Nizozemská Eredivisie - souhrn 10. kola

07.11.2008, 22:58, aktualizováno 09.11.2008, 19:31
Komentáře a souhrny
Alkmaar porazil Twente a je i nadále v čele tabulky, stejný počet bodů ale mají i Breda s Ajaxem. Čtvrtý je Groningem, který tak využil zaváhání PSV Eindhoven. Druhou vysokou výhru v řadě zaznamenal Feyenoord. Heerenveen vyhrál v Den Haagu...

BV De Graafschap - NAC Breda 0:2

07.11.2008 20:45

Góly: 78. Matthew Amoah, 90. Matthew Amoah

Jedenáct a půl tisíce diváků viděli na stadionu De Vijverberg velice zajímavý zápas, ve kterém byli nakonec úspěšnější hosté, kteří si do tabulky připisují tři body za výhru 0:2.

Matthew Amoah se stal hrdinou utkání, když svými dvěma brankami rozhodl o výhře Bredy. Ghanskému útočníkovi se to povedlo během posledních šestnácti minut. Díky těmto bodům už NAC ztrácí na čelo jen, kde jsou Alkmaar a Ajax, jen tři body.

Domácí De Graafschap se sice snažil dostat svého soupeře pod tlak, ale to se mu v první půli vůbec nedařilo. Jedinou vážnější šanci měl na svědomí Leon Hese, jeho střela se však neujala.

Ve druhém poločasu už to byl hlavně domácí brankář Erik Heijblok, který musel čelit nájezdům Amoaha. Patnáct minut před koncem zápasu začal tlak hostujícího celku gradovat a ten se také dočkal úvodního góla.

Amoaha vyslala Kolkku, ten mu nacentroval a ghanský forvard otevřel skóre zápasu – 0:1. Poté už to byla jen otázka času, kdy přidá NAC další branku a hlavně, kolik jich ještě celkem bude, domácí totiž kompletně odpadli.

Mattthew Amoah měl stále sil na rozdávání a tak byl i u další vážné akce. Dokázal se totiž dostat přes dva hráče, přihrál Cairovi, který ještě posunul na Van der Leegteho a ten orazítkoval tyč domácí branky.

Rozhodnutí přišlo v závěrečné minutě utkání. Amoah si poradil s Rogierem Meijerem jako by to byl pouhý tréninkový kužel a na zadní tyč zakončil.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - PSV Eindhoven 1:0

08.11.2008 18:45

Góly: 12. Peter Wisgerhof

Peter Wisgerhof se jedinou brankou podílel na tom, že jeho NEC Nijmegen porazil PSV 1:0. Eindhovenskému klubu se v této sezóně moc nedaří, je to další z řady zápasů, kde ztratil body.

Poté co PSV prohrál 0:3 na půdě francouzského Marseille, si hosté dělali naději na body v tomto zápase, ale domácí byli výrazně proti. Vedení se ujali už ve 12. minutě, kdy po rohovém kopu Schoneho prodloužil Sibum a úplně volný Wisgerhof nabídnutou šanci volejem bezproblémově proměnil – 1:0.

PSV měl šanci na vyrovnání už o minutu později, kdy pálil Edison Mendez, ale na jeho střelu byl Gabor Babos připraven a bez problémů ji zlikvidoval. Domácí brankář měl možnost se předvést už o čtyři minuty později, to se snažil zakončovat Dzsudzsak, ale také neúspěšně.

Hosté měli ještě několik brankových příležitostí, ale nedokázali být v zakončení dostatečně důrazní. Proto také převzali ke konci poločasu domácí iniciativu a snažili se vedení ještě zvýšit. Z přímého kopu nebezpečně pálil El Akchaoui, ale Isaksson si poradil, poločas tak skončil 1:0.

Fotbalisté Eindhovenu se na začátku druhé půle snažili dostat svého soupeře pod tlak a donutit ho tak k chybám, pomoci jim k tomu měl i nový muž na hřišti, srbský útočník Danko Lazovič.

Nijmegen se ale pod tlak často nedostával, jelikož hrál velmi rychlý fotbal s minimem ztracených míčů. V záloze hrál skvěle dánský fotbalista Lasse Schön, který vedl většinu akcí domácích.

Do konce zápasu viděli diváci ještě jednu obrovskou příležitost a měl ji právě Lazovič, který mohl PSV zajistit alespoň bod. Při nájezdu na Babose zvolil střelu, která však je proletěla kousek nad břevnem branky domácího strážce. Domácí zvládli i závěřečný nápor a připisují si tak zaslouženě tři body.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - SBV Vitesse 0:0

08.11.2008 19:45

Góly: -

Heracles Almelo ukončil po dvou zápasech čekání na bodový zisk, a to domácí remízou s Vitesse Arnhem. Hosté díky remíze v Almelo poskočili na 13. pozici a nadále pokračují ve svém tažení, když za poslední tři utkání získali sedm bodů.

Utkání začalo velice opatrně a jako první se dostali do brankové příležitostí hráči hostujícího celku, přesněji Ricky van Wolfswinkel, avšak nedokázal prostřelit brankáře Heraclesu Martina Pieckenhagena.

Hosté nadále pokračovali v tlaku a dominovali začátku utkání, když ve 14. minutě zakombinovala dvojice Nicky Hofs a Santi Kolk, avšak ani tentokrát nebyl domácí brankář pokořen. Pieckenhagen se blýskl znovu ve 38. minutě kdy výborně četl hru a ukázal svojí dobrou formu.

Ve stejném tempu pokračovali hosté i ve druhém poločase. Stávající forma obou týmů byla znatelná už na první pohled na hru. Domácí nestíhali hostující hráče museli se ve většině případech spoléhat na Pieckenhagena. Do další velké šance se dostal van Wolfswinkel, ale mohl svou střelu lépe umístit.

Až po hodině utkání přišla i šance pro domácí celek. Na rohový kop Karima Bridjiho si nejvýše naskočil český zástupce z řad Heraclesu Lukáš Bajer. Jeho hlavičku však hlavou z brankové čáry odvrátil pozorný Claudemir.

Ke konci utkání hosté otevřeli hru a šli si pro tři body, ale byli to domácí, kdo hrozil. Brazilec Everton dostal příležitost strhnout body pro domácí. Jeho přímý volný kop z velice příjemné pozice však letěl o něco výš, než by si hráči a fanoušci Heraclesu přáli.

Poté se do velké příležitosti dostal střídající Sebastian Steur. Jeho střelecký pokus našel pouze náruč brankáře Pieta Velthuizena. Oba týmy se tak musely spokojit s bodem a rozešly se smírně po remíze 0:0.

Více informací k zápasu

Willem II - Roda JC 2:1

08.11.2008 20:45

Góly: 27. Said Boutahar, 73. Said Boutahar - 87. Jeanvion Yulu-Matondo

Roda letos porazila jen giganta jménem PSV. To platí i po sobotním večeru, při němž nestačila pro změnu na Tilburg. V jeho dresu řádil Boutahar, přičemž na jeho dvě trefy zvládl jen kousek před koncem odpovědět Yulu-Matondo.

Roda pokračuje v mizérii. Za deset kol získali Jonkerovi svěřenci jen šest bodů a nacházejí se momentálně na sestupové 17. příčce. Zato Tilburg poskočil na osmé místo. Přesto outsider odstartoval do utkání směle. Krátce po hvizdu sudího se centru Hadouira ujal Pa-Modou Kah, hlavou však mířil nad. Mehmet Akgun zanedlouho zase umně kroutil svůj pokus k tyči a jen o chlup minul. První opravdovou tutovku zápasu má na svědomí taktéž fotbalista Rody. Cissé ve 21. minutě napřáhl ze střední vzdálenosti a donutil Aertse k bystrému zákroku.

I domácí se čas od času dostávali do koncovky. Krátce před tím, než zacílil přesně, zakončoval Boutahar protiútok ranou těsně vedle tyče. Pak však přišla ona 27. minuta. Záložník s číslem deset se prosadil točenou střelou z přímého kopu. Nutno dodat, že Castro ovšem zřejmě mohl zasáhnout. Nicméně stalo se a do kabin šli spokojenější hráči Tilburgu.

Ti pak také dominovali druhému dějství. V 66. minutě mohl zdvojnásobit vedení domácích Boutahar, který se položil do centru Muhamadua, na Castra si však nepřišel. Vzápětí nepochodil s dorážkou ani sám přihrávající Muhamadu. Za tři minuty byl holandský středopolař s marockými kořeny ještě blíže vstřelení další branky. Ačkoliv Castra zvládl překonat, radovat se však nemohl, neboť si to balon namířil jen do tyče.

Chuť si Boutahar spravil o pár minut později. V 74. minutě Zijler svým sólem vylákal Castra z branky, aby posléze předložil svému spoluhráči lahůdkovou přihrávku do odkryté klece. Hattrick mohl 26letý fotbalista Tilburgu zkompletovat šest minut před koncem. Tentokrát si ale ze standardky na Castra nepřišel. Naopak Yulu Matondo výstavním kouskem ještě vykřesal jiskřičku naděje pro Kerkrade.

Někdejší fotbalista Brugg pronikl po levé straně, uvolnil se do středu a z dobrých 30 metrů parádně vypálil tak, že pravou šibenici soupeřovy svatyně dokonale oprostil od jakýchkoliv pavučin. Ke konci utkání ještě vrhlo hostující mužstvo veškeré síly do útoku. Přes zaváhání Aertse při vyběhnutí na De Jongův centr však Janssen kýžené branky nedocílil.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Twente 3:0

09.11.2008 14:30

Góly: 36. Ari Ferreira, 39. Mounir El Hamdaoui, 58. Ari Ferreira

Alkmaar zaslouženě porazil Twente Enschede a po vítězství 3:0 se opět posunul do čela nizozemské Eredivisie. Již ve 29. minutě se na hřiště dostal střídající Ari a nakonec se odvděčil dvěma brankami. Třetí mezi ně vměstnal Mounir El Hamdaoui.

Na hráčích Twente se možná podepsala únava z utkání Poháru UEFA a hned po třech minutách musel hosty zachraňovat brankář Sander Boschker, když pálil Graziano Pelle. Po jedenácti minutách zahrozilo také Twente, ale slibnou Stamovu střelu z trestného kopu odvrátil Moisander. Ronnie Stam o chvilku později vymyslel gólovou přihrávku, kterou nevyužil Blaise N'Kufo.

Neproměněných šancí nakonec svěřenci trenéra McClarena mohli litovat ve 36. minutě, kdy se po centru Maartena Martense prosadil Ari a poslal AZ do vedení. Alkmaar ale nenechal soupeře příliš dlouho čekat a druhou ránu mu zasadil za další čtyři minuty. Z hranice vápna přesně pálil El Hamdaoui.

Alkmaar mohl o vítězství rozhodnout hned v úvodu druhého poločasu, ale tentokrát ještě David Mendes Da Silva trefil tyč. Dorážet mohl Ari, ale také on zklamal. Ari ovšem vše napravil v 58. minutě, kdy obešel brankáře Boschkera a rozhodl o výhře domácích. Brazilský útočník mohl v závěru zkompletovat hattrick, ale proti byl Boschker.

Více informací k zápasu

FC Groningen - FC Volendam 5:0

09.11.2008 14:30

Góly: 15. Koen van de Laak, 19. Goran Lovre, 22. Petter Andersson, 50. Koen van de Laak, 74. Marcus Berg

Groningen pokračuje v úžasných výkonech v Euroborgu. Tentokrát to odnesl tápající nováček z Volendamu, jenž si ze severu Holandska veze hned pět "banánů". Rozhodnuto bylo velmi brzy, stejně jako si před zápasem přál kouč domácích Ron Jans. Už ve 23. minutě na ukazateli svítilo skóre 3:0.

Groningen doposud vyhrál každé domácí klání a inkasoval jen jedinkrát. Taková bilance platí i po nedělním utkání, stejně jako ta, že Volendam venku ani jednou neskóroval ani nebodoval. Za vítězstvím vykročili zelenobílí rázně. Už v 15. minutě pronikl po pravé straně Stenman, přesně nacentroval na van de Laaka, po jehož boku akorát neúčelně stepoval Meijers, a domácí kanonýr se z deseti metrů nemýlil. Hostitelé ztrojnásobili své vedení ještě během nadcházejících osmi minut.

Nejdříve po dvaceti minutách hry udeřil po centru Berga Lovre, zanedlouho si švédský útočník připsal další asistenci, když sice prováhal správný okamžik pro zakončení, ale ještě včas stačil předat balon Anderssonovi, který už si věděl rady. Po této brance nebylo o vítězi pochyb, a tak domácí poněkud polevili.

Další góly padaly až v druhém dějství a opět výhradně do branky Volendamu. Nejprve pět minut po přestávce Švejdík pronikl po pravé straně a ideálně načasoval pas pro van de Laaka. Ten byl znovu bezchybný. V 70. minutě potom sice ještě Anderssona vychytal Verhoeven, jenže za pět minut našel překrásným dlouhým balonem Sinkoh Berga, jenž se obtočil okolo svého strážce a prostřelil soupeřova golmana.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - FC Utrecht 5:2

09.11.2008 14:30

Góly: 4. Giovanni van Bronckhorst, 27. Diego Biseswar, 30. Diego Biseswar, 89. Karim El Ahmadi, 90. Roy Makaay - 33. Aljé Schut, 56. Mihai Neşu

Stejným výsledkem jako jiný gigant, Ajax AFC, si se svým soupeřem poradil i Feyenoord. Tomu se do cesty postavil Utrecht a už po půl hodině hry prohrával jasně 0:3. Přestože se modrobílí vrátili do hry dvěma brankami, soupeř si výhru v žádném případě nechtěl nechat vzít.

Poněkud senzační výpadek zaznamenala při nedělním odpoledni defenziva Utrechtu, která v minulých třech ligových kolech nepustila ani gól. Už ve čtvrté minutě jí pošramotil renomé povedený přímý kop van Bronckhorsta z dobrých 25 metrů. Aniž by se hosté zmohli na odpověď, už prohrávali o dvě branky. Biseswar ve 28. minutě poslal z pravého křídla nechytatelnou bombu do levého horního růžku soupeřovy klece, kam Vorm nedosáhl. Stejný fotbalista, zrovna když se utkání překulilo do své druhé třetiny, ztrapnil takřka kompletní čtveřici hostujících obránců, aby následně chladnokrevně překonal i Vorma.

Ačkoliv byl v tu chvíli Utrecht pozadu již o tři branky, okamžitě odpověděl. Po odehraných 33 minutách se dostal jako první k dorážce Caluweho střely Schut a hlavou nedal Timmerovi šanci. Krátce po přestávce, v 56. minutě, snížili hosté náskok soupeře dokonce na jediný gól. Ošklivá minela Timmera, jehož rozehrávka na obránce byla až příliš pomalá a krátká, dovolila Nesuovi hladce skórovat.

Modrobílí nebyli daleko od vyrovnání, to by však musel van der Gun mířit o chlup přesněji. Navíc když se utkání chýlilo ke svému konci, Feyenoord zlomil soupeři vaz definitivně. V poslední minutě se El Ahmadi nenechal chytit do ofsajdové pasti a přidal čtvrtý kousek. Aby toho nebylo málo, hned po rozehrávce využil nekoncentrovanosti protestujících soků Makaay a stanovil konečné skóre na 5:2.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Sparta Rotterdam 5:2

09.11.2008 14:30

Góly: 15. Klaas-Jan Huntelaar, 21. Luis Suárez, 41. Evander Sno, 73. Kennedy Bakircioglü, 84. Leonardo - 56. Joshua John, 88. Yuri Rose

Pro Spartu Rotterdam mělo zvednutí se představovat těžký cíl, zvlášť když čelila v tomto kole silnému Ajaxu. Avšak to, že nejstarší profesionální holandský klub podlehne gigantovi rozdílem nejedné třídy, se asi nečekalo.

Fotbalisté Ajaxu nejsou žádní hamouni. Svou kořist si nesobecky rozdělili, neboť se o jasný triumf Ajaxu postarala hned pětice rozličných střelců. "Joden" tak v lize zvítězili popáté v řadě a nyní jsou o skóre druzí. Naopak Sparta tím pádem v posledních třech zápasech dvakrát nebodovala.

Přesto to mohlo dopadnout třeba úplně jinak, kdyby ve třetí minutě Rose dosáhl na centr Strootmana ze standardní situace. Takto však Ajax přebral iniciativu do svých rukou a celý zbytek první půle opanoval. Už v 16. minutě otevřel skóre Huntelaar, když zblízka usměrnil parádní centr Bakircioglua za záda Wapenaarova. Hned za čtyři minuty zdvojnásobil náskok "Godenzonen" Suarez, jehož střela z takových deseti metrů zaplula přímo k pravé tyči soupeřovy svatyně mimo Wapenaarův dosah. Uruguayský forvarda nezahálel a měl prsty též ve třetí brance svého týmu tři minuty před přestávkou. Tehdy si s jeho hlavičkou sice brankář Sparty ještě poradil, na dorážku Sna už ovšem neměl nárok.

Až po přestávce začali Rotterdamští trochu hrát a v 57. minutě slavili zúžení manka. Pokus Popoena z přímého kopu sice skončil na rukavicích Vermeera, Joshua John ale ihned přispěchal s pohotovou dorážkou. Ajax se však nenechal zahanbit a opět u toho byl Suarez. Tentokrát přesně centroval a Bakircioglu hladce hlavou překonal Wapenaara. Stalo se tak v 74. minutě a kousek před závěrečným hvizdem zatížil konto Sparty ještě střídající Leonardo. "Kaastelheeren" se už zmohli akorát na jedinou odpověď v podobě přesné hlavičky Roseho z 87. minuty.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - SC Heerenveen 0:1

09.11.2008 18:30

Góly: 85. Bonaventure Kalou

ADO Den Haag doma podruhé v sezoně padlo. Přitom v dnešním duelu s Heerenveenem to dlouho vypadalo, že utkání skončí bezbrankovou remízou. O vítězství hostů nakonec v posledních minutách rozhodl Bonaventure Kalou.

Heerenveen mohl hned v úvodu dostat velkou příležitost ke skórování, jenomže faul El Moussaouiho na Paula Henrique hlavní sudí neposoudil jako nedovolený a penaltu nenařídil. Henrique poté vymyslel skvělý pas na Miku Vayrynena, jenž šel sám na brankáře Roberta Zwinkelse, ale neuspěl.

Největší šance domácích přišla ve 36. minutě, ale ani Fabio Caracciolo nedokázal míč usměrnit mezi tři tyče.

Do druhého dějství vstoupilo lépe domácí mužstvo, ale braknář Steppe zvítězil v obou minisoubojích, s Hursutem Mericem i Yurim Cornelissem. Jak ale minuty přibývaly, aktivita Haagu se začala vytrácet a iniciativu přebírali hosté. Danijel Pranjič v 65. minutě svým centrem překonal brankáře Zwinkelse, jenže Sibonovo zakončení na poslední chvíli vyrazil obránce Kum.

O pět minut později se opět dostal do šance Gerald Sibon, ale tentokrát centrovaný míč ani netrefil, chybělo pár centimetrů. Nakonec to tam ale Heerenveenu přeci jenom padlo. Čtyři minuty před koncem centroval Pranjič a Kalou hlavičkou rozhodl o osudu utkání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar1071226:1022
2.AFC Ajax1071222:1222
3.NAC Breda1071219:1022
4.FC Groningen1062223:620
5.PSV Eindhoven1060417:818
6.NEC Nijmegen1053215:918
7.FC Twente1052312:1117
8.SC Heerenveen1044222:2016
9.Willem II1043315:1615
10.FC Utrecht1042411:1314
11.Heracles Almelo1034313:1313
12.Feyenoord Rotterdam1032521:1711
13.ADO Den Haag1031612:1610
14.SBV Vitesse102359:179
15.Sparta Rotterdam1022610:268
16.BV De Graafschap102175:187
17.Roda JC101369:216
18.FC Volendam1011810:284

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
Tomanatura

Konečně výsledek. I když zase trápení

Reagovat
stas87

breda bude prva asi len do zajtra...dufam ze sa heerenveen zvedne

Reagovat
stas87

tak ten utrecht mi kruto nevysiel ale nevadi vzhladom k tomu ze som staval o 4 ma to nemrzi

Reagovat
GEGE

Ajax

Reagovat
smazaný uživatel

konecne Feyenoord, snad bude pokracovat ve sbirani bodu

Reagovat
stas87

konecne ze heereneen vyhral dufam ze bude do prvej 5

Reagovat
fantomas

Groningen mi dělá ale ohromnou radost.

Reagovat
smazaný uživatel

AZ super navrat mezi kandidaty na titul zpeceten...kdo by to byl rek kdyz jsme prohrali prvni dva zapasy a ve tretim rada fandu spekulovala nad tim ze by radsi, aby tym prohral s PSV a Van Gaal odesel...to se nekonalo, PSV jsme porazili a prisla tahle skvela serie potesil taky PSV...respektive Nijmegen

Reagovat
fantomas

Mužeš mi trochu poreferovat o tom Arim? Aspon odkud přišel...

Reagovat
smazaný uživatel

hmm Ari prisel loni z Kalmaru, kde se stal myslim nejlepsim strelcem svedsky ligy a zakopal si i za nektery brazilsky vybery...mel nahradit Arveladzeho a Koevermansovu streleckou potenci ale bohuzel se lonska sezona AZ nepovedla a odnesl to i on...letos uz to vypada jinak, jenze s vykonama vzrostla i konkurence, El Ham se roztstrilel, Pelle hraje velmi dobre ackoliv mu to tam zatim nepada a to se zatim nevratil Dembele....dneska dostal sanci kvuli zraneni Pelleho v prubehu hry a vyborne ji zuzitkoval, tak uvidime co Van Gaal se setavou provede priste. Je videt ze strilet umi

Reagovat
smazaný uživatel

tema brazilskejma vyberama myslim mladeznicky reprezentace, tusim ze byl i povolanej do "A" tymu...

Reagovat
fantomas

Díky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele