Moyes vydržel deset měsíců. United manažera odvolali

22.04.2014, 10:45
Aktuality
Manchesteru United už nevede trenér David Moyes. Vedení klubu ho dnes odvolalo. United pod vedením nástupce Alexe Fergusona prožívají nejhorší sezonu od roku 1990. Manchester o odvolání informoval na svém webu. Tým až do jmenování nového hlavního kouče převzal dosavadní hrající asistent Ryan Giggs.

Podle BBC v klubu končí i asistenti Steve Round a Jimmy Lumsden. V Anglii se ihned rozmnožily spekulace o novém manažerovi slavného klubu. Padají jména jako Louis Van Gaal, Jürgen Klopp, Diego Simeone nebo Laurent Blanc.

Padesátiletý Moyes přišel do Manchesteru loni v létě z Evertonu a nahradil trenérskou legendu Fergusona, který po 26 letech v klubu svého skotského krajana sám doporučil. Moyes, který působil v Evertonu 11 let bez zisku jediné trofeje, měl v Manchesteru smlouvu na šest let.

Jenže Moyesovi se v nové funkci vůbec nedařilo. United pod jeho vedením vyhráli v lize jen 17 ze 34 zápasů, momentálně jsou na sedmé příčce a hrozí jim, že nepostoupí do pohárů. Jistě bude chybět v Lize mistrů, což se mu stalo naposledy v roce 1995. Horší sezonu měl Manchester už jen v roce 1989/90, kdy v lize skončil třináctý. O rok později byl šestý a od té doby už vždy nejhůře třetí.

Nyní už bývalý manažer vyslechl ortel dnes ráno v tréninkovém komplexu od výkonného vicepředsedy United Eda Woodwarda. Klub Moyesovi následně na svém webu oficiálně poděkoval za "tvrdou práci a poctivost, se kterou ke své funkci přistoupil". Kouč za své odvolání dostane odstupné, zatím ale není jasné, jak bude vysoké. Podle anglických médií existovala v kontraktu klauzule, podle které v případě nepostupu do Ligy mistrů bude částka výrazně nižší.

Autor: Radim Šantrůček / bbc.co.uk, ČTK

Komentáře (1422)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele