Nizozemská Eredivisie - souhrn 33. kola

03.05.2009, 16:36
Komentáře a souhrny
Twente doma porazilo Alkmaar a zajistilo si druhou příčku před Ajaxem, který odjíždí s debaklem ze hřiště Sparty Rotterdam. PSV v nastavení přišlo o výhru nad Nijmegenem, remizovaly rovněž Feyenoord a Heerenveen...

NAC Breda - BV De Graafschap 0:1

03.05.2009 14:30

Góly: 92. Oussama Assaidi

De Graafschap dokázal nemožné a znovu oživil naději na záchranu v nejvyšší soutěži Holandska, když na půdě ambiciózní Bredy dokázal po vyrovnaném výkonu vyhrát brankou v samotném závěru těsně 1:0.

Utkání by také však mohlo místo přívlastku "překvapivé" nést spíše jiný a to "nudné". Samotný duel nanabídl v podstatě nic. Útočný fotbal jakoby zůstal v šatnách obou celků a diváci, kteří si našli cestu na Rat Verlegh Stadion, opouštěli tribuny již během první půlhodiny hry. První větší šance přišla z kopaček domácí Bredy. Ellery Cairo si zpracoval míč a pohotovou ranou vyzkoušel pozornost Erika Heijbloka v brance hostů. Další domácí šance přišla o pár minut později, když se dobrou střelou z přímého kopu prezentoval Joonas Kolkka, ale ani on nevyzrál na kvalitního Heijbloka.

Tím skončil nudný první poločas a na řadu přišel druhý. Zbývající diváci si od něj slibovali více šancí a nějaké ty branky. Druhý poločas však začal stejně jako první a tím zklamal všechny přítomné. Aktivitou začali spíše hýřit hostující hráči. Chuť do fotbalu byla vidět na mladíkovi Saharovi, který několikrát zamněstnal obranu domácích, avšak ani jednou nemířil přesně. Na řadu tedy přišel samotný závěr utkání a hosté vycítili šanci urvat všechny tři body. Ztupňovali tedy svůj tlak a v devadesáté minutě se k míči dostal hostující Joep van den Ouweland , ten svým přesným centrem našel volného Ousamu Assaidiho, který dokázal poslat hosty do vytouženého vedení. Utkání hned na to skončilo a tak se hosté mohli radovat z velice cenného vítězství.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Feyenoord Rotterdam 2:2

03.05.2009 14:30

Góly: 14. Tom Caluwé, 65. Sander Keller - 25. Jon Dahl Tomasson, 73. Georginio Wijnaldum

Feyenoord dokázal v utkání s Utrechtem dvakrát vyrovnat a díky zaváhání Bredy stále drží místo zaručující playoff o Pohár UEFA. Stejně je na tom i Utrecht, který však bude muset v následujícím utkání doufat v další zaváhání NAC a sám dokázat zvítězit.

Domácí vlétli na svého soupeře s velkým nasazením a již ve 12. minutě se mohli radovat ze vstřelené branky díky nařízenému pokutovému kopu. Proti byl však hostující brankář Henk Timmer, který se postavil proti střílejícímu Caluwému a jeho pokus zneškodnil. Caluwé si však nenechal zkazit náladu a o další dvě minuty později, když jej Leroy George našel ve výborné pozici pro střelu. Caluwé si míč připravil a tvrdou ranou poslal domácí do vedení. Neuběhlo ovšem mnoho a dali o sobě vědět i hostující hráči. Běžela přesněji 26. minuta a Giovanni van Bronckhorst naservíroval parádní míč na nohu Jona Dahla Tomassona, který jako zkušený hráč věděl, jak s touto situací naložit a pohotovou střelou srovnal stav utkání.

Tím skončilo první dějství a na řadu přišlo to druhé. Do toho vstoupili lépe hostující hráči Feyenoordu. Diego Biseswar využil své rychlosti a dostal se do dobré střelecké pozice, ze které okamžitě vyslal tvrdou ránu na branku domácího brankáře Wesleyho De Ruitera. Střela však postrádala více přesnosti a tak se ke vší smůle hostů otřela pouze o tyč domácí branky. Utrecht se znovu dostal do vedení v 65. minutě. To si na centrovaný míč nejvýše naskočil Sander Keller a přesnou hlavičkou překonal Timmera. Hosté sebrali zbytky sil a o devět minut později vytvořili dobrou příležitost, když Biseswar vyslal rychlého Georgina Wijnalduma na steč. Ten svou šancí nepohrdl a přesnou střelou sroval stav na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

Roda JC - Willem II 0:1

03.05.2009 14:30

Góly: 91. Niels Vorthoren

Roda nezvládla své domácí utkání o záchranu a v důležitém utkání podlehla Willemu II kvůli jediné brance v samotném závěru těsně 0:1.

Začátek utkání přitom patřil spíše domácím hráčům. Ti vzali za své nutnost zvítězit a na soupeře vlétli již od první minuty. První vážná šance přišla v desáté minutě zásluhou domácího Andrese Opera, který svou tvrdou ranou z dálky pouze vyzkoušel pozornost hostujícího brankáře Maikela Aertse. Neuběhlo mnoho a domácí se znovu postarali o rozruch před hostující branou a znovu u toho byl aktivní Oper, který tentokrát však mířil těsně nad branku Tilburgu. Hosté se dostali do utkání až s blížícím se koncem první půde a to zásluhou povedené hlavičky Franka Demougeho, kterou však bránící Marcel Meeuwis odvrátil na rohový kop. Tím skončil poměrně nudný první poločas a diváci se těšili na poločas druhý.

Do toho znovu podle očekávání vlétli lépe domácí hráči s jasným cílem vstřelit branku. Proti byl však hostující brankář Maikel Aerts, který útočníky Rody přiváděl doslova k šílenství. Postupně si na něm vylámali zuby Oper, Davy de Fauw a Sekou Cissé. Ani jeden nedokázal vstřelit branku a tak se iniciativa dostala do rukou hostujícího Willemu II. Ten držel míč po většinu času a Rodě nezbývalo nic jiného, než bránit. V tuto dobu se spíše hra odehrávala na středu hřiště. Blížil se konec utkání a oba celky se smiřovali s nerozhodným výsledkem, proti byl však hostující Niels Vorthoren, který využil zmatek před domácí brankou a svou ranou poslal hostující celek do vedení. To si Tilburg udržel až do samotného konce a poslal Rodu do další složité situace ohledně záchranářský prací.

Více informací k zápasu

FC Volendam - FC Groningen 0:1

03.05.2009 14:30

Góly: 94. Tim Matavž

Groningen sice dlouho nedokázal sestupem ohroženému Volendamu vstřelit branku, ale nakonec se mu to v nastaveném čase podařilo a zajistil si tak místo v příštím a zároveň prvním ročníku Evropské ligy.

Domácí Volendam začal dobře a málem se už po dvou minutách ujal vedení, jenže proti byl brankář Luciano, který Tuypovu střelu vytěsnil nad branku. Od té doby se již diváci v prvním poločase víceméně nudili.

Velkou šanci na otevření skóre prováhal Groningen tři minuty po přestávce. Matthijsův rohový kop se dostal až ke Granqvistovi, jenže hostující obránce z blízka minul. V 58. minutě Granqvist své zaváhání alespoň částečně napravil, když na brankové čáře zastavil střelu Van Dijka. Utkání pomalu směřovalo k remízovému konci, když se však proti zisku jednoho bodu postavil slovinský Tim Matavz. Ten přišel na hřiště jen pár desítek sekund před trestným kopem, který sám zahrával. Nadvakrát sice byla jeho střela zablokována, ale na potřetí již Matavz vše prostřelil a získal pro Groningen tři body. Volendam je tak jedno kolo před koncem předposlední, stále však má šanci na záchranu.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Heracles Almelo 1:0

03.05.2009 14:30

Góly: 73. Lasse Nilsson

Vittese zvládlo domácí utkání proti Heraclesu a zvítězilo 1:0. Domácím tak stále žije naděje na evropské poháry narozdíl od hostů, kteří musí bojovat o záchranu do posledního dechu.

Utkání začalo spíše pomalejším tempem a oba celky vyčkávaly na chybu svého soupeře. Hosté si navíc uvědomovali důležitost celého utkání. První větší šance tak přišla v 15. minutě a to z kopaček domácích hráčů. O první závan se postaral Rogier Molhoek, který svůj dobře kopnutý přímý kop poslal přímo na branku hostujícího brankáře Martina Pieckenhagena, který byl nucen vytáhnout kvalitní zákrok a střelu zněškodnil. O pár minut později se však před branou Heraclesu znovu objevili domácí hráči a dobrou střelou se tentokrát prezentoval Lasse Nilsson, ale ani on nedokázal otevřít brankový účet utkání. Hosté se s blížím se koncem poločasu také dostali do hry a po dobré souhře ve středu hřiště se objevil v dobré střelecké pozici hostující Ricky van den Bergh, ale jeho dobrou střelu s přehledem chytil domácí brankář Piet Velthuizen.

Druhý poločas začal stejně jako celé utkání. Oba celky vyčkávaly a fotbal nebyl nijak příjemný pro oko diváka. Nakopávané míče za obranu a spíše tvrdé střety uprostřed hřiště. To vše trvalo až do 74. minuty. V té se dobře uvolnil domácí Santi Kolk a přesným centrem našel volného Nilssona, který neváhal a okamžitě poslal Vitesse do vedení. Hosty očividně tato branka zasáhla a jen těžko hledali odpověď. Stejná dvojice v řadách domácích mohla zvýšit vedení v samotném závěru, avšak tentokrát byl hostující brankář na správném místě.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - ADO Den Haag 2:2

03.05.2009 14:30

Góly: 79. Paulo Henrique, 87. Kristian Bach Bak - 35. Csaba Horváth, 38. Lex Immers

Heerenveen opět ztratil v boji o evropské poháry. Po Twente remizoval i se sestupem ohroženým Den Haagem a zůstává na pátém místě.

Heerenveenu se v poslední době nedaří tolik jako v měsících minulých. Z posledních sedmi zápasů vyhráli pouze dvakrát a nastřádali jen devět bodů. Také proto se poroučeli ze čtvrtého místa a klesli na momentální pátou příčku, s pohodlným sedmibodovým náskokem na šestý Groningen. Den Haag se pohybuje na opačném konci tabulky a stále musí bojovat o udržení v lize, na poslední Rodu má totiž náskok pouze dvou bodů.

Skóre otevřel již po půlhodině hry hostující Csaba Horváth, ve 38. minutě se dokonce Den Haag dostal do dvoubrankového vedení. Druhou trefu v zápase si připsal Lex Immers. Ve druhém poločase začala stíhací jízda Heerenveenu, kterou měl korunovat snižujícím gólem z penalty Pranjic, ale minul. Naštěstí pro domácí ho zastoupil Paulo Henrique s Kristianem Bak Nielsenem, kteří v 79. minutě, respektive 87. dokázali zápas alespoň srovnat.

Již po dvou minutách zápasu se do veliké příležitosti dostal domácí Tarik Elyounoussi, který ale nedokázal nasměrovat Popovův centr mezi tři tyče. O pár okamžiků později se Popov proměnil z nahrávače na střelce, ale ani jeho pokus se do brány nevešel. Byl to ale Patrik Ingelsten, který prováhal nejlepší šanci Heerenveenu. Po Henriquově chytrém přiťuknutí byl sám před odkrytou brankou, nepochopitelně ale přestřelil.

Den Haag tak ukázal svému soupeři, jak by se měly proměňovat šance. Knopperův rohový kop přesně našel Csabu, který svou hlavičku nasměroval přesně mezi nohy gólmana Vandenbusscheho. Hosté se tak překvapivě ujali vedení 1:0. Heerenveen inkasovaný gól zaskočil a ani se nenadál a už prohrával o dvě branky. Bogdan Milič svedl souboj s gólmanem Vandenbusschem o dlouhý nákop, brankář míč neudržel a do prázdné branky tak dorážel Immers - 0:2.

Domácí se snažili o vyrovnání, Den Haag ho ale až do 62. minutě k ničemu nepustil. Po hodině hry se do pokutového území probil Henrique, kterého srazil k zemi Christian Kum - rozhodčí přikázal pokutový kop. Střelcem gólu naděje se měl stát Pranjic, ten ale nezamířil přesně a jeho střela jen těsně minula branku hostů.

Domácí neproměněná penalta ještě více nakopla a nakonec se gólu na 1:2 dočkali jedenáct minut před koncem. Velký podíl na gólu měl střídající Donovan Deekman, jehož střelu vyrazil Boy Waterman pouze před sebe, kde dobíhal Henrique. Tři minuty před koncem se Heerenveen dočkal zaslouženého vyrovnání. Pranjič centroval do pokutového území, kde stál Nielsen, který napálil míč nekompromisně do horního rohu brány. Stejný hráč mohl v nastaveném čase ještě rozhodnout o výhře svého týmu, prázdnou branku ale přestřelil.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - NEC Nijmegen 1:1

03.05.2009 14:30

Góly: 52. Danko Lazović (pen.) - 90. Tim Janssen

PSV nezvládlo roli favorita a ve vypjatém utkání pouze remizovalo s hostujícím Nijmegenem 1:1. Na utkání se také podílely dvě zbytečné červené karty domácích ve druhém poločase.

Úvod utkání patřil jednoznačně favoritovi z Eindhovenu. Ten se do NEC zakousl již od první minuty a tlačil se do útoku. První větší šance však přišla až ve 12. minutě zásluhou Oli Toivonena. Ten se dostal ze strany hřiště blíže ke středu a z dobré střelecké pozice vyzkoušel Gabora Babose v brance hostů. Ten byl na jeho pokus připraven.

O pár minut později se o slovo přihlásil další domácí hráč, přesněji Edison Mendez. Ten vyslal na Babosovu branku tvrdý projektil, avšak zkušeného brankáře nepřekvapil. Domácí jasně dominovali hře a s blížícím se koncem první půle se představil Danko Lazovič. Ten během čtyř minut dvakrát prošel přes hostující obranu a vždy potrápil brankáře Nijmegenu. Ani jednou však jeho pokus neskončil v síti.

Tím skončil první poločas. Do toho druhé vstupovali hosté s jasným cílem vymanit se z dominance svého soupeře. Jak však naznačily úvodní minuty druhého dějství, nebylo to vůbec snadné. Běžela 52. minuta a rozhodčí nařídil pokutový kop ve prospěch domácího PSV. K tomu se postavil Lazovič a zkušeně poslal domácí do vedení. Jeho oslava byla tak bouřlivá, že zapomněl na pravidlo o svléknutí z dresu a vykoledoval si žlutou kartu. Ke vší jeho smůle přišel o šest minut později souboj, který se zdál rozhodčímu nečistý a ohodnotil jej žlutou kartou. Pro domácího střelce to tedy byla druhá žlutá a po červené kartě šel ihned pod sprchy.

Početní převaha tedy nahrávala hostům, ale ti nijak nereagovali. Hra spíše přešla do stagnace a oba celky vyčkávaly na chybu soupeře. Takové tempo vyhovovalo spíše domácím. Jenže přišla 82. minuta a agresivní zákrok Mendeze, který rozhodčí okamžitě ocenil červenou kartou. PSV tedy dohrávalo poslední minuty v devíti a NEC cítilo šanci vyrovnat. Tlačilo se na svého soupeře, ale brankové příležitosti nepřicházely. Naštěstí pro hosty přišla první minuta nastevení a chytrý průnik Tima Janssena, který svou povedenou ranou dokázal srovnat na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - AFC Ajax 4:0

03.05.2009 14:30

Góly: 40. Édouard Duplan, 45. Yuri Rose, 77. Joshua John, 90. Dele Adeleye

Ajax Amsterdam definitivně ztratil šanci na Ligu mistrů. Dnes totiž vysoko prohrál na hřišti Sparty Rotterdam a protože Twente vyhrálo, na Ajax zbyla jen Evropská liga. Pro Spartu znamená vítězství jistotu udržení se v nejvyšší soutěži.

Ajax sice dominoval první půlhodině hry, jenže jedinou šanci, kterou si dokázal vytvořit, Cvitanich zahodil, a proto poté udeřili domácí. Nejprve sice neuvěřitelně zahodil velkou šanci z bezprostřední blízkosti hlavičkující Slot, ale netrvalo dlouho a Sparta se přeci jen ujala vedení. Duplan zužitkoval Slotův centr a prostřelil brankáře Vermeera. Domácí svůj náskok zdvojnásobili ještě těsně před přestávkou, kdy akci opět načal Slot. Tentokrát jeho střelu Vermeer vyrazil a jednoduchou úlohu již pak měl Yuri Rose.

Amsterdamští mohli vstřelit kontaktní branku po hodině hry, kdy Adeleyeho obešel Suarez, ale jeho střelu chytil Cassio. Vzápětí sparťanský brankář vyrazil pokus Vermaelena pouze k nohám Enoha, který však místo přihrávky sobecky zakončil vysoko nad branku. O chvilku později navíc inkasoval červenou kartu za ošklivý faul na Duplana Oleguer.

Sparta početní převahu okamžitě zužitkovala, když se z velké dálky po přesné ráně radoval Joshua John. Frustrovaný Ajax nakonec v poslední minutě inkasoval z kopačky Adeleyho ještě čtvrtou branku a domů odjíždí s nepořízenou. Navíc bez Ligy mistrů.

Více informací k zápasu

FC Twente - AZ Alkmaar 3:0

03.05.2009 14:30

Góly: 47. Kenneth Pérez, 59. Douglas, 78. Eljero Elia

Twente si dnešní výhrou nad mistrem z Alkmaaru zajistilo postup do Ligy mistrů. Jedno kolo před koncem má totiž na druhém místě po prohře Ajaxu náskok před amsterdamským celkem čtyř bodů.

Domácí Twente mělo zápas pod kontrolou od úvodního hvizdu po celý zápas. Na branku ale čekalo více než poločas. Přitom gól mohlo dát mnohem dříve. Ve 24. minutě však předvedl skvělý zákrok proti Douglasově hlavičce brankář Romero. Brazilskému obránci štěstí nepřálo ani o pět minut později, kdy hlavičkou mířil tentokrát nad břevno.

Twente nakonec otevřelo skóre dvě minuty po přestávce, kdy Perez z uctivé vzdálenosti nedal Romerovi přesnou ranou šanci. V 60. minutě již vedli domácí o dvě branky, když Janssenův roh hlavičkou prodloužil Douglas a Romera poté prostřelil Wisgerhoff. Hostům veškeré naděje vzápětí sebral Gill Swerts, když obdržel červenou kartu. Twente nakonec povedené odpoledne završilo 12 minut před koncem třetí brankou z kopačky Eljera Elii.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar33245463:2177
2.FC Twente33209462:3069
3.AFC Ajax33205873:4165
4.PSV Eindhoven33188768:3362
5.SC Heerenveen33179765:5460
6.FC Groningen331651252:3653
7.Feyenoord Rotterdam331291252:4345
8.NAC Breda331361444:5345
9.FC Utrecht3311101240:4343
10.SBV Vitesse3311101240:4543
11.NEC Nijmegen339141040:3941
12.Willem II331071635:5537
13.Sparta Rotterdam33971745:6534
14.Heracles Almelo337101634:5231
15.ADO Den Haag33781838:5729
16.BV De Graafschap33781822:5629
17.FC Volendam33771936:6528
18.Roda JC33691835:5627

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
terry

Super. Prohra Alkmaaru už mi nyní nevadí, navíc když si tím Twente pojistí druhou pozici.

Reagovat
fantomas

Jak fandí dvěma prvním týmům. Fakt gloryhunter jako vyšitej.

Reagovat
terry

Přesně to jsem čekal. A ani bych neřekl, že jim fandím, spíš jim v celé lize přeju nejvíc. Každopádně od nich hned při prvním neúspěchu neuteču.

A co Groningen?

Reagovat
fantomas

Fandit a přát, to je ted jedno. Groningen má za sebou sezonní přípravu na titul.

Reagovat
terry

No, vidíš. Ty tady zase pořád prohlašuješ tyhle tvoje nesmysly. Ty by ses taky dal považovat za gloryhuntera, když byl Groningen v úvodu suverénní.

Reagovat
fantomas

Suverénní sme nebyli nikdy.

Reagovat
terry

No myslel jsem to spíše tak, že jste na začátku pár kol vedli. Ale jak si to tak uvědomuju, bylo to fakt jen pár kol.

Reagovat
fantomas

No to teda bylo...ted nedávno byla ta fazona daleko větší. Začátek byl hrozně vyrovnanej, těch týmů na čele se protočilo hodně.

Reagovat
Tomanatura

Suverénní byla jen Breda... A jak to vypadá, ještě se bude tuze bojovat o PO

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele