Nizozemská Eredivisie - preview 19. kola

23.01.2009, 22:34, aktualizováno 25.01.2009, 08:43
Previews
Alkmaar opět nezaváhal, takže se mu může dnes Ajax přiblížit přinejlepším na rozdíl tří bodu. Amsterdamský klub ovšem nečeká lehký zápas, jede do Groningenu. Tříbodové ambice má i Twente, které hraje na půdě Heracles. Vitesse hostí Nijmegen, Utrecht Spartu a v záchranářském souboji Volendam Haag.
SC Heerenveen - Roda JC  (sobota 18:45)
Domácí Heerenveen hostí v zápase 19. kola holandské Eredivisie nevyzpytatelný celek Rody.

Heerenveen aktuálně hájí čtvrtou pozici a v poslední době se mu daří. Ukáže dobrou formu i proti Rodě? To se dozvíme v sobotu, kdy se zápas hraje. Domácí trenér Trond Sollied své svěřence pochválil a zároveň se optimisticky vyjádřil k následujícímu kolu.

"Jsme nyní čtvrtí, to je paráda. Škoda místy nevydařeného podzimu, mohlo to být mnohem lepší. Následující zápas bude dobrou zkouškou naší aktuální formy. Věřím, že se nám utkání vydaří a my zvítězíme," řekl.

Solliedovi bude v utkání chybět brankář Kenny Steppe. Dále pak Vandenbussche, Geert-Arend Roorda, Mika Väyrynen a Viktor Elm.

To na druhé straně je Roda na opačném konci tabulky. Aktuálně šestnáctá pozice je totiž pozicí sestupovou.

"Musíme začít hrát dobrý fotbal, ale hlavně musíme začít vyhrávat. To je to nejdůležitější, co potřebujeme. Proti Heerenveenu nastoupíme s hrdostí a odhodláním. Je to silný celek, ale musíme si věřit," řekl Harm van Veldhoven, trenér hostí.

Tomu bude scházet hned několik opor. Dieter van Tornhout, Przemyslaw Tyton, kteří laborují s kolenem. Dále pak bude chybět i Vincent Lachambre.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.00 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - NAC Breda  (sobota 19:45)
K zajímavému duelu se schyluje na Philips Stadium v Eindhovenu. Domácí PSV totiž přivítá Bredu, takže půjde o souboj aktuálně pátého celku se šestým. PSV dělí od svého soupeře jediný bod.

Breda v týdnu hrála utkání KNVB Bekeru a nakonec po strhujícím duelu porazila Groningen 3:2 po penaltovém rozstřelu. Právě odehrané dvouhodinové utkání, které mají hráči v nohou, může být podle trenéra NAC Roberta Maaskanta rozhodující. "Dokážu si představit, že v Eindhovenu jsou rádi, že jsme museli ve středu odehrát 120 minut. Oni už v poháru skončili, takže měli na přípravu na zápas s námi celý týden. Jestli to je výhoda se ukáže v sobotu," říká Maaskant, jenž nebude moci použít Tommieho van der Leegteho, Matthewa Amoaha, Kurta Elshota a ani Elleryho Caira.

V Eindhovenu by určitě rádi stále pomýšleli na obhajobu titulu, ale po minulém kole tento plán opět inkasoval další trhlinu. Pouhá remíza s Rodou totiž PSV odsoudila na třináctibodový odstup od lídra z Alkmaaru. Svěřenci trenéra Huuba Stevense v posledních čtyřech zápasech zvítězili pouze jednou a to může být rozhodující.

PSV by již mohla pomoci nová posila ze Švédska, útočník Ola Toivonen. Stevens byl tázán, zda se bývalý hráč Malmo FF ukáže již v zápase s Bredou, načež kouč odpověděl: "Uvidíme, jestli Toivonen nastoupí. Závisí to na několika věcech. Přes týden jsme intenzivně trénovali a Ola během prokázal velký pokrok. Věřím, že bude hrát."

Domácí budou postrádat jen peruánského reprezentanta do 20 let Reimonda Manca, jenž si plní reprezentační povinnosti na šampionátu Jižní Ameriky. Nejistý start je u Dirka Marcellise.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - BV De Graafschap  (sobota 19:45)
Lídra Eredivisie čeká další relativně lehký zápas, alespoň podle papírových předpokladů a postavení v tabulce. Alkmaar na svém stadionu přivítá až patnáctý De Graafschap.

AZ Alkmaar má na svém kontě skvělou bilanci osmi vyhraných zápasů v řadě. Ten poslední je však pohárový, kdy si Alkmaar poradil s Achilles '29. Nyní bude muset opět hájit první místo před Ajaxem, který si stále drží tříbodový odstup. Ani De Graafschap nemá v posledních zápasech špatnou bilanci. V lize porazil Willem II Tilburg a v týdnu pak v poháru i FC Dordrecht. Přestože však díky poslední ligové výhře unikl De Graafschap ze sestupových pozic, záchrana je ještě daleko.

Právě první duel De Graafschapu po zimní pauze naznačil, že na jaře to může být úplně jiný tým. Vědom si toho je i trenér domácích Louis van Gaal, jenž tvrdí, že soupeř je nyní velkou neznámou. "Dnešní De Graafschap se od toho podzimního hodně liší. V klubu jsou noví Ben Sahar a Luuk de Jong, kteří mohou hru zkvalitnit. Opravdu nevím, co od nich čekat."

Kouč De Graafschapu Henk van Stee, jenž se vrací na stadion, kde koučoval v letech 2001 až 2003, doufá, že jeho tým nemusí odejít poražen. "Nesmíme být naivní, ale musíme se snažit hrát fotbal. Tým na mě během tréninku udělal dojem, což je plus." Hostům bude chybět suspendovaný Joost Volmer, zatímco Cerezo Fung A Wing je na testech v Helsingborgu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - Willem II  (sobota 20:45)
Dalším zápasem 19. kola holandské Eredivisie bude utkání mezi trápícím se Feyenoordem Rotterdam a hostujícím Willem II Tilburg.

Podle domácího kapitána van Bronkhorsta není nastávající budoucnost Feyenoordu zrovna růžová. Dle jeho mínění by si jeho celek měl v nastávajícím roce zahrát maximálně Pohár UEFA.

Celkově se sezóna pro barvy Feyenoordu neodvíjí dobře. Aktuálně hájí dvanáctou pozici a pohárová Evropa je celku, který pravidelně hraje o poháry, hodně vzdálená. Pokud chtějí Rotterdamští ve svém městě vidět zvučné celky Evropy, měli by svěřenci Leona Vlemmingse začít pořádně makat.

"Musíme hrábnout. Ztrácíme čtyři pozice na Evropu, není to hodně, ale pokud vezmu naše výkony z podzimu a měly by se opakovat, byla by to hodně dlouhá cesta. Doufejme, že se vzpamatujeme a začneme vyhrávat," řekl Leon Vlemmings.

"Dále tu jsou fanoušci. Přece fotbal se hraje pro diváky a ti jsou momentálně zklamaní. Musíme vyhrávat hlavně pro ně," dodal.

Vlemmingsovi budou chybět Ron Vlaar, Tim Vincken, Kevin Wattamaleo, Jonathan de Guzman, Kermit Erasmus a Serginho Greene. Těšit se může akorát z uzdravení dvojice Denny Landzaat a Jon Dahl Tomasson, přesto však tito dva do utkání nejspíše nezasáhnou.

Na druhé straně stojí svěřenci Andriese Jonkera. Ten je přesvědčen, že právě zápas s Feyenoordem odstartuje lepší časy pro Willem II. Poslední zápas totiž prohrál na půdě zatím sestupujícího De Graafshapu v poměru 0:1.

"Feyenoord je pod tlakem. Podle mého nebudou na hru soustředění a budou dělat chyby. Někdo by řekl, že mohou být spíše více motivováni, ale já mezi ně nepatřím," řekl Jonker.

"Feyenoord je podle mého zatím zklamáním soutěže. Věřím, že i my se postaráme o cenný skalp nad tímto velkým týmem," dodal Jonker, jemuž budou chybět Boy Deul a Danny Schenkel.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - NEC Nijmegen  (neděle 12:30)
Dalším zápasem 19. kola bude duel mezi aktuálně sedmnáctým celkem soutěže Vitesse a hosty z Nijmegenu, kteří hájí osmou příčku.

Domácí nevstoupili do roku 2009 nijak zvlášť dobře. Minulé kolo totiž prohráli na půdě FC Twente v poměru 2:1 a zkomplikovali si hned na úvod jarní části boje o záchranu.

"Hrát na chvostu tabulky není nikde lehké. Nejde o to, že jsme nízko v tabulce. Jde o to, že to hráči cítí a jsou pod tlakem. Máme ještě hodně času, ale ten se každým kolem krátí," řekl domácí trenér Theo Bos.

"Utkání proti NEC je vždy doprovázeno silnou kulisou z řad fanoušků. Je to derby, ve kterém se neznají přátelé. Bude to velice těžké a tvrdé utkání," dodal. Bosovi budou chybět zranění Santi Kolk, Ricky van Wolfswinkel, Mark Otten, Rutger Worm a Collins John.

Na druhé straně stojí NEC Nijmegen. Ten hájí osmou pozici a stále bojuje o pohárovou Evropu. "Nezáleží na tom, že je Vitesse na druhém konci tabulky. Zápas začíná za stavu 0:0 a i oni mohou vyhrát. Rozhodně budou mít patřičnou motivaci. Proto si musíme dát v zápase pozor a nesmíme nic podcenit," řekl hostující trenér Jhonny van Beukering.

"Emoce budou na obou stranách. Jsem sám zvědavý, jak budou fanoušci domácích brát mě. Můj odchod z Vitesse je již minulostí, proto doufám, že se nedočkám útoků na mojí osobu," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Utrecht - Sparta Rotterdam  (neděle 14:30)
Další sobotní zápas holandské Eredivisie nás zavede na půdu domácího Utrechtu, který přivítá Spartu Rotterdam.

Poslední zapas domácích skončil řekněme překvapivou remízou na půdě Bredy, kde zápas skončil v poměru 1:1. Utrecht aktuálně hájí devátou pozici a k pohárové Evropě nemá daleko.

"Musíme na ně doslova vlétnout, hrát ostře a rychle. Pokud se nám povede začátek věřím, že vyhrajeme. Jsme fyzicky lépe připraveni a máme na to naplno bodovat," řekl domácí kouč Ton du Chatinier.

"Sparta hraje výborně na svém stadionu. Venkovní utkání jí však často nevychází. Samozřejmě jí nesmíme v tomto ohledu podcenit a musíme hrát již od úvodního hvizdu. Jedině tak můžeme vyhrát," řekl obránce Utrechtu Tim Cornelisse.

Sparta Rotterdam, která ve středu odehrála svůj zápas v KNVB Beker, měla pouze dva dny na odpočinek. Proto trenér Foeke Booy v pohárovém zápase šetřil některé opory. To se projevilo i na výsledku. Po prohře s NEC Nijmegen 1:2 tak Sparta vypadla už ve 4. kole.

"Jsme na Utrecht připraveni. Měli jsme sice velice krátkou dobu na rehabilitaci, ale podle mého to hráči zvládli výborně. Věřím, že utkání vyhrajeme. Jsem o tom docela i přesvědčen," hlásí před utkáním sebevědomě trenér Sparty Booy.

Ten bude postrádat řadu hráčů. Edwin van Bueren, Karim Touzani, Harald Wapenaar, Dele Adeleye a Charles Dissels budou chybět kvůli zraněním.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.75 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Druhý Ajax Amsterdam přijede v 19. kole nahánět vedoucí Alkmaar do Groningenu, na stadion Euroborg. Domácí mají velice špatnou bilanci, když v posledních sedmi zápasech vyhráli jen jednou a tudíž je Ajax s pěti vyhranými zápasy v řadě považován za favorita.

Ajax ztrácí na první Alkmaar tři body a kouč Marco van Basten varuje, že pokud se na něj chce Ajax dotáhnout, nesmí zaváhat. "Bude to složité utkání. Groningen má fyzicky silné mužstvo. V posledních letech tu měl Ajax vždy problémy vyhrát. Pokud ale chceme pomýšlet na titul, musíme tu zvítězit."

Ajaxu by však mohla plány zkřížit rozsáhlá marodka, která amsterdamský klub trápí. Zranění jsou totiž Eyong Enoh, Daley Blind, Jan-Arie van der Heijden, Mitchell Donald a Ismail Aissati a nenastoupí ani vykartovaný Dario Cvitanich. Otazníky visely také nad startem Jana Vertonghena, jenž si při tréninku přivodil menší zranění, ale pravděpodobně nastoupí.

Groingen momentálně nyní příliš v dobrém rozpoložení, především kvůli posledním výsledkům. Nejprve přišla ligová remíza na hřišti Sparty Rotterdam a v týdnu vypadnutí z KNVB Bekeru po penaltovém rozstřelu s celkem Bredy. "Máme před sebou těžký víkend," uvědomuje si kouč Ron Jans.

"Posledním výkonem se Spartou jsme byli zklamáni. Doufám, že podobný výkon už letos neuvidím. Poté jsme sehráli povedený zápas s Bredou a je škoda, že jsme zápas nezlomili v prodloužení. Vypadnou však po 18 penaltách není žádný ostuda, ačkoliv jsme si zasloužili vyhrát. Nemáme ale čas smutnit. Musíme všem ukázat, že se přes tato zklamání dokážeme dostat a proti Ajaxu odevzdat vše."

V groningenském dresu by si mohl svůj debut odbýt dánský útočník Nicklas Pedersen, jenž přišel z Nordsjaellandu. Mimo hru jsou však zranění Sepp de Roover, Jeroen Veldmate, Brian van Loo a Martijn Meerdink.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.75 - 3.40 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heracles Almelo - FC Twente  (neděle 14:30)
Třetí Twente stále prohání vedoucí dvojici a v 19. kole zajíždí do Almela, kde se střetne s Heraclesem. Ten již tři zápasy čeká na vítězství. Twente má pro změnu jistotu, že nemůže v tabulce klesnout a ani postoupit.

Kouč Twente Steve McClaren věří, že se jeho svěřencům podaří Heracles porazit, ačkoliv ví, že doma je Heracles silný. Vždyť zde letos prohrál jen jednou, a to s Ajaxem. "Pro každý tým je velice těžké hrát v Almelu. Již kolikrát to Heracles to ukázal. Heracles - Twente je obvykle velice speciální zápas."

Anglický kouč, jenž má ve své první sezoně v Nizozemsku s Twente stále šanci na titul, bude již moci použít brazilského obránce Douglase, jenž se zotavil ze zranění.

Trenér Heracles Gert Heerkes by rád již konečně proti Twente uspěl, protože doposud se mu ještě celek z Enschede nepodařilo porazit. Heerkes doufá, že domácím pomůže především vyprodaný Polman Stadium. Domácí mají k dispozici kromě zraněného Bridjiho s Steurem kompletní kádr.

"Očekávám otevřenou partii. Twente hraje dobrý fotbal a my nikdy nezalézáme do své ulity. Doufám, že ukážeme, že doma jsme jen těžko k poražení," prohlásil Heerkes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.20 - 3.60 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Volendam - ADO Den Haag  (neděle 14:30)
V dalším utkání holandské Eredivisie přivítá nováček soutěže Volendam dalšího nováčka a to ADO Den Haag.

Poslední zápas Volendamu vyšel přesně tak, jak si všichni v tomto klubu přáli. Utkání 4. kola KNVB Beker proti Excelsioru dokázali svěřenci Franse Adelaara vstřelit tři branky a svého soupeře výhrou 3:0 z poháru vyřadili.

Volendam hájí poslední pozici se ziskem pouhých 11 bodů. Podle trenéra domácích je utkání proti Den Haagu klíčovým v boji o záchranu.

"Pokud nechceme ztratit kontakt s týmy před námi, musíme vyhrát. Podle mého je toto utkání proti ADO klíčové. Důležitou roli bude hrát i domácí prostředí a já věřím, že nás fanoušci budou hnát za víězstvím," řekl Adelaar.

Den Haag vstoupil do roku 2009 remízou 2:2 s Heraclesem Alemelo. Utkání, ve kterém nováček nebyl rozhodně outsiderem, naznačilo hostujícímu trenérovi hodně herních možností a také ukázalo všem, jakže to v Den Haagu myslí s nejvyšší holandskou soutěží. Poté se měl střetnou v poháru s FC Twente. Zápas byl bohužel pro ADO odložen a tak nemohli hosté srovnat na dálku formu se svým dalším soupeřem.

"Těšili jsme se na zápas proti Twente. Bohužel se zápas nekonal a my jsme odpočívali. Nehledejme v tom však nic negativního, ale spíše naopak. Naši zranění hráči si mohli více odpočinout a do utkání s Volendamem dají mnohem více sil," řekl hostující trenér Andre Wetzel.

Ten bude postrádat dvoci Richard Knopper a Jurij Cornelissem, které zmohla chřipka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar18142239:1144
2.AFC Ajax18132345:1941
3.FC Twente18114335:1737
4.SC Heerenveen1895439:3832
5.PSV Eindhoven1894531:1831
6.NAC Breda1893627:2630
7.FC Groningen1883737:2527
8.NEC Nijmegen1875627:2226
9.FC Utrecht1875624:2226
10.Willem II1873824:2724
11.Heracles Almelo1856719:2821
12.Feyenoord Rotterdam1854931:2919
13.Sparta Rotterdam1854931:4219
14.ADO Den Haag18441021:2816
15.BV De Graafschap18441013:3416
16.Roda JC1836922:3515
17.SBV Vitesse1836916:3215
18.FC Volendam18321319:4711

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
terry

Povinná výhra Alkmaaru.

Reagovat
smazaný uživatel

Povinná výhra Ajaxu. Alkmaar zpátky do poloviny tabulky tam kam patřil a patří!

Reagovat
One-Real

Reagovat
Tomanatura

1, 2, 2, 2.

U Bredy to zřejmě moc zajímavé nebude, marodka se plní, forma se nedostavuje a PSV je pořád PSV. A navíc, oni se budou chtít pomstít za podzim, takže moc růžově to nevypadá. Ale věřím v body

Reagovat
fantomas

Zajímavé kolo, doufám, že se k nákému zápasu dostanu.

Reagovat
One-Real

Śobota bude patřit domácím!

Reagovat
smazaný uživatel

s vyjímkou AZ to bude nulička.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele