Nejde mi o zápis do kronik, řekl Mourinho před druhým finále v řadě

19.05.2023, 14:07
Aktuality
José Mourinho (© AFP)

Trenér José Mourinho i ve své druhé sezoně u AS Řím dovedl tým do finále evropského poháru. Po loňském triumfu v Evropské konferenční lize s "Vlky" postoupil přes Leverkusen do finále Evropské ligy. Portugalský kouč řekl, že mu nejde o zápis jména do kronik italského klubu, ale chce pomoci mladým hráčům k růstu a úspěchům.

Římané úvodní semifinále doma vyhráli 1:0 a ve čtvrteční odvetě v Leverkusenu navzdory převaze Bayeru udrželi bezbrankovou remízu. O trofej si zahrají 31. května v Budapešti proti Seville. Šestinásobní vítězové a rekordmani Evropské ligy v semifinále vyřadili Juventus Turín.

"Nestarám se o to, jestli svoje jméno zapíšu do kronik AS Řím. Pomáhám těmto klukům, aby rostli a dosáhli důležitých úspěchů v kariérách," řekl Mourinho v rozhovoru pro televizi Sky Sport.

"Kluci do toho dali maximum. Tento zápas a postup je výsledek jejich práce, zkušeností, taktických dovedností a umění zůstávat v utkáních. Neuvěřitelný tým," ocenil svěřence šedesátiletý trenér, jenž Evropskou ligu (nebo jejího předchůdce Pohár UEFA) vyhrál už v roce 2003 s Portem a o 14 let později s Manchesterem United.

Podle kapitána Lorenza Pellegriniho si Mourinho zaslouží veškerý kredit za současné úspěchy AS Řím. "Je jiný, díky němu si uvědomíte důležitost zápasu. Přijeli jsme sem a každý jasně věděl, co musí udělat," prohlásil italský reprezentační záložník.

"Studujeme soupeře, sledujeme videa, organizujeme svou hru. Hlavně v Evropě můžete vidět, co všechno nám kouč dává. Mourinho je tvůrce tohoto našeho charakteru," doplnil šestadvacetiletý Pellegrini.

Trenér Leverkusenu Xabi Alonso byl na německé mužstvo hrdý. "Jsem zklamaný a smutný, ale nechce se mi plakat. Měli jsme gólové šance. Možná jsme si zasloužili zvítězit, během obou zápasů jsme byli horším týmem jenom 10 minut. Ale velkým rozdílem byl gól v Římě," uvedl španělský kouč.

"Udělali jsme všechno, abychom postoupili do finále. Kluci nechali na hřišti všechno a jsem na ně pyšný. Mám mnoho důvodů k optimismu," dodal Alonso. Ve čtvrtečním utkání poslal v 80. minutě na hřiště českého útočníka Adama Hložka, jeho spoluhráč Patrik Schick je kvůli zranění třísel mimo do konce sezony.

Autor: ČTK

Komentáře (10)

Přidat komentář
Hachim Mastour

My, ľudia so srdcom na správnom mieste, budeme fandiť Rímu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som stavil este pred semi , ze to cele vyhrá Sevilla, takže ja mám jasno

Reagovat
JFT97

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
vceradnesazitra

Snad vyhraje AS ROMA, INTER a FIO !

Reagovat
Rudnevs

Favoriti sú naopak City, Sevilla a West Ham

Reagovat
andycek1

West Ham určite na tom 15. mieste v lige s tým prejavom

Reagovat
LyEX

Jedno sa mu musí nechať ako dokáže zmanipulovať hráčov na vlastnú stranu a ovládať ich, síce to stačí tak na sezónu, dve, ale vie ich vyžmýkať. Čo sa týka taktiky, tak je to deštruktívny hnus od začiatku kariéry, pragmatický, chladný a pre niekoho čo hral futbal nepozerateľný, snáď už ma pred dôchodkom.

Reagovat
king23

Reagovat
risk je zisk

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele