MS 2010 - Rustenburg

29.05.2010, 10:39
Profily, historie
Zaujalo nás
Říká se mu město odpočinku. Leží na úbočí pohoří Magaliesberg v Severvýchodní provincii. V blízkosti města se nacházejí dva platinové doly, největší na světě, společně s rafinerií, z které se vyváží 70% veškeré světové produkce. Blízké Sun City s nádherným palácem je hlavní turistickou atrakcí.
Rustenburg

Počet obyvatel: 387 097
Nadmořská výška: 1 500 m n/m
Počasí: subtropické, v zimě se teploty pohybují okolo 16°C, v létě pak dosahují 31°C. Celoročně ideální pro sportování a veškerý pohyb ve volné přírodě.

Historie

Lid bafokeng pochází právě z této oblasti. Bafokeng v překladu znamená svěží, mladistvé, místo. Bafokeng jsou původem z kmene bakwena a na tomto místě se usídlili před více než 200 lety. Jejich současný panovník, 36. v pořadí, je král Leruo Molotlegi.

Město samotné bylo založeno v roce 1851 jako administrativní středisko této oblasti, štědré na úrodnou půdu, která je do dnešních dnů rájem pro pěstování tabáku, ořechů, slunečnic, obilí, kukuřice, citrusových plodů. Ale také k rozsáhlému chovu hovězího dobytka.

Roku 1859 bylo v Rustenburgu založeno Nizozemské reformované náboženství. Zajímavostí jistě je také záznam v pozemkové knize, který říká, že prezident Transvaalské republiky Paul Kruger koupil nedaleko města usedlost o velikosti 5 km².

Mezi prvními obyvateli Rustenburgu bylo hodně přistěhovalců z Indie. Patřila mezi ně také rodina Bhayat, po které byla pojmenována jedna z hlavních ulic jako "Třída Fatima Bhayat". Paní Fatima a její manžel Abubakr Ahmed Bhayat vlastnili železářství, a v době druhé anglo-búrské války dodávali prezidentovi Krugerovi materiál na úvěr. Později jim bylo zaplaceno zlatem...

Současnost

V srdci planiny Bushveld, na úpatí nádherného pohoří Magaliesberg, se nachází město Rustenburg. Nejvyšší bod hor je 1 852 m n/m a celá tato oblast byla strategickým místem při mnoha bitvách na začátku XIX. století.

Provincie je bohatá na různé minerály, zejména naleziště platiny je největším z celé naší planety. Pochopitelně hornictví je hlavním zdrojem příjmu pro obyvatele Rustenburgu.

Jen 30 km je to do nádherného Sun City, turistického místa nejvyšší kategorie, kde se nachází Palác ztraceného města. Další atrakce, které zde návštěvníci najdou? Výlety v balónu, Údolí vln, džungle o velikosti 25 hektarů.

Pouze 40 minut autem a jste v jiném pozemském ráji. Přehrada Hartebeespoort vám nabídne klid, ideální místo pro odpočinek.

Pohoří Magaliesberg
Národní park Pilanesberg

Atrakce

Sun City: uprostřed kráteru sopky na divoké planině stojí turistické centrum světové pověsti. Má svůj vlastní rytmus, srdeční tep, nepodobá se žádnému jinému na celém širém světě. Okolo je ta nejdivočejší divočina, horské štíty, neopakovatelná důstojnost afrického kontinentu.

Údolí vln: ten, kdo přespí v kterémkoliv hotelu Sun City, má zdarma vstup do tohoto atraktivního Parku vodních radovánek. Velké jezero je středobodem tohoto místa a největší atrakcí je systém, který každých 90 vteřin vyrobí vlnu o výšce 180 cm. Odvážlivci se zcela jistě svezou na některém z pěti tobogánů. Ten největší má příznačné jméno, Chrám odvahy. Mladí každého věku se spouštějí do hlubin z výšky 17 metrů, prosviští pod obloukem jednoho z mostů a rychle se ponoří do malého bazénku. Líná řeka je další z oblíbených kratochvílí.

Přírodní rezervace Rustenburg: na západním okraji chráněné krajinné oblasti Magaliesberg, 100 km od Pretorie a Johannesburgu, se nachází tato přírodní krása. Původně byla otevřena na usedlosti Rietvallei, majetku prezidenta Paula Krugera, ale postupem času se rozrostla a dnes má téměř 4 500 hektarů. Strmé horské svahy plné kamenů a stromů, nádherné říčky a potůčky, náhorní plošina, bažiny, vzrostlé rákosí. Toto a mnohem více je opravdovou pastvou pro oči a balzámem na duši.

Národní park Pilanesberg: na jihu Afriky je celá řada národních parků. Čtvrtým v pořadí, co se velikosti týče, je právě ten Pilanesbergský. Měří 55 tisíc hektarů. Jeho historie je zajímavá, ale také smutná. Po dobu tisíců a tisíců roků bylo toto místo vyhledáváno k osídlování. Když v roce 1979 byla tato oblast prohlášena za chráněnou, nikdo nenašel původní obyvatele a divokou zvěř. Velkostatkáři je vyhnali, mnohdy po stovkách ubili...

Golfové hřiště Gary Player: pojmenováno na památku jednoho z nejlepších golfistů této země, je zařazeno mezi nejkvalitnější v Jižní Africe. Ne, je tím nejvyhledávanějším, s největší fámou. Všech 18 jamek je těžkých a vyžaduje od hráčů profesionalitu a značné umění. Od roku 1981 se zde hraje "Turnaj o milión dolarů". Na první pohled je vidět, že celé hřiště je jedna rovina, ale vodní plochy, písečné duny a další umělé překážky znamenají pro hráče peklo uprostřed pozemského ráje.

Sun City - Palác ztraceného města
Sun City - Údolí vln

Kde jíst, pít, tančit, prostě bavit se

Zdá se, že tady si té zábavy moc neužijeme. Ale zdání klame. Sun City je asi místem pro návštěvu bez odmítání a každý si parádně užije nádherný pohled no okolní hory. Ihned po snídani je nejlepší vydat se na cestu do Hartebeesportu, příroda za svitu dopoledního slunce je opravdu úchvatná.

Oběd vám nabídnou v celé řadě populárních restaurací ve městě, z nichž doporučujeme News Café nebo The Fish Inn. Odpolední odpočinek se dá spojit s návštěvou muzea "Paul Kruger Museum", kde poznáme historii této oblasti a dozvíme se, že Rustenburg je třetím nejstarším městem severovýchodu Jižní Afriky.

Noční zábava po africku? Bary a diskotéky již známe víc než dobře. Nebude tedy lepší, zajímavější a romantičtější vyhledat typickou tradiční tavernu, s autentickou gastronomii? Posedět s místním obyvatelstvem, cítit se součástí tohoto světa? Mikes Tavern, Joes Tavern, Luckys Tavern, Ivory Pot, to jsou jen některá z míst, která stojí za návštěvu...

Druhý den můžeme zajet do platinových dolů, podívat se do Predators World nebo pokračovat v poznávání přírodních krás Sun City. To všechno stojí za poznání.

Fotbal

Jediným profesionálním klubem Rustenburgu je Platinum Stars. V sezóně 2008/09 se stal štikou ligy, koupil celou řadu mladých a talentovaných fotbalistů Jižní Afriky, jako například Dillon Shepard, Jabu Pule Mahlangu a Mbulelo "Old John" Mabizela.

Garankuwa United hraje první divizi zvanou Mvela Gold League, stadion se nachází v Mabapone. Ale jsou to zejména stadiony Real Bafokeng a Olimpia Stadium, které využíval národní tým a některé klubové s ním, k sehrání četných utkání.

V roce 1999 se zde poprvé hrálo finále Ligového Poháru, Mamelodi Sundowns vyhráli 2:0 nad Free State Stars. O rok později, v Poháru COSAFA, národní tým Jižní Afriky porazil Mauretánii 4:0.

Stadion

Real Bafokeng, podle lidu stejného jména, má na tribunách místo pro 44 530 diváků. Stadion se nachází 12 kilometrů od středu města. Byl postaven v roce 1999 a po drobných opravách a úpravách předán pořadatelům MS 2010 na začátku tohoto roku. V roce 2001 u příležitosti kvalifikace o postup na MS 2002 zde Jižní Afrika porazila Burkinu Faso 2:1. Celou řadu zápasů zde hrají týmy z jiných částí země, jako například Kaizer Chiefs, Moroka Swallows, Orlando Pirates, Silver Stars, Jomo Cosmos.

Program

Celkem šest utkání se bude hrát na tomto stadionu. Nejdříve Anglie nastoupí proti USA, Nový Zéland se pokusí o úspěch v souboji se Slovenskem, Ghana bude chtít porazit Austrálii, Mexiko si to rozdá s Uruguají a Dánsko se postaví fotbalistům ze země vycházejícího slunce, Japonska. V osmifinále 1C - 2D asi uvidíme Anglii a Ghanu? Nebo Srbsko?

Soutěž

Devět pokračování tohoto seriálu o městech MS 2010 přinese celkem 27 otázek, dnes jsou na řadě otázky 16, 17 a 18. A jelikož ceny jsou hlavně z Hondurasu, tak jedna z nich bude právě z této země. Ta druhá pak o pořadateli MS 2010 a třetí tipovací. Své odpovědi můžete měnit až do začátku tipovaného zápasu.

Hlavní cenou je originální dres národního týmu Hondurasu pro MS 2010, pro další dva jsou připraveny dárkové tašky Banky FICOHSA, které obsahují kopii dresu, šálu a čepici. Mimo to se pět nejlepších může těšit na tričko Eurofotbalu. O pořadí bude samozřejmě rozhodovat celkový počet nasbíraných bodů, při rovnosti pak budeme losovat.

Dnešní tři otázky:

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

asi jediný nehezký stadion na MS.

Reagovat
Kaká10

jj ta atleticka draha se my ta nelibi

Reagovat
smazaný uživatel

mY také ne

Reagovat
smazaný uživatel

sun city ved to je raj na zemi

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Vypadá to tam jak v pohádce

Reagovat
smazaný uživatel

To teda, nádhera. Ale pořád tam je ta černá skvrna v podobě chudý Afriky v kontrastu s tímhle.

Reagovat
smazaný uživatel

To je pořád jako v pohádce - bohatý sultán a jeho rodina + tisíc otroků.

Ale vážně. Nevím jestli zrovna MS bude pro Afriku přínos a to i z hlediska financí. JAR se bude tvářit, že je všechno v pořádku a výdělky z turistického ruchu stejně půjdou spíš do soukromých kapes. V tomhle jsem pesimista. Ale rád bych byl vyveden z omylu :)

Reagovat
blaugrana

Vždy je to tak, že časť tých peňazí neskončí tam, kde by skončiť mala.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, třeba v rámci JAR existuje nějaký projekt, který částí vydělaných peněz přispěje dobrou věc... Ale kdo ví, většina peněz ze šampionátu stejně zůstane v kruhu fotbalu.

Reagovat
božský John

Nepamatuju se,že by v Zell am See byl nějakej stadion, snad někde za městem .... , co se týče toho přáteláku s Ázerbajdžánem nebo s kym to ten Honduras hraje..

Reagovat
smazaný uživatel

taky mě to docela překvapilo, ještě bych chápal v zimě, by položili umělej trávník na jezero ale fakt netušim, kde by to tam mohlo bejt

Reagovat
božský John

Já vim,že tam byl nějakej trávník při výjezdu z tnuelu na Kaprun,tak tam tim směrem,ale tam nejosu žádný tribuny ...

Reagovat
JIMMY-PO

dal som na Chile tak dúfam že ma nesklamú

Reagovat
Tomanatura

Prostě nádherné. Stálo by to za návštěvu. Sice nejsem snílek a ne všechno je takové, jako na fotkách, ale...

Reagovat
smazaný uživatel

je to tam nádherný, jako na fotkách

Reagovat
Kepy_FCB

Kýč! Něco jak Dubaj

Reagovat
smazaný uživatel

otázka vkusu. je to dost uměle vytvořený, ale to prostředí oproti tomu je skvělý, klídek, je to rekreační oblast, žádný pulzující velkoměsto. trochu mi to připomnělo zamundu z cesty do ameriky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele