Nizozemská Eredivisie - preview 16. kola

19.12.2008, 09:01, aktualizováno 21.12.2008, 08:35
Previews
Lídrem Eredivisie je zatím Alkmaar, v neděli se mu budou chtít přiblížit Ajax a Twente. Účastníci poháru UEFA hrají na hřišti De Graafschap respektive doma proti Tilburgu. Šlágrem kola je souboj Eindhovenu s Feyenoordem, ale letos se ani jednomu týmu zdaleka nedaří podle představ. Nijmegen hostí Haag, Volendam přivítá Heracles.
AZ Alkmaar - FC Utrecht  (pátek 20:45)
Alkmaar vede nizozemskou ligu a pokud porazí Utrecht dostane se do šestibodového trháku,i když prozatím jen provizorně. Ajax a Twente dohrávají své zápasy o víkendu.

Přesto si kouč Alkmaaru Louis van Gaal nemyslí, že by hráči cítili nějaký tlak. "Je to krásné a milé, že vedeme ligu. Není důvod cítit nějaký tlak," řekl van Gaal. "Do konce ligy ale ještě zbývá spousta zápasů a pokud si někdo myslí, že jsme favoritem v boji o titul, pak s ním musím nesouhlasit," dodal.

Van Gaalovi bude chybět znovu hned několik opor Hector Moreno a Jeremain Lens mají problémy s kotníkem, Moussa Dembele a Gijs Luirink laborují s koleny, David Mendes da Silva je nemocný a Deny de Zeeuw nebude hrát kvůli kartám. Lépe už je na tom Kew Jaliens, kterého trápil stehenní sval. S největší pravděpodobností ještě ale dnes nenastoupí. Nejistý je také start Mounira El Hamdaouiho s Arim.

Willem van Hanegem, kouč Utrechtu vysekl soupeři poklonu. "AZ má skutečně velmi dobrý tým. Nesmíme mu dovolit hrát jeho hru a musíme se vyvarovat chyb," předkládá bývalý vynikající fotbalista recept na soupeře. Simon Cziommer, který je v Utrechtu na hostování právě z Alkmaaru, nejspíš nenastoupí kvůli bolavému kolenu. Nejistý je také start Michaela Silberbauera, jehož trápí kotník. Van Hanegem nemůže navíc jistojistě počítat s Ali Boussabounem a Gregoorem van Dijkem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.60 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Rotterdam - SC Heerenveen  (sobota 18:45)
V 16 kole holandské Eredivisie přivítá domácí Sparta Rotterdam ambiciózní celek z Heerenveenu.

Heerenveen hájí aktuálně pátou příčku v tabulce a rozhodně pomýšlí na lepší umístění. Poslední zápas hostů sice skončil debaklem na půdě Portsmouthu, když v zápase Poháru UEFA prohráli v poměru 0:3, přesto však Trond Sollied počítá na půdě Sparty s dobrým výsledkem.

"Pokud chceme hrát Ligu mistrů, musíme začít hrát precizněji. Dále však musíme něco investovat, teď mluvím o kvalitních nákupech posil. Potřebujeme hráče, kteří zvládnout odehrát celých 90 minut naplno, potřebujeme fyzicky silné hráče," řekl Sollied.

Hostujícího trenéra trápí četná zranění po utkání v pohárové Evropě. Mezi chybějícími na zápas proti Spartě je Michel Breuer, který má problémy s tříslem. Dále pak Roy Beerens, toho trápí kolenní šlacha a Christian Grindheim, ten pro změnu laboruje s kotníkem stejně jako Danijel Pranjic. Geert Arend-Roorda se také v nominaci neobjeví a to díky zranění kolene.

Na druhé straně Sparta Rotterdam. Tým, který v minulém kole podlehl na půdě Heraclesu 1:2 a v předminulém si dokonce přivezl výprask 2:6 od Twente.

"Vyhrát proti Heerenveenu není nemožné. Víme, že je papírovým favoritem, ale my můžeme překvapit. Věřím, že máme šanci," řekl trenér domácích Foeke Booy.

Toho může těšit návrat Sandera van Gessela do středu obrany. Naopak mu bude chybět hned šestice hráčů - Karim Touzani, Maciej Wilusz, Charles Dissels, Edwin van Bueren, Kim Jaggy a Floribert N'Galula.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.35 - 3.45 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NAC Breda - SBV Vitesse  (sobota 19:45)
V dalším utkání 16. kola Eredivisie uvidíme souboj mezi Bredou, která hájí šestou pozici, a aktuálně šestnáctým SBV Vitesse.

Přestože je mezi oběma týmy velká mezera v tabulce, nenechává domácí trenér Robert Maaskant nic v náhodě.

"Vitesse je kvalitní tým a my máme důvod k tomu se ho obávat. Měli sice vážné problémy, kvůli kterým se teď nacházejí u dna tabulky, to ale neznamená jejich slabost. Krize vždycky končí a nikdo neví, jestli to nebude právě tuto sobotu," řekl Maaskant.

Tomu budou v utkání chybět Kees Kwakman, Martijn Reuser, Tommie van de Leegte a Kurt Elshot.

Na druhé straně i přesto, že se celek nachází na 16. pozici, panuje v týmu optimismus. "Náš problém je v tom, že tým není stabilní. Prakticky každé kolo hrajeme v jiné sestavě a to není dobré. Proto musíme pracovat mnohem tvrději a já věřím, že nám to přinese patřičné ovoce," řekl Hans Westerhof, hostující trenér.

Do zápasu proti Bredě v barvách Vitesse nenastoupí Nicky Hofs, místo kterého bude hrát znovu Niklas Tarvajarvi. To si vyžádá i další změny. Alexander Bittner začne na lavičce a do sestavy se vrací po svém zranění Santi Kolk. Kolk bude hrát na pozici Hofse, předním nastoupí Tarvajarvi. Zbytek sestavy by měl být totožný jako minulý týden proti PSV.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.75 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - FC Groningen  (sobota 20:45)
Groningenu se v posledních zápasech nedařilo a klesá tabulkou dolů. Tým kouče Rona Janse bude chtít propad zastavit v utkání proti Rodě JC, týmu bojujícímu v letošní sezóně o udržení se v nejvyšší lize.

Pod novým koučem Bramem Van Veldhovenem neprohrála Roda už tři zápasy v řadě a prohře se vyhnula i v poslední kole remízou 1:1 v Den Haagu. "V našich posledních zápasech jsme se velice zlepšili. Díky naší dobré organizaci hry, kontrole balónu a nadšení jsme dokázali držet soupeře pod nátlakem a nepouštěli jsme je do šancí," řekl kouč Van Veldhoven.

"Nicméně jsou věci, které ještě můžeme vylepšit. Hodně obtížná je úspěšnost v zakončení, ta se musí zlepšit. Ačkoliv jsme měli šance, kdybychom je proměnili, brali by jsme tři body. Nedívám se na poslední zápas jako na dva ztracené body. Soustředím se na postup, který jsme jako tým udělali," prohlásil Van Veldhoven. Za Rodu o víkendu nenastoupí kvůli zranění van Tornhout a Lachambre, Gommans je suspendovaný.

Groningen po dobrém vstupu do sezóny poněkud přibrzdil a z posledních čtyř zápasů si neodnesl ani bod. V minulém kole prohrál Groningen na vlastním hřišti 1:4 s Twente. Trenér Ron Jans však slibuje, že se jeho tým znovu zlepší a dostane se do formy ze začátku sezóny.

"V našem tréninku za poslední týden jsem moc rád viděl, že každý ukazoval vůli k tomu, abychom se naladili na pozitivní vlnu. Je škoda, že máme v týmu některá zranění, ale vím, že s každým dobrým výsledkem se budeme cítit lépe," řekl Ron Jans. Hosté do zápasu nastoupí bez suspendovaných Meerdinka a Powela. Kvůli zranění jsou mimo hru de Roover a Levčenko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.40 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NEC Nijmegen - ADO Den Haag  (neděle 12:30)
V dalším zápase 16. kola holandské Eredivisie přivítá domácí NEC Nijmegen hostující celek ADO Den Haag.

Minulý zápas domácího týmu potěšil všechny, co mají s Nijmegenem něco společného. Výhra v Poháru UEFA na domácí půdě v poměru 2:0 nad italským Udinese zaručila skromnému klubu postup ze základní skupiny a tak se Nijmegen může těšit na boje v pohárové Evropě i na jaře.

"ADO je velice dobrý tým, nezáleží na tom, na jakém místě v tabulce se nachází, přesto vám dokáže udělat ze zápasu peklo. Čeká nás složité utkání," řekl přesvědčivě Mario Been, trenér domácího Nijmegenu.

Ten udělal v sestavě pouze jednu změnu. Saidiho Ntibazonkizana nahradí Moestafa El Kabir, který se osvědčil v zápase proti již zmiňovanému Udinese.

Na druhé straně v táboře ADO panuje spíše nervózní atmosféra. "Nemůžeme počítat s tím, že bude NEC unaven po zápase v Poháru UEFA, naopak. Řekl bych, že je vítězství nabudilo a budou ještě silnější. Pokud chceme pomýšlet na dobrý výsledek, musíme se vyvarovat vlastních chyb a hrát zodpovědně," varoval hostující trenér Andre Wetzel.

Tomu v zápase bude chybět zraněný Kai van Hese.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
BV De Graafschap - AFC Ajax  (neděle 12:30)
Další nedělní utkání 16. kola Eredivisie nás zavede na hřiště De Graafshapu, který hostí giganta - Ajax.

Ajax několikrát v sezoně již zaváhal, a tak se zatím beznadějně pokouší dohnat svého soupeře na špici z Alkmaaru. AZ své utkání hrál již v pátek, potvrdil roli favorita a vyhrál lehce 2:0. Ajax své utkání hraje v neděli a pokud chce uvažovat o lehčím boji o ligový primát, musí zvítězit.

Bude mu v tom bránit početná marodka. Hned desítka hráčů nebude moci zasáhnout do utkání a bojovat o cenné body. Maarten Stekelenburg, Jan-Arie van der Heijden, Donald Mitchell, Ismail Aissati, Rasmus Lindgren, Dennis Gentenaar, Jeffrey Sarpong a Thomas Vermaelen.

Na druhé straně by se rád domácí konečně zbavili štítku týmu, který neumí na celky ze špice. Loni Ajax deklasoval De Graafschap 8:1. Podle slov domácího trenéra je tohle dostatečná motivace.

"Chci konečně vidět utkání, kde nebudeme prohrávat 3:0 po prvních 30 minutách. Naše výsledky nejsou lichotivé, nesmíme je opakovat za žádnou cenu. Pokud se vyvarujeme špatnému začátku, můžeme pomýšlet na výsledek, který by nás mohl potěšit," prohlásil Henk van Stee, trenér domácích.

Tomu bude chybět Resit Schuurman, který má chřipku. Na druhou stranu se do sestavy vrací Stephan Keller, který se ze své nemoci uzdravil.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.75 - 4.15 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - Willem II  (neděle 14:30)
Twente hostí v předposledním letošním kole Utrecht a pokud bude chtít udržet kontakt s prvním Alkmaarem, musí zvítězit nad Tilburkem. Alkmaar má totiž nyní na čele náskok šesti bodů, ale svůj zápas má již odehrán. Twente je aktuálně třetí a ztrácí ještě o dva body více.

Trenér Twente Steve McClaren žádá odpověď na debakl v Poháru UEFA, který Twente utrpělo ve čtvrtečním duelu s Paris St Germain. Holandský celek prohrál vysoko 4:0 a přišel o první místo ve skupině. McClaren byl výkon hluboce zklamán a nyní chce, aby Twente vše napravilo v zápase s Utrechtem.

"Zápasem v Paříži jsme zklamáni, ale hráčům jsem již řekl, že chci, aby to napravili. V lize jsme na dobré pozici a chceme si ji udržet," sdělil novinářům McClaren. Twente přivítá mužstvo Willema II z Tilburgu, které má za sebou šňůru tří porážek.

Trenér Andreas Jonker ale rozhodně nemá poraženeckou náladu. Jeho tým se totiž po dobrém startu do sezony stále drží v první desítce. "Na tým není vyvíjen žádný tlak, ačkoliv jsme v posledních zápasech nebodovali. Naše pozice v tabulce je dobrá."

Hostům bude chybět Boy Deul. Otazníky visí nad starty Rense van Eijdena, Dannyho Schenkela a Mehmeta Akguna. Twente zraněné nemá a již bude moci pravděpodobně počítat s trojicí N'Kufo, Elia, Perez.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.25 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Volendam - Heracles Almelo  (neděle 14:30)
Tento duel asi nezávislého diváka zrovna nezaujme, přesto v něm půjde o mnoho. Jasný outsider a neúspěšný nováček z Volendamu narazí na 11. Heracles Almelo, a tudíž můžeme očekávat tuhou bitvu o každý metr hrací plochy.

Od svého postupu mezi holandskou smetánku vyhráli oranžoví jen dvakrát z patnácti pokusů, to je skutečně tristní vizitka. Stále jsou vcelku suverénně nejhorším týmem Eredivisie, když na předposlední příčku ztrácí čtyři body, přesto je první venkovní bod z minulého týdne musel značně povzbudit. Svěřenci Franse Adelaara v posledním kole uhráli bezbrankovou remízu v Utrechtu a jejich nadřízený nyní věří, že jim tento úspěch dodal potřebnou odvahu.

"Dodalo to hráčům sebevědomí, které potřebovali," odtuší. "Již jsme hráli párkrát velmi dobře doma, ale je krásné být odměněn též za výkony ve venkovních zápasech. Můžeme vidět, jak se hráči každým utkáním zlepšují," neskrývá nadšení někdejší fotbalista právě Utrechtu.

Jeho mužstvo teď čelí soupeři, který je o celých sedm příček a devět bodů nad ním. "Hrají na této úrovni o něco déle jak my, čili neznervózní tak snadno jako my. Mají zkušený tým s několika šikovnými fotbalisty," charakterizuje soupeře, jehož pronásleduje mizerná statistika obdržených gólů na hřištích soupeřů (průměr 2,3 branky na zápas). Almelo jde do nedělního klání rovněž povzbuzeno minulým výsledkem, když letos popáté zvítězilo, a to poměrem 2:1 nad Spartou. Venku však svěřenci Gerta Heerkese ještě na plný bodový zisk čekají a lehčího soupeře si pro pokoření tohoto prokletí nemohli přát.

"Jsme na tento souboj připraveni. Volendam uhrál doma mnoho bodů a dokáže znepříjemnit život komukoliv. Očekávám tuhou bitvu, ale věřím v dobrý výsledek," nepodceňuje trpaslíka 43letý kouč. Tomu hodně přitěžují neubývající zranění jeho hráčů. S třísly má problémy hned kvarteto borců (Fredderus, Steur, Overtoom, Martens) bolavé koleno zase nepustí do hry Bridjiho s Quansahem. Čech Bajer je pro změnu suspendovaný.

To Heerkesův protějšek nemůže počítat akorát se službami van Zaanena a Narsingha, zatímco Jack Tuyp se pravděpodobně stihne dát do pořádku, a to natolik, že by mohl zaujmout i místo v základní sestavě.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Obhájce titulu PSV Eindhoven hostí v 16. kole Feyenoord Rotterdam a jestli chce ještě pomýšlet na titul, musí vyhrát. Vždyť už nyní ztrácí na vedoucí Alkmaar, který má o zápas víc, 12 bodů.

Trenér Feyenoordu Gertjan Verbeek věří, že jeho tým nyní čeká jiný PSV Eindhoven než ten, který poslední čtyři roky vládl Eredivisii. PSV se letos nedaří a je až šestý. V posledních čtyřech zápasech je ale neporaženo a na domácím Philips Stadium navíc až na jeden zápas vše vyhrálo, a proto Verbeek vybízí k pozoru.

"Samozřejmě, že hrát proti loňskému PSV bylo mnohem těžší než proti tomu dnešnímu. Pořád je to ale dobrý tým a já si myslím, že stále mají šanci na titul," prohlásil Verbeek, jehož tým neustále sužuje početná marodka. Mimo jsou Jon Dahl Tomasson, Ron Vlaar, Tim Vincken, Tim de Cler, Danny Buijs, Michael Mols, Denny Landzaat, Jonathan de Guzman, Kevin Hofland a Serginho Greene. Vrátit by se již měl kapitán Giovanni van Bronckhorst a také Diego Biseswar.

PSV budou chybět Carlos Salcido a Jan Kromkamp, zatímco Reimond Manco řeší v Peru rodinné problémy. Nejistý start je také u Edisona Mendeze.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.60 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar15112234:1135
2.AFC Ajax15102332:1732
3.FC Twente1593331:1630
4.PSV Eindhoven1582529:1726
5.SC Heerenveen1575332:3126
6.NAC Breda1582523:2226
7.NEC Nijmegen1574425:1725
8.FC Groningen1572629:1923
9.FC Utrecht1564520:1822
10.Willem II1563621:2221
11.Heracles Almelo1554616:2319
12.Feyenoord Rotterdam1544727:2416
13.Sparta Rotterdam1543824:3715
14.ADO Den Haag1542919:2314
15.Roda JC1535718:2614
16.SBV Vitesse1526712:2712
17.BV De Graafschap1533912:2812
18.FC Volendam15221115:418

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

No vypadá to, že AZ možná bude muset nastoupit s B-týmem, ale snad je i tak zvádnou! Alkmaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar do toho!!!!!!

Reagovat
M11

Utrecht me minule kolo velice zklamal... AZ

Reagovat
smazaný uživatel

AZ vyhraje 2:1

Reagovat
božský John

AZ nevyhraje 2:2

Reagovat
terry

Za stavu 2:2 se opravdu nevyhrává Chybí ti tam čárka..

Reagovat
božský John

A jó

Reagovat
Tomanatura

Utrecht

Reagovat
smazaný uživatel

alkmaar ma skvelu fazonu van Gaala mam tiez rad koli tomu co dokazal v Ajaxe ale aj tak dufam ze tento rok vyhra Ajax

Reagovat
Tomanatura

Amoah v sestavě, jedeme NAC!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele