Nizozemská Eredivisie - souhrn 19. kola

24.01.2009, 20:41, aktualizováno 25.01.2009, 16:30
Komentáře a souhrny
Alkmaar doma porazil De Graafschap a utekl druhému Ajaxu, který překvapivě nestačil na Groningen. Třetí příčku si pojistilo Twente a čtvrtý je Heerenveen. Eindhoven opět nevyhrál a po devatenácti kolech ztrácí na první místo již patnáct bodů. Poslední je i nadále Volendam...

SC Heerenveen - Roda JC 2:0

24.01.2009 18:45

Góly: 39. Roy Beerens, 53. Danijel Pranjić (pen.)

V sobotním zápase mezi domácím Heerenveenem a hostující Rodou JC ukázali domácí svou kvalitní formu a zvítězili nad svým soupeřem v poměru 2:0.

Začátek utkání patřil jednoznačně domácímu celku, který ihned od úvodního hvizdu trápil hostující obranu rychlými výpady středem hřiště. Do první velké šance se však Heerenveen dostal po křídelní spolupráci mezi Pranjičem, který svým centrem našel volného Smarasona. S jeho hlavičkou si však hostující brankář Castro poradil.

Další slibná příležitost přišla o pár minut později. Míče se zmocnil ve středu hřiště Michel Breuer a namířil si to směr Castrova branka. Poradil si se dvěma protihráči a tvrdou ranou vystrašil nejen hostujícího brankáře.

Poté přišla na řadu 40. minuta, která se do statistik zapsala jako gólová. Pranjič převzal míč a našel volného Smarasona. Ten se nerozpakoval a okamžitě poslal míč na nabíhajícího Grindheima. Ani on si však s míčem nehrál dlouho a akci dodal dokonalost přímou přihrávkou na neobsazeného Beerense, který si míč lehounce přiťukl před sebe a otevřel skóre tvrdou ranou k tyči.

Druhý poločas nepřinesl vůbec nic nového. Na hřišti panovalo jednoznačně domácí mužstvo a hosté se snažili o to, aby neinkasovali větší počet branek. O zápase bylo prakticky rozhodnuto v 54. minutě, když se znovu osmělil Beerens. Tentokrát jeho střelu zablokoval obránce Edwin Linssen, bohužel pro něj však rukou. To pravidla nedovolují, a tak rozhodčí nařídil pokutový kop, ke kterému se sebejistě postavil Pranjič. Svou ranou nedal brankáři šanci a na Abe Lenstra Stadion byl znám vítěz.

Hostům poté nezbylo nic jiného než bojovat a udržet tento stav za každou cenu. Zmírnit porážka a dát i relativní šanci mohl 14 minut před konce hostující Andres Oper. Jeho střela však postrádala razanci a tak si s ní Brian Vandenbussche v domácí brance lehce poradil.

Utkání poté bylo ukončeno a hostující Roda JC mohla být opravdu ráda, že ji domácí Heerenveen porazil pouze 2:0.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - NAC Breda 2:2

24.01.2009 19:45

Góly: 13. Carlos Salcido, 77. Ibrahim Afellay - 44. Tyrone Loran, 74. Joonas Kolkka

PSV Eindhoven pokračuje v bídných výkonech a ani dnes se mu nepodařilo vyhrát. Body si z Philips Stadium odváží zraněními zdecimovaná Breda. Mezi oběma celky je tak stále pouze bodový rozdíl.

Domácí, kteří nyní ztrácí na lídra z Alkmaaru už 15 bodů, šli do vedení ve 14. minutě, kdy Dzsudzsakův centr z pravé strany do branky umístil Carlos Salcido. Od té doby diváci příliš dalších šancí neviděli, vše změnila až 44. minuta. Hostující Nordin Boukhari hlavičkoval směrem k brance a střelec první branky Salcidu míči už jen pomohl překročit brankovou čáru.

PSV mohl strhnout vedení zpět na svoji stranu krátce po přestávce, kdy předvedli dobrou kombinaci Afellay s Bakkalem, ale výsledná střela nakonec skončila mimo branku. Vzápětí opět zahrozili domácí a byla to znovu stejná dvojice, která celou akci vymyslela. Bakkalovu další střelu ale zlikvidoval Jelle ten Rouwelaar. V 75. minutě domácí zaskočil brankou Kolkka, když posunul Bredu do vedení 2:1. O tři minuty později však aktivní Afellay zaslouženě vyrovnal a stanovil konečný stav utkání. PSV tak již potřetí za sebou remizoval.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - BV De Graafschap 2:0

24.01.2009 19:45

Góly: 11. Ari Ferreira, 45. Sébastien Pocognoli

Alkmaar vyhrál již poosmé v řadě, dnes si smlsl nad trápícím se De Graafschapem. Díky brankám Ariho a Pocognoliho tak má AZ na čele tabulky minimálně do zítřka náskok šesti bodů. De Graafschap naopak může klesnout do sestupových vod.

Přestože oba celky v týdnu postoupily do čtvrtfinále nizozemského poháru, v lize mají odlišnou formu. To se potvrdilo už po jedenácti minutách. Mounir El Hamdaoui svým centrem našel Ariho a brazilský forvard se hlavičkou nemýlil - 1:0. De Graafschap odpověděl ve 26. minutě, kdy Frankelovu střelu do branky tečoval Ben Sahar. Branka ale nakonec nebyla uznána, protože izraelský útočník stál v ofsajdu. Další šanci měli hosté ve 42. minutě, ale De Jongovu ránu zneškodnil gólman Romero. Za neproměněnou šanci De Graafschap tvrdě zaplatil, když těsně před koncem prvního dějství na 2:0 zvyšoval Pocognoli.

Ve druhém poločase nezaznamenal De Graafschap žádné zlepšení a čtvrthodinu před koncem mohl prohrávat už 3:0. Swertsova střela ale skončila na břevně. V závěru se do šance ještě dostal hostující De Ridder, ale branku netrefil a De Graafschap si odváží porážku 0:2.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Willem II 1:1

24.01.2009 20:45

Góly: 90+3. Andwelé Slory - 50. Jens Janse

Doslova zázraku se dočkali hráči Feyenoordu Rotterdam, když v utkání proti Willem II dokázali svěřenci Leona Vlemmingse vyrovnat v samém závěru utkání.

Po úvodním hvizdu si více ze hry užívali domácí hráči. Ti doufali, že se dnešním zápasem odpíchnou k lepším zítřkům a napraví tak nepovedený podzim. Bohužel pro ně hned ve 13. minutě při nich štěstí nestálo. Do dobré příležitosti se dostal Roy Makaay, když po rohovém kopu Luigiho Bruinse hlavičkoval do brankové konstrukce.

Na druhé straně o sobě pro změnu dali vědět Frank Demouge a Arjan Swinkels. Ani jeden však nedokázal překonat dobře naladěného brankáře domácích Henka Timmera.

Poté se o slovo přihlásil domácí kapitán Giovanni van Bronckhorst. Ten obešel přes jednoho obránce a tvrdou ranou zaměstnal brankáře hostí Maikela Aertse. Ten však své čisté konto hájil dále.

Druhý poločas začal lépe pro hostující barvy. Běžela 51. minuta a k míči se dostal Said Boutahar a nikým neatakován vyslal do výborné pozice Jense Jansena. Ten si se zakončením věděl rady a poslal Willem II do jednobrankového vedení.

Rotterdam však nesložil zbraně a okamžitě začal bojovat o vyrovnání. V krátkém sledu za sebou zaútočili postupně van Bronckhorst, Theo Lucius a Diego Biseswar. Ani jeden z nich však nedokázal překonal výborného Aertse.

Nápor domácích nabíral na intenzitě, avšak hostující brankář dostával všechny příznivce Feyenoordu do hlubokého zármutku. Zdálo se, že ani jeden z hráčů Rotterdamu nenajde recept jak překonat famózního Aertse.

Domácí se však dočkali zázraku a to v posledním možném okamžiku. Běžela 93. minuta a Biseswar svým parádním rohovým kopem našel volného Sloryho a ten Aertse již překonal.

Domácí tak našli svého hrdinu a vydřeli si tak remízu 1:1, která jim však nikterak v postavení v tabulce nepomohla.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - NEC Nijmegen 0:0

25.01.2009 12:30

Góly: -

Bod za bezbrankovou remízu si na své konto připsali hráči Vitesse, když se rozešli smírně s NEC Nijmegen.

Začátek utkání patřil překvapivě domácím hráčů, kteří se mohli již ve třetí minutě ujmout vedení. K míči se dostal Mads Junker, poradil si s bránícím El Akchaouiem a prověřil svou tvrdou ranou hostujícího brankáře Gabora Babose. Ten si s jeho střelou poradil.

Poté přišla opravdu nudná část utkání bez jakékoliv vážnější šance. Oba týmy nechtěly inkasovat, a proto zvolily přímo defenzivní rozložení sil.

Do druhé půle šli znovu lépe domácí. Tentokrát se do šance dostal Hofs. Ten si výborně zpracoval míč na hranici šestnáctky a svou střelou zaměstnal Babose. Ani teď se však skóre neměnilo.

Poté se však probudili i hosté a to zásluhou Base Sibuma. Ten se proháčkoval domácí obranou, avšak svou střelou pouze vyzkoušel pozornost Pieta Velthuizena.

Blížil se konec zápasu a byli to překvapivě domácí, kteří chtěli urvat všechny tři body. Stevanovic se těsně pře závěrečným hvizdem dostal do těsné blízkosti ke Babosovi. Ani z této doslova stoprocentní brankové šance branka nepadla.

Utkání poté bylo ukončeno, a tak se oba celky rozešly smírně po remíze 0:0.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Sparta Rotterdam 3:3

25.01.2009 14:30

Góly: 11. Michael Silberbauer, 20. Cedric van der Gun, 39. Loïc Loval - 6. Kevin Strootman, 37. Joey Godee, 67. Rydell Poepon

V dalším nedělním utkání mezi Utrechtem a Spartou Rotterdam si fanoušci mohli vychutnal brankovou přestřelku, když oba celky vstřelili po třech gólech a rozešli se smírně po remíze 3:3.

Do utkání doslova vlétli hostující sparťané a už v 6. minutě zásluhou Kevina Strootmana šli po jeho parádní střele do vedení. To si však neužili příliš dlouho a po následujících šesti minutách se domácí dočkali vyrovnání. Silberbauer si na hranici šestnáctky zpracoval míč a svou střelou po zemi k tyči vyrovnal.

Běžela 20. minuta a domácí znovu útočili. Tentokrát měl ostrými nabito van der Gun, který svou přesnou ranou nedal hostujícímu brankáři Varkevisserovi žádnou šanci.

Další gólová akce přišla ve 37. minutě. Arne Slot si s míčem pohrál, pak prošel přes dva bránící hráče a přesnou přihrávkou našel volného Godeeho, který lehce překonal Vorma v brance domácích.

Domácí odpověď však přišla okamžitě. Uběhly necelé dvě minuty a do šance se vrhl Loic Loval. Ten svou indivudální akcí zesměšnil tři bránící hráče a přesnou střelou stanovil poločasový výsledek 3:2 pro domácí.

Tlako hostů po přestávce postupně rostl a v 68. minutě se dostavil i kýžený výsledek. Po dobré individuální akci pravého záložníka si do volného prostoru naběhl Poepon a hlavičkou stanovil konečné skóre 3:3.

Více informací k zápasu

FC Groningen - AFC Ajax 1:0

25.01.2009 14:30

Góly: 39. Danny Holla

Ajax padl v Groningenu a na vedoucí Alkmaar ztrácí už šest bodů. Výhru domácím zajistil parádní ranou Danny Holla a ukončil tak pětizápasovou vítěznou šňůru Ajaxu. Groningen naopak díky němu po dvou kolech vyhrál.

Kouč Ajaxu Marco van Basten dnešní střetnutí označil jako zápas, v němž se musí vyhrát, aby se stáhla ztráta na Alkmaar. Mnohem lépe ale začali domácí, kteří si vytvořili první šance. Nejprve pokoušel štěstí Gonzalo Garcia. O chvilku později ten samý hráč centroval, ale na míč nedosáhl Levchenko. První šance Ajaxu přišla až s pokusem Luise Suareze, se kterým však neměl problém brankář Luciano. Také další šanci hostů měl na svědomí Suarez, jenomže úspěšnější byl opět domácí gólman, jenž vytáhl skvělý zákrok. Branka nakonec přišla ve 39. minutě, ovšem na druhé straně hřiště. Koen van de Laak vrátil z levé strany míč do pokutového území přímo k Hollovi, jenž prostřelil brankáře Stekelenburga.

Sedm minut po přestávce unikl groningenské obraně Suarez, ale ani napotřetí gólmana Luciana nepřekonal. Ajax byl nejblíže brance dvacet minut před koncem, kdy Suarez poslal míč De Jongovi, ten přiklepl Vermaelenovi, jehož ránu však zastavilo břevno. O pět minut později mohli domácí pojistit své vedení. To by ale musel Goran Lovre ze slibné pozice trefit branku. Groningen se poté stáhl do obranného postavení a nakonec poslední minuty dohrával v přesile, protože se nechal vyloučit Vertonghen.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - FC Twente 1:2

25.01.2009 14:30

Góly: 83. Ricky van den Bergh - 45. Kenneth Pérez, 75. Marko Arnautović

Twente se díky výhře nad Heraclesem udrželo na třetí pozici a navíc stáhlo náskok druhého Ajaxu již jen na jediný bod. V dresu Twente se trefili Perez a Arnautovič, za Heracles již jen snižoval Van den Bergh.

Hosté začali lépe a do vedení se mohli dostat po sedmnácti minutách, kdy pálil Eljero Elia. Heracles však zachránil dobrý zákrok brankáře Pieckenhagena. Domácí si příliš šancí v prvním poločase nevypracovali. Největší přišla ve 36. minutě, ale Van den Bergh mířil z hranice vápna nepřesně. Skóre se nakonec poprvé měnilo těsně před přestávkou, kdy povedené sólo předvedl Perez a nekompromisně prostřelil domácího gólmana.

V 74. minutě navýšilo Twente své vedení na 2:0. Skvělý Perez propasíroval míč na Arnautoviče a hostující záložník se přesnou ranou nemýlil. Heraclesu se podařilo už jen snížit, a to v 83. minutě. Juha Hakola našel přesným centrem Van den Bergha, jenž tvrdou ranou nedal Boschkerovi šanci. Nic víc už ale domácí nedokázali a odchází bez bodu.

Více informací k zápasu

FC Volendam - ADO Den Haag 0:1

25.01.2009 14:30

Góly: 75. Danny Buijs

Souboj nováčků mezi Volendamem a Den Haagem vyzněl lépe pro ADO a tak se hráči hostů mohli radovat z vítězství 0:1.

Do utkání lépe vkročili hráči hostujícího celku, avšak po pár minutách s hra srovnala a utkání se změnilo v boj o střed hřiště. Fanoušci na Kras Stadion marně čekali na krásný fotbal. Dočkali se pouze urputného bránění a šancí se prakticky nedočkali.

První vážnější šanci měl domácí hráč Jack Tuyp. Ten se dostal až do šestnáctky soupeře a svou střelou pořádně vyděsil Zwinkelse v brance hostů.

To bylo v prvním poločase vše a všichni přítomní se těšili, co jim přinese poločas druhý. Ten začal lépe pro hostující barvy. Berry Powel se blýsknul parádní individuální akcí a v 73. minutě mohl otevřít brankové skóre. Proti byl však domácí brankář Verhoeven, který bravurním zákrokem držel stav 0:0.

Uběhli ovšem pouhé tři minuty a hosté se znovu drali do bankové příležitosti. Míče se zmocnil Immers a předložil lahůdkovou přihrávku přímo do kopaček Buijse. Ten se nerozpakoval a svou střelou poslal Den Haag do vedení. Volendam se pokoušel okamžitě odpovědět, ale tvrdou ránu Meijerse dobře zablokoval brankář Zwinkels.

Poté byl zápas ukončen a hosté se mohli radovat na důležitým vítězstvím 0:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar19152241:1147
2.AFC Ajax19132445:2041
3.FC Twente19124337:1840
4.SC Heerenveen19105441:3835
5.PSV Eindhoven1995533:2032
6.NAC Breda1994629:2831
7.FC Groningen1993738:2530
8.NEC Nijmegen1976627:2227
9.FC Utrecht1976627:2527
10.Willem II1974825:2825
11.Heracles Almelo1956820:3021
12.Feyenoord Rotterdam1955932:3020
13.Sparta Rotterdam1955934:4520
14.ADO Den Haag19541022:2819
15.SBV Vitesse1937916:3216
16.BV De Graafschap19441113:3616
17.Roda JC19361022:3715
18.FC Volendam19321419:4811

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (29)

Přidat komentář
terry

Ari.

Reagovat
smazaný uživatel

mazej radsi do diskuze o Chelsea, Terry! xxxAjax kampionenxxx

Reagovat
terry

Proč bych měl?

Reagovat
Tomanatura

Breda i přes tolik zranění Ještě musí zítra Ajax vyhrát v Groningenu, ať to zas vrátí na rozdíl 3 bodů.

Reagovat
terry

Ale nemusí.

Reagovat
Tomanatura

Kšššš...

Reagovat
One-Real

Koukám, že Breda to s tím bojem o páté místo s PSV myslí vážně...

Reagovat
terry

A PSV ztratil naději na obhajobu.

Reagovat
Tomanatura

Klidně na 4. pozici. Posílilo se to, co potřebovalo, forma by se mohla pomaloučku dostavovat. Akorád mě serou ta zranění.

A honem ať už tu je souhr toho zápasu, neměl jsem možnost to dnes vidět!!!

Reagovat
terry

Rád bych psal, ale report ještě není k dispozici.

Reagovat
Tomanatura

Proč střídal Glissen a Penders?

Reagovat
terry

Bohužel nevím.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
terry

Co jsem ti říkal?

Reagovat
terry

Ajax.

Reagovat
M11

Ajax snad AZ daji titul

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Shevchenko

Super

Reagovat
fantomas

Ou jéé, mí hoši zelení to zvládli.

Reagovat
božský John

Reagovat
GEGE

Ajax

Reagovat
Kapřík

Reagovat
smazaný uživatel

Groningeeen

Reagovat
One-Real

Skvělé kolo

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak...k dokonalosti chybela jen ztrata Twente a vyhra Volendamu

Reagovat
terry

Ztráta Twente ani náhodou.

Reagovat
smazaný uživatel

me sympaticky nejsou, to uz radsi Groningen nebo Heerenveen

Reagovat
One-Real

Mně Twente nevadí, mám je docela rád

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele