Nizozemská Eredivisie - souhrn 22. kola

09.02.2013, 20:41, aktualizováno 10.02.2013, 18:34
Komentáře a souhrny
Nedělní program otevřelo jasné vítězství Nijmegenu v Utrechtu. Remízy PSV s Vitesse nevyužil Ajax, který také jen remizoval, a dotáhl se na něj Feyenoord, ten porazil Alkmaar. Twente remizovalo ve Zwolle, Den Haag porazil Bredu a posílil své šance v boji o evropské poháry. Tři body braly také Heracles a Groningen, remíza se zrodila v duelu Heerenveenu s Venlem.

PEC Zwolle - FC Twente 1:1

10.02.2013 16:30

Góly: 81. Denni Avdić (pen.) - 11. Dušan Tadić

Twente zajíždělo ke svému utkání na půdu nováčka ze Zwolle a ukázalo se, že Enschede se momentálně spíše trápí. PEC na domácí půdě uhrálo cennou remízu 1:1.

Utkání začali hosté ve velkém stylu. Hned od úvodních minut totiž Twente tlačilo na pilu a bylo jen otázkou času, kdy Enschede půjde do vedení. Ten okamžik přišel v 11. minutě, ve které si na vysoký míč naskočil Janssen a šikovně posunul míč na nohy Tadiče. Ten již věděl, co dělat, a nezaváhal - 0:1.

Utkání však postupem času vychladlo a tím i první poločas. Ten druhý však tačal velmi ostře. V 53. minutě se totiž dostal do pokutového území Gravenbeek. Jeho průnik však skončil nedovoleným zákrokem jednoho z obránců hostí, rozhodčí však zůstal chladný a penalta se nepískala.

Zwolle začínalo zlobit a Twente nenacházelo recept, jak na skvěle bránící Zwolle nalézt recept a pojistit si tak vedení. S blížícím se koncem to bylo však Zwolle, které úřadovalo. Poslední desetiminutovka přinesla hned zpočátku zlomový okamžik. V běžící 81. minutě totiž fauloval hostující Janssen útočícího Avdiče a rozhodčí k radosti domácím odpískal pokutový kop. K tomu se postavil sám poškozený Avdič a přesnou ranou stanovil konečný výsledek 1:1.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Roda JC 1:1

10.02.2013 14:30

Góly: 54. Daley Blind - 39. Adil Ramzi

Po více jak jedenácti letech čekání veze Roda z Amsterdamu opět bodový výsledek. V nelehkém duelu s druhým Ajaxem vybojovala senzační remízu 1:1 a jako jediný tým Eredivisie se nadále může pyšnit jarní neporazitelností.

Úvod zápasu přinesl drtivý tlak domácího Ajaxu, který defenzívu Rody několikrát pořádně prověřil. Následně ale tempo hry výrazně opadlo.

Hosté se po většinu první půle soustředili výhradě na pečlivé bránění, i proto bylo překvapením, že šli v průběhu 39. minuty z ničeho nic do vedení. Poulsen odvrátil centr z pravé strany pouze k Adilu Ramzimu a ten následně se štěstím propasíroval míč za záda Vermeera - 0:1. Ještě před přestávkou mohl Ajax na nepříznivý stav odpovědět, jenže Schöneho hlavičku zastavila pravá tyčka Kurtovy svatyně.

Brzy po změně stran zahrozil talentovaný Viktor Fischer, jeho slibnou šanci ale zastavil pomezní rozhodčí, který odmával těsný ofsajd. O malou chvíli později si už domácí vedli o poznání lépe: Cuenca výborně podržel míč, ve vhodný okamžik jej přistrčil na dobíhajícího Blinda, který svou tvrdou střelou propálil vše, co mu stálo v cestě - 1:1.

Nerozhodný stav amsterdamskému celku pochopitelně nestačil, a tak i nadále útočil, seč mu síly stačily. Ani jednu ze svých šancí ovšem nedokázal přetavit v rozhodující trefu. Asi nejblíže vytoužené brance byl Kolbeinn Sighthórsson, jenž pět minut před koncem základní hrací doby nastřelil břevno hostující brány.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - AZ Alkmaar 3:1

10.02.2013 14:30

Góly: 24. Jean-Paul Boëtius, 72. Jordy Clasie, 90+3. Tonny Vilhena - 63. Roy Beerens

Feyenoord na domácí půdě přivítal trápící se Alkmaar, který jen potrvdil, že letos se mu vůbec nedaří. Rotterdam přehrál AZ snadno 3:1.

Utkání začalo vyrovnaně, ovšem netrvalo dlouho a domácí začali přebírat iniciativu. První velká šance přišla až ve 25. minutě. V té se skvěle uvolnil domácí Pellé a přesnou přihrávkou vybídl ke střele Boëtiuse. Ten nezaváhal a míč, který mu šel přímo proti noze napálil přímo mezi tři tyče. Brankář hostujícího AZ byl bez šance - 1:0.

První poločas toho potom příliš nenabídl. Domácí Feyenoord byl aktivnějí, avšak vedení 1:0 mu bylo v prvním dějství dostačující. Poté však přišel poločas číslo dvě a s ním opět drtivý tlak rotterdamského celku. byl to ovšem Alkmaar, který se jako první radoval ve druhé pětačtyřicetiminutovce. V běžící 63. minutě se totiž míč dostal až k osamocenému Beerensovi, který přesnou ranou srovnal.

Alkmaar byl na koni. Feyenoord znervózněl a oba celky nyní chtěli jít do vedení. Klíčový okamžik přišel o čtyři minuty později. V té totiž vyústila zvýšená agrese na hřišti Viergeverovým zákrokem na Immerse. Hostující hráč okamžitě uviděl červenou kartu a AZ šlo do oslabení.

Toho dokázal Feyenoord celkem brzy využít. V 72. minutě na sebe vzal zodpovědnost Clasie, který přesnou střelou zpoza pokutového území poslal domácí celek do vedení. AZ bylo na kolenou a nezmohlo se na odpověď. Vítězství domácích ještě v 93. minutě potvrdil Vilhena, který zakončil na konečných 3:1.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - NEC Nijmegen 0:3

10.02.2013 12:30

Góly: 15. Melvin Platje, 85. Erik Falkenburg, 90. Ruud Boymans

Na jaře doposud suverénní Utrecht se musel poprvé sklonit před svým protivníkem. Od Nijmegenu schytal hodně tvrdý direkt v podobě domácího výprasku 0:3.

Zprvu to sice vypadalo na vcelku nudný duel, po čtvrthodině hry ovšem přišel moment, který vše nadobro změnil - úvodní gól utkání. Duplan předvedl při bránění Koolwijkova rohu opravdu mizernou práci, míč se od něj odrazil k volnému Melvinu Platjemu, pro nějž už bylo zakončení víceméně hračkou - 0:1.

Oba celky následně ožily a diváci sledovali nadprůměrnou podívanou plnou zajímavých příležitostí. O něco nebezpečnější byl překvapivě hostující Nijmegen, jenže žádnou ze svých šancí nevyužil. Blízko navýšení hostujícího vedení se ocitl především Erik Falkenburg, který sedm minut před přestávkou vystrašil brankáře Ruitera nepříjemnou dělovkou z dobrých pětadvaceti metrů.

Druhý poločas sice začal, podobně jako ten první, opatrnou hrou, velmi brzy se ale vše vrátilo zpět do starých kolejí. Jako první zahrozil domácí Edouard Duplan, jenž pálil přesně k tyči, brankář Babos ovšem vytáhl bravurní zákrok a míč vyrazil. Ještě blíže vyrovnávací trefě se ocitl Jacob Mulenga po necelé půlhodině hry, kdy hlavičkoval ze dvou metrů jen těsně nad.

Utrecht to pochopitelně zkoušel i v závěru zápasu, jenže místo vyrovnání nakonec znovu inkasoval. Dokonce hned dvakrát. Nejprve se pět minut před koncem základní hrací doby prosadil Erik Falkenburg, čímž definitivně zlomil jakýkoliv odpor domácího celku, v nastavení pak uzavřel gólový účet zápasu Ruud Boymans.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - PSV Eindhoven 2:2

09.02.2013 20:45

Góly: 77. Wilfried Bony (pen.), 88. Wilfried Bony - 19. Dries Mertens (pen.), 78. Georginio Wijnaldum

Atraktivní utkání bylo na programu v Arnhemu, domácí Vitesse přivítalo PSV. Vyrovnaný duel přinesl remízu 2:2.

Úvod byl hodně vyrovnaný, s postupem času pak začalo aktivitu přebírat PSV a ve 20. minutě šlo do vedení. Hosté dostali výhodu pokutového kopu, ke kterému se postavil Mertens. Ten bez problémů tuto možnost využil a poslal tak hosty do vedení.

První poločas toho potom moc nenabídl. Utkání se tak přehouplo do druhé půle. V té se opět hrálo zpočátku vyrovnaně, avšak po pár minutách se slova ujali domácí. Ti navíc v 75. minutě dostali výhodu pokutového kopu. K tomu se postavil Bony Wilfried a přesnou ranou srovnal.

Radost domácích však netrvala dlouho. O pouhou minutu později se totiž PSV dostalo rychle do útoku, na jehož konci stál Wijnaldum. Ten neváhal a přesnou střelou opět poslal PSV do vedení.

S blížícím se koncem se domácí dostali do problémů. V 84. minutě totiž Janssen uviděl červenou kartu a šance na vyrovnání rázně klesla. Vitesse však má Wilfrieda a ten se osvědčil i nyní. V 88. minutě si na centr totiž naskočil právě exsparťanský útočník a přesnou hlavičkou srovnal na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - VVV Venlo 2:2

09.02.2013 19:45

Góly: 69. Lukáš Mareček, 90. Alfred Finnbogason - 36. Uche Nwofor, 68. Marcel Seip

Heerenveen nezvládl domácí utkání proti Venlu a v samotném závěru zachraňoval alespoň remízu 2:2.

Utkání začalo vyrovnaně a oba celky se spíše snažily vyvarovat zbytečných chyb. To se oběma dařilo až do 35. minuty. V té mělo překvapivě navrch hostující Venlo. Za svou zrůstající převahu tak po půlhodině hry dostali i odměnu. V téže minutě přišel ze standartní situace centr do pokutového území, na který si nejvýše naskočil Nwofor a přesnou hlavičkou poslal VVV do vedení.

Venlo od vstřelené branky začalo tahat za delší konec a domácí byli zaskočeni. Heerenveen však po celý první poločas marně hledal recept na hostující obranu. Další velká šance přišla až ve druhé půli a hned z toho byla ohromná možnost srovnat. Duričič na hranici penaltového puntíku pálil, avšak brankář jeho pokus vyrazil. Naneštěstí pro Venlo se míč odrazil k osamocenému El Ghanassymu, která zazmatkoval a střelou do boční sítě celou akci zhatil.

Poté přišla na řadu 68. minuta a v ní další rána pro domácí Srdíčka. Venlo zahrávalo rohový kop, který se perfektně snesl do pokutového území, kde číhal nabíhající Seip. Jeho hlavička zapadla přímo bod břevno a hosté již vedli o dvě branky. Radost hostí však netrvala dlouho. Hned z následujícího útoku Heerenveen vyčaroval parádní kombinaci na jejímž konci stál český rodák Mareček. Jeho rána znamenala snížení.

Heerenveen dal vše do útoku, avšak hosté si své hubené vedení bránili zuby nechty. Srdíčka se však nevzdávala a ukázali, že hrají až do konce, když v běžící 90. minutě zahrávali domácí rohový kop, který propadl v pokutovém území skrze všechny hráče až k osamocenému Finnbogasonovi. Ten neváhal a okamžitě napálil míč - 2:2!

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - Willem II 4:1

09.02.2013 19:45

Góly: 19. Marko Vejinović, 26. Thomas Bruns, 43. Lerin Duarte, 61. Thomas Bruns - 6. Niek Vossebelt

Heracles ukázal, že umí hrát útočný fotbal a proti Willemu II dokázal vyhrát 4:1.

Nebyl to ovšem Heracles, kdo začal toto utkání ve velkém stylu, nýbrž Tilburg. Ten totiž šel hned v 6. minutě duelu do vedení. Sám před brankářem Pasveerem se objevil Vosebelt, vyloženou šancí nepohrdl a poslal tak hostující celek ze dna tabulky do vedení.

Heracles však poté dal všechny síly do útoku a odměna přišla brzy. V 19. minutě se skvěle uvolnil Vejinovič a parádní ranou ze střední vzdálenosti srovnal. Domácí byli na koni, netrvalo to dlouho a šli do vedení. O sedm minut později se totiž k míči dostal po rychlé kombinaci Bruns. Ten se dostal až před samotného brankáře hostí a hravě jej překonal.

První poločas jasně patřil domácímu Almelu a bylo jen otázkou času, kdy se urodí další branka. Na tu diváci čekali až do konce první půle. Psala se 44. minuta a v té přišel vyučovat Duarte. Ten se postavil k volnému přímému kopu a jako kdyby jeho střela kopírovala let z některých přímáku Davida Beckhama. Jeho pokus zapadl přesně k levé tyči.

Hosté byli na kolenou a druhý poločas už se zpočátku hrál jen z povinnosti. V 61. minutě se navíc skvěle v pokutovém území uvolnil podruhé v utkání skórující Bruns. Ten s trochou štěstí překonal brankáře hostů a stanovil konečný výsledek 4:1.

Více informací k zápasu

FC Groningen - RKC Waalwijk 2:1

09.02.2013 19:45

Góly: 32. Género Zeefuik (pen.), 69. Género Zeefuik (pen.) - 24. Robert Braber (pen.)

Groningen potvrdil vítězství proti Alkmaaru, když v dnešním duelu dokázal zvítězit těsně 2:1 nad Waalwijkem.

Utkání domácí však nezačali vůbec dobře. Hned od úvodních minut měl navrch Waalwijk. Ten navíc ve 24. minutě dostal ohromnou možnost jít do vedení. Domácí Kwakman zahrál rukou v pokutovém území a rozhodčí neváhal a okamžitě nařídil penaltu. K té se postavil Braber a bez zaváhání poslal RKC do vedení.

O tři minuty později mohlo být vyrovnáno. Po centru se míč dostal k osamocenému Zeefuikovi. Ten však přestřelil. Psala se 32. minuta a historie se opakovala. Za ruku Drosta měl výhodu pokutového kopu i domácí Groningen. Exekuce se ujal Zeefuik a svou možnost srovnat využil.

Domácí poté začínali v utkání tahat za delší konec a svého soupeře pomalu přehrávat. Se samotným koncem první půle mohli jít domácí dokonce do vedení. Zeefuik vybídl ke střele De Leeuwa, ale ten přestřelil. První poločas tak skončil smírně.

Po změně stran se dlouhou dobu nic nedělo. Zajímavý moment přišel v 62. minutě. V té se ke střele odhodlal domácí Lindgren. Jeho rána orazítkovala břevno a podle všech poté skončila za brankovou čárou. Rozhodčí ovšem branku zamítl a hrálo se dál.

Groningen se však stejně vytouženého vedení dočkal. V 68. minutě totiž přišla červená karta pro hostujícího Ramose. Ten minutu předtím přišel na hrací plochu a okamžitě fauloval Zeefuika. Aby toho nebylo málo, domácí dostali výhodu pokutového kopu. K tomu se postavil opět Zeefuik a tvrdou ranou poslal Groningen do vedení, které si již nenechal vzít.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - NAC Breda 2:1

09.02.2013 18:45

Góly: 50. Charlton Vicento, 68. Tjarron Chery - 82. Ricky ten Voorde

Vítězná série Bredy je u konce. Fotbalisté z jihu Nizozemska se i tentokrát rvali jako lvi, přesto ale ze zápasu s Haagem nakonec odešli poraženi.

Vše podstatné se dnes událo až po změně stran. První poločas příliš fotbalové krásy nepobral. Kromě pár šancí, které byly k vidění hned zkraje utkání, diváci sledovali nezáživnou podívanou odehrávající se výhradě ve středu pole.

Největší tutovka úvodního dějství ale každopádně přišla už po jedenácti minutách hry, kdy Danny Holla napřáhl z dobrých pětadvaceti metrů a donutil ten Rouwelaara k pohotovému zákroku. Hned vzápětí se musel činit i jeho protějšek Coutinho, který byl přinucen likvidovat střelu ten Voordeho. A když následně neuspěl ani van Duinen, bylo jasné, že vstřelenou branku fanoušci před přestávkou neuvidí.

Vstup do druhého dějství vyšel podstatně lépe domácím, kteří se již po pěti minutách ujali vedení. Charlton Vicento využil zmatku uvnitř šestnáctky Bredy a svou střelu umístil přesně k levé tyči - 1:0. Hostům o patnáct minut později pořádně zkomplikoval situaci obránce Jens Janse, jenž musel po dvou žlutých kartách předčasně opustit hrací plochu.

Haag dokázal početní výhody okamžitě využít. Tjarron Chery obdržel od Jansena nádhernou přihrávku ze středu pole a vyběhnuvšího ten Rouwelaara si náležitě vychutnal - 2:0.

Breda ani po druhém inkasovaném gólu nesložila zbraně a závěr utkání domácím fotbalistům pořádně znepříjemnila. Osm minut před koncem pak dokonce zásluhou přesné hlavičky ten Voordeho snížila opět na rozdíl jediné branky. Na vytoužení vyrovnání už však nedosáhla a po třech výhrách v řadě opět okusila hořkost porážky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven22152575:2447
2.AFC Ajax22128251:2444
3.Feyenoord Rotterdam22135443:2844
4.FC Twente22127338:1943
5.SBV Vitesse22116541:2839
6.FC Utrecht22116533:2539
7.NEC Nijmegen2296731:3433
8.ADO Den Haag22610635:4028
9.Heracles Almelo2269744:4427
10.FC Groningen22751022:3326
11.AZ Alkmaar22661032:3824
12.RKC Waalwijk2258925:2923
13.SC Heerenveen2258931:4223
14.NAC Breda22651124:3923
15.Roda JC2249930:4321
16.PEC Zwolle22481022:3520
17.VVV Venlo22371225:4816
18.Willem II22271320:4913

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (37)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bony do Anglie !!!

Reagovat
smazaný uživatel

kolik by z prestupu 8 mil. lib. mela sparta?

Reagovat
smazaný uživatel

údajně 2.4

Reagovat
smazaný uživatel

dneska by to šlo

Reagovat
AjaxFans

celkem hodně penalt dnes

Reagovat
smazaný uživatel

Bony sa vrátil z APN a hneď to vidno

Reagovat
smazaný uživatel

Bony.

Proč nehrál Kalas v základu?

Reagovat
fantomas

Je z formy, obyčejně ho posadili.

Reagovat
smazaný uživatel

Na webu Vitesse bylo, že měl nějaký menší zranění.

Reagovat
CHONG

Bony je bourák, moc rád bych ho jednou viděl v dresu Realu.

Reagovat
smazaný uživatel

Můžu se zeptat co znamená ta druhá, světlejší modrá v tabulce? Dík.

Reagovat
smazaný uživatel

playoff o EL

Reagovat
F.Torres

stačí si najet myší na barevnej rámeček

Reagovat
Stiksxx

Tak za remízku jsem spokojen, i když zbytečné vyrovnání v závěru zápasu

Reagovat
smazaný uživatel

Neni nad to to prepnout v 73.minute

Reagovat
AjaxFans

Zápas blbec.Z jedné střely na bránu inkasovat a pak celý zápas bít do 10. člené obrany

Reagovat
smazaný uživatel

já bych

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

Jak hral Cuenca ?

Reagovat
AjaxFans

celkem ztrácel míče,ale bylo to způsobeno i tím,že ta obrana byla fakt přeplněná.No a má asistenci na gólu.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Stiksxx

to mi silně připomíná naše zápasy ale jinak

Reagovat
smazaný uživatel

europol si može pripisať dalši skorumpovaný zápas

Reagovat
OVi.77

Reagovat
Stiksxx

Utrecht mi docela vyrazil dech

Reagovat
Stiksxx

Zwolle paráda.

Reagovat
smazaný uživatel

NEC výborně. Play off už nám snad neuteče, tohl byly hodně důležitý body. Začíná to vypadat hodně solidně.

Reagovat
smazaný uživatel

Musím říct, že ten včerejší zápas si PSV ztratilo samo. Minimálně pětkrát šlo do kontru, kde to mohli vyřešit finální přihrávkou a ani jednou to nevyužili

Reagovat
smazaný uživatel

BONY

Reagovat
smazaný uživatel

Tlsty Theo nejak schudol

Reagovat
smazaný uživatel

není tlustej je svalnatej!

Reagovat
AjaxFans

rychlost nebyla asi nikdy jeho silná stránka.přednosti měl jiné

Reagovat
afc ajax

Reagovat
Stiksxx

Ty voe takovou penaltu co Vitesse písknul a Derijck je kokot největší..ten u nás nemá co dělat

Reagovat
AjaxFans

Nedíváš se na online?Nebo co těd pluješ?

Reagovat
Stiksxx

Nedívám..bohužel..o víkendu neni čas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele