Eredivisie - preview 2. kola

18.08.2012, 11:34, aktualizováno 19.08.2012, 09:18
Previews
Ajax a Alkmaar si po vzájemné remíze v prvním kole hodlají spravit chuť, obhájce titulu cestuje na půdu Nijmegenu, AZ hostí Heracles. Groningen by si rád jako poslední tým tabulky připsal na své konto body, soupeřem mu bude Willem. Tříbodový nováček z Waalwijku zase jede na hřiště Den Haagu...
FC Groningen - Willem II  (neděle 12:30)
Fotbalisté Groningenu oproti minulému roku výrazně oslabily kádr a na jejich herním projevu je to znát. Z týmu odešli osobnosti jako Tim Matavž či Dušan Tadič a tyto opory se budou těžko nahazovat. Groningen sic stále v kádru má čtyři kvalitní kanonýry včetně Uruguayce Teixeiry, jenže jeho dlouhodobým problémem je defenzíva. To potvrdilo také úvodní kolo Eredivisie, kdy Groningen inkasoval hned čtyřikrát, a proto je zatím na posledním místě.

Nyní má ale velkou šanci si spravit chuť a navíc si dokázat, jestli dokáže udržet krok s konkurencí. I když se to totiž nezdá, tak Groningen po několika úspěšných sezónách je tipován na adepta dolní poloviny tabulky a dokonce se mu předpovídá tuhý boj o záchranu. Právě Willem by měl být jeho konkurentem. Nováčci navíc obecně zvládají první kola většinou dobře a po prvním získaném bodu s Bredou chce určitě další.

Groningen ale povětšinu těží hlavně z domácího prostředí a nyní to v každém případě bude chtít potvrdit. Útočení totiž bude hlavně na něm a uvidí se, jestli dokáže pořádně zatápět defenzivně laděnému soupeři. Velezkušený kouč domácích Robert Maaskant věří, že se v týmu objeví nové hvězdy. "Máme mladý tým, který je hladový po úspěchu a snaží se hrát fotbal. Naše výsleky občas nemají velkou důvěru, dokážeme však zvládat těžké duely."

A většina fanoušků i odborníků mu věří, Maaskant si totiž hned u několika holandských klubů získal respekt i důvěru. "Vytváříme nový tým založených na jiných schopnostech, než individuálních. Těch oproti jiným celkům Eredivisie moc nemáme, a proto se musíme spolehnout na kolektivní výkon. Snad se nám ho podaří praktikovat už v příštím zápase a já doufám, že se poté budeme vést na vítězné vlně. Nadšení pro to rozhodně máme," dodal domácí kouč.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - RKC Waalwijk  (neděle 14:30)
Fotbalistům Den Haagu vyšla precizně sezóna 2010/2011, ta loňská už ale nestála příliš za moc. Nakonec z toho bylo až patnácté místo a velké zklamání. Den Haag dobře ví, že nyní musí stát nohama na zemi a musí předvádět vyrovnané koncentrované výkony. V prvním zápase se mu to povedlo a remíza 2:2 na půdě Arnhemu se v každém případě cenní. Nicméně domácí výběr měl v minulém ročníku právě problémy se získáváním bodů na vlastním stánku.

Na nedělního protivníka se mu v minulé sezóně vůbec nedařilo, prohrál totiž obě dvě vzájemné ligové střetnutí stejným poměrem 0:1. Loňský nováček z Waalwijku překvapil v minulém ročníku celé Holandsko a skončil v horní polovině tabulky, naví dokonce bojoval o pohárovou Evropu. Že je v dobré formě ukázal také v prvním zápase proti favorizovanému PSV, které po přestřelce nakonec senzačně porazil 3:2.

Waalwijku se na tohoto soupeře dařilo i v minulém roce a určitě jeho sebevědomí vzroste. Waalwijk se totiž rozhodl praktikovat ofenzivní styl fotbalu, a i když je to zvláštní, tak mu tento styl hry prozatím vychází. A asi ještě nějakou dobu bude, pokud zcela neselže ofenzivní síla. V tomto klání se však očekává velice vyrovnaná a taktická partie, kde o vítězi může rozhodnout sebemenší maličkost. Nicméně Waalwijk je po prvním duelu mírným favoritem.

Hostující celek převzal po minulém ročníku Erwin Koeman, který nehodlal měnit styl odcházejícího Ruuda Brooda. Navíc do týmu zřejmě přišla skvělá posila a vycházející hvězda holandského fotbalu, jednadvacetiletý Rodney Sneijder (bratr zatím slavnějšího Wesleyho) přestoupil letos z Ajaxu a Eindhovenu ukázal, zač je toho loket. Za nerozhodného stavu vsítil dvě branky svého týmu, které nakonec stačily na důležité tři body.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.50 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - Heracles Almelo  (neděle 14:30)
Zajímavý duel druhého kola holandské Eredivisie bude k vidění v Alkmaaru. Tam přijede své utkání odehrát v posledních týdnech útočně laděný Heracles.

Domácí AZ mělo v minulém kole prakticky nejtěžšího možného soupeře. Alkmaar totiž zajížděl na půdu aktuálního mistra, na půdu Ajaxu. Domácí Ajax šel velmi brzy do vedení, avšak rychlý nástup Alkmaaru do druhého poločasu znamenal rychlé otočení skóre a vedení pro změnu AZ. S koncem však amsterodamští fotbalisté vybojovali alespoň konečnou remízu 2:2. Utkání bylo hektické a oba trenéři se shodli na tom, že bylo plné velkých chyb zejména v defenzívě, které se nesmí opakovat.

Ani Heracles nezačal sezonu vítězně, avšak ani neprohrál. V úvodním kole Eredivisie si na domácím hřišti hráči Almela chtěli vyšlápnout na papírově slabší VVV Venlo. I tentokrát šel domácí celek do vedení a i tentokrát to nedokázal dovést k vítěznému konci. Konečná remíza 1:1 je však pro Heracles velkým zklamáním a pro VVV naopak cenným ziskem bodu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.25 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NEC Nijmegen - AFC Ajax  (neděle 16:30)
Loňskou sezónu zakončil Ajax čtrnáctizápasovou sérií výher, na kterou chtěl navázat také letos. Hned v úvodním zápase s Alkmaarem ovšem zaváhal a bral jen remízu 2:2. Své první vítězství se tak bude snažit urvat až nyní proti Nijmegenu.

Ajax znovu patří mezi hlavní favority na zisk mistrovského titulu, avšak tentokrát to bude mít zřejmě o poznání složitější než v předchozích dvou letech. Řada fanoušků totiž zastává názor, že trenér Frank De Boer nedokázal na letní odchody adekvátně zareagovat a jeho tým je tak výrazně slabší a hlavně nezkušený. Jenom pro představu: na soupisce Ajaxu aktuálně naleznete pouze čtyři hráče starší 25 let!

Jejich tvrzení navíc potvrzuje z velké části také dosavadní počínání Ajacieden. Porážka 2:4 se silným Eindhovenem v rámci nizozemského superpoháru se ještě dala skousnout, jenže během minulého víkendu přišlo další zaváhání v podobě výše zmíněné remízy s Alkmaarem. Z výsledků je tedy jasně patrné, že především v zadních řadách to Ajaxu nefunguje tak, jak by mělo. Nahradit Jana Vertonghena, klíčového stopera a respektovaného kapitána, bude zřejmě těžší úkol, než se mohlo na první pohled zdát.

To ale každopádně nemění nic na tom, že do souboje proti Nijmegenu půjdou fotbalisté z hlavního města Nizozemska v roli favoritů. Zároveň však určitě není třeba zdůrazňovat, že na ně čeká přetěžký úkol. NEC totiž patří mezi černé koně letošního ročníku a může být hodně nebezpečným protivníkem, což ukázal již v prvním kole, kdy přehrál Heerenveen na jeho půdě 2:0.

Proti Ajaxu se mu ale zpravidla vůbec nedaří. Jeho poslední výhra ze vzájemného zápasu je stará už skoro sedm let, od té doby sice vybojoval pár remíz, většinou ovšem prohrává. V loňském ročníku schytal doma od Ajaxu porážku 0:3, venku pak dokonce 1:4.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.75 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - Roda JC  (sobota 18:45)
Eindhoven odstartoval nový ročník bídným výkonem na půdě Waalwijku, odkud si neodvezl ani bod. Nyní se tak bude muset hodně snažit, aby si svou pošramocenou reputaci vylepšil. První šanci na nápravu má v duelu proti Rodě.

Po přesvědčivě jízdě v souboji o nizozemský superpohár měl být duel ve Waalwijku pro Advocaatovu partu hračkou, jenže vše nakonec skončilo úplně jinak - po dvou gólech Rodneyho Sneijdera a vlastňáku Wilfrieda Boumy muselo PSV skousnout nečekanou porážku 2:3.

Především defenzivní hráči určitě neměli po závěrečném hvizdu úplně čisté svědomí, jelikož vinou několika chyb a nedůsledného bránění dovolili RKC vstřelit hned tři góly, což by se Eindhovenu stávat nemělo, zvlášť ne v duelech se soupeři, jejichž hlavním cílem je záchrana. Trápení však přišlo také směrem dopředu; v některých pasážích hry bylo PSV naprosto bezzubé.

Trenér Advocaat tak měl v předešlých dnech pochopitelně o čem přemýšlet, ovšem jeho práci mu výrazně ztěžoval fakt, že řada hráčů během týdne odcestovala na reprezentační srazy. PSV i přesto půjde do nadcházejícího zápasu v roli jednoznačného favorita. Fotbalistům Rody se totiž na půdě Philips Stadion většinou příliš nedaří. Pro příklad nemusíme chodit moc daleko: v minulé sezóně schytali na eindhovenském pažitu potupný debakl 1:7, když se čtyřmi góly blýskl Dries Mertens.

Navíc ani vstup do nové sezóny nebyl v případě Rody zrovna ideální - po nevýrazném výkonu remizovala doma 1:1 s nováčkem ze Zwolle. Ztráta je to o to větší, že nyní hraje Roda hned dvakrát venku, kde se jí zpravidla tolik nedaří.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 7.00 - 16.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NAC Breda - FC Twente  (sobota 19:45)
Fotbalisté Bredy úvodní kolo na půdě nováčka z Tilburgu úplně dvakrát nezvládli a pouze remizovali, což je určitě ztráta. Ovšem na druhou stranu ukázali, že na venkovních stáncích dokážou bodovat a nyní to musí potvrdit před vlastními fanoušky. V loňském roce totiž dokázali překvapovat soupeře právě na vlastním stadionu a největší favority obírali o body. Twente patřilo k jednomu z nich, nyní má ale mnohem větší cíle i chuť.

Dokázalo se totiž prodrat ze tří předkol Evropské ligy do toho závěrečného a v něm také bude mírným favoritem. Twente si navíc v úvodním kole dokázalo poradit snadno s Groningenem a zvítězilo o tři branky. Velkým kanonýrem se začíná stávat Nacer Chadli, který k několika brankám v evropských pohárech přidal také hned dvě v prvním kole a dvěma trefami ho podpořil též nově příchozí Dušan Tadič, který přišel letos právě z Groningenu za 7,7 mil. eur.

Twente nehraje na půdě Bredy dlouhodobě nijak dobře, ze 36 zápasů desetkrát vyhráli i remizovalo a šestnáctkrát prohrálo. Kouč domácího výběru John Karelse dobře ví, na co se jeho svěřenci musejí dát pozor. "Ofenzivní síla soupeře je opravdu velká, klíčem k úspěchu je dobrá obrana. Soupeř je nejvíce zranitelný ze standardek, ovšem i vzduchem to je v některých chvílích hodně těžké. Musíme být trpělivý do posledních minut," uvedl Karelse.

Bredě se však obecně na sobotního protivník daří, neboť z patnácti ligových kol před vlastními fandy jen čtyřikrát prohrála. Kouč Steve McClaren dobře ví, že se soupeř nesmí podcenit. "Publikum v Bredě je pro tým dvanáctým hráčem a vždy se tu hraje úplně jiný fotbal. Soupeř dokáže z minima vytěžit maximum a když dá první branku, jen těžko už pustí všechny body. Tomuhle musíme za každou cenu zabránit," řekl anglický trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 4.00 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PEC Zwolle - SBV Vitesse  (sobota 19:45)
Zwolle předvedlo v úvodním kole vcelku standardní výkon a ukázalo se ve velice dobrém světle. Hned v úvodním kole vybojovalo důležitý bod a ukázalo, že rozhodně nechce skončit poslední a nechce hrát baráž. Po osmi letech strávených ve druhé lize předvedlo zodpovědný výkon a díky vyloučení soupeře nakonec udrželo na půdě Rody cenný bod. Nyní se poprvé představí před vlastními fanoušky, jenže narazí na mnohem těžšího protivníka.

Arnhem totiž disponuje vcelku slušnou útočnou silou v čele s ostrostřelcem Bony Wilfriedem a navíc má i pohárové zkušenosti. Na druhou stranu má ale velké problémy defenzívě a je otázkou, jestli toho defenzivně založené Zwolle dokáže využít. V prvním zápase ve 2. předkole Evropské ligy totiž Arnhem remizoval s Plovdivem 4:4 a při následné výhře i postupu také inkasoval. V dalším kole vypadl po shodných prohrách 0:2 s Machcačkalou.

Ani do nového ligového ročníku nevykročil tou správnou nohou a opět dvakrát inkasoval. Proto v souboji s podceňovaným Den Haagem vybojoval v domácím prostředí pouze jeden bod, když se jednou trefil Bony. Vitesse muselo dvakrát dotahovat náskok soupeře a to rozhodně není nikdy jednoduché. 11 inkasovaných branek v pěti zápasech určitě není dobrou vizitkou a letošní účastník pohárových soutěží se rozhodně musí zlepšit.

Kouč Fred Rutten už v PSV v loňské sezóně praktikoval ofenzivní styl hry, ovšem na druhou stranu si uvědomuje, že současný stav rozhodně není tím nejlepším. "V útoku to až na pár malých výjimek šlape a s tím nemáme problémy, jenže směrem dozadu musím přidat. Děláme často zbytečné chyby a to se nám nemusí vyplatit. Nyní je potřeba dát první gól a uklidnit se, to by nám mohlo pomoci a naše sebevědomí v defenzívě posílit," uvádí Rutten.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.50 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
VVV Venlo - FC Utrecht  (sobota 19:45)
Fotbalisté Venla tradičně okupují spodní Příčky Eredivisie, ovšem letos vstoupili do nového ročníku tou správnou nohou. Hned v prvním kole dokázali získat bod na půdě Heracles, což u tohoto klubu není úplně obvyklé. Nyní navíc mají velkou šanci vybojovat další body proti Utrechtu, který loni hrál též hluboko v dolní polovině tabulky a rozhodně nepatří mezi favority. Nicméně v úvodním kole proti favoritovi nepředvedl úplně špatný výkon.

Utkal se totiž s loňským vicemistrem z Feyenoordu a po velmi vyrovnaném souboji nakonec doma podlehl těsně 0:1. Velkým problémem může být právě ofenzivní síla, po odchodu několika hráčů visí tato zbraň ve velkých otaznících. Venlo naopak začíná tým výrazně posilovat, což ukázalo minulé jaro a v tomto trendu hodlá pokračovat. Nicméně na sobotního soupeř se mu příliš nedaří.

Domácí celek totiž nedokázal nad Utrechtem zvítězit v šesti kolech za sebou a z toho jen dvakrát bodoval. Na stánku Venla jsou k vidění většinou vyrovnané partie s minimem branek, jenže na půdě Utrechtu padá normálně mezi čtyřmi až šesti brankami. Nový kouč Utrechtu Jan Wouters ví, že v těchto důležitých zápasech bude záležet na tom, kdo udrží nervy na uzdě. "Může rozhodnout každá sebemenší chyba," je si jistý s mírnými vráskami na čele.

Dobře ví, že se bude z obou stran hrát opatrně. "Každý tým se na začátku sezóny chce dostat do pohody a neriskuje zbytečně. Nám by bod určitě pomohl, na druhou stranu to ale může být málo. Těžký los na úvod nám nepomohl, ještě když jsme prohráli. Nyní se ale chceme dostat nahoru a vybojovat první bod. Pokud chceme uspět v ofenzívě, musíme dobře organizovanou obranu soupeře překvapovat útočnými výpady," uvedl závěrem Wouters.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.50 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Feyenoord Rotterdam - SC Heerenveen  (sobota 20:45)
Fotbalisté Feyenoordu sice nezvládli úvodní duel ve 3. předkole Ligy mistrů a nyní se budou připravovat ve 4. předkole Evropské ligy na pražskou Spartu, ještě předtím je ale čeká důležitý duel na domácí scéně. Začátek obhajoby druhého místa v Eredivisii jim vyšel po vítězství nad Utrechtem, nyní je ale papírově čeká mnohem těžší protivník. Heerenveen totiž v loňské sezóně nakonec obsadil čtvrté místo a také se představil v evropských pohárech.

Ve 3. předkole Evropské ligy zvládl úvodní duel s rumunským Rapidem Bukurešť a po vítězství 4:0 mu už ani nevadila následná porážka 0:1. Jenže vstup do Eredivisie se mu vůbec nevydařil. V prvním zápase totiž překvapivě doma podlehl Nijmegenu 0:2, proto je nyní až na předposledním místě tabulky. Důvody jsou jasné. Chybí především ofenzivní síla, ta defenzivní nikdy nebyla nijak skvostná.

Prvním problémem je hlavně odchod Base Dosta do německého Wolfsburgu, který v minulé sezóně nastřílel neuvěřitelných 34 branek. Odešel také Luciano Narsing, který se upsal konkurenčnímu PSV a nyní klub opustila třetí velká opora. Nejlepší nahrávač loňského ročníku Oussama Assaidi nakonec po táhlých jednáních s Ajaxem a dalšími kluby zvolil angažmá v Liverpoolu. Bez těchto akvizic se rozhodně nepočítá se zopakováním 4. místa.

V týmu už také není ani jeden z českých hráčů, Milan Kopic je momentálně bez angažmá a Michal Švec v těžké konkurenci zvolil odchod do Maďarska. Zkušený trenér Marco van Basten ale předpovídá zlepšené výkony svého týmu. "Bude těžké nahradit některé opory, nicméně do klubu přišlo několik skvělých hráčů a bude trvat jen chvíli, než se začlení do týmu, který potom bude opravdu téměř k neporažení," volí odvážná slova.

Jeho sobotní protějšek Ronald Koeman je o poznání skromnější a ví, že se konkurence v soutěži zvyšuje. "Zopakovat loňský úspěch nebude snadné, proto mě mrzí, že jsme vypadli z Ligy mistrů takto brzy. Čeká nás opravdu velice náročný rok i po psychické stránce, chceme to však zvládnout. Každý tým je k poražení a výkony v holandské lize se mění zápas od zápasu. Já doufám, že naše forma bude co nejvíce konstantní."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.50 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente11004:13
2.NEC Nijmegen11002:03
3.RKC Waalwijk11003:23
4.Feyenoord Rotterdam11001:03
5.AZ Alkmaar10102:21
 AFC Ajax10102:21
 ADO Den Haag10102:21
 SBV Vitesse10102:21
9.Willem II10101:11
 Heracles Almelo10101:11
 Roda JC10101:11
 NAC Breda10101:11
 VVV Venlo10101:11
 PEC Zwolle10101:11
15.PSV Eindhoven10012:30
16.FC Utrecht10010:10
17.SC Heerenveen10010:20
18.FC Groningen10011:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
Stiksxx

Tak dneska musíme!

Doufám, že doma hodně silná Beda urve nějaký bod. a Waalwijk by mohl potvrdit body s náma.

Reagovat
smazaný uživatel

asi mrknu když jsem minule přinesl tolik štěstí..

Reagovat
Stiksxx

To jen přinášíš štěstí RKC víš?

Reagovat
smazaný uživatel

úvodní foto je nároďák Zimbabwe??

Reagovat
AjaxFans

Kdo ví,co na to ti jejich náckové

Reagovat
smazaný uživatel

asi to berou Co ten Rajkovic z HSV? Asi to bude rapl, ale zkusil bych ho

Reagovat
AjaxFans

Héj vše je lepší než Blind.Ale kua zase jen hostování,to je banda debilů.Boer chec přivést 3 hráče,ale už jsem opatrný.Termín za chvílku končí,tak zas z toho bude hovno beztak.

Reagovat
smazaný uživatel

jo. Je to demence původně jsem myslel, že ho chceme na přestup. Teď už to píšou i tady s hostovačkou. Připadne mi jak kdyby se tam všichni zblázniili! Snad si nekopeme vlastní hrob. Jak jsem se těšil na LM tak teď mám dost obavy

Reagovat
AjaxFans

Jj,jestli se něco nepřivede,tak to bude solidní průser.Nakonec z toho nebude ani EL.Hlavně kdyby Enoh hrál DM.Štve mě ten Assaidi,zvlášt když knám sám chtěl a dával nám přednost před cizinou.

Reagovat
Stiksxx

Já doufám že si ho kopete. Jako do tý LM je to průser no v Ered. bych strach neměl..

Reagovat
smazaný uživatel

feynoord merda!

Reagovat
AjaxFans

Už se těšíš,jak vás vyšoupnou?

Reagovat
smazaný uživatel

lol to tak....ale fůrt lepší než juden ajax

Reagovat
smazaný uživatel

super joden Ajax

Reagovat
smazaný uživatel

jj a ještě dostanou po čuních

Reagovat
smazaný uživatel

Co je vůbec s Boilesenem?

Reagovat
AjaxFans

Měl obnovené zranění.Předtím maródil taky dlouho.Snad mu to neposere kariéru

Reagovat
smazaný uživatel

v nějakým dánským deníku tvrdí, že neví kdy se vrátí do hry. Ještě není stopro fit U něj a Boerrigtera si myslím, že to bude už chronické zranění...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele