Nizozemská Eredivisie - souhrn 13. kola

30.11.2008, 16:36
Aktuality
Eindhoven dokázal zremizovat ztracený zápas v Heerenveenu. Twente potvrdilo roli favorita v Haagu a díky výhře se posunulo na čtvrtou příčku. První je po včerejší výhře v Groningenu Alkmaar. Ajax doma ztratil s Utrechtem, Feyenoord veze z Arnhemu jenom bod. Nijmegen zlikvidoval Volandam, Sparta deklasovala Bredu...

FC Groningen - AZ Alkmaar 0:2

28.11.2008 20:45

Góly: 26. David Mendes da Silva, 87. Ari Ferreira

Předehrávka 13. kola nabídla velice atraktivní utkání v podání dvou celků bojujících na špici tabulky a to domácího Groningenu a hostů z Alkmaaru.

Utkání se hrálo ve velice svižném tempu, přineslo dvě branky a první porážku Groningenu na domácí půdě. AZ cestoval na utkání bez mnoha opor, ale přesto dokázali svěřenci Louise van Gaala hrát útočný fotbal. Díky vítězství 2:0, které bylo pro van Gaala jubilejní dvousté vítězství v první lize, se Alkmaar posunul na první příčku a minimálně do zítřka povede holandskou Eredivisie.

Do utkání vstoupili lépe hosté a hned od úvodu diktovali tempo hry. Už v 10. minutě mohl skórovat Ari po volném přímém kopu Bretta Holmana. Ten však trefil pouze zeď a Ari z dorážky jen vyzkoušel pozornost brankáře Luciana da Silvy.

Domácí se v následujících minutách dostali do utkání a ve 20. minutě měli slibnou šanci, když přímý kop Dannyho Holly nebezpečně mířil mezi tři tyče. Brankář AZ Sergio Romero byl ovšem dobře připraven.

O sedm minut později hrozili znovu hosté. Po průniku Stijna Schwarze a jeho křižné přihrávce na volného Davida Mendese Da Silvu se poprvé měnilo skóre. Da Silva nedal svému jmenovci v brance domácích žádnou šanci.

Do druhého poločasu vletěli hosté jako torpéda a hned tlačili domácí do kouta. Zaslouženého zvýšení se dočkali, ale až v 87. minutě, když domácí obránci nechali osamoceného Ariho s míčem na noze v nebezpečné vzdálenosti a ten se z 20 metrů parádní střelou po zemi nemýlil.

Utkání skončilo zaslouženou výhrou AZ 2:0. Druhá Breda teď na něj sice ztrácí tři body, avšak má své utkání 13. kola stále ještě před sebou.

Více informací k zápasu

BV De Graafschap - Roda JC 1:1

29.11.2008 18:45

Góly: 82. Jason Oost - 64. Anouar Hadouir

V souboji dvou týmu ze sestupové zóny mezi BV De Graafschap a hostující Rodou JC jsme mohli sledovat pro oko diváka zajímavý zápas s konečnou remízou 1:1.

Už od začátku zápasu bylo jasné, kdo chce vyhrát. Hosté se okamžitě nahrnuli do útočného pásma. Ovšem první velkou šanci zápasu měli i během tlaku hostů domácí.

Ve druhé minutě se k míči dostal Jason Oost a v souboji jeden na jednoho proti brankáři Bramu Castrovi vyšel naprázdno. Na druhé straně zase zaútočil Jeanvion Yulu-Matondo. Ten se dostal do velice slibné pozice, ale s jeho střelou si Erik Heijblok hájící branku domácích poradil.

Poté se Heijbloka vyzkoušel Anouar Hadouir. S jeho střeleckým pokusem si však domácí brankář znovu poradil. Do konce prvního poločasu se dále nic jiného nestalo. Do toho druhého nastoupili lépe hráči domácího celku. Po hodině hry se do slibné šance dostal Oost, jenže jeho střela z 12 metrů postrádala potřebnou razanci.

Byli to však hosté, kdo se ujal vedení, když v 64. minutě nejvýše vyskočil Anouar Hadouir po rohovém kopu Ruuda Vormera. Domácí však nespadli na kolena a snažili se co nejrychleji vyrovnat. Důkazem toho byla akce Oosta, při které centrovaným balonem hledal Geerta den Oudena. Ten však nedokázal hlavičkovat a vyrovnání se nekonalo.

V 79. minutě se naopak hosté mohli dostat již do dvoubrankového vedení, avšak proti byl brankář Heijblok, který si lehce poradil se střelou Boldiszara Bodora. Tři minuty na to se do solidní šance dostal Oost. Svou šancí tentokrát nepohrdl, dokázal překonat Castra a vyrovnal na konečných 1:1.

Na konci zápasu však mohl vedení na stranu domácích strhnout Jordy Buijs. Jeho přímí kop však Castro lapil. Po tomto zápase se tedy oba celky rozešly smírně 1:1 a získaly po jednom bodu.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - FC Twente 1:2

29.11.2008 19:45

Góly: 76. Leroy Resodihardjo - 9. Theo Janssen, 80. Marko Arnautović

Twente díky brance Marka Arnautoviče ze závěru zápasu porazilo ADO Den Haag a odsoudilo ho k sedmé porážce v řadě. Vítězné brance hostů předcházela první branka Janssena, na níž ve druhém poločase odpovídal domácí Resodilhardjo.

Svěřenci trenéra Steva McClarena první polovině duelu naprosto dominovali, což potvrdili brzkou brankou. V 9. minutě otevřel skóre tečovanou střelou z trestného kopu Theo Janssen. Dalších více než třicet minut prvního dějství se odehrálo v duchu zahozených šancí Twente. Svou šanci nevyužil Kenneth Perez, jehož dělovka se odrazila od břevna a další tři střely během tří minut zlikvidoval brankář Zwinkels. Prověřili ho N'Kufo, Elia i Arnautovič.

Po útočné první pětačtyřicetiminutovce ovšem přišlo ze strany Twente ve druhém poločase menší polevení, což dalo domácím šanci na vyrovnání. Obranná taktika se Twente vymstila třináct minut před koncem, kdy N'Kufo nedokázal odvrátit Bosschaartův volný přímý kop a Resodihardjo srovnal.

Jenomže o pouhé čtyři minuty později se stav opět měnil. Perez poslal přihrávku Arnautovičovi a australský záložník poslal hosty zpět do vedení. Výsledek 1:2 už vydržel až do konce a Twente se tak posunulo mezi nejlepší čtyřku. ADO může v závislosti na dalších výsledcích spadnout až do pásma sestupu.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - Willem II 1:0

29.11.2008 19:45

Góly: 67. Willie Overtoom

Domácí Herakles se v tomto utkání 13. kola Eredivisie vrátil na vítěznou cestu, když porazil papírově lepší Willem II.

V prvním poločase hráli jednoznačně lépe hráči hostujícího celku. Ohledně domácích stojí za zmínku akce Rickyho van den Bergha, který krásně našel Tima Breukerse. Ten se rozhodl pro střelu, s tou však Maikel Aerts počítal a bez problému ji uklidil do své náruče.

Na druhé straně zahrozila střela Saida Ibrahima Kargboa, který po přihrávce Saida Boutahary mířila nebezpečně mezi tři tyče. Připravený Martin Pieckenhagen neměl s jeho pokusem větší problém. Největší šanci prvního poločasu poté měl hostující Mehmet Akgun. Ten však svou šanci z přímého kopu zahodil.

Ve druhé polovině bylo viditelně znát rapidní zvýšení kvality obou mužstev. Avšak ani jeden celek nedokázal své šance proměnit v branku. Do slibné šance se dostal Akgun, jeho střela byla však zblokována. Na druhé straně vystrašil Aertse střílející Willy Overtoom.

O pár minut později, v 67. minutě, získal balon van den Bergh. Pohrál si s bránícím protihráčem a poslal Overtooma do souboje jeden na jednoho z hostující brankářem. Ten svou šanci využil a otevřel skóre ve prospěch domácího Almela.

Hosté pak vrhli všechny své síly do závěrečného náporu. V 77. minutě se mohl Tilburg dočkat vyrovnání, když se ke střele dostal Leonardo Henrique Veloso. Jeho parádní střelu ale Pieckenhagen zastavil na poslední chvíli.

Zápas skončil vítězstvím domácích 1:0 a poskočili na 11. pozici. Hosté zůstávají na 7. místě.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - PSV Eindhoven 2:2

29.11.2008 20:45

Góly: 16. Roy Beerens, 65. Roy Beerens - 81. Danny Koevermans, 86. Stefan Nijland

Skvělý návrat do zápasu zajistil PSV alespoň bod. Domácí byli do prvního obdrženého gólu lepšími, v poslední fázi zápasu však opět doplatili na tristní obranu a sami tak odmítli možnost přeskočit právě tým z Eindhovenu.

Domácí se dostali do vedení v šestnácté minutě. Pranjić našel ve vápně Beerense, kterého neuhlídal Bréchet, a mladý útočník prostřelil brankáře. O vyrovnání se marně snažil Simons, proti brankáři Steppemu neuspěl hned dvakrát. Po půl hodině hry se druhé straně dostal ke střele levačkou Pranjić, mířil však těsně nad branku. Poslední slovo prvního poločasu patřilo hostům, ale Dzsudzsákovu odvrácenou střelu nedokázal mezi tři tyče namířit Nijland.

Po změně stran začali aktivně domácí. Issakson si poradil s Henriquesem i Breuerem, ale v 65. minutě byl podruhé v zápase krátký na Beerensena. Po ose Pranjić-Henriques-Beerensen měl poslední jmenovaný již snadnou úlohu. Rozhodnout utkání mohl Popov, kdyby po centru Sibona hlavičkoval o něco málo níže.

Neproměněná šance mrzela po závěrečné desetiminutovce ještě více. V 81. minutě si naskočil na centr střídajícího Manca Koevermans a hlavičkou vrátil PSV do hry. Vyrovnání na sebe nenechalo dlouho čekat. Po pěti minutách totiž do šance vyslal svým pasem Lazović Nijlanda, který zachoval chladnou hlavu a sám před Steppem mířil přesně.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Feyenoord Rotterdam 1:1

30.11.2008 12:30

Góly: 76. Paul Verhaegh - 3. Roy Makaay

Utkaní, ve kterém byl favoritem spíše hostující celek a měl povinnost odvézt si z Arnhemu všechny tři body, skončilo nerozhodně, a tak se Feyenoord musí spokojit pouze s bodem.

Hosté nastoupili do zápasu jako opravdoví favorité a už ve třetí minutě šli do vedení, když se pošesté v sezóně trefil Roy Makaay a překonal Pieta Velthuizena.

Domácí poté měli dvě dokonalé šance na vyrovnání, respektive na otočení zápasu. Avšak ani jeden z dvojice Santi Kolk a Ricky van Wolfswinkel nedokázal překonal Henka Timmera.

Ve druhém poločase se do slibné příležitosti dostal znovu Kolk, avšak jeho střelu zablokoval vlastní hráč. Otěže zápasu poté převzal rotterdamský celek.

Do dobré příležitosti se po hodině hry dostal po centru Luigiho Bruinse nabíhající Georgino Wijnaldum. Jeho hlavička však postrádala jak razanci, tak i přesnost.

Běžela 77. minuta a do útočného pásma Utrechtu přiletěl nakopnutý balon. Toho se zmocnil Domingues De Souza Claudemir a po kombinaci s Paulem Verhaeghem ho druhý jmenovaný zasunul po své střele do hostující branky.

Ke konci utkání pak přišla veliká příležitost Leroye Fera. Ten svou šanci na vstřelení rozhodující branky zahodil, a tak se hráči hostů museli spokojit pouze s bodem.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - FC Utrecht 1:1

30.11.2008 12:30

Góly: 61. Miralem Sulejmani - 35. Sander Keller

Ajax nedokázal využít příležitost posunout se na druhé místo Eredivisie a doma s Utrechtem ztratil, když pouze remizoval 1:1.

Do utkání překvapivě lépe vstoupili hosté a zdálo se, že Ajax spíše vyčkává na chyby svého protivníka. Ty ovšem nepřicházely, a tak se do konce prvního poločasu hrálo spíše ve středu hřiště.

Trenér domácích Marco van Basten doufal, že se v tomto utkání dostanou jeho svěřenci zpět na vlnu vítězství po prohře 0:2 s Alkmaarem. To mohl naplnit již po sedmi minutách Jan Vertonghen. Jeho přímý kop však skončil nad brankou Michela Vorma. To bylo od domácích však vše.

Deset minut před přestávkou překvapil celou Amsterdam Arenu centr, který vyslal Leroy Georgie. Na ten si nejvýše vyskočil Sander Keller a rázem hosté vedli.

Vyrovnat mohli domácí těsně před odchodem do kabin, avšak střelu Luise Suareze z velmi blízké pozice Vorm chytil.

Ve druhém poločase začali lépe domácí. Jejich honba za vyrovnáním byla znatelná již od prvních minut druhého poločasu. Vlnu radosti vytvořil po skvělé individuální akci Miralem Sulejmani. Ten se uvolnil a utekl směrem na bránu Utrechtu. Se zakončením si nelámal hlavu a po zemi vyrovnal na 1:1.

Ale byl to v závěru Utrecht, kdo mohl vyhrát. Jeho tlaku se však domácí ubránili a zklamaně museli přijmout remízu a zisk pouze jednoho bodu.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - FC Volendam 6:1

30.11.2008 14:30

Góly: 9. Lasse Schöne, 13. Ramon Zomer, 16. Jhonny van Beukering, 38. Saidi Ntibazonkiza, 42. Jhonny van Beukering, 62. Lasse Schöne - 76. Gerson Sheotahul

Do role krutého kata se postavil domácí Nijmegen v zápase 13. kola proti nováčkovi soutěže z Volendamu. Svěřenci Maria Beena rozstříleli soupeře 6:1.

Krutý první poločas zažil Volendam na horké půdě stadionu De Goffert, když už od úvodních minut mohl jen sledovat, jak do jejich sítě padá jeden gól za druhým.

Běžela teprve 9. minuta a Lasse Schone zakroutil svůj přímý kop za záda Jeroena Verhoevena. O pět minut později se brankový stav měnil podruhé. Po Schoneho rohu se trefil přímo z voleje Ramon Zomer.

Domácí pokračovali ve svém drtivém nástupu a v 16. minutě se zblízka trefil Johnny van Beukering. Hosté rozhodně neměli šťastný den.

Přišla 39. minuta a krásná trefa v podání Saidiho Ntibazonkizaho. Ten se trefil po krásné kombinační hře se svým spoluhráčem. Tím však nebyl brankový účet prvního poločasu uzavřen. Absolutně do kolen poslal hosty Nijmegen ve 42. minutě. V tu dobu domácí zvyšovali už na 5:0. Postarali se o to Dani Fernandez a van Beukering, přičemž prvně jmenovaný přihrával a druhý svou druhou brankou v zápase uzavřel první poločas.

Do druhého poločasu nastoupil zdrcený Volendam přece jenom odvážněji. Bohužel jim možnost vstřelit aspoň čestnou branku většinou zmařila výborně hrající domácí obrana. V 64. minutě se skóre měnilo již pošesté. Dobrou přihrávku Rachida Bouaouzana využil Schone a dočkal se také své druhé trefy v utkání.

Poté se zdálo, jako by tento stav utkání domácím stačil. Značně polevili ve svém tempu a hráli spíše zábavný fotbal pro oko diváka. Toho hosté využili a dočkali se alespoň čestné trefy. Ta přišla v 77. minutě zásluhou Gersona Sheotahula. Svou střelou nedal Gaboru Babosovi v domácí brance sebemenší šanci.

Po prohře 6:1 jede nováček domů s řádnou lekcí a stále zůstává na poslední příčce Eredivisie s pouhými sedmi body.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - NAC Breda 4:0

30.11.2008 14:30

Góly: 22. Arne Slot, 29. Rydell Poepon, 42. Rydell Poepon, 66. Kevin Strootman

Velké překvapení přichystali hráči Sparty Rotterdam, když ve 13. kole holandské Eredivisie zničili ambiciózní Bredu.

Papírovým favoritem byli jasně hosté, ale byli to právě domácí, kteří vlétli do utkání ve velkém stylu. Hosté, překvapeni rychlým nástupem Sparty, se zmohli jen na odkopávané balony. Domácí nástup přinesl ve 22. minutě zasloužené ovoce. Po rohovém kopu Kevina Strootmana využil zmatku ve vápně Arne Slot, který se lehce dostal k míči a otevřel brankový účet.

O sedm minut později to již bylo 2:0. O další branku Rotterdamu se postaral Rydell Poepon, když nedal hostujícímu brankáři Jellu ten Rouwelaarovi žádnou šanci. Eduard Duplan tři minuty před přestávkou přenesl hru na Poepona a ten svou druhou brankou v utkání zvyšoval už na 3:0. V tu chvíli byl favorit ten tam a na hřišti existovalo pouze jedno mužstvo - Sparta Rotterdam.

Hosté se mohli vrátit do utkání na začátku druhého poločasu, avšak nabídnutou šanci Joonas Kolkka nevyřešil vůbec dobře a stav utkání se jeho zásluhou neměnil. Naopak na druhé straně se v 67. minutě řítil do dobré šance Strootman. Pohrál si se záložní řadou a ranou z dobrých 30 metrů ukázal Ten Rouwelaarovi, jak se střílí parádní branky.

V tu chvíli byli hosté zralí na ručník. Konec trápení přinesl Bredě až hvizd hlavního rozhodčího. Sparta po parádním výkonu zvítězila 4:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar1392231:1129
2.AFC Ajax1382327:1626
3.NAC Breda1382323:1526
4.FC Twente1373321:1324
5.FC Groningen1372426:1123
6.PSV Eindhoven1371524:1422
7.NEC Nijmegen1364322:1422
8.Willem II1363419:1721
9.SC Heerenveen1355327:3020
10.FC Utrecht1353518:1718
11.Feyenoord Rotterdam1344526:2016
12.Heracles Almelo1344514:2016
13.Sparta Rotterdam1343621:2915
14.SBV Vitesse1325611:2311
15.ADO Den Haag1331914:2210
16.Roda JC1324714:2510
17.BV De Graafschap132389:259
18.FC Volendam13211014:397

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

A zase Ari.

Reagovat
fantomas

Reagovat
terry

Copak? Fandíš Groningenu?

Reagovat
fantomas

Ještě dělej, že to nevíš.

Reagovat
terry

Spíš neuvědomil a nejsem si jistej, zda vím

Reagovat
fantomas

Aha, psal sem to už do diskuze párkrát. Každopádně tolik mě to nemrzí, protože v boji o titul přeju hlavně Alkmaaru.

Reagovat
terry

Důležité vítězství Alkmaaru a odražení dotírajícího Groningenu

Reagovat
smazaný uživatel

kdo tu rikal ze je ted v lize nejlepsi Ajax, kterymu se vyrovna maximalne Breda?

musim rict ze i me samotnyho hodne zaskocilo ze jsme pri zraneni naseho nejlepsiho utocnyho hrace (Dembele, k nemuz se pozdeji pridal Pelle a ted i El Ham) porazili (s malym klopytnutim v Arnehmu) Twente, PSV, Ajax a ted i Groningen venku bez obdrzeny branky... jen tak dal

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
One-Real

Výborně Alkmaar,at žije nejlepší mužstvo v Nizozemsku.

Johne co ty na to?

Reagovat
božský John

nebuď drzej nebo dám do éteru tvou fotku a zdělim všem kolik ti je..

Reagovat
One-Real

Ale když se podívám, jak dnes zatím hraje Breda ..

Reagovat
smazaný uživatel

pri ty bide co predvadi velky tymy je Alkmaar v soucasnosti urcite nejlepsi

Reagovat
stas87

ty vole to snad neni pravda este v 80 minute vedeme 2:0 a nechame si dat na 2:2

Reagovat
smazaný uživatel

- díky Bohu aspoň za ten vydřený bod pro PSV

Reagovat
Tomanatura

Vole co je s tou Bredou?

Reagovat
Marv

Taky nechapu.. 3:0 po pulce to je ostuda nejhorsi je ze je mam na tiketu

Reagovat
$dolar$

Debilove z Ajaxu mi zkazili tiket

Reagovat
smazaný uživatel

super vysledky

cekal jsem ze zacne Breda postupem casu odpadavat, ale ze si na ni smlsne Sparta takovym stylem, to bych teda nikdy nepredpokladal

Reagovat
Tomanatura

Nojo, chybí Amoah.

Reagovat
smazaný uživatel

buh vam zehnej pokud hra celyho tymu stoji a pada na jedinym hraci...

Reagovat
Tomanatura

Bohužel. Stačí se jen podívat na střelce. Ale nutno dodat, že hraje zřejmě celý tým hovno.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele