MS 2010 - Jižní Afrika se představuje

07.05.2010, 23:43
Profily, historie
Zaujalo nás
Stalo se dobrým zvykem na eurofotbal.cz představit země konání šampionátů a to jak evropských, tak světových. Po EURO 2004, MS 2006 a EURO 2008, tedy po Portugalsku, Německu, Rakousku a Švýcarsku, je řada na Jižní Africe. Místo našincům poněkud méně známé, ale o to více zajímavé. V deseti pokračováních si přiblížíme co nejvíce pořadetele MS 2010, zemi 3 hlavních měst, s historií delší než 100 tisíc let.

PÁR SLOV NA ÚVOD

Kapské město, Zátoka Nelsona Mandely - Port Elizabeth aneb Alžbětin přístav, Mangaung - Bloemfontein, Johannesburg, Durban, Tshwane - Pretoria, Nelspruit, Rustenburg a Polokwane, tam všude se bude hrát fotbal na světové úrovni. My se postupně pokusíme představit vám každé město, jeho zajímavosti, atrakce, historii, stadion. A jelikož se jedná hlavně o fotbal, také zmíníme zápasy, které se zde budou konat. Startujeme? Jižní Afrika se vám představuje!

Republic of South Africa * Republiek van Suid-Afrika * IRiphabliki yeSewula Afrika * IRiphabliki yaseMzantsi Afrika * IRiphabliki yaseNingizimu Afrika * Rephaboliki ya Afrika-Borwa * Rephaboliki ya Afrika Borwa * Rephaboliki ya Aforika Borwa * IRiphabhulikhi yeNingizimu Afrika * Riphabuḽiki ya Afurika Tshipembe * Riphabliki ra Afrika Dzonga

Ne nadarmo se říká "kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem, tolik životů žiješ". A tak jest li dobře počítám, Jihoafričané žijí 11x! Mluví totiž, oficiálně a ne všichni, afrikáans, anglicky, Ndebele, Sesotho, Sesotho sa leboa, Setsuana, Suazi, Tsonga, Venda, Xhosa a Zulú.


Jihoafrická republika se nachází na tom úplně nejjižnějším kousku kontinentu, kterému říkáme Afrika. Sousedí hned s pěti zeměmi, Namibií, Botswanou, Zimbabwe, Mozambikem a Svazijskem. A aby toho nebylo málo, tak ve svém srdci chová nevlastní dítě! Uprostřed území se nachází Lesoto. Věřte tomu nebo ne, tato republika má hned 3 hlavní města! Pretoria je administrativní, Bloemfontein zase soudní a Kapské město ústavní. Mají v tom pěkný binec, co?

Vlajku mají šestibarevnou a při hodně moc přimhouřených kukadlech se podobá té naší. Státní znak má ve své dolní části nápis !ke e: lxarra llke, což v překladu znamená Spojeni v rozdílnosti! Národní hymnou je Nkosi Sikelel' iAfrika. Jedná se o republiku, pan prezident se jmenuje Jacob Zuma a Británie, jako kolonizátora, se zbavili 31. května roku 1910. Ale jen částečně... Co se velikosti týče, tak na mapě světa se nacházejí na 25. místě, rozloha je 1 219 912 km². V počtu obyvatel se propadají o 4 příčky, "tísní" se jich na tom kousku země 49 320 000 , což znamená 40,4 hlav na km². A jestli se nepletu, tak nás je na každém kilometru 3x více...

HISTORIE

První zprávy o nějakém tom lidském pohybu na jihu Afriky pocházejí z doby před 100 tisíci roky. Jiní živočichové se tu ovšem objevili již pred 3 milióny let. Australopithecus byl asi první, následoval ho Homo habilis, pak Homo ergaster, no a dnes je tam Homo sapiens. Pralesní lidé jsou ti o něco novější a postupem času se proměnili v Hotentoty.

Když se sem o pár let později dostali Evropané, přesněji v roce 1487, a byl to Portugalec Bartolomé Díaz, našli zde směs domorodců pocházejích ze všech koutů Afriky. Převažovaly ovšem kmeny Xhosa a Zulú. První jméno tohoto místa znělo Mys bouřek. Když se tento mořeplavec vrátil do Lisabonu, král Jan II portugalský odmítl tento název a změnil ho na Mys dobré naděje.

V roce 1652 pak Nizozemská východoindická společnost postavila pár domků a dnes se tomu místu říká Kapské město. V roce 1797, při čtvrté anglo-nizozemské válce, to holandská armáda zabalila, vyhlásila bankrot a tak, již jako město, v roce 1806, se dostalo do britského područí a stalo se koloniálním. Ve stejném roce pak britská koruna zastavila obchod s otroky. Významným mezníkem se stal rok 1833, kdy bylo otroctví definitivně zrušeno.

V roce 1830 se evropským přistěhovalcům zachtělo trochu více půdy a tak si ji prostě a jednoduše zabrali. Na sever, na východ, ti z Nizozemska, Flander, Francie a Německa, společně s Brity, začali oplocovat a stavět. To se samozřejmě nelibilo domorodcům a tak tekla krev a pár horkých hlav padlo do prachu země. Jedněm se říkalo Búrové, druhým pak Afrikánci. A stále se jim do toho pletli Xhosa a Zulú. Na čí straně ani snad nemusím psát.

Ale to byly jen takové drobné hospodské šarvátky proti mele, která nastala po objevení naleziště diamantů (1867) a zlata (1886). A ne jednoho! Desítek! Černoušci se tentokráte jen z povzdálí dívali jak si to ta bílá cháska rozdává mezi sebou. Búrové na jedné, Britové na druhé straně. Búrové vyhráli první válku (1880-1881), protože byli chytřejší. Oblékli si uniformy khaki, stejné maskování jako má půda, a nikdo je v přírodě neviděl. Angláni, známí to parádníci, se navlékli do červeného a stali se tak snadnou kořistí pro ostřelovače. Při druhé válce (1899-1902) se nepoučili a znovu mašírovali v červeném. Ale bylo jich o pár tisicovek více. A tak se Búrové spojili s Němci z Jihovýchodní Afriky a svoji půdu uhájili. Postupem času se projevila početní převaha a bylo po všem. 31. května 1910 byla založena Jihoafrická Unie.

V roce 1934 se spojila dvě nejsilnější politická hnutí, Strana jihoafrická a blok Národních stran. Pokus o sjednocení a demokratičtější stát ale skončil se zahájením 2. světové války. Země jako taková se oficiálně přidala na stranu spojenců, ale nacionalisté otevřeně sympatizovali s Hitlerovým Německem. A když Národní strana vyhrála v roce 1948 volby, bylo jasno, jakým směrem se Jižní Afrika bude ubírat. Začal pověstný apartheid. Hlasovat směli pouze běloši, za stejnou práci dostávali vyšší plat, černoši museli bydlet v místech vzdálených od bělošských osídlení, jejich vzdělání bylo omezeno na základní, atd.

Po masakru v Sharpeville, v roce 1960, došlo k referendu, kde se bílá menšina měla vyjádřit k setrvání spojení s Velkou Británii. 52% bylo proti, a tak se Jižní Afrika osamostatnila. Zůstala ovšem členem Commonwealthu až do 31. května 1961, dne kdy byla definitivně vyhlášena nezávislá Jihoafrická republika.

Ale apartheid pokračoval. Trvalo to celých 28 roků než došlo k převratu uvnitř Národní strany, padl prezident Pieter Botha, k moci se dostal Frederik De Klerk a Nelson Mandela, jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu a pozdější nositel Nobelovy ceny míru, opustil po 27 letech vězení. V roce 1993 dostali černoši právo volit a o rok později se uskutečnily první demokratické volby. Prezidentem se stal právě Nelson Mandela a jeho strana se drží u moci do současné doby. Skončila mezinárodní izolace, která mimo jiné znamenala vyloučení z účasti na Olympijských hrách, MS ve fotbale a rugby, přerušení diplomatických styků s většinou zemí světa.

SOUČASNOST

Milióny obyvatel této země žijí i nadále v chudobě. Třídní rozdíly se prohlubují. Export diamantů a zlata stále znamená nejvyšší příjem do státní pokladny. Začíná se zemědělská reforma, 80% půdy se nachází stále v rukou bělošské menšiny. Vláda nutí majitele k prodeji za rozumnou a dostupnou cenu, hrozí vyvlastněním, znárodněním. Mnozí ale mají obavy z následků, zkušenosti existují, sousední Zimbabwe takto zničilo své zemědělství a skončilo na pokraji hladomoru.

Budoucnost je nejasná, nejistá. Obrovská kriminalita, 50 tisíc vražd ročně, nové zákony, které nutí zaměstnavatele rezervovat místa pro obyvatele černé pleti na úkor bělochů, nutí tyto obyvatele opuštět zemi. Za posledních 15 let tak učinilo víc než 1 milión osob. Mnohým se zdá, že vládní strana neumí vládnout, neví si rady...

KRÁTCE

- na území Jihoafrické republiky se nachází na 20 tisíc různých druhů rostlin, což je 10% celosvětového bohatství.
- Bushweld a jeho obyvatelé, lvi, leopardi, kudu, impala, hyeny, nosorožci, žirafy. Bushweld je součástí přírodního bohatství této země, kam patří také Národní park Kruger, Rezervace Mala Mala, Biosfera Waterberg.
- celkem 25% africké ekonomiky má značku Jihoafrická republika
- doly, doly a ještě jednou doly. Zlato, diamanty, platinum, uhlí... Obrovské bohatství.
- 79,6% obyvatelstva je černé pleti. Celkem 10 skupin, nejpočetnější jsou xhosa a zulú. Bělochů, potomci Nizozemců a obyvatel Velké Britanie, je 9,2%, míšenců, kterým se zde říka coloured a jsou potomky búrů a malajských a afrických otroků, se nachází 8,8%.
- katolíci, evangelíci, jsou v převaze, ale jsou zde take islamisté, mormoni, hinduisté, židé. Nesmíme zapomínat na přetrvávající zvyky různých náboženských kultů původních obyvatel.
- AIDS: 20% dospělých, 31% těhotných žen, 1 200 000 sirotků... Co dodat?

OSOBNOSTI

J.R.R. Tolkien - spisovatel, autor díla Pán prstenů
Christian Barnard - lékař, který provedl první transplantaci srdce
Manfred Mann - hudebník a rokový skladatel, zakladatel skupiny Manfred Mann Earh Band
Jody Scheckter - mistr světa v závodech F 1 v roce 1979
Charlize Theron - herečka, nositelka ceny Oscar
Nositelé Nobelovy ceny: Albert John Lutuli, Nelson Mandela, Frederik De Clerk, Desmond Tutu, J.M. Coetzee, Nadine Gordimer, Max Theiler

SPORT

Rasové rozdíly se promítly a promítají také do sportu. Zatímco Afrikaner jsou fanatiky rugby, běloši anglosaští preferují kriket, černoši fandí fotbalu. Národní den sportu se slaví 19. prosince.

Rugby je sportem číslo 1. Národní tým, kterému se přezdívá Springboks (gazely), vyhrál MS v letech 1995 a 2007.

Fotbal byl díky apartheidu v této zemi po dlouhá léta "mimo hru" a vrátil se až 7. června 1992. Sen Nelsona Mandely, pořádat MS v Jihoafrické republice se naplnil při hlasování v roce 2004. Německo v roce 2000 porazilo letošního pořadatele pouze o 1 hlas...

Také kriket je významnou součástí sportovního dění. Světový pohár se zde pořádal v roce 2003, do semifinále se národní tým dostal v letech 1992, 1999, 2007.


A tady se pro dnešek rozloučíme. Snad se ti, kteří mají zájem, dozvěděli něco zajímavého, a ti ostatní to přežili ve zdraví.

Pokračování bude z Kapského města a podíváme se mimo jiné na stadión Green Point, svezeme se lanovkou, vykoupeme v moři, ochutnáme "umngqusho nenyama” a dobrého vína popijeme.

A od druhého dilu začíná velká znalostní a tipovací soutěž!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (150)

Přidat komentář
Didier Drogba

no,zítra si to přečtu

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte někdo která TV stanice bude MS vysílat? Nějak se o tom vůbec nemluví.

Reagovat
smazaný uživatel

ČT2/ČT4

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mickey mouse

Budou všechny zápasy?Doufám že jo

Reagovat
smazaný uživatel

budou všechny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Ty čísla jsou hrozná Jinak alegremu...

Reagovat
fantomas

Ten mužskej má ale přehled! Pff..

Reagovat
smazaný uživatel

Wikipedie ale jinak dobré informace pro ty, co nic nevěděli

Reagovat
smazaný uživatel

Opsáno z wikipedie ? Máš přehled, ale našel jsem to tam přeci jen méně zajímavé ane všechno.

Reagovat
smazaný uživatel

no protože musíš hledat na anglické, česká je úplně na houby...

Reagovat
smazaný uživatel

ale jinak nenapsal jsem, že je to opsáno z wikipedie... samozřejmě podání autora je mnohem zajímavější

Reagovat
alegre

Díky!

Reagovat
smazaný uživatel

ba fantastické

Reagovat
smazaný uživatel

To je fantastický článek,

Národní den sportu se slaví 19. prosince.

- To mám narozeniny, nechcete mi někdo sehnat letenku na oslavy?

Reagovat
fantomas

Mně spíš zarazilo, že my nic takovýho neslavíme. Mám další vizi pro mé prezidentské období...

Reagovat
fantomas

*Mě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, hoď to pak kdyžtak někam do dubna, to myslim nic není, a udělej to tak, aby to vždy připadlo na pracovní den (třeba první pátek po druhém dubnovém čtvrtku)

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Hle, taky mam 19. prosince .

Reagovat
Tsigi

Jen tak mimo http://www.boer.co.za/boerwar/hellkamp.htm pro představu lidí, kteří se tím tolik nezabývají. I Angličani se chovali v historii jak hrozný prasata

Reagovat
smazaný uživatel

Chovali, který národ dobil svět a nebyl při tom malér?

Reagovat
Tsigi

Pořád vidím jisté rozdíly v dobývání území a v pořádání genocidy, ale ani o tom nějak nechci rozvíjet debatu. Jen chci upozornit na okolnosti dle kterých se ta země poté vyvíjela.

Reagovat
alegre

Všichní kolonizátoři se chovali jako okupanti!

Reagovat
smazaný uživatel

Run to the Hills

Reagovat
alegre

I like it funny hill

Reagovat
smazaný uživatel

Španělé v JA, Němci za 2. sv.v., stejně tak Rusové za Napoleona a 2. sv.v., kdy vyhráli válku taktikou spálené země, kdy lidé v oblastech vystěhovávali a kdo tam zůstal, umřel hladem, Italové v Etiopii, kdy decimovali tamní obyvatelstvo vyzbrojené starými puškami chemickými zbraněmi, nálety a bombardováním... Na každou zemi, která vedla výbojnou válku se najde nějaká špína...

Reagovat
alegre

Nezapomenout na USA ve Vietnamu, Iraku, Afghanistanu, vyhlazeni Indiánů, zabrání území Mexiku a násilí na místním obyvatelstvu...

Reagovat
smazaný uživatel

Jak říkám, je to u všech jsou maléry, vyber si mezi zlem a menším zlem....

Reagovat
alegre

Neexistuje, alo je jen jedno!

Reagovat
alegre

zlo, samozřejmě...

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou hloupé kecy - největšího neválečného násilí ve 20. století se dopustilo právě tohle místní obyvatelstvo. Ať už to bylo v Africe, v Asii nebo v Jižní a střední Americe, vždycky se po dekolonizaci začalo vyvražďovat původní obyvatelstvo navzájem.

Reagovat
smazaný uživatel

to sa ti tlaci do hlavy...Usa je agresor

Reagovat
kubys

Blbost...

Reagovat
smazaný uživatel

Je smutné, co jsou lidé zač.

Reagovat
smazaný uživatel

stát Lesotho vypadá jak nějaký rybník v JAR

Reagovat
smazaný uživatel

Já tu zas všem vypálím rybník v té soutěži

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Počtu si až ráno us snídaně, jednim okem tohle, druhym noviny...ale vypadá to pěkně

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak alegre pěknej článek Vyznáš se takhle v těch zemích zběžně nebo jsi vyhledával většinu v různých zdrojích?

Reagovat
alegre

Samozřejmě že jsem většinou čerpal ze zdroju na internetu. O Německu, Švýcarsku a Rakousku jsem psaltaké z vlastní zkušenosti, Portugalsko jsem nenavštívil a do Jižní Afriky nejedu. Ale chce to číst, číst a číst, přidat trochu té "omáčky" a článek je na světě!

Reagovat
fantomas

Ale v tvym podání to fakt vypadá, jak kdybys předtim prožil sedmidenní soustředení mezi domorodci z kmene Zulú...vážně.

Reagovat
alegre

To je právě ta omáčka. Jo a zapomněl jsem na koření!

Reagovat
smazaný uživatel

Jaka je horecka v Hondurasu? Mam v planu jim fandit, klidne muzou pomyslet na postup, ta skupina neni uplne nehratelna

Reagovat
alegre

To si nikdo z áa nedovede představit. Dnes půlka Hondurasu chodila v dresech, mají tady "pátky" pro Honduras.

Reagovat
alegre

No oni si docela věří, ale nevím nevím. Porazili Chile v jednom přáteláku 2:0 a již mají první tutovku. Švýcarsko je pro ně nejslabší z Evropy a tak 6 bodů a postup.

Reagovat
smazaný uživatel

Takze jasna zalezitost, Spanelsko zaskoci z brejku a je to plny pocet

Reagovat
alegre

No říkají tady, že Španělsko se dá porazit jednou z deseti utkání. Hlavně aby prý to vítězné přišlo na MS!

Reagovat
smazaný uživatel

No uz se na ne tesim

Reagovat
smazaný uživatel

nj, tak na (historicky spjaté) Španěly se budou chtít určitě vytáhnout a myslím, že úspěch by byl přednější než postup .. jinak na Chilany určitě nemají, ti mají ze všech latinců asi největší národní hrdost a na své předchůdce(a legendy) Zamorana a Salase určitě opět navážou.. jinak velká škoda neúčasti Hondurasana Costlyho

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak drobnost k historii - Afrikánci a Bůrové jsou jedni a ti samí.

A perlička k 2. sv.v. - Bůrové se přidali na stranu Hitlera a sympatizovali, dokonce byl plánován pokus o převrat, díky ponorkám dostávali slušné množství zbraní, každopádně se jim to nepovedlo a byla obnovena nedůvěra k nim ze strany britské části obyvatelstva.

Reagovat
kubys

Jsou to Búrové, ne Bůrové.

Reagovat
smazaný uživatel

19. a 20. století v JAR jsem měl v oblibě asi před 8mi lety, omlouvám se za chybu, takové podrobnosti si už nepamatuju...

Reagovat
kubys

Tak jako ono jde obecně o přepis, přeci jen by bylo lepší jim říkat Boerové a k tomu si už potom každý Čech udělá asociaci.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel jsem to nečetl v originále a v češtině to bylo Bú(ů?)rové, nejsem si momentálně jistý, jak to tam bylo psáno, v nějakých 13ti letech jsem ještě anglicky nezvládal takový druh knih v cizím jazyku

Reagovat
smazaný uživatel

A ve 13ti jsi zvládal nějaký jiný jakýkoliv druh knih v anglickém jazyku?

Reagovat
smazaný uživatel

Harryho Pottera Ale to mi bylo už 14...

Reagovat
smazaný uživatel

Alegre, pekny clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Musí to být krásná země, nespoutaný divoký kout Afriky. 1/10 celosvětového bohatství rostlin, to musí být nádherná příroda, pro Evropana nevídaná.

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně stálo by to za to vidět. Určitě zážitek na celý život.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a mluvím o přírodě, ne o slumech. To by určitě nestálo za to vidět, a nebo jo stálo, třeba bychom si uvědomili jak se nám v ČR žije zatraceně dobře.

Reagovat
alegre

Já když vidím podmínky v jakých žije 40% lidí tady v Hondurasu, ty šílené státní nemocnice, školy, autobusy, tak bych docelarád ukázal některým Čechům jaký je rozdíl mezi tím "tady a tam". Ale srovnávat nelze, je to opravdu propastný rozdíl.

Reagovat
smazaný uživatel

No a to je pak pěkné na tom, že lidé si přesto umí najít radost, ne? Já si prostě nedokážu představit ty vaše "fotbalové pátky" tady v ČR. No už naše mentalita by nám to prostě nedovolila.

Reagovat
alegre

Je to opravdu až neuvěřitelné. V posledních dnech se zhoršila bezpečnostní situace. Za48 hodin 42 vražd! A lidi se i tak baví... Dnes opravdu v obchodech, bankach, taxikaři, úředníci, studenti, prostě půlka Hondurasu, chodila a chodí v dresech národního týmu!

Reagovat
smazaný uživatel

Před nějakým časem byla v Ostravě výstava fotografií a myslím, že dokonce z JAR, na téma slumy a děti. Nebo tak nějak. A to byl fakt výjev z temného života.

Reagovat
smazaný uživatel

kéž by někdy bylo MS na Madagaskaru.. to by byla teprve krása

Reagovat
kubys

Jinak mezi osobnostmi mohla být nějaká ta hvězda rugby union, přeci jen sport číslo 1 a nevím nakolik doteď uznávají sami Jihoafričané třeba Jodyho.

Reagovat
fantomas

I Radebe tam klidně mohl být.

Reagovat
smazaný uživatel

Úžasný článek

Reagovat
smazaný uživatel

Jo-Wilfried by měl z oficiálního jazyku jistě radost Jinak článek velmi pěkný, zase jsem se dozvěděl spoustu nových věcí

Reagovat
smazaný uživatel

Článok

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně se mi líbí že jste přidali novou položku na " Mistrovství Světa 2010" s originálním odpočtem Tleskám a těším se na čeho všeho se ještě dočkáme

Reagovat
Lorcan

taky

Reagovat
Swarley

výbornej nápad, výbornej článek...dobrá práce

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

V roce 1897, při čtvrté anglo-nizozemské válce, to holandská armáda zabalila, vyhlásila bankrot a tak, již jako město, v roce 1806, se dostalo do britského područí a stalo se koloniálním. // Trochu mi ta data nesedí, nemělo tam být 1797? Jinak moc pěkný článek

Reagovat
alegre

No to jsem tomu dal! Jako číšník v hospodě: stovka sem,stovka tam. Omlouvám se...

Reagovat
smazaný uživatel

Dobré! Už chybí jen soupis mír a proporcí jihoafrických miss

Reagovat
terry

Alegre je zpátkyy!

Reagovat
Usty

Tolkien je odsud? :) paráda:)

Reagovat
herbage

Já jen pokud můžu dodám, že JAR má 6. největší světové zásoby černého uhlí, konkrétně 91 miliard tun a při ročné těžbě 207,3 milionu tun a exportu 63,4 milionu tun patří k hlavním vývozcům kvalitního černého uhlí na světřový trh, což je další významný příjem pro tuto zemi. A na závěr poznámka pro petrografy: "90% místního uhlí se skládá z vitrninitu a semifuzitu, tedy jedná se o méně kvalitní černé uhlí, vhodné spíše pro spalování Zdroj: "Uhlí - zdroje, procesy, užití"

Reagovat
Swarley

nezklamal

Reagovat
herbage

Musím využít jedinečné příležitosti, kdy je to k tématu Škoda že nejede ruská sborná, tam mají největší světové zásoby, ale USA a Austrálie na MS budou

Reagovat
Swarley

to je pravda...redaktoři ti nedávájí moc příležitostí no jsem zvědavej, budu se těšit s čím nás ještě během MS překvapíš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Jenom malá otázečka. Myslíš, že alespoň dva lidé na tomto webu(kromě tebe) ví, co je to vitrninit nebo semifuzit?

Reagovat
smazaný uživatel

Petrografů je tady fůra

Reagovat
smazaný uživatel

asi složení uhlí (co bylo před vznikem uhlí?), díky kterému poznáme kvalitu a vlastnosti daného uhlí?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Charlize Theron a její výkon v The Devil's Advocate

Reagovat
smazaný uživatel

Ve Zrůdě byla skvělá

Reagovat
fantomas

Reagovat
madridcan

Italian Job

Reagovat
smazaný uživatel

tam neukázala kozy...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Reagovat
Arne

Al všecko a všecky kolem zastínil i bez koz, ale stejně...

Reagovat
fantomas

Tak tak...jeho závěrečnej monolog sem si pak přehrával furt do kola asi dvacet minut. Byl sem z toho jak u vytržení.

Reagovat
Arne

To já bych si nejradši přehrával furt dokola celej film už asi rok...

Reagovat
smazaný uživatel

konečně už jsem narazil na to, jak se ten film jmenuje (už dříve jsem ho viděl ,ale zapomněl jsem název)

Reagovat
Shevchenko

Jen tak mimochodem na MS se teměř vůbec netěším, důvodů k tomu mám hned několik, třeba za 1. kvalita posledních dvou MS byla hrozná, to se absolutně nedá srovnávat s ME (což je podle mě nejkvalitnější fotbalový turnaj a ještě k tomu nám to chce UEFA zničit), za 2. Žádný tým, kterému bych opravdu fandil, tedy Česko, Rusko, Turecko, Chorvatsko, Bosna, Ukrajina nebo Egypt, tedy jediný africký tým, který by měl šanci na úspěch. Přát asi budu Slovákům a Slovincům, ale tam to vidím opravdu maximálně s velkou dávkou štěstí na osmifinále, ale pochybuju, Snad by ale Srbsko nemuselo zklamat. U velkých týmu to je ještě horší, Itálie mě narozdil od ligy nijak nebere, k ostatním taky nemám žádný vztah, asi se budu rozhodovat v průběhu turnaje podle předvedené hry, favoritem jsou pro mě Nizozemci. Ale jinak je to tragédie.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas, taky se na to nijak zvlášť netěším, i když z trochu jiných důvodů.. Hodně tam budou chybět všechny ty hvězdy.. A prostě nevidím nic zajímavýho, souboj Francie a Itálie nehrozí, Argentiny a Brazílie taky ne (myšleno tak, že ty souboje sice můžou přjít, ale nebude to tak, jak jsem si přál), Češi tam nejsou, Bosna, Chorvatsko tam není..

Reagovat
Tomanatura

Rozhodně bych s tím nesouhlasil. Třeba MS v Německu dle mého bylo daleko lepší, než ME v Rakousku a Schweizu. Tam jsem viděl zajímavé akorát postupování Rusů, jinak tam nic zajímavého fakt nebylo. Na MS to bylo jiné. Skvělá Ghana, nedobytná Itálie, gólový Argentinci, Zidaneho rozlučka, pravé hvězdy(Ronaldo a spol.).

Na Euru v Portugalsku mě zaujali jen naše zápasy, nic jiného mě tam taky extra nebavilo.

Reagovat
Shevchenko

No tak tady se asi neshodnem. V Německu většina zápasu ve skupinách byla tragická, hlavně ten rozdíl mezi evropských fotbalem a zbytkem světa. Play off hlavně od čtvrfinále byla jedna velká nuda. Ghana sice předváděla dobré výkony, ale stejně se pakovala už v osmifinále od výprasku od Brazilie. Na Mistrovství Evropy prostě není žádný výrazně slabší tým. Když tě zaujalo postupování Rusů, tak výkony Španělska, Nizozemska ve skupině a závěry Turků ne? V Portugalsku to by taky ofenzivní turnaj, který výrazně kazí jen ti Řekové. Ale asi máme jinačí vkus.

Reagovat
Tomanatura

Tak v tom se neshodneme vůbec, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ciao alegre, vítej zpět. Výbornej článek

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek, klobouk dolů. Jinak v JAR byl v lednu táta, konkrétně v Kapském městě, a byl nadšený, taky bych se tam chtěl někdy podívat.

Reagovat
smazaný uživatel

článek výborný, na MS se docela těším, protože sázet na černochy se určitě finančně slušně vyplati....

Reagovat
smazaný uživatel

100. pre vydarené MS 2010

Reagovat
smazaný uživatel

...a postup mojich obľúbencov

Reagovat
smazaný uživatel

No co k tomu dodat... Je to neuvěřitelné, jak si na jejich poměry žijeme dobře a při tom jsme nespokojení kvůli maličkostem a to na tom Jižní Afrika neni nejhůř...

Reagovat
Kepy_FCB

ARGENTINA CHAMPIONS 2010

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom to ne.Budu rád,jak mi z Maradony nebude natahovat ve skupině a ještě si ho užívat až do úplného kone,no to dík.Ale není to jenom o něm,celá Argentina je mi trochu nesympatická,aby někdo neřekl

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda se JAR řítí svou politikou do záhuby. Co jsem tak z doslechu slyšel, je to prý jinak úžasná země. Bohužel sám bych se tam ovšem nikdy nevydal, ta kriminalita je neuvěřitelná... Co ale také čekat od vlády černochů?

Reagovat
smazaný uživatel

1) Úžasná země to je.

2) Kriminalita tam je vysoká, ale zas je to jak kde, a netřeba z toho dělat nějaký horor. Jsou horší.

3) A kdo by jim tam jako měl vládnout? Rasisto

Reagovat
irik

Vládnout mají bílí, vždy na to byli nejlepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
irik

A ne snad?

Reagovat
j_mrazik

Já si to taky myslím, že nebílí neumí a Rusové neumí zacházet s demokracií. Potřebujou nad sebou bič.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebýt potomků evropských kolonizátorů, tak by v JAR v životě žádné mistrovství světa nebylo. Ta země by v žádném případě nebyla natolik rozvinutá a ekonomická silná, aby takovouto akci uspořádala. Sice nevím proč, ale prostě všude kde jsou černí obyvatelé, tak tam je kriminalita na obrovské úrovni. A současná vláda na JAR na místo snahy udržet co nejvíce bílých obyvatel, kteří jsou většinou vzdělaní a mohou té zemi něco dát, tak jde proti nim... Aby nakonec nedopadli jak v Zimbabwe, kde také za každou cenu chtěli zbavit bílé lidi majetku.

Reagovat
smazaný uživatel

Hehe to už budu mít po matuře, takže mě nikdo a nic od televize nedostane těším se, ale už teď mám husí kůži z těch trubek...

Reagovat
smazaný uživatel

kéž by je zakazaly,na atmosféře to nepřidává ani trochu

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel to musíme brát tak, že je to jiný kontinent a jiná kultura.....jim to přijde normální.....nedá se nic dělat, jednou to snad přežijeme.....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Já si chci MS užít, ne to nějak přežít... A tu trubky mi to budou kazit.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si chci zápasy taky užít a užiju si je,i kdyby tam stříleli z děla.Nechápu,jak to někdo může vnímat.

Reagovat
Arne

Já atmosféru na zápase a reakce fanoušků beru jako součást fotbalu, takže to vnímám a spíš nechápu, jak to někdo může nevnímat... Btw. ty vuzely jsem nedávno slyšel poločas, když si je přitáhli trotlové z Hoffenheimu, a stačilo mi to.

Reagovat
smazaný uživatel

já nemyslel je vůbec neslyšet,ale vnímat to tak,že mi to začne vadit a mám po fotbale mi připadá ujeté

Reagovat
Arne

Já neříkám, že budu mít po fotbale, ale ten zážitek mi to prostě zhorší a to hodně.

Reagovat
smazaný uživatel

Holt se s tím budeš muset srovnat

Reagovat
Arne

Na druhou stranu, mám taky maturu a jestli jí udělám, tak mě nerozhodí asi nic...

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě zkoušky na vš....

Reagovat
Arne

Mě na jednu školu už pravděpodobně přijmou, pak zkusím ještě jednu, ale pojedu tam s čistou hlavou... Hlavně tu maturu, ta mě vyvádí z rovnováhy, přijímačky mě nějak nechávají v klidu.

Reagovat
cubinho

Shosholoza!

Reagovat
smazaný uživatel

SLOVENSKO vyhra MS

Reagovat
smazaný uživatel

Pánové mám dělat referát do zeměpisu na téma "Egypt a Jihoafrická republika"... Myslím, že půlku mám už hotovou...

Reagovat
alegre

Napíšu ti číslo mého konta u KB!!!

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Swarley

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak už se to začíná rozjíždět ten "Africkej fotbalovej kolotoč".. kvalitní počtení tenhle článek a už netrpělivě očekávám další ..

Reagovat
smazaný uživatel

... je zajímavý, že všichni ti kolonizátoři postoupili na MS mezi prvími a to dost suveréním způsobem.. Angláni a hlavně Holanďani nedali nikomu žádnou šanci, a docela to vypadá na první historickej titul pro "Tulipány"..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele