Nizozemská Eredivisie - souhrn 9. kola

20.10.2012, 20:40, aktualizováno 21.10.2012, 18:24
Komentáře a souhrny
Twente jen remizovalo v Kerkrade a jeho náskok na čele se smrskl na jeden bod. PSV totiž otočilo duel s Willemem a Vitesse suverénně zvítězilo v Bredě. Čtvrtý Ajax už ztrácí na vedoucí tým pět bodů, včera jen remizoval v Almelu, Nijmegen si veze vítězství ze hřiště Alkmaaru. V neděli vyhrály Utrecht, Feyenoord, Zwolle a Heerenveen...

RKC Waalwijk - PEC Zwolle 1:2

21.10.2012 16:30

Góly: 88. Teddy Chevalier - 5. Fred Benson, 62. Ronnie Reniers

Fotbalisté Zwolle udělali velice důležitý krok ke zlepšeným výsledkům a nakonec vybojovali na půdě Waalwijku všechny tři body. Díky rychlé vedoucí trefě se uklidnili a po hodině hry přidali další branku, na kterou domácí odpověděli pouze snížením v samém závěru utkání. Waalwijk tak pokračuje v bídných výkonech a po skvělém úvodu mu lehce ujíždí vlak, nyní se propadl z deseti body až na dvanáctou příčku. Zwolle je s osmi body patnácté.

Hosté šli do vedení v 5. minutě, kdy se ke střele dostal Fred Benson. Ten se ve vápně ocitl z ničeho nic. Napoprvé sice gólmana Zoeta nepřekonal, s dorážkou však neměl žádný problém. Waalwijk byl poté mírně lepším celkem a měl i několik šancí, divácky byl duel velice zajímavý. Hosty však po celou dobu držel brankář Diederik Boer, který zlikvidoval několik tutovek. Ovšem Zwolle rozhodlo v 62. minutě.

Krásný průnik do vápna předvedl aktivní Benson, který chytrým dloubákem přehodil Bensona a míč ještě těsně před čárou dokázal snadno tečovat Ronnie Renies. Waalwijk poté přidal a v závěrečné dvacetiminutovce musel několikrát zasahovat famózní Boer. Ten už ale neměl na akci z 88. minuty, kdy po několika odražených míčích a zmatcích v obraně hostů získal míč Teddy Chevalier a tvrdou střelou propálil vše před sebou.

Jenže domácím ve zbývajícím průběhu už nezbyl čas a Zwolle si připsalo velice cenné vítězství, jeho forma tak zápas od zápasu stoupá. V příštím kole se jí pokusí zužitkovat v duelu se silným Eindhovenem, Waalwijk se pokusí prolomit smůlu v souboji s vedoucím celkem tabulky z Twente.

Více informací k zápasu

VVV Venlo - Feyenoord Rotterdam 2:3

21.10.2012 14:30

Góly: 18. Oguzhan Türk, 21. Guus Joppen - 45+2. Lex Immers, 47. Wesley Verhoek, 64. Graziano Pellè

Fotbalisté Feyenoordu dokázali otočit výsledek zápasu na půdě podceňovaného Venla a nakonec si připsali velice cenné tři body. Za stavu 0:2 se vrátili do hry ve druhé nastavené minutě prvního poločasu a v druhé minutě druhého dějství dokázali srovnat. Rozdílovou trefu si připsali po necelých dvaceti minutách druhého poločasu. Venlo tak zůstává na posledním místě tabulky se třemi body a stále se hledá, Feyenoord je se sedmnácti body pátý.

Domácí začali stejně dobře jako sobotní outsider z Tilburgu na PSV, který nakonec také prohrál 2:3. Venlo se totiž dostalo do dvoubrankového vedení během tří minut. Nejprve se z přímého volného kopu z pětadvaceti metrů prosadil Oguzhan Türk a krásnou přízemní střelou z pětadvaceti metrů zakončil přesně k tyči. Ve 21. minutě Venlo senzačně navýšilo své vedení, když se Guus Joppen uvolnil na hranici vápna a opět se trefil nechytatelně k tyči.

Feyenoord měl velké štěstí, že dostal v poslední minutě úvodního dějství dárek v podobě pokutového kopu. Ten s přehledem proměnil Lex Immers. Ihned po změně stran hosté ožili a dokázali ihned srovnat stav. Po dlouhém centru do vápna si na míč naběhl Wesley Verhoek a na zadní tyči s přehledem dopravil míč do sítě. Rotterdamský výběr měl poté tlak i nadále, jenže k velké možnosti se dostal až v 64. minutě.

Nicméně ta následně skončila rozhodující trefou. Po krásné kombinaci po zemi si na centr do vápna naběhl Gaziano Pelle a hlavou do pravého růžku rozhodl. Hosté se pak už do další vážnější pozice netlačili a nakonec uhlídali těsný náskok, otřesené Venlo si totiž už nevypracovalo žádnou možnost. V příštím kole narazí na předposlední Bredu a bude to velice důležitý duel z obou stran, Feyenoord se utká s Ajaxem a rozhodně ho též nečeká nic lehkého.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - FC Groningen 3:0

21.10.2012 14:30

Góly: 61. Rajiv van la Parra, 65. Alfred Finnbogason, 83. Rajiv van la Parra

Heerenveen znovu potvrdil, že jeho trápení z úvodu sezóny je minulostí. Dnes si dokráčel pro zasloužené tři body v nelehkém klání s Groningenem, který porazil vysoko 3:0.

Vstup do utkání se ale svěřencům kouče van Bastena příliš nevyvedl. Stačilo málo a už v desáté minutě mohli prohrávat. Heerenveen ale podržel brankář Nordfeldt, který si s nepříjemnou Kirmovou střelou dokázal poradit.

Zřejmě největší šance "Srdíček" v první půli přišla o osm minut později, kdy se po narážce s Djuričićem řítil na brankáře Luciana kanonýr Finnbogasson, svou šanci ale nevyužil, jelikož hostující gólman se mu výborně vrhl pod nohy a míč vyrazil do bezpečí. Následně si vzal slovo znovu Groningenem a výsledkem byla dalekonosná rána Sparva a nebezpečná hlavička van Dijka. Ani jedna z těchto šancí ovšem gólový úspěch nepřinesla. Také proto první poločas nakonec skončil nerozhodně 0:0

Po změně stran se dlouhou dobu hrála nezáživná podívaná bez zajímavých šancí. Změnu přinesla až 61. minuta, kdy Djuričić odcentroval na malé vápno, tam se dostal k zakončení Rajiv van La Parra a úspěšně usměrnil míč do brány. Hned vzápětí se Heerenveenu povedlo vedení navýšit, když nařízenou penaltu po faulu gólmana Luciana proměnil Alfred Finnbogasson. Groningen mohl okamžitě odpovědět, jenže hlavička Sparva skončila nad břevnem.

Sedm minut před koncem pak znovu výborně zafungovala spolupráce mezi Djuričićem a van La Parrou, po které rychlonohý křídelník přidal svůj druhý zásah a uzavřel tak gólový účet dnešního zápasu.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - FC Utrecht 1:2

21.10.2012 12:30

Góly: 16. Danny Holla (pen.) - 22. Alexander Gerndt, 40. Jacob Mulenga

Fotbalisté Utrechtu zatím pokračují ve výborně rozjeté sezóně a nyní zvládli velice důležitý souboj na půdě Den Haagu. Mezi oběma nedělními soupeři byl před utkáním rozdíl pouhého jednoho bodu a oba celky tak vzájemně bojovaly o šesté místo. Hosté dokázali ještě v prvním poločase otočit nepříznivý výsledek z 0:1 na 2:1 ve svůj prospěch a do konce utkání tento stav udrželi. Utrecht je s patnácti body šestý, Den Haag se s jedenácti propadl na osmé místo.

Po necelých deseti minutách hry si Utrecht vypracoval první velkou možnost, když se po krásném úniku na levé straně dostal před gólmana Roberta Zwinkelse obránce Mark van der Maarel, nakonec ale na něj nevyzrál. Nicméně po čtvrthodině hry se dostali do vedení domácí. Gólman Robbin Ruiter totiž ve vápně jasně fauloval a sudí okamžitě nařídil pokutový kop. K němu se postavil Danny Holla a bez větších problémů proměnil - 1:0.

Nicméně radost Den Haagu trvala pouze šest minut, v polovině úvodního dějství se totiž prosadil Alexander Gerndt a srovnal stav. Po krásné kombinaci po zemi se na rohu vápna ocitl hostující forvard a technickou přízemní ranou obstřelil všechny včetně brankáře Zwinkelse. Pět minut před přestávkou hosté vsítili z ničeho nic druhý gól a definitivně se uklidnili. Po centru z pravé strany tečoval míč se štěstím do branky Jacob Mulenga - 1:2.

Domácí po pauze ožili a chtěli se tlačit do útoku, avšak krásný přímý kop z dvaceti metrů brilantně zlikvidoval Ruiter. Poté se hra na delší dobu uklidnila a šance byly k vidění v poslední dvacetiminutovce. V rozmezí tři minut spálil obrovské možnosti hostující Mulenga s Cedricem van der Gunem, na druhé straně neměl štěstí ani Mike van Duinen. Poslední velkou možnost neproměnil v 78. minutě Mulenga s van de Gunem a skóre se proto nezměnilo.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - NEC Nijmegen 0:2

20.10.2012 20:45

Góly: 15. Ryan Koolwijk, 17. Ryan Koolwijk (pen.)

Nijmegen zajížděl do Alkmaaru. Tamní AZ bylo jasným favoritem, avšak NEC si přichystalo překvapení a hned v samotném úvodu rozhodlo o osudu tohoto klání. Nijmegen tak celkem snadno vyhrál 2:0 a získal cenné tři body.

Utkání začalo pro domácí barvy velmi špatně. Hne v 15. minutě šlo NEC totiž do vedení a to velmi krásným způsobem. Z dobrých třiceti metrů se odhodlal ke střele hostující Koolwijk. Jeho levačka zakroutila míč tak přesně, že jeho pokus nedal domácímu brankáři sebemenší šanci a poslal tam hostující tým do překvapivého vedení.

Domácí byli notně překvapeni a šlo vidět, že takový úvod nečekal. O dvě minuty později však přišla hodně ledová sprcha. V 17. minutě nařídil rozhodčí Dennis Higler ve prospěch hostujícího celku penaltu a Koolwijk z puntíku nezaváhal - 0:2.

AZ se na nic nezmohlo. Ve 27. minutě to navíc mohlo být už 0:3! George z Nijmegenu si potáhl míč po hranici pokutového území a vyzkoušel svým pokusem pozornost domácího brankáře. Ten nemohl nic jiného dělat, než jen přihlížet, jak pokus hostujícího hráče končí na tyči.

Domácí poté zatlačili, avšak nedokázali ani snížit. První poločas tak skončil v jasné režii hostů z Nijmegenu. Druhý poločas začali domácí lépe. Snížení mohlo přijít v 76. minutě, když do pokutového území přilétl centrovaný míč. Na ten se však marně natahoval dobíhající Ortiz, který minul tento skvělý centr o pouhé milimetry. Domácí tak nedokázali nijak ohrozit výsledek NEC a utkání skončilo překvapivě 0:2.

Více informací k zápasu

Roda JC - FC Twente 1:1

20.10.2012 19:45

Góly: 73. Guus Hupperts - 68. Luc Castaignos

Roda doma překvapila, zabojovala a po utkání s Twente se může pyšnit cenným ziskem jednoho bodu za remízu 1:1.

Utkání začalo opatrně, avšak domácí celek po chvilce hry získal menší převahu. První šanci si navíc také vytvořila Roda a to v 16. minutě. V té našel Hupperts přesnou nahrávkou Malkiho. Kapitán domácích však z pravé strany nedokázal seštelovat mušku a pálil těsně nad.

První poločas se poté vyrovnal. Hosté trochu začali tlačit, ale k žádné větší šanci to nevedlo. První poločas skončil a na řadu přišel poločas číslo dvě. V tom se hned domácí vrhli do útoku a ve 49. minutě mohli jít i do vedení. Domácí Hupperts centroval z pravé strany do vápna na Malkiho. Ten sám před Mihaylovem ihned střílel, avšak hostující brankář skvěle kryl.

Netrvalo však dlouho a Twente o sobě začalo dávat vědět. Začalo útočit a po chvilce získalo územní převahu. Vše vyvrcholilo v 68. minutě. V té se přímého kopu chopil hostující Chadli. Na jeho centr si naskočil Malki a svým pokuse orazítkoval tyč. Následná skrumáž v pokutovém území však hrála do karet Castaignosovi, který využil zmatku a tvrdou ranou poslal hosty do vedení.

Z vedení se však Twente neradovalo dlouho. O pouhých pět minut později totiž hostující brankář podcenil přízemní centr ze strany, nedosáhl na něj a během vteřiny se domácí Hupperts objevil sám před prázdnou brankou. Neváhal ani chvilku a snadnou střelou dokázal svou první brankou v Eredivisie srovnat stav na 1:1. Oba týmy poté hrály hodně vyrovnaně. Žádná větší šance nepřišla, a tak se oba celky rozešly smírně 1:1.

Více informací k zápasu

NAC Breda - SBV Vitesse 0:3

20.10.2012 19:45

Góly: 32. Jonathan Reis, 56. Wilfried Bony, 68. Wilfried Bony

Fotbalisté Bredy domácí souboj s Vitesse nezvládli a po porážce 0:3 zůstávají i nadále předposlední. To arnhemský celek se přiblížil prvnímu Twente, na které nově ztrácí už jen bod.

Úvodní minuty dnešního klání žádnou strhující podívanou nenabídly. Oba celky se spíše oťukávaly, a tak diváci museli být rádi za každou střelou, kterých ovšem bylo šafránu. V průběhu dvaatřicáté minuty se přesto hosté z ničeho nic prosadili. Po přihrávce van Ginkela poslal Vitesse do vedení Jonathan Reis.

Hosté byli po většinu první půle o něco aktivnější, další branku už ale před přestávkou nepřidali. Znovu udeřili až v šestapadesáté minutě, kdy střelu van Aanholta vyrazil brankář ten Rouwelaar pouze k Bonymu Wilfriedovi, jenž už dokázal usměrnit míč do sítě.

Breda pochopitelně věřila, že by mohla na nepříznivý stav okamžitě odpovědět, jenže Schalkova střela skončila vedle. Místo snížení nakonec přišel další zásah Vitesse. Domácí obrana nechala dostatek prostoru Bonymu, který si našel ideální střeleckou pozici a přesně umístěnou střelou zvýšil na 3:0. Breda chtěla v závěru utkání alespoň korigovat, jenže její snaha k ničemu kloudnému nevedla.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Willem II 3:2

20.10.2012 19:45

Góly: 68. Kevin Strootman, 79. Kevin Strootman, 82. Tim Matavž - 16. Jens Podevijn, 23. Niek Vossebelt

Domácí PSV Eindhoven zažilo zajímavé utkání, když nejprve prohrávalo už 0:2, ale nakonec celý zápas otočilo a vyhrálo 3:2.

Utkání začalo vyrovnaně. Na první šanci se čekalo do 16. minuty a byla hned branková. Překvapivě přišla z kopaček hostujícího celku. PSV chybovalo na půlce hřiště, toho využil Tilburg a hosté šli do brejku. První střelu brankář domácích pokryl. Dorážející hlavičku Podevijna však už ne a hosté šli překvapivě do vedení.

Netrvalo navíc dlouho, přišla 23. minuta a Willem II už vedlo o dvě branky. Neskutečná kombinace hned několika hráčů hostí. Akce na jeden ťukec byla rychlá a účinná. Na konci velké kombinace stál Vossebelt a jeho rána byla přesná natolik, že poslala hosty do vedení již o dvě branky.

Domácí zaskočeni nevěděli co dělat. Hosté vyválčili poločasové vedení a na tahu tak byli v druhé půli domácí. Ti začali svůj úkol plnit od 68. minuty. Po rohovém kopu nastal v pokutovém území Tilburgu chaos a nejlépe se zorientoval domácí Strootman. K tomu se odrazil míč tak dobře, že jej stačilo jen doklepnout do branky. To se také domácímu hráči povedlo a stav byl rázem 1:2.

Uplynulo deset minut a v Eindhovenu se začalo od nuly. Jednoduchá akce středem hřiště končí u Strootmana. Ten zpoza pokutového území krásně trefuje prostor u tyče a přesnou ranou srovnává na 2:2.

Utkání se chýlilo ke konci a na hřišti existovalo prakticky jen domácí mužstvo. To se snažilo vstřelit rozdílovou branku, avšak hosté se bránili celkem solidně. Tlak však přinesl ovoce v 83. minutě, když se v brejku objevil Matavž a chytrou střelou poslal PSV do vedení. Matavž navíc svou branku stanovil i konečné skóre 3:2.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - AFC Ajax 3:3

20.10.2012 18:45

Góly: 61. Mike te Wierik, 80. Thomas Bruns, 90. Luís Pedro - 10. Ben Rienstra (vl.), 25. Lasse Schöne, 62. Tobias Sana

Trápení amsterdamského Ajaxu nebere konce. Ani dnes svěřenci kouče Franka De Boera nedokázali vybojovat tři body, když utkání na půdě Heraclesu dovedli pouze k nerozhodnému výsledku 3:3.

První polovina úvodního dějství byla plně v režii hostů, kteří své převahy dokázali využít ke vstřelení dvou branek. Ta první přišla už po deseti minutách hry, kdy za vydatného přispění stopera Rienstry propasíroval míč do sítě záložník Lasse Schöne. Tentýž hráč se pak vydatnou měrou podepsal i pod druhou trefu Ajaxu z pětadvacáté minuty.

Následně ale aktivita Ajaxu výrazně opadla a otěže zápasu převzal pod svou kontrolu Heracles. Kromě Duartovy dělovky, která orazítkovala tyčku Vermeerovy brány, toho ovšem mnoho nevymyslel. Vytouženého snížení se dočkal až po šestnácti minutách druhého dějství, kdy se ve skrumáži uvnitř hostující šestnáctky nejlépe zorientoval obránce Mike te Wierek a úspěšně zakončil.

Radost domácích borců ale neměla příliš dlouhého trvání, hned vzápětí se totiž povedlo Ajaxu znovu navýšit své vedení na rozdíl dvou branek. Střelu Schöneho sice ještě dokázal jeden z domácích hráčů vykopnout z brankové čáry, následná dorážka Sany už ale znamenala gól.

Hra se následně výrazně uklidnila a vše nasvědčovalo tomu, že si Ajax v poklidu dokráčí pro zasloužené tři body. Jenže v osmdesáté minutě se přesnou ranou z hranice vápna prosadil Thomas Bruns a odstartoval tím drtivý tlak Heraclesu. Ten vyvrcholil pár vteřin před koncem základní hrací doby, kdy Luis Pedro umístil svou střelu přesně ke vzdálenější tyči a vyrovnal na konečných 3:3.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente971120:622
2.PSV Eindhoven970231:821
3.SBV Vitesse963018:721
4.AFC Ajax945023:1017
5.Feyenoord Rotterdam952216:1117
6.FC Utrecht943211:815
7.NEC Nijmegen933314:1712
8.ADO Den Haag925217:1511
9.Heracles Almelo925216:1511
10.FC Groningen932411:1911
11.SC Heerenveen924312:1210
12.RKC Waalwijk924312:1410
13.AZ Alkmaar923414:189
14.Roda JC922510:168
15.PEC Zwolle92256:158
16.Willem II91357:176
17.NAC Breda91265:205
18.VVV Venlo90369:243

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
afc ajax

nemám slov

Reagovat
smazaný uživatel

měli by si všichni nafackovat!

Reagovat
afc ajax

3 body sú zase fuč

Reagovat
smazaný uživatel

děs a hrůza vyhranej zápas opět takto dodrbat!

Reagovat
Elliasson

No co, aspoň jsme se vám přiblížili.

Reagovat
REPLIKATOR

Ale co teprve PSV zatím vyvádí

Reagovat
REPLIKATOR

Tak už nic

Reagovat
stas87

twente mam cistu 2,roda dala z jednej sance v druhom polcase jeden gol,odjebat druhy tiket mi moze este az,tam mam ale 1x

Reagovat
smazaný uživatel

Bony je bůh... Snad v zimě do LFC...

Reagovat
smazaný uživatel

to by bylo idealni mohli by mít s Mertensem množstevní slevu na letenku.

Reagovat
Stiksxx

Hoši to je válec. Ajax i Twente ztratili..to už mě ani nemrzí ta dnešní prohra 4:1

Reagovat
smazaný uživatel

Bony <33333

Reagovat
AjaxFans

Dá se říct, naše klasická krize

Bohužel jsem neviděl . . .

Reagovat
Stiksxx

nebo vaše klasická sezonu s titulem na konci ne? já bych zase o krizi nemluvil

Reagovat
AjaxFans

Přesn,proto jsem v klidu

Reagovat
smazaný uživatel

Ať tam hlavně pan autor příště nedává tu přiteplenou fotku Strootmana Určitě by se dalo najít něco výstižnějšího....

Reagovat
smazaný uživatel

nemá cenu si na fotky k článkům Eredivisie stěžovat, vím z vlastní zkušenosti.. Jednu jsem si, ale vydupal Autoři by se měli zamyslet a polepšit!

Reagovat
fantomas

Co se ti přesně nelíbí? Klidně najdu alternativy..

Reagovat
smazaný uživatel

to by bylo fajn! Všechny fotky hráčů Ajaxu jsou snad 2-3 roky staré i více. Kromě jediné myslím to byl Siem De Jong to byla jediná uznaná reklamace Ale fotky Eredivise obecně snad hráči všech týmů a fotek fanoušků na stadionu i před stadionen jak tu občas bývají. Pro inspiraci fotek Ajaxu mrkni do alb na https://www.facebook.com/pages/AFC-AJAX-__-CZSK/291936214198138?ref=hl

Reagovat
fantomas

Nj, ono je to holt těžký. Můžem brát max. z klubových serverů nebo z flickru, kde nejsou ošetřený autorský práva, jinak by mohly bejt problémy. A tyhle zdroje kór u Ere prostě nedostačujou no.

Reagovat
smazaný uživatel

tak nějak jsem to tušil, že to mátě nějak omezený.. škoda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele