Nizozemská Eredivisie souhrn - 3. kolo

19.09.2008, 22:40, aktualizováno 21.09.2008, 16:42
Komentáře a souhrny
Po třech kolech již v Nizozemsku není žádný stoprocentní tým. V nedělním šlágru kola mezi Feyenoordem a Ajaxem se zrodila remíza 2:2. De Graafschap porazil Den Haag, v sobotu prohrálo PSV v dalším taháku kola na půdě Alkmaaru, v Arnhemu a Almelu se zrodily remízy 1:1, již v pátek prohrál Tilburg v Utrechtu. Bez bodu je pouze Volendam...

FC Utrecht - Willem II 1:0

19.09.2008 20:45

Góly: 32. Sander Keller

Fotbalisté hostujícího celku po dvou úvodních výhrách vstupovali do utkání proti Utrechtu v roli mírných favoritů. Domácí totiž nezískali v dosavadním průběhu sezóny ani bod, a tak byl jejich výkon v tomto duelu velkou otázkou.

Obě strany zvolily v úvodu taktiku nakopávaných míčů, což se místním fanouškům zrovna nelíbilo. Hra byla velmi neuspořádaná a zajímavých momentů, ať už před jednou nebo před druhou brankou, bylo jako šafránu. Přesto diváci viděli hned v 5. minutě fatální chybu domácího obránce Dickoha, ale nejlepší forvard Tilburgu Frank Demouge jasnou šancí pohrdl, když jeho střela skončila mimo branku Vorma.

Nervózní výkon Utrechtu podtrhlo další zaváhání v jeho obraně. Obránce Keller poslal brankáři malou domů, jenže míče se zmocnil opět Demouge, který však ani tentokrát na gólmana domácích nevyzrál. Jako blesk z čistého nebe však poslední tým tabulky udeřil v 33.minutě, když roh Cziommera usměrnil hlavou do sítě právě viník předchozího momentu, stoper Sander Keller.

Ve druhém poločase se atraktivnost utkání zvýšila a hřiště ovládli fotbalisté Tilburgu. Do šancí se postupně dostali Boutahar, Muhamadu, Kargbo a Deul, ale buď jim vždy stál v cestě výtečný Vorm, nebo jejich pokusy minuly domácí svatyni. S přibývajícím časem se osměloval také Utrecht a na rozdíl dvou gólů mohl zvýšit Skoubo, Aerts byl pozorný. A jelikož svou velkou příležitost nevyužil v samotném závěru ani Silberbauer, skončilo utkání nejtěsnějším vítězstvím Utrechtu v poměru 1:0. Tato výhra znamená pro domácí posun na 12. místo, Willem II klesl na čtvrtou pozici.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Sparta Rotterdam 1:1

20.09.2008 18:45

Góly: 49. Ricky van Wolfswinkel - 71. Charles Dissels

Vitesse Arnhem a Sparta Rotterdam, do této doby uzavírající tabulku Eredivisie s nulou v kolonce "body", se ve vzájemném souboji rozešly smírně a vítězství pro ně tak nadále zůstává jednou velkou neznámou.

Domácí ve žlutočerné kombinaci do tohoto utkání dokonce čekali na první vstřelený gól. Dočkali se přesně po 230 minutách. Ale nepředbíhejme, nejprve si shrňme zajímavé okamžiky první půle. Těch se sice urodilo po skromnu, ovšem hned první šance stála opravdu za to. Už ve třetí minutě zahrával přímý kop domácí Molhoek, jenže trefil jen tyčku. Arnhem každopádně byl aktivnější a šel rázně za třemi body. Ale posléze nepochodil ani Nicky Hofs, když zkoušel z dvaceti metrů štěstí ranou k levé tyči, o chloupek totiž minul. Nakonec se však i Vitesse obávalo náhlé změny stavu skóre v nepříznivý. To když těsně před poločasovým hvizdem Johnova rána lízla břevno Velthuizenovy svatyně.

Zábavné druhé dějství započala ještě před úderem domácích příležitost soupeře. Arne Slot, hostující středopolař, však špatně trefil balon v dobré palebné pozici a zacílil jen do boční sítě. Pak už přišla hrubka brankáře Varkevissera a Sparta, která se v tu chvíli zvedala, byla rázem o gól pozadu. Vedoucí trefa spadla střelci van Wolfswinkelovi doslova do klína, když nepříliš výrazný pokus Hofse nečekaně způsobil drama v rukavicích brankáře Rotterdamu a míč se tak překulil přímo na nohy šťastného domácího fotbalisty. Stalo se tak pět minut po zahájení druhé půle.

Piet Velthuizen platí v Eredivisie za jednoho z nejlepších brankářů, což potvrzuje i letos, a dnešní zápas se mu také celkem povedl. Vyznamenal se například proti Poeponově střele z přímého kopu. Jenže na bombu Disselse z hranice šestnáctky v 72. minutě byl už prostě krátký. Ke konci duelu byli pak poněkud překvapivě aktivnější hosté. Avšak John střílel mimo a Poeponův pokus pro změnu zásluhou pravého beka Vitesse Verhaega ani k domácí brance nedoputoval. Zápas tak po právu dospěl k nerozhodnému konci.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - FC Groningen 1:1

20.09.2008 19:45

Góly: 50. Bas Dost - 85. Petter Andersson

Do sobotního utkání bez ztráty kytičky procházel Nijmegen novým ročníkem Eredivisie. Zaváhal až po přijetí na půdu silného Heraclesu Almelo, kde hrál nerozhodně 1:1.

Naděje hostujícího celku na pokračování stoprocentní úspěšnosti byly prakticky zmraženy už po dvou minutách. Tehdy skosil Ajilore k zemi Van den Bergha a rozhodčí trochu nečekaně vytáhl ihned z kapsičky červený kartonek. Pak už zkrátka nešlo myslet na vítězství, vždyť domácí nejsou žádní nazdárkové, což také v příštích minutách názorně ukázali. Soupeře přišpendlili k jeho pokutovému území a ostřelovali Luciana, brankáře Groningenu.

Za zmínku stojí šance Heraclesu hned v páté minutě, kdy se na konec Klavanova centru dostal Wuytens, ale z voleje pozorného Luciana nepřekonal. Brazilský golman se musel významně činit do přestávky ještě jednou, když po rohu a následné hlavičce Steura pohotově zachraňoval.

Domácí se dočkali až v 50. minutě. Tehdy unikl po pravé straně Darl Douglas, nacentroval přesně na hlavu Dosta a ten se zblízka nemýlil. Groningen však neměl síly na odpověď a na Luciana se tak i nadále valil jeden útok za druhým. Bravurní hostující brankář měl ovšem svůj den, naopak domácí střelci dost často ani nemířili přesně. A tak jim dali zelení lekci z efektivity.

Zbývalo pět minut do konce zápasu, když střídající Powel vyslal střílený centr do vápna Almela, který mezi tři tyče usměrnil další nováček na zeleném pažitu, Petter Andersson. Heracles se ještě snažil zvrátit utkání ve svůj prospěch, což by také odpovídalo průběhu duelu, ovšem Dost mířil jen do boční sítě.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - PSV Eindhoven 1:0

20.09.2008 20:45

Góly: 82. Maarten Martens

Sobota v Holandsku nebyla gólovým hodům nakloněna ani omylem. A zklamal především souboj dvou velkoklubů - Alkmaaru a obhájce titulu z Eindhovenu. Padla jediná branka, a to ještě navíc překvapivě do sítě za zády Isakssona.

PSV se evidentně neotřepalo po porážce od Atlética Madrid v Lize mistrů 0:3 a opět neskórovalo. Dokonce i jen útočilo sporadicky. Zezačátku totiž byli daleko aktivnější domácí a ve 12. minutě mohl otevřít účet zápasu Jaliens, jenže z dobré pozice pálil hodně mimo. Posléze zaútočili přeci jen i hosté, ovšem hlavička Koevermanse byla zablokována stoperem Alkmaaru Romerem. Do konce první půle sice diktovali tempo hry fotbalisté AZ, ovšem blíže gólu byl těsně před poločasovým hvizdem Eindhoven. Mendezův centr ze standardní situace sklepl Simmons do ideální palebné pozice Koevermansovi, jenž ovšem trestuhodně zacílil nad břevno.

Druhé dějství už výhradně opanovali hostitelé. Nízký centr van der Velena usměrnil v 51. minutě pohotově mezi tři tyče El Hamdaoui, jenže akorát tímto donutil Isakssona k předvedení brilantního reflexivního zákroku. Když zbývalo do konce dvanáct minut, prodral se přes dva obránce soupeře Demy De Zeeuw a následně vystřelil vedle branky, ačkoliv mohl přihrát do výhodnější pozice spoluhráči. Domácí to však nemuselo tolik mrzet. Za dalších pět minut se o své slovo totiž přihlásil střídající Martens, který obdržel skvělý pas od El Hamdaouiho tvrdou bombou pod břevno nedal Isakssonovi žádnou šanci. Alkmaar tedy dosáhl zaslouženého tříbodového zisku.

Více informací k zápasu

BV De Graafschap - ADO Den Haag 2:0

21.09.2008 12:30

Góly: 43. Jason Oost (pen.), 69. Joep van den Ouweland

Hráči De Graafschap ukončili vítěznou sérii ADO Den Haagu a dosavadního lídra připravili jak o první místo v tabulce, tak také tři body. O vítězství domácích rozhodli Jason Oost, jenž se v prvním poločase nemýlil ze značky pokutového kopu a ve druhém dějství pojistil tři body Joep van den Ouweland.

Hosté ovšem začali utkání dobře a mohli se ujmout brzkého vedení, jenže střelu Fabia Caracciola zablokoval obránce Erik Heijblok. Na druhé straně měl dobré příležitosti Peter Jungschlanger a také Jason Oost, ale ani jeden z nich nedokázal brankáře Haagu překonat. Nakonec ale přeci jenom Oost dostal příležitost vstřelit branku a zároveň otevřít skóre utkání. Minutu před přestávkou se totiž nemýlil z pokutového kopu.

Do druhého poločasu vstoupili znovu lépe hráči hostů, ale podobně jako v předchozím dějství nedokázali šance přetavit v branky. Nejprve Lex Immers orazítkoval tyč a střídající Bogdan Milič z protiútoku nedokázal prostřelit domácího brankáře. Haag za neproměněné šance krutě zaplatil v 70. minutě, jelikož v té době zajistil De Graafschapu dvoubrankové vedení Van den Ouweland. Hosté ještě mohli v závěru alespoň snížit, ale Karim Soltani pálil nad branku.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - AFC Ajax 2:2

21.09.2008 12:30

Góly: 50. Jon Dahl Tomasson, 85. Jon Dahl Tomasson (pen.) - 38. Jeffrey Sarpong, 69. Klaas-Jan Huntelaar

Dánský útočník ve službách Feyenoordu Rotterdam Jon Dahl Tomasson zajistil svému celku remízu v utkání s Ajaxem Amsterdam 2:2. Vstřelil totiž dva góly, které jeho týmu přinesly cennou remízu. Tu zachraňoval až v 86.minutě proměněnou penaltou.

Feyenoord chtěl zapomenout na čtvrteční fiasko v Poháru UEFA, kde podlehl na svém stadionu švédskému Kalmaru, a do utkání vstoupil aktivně. Jako první ohrozil Stekelenburga Leroy Fer, ale jeho pokus minul branku hostí. První vážnější zákrok si domácí brankář Henk Timmer připsal až v 16.minutě, kdy zneškodnil střelu Huntelaara. Na gól si museli fotbalisté z holandské metropole počkat až do 39.minuty. Přesný centr Luise Suaréze zpracoval Jeffery Sarpong a přesnou ranou poslal svůj tým do vedení.

Feyenoord věděl, že jedině bodový zisk mu může pomoci z krize a pár minut po přestávce se do velké šance propracoval Roy Makaay, který však z deseti metrů trestuhodně přestřelil. Vytoužené trefy se tak hostitelé dočkali až v 50.minutě, kdy Biseswarovu střelu vrátil za záda hostujícího gólmana Stekelenburga Tomasson. Vzápětí podržel své spoluhráče Timmer, když si poradil s velmi dobrou střelou Van Der Wiela.

Přesto se však trochu podepsal pod druhý gól. Po rychlém protiútoku se k míči dostal Huntelaar a z ostrého úhlu překonal domácího gólmana. Když už to vypadalo, že tento gól rozhodl o vítězi, ještě jednou udeřila dánská mašina. Po faulu Urbyho Emanuelsona na Michaela Molse se kopal pokutový kop, který s jistotou proměnil Tomasson a zajistil svému týmu bod. A mohlo být ještě lépe, jenže hlavička Bahii trefila pouze Stekelenburga a utkání tak skončilo spravedlivou remízou 2:2.

Více informací k zápasu

Roda JC - NAC Breda 0:3

21.09.2008 14:30

Góly: 55. Kees Kwakman, 67. Donny Gorter (pen.), 90. Matthew Amoah

S kolotočem, který rozjela v druhé půli Breda, si nevěděli obránci Kerkrade rady a jakoby se ze hřiště vytratili. Kwakman, Gorter a Amoah, toť jména katů domácí Rody, jež tak zatím nebodovala naplno.

Při svěřencích Raymonda Attevelda ještě navíc stáli všichni svatí, když hned zkraje utkání neuviděl sudí prokazatelnou hru rukou v podání Cisseho. Penalta proti domácí svatyni se tak nekopala. Hra se následně odvíjela pomalu a až ve 26. minutě zahřmělo u branky hostí. Saeijsovu bombu však fantasticky vyškrábl Rouwelaar na roh. Pak se ale Roda uchýlila ke hře, která jí "zdobila" takřka po celý zbytek zápasu. Symbolický byl především guláš v obraně domácích, který se dostavil zanedlouho a málem daroval Amoahovi vedoucí gól. Kanonýr Bredy si ovšem špatně zpracoval balon a trestuhodně tak netrefil odkrytou klec.

Druhé dějství se odehrávalo výhradně v režii hostujícího celku. Nejprve Reuserovu střelu ještě na brankové čáře zastavil De Jong, střídající záložník Kerkrade, při nadcházejících třech ošemetných momentech před domácí brankou už ale scházel onen muž na svém místě. V 55. minutě tedy otevřelo NAC skóre. Brankář Rody Castro si počínal prachmizerně při osvobozování svého mužstva, míč dopadl přímo ke Kwakmanovi, jenž ještě bravurně obešel dezorientovaného brankáře a zavěsil.

Svěřenci Roberta Maaskanta dorazili bezradného soka v 67. minutě, kdy je k zasazení finálního úderu přímo vyzval ve svém vápně faulující Meeuwis. Gorter se následně ze značky pokutového kopu nemýlil. Potřetí a naposledy dopravili hosté balon do soupeřovy branky až v nastavení zápasu, a to po trase od De Fauwa přes Lurlinga až k Amoahovi, zakončujícímu tentokrát bezpečně do odkryté svatyně.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - NEC Nijmegen 2:1

21.09.2008 14:30

Góly: 47. Danijel Pranjić, 65. Tarik Elyounoussi - 89. Jhonny van Beukering (pen.)

Branky Danijela Pranjice a Tarika Elyounoussiho zajistily domácímu celku přesvědčivou výhru v dohrávce třetího kola proti Nijmegenu. Mimo jiné také znamenaly posun do čela Eredevisie.

Gólový účet utkání mohl otevřít hned v 5. minutě po centru Roye Beerense Gerald Sibon, ale jeho hlavičku s přehledem pokryl brankář hostí Babos. Beerens byl v úvodu utkání hodně aktivní a jeho další šanci ze 17. minuty musel řešit opět Babos. Maďarský brankář byl dnes ve skvělé formě a další šanci zneškodnil Sibonovi dvě minuty před přestávkou, jemuž tuto příležitost přichystal skvělou přihrávkou Henrique Drost.

V prvním poločase jasně dominující fotbalisté domácího celku prolomili bezbrankový stav krátce po začátku druhé pětačtyřicetiminutovky. Danijel Pranjic se prodral přes obrannou hráz hostujícího celku a s přehledem překonal výborného Babose. Náskok domácích zdvojnásobil o necelých dvacet minut později Elyounoussi, když dokázal přetavit v gól krásný centr Paula Henriqueho.

Hosté se do listiny střelců zapsali až v 90.minutě. Kalou ve velkém vápně fauloval Bouaouzana a z nařízeného pokutového kopu skóroval Van Beukering přesvědčivou střelou do levého rohu branky. Jenže času na vyrovnaní už mnoho nezbývalo, a tak si Heerenveen připsal další tři cenné body, které ho společně s Groningenem řadí do čela tabulky.

Více informací k zápasu

FC Volendam - FC Twente 1:2

21.09.2008 14:30

Góly: 63. Rowin van Zaanen - 54. Theo Janssen, 62. Eljero Elia

Fotbalisté Twente se dočkali úvodní výhry v letošním ročníku Eredevisie. Uspěli totiž na hřišti Volendamu, který je tak stále bez bodu a momentálně se krčí na posledním místě ligové tabulky.

Už v páté minutě mohl poslat fotbalisty z Enschede do vedení Franco, ale jeho hlavičku vykopl na brankové čáře jeden z volendamských obránců. Další možnost ke skórování měl Kenneth Perez, ale jeho trestný kop bravurně vyrazil gólman Jeroen Verhoeven. Ještě jednou se domácí brankář vytáhl ve 34. minutě, kdy hlavička N'Kufa mířící do spodního rohu branky skončila právě v rukavicích Verhoevena.

Volendam pokračoval v matném výkonu i po přestávce a byl to opět Verhoeven, kdo zachránil svůj celek, tentokrát po vyložené šanci Romano Dennebooma. Zdálo se, že vstřelení branky je pouze otázkou času. A to se také naplnilo. Devět minut po přestávce zakroutil přímý kop z nějakých dvaceti metrů mimo dosah Verhoevena Janssen a Twente se mohlo radovat poprvé. Překvapivě hned pár sekund poté měl svou velkou šanci také Volendam, ale Van Zaanen nemířil přesně.

Druhý důvod k oslavám měli hosté v 63.minutě, kdy po chybě v obraně domácích dostal k míči N'Kufo a přesným pasem našel Eliu, pro něhož už nebyl problém uklidit míč do sítě Volendamu podruhé. Soupeřům se sice povedlo opět rychle odpovědět a tentokrát i gólově, ale na víc, než na povedený trestný kop v podání Van Zaanena, kterým snížili na 1:2, se už v tomto duelu nezmohli.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Groningen32107:17
2.SC Heerenveen32107:57
3.ADO Den Haag32018:46
4.PSV Eindhoven32016:26
5.NAC Breda32016:46
6.Willem II32015:36
7.BV De Graafschap32013:26
8.Heracles Almelo31206:45
9.FC Twente31204:35
10.Feyenoord Rotterdam31118:54
11.NEC Nijmegen31114:34
12.AFC Ajax31114:44
13.AZ Alkmaar31022:53
14.FC Utrecht31022:73
15.Sparta Rotterdam30123:71
16.Roda JC30121:51
17.SBV Vitesse30121:61
18.FC Volendam30033:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
fantomas

Terry, neřikal jsem to?

Reagovat
smazaný uživatel

Alkmaar

Reagovat
smazaný uživatel

Naprosto zaslouzena vyhra, AZ jednoznacne prehral PSV. Snad uz se konecne chytnou.

Reagovat
smazaný uživatel

Eindhoven dlouhodobě moc nemusím, jsem rád, že prohrál.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele