Nizozemská Eredivisie preview - 3. kolo

19.09.2008, 08:19, aktualizováno 21.09.2008, 08:37
Previews
V Nizozemsku začíná neděle šlágrem Feyenoord - Ajax. O půl jedné hraje také De Graafschap s Haagem. Odpoledne přivítá v souboji účastníků Poháru UEFA Heerenveen hostující Nijmegen. Roda hraje proti Bredě a Volendam s Twente.
FC Utrecht - Willem II  (pátek 20:45)
Třetí kolo nizozemské Eredivisie načne páteční předehrávka, ve které se střetne prozatím poslední Utrecht se čtvrtým Willemem. Domácí Utrecht je bez bodu na samém chvostu s hrozivým skóre 1:7. To Willem II Tilburg má za sebou dvě výhry a od prvního místa ho dělí pouze skóre.

V Utrechtu si uvědomují, že zápas proti Tilburgu je důležitý, jelikož dva předchozí zápasy prohráli. Jenomže proti Tilburgu se jim v loňské sezoně dařilo, oba dva ligové zápasy vyhráli a letos v tom chtějí pokračovat. "Je to pro nás důležité utkání, protože po dvou zápasech bez bodu musíme konečně vyhrát," uvědomuje si vážnost situace asistent manažera David Nascimento. "Budeme čelit velice sebevědomému celku, jenž první dva zápasy vyhrál, když porazil i Ajax. My ale máme lepší tým a já doufám, že to v zápase prokážeme."

Domácí se musí obejít bez suspendovaného kapitána Gregoora van Dijka. Zranění nepustí do hry ani Cedrica van der Guna a Keese van Buurena. Otazníky pak visí nad trojící Skoubo, Kuypers, Schut.

Přesným opakem Utrechtu je v letošní sezoně zatím Willem II Tilburg. Ten totiž své první dvě utkání vyhrál a pokud dnes získá alespoň bod, vyhoupne se, alespoň na pár hodin, poprvé od roku 2001 do čela Eredivisie. Kouč hostujícího celku Andries Jonker je se startem spokojen a věří, že i v dalším utkání budou jeho svěřenci naplno bodovat. "Utrecht je ve stejné pozici jako Ajax, tedy má ve svém středu plno nových hráčů. Obvykle to nějaký čas trvá než se sehrají, takže je pro nás dobré, že s nimi hraje právě nyní."

Také Tilburg má nějaké absence, ale oproti domácím jsou na listině zraněných pouze dva hráči - útočník George Mourad (nos) a obránce Arjen Swinkels (kotník).
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.30 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Vitesse - Sparta Rotterdam  (sobota 18:45)
Dvě porážky, nula bodů, hrozivé skóre. Právě takhle na tom jsou celky Vitesse Arnhem a Sparta Rotterdam po dvou kolech nizozemské Eredivisie. Třetí kolo je svede proti sobě a je jasné, že alespoň jeden klub si ze zápasu si odnese letošní první ligové body. Menším favoritem je domácí Vitesse, které se Spartou neprohrálo již tři roky.

Kouč domácího Arnhemu Hans Westerhof se chystá udělat v základní sestavě několik změn, jelikož jeho svěřenci stále čekají na první vítězství, vlastně vůbec na první body. Na lavičce by měl začít i nejlepší střelec týmu v loňské sezoně Santi Kolk, jenž přepustí místo nové posile Julianu Jennerovi. "Jsem překvapený stejně jako vy," řekl Kolk novinářům poté, co se dozvěděl, že nenastoupí. Vedle Kolka se na lavičce náhradníků objeví také Abdubakari Yakubu a Alfred Schreuder. Mimo hru jsou zranění Sebastian Sansoni (koleno) a Niklas Tarvajarvi (rameno), zatímco po odpykání trestu se vrací Frank van der Struijk.

Sparta je na tom výsledkově stejně, čeká na první body. V posledním zápase ale dokázala potrápit PSV Eindhoven, který nakonec zvítězil 1:0 a trenér Foeke Booy věří, že v sobotu jeho svěřenci černou sérii konečně protrhnou. "Mluvili jsme o zápasech s Haagem a PSV. Stále jsme lepší a lepší. Doufám, že v Arnhemu konečně dosáhneme na body."

V hostující brance se pravděpodobně objeví Cor Varkevisser, jenž nahradí zraněnou jedničku Haralda Wapenaara. Od fotbalu si musí na nějaký čas odpočinout rovněž Ruud Knol, Kevin Strootman, Sander van Gessel a Maciej Wilusz.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Heracles Almelo - FC Groningen  (sobota 19:45)
Ve třetím kole nizozemské nejvyšší soutěže se spolu na Polman Stadium utkají Heracles Almelo a FC Groningen. Hosté zažívají povedený vstup do sezony a po dvou vítězstvích se pohybují na špici tabulky. Ani domácí se ale nenechávají zahanbit a po výhře nad Feyenoordem a následné remíze mají na svém kontě čtyři body.

Trenér domácích je před utkáním optimisticky naladěn a věří, že jeho svěřenci mohou utnout vítěznou sérii Groningenu. Heerkes je přesvědčen, že Heracles může zvítězit a předskočit právě soupeře. "Tým v týdnu trénoval velice dobře a je na zápas připraven. Očekávám zajímavé utkání, jelikož Groningen má dobrý tým, jak v útoku, tak v defenzívě. Oba jsme ale začali sezonu dobře a chceme v dobrých výkonech pokračovat, doufám v otevřenou partii," prohlásil Heerkes.

Jediným absentujícím bude zraněný Emmanuel Boakye. Proti svému bývalému klubu se pak postaví brankář Brian van Loo a záložník Gonzalo Garcia.

Na druhé straně barikády si vydařený ligový start pochvalují, ale nechtějí usnout na vavřínech. "Bylo to povedené období. Po vítězství nad Utrechtem můžeme prohlásit, že jsme měli skvělý start," nechal se slyšet kouč hostů Ron Jans. "Každý ovšem ví, jak těžké je si udržet vysokou výkonnost."

Groningenu budou chybět Martijn Meerdink s Fredrikem Stenmanem, jehož v obraně nahradí Tom Hiariej nebo Matias Cahais.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.30 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - PSV Eindhoven  (sobota 20:45)
Trenér domácích Louis van Gaal věří, že jeho hráči protrhnou nepříznivou bilanci vzájemných zápasů s PSV Eindhoven a zároveň se tak odrazí k lepším výkonům. Po dvou kolech totiž nemají na svém kontě ani bod a jejich vyhlídky nejsou příliš dobré. Jeho mužstvo totiž po zahajovací porážce s Bredou 1:2 nestačilo ani na Den Haag, kde od nováčka soutěže inkasovalo tři branky a odjelo domů s nepříznivou porážkou 0:3.

"PSV je těžké porazit," tvrdí van Gaal a zároveň vyzdvihuje soupeřovu obrannou činnost a rychlé brejky. "Vyhrávají nad námi už tři sezóny po sobě a zatím jsme na jejich hru nenalezli recept, snad to ale zítra bude jiné," doufá v úspěch Alkmaaru holandský lodivod.

"Ve středu a ve čtvrtek to s mým týmem nevypadalo příliš optimálně, ale na pátečním tréninku jsem již zaznamenal, že moji svěřenci jsou na zítřejší duel namotivováni," dodává vzápětí. Jeho tým však sužují zdravotní potíže. Chybět budou mimo jiné také Gijs Luirink (koleno), Marko Vejinovic (koleno) a Brett Holmen.

V porovnání s protivníkem, který sice vyhrál obě dvě střetnutí proti Utrechtu i proti Spartě Rotterdam, ale v zahajovacím střetnutí letošní Ligy mistrů pak nestačil na Atletico Madrid, s nímž na svém stadionu prohrál vysoko 0:3, však jsou outsiderem.

Hostující trenér Huub Stevens by chtěl fanouškům adresovat dodatečnou omluvu za úterní fiasko v podobě výhry v sobotním utkání. "Je to velmi frustrující prohrát úvodní zápas v Lize mistrů na domácím hřišti 0:3, stále však věřím, že se z tohoto duelu poučíme a tyto chyby už víckrát nezopakujeme," hodnotí Stevens.

"Je jedno, jestli hraje Alkmaar doma nebo venku. Stále mají silný tým a nedají nám zajisté nic zadarmo. Neměli sice dobrý start do soutěže, ale o to větší bude jejich motivace uspět v tomto utkání. My jsme si však vědomi svých schopností a uděláme vše pro to, abychom si odsud odvezli co nejlepší výsledek," dodal. V sobotním střetnutí bude postrádat trojici Amrabat, Roorda, Kromkamp, zbytek týmu bude připraven zasáhnout do boje.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.65 - 3.45 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
BV De Graafschap - ADO Den Haag  (neděle 12:30)
Překvapení úvodu letošního ročníku Eredevisie, lídr ADO Den Haag, se ve třetím zápase sezóny představí na půdě nebezpečného De Graafschaapu. Hosté budou chtít vyhrát potřetí v řadě, domácí naopak prodloužit sérií dobrých výsledků na vlastním stadionu.

Zatímco hráči a fanoušci oslavují nejlepší start týmu do nové sezóny od roku 1970, vedení zůstává nohama pevně na zemi. Zřejmě nemůže být větší opatrnost než ta, kterou vyřkl kouč Den Haagu André Wetzel. Ten totiž označil souboj s De Graafschaapem jako jednu s klíčových bitev o záchranu a výsledek tohoto utkání bude jedním z hlavních faktorů souboje o setrvání mezi elitou.

"De Graafschaap je především na domácí půdě hodně silný a my musíme tvrdě bojovat, abychom si z tohoto střetnutí odnesli nějaký ten bodík. Chceme a hlavně potřebujeme vyhrát, jenže moc dobře víme, že nedostaneme nic zadarmo," prohlásil.

Trenér domácího celku Van Stee souhlasí s názorem jeho protějška, ale hráči vědí, že soupeř v podobě Den Haagu představuje tvrdý oříšek. " Pokud všechno funguje tak jak má, můžeme dosáhnout jakéhokoliv cíle. Myslím, že je v našich silách zastavit rozjetého protivníka," dodává obránce domácího celku Joost Volmer.

Kouč De Graafschaapu je připraven postavit ten samý tým, který minulý víkend porazil Vitesse Arnhem, chybět by měl pouze zraněný Argentinec Bargas. Hostům schází velmi produktivní útočník Yuri Cornelisse, jehož by měl zastoupit Lex Immers nebo Levi Schiebbe. Na marodce zůstanou také Teixeira, Verhoek a Hoogendorp.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.40 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Feyenoord Rotterdam - AFC Ajax  (neděle 12:30)
Šlágrem třetího kola holandské nejvyšší soutěže bude bezesporu souboj, který se odehraje v neděli o půl jedné. Feyenoord v něm bude hostit Ajax Amsterdam a dá se očekávat velmi vyhecovaná bitva. Vždyť oba týmy už jednou v sezóně poznaly hořkost porážky a druhá taková rána už by mohla silně zatřást s psychikou ať už jednoho nebo druhého celku.

Oba celky zaváhaly hned v úvodním kole. Ajax nestačil na Willem II, Feyenoord podlehl Heraclesu. Značné problémy s marodkou vyústily ze strany Feyenoordu v šokujicí porážku ve čtvrtečním duelu poháru UEFA se švédským Kalmarem. Přesto trenér domácích Gertjan Verbeek doufá, že zápas proti odvěkému rivalovi je skvělá možnost jak odčinit nezdary posledního období.

"Je to zápas, který má trochu větší náboj než každý jiný duel, ve čtvrtek nebyla naše hra zrovna optimální, ale věřím, že to bude v neděli jiné," připojuje Verbeek. "Pro mě je to vůbec první utkání, které budu proti Ajaxu absolvovat jako trenér. Když vyhrajete, budete poté vynášen do nebes," má jasnou představu lodivod domácích.

Dalším pozitivem bude pro fotbalisty z Rotterdamu návrat kanonýra Roye Makaaye. Ten sice ještě proti Kalmaru nehrál, ale na nedělní duel už by měl být zcela fit. Stále však mimo jiné nemůže počítat s De Guzmanem, který je zraněný. Zvědaví budeme také na to, jak si na pozici obránce povede Kevin Hofland. "Hofland je jedním z hráčů, kteří dokáží na hřišti organizovat tým, bez něho by celá hra defenzivy byla ztracena," chválí svého svěřence Verbeek.

Ajax zažil rozhodně lepší vstup do pohárové Evropy, když na půdě srbského Boracu Cacak dokázal zvítězit 4:1 a prakticky si tak zajistit účast v základních skupinách. Kouč Marco van Basten věří, že toto vítězství dodá týmu potřebnou dávku sebevědomí. "Je vždycky pěkné, když vyhrajete předchozí zápas, ale jsme si vědomi, že odvézt si odsud plný bodový zisk bude velice těžké," doplňuje van Basten.

Fotbalisté z holandské metropole zřejmě opět nastoupí v osvědčeném stylu 4-3-3. Pouze mladý útočník Sulejmani bude kvůli zranění chybět. Jeho místo tak zaujme Leonardo. V Rotterdamu se v neděli nepředstaví ani bývalý záložník Barcelony Gabri, jehož trápí problémy s kotníkem
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.05 - 3.35 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - NAC Breda  (neděle 14:30)
Fotbalisté Rody Kerkrade se v duelu proti NAC Breda budou pokoušet o první výhru letošní sezóny. Po úvodní remíze s Twente a následné těsné porážce na horké půdě Ajaxu mají domácí na kontě pouze jediný bod.

Soupeř však nebude rozhodně jednoduchým oříškem. V cestě totiž žlutočerným stojí NAC Breda, kteá dokázala v úvodním kole senzačně zvítězit v Alkmaaru 2:1. Svůj výborný start do soutěže však nepotvrdila, když podlehla Tilburgu 1:3. Kouč domácích chystá pro tento zápas určité změny v sestavě. Týkat by se měly především útočné sestavy. Do hry by se měl podívat od první minuty zkušené estonský forvard Andres Oper, jehož by měl na hrotu doplňovat Edwin Linssen.

Mimo hru však budou obránci Mark De Man, Dieter van Tornhout a Cliff Mardulier, Atteveld však již bude moci počítat s útočníkem Hadouirem, jenž měl nedávno potíže s kolenem. Trenér Robert Maskaant nabádá k tomu, aby si jeho svěřenci vzali s porážky v minulém kole co nejvíce pozitivního.

"Pravidelně používáte jeden druh taktiky na utkání doma a druhý způsob na zápasy venku. My se však pokusíme v Kerkrade vyhrát a připsat si do tabulky důležité tři body. Ale rozhodně se nebudeme bezhlavě hnát dopředu, jako tomu bylo v první půli utkání proti Tilburgu. Je jasné, že pokud budeme hrát stejně jako minulou neděli, příliš nadějí na úspěch nemáme," zakončuje Maskaant. Pro nedělní utkání nebude mít k dispozici De Graafa, Lorana, Pattinamu, Gortera a Idabdelhaye.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.30 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - NEC Nijmegen  (neděle 14:30)
Obránce Heerenveenu Calvin Jong-A-Pin varoval hráče Nijmegenu, že jeho tým se na domácí půdě poráží jen velmi těžko. Oba celky vstupují do zápasu se zvýšeným sebevědomím, neboť oba úspěšně zvládly první duel úvodního kola poháru UEFA. Nijmegen si na svém stadionu poradil s rumunským Dinamem Bukurešť 1:0, Heerenveen si přivezl velice dobrou remízu 1:1 ze hřiště portugalského Setúbalu.

Jong-A-Pin ví, že motivace bude na obou stranách obrovská, ale zároveň také věří v pokračování dobrých výsledků na domácí půdě. Heerenveen by si totiž chtěl spravit náladu po nepříliš uspokojivé remíze 2:2 s průměrným Heraclesem minulý víkend. "Nijmegen hrál ve čtvrtek výborně a po zásluze zvítězil. My jsme však doma velice silní a není moc týmů, kteří by si od nás odváželi bodový zisk," uvedl.

Minulou sezónu nezačali fotbalisté NEC Nijmegen zrovna nejlépe. Jenže po zimní přestávce se vrátili jakoby politi živou vodou a probojovali se až do kvalifikace poháru UEFA, kde uspěli. Několik hráčů sice tým v průběhu minulého období opustilo, ale tým vypadá stále silnější a silnější.

Domácím budou pro zítřejší utkání chybět Popov, Janmaat a Nielsen, Bonaventure Kalou však naopak hlásí návrat na ligová kolbiště. Trenér hostí Mario Breen tvrdí, že jeho svěřenci jsou unaveni po čtvrtečním vystoupení v poháru UEFA, které trochu překazilo přípravy na nedělní ligový zápas. "Iniciativu přenecháme Heerenveenu a sami budeme vyčkávat, co se stane, jedeme si sem zahrát fotbal a nikam se zbytečně nehnát," zní z tábora hostí. Kouč Nijmegenu se v zítřejším utkání bude muset obejít bez dvojice Collins John a Rachid Bouaouzan.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Volendam - FC Twente  (neděle 14:30)
Domácí budou usilovat o zisk svých prvních bodů v letošní sezóně. K tomu však budou potřebovat vítězství nad Twente, které patří k holandské klubové špičce. Anabáze Volendamu v první lize nezačala příliš šťastně, když po úvodní domácí prohře s Heerenveenem 2:3 přišel debakl na půdě slavného Feyenoordu. Příští týden navíc pojedou svěřenci kouče Franka Adelaara na půdu loňských mistrů PSV Eindhoven. Jenže na to teď kouč Volendamu vůbec nemyslí.

Momentálně je pro něj jediná priorita, a to úspěch v zápase proti Twente. "Ano, sice jsme prohráli v obou utkáních, ale v každém z nich jsme si vypracovali několik dobrých možností ke skórování, a to nám dodává sebevědomí do dalších bojů. Musíme se poučit ze svých chyb. Potřebujeme v zápase vést, jakmile inkasujeme, sníží se náš výkon o 50%," hlásí.

Lodivod domácích také doufá v únavu soupeřů, kteří ještě ve čtvrtek absolvovali první kolo poháru UEFA proti francouzskému Rennes. výhry. Po dvou remízách v domácí soutěži a dvou porážkách v předkole Ligy mistrů tak stále prožívají špatný úvod sezóny. Je tedy na čase tento fakt změnit. Svěřenci kouče McLarena podlehli francouzskému celku 1:2 a v právě probíhající sezóně stále neokusili chuť výhry.

Není to dobrý start nového angažmá bývalého anglického manažera, ale také obránce Robbie Wielaert ujišťuje, že není žádný důvod k panice. "Přišel nový trenér, noví hráči, chvilku potrvá, než se vše sjednotí, ale pomalu už se naše hra zlepšuje a věřím, že navážeme na výkony z loňského ročníku." Twente v obou úvodních kolech inkasovalo v závěru a místo šesti bodů si připsalo o čtyři méně.

Trenér hostí bude mít v zítřejším střetnutí k dispozici kompletní kádr. Do hry se vrátí také Blaise N'Kufo, jenž by měl nahradit Marka Arnautovice. Na straně domácích se do hry vrací Arvid Smit, chybět však bude dvojice Tim Bakens a Gerry Koning.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.05 - 3.50 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.ADO Den Haag22008:26
2.FC Groningen22006:06
3.PSV Eindhoven22006:16
4.Willem II22005:26
5.Heracles Almelo21105:34
6.NEC Nijmegen21103:14
7.SC Heerenveen21105:44
8.Feyenoord Rotterdam21016:33
9.AFC Ajax21012:23
10.NAC Breda21013:43
11.BV De Graafschap21011:23
12.FC Twente20202:22
13.Roda JC20111:21
14.Sparta Rotterdam20022:60
15.AZ Alkmaar20021:50
16.SBV Vitesse20020:50
17.FC Volendam20022:80
18.FC Utrecht20021:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Taky bych to viděl na 2 a s kurzem 3,3 je to nice za litr

Reagovat
fantomas

Spíš neprohra Utrechtu - nemají ambice zustat na chvostu, co nevidět se tam odsud vyhrabou a kde jinde začít než doma? Tilburg sice má dvě výhry, ale nějakej kdovíjakej zázrak to taky neni.

Reagovat
terry

Já jim věřil, no.. Utrecht na tom psychicky není nejlépe, naopak Tilburg je na vítězné vlně. Uvidíme

Reagovat
fantomas

Jojo, tvuj tip ti neupírám, jen nevim, jestli je to zrovna něco, na co bych dával litra.

Reagovat
smazaný uživatel

kurna Gio musí hrát .. :)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele