Nizozemská Eredivisie - preview 9. kola

20.10.2012, 08:45, aktualizováno 21.10.2012, 08:13
Previews
Nedělní program zahájí duel o pohárové pozice mezi Den Haagem a Utrechtem. Následně poslední Venlo přivítá Feyenoord, který má možnost se bodově dotáhnout na rivala Ajax, Heerenveen se pokusí potvrdit vzestup formy proti Groningenu a kolo zakončí duel mezi Waalwijkem a Zwolle...
ADO Den Haag - FC Utrecht  (neděle 12:30)
Deváté kolo si pro nás připravilo souboj sousedů z tabulky. Domácí ADO Den Haag přivítá Utrecht.

Domácí Den Haag je momentálně na příjemné sedmé příčce a v klubu se po minulé zpackané sezóně opět mluví vesměs pozitivně. ADO momentálně kraluje celkům v remízových zápasech. Na kontě jim má už pět. Tři z toho navíc z posledních třech kol. Nejprve doma příjemná remíza 1:1 s Ajaxem, poté branková přestřelka v Almelu 3:3 a v minulém kole opět remíza 1:1 na půdě Nijmegenu. Podle slov hráčů i trenéra by však právě proti Utrechtu mělo přijít zlomové vítězství.

Soused v tabulce Utrecht je o pouhý bodík napřed a hájí šestou pozici. I v Utrechtu se hovoří o velkých plánech a o Evropě. Všichni si však uvědomují, že sezona teprve začala a bude to dlouhá cesta. Nicméně má Utrecht skvěle nakročeno. Proti může být akorát tak kolísavá forma. Tu se však pokouší v Utrechtu vyladit. Po vítězství 1:0 v Kerkrade přišla totiž domácí porážka 1:2 s Vitesse, na kterou v minulém kole navázala remíza 1:1 s Ajaxem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.40 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VVV Venlo - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Znovuzrozený Feyenoord se opět vyhřívá na nejvyšších postech. Navíc může v 9. kole Eredivisie na cizí půdě získat další tři body. Rotterdamský celek totiž míří na půdu aktuálně posledního Venla.

Domácí Venlo momentálně hájí poslední pozici a v celku VVV to nesou velmi těžce. Bodový zisk Venla je totiž žalostný. Pouhé tři body trenérovi ani vedení VVV nestačí. Poslední kolo Venlo cestovalo do Kerkrade, kde domácí Roda deklasovala VVV 3:0. "Naše postavení se nám nelíbí. Musíme zabrat. Nyní nás však čeká velmi těžké utkání s Feyenoordem. Remíza by byla opravdovým úspěchem," nechal se slyšet domácí trenér Ton Lokhoff.

To Feyenoord zažívá od minulé sezony znovuzrození a určitě si nemá na co stěžovat. Aktuální pátá pozice totiž zatím znamená výborné vyhlídky v boji o Evropu. Tu by ve Feyenoordu rádi přivítali i v příštím roce, a tak se v rotterdamském celku netají tím, že chtějí skončit co nejvýše. Minulé kolo ovšem přineslo podle slov hráčů spíše ztrátu dvou bodů než zisk jednoho. Feyenoord zamířil do Groningenu, kde se oba celky rozešly smírně 2:2.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 4.00 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Heerenveen - FC Groningen  (neděle 14:30)
Bitva o sever Nizozemska je znovu tady! Fotbalisté Heerenveenu i Groningenu chytli v posledních kolech slušnou formu, kterou budou chtít potvrdit také ve vzájemném zápase. Můžeme se tedy těšit na pořádně vyostřenou bitvu.

Groningen hlavně vinou těžkého losu neodstartoval nový ročník úplně podle představ, ovšem v posledních zápasech to už byla z jeho strany jiná podívaná: zápasy se Zwolle i Haagem dovedl do vítězného konce, nelehký duel s Feyenoordem pak skončil nerozhodným výsledkem. Rázem tak poskočil v tabulce výrazně vzhůru. Aktuálně mu patří už osmá příčka, což je umístění, které by na konci ročníku určitě bral všemi deseti.

Jenže před sebou má ještě hodně dlouhou a strastiplnou cestu. O tom se bude moci dozajista přesvědčit také v tomto kole, poněvadž Heerenveen rozhodně nikomu nedá nic zadarmo. Sám totiž potřebuje body jako sůl; jeho aktuální situace má totiž k ideálu pekelně daleko. Vždyť stále okupuje až třinácté místo, přičemž na svém kontě má jedno jediné vítězství.

V posledních zápasech ale bylo zřejmé, že výkony Heerenveenu jdou nahoru. Vše odstartovalo pohárové vítězství nad Kozakken Boys, poté si fríský celek poradil s Bredou a před reprezentační přestávkou sahal po třech bodech i na půdě Vitesse, kde se ale nakonec musel spokojit pouze s remízou 3:3.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 4.00 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - PEC Zwolle  (neděle 16:30)
Fotbalisté Waalwijku v letošní sezóně předvádějí slušné výsledky, ovšem kvůli příliš mnoho remízám jsou až na desátém místě tabulky s deseti body. Nyní bude mít domácí celek velkou motivaci a po delší době chce v Eredivisii zvítězit. V duelu s nováčkem se Zwolle určitě bude favoritem. Zwolle je zatím na šestnácté barážové pozici s pěti body a určitě potřebuje každý bod jako sůl.

V celé sezóně v sedmi duelech prohrál Waalwijk pouze jednou s Ajaxem, ovšem minule nestačil na Tilburg, který do té doby nezískal ani jedno vítězství. Waalwijk měl přitom skvělý vstup do sezóny a získal sedm bodů ze tří utkání, navíc dokázal porazit i silné PSV. Od té doby ale v pěti utkáních nevyhrál a získal pouze tři body za tři remízy. Zwolle naopak zaváhalo na samém začátku, kde v šesti utkáních vybojovalo jen dva body za dvě remízy.

Poté ale dokázalo postoupit v 2. kole národního poháru, když po boji v prodloužení přešlo přes Rodu a následně v lize zaznamenalo první výhru v Tilburgu. Minule však zaváhalo především v defenzívě a v domácím prostředí utrpělo debakl 0:3 od Heraclesu. Zwolle zatím spoléhá především na domácí hráče, v kádru má pouze tři cizince. Žádný z nich ale nevyčnívá a Zwolle zatím nemá nějakou výraznější hvězdu.

Waalwijk z většiny též spoléhá na holandské hráče, ovšem výraznou roli v něm hraje také francouzská stopa. Ofenzivní tahoun Teddy Chevalier se letos trefil již čtyřikrát a je nejlepším střelcem týmu. Ve vzájemných duelech ve druhé lize od roku 2007 se více dařilo Waalwijku, který z šesti zápasů ani jednou neprohrál a navíc zvítězil loni ve 3. kole národního poháru. Celkem vyhrál čtyřikrát v řadě a nyní by také měl mít lehce navrch.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - AFC Ajax  (sobota 18:45)
Fotbalisté Ajaxu zatím stále paběrkují a jen marně hledají ideální formu. Jejich aktuální ztráta na vedoucí Twente činí pět bodů, což znamená jediné - proti Heraclesu si v nadcházejících duelu nemohou dovolit za žádnou cenu zaváhat.

Po úvodních osmi kolech se sice De Boerova ekipa může nadále pyšnit neporazitelností, velkou radost z toho ale stejně nemá. Důvod je prostý - hned polovinu letošních ligových klání dovedla pouze do remízového konce.

Bídným výkonem se pak Ajax prezentoval zvláště před dvěma týdny, kdy uhrál v domácím duelu s Utrechtem jen bod. Znovu navíc potvrdil, že za nedávnými neuspokojivými výsledky stojí především jeho bídná gólová potence. Vždyť v minulých čtyřech zápasech zaznamenal pouhých pět branek.

To Heracles pálí v poslední době ostrými. Naposledy se o tom přesvědčil nováček ze Zwolle, který na domácí půdě schytal nepříjemný debakl 0:3. Pro Heraclieden to byl již pátý zápas v řadě bez porážky. Také díky tomu začínají po nepříliš vydařeném úvodu letošní sezóny stoupat v tabulce vzhůru. Už jim patří devátá příčka.

Tentokrát ale na ně pochopitelně nečeká snadný úkol. Do zápasu totiž budou vstupovat s vědomím, že jejich vzájemné zápasy s amsterdamským velkoklubem mají většinou poměrný jednoznačný průběh. Určitě není na škodu zmínit, že Heracles od svého návratu na prvoligovou scénu v roce 2005 ještě nikdy nad Ajaxem nezvítězil (na konto si dosud připsal pouze dvě remízy).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 4.00 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Roda JC - FC Twente  (sobota 19:45)
Fotbalisté Twente zažívají velice úspěšné období a kromě porážky na půdě největšího favorita z Ajaxu zatím procházejí Eredivisií bez ztráty korálku. Enschede má jako jediný celek holandské nejvyšší soutěže na kontě přes dvacet bodů a ligu vede o tři body před PSV a Arnhemem. Vcelku se mu daří také v Evropské lize a určitě si chce tuto formu udržet. Nyní vyzve na souboj Rodu, která je v tabulce až čtrnáctá se sedmi body a zatím dokázala porazit jen nejslabší celky soutěže.

Kerkrade porazilo Venlo a Tilburg, bod uhrálo se Zwolle a je ve velkém ohrožení své prvoligové příslušnosti. Navíc se rozloučila s národním pohárem už ve 2. kole a určitě nezažívá úspěšné období. V Enschede naopak oproti loňské sezóně funguje všechno. Útočníka Nacera Chadliho gólově skvěle doplňují Leroy Fer a Dušan Tadič. Pozitivní zprávu hlásí anglický trenér Steve McClaren i u zdravotního stavu dalšího forvarda Dmitrije Bulykina, který by se měl brzy zapojit znovu do hry.

Roda stejně jako loni spoléhá hlavně na útočníka Sanhariba Malkiho, který se v šesti odehraných zápasech trefil hned čtyřikrát. Pokud on není na hřišti, tak to zavání problémem. Roda dokázala v minulém domácím vzájemném duelu soupeře porazit, nyní má ale ještě mnohem menší šance než v loňském roce. Roda má problémy hlavně v ofenzívě, teprve díky třem brankám proti Venlu se dostala v devíti duelech na průměr jedné branky na zápas, což na Eredivisii rozhodně není mnoho.

Kouč hostů upozorňuje na to, že podcenit jakékoliv utkání v Eredivisii se v žádném případě nevyplácí. "Hráči dlouho nebyli spolu a po reprezentační pauze může forma okamžitě klesnout. V týmu je ale dobrá pohoda a já doufám, že zůstane celou sezónu. Soupeř má svou kvalitu a loni nás překvapil, nyní však chceme hrát zodpovědněji. V útoku jsme hodně silní a pokud naše defenzíva předvede stabilní výkon (5 inkasovaných branek v devíti utkáních), tak bychom si měli výhru pohlídat," řekl McClaren.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.10 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NAC Breda - SBV Vitesse  (sobota 19:45)
Při pohledu do tabulky je zřejmé, že Bredě úvod letošního ročníku nevyšel. Své příznivce už ale nechce znovu zklamat. Proti Vitesse tak půjde pochopitelně za vítězstvím.

Po osmi odehraných kolech má Breda na svém kontě pouhých pět bodů a patří jí předposlední příčka. Není tedy divu, že jsou fanoušci z dosavadních výkonů svých miláčků poněkud rozčarovaní. Na obranu Bredy je však nutno dodat, že los k ní nebyl v úvodu sezóny příliš shovívavý. Za sebou už má například zápasy s Ajaxem, PSV nebo Twente.

To na druhé straně barikády panuje mnohem veselejší nálada. Od Vitesse totiž nikdo žádné zázraky nečekal, přesto se parta okolo kanonýra Bonyho zatím rve opravdu srdnatě. Poslední utkání ale arnhemskému celku příliš nevyšlo, když na domácí půdě s Heerenveenem pouze remizoval 3:3.

Venku je ale každopádně Vitesse zatím stále stoprocentní. Všechny čtyři dosavadní duely dovedlo do zdárného konce, přičemž za celou dobu inkasovalo pouze jednu jedinou branku. Je pochopitelné, že na tuto sérii budou chtít nyní Ruttenovi svěřenci navázat, ovšem v jejich neprospěch hrají výsledky z posledních vzájemných zápasů s Bredou, kterou na jejím stadiónu neporazili už téměř pět let.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.60 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - Willem II  (sobota 19:45)
Fotbalisté PSV zaváhali pouze na začátku sezóny s Waalwijkem a poté s Utrechtem, od té doby ale předvádí velice dobré výkony,a proto jsou na druhém místě tabulky se ziskem osmnácti bodů. Nyní vyzvou na souboj nováčka soutěže z Tilburgu, který má na kontě šest bodů a krčí se na patnáctém místě tabulky. Jeho úkolem v letošním ročníku tak bude záchrana. Na Phillips Stadium to bude mít hodně těžké, Eindhoven je totiž v brilantní formě.

V osmi duelech nastřílel neuvěřitelných 28 branek, což je o osm více než Ajax a má průměr 3,5 branky na utkání! V posledních čtyřech ostrých duelech navíc ani jednou neinkasoval a soupeřům nasázel celkem šestnáct gólů včetně tří v domácím utkání v Evropské lize se silnou italskou Neapolí. Po výhře 3:0 nad Feyenoordem a 6:0 ve Venlu zdolal v minulém kole Breedu 4:0. Nyní ale v jeho táboře vznikl jeden opravdu velký problém.

Celý tým pracuje jako tým a o branky se spravedlivě dělí, pět na kontě jich má Dries Mertens, Jermain Lens a Ola Toivonen. Jenže švédský dlouholetý forvard PSV si na reprezentačním srazu poranil stehno a ve čtvrtek podstoupil operaci, mimo hru bude až šest měsíců. "Je to pro nás velká ztráta a já doufám, že ostatní kluci budou střílet branky jako doteď a zastoupí ho. Toivonena nelze nahradit, musíme ale jeho díru zacelit," uznává citelnou ránu Dick Advocaat.

Kouč jednoho z největších aspirantů na titul dodává, že sobotní soupeř bude hlavně bránit a po vyřazení Toiovonena si určitě bude více věřit. "Před reprezentační pauzou Tilburg zaznamenal první výhru v sezóně nad Waalwijkem a dostal se mimo sestupové příčky. Přijede sem uhrát bod, my ho tak v ofenzívě i bez Toivonena musíme překvapit," dodal Advocaat. PSV má s Tilburgem famózní vzájemnou bilanci, vyhrál čtrnáctkrát po sobě a tudíž neztratil ani bod března roku 2004!
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.07 - 12.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - NEC Nijmegen  (sobota 20:45)
Fotbalisté Alkmaaru loni dlouhou dobu sahali po titulu, letos to tak rozhodně nevypadá. AZ vypadlo z Evropské ligy a nedostalo se ani do základních skupin, navíc se v lize trápí a s devíti body mu patří až jedenácté místo tabulky. Proto mu výrazně ujíždí vlak. Nyní se bude chtít v duelu s Nijmegenem odrazit k lepším zítřkům, vítězství potřebuje jako sůl. Nijmegen na tom tabulkově není o moc hůře, se stejným počtem bodů je na dvanácté pozici o skóre.

Kvalita obou výběrů je však diametrálně odlišná., domácí jsou na tom mnohem lépe. AZ má letos problémy hlavně v defenzívě, útok není též zcela ideální Ve změti problémů a černých chvilek vykukuje na povrch pouze jediná hvězdička v podobě zatím nejlepšího střelce ligy s 8 trefami - amerického útočníka Jozyho Altidora. Ten doposud zařídil 60 % gólů svého celku. AZ letos nestačí na největší favority, což potvrzuje vysoká prohra 1:5 s PSV a 0:3 s Twente.

Přitom Alkmaar měl výborná první tři kola, kde remizoval s Ajaxem a Heerenveenem, jenže vše se zlomilo po ostudné prohře 0:5 s ruskou Machačkalou v odvetě 4. předkola Evropské ligy. Od té doby přišla již zmíněná prohra 1:5 s PSV, porazit dokázalo jen Rodu. Následně prohrálo v Bredě a remizovalo s Waalwijkem, vše zakončilo minulou prohrou s Twente. Ve vzájemných soubojích s Nijmegenem se mu daří, neprohrál 5x v řadě a z toho 3x remizoval.

Nijmegen šokoval výhrou v prvním kole v Heerenveenu, od té doby ale porazil jen Zwolle a s největšími rivaly v boji o horní polovinu tabulky pouze remizoval. Kouč Gertjan Verbeek přiznává, že prohra s Machačkalou měla na jeho tým velký vliv. "Bohužel nás to ovlivnilo a psychicky jsme se z toho nedokázali dostat. Přitom máme na to hrát o titul, potřebujeme se však probudit. Po pauze je atmosféra v týmu uvolněnější a snad to přinese své ovoce," doufá lehce frustrovaný Verbeek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 4.00 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente870119:521
2.PSV Eindhoven860228:618
3.SBV Vitesse853015:718
4.AFC Ajax844020:716
5.Feyenoord Rotterdam842213:914
6.FC Utrecht83329:712
7.ADO Den Haag825116:1311
8.FC Groningen832311:1611
9.Heracles Almelo824213:1210
10.RKC Waalwijk824211:1210
11.AZ Alkmaar823314:169
12.NEC Nijmegen823312:179
13.SC Heerenveen81439:127
14.Roda JC82159:157
15.Willem II81345:146
16.PEC Zwolle81254:145
17.NAC Breda81255:175
18.VVV Venlo80357:213

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
stas87

je alkmaar tutovka?je tam 1,65 na vyhru a laka ma to

Reagovat
Stiksxx

Mohla by být, ale pozor. V minulém kole dostali červenou Altidore-nejlepší střelec zatím Ered. a Maher..bez nich si dovolím říci bude útočná síla AZ poloviční

Reagovat
smazaný uživatel

pro mě není a navíc AZ bez Mahera a Altidora..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele