Nizozemská Eredivisie - preview 33. kola

03.05.2009, 11:01
Komentáře a souhrny
V předposledním kole půjde hlavně o druhé místo, Ajax zavítá na půdu zachraňující se Sparty, zatímco Twente přivítá doma již jistého mistra z Alkmaaru. PSV hraje doma s Nijmegenem a bude se chtít na čtvrté příčce před Heerenveenem, který hraje s Den Haagem...
NAC Breda - BV De Graafschap  (neděle 14:30)
V prvním utkání předposledního 33. kola holandské Eredivisie se nám představí domácí Breda a hostující De Graafschap.

Domácí Breda nadále bojuje o pohárovou Evropu, a tak i v tomto duelu proti poslednímu De Graafschapu potřebuje zvítězit. Případný zisk tří bodů proti De Graafschapu a minimálně bod v posledním kole dává svěřencům Roberta Maaskanta naprostou jistotu účasti v playoff o Pohár UEFA. NAC se aktuálně nachází na sedmé pozici a na deváté místo má náskok tří bodů. V minulém utkání si navíc Breda připsala důležitý skalp proti Nijmegenu, který dokázala zdolat těsně 2:3.

"De Graafschap nebude snadným soupeřem. Hrají o záchranu, ale i my máme dostatečnou motivaci a to v pohárové Evropě. Myslím, že můžeme vyloučit útočnou hru soupeře. Věřím, že hráči ze sebe vydají maximum a snadno zvítězíme," prohlásil Maaskant, kterému budouc scházet Kurt Elshot, Edwin de Graaf, Gertjan Tamerus, Michael Oomen, Csaba Fehér a Michiel Kamer. Otazníky visí nad starty Anthonyho Lurlinga a brankáře Jelle ten Rouwelaara.

To soupeř z De Graafschapu má jiný problém. Aktuální poslední pozice zaručuje posun do nižší soutěže. Ovšem není všem bojům konec. I přes pouhá dvě kola do konce, žije naděje na záchranu stále i pro poslední celek tabulky. Případný zisk tří bodů ihned katapultuje De Graafschap mimo sestupovou zónu. Hostující celek může o to víc mrzet ztráta z minulého kola v Rotterdamu, kde s místní Spartou pouze remizovali bez branek 0:0.

"Rozhodně potřebujeme bodovat. Věřím, že nad Bredou dokážeme uhrát všechny tři body. Bude to rozhodně těžké utkání, ale stav je od začátku 0:0 a šance umírá až s posledním hvizdem," řekl trenér hostujícího celku Darije Kalezič. Otazníky v řadách De Graafschapu visí nad Rogierem Meijerem, Peterem Jungschlagerem a Jasonem Oostem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Hodně zajímavý souboj 33. kola Eredivisie si pro nás připravil domácí Utrecht. Ten bojuje o pohárovou Evropu s Feyenoordem Rotterdam a právě tento celek také na svém stadionu přivítá. Nizozemsko čeká duel o playoff se vší parádou.

Domácí Utrecht nastoupí na svém stadionu s nelichotivou myšlenkou v hlavě. V minulém utkání totiž fatálně vyhořeli na půdě Vitesse, odkud si po devadesáti minutách přivezli hrozivý výprask 6:1. Svěřenci Tona du Chatiniera však podle týmového serveru na toto nelichotivé vystoupení během týdne již zapomněli. Utrecht hájí aktuálně devátou pozici a na pohárovou Evropu ztrácí pouhé dva body.

"Z minulého zápasu jsme se vzpamatovali. To je vše co vám k našemu poslednímu výkonu můžu říci. Nyní se připravujeme na Feyenoord. Bude to přímý souboj o pohárovou Evropu a já slibuji našim fanouškům, že Utrecht bojuje až do samotného konce," prohlásil du Chatinier. Tomu budou scházet Michel Vorm, Ali Boussaboun a Simon Cziommer.

To Feyenoord na jaře válí. Po nepovedeném podzimu se hráči pod vedením Leona Vlemmingse dali dohromady a z posledních deseti utkání ochutnali hořkost porážky pouze dvakrát. To Feyenoord vytáhlo až na osmou pozici, kterou rotterdamští hájí právě před dotírajícím Utrechtem. Minulé kolo navíc Feyenoord pokořil na půdě Den Haagu domácí ADO těsně 2:3 a náladu v kabině značně zlepšil.

"Utrecht potřebuje zvítězit,"řekl krátce trenér hostů Leon Vlemmings, který bude v utkání postrádat Kevina Hoflanda, Andweleho Sloryho, Jonathana de Guzmana, Rona Vlaara a Tima Vinckena.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.15 - 2.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Roda JC - Willem II  (neděle 14:30)
Dalším utkání 33. kola bude důležitý duel mezi domácí Rodou a hostujícím Willem II. Hostům v tomto duelu již o nic nejde, avšak Roda musí kvůli záchranářským pracím naplno bodovat.

Domácí hráči Rody mají našlápnuto k sestupu a tak by byl každý bod dobrý, ovšem nyní potřebují domácí kvůli velice vyrovnanému dnu tabulky naplno bodovat. Roda aktuálně hájí sedmnáctou pozici a k záchraně potřebuje minimálně jednou z posledních dvou utkání zvítězit a ještě se bude muset spoléhat na zaváhání všech soupeřů. Situaci si navíc hráči JC zkomplikovali v minulém kole, kdy na domácí půdě přivítali podceňovaný Volendam a po remíze 1:1 ztratili cenné dva body.

"Proti Volendamu jsme zaváhali. Tato ztráta nás mrzí, ale musíme jít dál. Teď nás čeká Tilburg, kterému již i nic nejde. Nepočítám ovšem s tím, že nám body dají zadarmo. Bude to těžké střetnutí a já doufám, že se nám podaří jej zvládnout," řekl domácí trenér Harm van Veldhoven. Ten bude postrádat Boldizsara Bodora. Otazníky také visí nad starty Anouara Hadouira, Ruuda Vormere, Jeanviona Yulu-Matondoa, Marcela Meeuwise a Krise de Wree.

To Willem II na začátku jara uvažoval o pohárové Evropě. Avšak nevýrazné výsledky a kolísavá forma zapříčinila aktuální dvanáctou pozici se ztrátou deseti bodů na vysněné playoff o Pohár UEFA. Navíc k jistotě záchrany stačí hostům pouhý bod z obou utkání. Tilburgu tedy prakticky o nic nejde a toto utkání může v klidu odehrát.

"Prakticky nám sezona již skončila. Věřím, že bychom sestoupili jen shodou velkých náhod. Pokud alespoň jednou ze zbývajících duelů budeme bodovat, tak máme vystaráno. Někoho by mohlo napadnout, že by jsme mohli utkání proti Rodě pustit, ale to zásadně odmítám. Do utkání moji hráči půjdou naplno, cenné body vydolujeme právě teď a nebudeme čekat na samotný závěr," prohlásil kouč hostujícího celku Alfons Groenendijk. Tomu budou chybět Boy Deul, Mehmet Akgun, Danny Schenkel, Danny Mathijssen, Paul Quasten a Manco.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.53 - 3.55 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Volendam - FC Groningen  (neděle 14:30)
Volendam byl týmem, na kterém si ze začátku sezóny většina klubů zvyšovala sebevědomí. Nyní to už ale neplatí, o čemž se určitě přesvědčí i hráči Groningenu.

Ještě před pár týdny měl Volendam na svém kontě suverénně nejvíce porážek ze všech týmů hrajících Eredivisie. Za minulých osm kol ale svěřenci manažera Adelaara prohráli jediný duel a z posledního místa poskočily již na 16. pozici. Opět tak věří, že se nakonec dokáží zachránit a udrží prvoligovou příslušnost také pro příští rok. Z tohoto zápasu berou jedině tři body, to však nesmí předvést podobný výkon jako na podzim v Groningenu, kde prohráli vysoko 0:5. "Nyní je situace trochu odlišná, máme o poznání lepší formu," prohlásil kouč Adelaar.

V posledních dvou kolech už Groningenu v podstatě o nic nejde. Na šesté pozici, která mu v současnosti patří, už s velkou pravděpodobností nic nezmění. Na pátý Heerenven totiž ztrácí devět bodů, zatímco na sedmou Bredu má náskok bodů pěti. Trenér Jans ale odmítá, že by jeho svěřenci něco vypustili. "Jedeme do Volendamu vyhrát," prozradil.

Na domácí straně mohou zapomenout na to, že jim v zápase pomůže zraněný mladý obránce Marjin Sterk, hrát ale nemůže ani Paul de Lange a Yannick de Wit. Oba dva jsou totiž pod disciplinárním trestem. Nad startem Furdjela Narsingha pro změnu visí otazník. To Groningenu se vrací pro tento duel kanonýr Marcus Berg a také Gonzalo Garcia-Garcia. Suspendován je však Gibril Sankoh a zraněný Martijn Meerdink.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.15 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SBV Vitesse - Heracles Almelo  (neděle 14:30)
Vitesse, kterému se v poslední době neobyčejně daří, může myslet na evropské poháry, doma však musí bezpodmínečně i nadále vyhrávat. Nyní přivítá zachraňující se Heracles.

Domácí Vitesse znovu naskočilo na koně jménem Vítězství a již čtyři utkání nepoznalo hořkost porážky. Navíc poslední skalp má obzvláště příjemnou příchuť. V minulém kole totiž do Arnhemu zavítal Utrecht a po beznadějném výkonu si odvezl pořádný výprask v podobě 1:6. Vitesse hájí aktuální jedenáctou příčku, a pouze za předpokladu, že všichni soupeři nad ním zaváhají, může stále myslet na pohárovou Evropu. Šance je ovšem malá a tak se zdá, že domácí tuto sezónu s klidem dohrají.

"Poslední vystoupení mého celku stálo za to. Jsem na své hráče hrdý, že dokázali i papírově silnějšímu celku nasázet tolik branek. Nyní nás ovšem čeká Heracles a favority jsme my. To ovšem neznamená, že zvítězíme. Almelo hraje o záchranu a v utkání nás šetřit nebude, přesto věřím, že uspějeme," řekl trenér Vitesse Theo Bos.

Ten také přiznal, že Vitesse vážně uvažuje o služby Bena Sahara, který figuruje v dresu De Graafschapu. Tam je ovšem na hostování z londýnské Chelsea a Bos by jej rád získal do služeb svého celku: "Ano usilujeme o Sahara. Sám hráč nic nevyvrátil, a tak se obrátíme s žádostí do Londýna. Více však budeme vědět až po 10. květnu." Do utkání v barvách domácích by neměli zasáhnout Nicky Kuipers, Julian Jenner, Civard, Dalibor Stevanovic, Ronald Graafland a Genaro Snijders.

To Heracles má trochu jiné problémy. Nachází se třinácté pozici a od sestupového pásma jej dělí pouhé tři body. Navíc se celek potýká s kolísavou formou, která jednou přinese body a podruhé zase ne. Z posledních šesti utkání však hosté pouze dvakrát brali plný počet bodů a dvakrát bod za nerozhodný výsledek. V minulém kole se navíc musel Heracles sklonit před PSV, které lehce vyhrálo 2:0.

"Momentálně máme menší problémy s formou, ale věřím, že hráči na sobě zapracují a proti Arnhemu ukážou, že o Eredivisii stojíme. Vitesse má hodně kvalitní celek a velice sehrané hráče, přesto věřím v náš úspěch," řekl trenér Almela Gert Heerkes, který se bude muset obejít bez Karima Bridjiho, Sebastiaana Steura a Paddyho Johna.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.60 - 4.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - ADO Den Haag  (neděle 14:30)
ADO Den Haag stále nemá jistotu udržení se v nejvyšší skotské soutěži a navíc ho čeká velice obtížný zápas na hřišti pátého celku tabulky a finalisty KNVB Beker, Heerenveenu.

Kouč Heerenveenu Trond Sollied musel udělat oproti poslednímu zápasu s Twente, jenž skončil 1:1, několik změn v sestavě. Domácí tým bojuje o evropské poháry a nesmí proto připustit zaváhání v souboji se slabšími soupeři. Heerenveen má rozsáhlou marodku, mimo hru jsou kvůli zranění Viktor Elm, Michel Breuer, Roy Beerens a Christian Grindheim, potrestáni jsou navíc Gerald Sibon a bývalý hráč pražské Slavie Michal Švec.

"Naštěstí pro nás, máme dost široký kádr. Pro hráče, který nemá místo v základní sestavě, je to šance ukázat, že je připraven na finálový zápas poháru," myslí si asistent trenéra, Chris van Puyvelde. Den Haag nebodoval ani v minulém kole, když podlehl na vlastním hřišti 2:3 Feyenoordu a Heerenveen také není zrovna lehký soupeř, o čemž kouč Atteveld ví.

Do zápas kvůli zranění nenastoupí první gólman Robert Zwinkels, kterého by měl nahradit Boy Waterman. Christian Kum na pravém kraji obrany nahradí zraněného Ahmeda Ammiho. "U Heerenveenu nemůžeme počítat se žádným soucitem. Pokud nezvládnou finálový zápas, musejí se do Evropy kvalifikovat přes ligu," prohlásil trenér Raymond Atteveld.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.25 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - NEC Nijmegen  (neděle 14:30)
Hodně zajímavý souboj 33. kola holandské Eredivisie na nás čeká na půdě PSV Eindhoven. To by si rádo udrželo jistotu Poháru UEFA, avšak proti nim nastoupí hostující Nijmegen, který stále bojuje o playoff o tutéž soutěž.

Domácí v tomto utkání budou jasnými favority, avšak poslední vzájemné střetnutí dokázal vyhrát právě Nijmegen. PSV má ovšem dobrou motivaci, aby utkání nepodcenilo. Hráči z Eindhovenu aktuálně hájí pěknou čtvrtou pozici, ale na dotírající Heerenveen mají náskok pouhých dvou bodů. PSV by si navíc určitě rádo prodloužilo sérii neporazitelnosti, která momentálně čítá pět utkání v řadě. Poslední celek, který utrpěl od Eindhovenu porážku byl Heracles Almelo, který na své půdě podlehl 0:2.

"Heerenveen má stále možnost nás z našeho plácku sesadit a proto chci po hráčích plný bodový zisk a nic jiného. Jen tak budeme mít před posledním kolem jistotu Poháru UEFA. Nijmegen ovšem stále bojuje o playoff a nedají nám nic zadarmo. Bude to hodně těžký duel," přiznal Dwighte Lodeweges, trenér PSV. Eindhovenu bude chybět Balazs Dzsudzsak, otazník také visí nad startem Ibrahima Afellaye.

Soupeř z Nijmegenu však přijíždí s pořádnou dekou přes hlavu. Nelichotivá forma a hodně špatné výsledky hovoří za vše. Z posledních deseti utkání dokázali svěřenci Maria Beena vydolovat pouhých pět bodů, navíc všechny bodové zisky přišly po nerozhodných výsledcích. K tomu všemu šňůru remíz v minulém kole přerušila Breda, která v Nijmegenu tamní NEC dokázala přehrát těsně 3:2. Přesto všechno má však Nijmegen alespoň malou naději na playoff o Pohár UEFA. Bohužel, svou účast již nemá ve svých rukou a musí se spoléhat na zaváhání svých soupeřů.

"PSV bude chtít všechny body to je jasné. My je však potřebujeme také. Teď již nezáleží na kvalitách obou celků, ale na tom, kdo ty body bude chtít víc. Věřím, že utkání zvládneme. Na hráčích vidím motivaci a chuť bojovat o Evropu," řekl Been. Ten bude postrádat Patricka Pothuizena, Marka Ottena a Jhona van Beukeringa.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Rotterdam - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Rotterdam zažije v tomto kole souboj dvou týmů s odlišnými problémy. Domácí Sparta, která stále bojuje o záchranu, přivítá třetí Ajax. Ten by však rád poskočil ještě o jeden stupínek vzhůru a není tak žádným tajemstvím, že si jede pro povinné tři body.

Domácí trenér Foeke Booy ale bojovně prohlašuje, že jeho celek Ajaxu nic darovat nebude, jelikož také potřebuje body jako sůl. Hlavně proto věří, že jeho svěřenci amsterdamské fotbalisty překvapí a uhrají výsledek, díky kterému si připíší do tabulky další bodový zisk. "Myslím, že získat bod za remízu můžeme. Moji hráči si uvědomují, že v posledním utkání s De Graafschapem hráli špatně, ale nyní už jsou opět plní sebedůvěry," prohlásil Booy.

Sparta před tímto duelem nemá nějak extra oslnivou formu. Vždyť za posledních deset utkání získala pouhých osm bodů, a proto stále musí bojovat o záchranu. V tomto těžkém utkání se navíc bude muset obejít hned bez tří hráčů. Už nyní je jisté, že do utkání nezasáhne trojice Sander van Gessel, Charles Dissels a Kevin Strootman. Po disciplinárním trestu se ovšem vrací Ruud Knol.

Zdá se, že Ajax v rozhodující části sezóny opustila forma. Jak jinak si totiž vysvětlit vysokou prohru 2:6 na hřišti nenáviděného rivala z PSV Eidhoven a následně také domácí remízu s vedoucím Alkmaarem, který už měl titul jistý. Nyní se však Ajax musí připravit na odlišný zápas. Podle kouče Marca van Bastena mohou diváci očekávat velmi vyrovnanou a těžkou bitvu.

"Dá se předpokládat, že hráči Sparty budou hodně motivováni. Nechtějí totiž pochopitelně spadnout do sestupového pásma. Náš úkol je ale jasný - musíme vyhrát," prohlašuje van Basten. Právě tento duel může hodně napovědět o tom, na jakém místě Ajax skončí. Konkurenční Twente, se kterým se přetahuje o druhé místo, totiž přivítá vedoucí Alkmaar. Hosté se ale budou muset obejít bez pomoci obránce Jana Vertonghena, starty Urbyho Emanuelsona a Leonarda jsou v ohrožení.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.50 - 3.70 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
FC Twente by si rád udržel sympatickou druhou ligovou příčku, ale na Arke Stadion přijede v neděli nejtěžší možný soupeř, mistr letošního ročníku, AZ Alkmaar. Manažer domácích Steve McClaren neočekává, že by Alkmaar zápas vypustil.

Twente stále bojuje s Ajaxem o druhou příčku zajišťující kvalifikaci do Ligy mistrů, aktuálně je s jednobodovým náskokem před svým konkurentem. Alkmaar v minulém kole dokázal uhrát s Ajaxem remízu 1:1 a podobný výkon očekává McClaren i v nedělním utkání. Twente ale také v posledním zápase nezvítězilo, 1:1 remizovalo v Heerenveenu.

"Víme, co potřebujeme, a to je vítězství. Nevěřím, že by nám AZ uvolnil cestu. Proti Ajaxu hráli dobře a mohli v utkání zvítězit. Na tohle utkání bude zaměřeno hodně očí a AZ bude chtít ukázat, že je nejlepší. Znovu říkám, je to pro nás velký zápas," prohlásil bývalý trenér Anglie Steve McClaren.

McClaren přivítá zpět uzdraveného útočníka Marka Arnautoviče, ale Ronnie Stam je stále zraněný. AZ Alkmaar má však ještě více chybějících členů základní sestavy. Kanonýr Mounir El Hamdaoui je potrestán, stejně jako Stijn Schaars, Sebastien Pocognoli a Graziano Pelle. Brankář Joey Didulica má otřes mozku a Toni Kolehmainen zraněný kotník.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.35 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar32245363:1877
2.FC Twente32199459:3066
3.AFC Ajax32205773:3765
4.PSV Eindhoven32187767:3261
5.SC Heerenveen32178763:5259
6.FC Groningen321551251:3650
7.NAC Breda321361344:5245
8.Feyenoord Rotterdam321281250:4144
9.FC Utrecht321191238:4142
10.NEC Nijmegen329131039:3840
11.SBV Vitesse3210101239:4540
12.Willem II32971634:5534
13.Heracles Almelo327101534:5131
14.Sparta Rotterdam32871741:6531
15.ADO Den Haag32771836:5528
16.FC Volendam32771836:6428
17.Roda JC32691735:5527
18.BV De Graafschap32681821:5626

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ty jo, Ajax zatím prohrává 2:0, to si dělají prdel

Reagovat
Shevchenko

Ajax počtvrté bez LM.

Reagovat
Tomanatura

Ať jde Ajax do prdele. To je tak trapný tým, to není možné. Ten jejich kádr dělá akorát ostudu historii klubu.

Reagovat
Shevchenko

Přesně tak. Když se podívám na takového parchanta jako je Suarez, tak je mi Ajaxu opravdu líto.

Reagovat
terry

Nejvíc mě vždycky naštve Suarez. Spíš se teda většinou jen pousměju, protože mě Ajax nějak nezajímá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele