Nizozemská Eredivisie - preview 9. kola

01.11.2008, 08:56, aktualizováno 02.11.2008, 10:22
Previews
Situace na čele nizozemské ligy se v sobotu ještě více zdramatizovala, šest prvních týmů se vejde do dvoubodového rozdílu. V neděli se bude bojovat o střed tabulky a udržení. Nutně zabrat potřebuje trápící se Feyenoord, hraje v Kerkrade. Sparta hostí Nijmegen a Vitesse Haag. Utrecht přivítá Heracles, De Graafschap jede do Volendamu.
FC Twente - AFC Ajax  (sobota 18:45)
Sobotní program osmého kola nizozemské Eredivisie nabídne hned několik atraktivních duelů. Jedním z nich je také souboj rozjetého Twente a amsterdamského Ajaxu. Twente dělí na třetí pozici od pátého Ajaxu jediný bod a vedle útoku na první pozici tak půjde i o udržení té vlastní.

Kouč domácího Twente Steve McClaren se nebál před zápasem tvrdit, že jeho svěřenci budou čelit nejlepšímu týmu v lize. Ajax ale v úvodu sezony tuto skutečnost příliš nenaplňoval, dařit ze mu začalo až v posledních kolech a díky třem výhrám v řadě je už pátý. Twente v úvodu sice dvakrát remizovalo, ale poté se rozjelo a v posledních šesti zápasech odešlo až na jeden případ se třemi body.

"Zápas proti Ajaxu je jiný než proti jiným, je mnohem těžší. Navzdory četným zraněním si Ajax drží formu a získává body," pronesl na adresu soupeře McClaren. "Momentálně si myslím, že Ajax je nejlepším klubem v lize. Je to tým s obrovskou silou, mají plno talentovaných hráčů a Klaase-Jana Huntelaara - skvělého střelce," vyzdvihl anglický kouč hostujícího kanonýra.

Domácí se budou moci opět spolehnout na služby vyléčeného Thea Janssena. Stoprocentně fit ovšem ještě není Kenneth Perez a do zápasu s jistotou nezasáhne.

Rovněž trenér Ajaxu Marco van Basten má ze soupeře respekt. V Amsterdamu na Twente nemají dobré vzpomínky především ze závěru loňské sezony, kdy Ajax vypadl v play-off o Ligu mistrů právě s ním. "Twente je v mých očích velmi dobrým týmem. Na jejich zápasy se obvykle krásně dívá. Naposledy jsem viděl zápas s Bredou a především v prvním poločase byli dobří," řekl van Basten, který má stále problémy s početnou marodkou.

Mimo hru jsou totiž Ismail Aissati, Maarten Stekelenburg, Miralem Sulejmani, Dario Cvitanich a Dennis Rommedahl. K pětici zraněným se navíc přidal ještě Luis Suarez, jenž pyká za pět žlutých karet a van Bastena to pochopitelně naštvalo. "Luis má již pět žlutých karet, ale většina z nich nemá s fotbalem nic společného," pravil rozhořčený kouč. "Nejprve zatleskal rozhodčímu za jeho rozhodnutí a v dalším zápase vykopl míč brankáři z rukavic. Mluvil jsem s ním a bylo vše v pořádku, jenže on to udělal znovu. V sobotu nám bude chybět, o tom není sporu."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.40 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
NAC Breda - FC Groningen  (sobota 19:45)
Příjemné překvapení letošní sezony z Groningenu propáslo v minulém kole možnost vyšvihnout se do čela tabulky, když pouze remizovalo s Nijmegenem 2:2. Teď bude bojovat s jiným ambiciózním celkem, ve šlágru kola narazí na Bredu.

V tomto ročníku se zatím dějí takové věci, že vše nasvědčuje tomu, že to tentokrát nebude jen souboj Ajaxu s PSV o mistrovský titul. Právě oba příští soupeři klidně mohou obehraným gigantům zkřížit plány. Ron Jans, kouč Groningenu, si myslí totéž. "Jsem si jistý, že hoši odvedou co nejlepší práci, aby udělali výsledek s Bredou, kterou velmi respektuji," prohlásil před utkáním na Rat Verlegh Stadion, kde jeho tým již pět let neprohrál. A to vždy pod jeho vedením, neboť Jans je u kormidla zelených již šestým rokem.

"Stejně jako my potvrzují, že jejich skvělé umístění z loňského ročníku nebylo ničím náhodným, nebo snad něčím, co se nemůže nikdy v budoucnu opakovat. Mezera mezi tradičními top týmy a jejich pronásledovateli se rok od roku ztenčuje," všiml si rovněž 50letý kouč. Ten se v sobotu bude muset obejít bez šesti zraněných a jednoho suspendovaného borce. Granqvist v minulém kole uviděl dvě žluté karty a inkasoval stop na jeden zápas, přičemž mezi zraněnými zůstává i duo Stenman-Ajilore.

Stejně jako Groningen, i Breda uprostřed týdne svůj souboj nezvládla. Těsným poměrem 0:1 podlehla zvedajícímu se Twente. Teď se na svém hřišti bude chtít vrátit na vítěznou vlnu. K tomu NAC nedopomůže pěkná řádka fotbalistů. Anthony Lurling, který udeřil Nielse Wellenberga z Rody a vyfasoval čtyřzápasový trest, doplnil na seznamu nedostupných Reusera, de Graafa, Pollacka, Vallese a Idabdelhaye.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.35 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - Willem II  (sobota 19:45)
Fotbalisté PSV Eindhoven si před duelem s Willemem II zvýšili sebevědomí díky středeční výhře na půdě Den Haagu 2:0.

Svěřenci kouče Huuba Stevense se tak posunuli na šestou pozici se ztrátou tří bodů na vedoucí AZ Alkmaar. Lodivod PSV však věří, že jeho tým v tomto zápase uspěje a smaže manko na první celek tabulky. "Ta výhra byla pro nás velmi důležitá, možná nás nakopne tím správným směrem. Máme nabitý program a ve čtvrtek jsme dokonce ani netrénovali, ale pouze zkoušeli nějaká cvičení v budově klubu," říká Stevens.

Zároveň upozorňuje: "Hlavní zbraní našeho soupeře jsou rychlé protiútoky. Vepředu mají také výtečného útočníka Franka Demouge, na něhož si musíme dát v tomto utkání enormní pozor. Zásluhou středeční výhry jsme získali zpět ztracenou důvěru v sebe samotné a na vítězné vlně musíme pokračovat také v duelu proti Tilburgu," ví zkušený trenér.

Ten se bude muset v sobotu večer obejít bez několika důležitých hráčů. Otazník visí nad Kromkampem, Zonneveldem či Amrabatem, na trávník určitě nevyběhne dvojice Bas Roorda a Jeremie Brechet.

Kouč hostí Andries Jonker nevidí žádný důvod, proč by jeho hráči nemohli domácí PSV Eindhoven porazit, když už v sezoně získali skalpy takových týmů, jako je třeba Ajax nebo Feyenoord. "Proč ne? Tento ročník předvádíme své nejlepší výkony v zápasech proti těm nejsilnějším, tak proč bychom to nemohli zopakovat i tentokrát," vyzývá Jonker. Do kádru se v týdnu vrátila trojice Boutehar, Muhamedu a Messoudi. Forvard Frank Demouge, který je na odchodu z klubu, nakonec v útoku nastoupí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 9.75
více informací
SC Heerenveen - AZ Alkmaar  (sobota 20:45)
Brankář Heerenveenu Kenny Steppe doufá, že v sobotním utkání devátého kola holandské Eredevisie proti vedoucímu mužstvu tabulky z Alkmaaru příliš práce mít nebude a vše pokryje dobře pracující obrana.

Tento brankář, který do klubu přišel v létě zažil svůj debut v první lize teprve ve středu a byl u porážky svého týmu s Arnhemem. I přes toto zaváhání však je připraven nastoupit mezi tři tyče také v sobotním duelu. Devatenáctiletý gólman zároveň věří, že fotbalisté Alkmaaru nebudou mít svůj den a výrazně mu ulehčí situaci.

"Je jasné, že AZ je aktuálně ve velké formě, na druhou stranu ale takové týmy mívají své slabší chvilky, kterých my musíme bezpodmínečně využít. Pokud vstřelíme úvodní gól, měli bychom dovést zápas až do vítězného konce. Chceme za každou cenu ukončit vítěznou sérii našeho soupeře. Necháme na hřišti všechno," slibuje Steppe.

Marodka domácích však stále narůstá. K Janmaatovi, Drostovi či Elyounoussimu přibyl také Danijel Pranjic. Dlouhodobě zraněný Roy Beerens navíc podstoupí test ohledně jeho poranění kolene.

Alkmaar se zásluhou přesvědčivé výhry nad Rodou Kerkrade vyšplhal uprostřed týdne až na samotný vrchol tabulky. Série zápasů bez ztráty bodu narostla už na číslo šest a kouč Louis van Gaal věří, že bude hrát rozhodující roli v závěru sezony, kdy bude potřeba každý bod. "To, že jsme na čele neznamená zvýšení tlaku na náš tým. Naopak nám to dodává potřebnou dávku sebevědomí, jež je v těžkých duelech velmi důležité."

"Zatím nevidím tak výrazný rozdíl mezi letošní a loňskou sezonou. I minulý rok jsme hráli solidní fotbal, ale nestříleli jsme tolik branek co nyní. Z nějakého neznámého důvodu zatím prakticky neinkasujeme a to znamená náš posun až na první místo,"
srovnává van Gaal. Z důvodu zranění mu bude v Heerenveenu chybět Moussa Dembele, Gill Swerts či Kees Luijcx.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.45 - 2.30
více informací
SBV Vitesse - ADO Den Haag  (neděle 12:30)
Vitesse v týdnu senzačně vyhrálo v Heerenveenu, nyní si brousí zuby na druhé letošní vítězství. Soupeřem bude ADO Den Haag.

"Od začátku sezony jsem hráčům říkal, že jim věřím. Nyní věříme v to, že vše bude již jenom lepší," řekl spokojený kouč Vitesse Hans Westerhof.

"Můžeme porazit i Den Haag. Rádi bychom pobavili naše fanoušky atraktivní hrou. Zatím si jí moc neužili," dodal domácí kouč, který nemá důvod k tomu měnit vítěznou sestavu.

Hosté po dobrém začátku vypadli z tempa a nyní jsou až dvanáctí. "Bude to další zápas, v němž půjde o všechno. Do Arnhemu jedeme s cílem zvítězit. Myslím si, že na koukání to bude pěkný zápas," řekl hostující obránce Chris Kum, který již doléčil své zranění. Na lavičce by mohli být připraveni Yuri Cornelisse a Rick Hoogendorp.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
Feyenoord čeká v 10. kole velice důležité utkání. Svěřenci trenéra Verbeeka totiž zažívají špatný start do sezony a jsou až na sestupové 16. pozici. V neděli ovšem zajíždějí do Kerkrade, kde je čeká jen o stupínek lepší Roda. Pro oba týmy, ale především slavný Feyenoord, je to zásadní duel.

Kouč Gertjan Verbeek si nedělá žádné iluze a ví, že s týmem nezačal vůbec dobře. Na kontě má Feyenoord po devíti kolech pouhou jednu výhru, celkově pak pět bodů. 46letý trenér ovšem stojí za hráči. "Nemůžu nikoho obvinit z toho, že by svou práci nedělal pečlivě. Bohužel ale porážky přicházejí. Musíme se přes to přenést a podat co nejlepší výkon na hřišti Rody, vítězství je to, co momentálně chceme úplně nejvíc," má jasno Verbeek a dodává: "Někteří hráčům budou samozřejmě špatné výsledky svazovat nohy, ale to je na mně, abych v kabině navodil dobrou atmosféru a hráče správně nabudil."

Vina za špatné výsledky by se částečně dala svalit na rozsáhlou marodku, která rotterdamské sužuje. Jon Dahl Tomasson, Ron Vlaar, Andwele Slory, Denny Landzaat, Jonathan de Guzman a Theo Lucius - ti všichni jsou zraněni.

Ani v táboře soupeře není příliš veselo. Trenér Martin Koopman, jenž pozorně sledoval zápasy svého soupeře se Spartou a Heerenveenem ví, že Feyenoord se nesmí podcenit. I když se mu zrovna příliš nedaří.

"Momentálně jim to příliš nešlape, potřebují ale pár dobrých výsledků a chytí se," myslí si Koopman. "Psychicky je to velice silní tým, v kádru je plno zkušeností. Nemůžete se dívat jen na tabulku, ale také na soupeřovy kvality."

Rovněž Roda má několik hráčů na marodce, jmenovitě to jsou Dieter van Tornhout, Cliff Mardulier, Willem Janssen a Vincent Lachambre.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.30 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sparta Rotterdam - NEC Nijmegen  (neděle 14:30)
Podobně jako rotterdamský rival Feyenoord, ani Sparta nevstoupila do sezony úplně optimálně. Z osmi zápasů získala osm bodů a je až 13. Soupeř z Nijmegenu přijíždí napravit dva poslední nepovedené zápasy a ze sedmé pozice chce dotáhnout pomalu utíkající první šestku.

Sparťanský trenér Foeke Booy věří, že se jeho svěřenci stále zlepšují a potvrdí to v zápase s Nijmegenem. Sparta zažila povedené minulé kolo, kdy si jednak připsala teprve druhé vítězství a zároveň porazila městského rival Feyenoord. "Je obtížné vyhrát dvakrát v řadě, ale ne nemožné," řekl Booy, z jehož slov je vidět touha po dalším vítězství. "Myslím si, že hráči jsou na zápas plně připraveni. Nijmegen je těžké porazit, ale moji hráči jsou den ode dne lepší."

Booy je i přes rozsáhlou marodku, která čítá šest jmen, přesvědčen, že má dostatečně silný kádr. Na listině zraněných jsou Kim Jaggy, Karim Touzani, Maciej Wilusz, Sander van Gessel, Edwin van Bueren a Nathan Rutjes.

Podobné problémy nemusejí řešit na druhé straně, marodka Nijmegenu je prázdná. Svěřenci trenéra Maria Beena za sebou ovšem mají obtížné období, nyní je čeká již pátý zápas za poslední dva týdny. Momentálně tedy než zranění trápí Beena spíše způsob, jakým jeho tým inkasuje. "Na inkasované branky se musíme zaměřit," řekl Been, jenž chce po svých svěřencích především větší komunikaci.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Volendam - BV De Graafschap  (neděle 14:30)
Dlouho předlouho, přesněji řečeno sedm zápasů, trvalo nováčkovi z Volendamu, než získal svůj první bod v této sezoně. Na remízu s Tilburgem v minulé kole by teď oranžoví rádi navázali v ne zrovna lákavém duelu s Graafschapem.

Severoholandskému celku muselo určitě stoupnout sebevědomí poté, co dokázal v závěru utkání s Tilburgem vyrovnat na 2:2. Frans Adelaar, kouč Volendamu, věří, že takový úspěch jeho ovečky notně povzbudil. "V minulém utkání jsme nabrali sebedůvěru. Hráči jsou nažhaveni na sbírání dalších dobrých výsledků. Pokud je porazíme, budeme za nimi už jen o tři body," upozorňuje 47letý trenér na nevelké manko na čtrnáctý Graafschap.

Ten ještě ve čtvrtek musel nastoupit k zápasu s Utrechtem, jemuž nakonec podlehl jasně 0:2. Boss Farmářů, Henk van Stee, je celkem pochopitelně z takového faktu rozladěn. "A je tu ještě jeden problém," pokračuje, "hrajeme na umělém povrchu a my neměli dostatek času na přípravu. Normálně máte celý týden, abyste se připravili na zápas na umělé trávě, to teď bylo nemožné," stěžuje si.

Obránce Henny Schilder se dal včas do pořádku a nebude chybět v nominaci Volendamu na nedělní klání. Zato Sterk, van Zaanen a Smit jsou nadále mimo hru vinou rozličných zranění. Ani marodka "Superboeren" však nezeje prázdnotou. Též na druhé straně barikády se potýkají s absencemi třech hráčů – Kellera, Frankela a Bota.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.30 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Utrecht - Heracles Almelo  (neděle 14:30)
Souboj dvou skorosousedů v tabulce uvidí diváci v Utrechtu, kam zavítá Heracles.

Na lavičce domácích se nepředstaví trenér Willem van Hanegem, tomu není dobře a tým tak povede jeho nový asistent Ton du Chatinier. "Utrecht má lepší tým, Heracles zase formu," hodnotí du Chatinier.

V Utrechtu nedávno proběhla velká čistka a přopuštěni byli hned čtyři členové trenérského týmu. Do sestavy by se mohl vrátit Cedric van der Gun, mimo hru naopak zůstávají Morten Skoubo a Francis Dickoh.

Heraclesu se letos zatím poměrně daří a prohlál jenom dva zápasy, všechny tři body přenechal Ajaxu a Twente, tedy dvěma předním klubům. "Očekávám, že i nyní získáme nějaký ten bod," prohlásil kouč Gert Heerkes. Tomu budou chybět zranění Mark Jan Fledderus a Kwame Quansah a vykartovaný Ricky van den Bergh.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.35 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar860220:718
2.FC Groningen852118:517
3.FC Twente852112:617
4.NAC Breda851216:1016
5.AFC Ajax851215:1016
6.PSV Eindhoven850315:715
7.NEC Nijmegen833212:912
8.Heracles Almelo833213:1112
9.SC Heerenveen833218:1712
10.Willem II833213:1312
11.FC Utrecht83237:811
12.ADO Den Haag831411:1210
13.Sparta Rotterdam82248:198
14.BV De Graafschap82154:137
15.Roda JC81348:156
16.Feyenoord Rotterdam812512:155
17.SBV Vitesse81256:165
18.FC Volendam80177:221

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Coze ten Mclaren zase pro změnu trénuje Twente . To sem si nevsiml

Reagovat
fantomas

Reagovat
Tomanatura

Breda - Groningen 02 Začne menší krize, ale ne nadlouho

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele