Nizozemská Eredivisie - souhrn 2. kola

18.08.2012, 20:44, aktualizováno 19.08.2012, 18:29
Komentáře a souhrny
PSV si napravilo reputaci po porážce z Waalwijku a doma zničilo Rodu, o pět branek vyhrál i Ajax. Celek z Eindhovenu svému soupeři nasázel pět branek. Twente veze výhru z Bredy, Vitesse uspělo ve Zwolle, Utrecht loupil ve Venlu a dařilo se i Alkmaaru, Feyenoord doma zachraňoval remízu s Heerenveenem...

NEC Nijmegen - AFC Ajax 1:6

19.08.2012 16:30

Góly: 63. Bram Nuytinck - 13. Jody Lukoki, 17. Christian Eriksen, 20. Tobias Sana, 39. Theo Janssen, 53. Siem de Jong, 83. Tobias Sana

Očekával se vyrovnaný souboj, ovšem Ajax nakonec udělal z dnešního zápasu jednoznačnou podívanou. O svém vysokém vítězství 6:1 rozhodl z velké části už v úvodní dvacetiminutovce, kdy vstřelil hned polovinu svých gólů.

Vstup do zápasu ale každopádně vyšel lépe domácí fotbalistům, kteří mohli jít už po třech minutách do vedení. To by však Geert-Arend Roorda musel hlavičkovat o něco přesněji. I proto se nakonec z úvodní trefy radovali hosté, konkrétně Jody Lukoki, jenž dostal dostatek prostoru i času, v šestnáctce Nijmegenu si našel ideální střeleckou pozici a neomylně zakončil.

Hned vzápětí přišel druhý úder Ajaxu: Christian Eriksen vyhrál souboj s obráncem, obešel gólmana Babose a balón poslal do prázdné brány. Další slabší chvilku si domácí defenzíva vybrala přesně ve dvacáté minutě, kdy úplně zapomněla na Tobiase Sanu, ten si s menšími problémy zpracoval míč a následně vyběhnuvšího Babose přeloboval.

Třetí gól zlomil jakýkoliv odpor Nijmegenu; ve zbytku první půle hosté jednoznačně kralovali. V průběhu sedmatřicáté minuty pak navíc znovu navýšili své vedení. Z dálky se prosadil zkušený Theo Janssen.

Po obrátce se sice dokázal NEC alespoň částečně zmátořit, přesto znovu brzy inkasoval. Nutno ovšem dodat, že se jednalo o hodně smolnou branku, jelikož Bram Nuytinck při odkopu trefil nohu Siema de Jonga, od kterého se míč dokutálel až do brány.

Domácí hráči si vzápětí vypracovali dvě nadějné příležitosti, gólu se ale dočkali až v třiašedesáté minutě, kdy se po závaru uvnitř pokutového území prosadil Nuytinck. V závěrečných minutách se už ani jeden tým nikam nehnal, takže předváděná hra diváky asi příliš nebavila. Sedm minut před koncem přesto přišel šestý gól Ajaxu: de Jong našel úplně volného Sanu, který v poklidu zakončil do prázdné brány.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - RKC Waalwijk 2:2

19.08.2012 14:30

Góly: 18. Vito Wormgoor, 90. Danny Holla - 14. Teddy Chevalier, 89. Teddy Chevalier

Dost zajímavý duel přineslo druhé kolo holandské Eredivisie. Na domácí půdě hrající Den Haag přivítal na svém stadionu přijíždějící Waalwijk.

Začátek utkání rozhodně lahodil oku diváka. Hned od prvních minut se hrál útočně laděný fotbal a netrvalo to dlouho a přišly i branky. Běžela 14. minuta utkání a přišla ohromná hrubka domácího celku v obranné fázi. Drost a Chevalier si to namířili přímo na branku Den Haagu, při čemž druhý jmenovaný před odkrytou svatyní nezaváhal a skóroval.

Domácí však na vyrovnání dlouho nečekali. O pouhé čtyři minuty později se totiž do pokutového území hostí snesl centrovaný míč, který brankář RKC vyrazil. K míči se však dostal osamocený Wormgoora, který s přehledem zavěsil do vzdálenějšího rohu branky.

První poločas toho poté však moc nenabídl, a tak se čekalo, co že přinese poločas číslo dvě. Druhý poločas začal vyrovnaně, avšak 67. minuta přinesla zajímavou zápletku. Po druhé žluté kartě byl vyloučen hráč hostujícího Waalwijku Bandjar.

O šance náhle začalo být nouze, avšak samotný závěr zápasu všem divákům vynahradil celkem nudný druhý poločas. Nejprve běžela 89. minuta a po velké chybě domácího obránce, který odvracel míč na nohy osamoceného Chevaliera, se hosté dostali do vedení. Chevalier technickou ranou snadno překonal domácího brankáře.

Den Haag však nepadl na kolena a okamžitě začal útočit. Neuběhla ani minuta a diváci si mohli vychutnat infarktový závěr, ve kterém se snadno uvolnil domácí Holla a tvrdou ranou srovnal na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Heracles Almelo 3:1

19.08.2012 14:30

Góly: 16. Jozy Altidore, 29. Maarten Martens, 90. Jozy Altidore - 89. Samuel Armenteros

Další zajímavý duel v holandské Eredivisii. Tentokrát se proti sobě postavily domácí AZ a Heracles.

Začátek patřil domácímu celku, hned v 14. minutě se odhodlal k útoku aktivní Altidore. Sám před brankářem Pasweerem se rozhodl pro technickou parádu, ta však skončila pouze na boční síti. Neuběhly však ani dvě minuty a AZ se mohlo radovat. Beerens se skvěle uvolnil a přesnou přihrávkou vybídl ke skórování Altidora. Ten nezaváhal a poslal Alkmaar do vedení.

Heracles mohl vyrovnat ve 23. minutě. Na skvělý rohový kop si naskočil Ben Rienstra, avšak jeho pokus skončil pouze na břevně.

O pouhé 4 minuty později se znovu radovali domácí. AZ ukázalo, jak hraje fotbal jeden z nejlepších celků Nizozemí a prokombinovalo se až do pokutového území, kde se k zakončení dostal Martens a přesnou ranou zvýšil již na 2:0.

Heracles o sobě dal opět vědět až ve 41. minutě, kdy ke střele napřáhl Everton. Jeho pokus vystrašil všechny domácí fanoušky, ale k tomu, aby skončil v síti, mu chybělo pár centimetrů.

Druhý poločas začal stejně jako ten první. Domácí AZ se hnalo do zakončení, avšak Heracles začal skvěle bránit. Velkou šanci přinesla dělovka v 57. minutě z kopačky Altidora. Brankář Pasveer si s ní však poradil.

Závěr utkání byl však famózní. Oba celky se hrnuly do útoku a Heracles byl za to odměněn snižující brankou z 89. minuty. Pedro se po pravé straně skvěle uvolnil a přesným pasem našel volného Armenterose, který snížil a vybídl tak k pořádnému dramatu. To však domácí odmítli ve druhé minutě nastavení, když dlouhý výkop brankáře dolétl až k Altidorovi, ten si udělal pár kroků navíc a s přehledem rozhodl - 3:1.

Více informací k zápasu

FC Groningen - Willem II 1:1

19.08.2012 12:30

Góly: 26. David Teixeira - 48. Marc Höcher

Ani ve druhém kole nedokázali fotbalisté Groningenu zvítězit. Po úvodní vysoké porážce od Twente si tentokrát ale připsali alespoň bod, když remizovali doma 1:1 s nováčkem z Tilburgu.

Už od úvodních minut bylo patrné, že Groningen hodlá z dnešního klání vydolovat vítězství. Do zápasu vstoupil aktivně a neustále zaměstnával obranu Willemu svými útočnými výpady, ovšem ve finální části se trápil, takže divákům předvedl jen několik nepříliš povedených centrů a rohových kopů.

Čekání na první skutečnou gólovku se tak nakonec pořádně protáhlo. Dá se říct, že přišla až během jednadvacáté minuty, kdy Cesar Texeira napřáhl z hranice šestnáctky a svou tvrdou střelu poslal přesně do rukavic připraveného gólmana Meula.

O pět minut později si už uruguayský mladík vedl o poznání lépe. Celá akce ovšem začala u Kwakmana, který poslal do šestnáctky přetažený centr, Schet následně zpětnou hlavičkou našel na hranici malého vápna právě Texeiru, pro něhož bylo zakončení již hračkou. Obraz hry se ani následně příliš nezměnil, své vedení ale Groningen před přestávkou navýšit nedokázal.

Po změně stran si domácí fotbalisté vybrali slabší chvilku a okamžitě na to doplatili. Marc Höcher si perfektně narazil s Mulderem a tvrdou střelou zhruba ze sedmnácti metrů propálil vše, co mu stálo v cestě. Groningen mohl okamžitě zareagovat, jenže Zeefuikův pokus dokázal vyrazit brankář Meul.

Maaskantovi svěřenci to zkoušeli až do závěrečného hvizdu, avšak bez kýženého výsledku v podobě gólu. Oba celky si tak nakonec rozdělily po bodu, který pochopitelně vyhovovuje mnohem více hostujícím hráčům.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - SC Heerenveen 1:1

18.08.2012 20:45

Góly: 85. Ruben Schaken - 80. Filip Đuričić (pen.)

Celkem zajímavý duel byl k vidění v Rotterdamu, kde místní Feyenoord vyzval útočně laděná srdíčka z Heerenveenu.

Utkání začalo lépe pro domácí celek. Ten zaměstnával obranu soupeře zejména vysokými centry. Heerenveen však srdnatě odolával. Ve 23. minutě však musel ruku k dílu přiložit i hostující brankář Nordfeldt. Ten svým skvělým zákrokem zneškodnil hlavičku Mathijsena.

Po půlhodině hry o sobě opět dali vědět domácí. Skvělá kombinace vybídla ke skórování aktivního Cisseho. Jeho střelecký pokus však brankář srdíček zlikvidoval. Ohromná šance pak přišla ve 36. minutě, kdy se po hrubce hostujícího obránce řítili sami na branku Fernandez se Schakenem. Druhý jmenovaný však stoprocentní gólovou šancí pohrdl a střelu do takřka prázdné branky v gól neproměnil.

Hosté se osmělili až ve 44. minutě, kdy z uctivé vzdálenosti napřáhl ke střele Van Anholt. Domácí brankář však perfektní zákrokem vše vyřešil.

Druhý poločas začal opatrně. Oba celky se spíše oťukávaly a čekaly na chyby soupeře. Jedna taková přišla v 72. minutě, když se sám na brankáře hnal hostující Van La Parra. Ten však svou ohromnou šanci nezužitkoval. Důležitý moment však přišel o čtyři minuty později. Za faul na unikajícího hostujícího útočníka uviděl červenou kartu domácí Mathijsen a hosté získali výhodu pokutového kopu. Ten s přehledem proměnil Djuričič a poslal Heerenveen do vedení.

Domácí neměli moc času na odpověď, utkání ale nezabalil a v 84. minutě dokázali i v deseti srovnat krok. Po chybě v obraně hostí se k míči dostal Schaken. Prošel skrze celu obranu a střelou po zemi srovnal na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

NAC Breda - FC Twente 0:1

18.08.2012 19:45

Góly: 51. Leroy Fer

Favorit z Twente potvrdil papírové předpoklady a na hřišti Bredy dokázal díky jediné brance zvítězit nejtěsnějším možným rozdílem 1:0.

Utkání začal lépe hostující celek. V 7. minutě se po levém křídle uvolnil Chadli a centrem vybídl ke skórování Tadiče, ten však branku netrefil. První poločas jinak žádnou pořádnou akci nepřinesl. Diváci na stadionu tak očekávali druhý poločas plný branek.

Očekávání se takřka naplnilo hned zpočátku. Běžela 52. minuta a na skvělý centr ze strany si naběhl Leroy Fer, který prudkou hlavičkou nedal domácímu brankáři sebemenší šanci a poslal Twente do vedení. O pár minut později to navíc mohlo být pro Twente ještě veselejší. V 58. minutě však trefil pouze tyč střelec první branky Fer.

Další velká šance přišla v 69. minutě, když se uvolnil Chadli. Ten prošel skrze bránící hráče a tvrdou ranou orazítkoval břevno domácí svatyně. Domácí fanoušci na nějaký tlak svého týmu čekali marně. V nastaveném čase mohl definitivně rozhodnout Tadič, jeho pokus byl však zneškodněn bránícími hráči a následná Chadliho dorážka se nekonala.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - SBV Vitesse 0:1

18.08.2012 19:45

Góly: 63. Renato Ibarra

Nováček soutěže ze Zwolle nezvládl svou domácí premiéru v Eredivisie a s přijíždějícím Vitesse prohrál těsně 0:1, a to hlavně díky vynikajícímu výkonu brankáře Velthuizena.

Duel začal a více z něho v samotném úvodu měli domácí. Na první velkou šanci navíc diváci čekali jen do 13. minuty, ve které se krásně uvolnil Narsingh a přesným centrem hledal nabíhajícího Gravenbeeka. Tomu však při zakončení scházela notná dávka přesnosti. Domácí Zwolle mělo v prvním poločase rozhodně více ze hry než SBV. Další velká šance totiž přišla opět z kopaček domácích a to když se v 35. minutě ke střele odhodlal van Polen. Jeho střelu však parádním zákrokem zlikvidoval brankář SBV Velthuizen.

Na začátku druhé půle se však Vitesse probudilo a hned ve 46. minutě se mohlo radovat. Uvolňujícímu Wilfriedovi však míč v pokutovém území utekl a z akce nic nebylo. O tři minuty později se hra otočila a po chybě, kterou vyrobili Kalas s Kashiaou, se k míči dostal Benson. Hostující brankář ale i tentokrát skvěle zachytal a podržel svůj tým.

Hra se vyrovnala a o necelou minutu později se do šance opět dostali hosté. Tentokrát se v 50. minutě skvěle uvolnil exsparťan Wilfried, který svou střelou z dobrým pětadvaceti metrů vyzkoušel pozornost Ter Wielena v brance Zwolle. Po hodině hry se však Vitesse více osmělilo a v 63. minutě to okamžitě přineslo ovoce. Renato Ibarra si skvěle narazil s van Ginkelem, přičemž ihned obešel brankáře domácích a šikovnou střelou dokázal Ten Wielena překonat a poslat tak SBV do vedení.

Zwolle nesložilo zbraně a začalo být ihned aktivní. První větší šance na srovnání stavu přišla v 76. minutě, když se skvělou individuální akcí blýskl Narsingh, který prošel takřka celou obranou čtveřicí a zakončil. Velthuizen byl však k nezastavení a i tentokrát předvedl brilantní zákrok a skóre se neměnilo.

O tom, že tento večer patři Velthuizenovi, se mohli diváci definitivně utvrdit v nastaveném čase. Velthuizen vyrazil při jednom ze zákroků míč před sebe a k radosti domácího Zwolle se míč odrazil na ruku jednoho s hostů. Rozhodčí nařídil pokutový kop. K tomu se postavil Bart van Hintum a zdálo se, že bude v samotném závěru srovnáno. Velthuizen však opět předvedl parádní zákrok a prakticky sám rozhodl o tom, že Vitesse si ze Zwolle odveze tři body za těsné vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

VVV Venlo - FC Utrecht 1:3

18.08.2012 19:45

Góly: 27. Yanic Wildschut - 43. Nana Asare, 49. Cedric van der Gun, 62. Alexander Gerndt

Utrecht si dnešním klání s Venlem výrazně spravil chuť, když zaznamenal důležité vítězství v poměru 3:1.

Lepší vstup do zápasu měli domácí fotbalisté. Ti se mohli ujmout vedení už ve dvanácté minutě, kdy se dostal k odraženému míči Vorstermans a měl dostatek prostoru i času k zakončení, přesto trefil jen boční síť.

Na úvodní gól si tak nakonec diváci museli počkat ještě dalších patnáct minut. Až poté se totiž rozhodl z hranice šestnáctky vypálit Yanic Wildschut a svou střelu umístil nechytatelně k pravé tyčce. Utrechtu se ale povedlo ještě před přestávkou vyrovnat. Po přihrávce Duplana se trefil přesně do levé šibenice Nana Asare.

Do druhého dějství vstoupili hosté jako vyměněni a odměnou jim byl poměrně brzký gól. Ten si na své konto připsal po velkém závaru uvnitř pokutového území Venla Cedric van der Gun. Během dvaašedesáté minuty pak Utrecht své vedení ještě navýšil. Yoshidovu mizernou přihrávku vystihl Sarota, následně poslal míč na útočníka Alexandera Gerndta, který obešel brankáře Mäenpäu a zakončil do prázdné brány.

Venlo se ale pochopitelně nehodlalo jen tak vzdát a bojovalo až do samotného konce. Proti pozorné obraně Utrechtu to ale mělo nesmírně složité. Párkrát se sice dostalo i k zakončení, téměř ve všech případech ale mířili domácí hráči vedle.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Roda JC 5:0

18.08.2012 18:45

Góly: 13. Kevin Strootman, 49. Ola Toivonen, 77. Abel Tamata (vl.), 80. Jeremain Lens, 86. Georginio Wijnaldum

Roda si po necelém roce veze z Eindhovenu další ostudný debakl. Letos sice dopadla o chlup lépe než v minulé sezóně, kdy schytala výprask 1:7, mnoho důvodů ke spokojenosti ale pochopitelně mít nemůže.

Začátek zápasu favorizovanému Eindhovenu nevyšel úplně podle představ, přesto se už ve třinácté minutě ujal vedení. Mertens zahrával přímý kop od postranní čáry, v pokutovém území nalezl hlavu špatně střeženého Kevina Strootmana, který míč usměrnil nechytatelně k pravé tyčce.

Po inkasovaném gólu převzali otěže zápasu jednoznačně pod svou kontrolu domácí fotbalisté a několikrát hosty pořádně pozlobili. Velmi blízko navýšení vedení byli ve dvaadvacáté minutě, kdy se musel pořádně činit mladý gólman Kurto, jenž bravurně zlikvidoval nebezpečnou střelu Mertense z přímého kopu. Belgickému křídelníkovi nebylo přáno ani vzápětí: z další standardní situace nastřelil pro změnu břevno. Těsně před přestávkou pak neuznali rozhodčí Toivonenův gól kvůli ofsajdu.

Také vstup do druhého dějství vyšel Advocaatovým svěřencům nadmíru dobře. Už po čtyřech minutách hry se totiž mohli radovat z druhého gólu, když Mertensovu střelu tečoval za záda gólmana Kurta kanonýr Ola Toivonen. Pod třetí zásah, který přišel v 77. minutě, se pro změnu podepsala velkým dílem štěstěna, jelikož hostující Abel Tamata změnil směr Hutchinsonovy střely natolik, že se Filip Kurto již nestihl přemístit.

Fotbalisté Rody následně naprosto rezignovali a za malou chvíli lovili míč ze své sítě počtvrté: z úhlu se prosadil Jeremain Lens. Konečnou podobu výsledku pak dal čtyři minuty před koncem střídající Georginio Wijnaldum.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente22005:16
2.AFC Ajax21108:34
3.AZ Alkmaar21105:34
4.RKC Waalwijk21105:44
5.SBV Vitesse21103:24
6.Feyenoord Rotterdam21102:14
7.PSV Eindhoven21017:33
8.FC Utrecht21013:23
9.NEC Nijmegen21013:63
10.ADO Den Haag20204:42
11.Willem II20202:22
12.NAC Breda20111:21
 PEC Zwolle20111:21
14.Heracles Almelo20112:41
 VVV Venlo20112:41
16.SC Heerenveen20111:31
17.FC Groningen20112:51
18.Roda JC20111:61

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

PSV uz ziadne zakopnutie

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Toivonen to je strelec !

Reagovat
smazaný uživatel

moc peknej gol

Reagovat
smazaný uživatel

Jak hrál ten feyenoord? Bude na ně Sparta stačit?

Reagovat
smazaný uživatel

Strootman

Reagovat
smazaný uživatel

Sana

Reagovat
AjaxFans

Jak se chladili,tak Boer na ně dobře řval,co?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
afc ajax

Reagovat
smazaný uživatel

Sana je nejlepší nákup léta.... fakt se na tu jeho rychlost hezky kouká...a vzhledem k tomu jak je rychlej je až divný jak ovládá balon

Reagovat
smazaný uživatel

myslíš pro Ajax nebo obecně Eredivisie? Protože pro nás to byl jedinej nákup, Schone byl zdarma.

Reagovat
smazaný uživatel

jen se ještě otevřela kauza Moisander

Reagovat
Whitemedia

------ ------

[ ]

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele