Nizozemská Eredivisie - souhrn 16. kola

19.12.2008, 22:41, aktualizováno 21.12.2008, 16:33
Komentáře a souhrny
Ajax vyhrál v De Graafschapu 6:0 a znovu stáhl náskok vedoucího Alkmaaru na tři body. Drží se i Twente a vyhrálo rovněž PSV. Rodu rozprášil Groningen, Breda porazila Vitesse a Sparta si nečekaně hladce poradila s Heerenveenem. Doma ztratil Nijmegen, Heraclesu nepomohla ani trefa Schulmeistera...

AZ Alkmaar - FC Utrecht 2:0

19.12.2008 20:45

Góly: 8. Mounir El Hamdaoui, 90+3. Demy De Zeeuw

Góly Mounira El Hamdaouiho a Demyho De Zeeuwa rozhodly o vítězství Alkmaaru 2:0 nad Utrechtem. El Hamdaoui zařídil domácím vedení už po osmi minutách hry a v nastavení druhé půle ještě pečetil vítězství Alkmaaru De Zeeuw.

Vedoucí tým Eredivisie, Alkmaar, díky výhře nad Utrechtem odskočil na čele tabulky už o šest bodů před Ajax, který svůj zápas hraje až v neděli. Domácí šli do vedení velice brzy. V osmé minutě našel De Zeeuw El Hamdaouiho, který překonal Vorma střelou do pravého rohu brány.

Alkmaar se ujal vedení a svého soupeře do žádných větších šancí nepouštěl. Naopak ještě v první půli si mohl zajistit dvougólové vedení, Ari však v zakončení zklamal a gólman Vorm míč chytil. O minutu později obránce Keller chyboval, ale Ari mířil jen nad bránu.

Hosté se probudili až ve druhé půli, ve velké šanci ale Cziommer mířil jen nad bránu Alkmaaru. O chvíli později se do šance dostal Martens, dvougólové vedení ale Alkmaaru svojí nepřesnou střelou nezařídil. Vyrovnat mohl Uiterloo, Romero ale skvěle zakročil. V posledních chvílích hry měl vyrovnání na kopačce Cziommer, jeho vlastní spoluhráč George ale míč tečoval mimo bránu. Místo toho, o minutu později, zvýšil De Zeeuw přesnou střelou pod nohama gólmana vedení Alkmaaru na konečných 2:0.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - SC Heerenveen 4:1

20.12.2008 18:45

Góly: 51. Erik Falkenburg, 57. Arne Slot, 69. Rydell Poepon, 85. Yuri Rose - 53. Gerald Sibon

Heerenveenu se po utkání v pohárové Evropě nevydařilo ani vystoupení na domácí scéně a prohrál v Rotterdamu s tamní Spartou drtivě 4:1.

Začátek utkání připomínal spíše šachovou partii, kdy ani jeden z celků nechtěl udělat chybu a dát tak soupeři možnost ke skórování. První větší šanci mohli diváci na Sparta Stadion Het Kasteel vidět až po půl hodině hry.

Paulo Henrique se po získání míče rychle uvolnil, nebylo mu to však k ničemu platné. Svou zbrklostí svou střelu uspěchal a brankář domácích Harald Wapenaar neměl žádnou práci. Hra začala mít ten pravý spád až ve druhé půli, přesněji už na jejím začátku. Běžela 51. minuta a do brankové příležitosti se po rohovém kopu Joeye Godeeho dostal Erik Falkenburg, který poslal Spartu do vedení.

Hosté však nešli do kolen a dvě minuty nato se vrhli do útoku. Gerald Sibon si zpracoval míč ve vzdálenosti 25 metrů a nekompromisní ranou překonal Wapenaara. Heerenveen se z vyrovnání však nemohl dlouho radovat. Chybu v rozehrávce hostující obrany využil Arne Slot a patřičně trestal. V 57. minutě se tedy skóre měnilo během šesti minut už potřetí. Z další branky se mohli domácí radovat v 69. minutě. Hostujícího brankáře Briana Vandenbussche tentokrát překonal Rydell Poepon, který si nejvýše naskočil na volný přímý kop. Konečnou podobu výsledku dal čtyři minuty před koncem Yuri Rose. Ten si pohrál s Popovem v hostující obraně a zakončil.

Více informací k zápasu

NAC Breda - SBV Vitesse 2:0

20.12.2008 19:45

Góly: 47. Joonas Kolkka, 48. Anthony Lurling

V zápase 16. kola holandské Eredivisie potvrdila domácí Breda roli favorita a brala tři body po vítězství nad hostujícím Vitesse.

Začátek utkání patřil favoritovi. V 7. minutě si vypracoval slibnou příležitost Anthony Lurling. Pronikl do vápna a svou střelou usiloval o prostřelení hostujícího Pieta Velthuizena, to se mu nepodařilo a tak zůstal stav stále 0:0.

Regovat na to mohlo právě Vitesse, když se ve 33. minutě do dobré pozice dostal Ricky van Wolfswinkel. Jeho střela překonala Jelleho ten Rouwelaara, avšak rozhodčí branku neuznali. Podle jejich mínění míč nepřešel brankovou čáru celým objemem a obránce Patrick Mtiliga svého brankáře na čáře nahradil skvěle.

Druhý poločas patřil jednoznačně domácím. Dvě minuty po nástupu se Breda pustila do drtivého náporu, kterého využil Joonas Kolkka k otevření brankového účtu. Svou střelu poslal do levého dolního rohu Velthuizenovi svatyně, ten proti jeho ráně neměl žádnou šanci.

Minutu na to domácí pokračovali ve svém tažení za vítězstvím. Edwin De Graf poslal balon přímo na Czabera Fehera. Ten okamžitě našel nabíhajícího Lurlinga, který v pádu Velthuizena překonal a zvýšil vedení domácích o dvě branky.

Běžela 52. minuty, když Van Wolfswinkel neudržel nervy na uzdě a po faulu na Fehera viděl druhou žlutou kartu v zápase a musel jít předčasně do sprch.

Vitesse se mohlo v samotném závěru radovat alespoň z čestné branky, proti byl však Kolkka, který nahradil již překonaného ten Rouwelaara a střelu Civarda Sprockela odvrátil.

Domácí splnili roli favorita a po výhře 2:0 berou všechny tři body.

Více informací k zápasu

Roda JC - FC Groningen 2:5

20.12.2008 20:45

Góly: 46. Andreas Granqvist (vl.), 73. Jeanvion Yulu-Matondo - 3. Marcus Berg, 50. Marcus Berg (pen.), 55. Marcus Berg, 59. Marcus Berg (pen.), 86. Femi

Groningen ukončil nelichotivou sérii čtyři porážek v řadě, když si dokázal poradit se sestupem ohroženou Rodou. Hrdinou zápasu se stal Marcus Berg, který vsítil hned čtyři branky.

Groningen navíc ukončil sérii neporazitelnosti, kterou držela Roda od angažování kouče Van Veldhovena. Posunul se tak již na šestou příčku, Roda zůstává patnáctá.

První gól zápasu přišel již po třech minutách, další následovaly až po změně stran. Nejdříve se nešťastně trefil hostující Granqvist do vlastní branky a vyrovnal tak stav na 1:1. Poté ale úřadoval Marcus Berg. Ten dokázal během deseti minut nasázet hned tři branky a Groningen rázem vedl 4:1. za hosty snižoval dvacet minut před koncem Yulu-Matondo, poslední slovo ale měli opět hosté. Poslední branka zápasu přišla v 86. minutě, blýskl se Ajilore.

Hosté nastoupili do zápasu velice svižně a z gólu se mohli radovat již po necelých 150 sekundách. Garciův roh dopadl až ke kanonýrovi Bergovi, který nekompromisní hlavičkou překonal gólmana Castra a poslal svůj tým do jednobrankového vedení. Berg mohl zvýšit skóre těsně před poločasovým hvizdem, jeho střelu ale dokázal tentokrát gólman Castro s pomocí obránce Pa-Modou Kaha zneškodnit.

Po změně stran se ke slovu dostali i domácí. Linssen nacentroval do pokutového území Groningenu, jehož defenziva působila mírně chaoticky. Míč nakonec skončil za zády hostujícího gólmana, míč si do vlastní sítě srazil obránce Granqvist. Groningen se ale po chvíli opět ujal vedení. Rozhodčí nařídil penaltu za faul Kaha na Ajilora, k pokutovému kopu se postavil Marcus Berg a nekompromisně zvýšil na 2:0. O pět minut později se už Berg mohl radovat z hattricku. Lovre ho poslal do samostatného úniku, v němž si švédský zabiják poradil naprosto s přehledem - míč poslal nad skládajícím se Castrem. Marcus Berg ukončil své skvělé gólové představení v 59. minutě, když se podruhé postavil k pokutovému puntíku. Sudí tentokrát penaltu nařídil kvůli hře rukou De Fauwa. Ani tentokrát se švédský mladík nemýlil a mohl se tak radovat ze svého čtvrtého gólu v zápase.

17 minut před koncem se domácím podařilo alespoň trochu upravit skóre. Hlavou se prosadil Matondo a snížil na rozdíl dvou branek. Hosté se ale obdrženou brankou nenechali rozhodit a čtyři minuty před koncem upravil na konečných 5:2 Ajilore. Ten se dokázal prosadit z dorážky.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - ADO Den Haag 0:0

21.12.2008 12:30

Góly: -

Další utkání 16. kola nás zavedlo na Stadion de Goffert v Nijmegenu, kde domácí NEC změřilo síly s hostujím ADO Den Haag.

Do utkání vstoupil lépe hostující celek. Ten se mohl ujmout vedení už po pouhých sedmi minutách hry zásluhou přímého kopu Aleksandara Rankovice, bohužel pro něj se skóre neměnilo.

O sedm minut později se ADO dostalo znovu do výborné příležitosti. Richard Knopper si narazil s Ahmedem Ammán a prověřil Gabora Babose v domácí brance. Ten byl však připraven a střelu bez problémů pokryl.

Nijmegen se do větší šance dostal až v 26. minutě. Moestafa El Kabir zavelel k útoku a po pravé straně utekl všem svým pronásledovatelům. Útěk před soupeři se mu povedl, horší to však bylo se zakončením. Na jeho střelu si do posledního momentu počkal hostující Robert Zwinkels a jeho ránu zneškodnil.

Zwinkels se blýsknul i o pár minut později, kdy parádně kopnutý přímý kop El Kabira vytáhl na roh.

Návštěvníci se další větší šance dočkali až ve druhém poločase, přesněji až po hodině hry, kdy si na centrovaný balon naběhl hostující Karim Soltani. Jeho zakončení nedopadlo přesně podle jeho představ.

Domácí se poté odhodlali bojovat o plný počet bodů. V 63. minutě vyvezl balon Bas Sibum a namířil si to rovnou na branku Den Haagu. Jeho střela již překonala Zwinkelsa, avšak v cestě jeho brance stála tyč.

Zwinkels poté vychytal i střelu, kterou vyslal Lasse Schone, a tak se po bezbrankové remíze musely oba celky spokojit pouze s bodem.

Více informací k zápasu

BV De Graafschap - AFC Ajax 0:6

21.12.2008 12:30

Góly: 9. Darío Cvitanich, 11. Miralem Sulejmani, 53. Luis Suárez (pen.), 62. Luis Suárez, 66. Urby Emanuelson, 70. Darío Cvitanich

De Graafschap potvrdil proti Ajaxu tvrzení, že neumí na celky ze špice tabulky a doma drtivě podlehl 0:6.

Hned od začátku utkání bylo jasné, kdo bude diktovat tempo hry. Diváci se pohodlně usadili a hned v 9. minutě mohli vidět první změnu skóre. Na roh Sulejmaniho si nevýše naskočil Dario Cvitanich a právě on zařídil první branku zápasu.

Na tu druhou nemuselo obecenstvo čekat dlouho. O dvě minuty později se míče zmocnil aktivní Miralem Sulejmani a tvrdou ranou překonal domácího Erika Heijbloka.

Tvrdý nástup Ajaxu po druhé vstřelené brance ustal a zdálo se, jako kdyby gigant šetřil síly. Druhý poločas však toto tvrzení vyvrátil a hned od zahajovacího hvizdu se amsterodamští do svého soupeře znovu zakousli. Pomohla tomu i 35. minuta a v ní červená karta pro Volmera.

Běžela 53. minuta a proti domácím byla odpískána penalta. Na tu se postavil hostující Luis Suárez a s přehledem poslal Ajax do tříbrankového vedení.

Suárez dal o sobě znovu vědět v 62. minutě. Bruno Silva si zpracoval balon a našel svého spoluhráče na milimetr přesně. Ten se s ničím nerozpakoval a bez větších problému přidal do střelecké listiny svůj druhý zásah v zápase.

Ale ani to hostům nestačilo. Urby Emanuelson využil chyby v domácí obraně a ranou z 25 metrů zvyšoval už na 0:5. Debakl byl dokonán a domácí se nedokázali dostal do žádné sebemenší šance.

Aby toho nebylo málo, své druhé branky se dočkal i střelec té první. Cvitanich se postaral o otevření brankového účtu a také o jeho zakončení. Po přímém kopu Sulejmaniho znovu zafungovala spolupráce mezi těmito dvěma hráči a stav byl už 0:6.

Díky drtivému vítězství si Ajax zlepšil chuť, zvýšil sebevědomí a hlavně stáhl náskok AZ opět na tři body.

Více informací k zápasu

FC Twente - Willem II 2:0

21.12.2008 14:30

Góly: 33. Douglas, 68. Blaise N'Kufo

Twente napravilo drtivou porážku z Poháru UEFA a v domácí soutěži si připsalo důležité tři body, když porazilo Willem II Tilburg. O branky domácích se postarali Douglas Franco a Blaise N'Kufo.

Blaise N'Kufo mohl poslat tým z Enschede do vedení hned v úvodu, ale na Arnautovičův centr ještě nestihl přesně zareagovat a hlavičkoval mimo. Po osmi minutách pálil Kenneth Perez, ale ani on mezi tři tyče nemířil. Stejný hráč byl mnohem blíže branky ve 23. minutě, když zahrával trestný kop a nastřelil břevno. Willem II se nezmohl na odpor, a tak nebylo divu, že se Twente ujalo ve 34. minutě vedení. Další trestný kop zahrával Perez a tentokrát našel Douglase, jenž ovšem hlavičkoval do břevna. Brazilský obránce ale dostal druhou šanci, když se k němu míč odrazil a tentokrát se už nemýlil.

Tilburský celek nekladl naprosto žádný odpor a takřka celý zápas se hrálo jen na jednu branku. Pár minut po přestávce mohl na 2:0 zvýšit Arnautovič, ale povedenou akci mu zastavil brankář Aerts. V 68. minutě mohl dokonat zkázu hostů Arjan Swinkels, když si málem vstřelil vlastní gól. Rozhodující branka nakonec přišla z následného rohového kopu, po němž se radoval N'Kufo a rozhodl o konečném výsledku.

Více informací k zápasu

FC Volendam - Heracles Almelo 3:1

21.12.2008 14:30

Góly: 26. Dominique van Dijk, 73. Dominique van Dijk, 91. Melvin Platje - 89. Vojtěch Schulmeister

Dominique van Dijk byl hlavním strůjcem vítězství posledního Volendamu, jenž zejména díky jeho dvěma přesným zásahům porazil Heracles Almelo. Konečnou podobu výsledku nakonec stanovili Melvin Patje a za hosty se trefil Vojtěch Schulmeister.

Domácí Volendam vévodil prvnímu dějství a po dvanácti minutách mohl jít zásluhou Bernarda Hofstedeho do vedení, ale branku z větší vzdálenosti nakonec minul. Kras Stadium vybuchl radostí ve 26. minutě, když Volendamu zajistil vedení Van Dijk. Heracles mohl rychle odpovědět, ale střela Rickyho van der Bergha skončila nad brankou.

Druhý poločas začal poněkud pomaleji a na první šanci si diváci museli počkat čtvrthodiny. Do ní se dostal střídající Bas Dost v dresu hostí, když jeho hlavičku z brankové čáry vykopával Gerry Koning. V 73. minutě to vypadalo, že je rozhodnuto, když druhou branku vstřelil Van Dijk. V posledních minutách ale zápasu vdechl nový náboj český hráč ve službách Heraclesu Vojtěch Schulmeister. Volendam ale ještě stihl znovu navýšit vedení díky Platjeho brance a o výhru se již bát nemusel.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Feyenoord Rotterdam 1:0

21.12.2008 14:30

Góly: 78. Ibrahim Afellay

Parádní volej Ibrahima Afellaye ze závěru zápasu zajistil PSV vítězství nad Feyenoordem Rotterdam. Hosté z Rotterdamu sice podali houževnatý výkon, ale na domácího obhájce titulu to nakonec nestačilo.

PSV začal lépe a hned v prvních minutách měl několik slibných šancí. Ta největší z nich přišla ve 12. minutě. Affelayova rána se ale mezi tři tyče nevešla. O pět minut později opět pálil Affelay, ale ještě předtím zahodil dobrou příležitost hostující Roy Makaay.

Krátce po přestávce se už skóre mohlo měnit, jenomže branka Balazse Dzsudzsaka nebyla uznána. Domácí záložník totiž fauloval jednoho ze soupeřových obránců. Poté to vypadalo, že se utkání pomalu otáčí ve prospěch Feyenoordu, ale branka ne a ne přijít. Přitom šance byly. Kanonýr Makaay ovšem znovu zklamal. Vše deset minut před koncem potrestal Ibrahim Affelay, jenž svou osmou brankou rozhodl o vítězství PSV.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar16122236:1138
2.AFC Ajax16112338:1735
3.FC Twente16103333:1633
4.PSV Eindhoven1692530:1729
5.NAC Breda1692525:2229
6.FC Groningen1682634:2126
7.NEC Nijmegen1675425:1726
8.SC Heerenveen1675433:3526
9.FC Utrecht1664620:2022
10.Willem II1663721:2421
11.Heracles Almelo1654717:2619
12.Sparta Rotterdam1653828:3818
13.Feyenoord Rotterdam1644827:2516
14.ADO Den Haag1643919:2315
15.Roda JC1635820:3114
16.SBV Vitesse1626812:2912
17.BV De Graafschap16331012:3412
18.FC Volendam16321118:4211

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (30)

Přidat komentář
One-Real

Alkmaaaaar ..

Takhle hrají šampioni! .

Reagovat
božský John

koukals na Jablonec nebo co? ..jinak smekám...

Reagovat
One-Real

Na Jablonec ne, jinak jsem rád, že se konečně trefil i někdo jiný, než Ari, musíme tu střeleckou potenci rozložit mezi více hráčů...

Reagovat
smazaný uživatel

ja myslim ze potence je rozlozena dobre, vzdyt El Ham je nejlepsi strelec ligy

Reagovat
One-Real

Jj, ale posledních pár kol, mu to tam tolik jako Arimu nepadalo .

Reagovat
smazaný uživatel

a jeste vic ji rozlozime az se vrati Dembele. Pak ale nastane problem - koho postavit do utoku...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jen tak dál.

Reagovat
Arne

AZ

Fakt hrají moc pěkně, když ne Ajax nebo Feyenoord, tak aspoň tihle by mohli konečně zastavit PSV.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
One-Real

Reagovat
Tomanatura

Breda, Breda, Breda. Teď už prostě musíme

Reagovat
smazaný uživatel

fascinuje me ze AZ dokaze PORAD vyhravat i pres takovy absence

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
fantomas

Reagovat
stas87

toto kolo bolo fakt podarene nie len ze vyhrala breda ale aj AZ a dostat stvorku na sparte?hnus takto pohare nebudu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Co se divíš?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak že dá Ajax Graafschapu rovnou kanára jsem nečekal...

Reagovat
Tomanatura

Podle posledích výsledků je to celkem "nečekané", to je pravda. Ajax se potřebuje pořádně sehrát, pak bude dávat takové kanáry všem.(kromě Bredy, ta ho dá)

Reagovat
smazaný uživatel

zda sa ze Ajaxu nebude Huntelaar chybat az tak ako sa predpokladalo

Reagovat
Tomanatura

V to nepředpokládal skoro nikdo...

Reagovat
smazaný uživatel

mam na mysli tzv. odbornikov

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Samozřejmě.

Reagovat
terry

Důležité, aby teď Twente vyhrálo. Jinak ztratí kontakt.

Reagovat
smazaný uživatel

Volendam tusil sem ze se rybari jeste o zachranu poperou...naopak Almelo jde podle predpokladu dolu...

Reagovat
smazaný uživatel

hop hop PSV

Reagovat
One-Real

a kdo má nejlepší poměr vstřelených:obdržených branek? +25 mluví za vše

Reagovat
smazaný uživatel

PSV letos vyhraje ligu, jestli neodejde Amrabat a Afellay

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele