umožnilo Verhoevenovi zasáhnout.

Prvního gólu se přihlížející na Kras Stadion dočkali až sedm minut před přestávkou. Tehdy de Lange našel překrásnou přihrávkou Platjeho, jehož dělovka otevřela střelecký účet utkání. Hosté se posléze jen marně dožadovali neuznání branky pro hru rukou. Ještě do konce poločasu bylo však skóre srovnáno jinou cestou. Fung-a-Wing využil zaváhání volendamské obrany při snaze osvobodit se dlouhým odkopem a hlavou překonal Verhoevena.

Druhou půli už kompletně ovládli oranžoví. Nejprve hned po přestávce málem skóroval podruhé Platje, Koningův lahodný centr však zužitkoval jen k nepřesné hlavičce. Vzápětí to po něm zkoušeli i de Lange, Hofstede a Valenta, pokaždé ovšem v koncovce vyhořeli. Buď je vychytal spolehlivý Heijblok, nebo sami minuli.

Jenže když už se zdálo, že zápas dospěje k remíze, hosté polevili v koncentraci a vidina bodového zisku byla tatam. Nejprve sice Heijblok ještě zasáhl proti pokusu Narsingha, na Tuypa už si ovšem nepřišel. Prakticky ihned domácí své vítězství pečetili přesnou ranou Van Dijka z hranice šestnáctky.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Heracles Almelo 2:0

02.11.2008 14:30

Góly: 61. Ali Boussaboun, 90. Cedric van der Gun

Fotbalista domácího mužstva Cedric van der Gun si zpříjemnil svůj první start v barvách Utrechtu brankou. Svým gólem zvyšoval na 2:0 a podílel se na zisku tří bodů pro svůj celek.

Van der Gun se do sestavy vrátil po zranění chodidla a lepší návrat na trávník si zřejmě přát ani nemohl. Domácí tak prodloužili sérii bez porážky na tři zápasy a v tabulce se dostali právě před jejich nedělního rivala. Od utkání s PSV Eindhoven doma ještě neprohráli a s tímto cílem vstupovali na hřiště také tentokrát.

Diváci se v úvodu zápasu rozhodně nenudili. Nejprve dvakrát zahrozil hostující Darl Douglas, ale ani jedna z jeho dvou nebezpečných střel ve Vormově síti neskončila. Zejména první šance měla gólové parametry, ale gólman Utrechtu si se samostatným nájezdem poradil. Na druhé straně mohl otevřít skóre Simon Cziommer, ale jeho přímý kop ze střední vzdálenosti se mezi tři tyče nevešel.

Krátce před koncem úvodní části hry nebezpečně hlavičkoval Aljie Schut, ale jeho pokus minul Pieckenhagenovu klec. Již zmiňovaný Van der Gun nastoupil do utkání ve druhém poločase a jeho přítomnost byla od začátku znát. Hned dvě minuty po zahájení druhé půle měl velkou šanci Boussaboun, ale bránu soupeře ve slibné pozici netrefil. Nepřesný byl také Loval a skóre zůstávalo po hodině hry neměnné.

Gólu se příznivci domácího celku dočkali v 62. minutě. Dlouhý pas Tima Cornelisse přetavil ve vedoucí branku krásným lobem Ali Boussaboun a dodal tak klid na kopačky svých spoluhráčů. Vzápětí mohl zdvojnásobit náskok Utrechtu Tom Caluwé, ale jeho ránu vytěsnil soupeřův brankář nad. Definitivní rozhodnutí tak padlo až v nastaveném čase. Van der Gun přešel přes tři obránce Heraclesu a chladnokrevným zakončením stanovil konečný výsledek zápasu na 2:0 pro svůj tým.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar961223:1019
2.AFC Ajax961217:1019
NAC Breda961217:1019
4.PSV Eindhoven960317:718
5.FC Groningen952218:617
6.FC Twente952212:817
7.NEC Nijmegen943214:915
8.FC Utrecht94239:814
9.SC Heerenveen934221:2013
10.Heracles Almelo933313:1312
11.Willem II933313:1512
12.ADO Den Haag931512:1510
13.Feyenoord Rotterdam922516:158
14.SBV Vitesse92259:178
15.Sparta Rotterdam92258:218
16.BV De Graafschap92165:167
17.Roda JC91358:196
18.FC Volendam911710:234

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
Tomanatura

Breda. Bohužel jsem se nekoukal, ale podle výsledku můžu být na výsost spokojen. I když, 1:0? U Bredy padaly vždycky góly a né aby dával obránce Penders gól v 80. minutě!

Reagovat
Kapřík

Ajax . Jen tak dál, letos musí PSV zkončit na lopatkách .

Reagovat
Tomanatura

Ach jo. Ten Feyenord. Imbecilnější tým jsem ještě neviděl

Reagovat
fantomas

No co, dyt vyhráli.

Reagovat
smazaný uživatel

Volendam skoda ze Alkmaar zbytecne dvakrat ztratil vedeni v Heerenveenu ale ani bod neni spatnej

Reagovat
Fenix

Podle me Alkmaar vedeni ligy neudrzi a prevezme ho Ajax.PSV bude hrat dobre rozjizdi se ale rek bych ze letos bude Ajax lepsi. Feyenoord rozhodne nepatri tam kde je ted za vse si ale muze sam nicmene doufam zese mupodari dostat se aspon na nake 6 7 nebo 8

Reagovat
fantomas

S takovou marodkou by se nedařilo nikomu, ostatně i letošní Ajax zkraje sezony by mohl vyprávět.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele