Mistrovství světa žen - desátý den

07.07.2011, 21:34
Aktuality
Zaujalo nás
Na německém ženském šampionátu ve fotbale je dobojováno, tedy co se základních skupin týče. Známe už tedy kompletní osmičku čtvrtfinalistů, k již o den dříve čtveřici se přidaly týmy Švédska, USA, Brazílie a Austrálie. Jasno je už také o složení čtvrtfinálových dvojic.

Švédsko - USA 2:1

Obhájkyně bronzu z předešlého šampionátu v roce 2007 poprvé zakolísaly, v boji o první místo ve skupině A podlehly silným Švédkám. Ty se po třetí výhře ze tří zápasů zařadily mezi největší favoritky turnaje.

Utkání bylo poměrně vyrovnané, první půle patřila spíše Seveřankám, ta druhá zase americkým hráčkám. Do vedení se domácí tým dostal v šestnácté minutě, kdy byla v pokutovém území stažena k zemi Le Peilbetovou Schelinová a kopala se penalta. Chladnokrevně jí proměnila Lisa Dahlkvistová, která se trefila přesně do horního růžku americké branky.

Další gól stihly Švédky ještě do poločasu, k exekuci volného přímého kopu z pětatřiceti metrů se postavila Nilla Fischerová a balón za záda brankářky Solové nešťastně usměrnila Le Peilbetová, ta hrála hodně smutný zápas.

První příležitost USA měla Lloydová, její dalekonosná rána sice Lindahlovou vystrašila, ale nepřekonala. V šedesáté sedmé minutě se Američanky dočkaly zaslouženého snížení skóre, to když si na rohový kop Cheneyové naskočila Wambachová a nekompromisní hlavičkou skórovala.

Obrovskou šanci na vyrovnání měla na kopačce střídající O'Haraová, jenže ve vyložené pozici minula. Švédky se z gólu radovaly ještě jednou, za obranu si na ideální přihrávku naběhla Schelinová, zavěsila, ale branka nebyla pro domnělý ofsajd uznána. Domácí fotbalistky to přesto nemusí mrzet, porazily USA 2:1 a postupují z prvního místa.

KLDR - Kolumbie 0:0

Souboj dvou z nejhorších týmů celého MS asi nemohl dopadnout jinak, než bezgólovou remízou. Oba celky se tak s turnajem loučí s jedním bodem a bez jediné vstřelené branky, díky menšímu počtu obdržených gólů končí třetí KLDR.

Pokud bych měl opravdu určit o něco fotbalovější celek, byl by to ten kolumbijský, který si první příležitost zápasu vytvořil v sedmé minutě. Po korejské chybě ve středu pole se k dalekonosné ráně dostala Montoyová a její ránu zastavilo břevno.

Ze strany Severokorejek stojí za zmínku jediný okamžik, ten nastal v pětašedesáté minutě, Yun Miová ovšem z vyložené pozice hlavičkovala vedle. Rozhodnout mohla šest minut před koncem Velasquezová, ovšem její dobrá rána skončilo znovu mimo třemi tyčemi.

Severní Korea se tak rozešla s Kolumbií smírně 0:0, horší utkání zatím MS nenabídlo a doufejme, že ani nenabídne. Oby týmy se s Německem loučí bez vstřeleného gólu, to se nikomu jinému letos "nepovedlo".

Rovníková Guinea - Brazílie 0:3

Devět bodů má kromě Švédska a Německa ještě také Brazílie, ta si ve včerejším závěrečném duelu základní skupiny D snadno poradilo s Guineou a po vítězství 3:0 se může těšit ba čtvrtfinále. Brazilky znovu nepředvedly bezchybný výkon, na slabé Afričanky to však stačilo.

Jihoameričanky perfektně zvládly utkání s Norskem, ve kterém zářila nejlepší fotbalistka světa Marta, ve zbylých dvou duelech však nenašly svou pravou tvář, jakoby se zatím hledaly. Přesto i tento netěžký mač ukázal skvělou individuální kvalitu a několik světlých chvil.

První půle nabídka hodně chabou podívanou, největší šanci tak měla Erika, která na míč zhruba o půl druhého metru nedosáhla. Druhý poločas byl o mnoho zajímavější, první branka přišla jen čtyři minuty po přestávce. To po levé straně utekla Christiane, její prudký centr vyboxovala gólmanka Miriamová jen k Erice, která si přehodila míč z pravé nohy na levou a z voleje trefila přesně. Fotbalová nádhera!



O pět minut později vedly Jihoameričanky o dva góly, na chytrý centr Marty z levé strany si naběhla Christiane a zblízka tečovala balón do sítě. Ve třetí nastavené minutě Brazilky uzavřely střelecký účet zápasu, v šestnáctce byla jednoznačně sražena Marta, následnou penaltu proměnila Christiane a utkání tak skončilo přesvědčivým výsledkem 0:3.

Austrálie - Norsko 2:1

Společně s Brazílií překvapivě postupují také Australanky, těm v rozhodujícím utkání o postup proti Norsku stačila i remíza, nakonec z toho bylo vítězství 2:1 a žádné velké nervy. I když, jednoznačně to vůbec nevypadalo v šestapadesáté minutě, kdy se Norky dostaly do vedení, jenže už za minutu bylo vyrovnáno a těsně před koncem přidaly domácí hráčky ještě jednu branku.

Úvodní dějství nabídlo jasnou norskou převahu, na Seveřankách bylo hodně vidět, že právě ony potřebují vyhrát a remíza je pro ně málo. Australanky se naopak uchýlily k bránění, v tom však měly spoustu mezer. Ta první se objevila v devatenácté minutě, kdy snadný míč podskočila Carrollová, ale ránu Pedersenové vytěsnila nad břevno Barbieriová.

Další obrovskou australskou hrubku už Norky využily k vedoucí brance, nedorozumění mezi brankářkou Barbieriovou a obránkyní Uzunlarovou využila Thorsnesová a do prázdné branky v poklidu doklepla kulatý nesmysl.

V tu chvíli Norky postupovaly, ale hned o šedesát vteřin později bylo vše jinak. Na hraně pokutového území získala míč Kellond-Knightová, předložila ho na hranici penalty Simonové a její střela zapadla přesně k levé tyči norské branky.

Znovu strhnout vedení na stranu Evropanek mohla Ronningová, její krásná technická střela ze standardní situace ovšem nastřelila jen spojnici mezi tyčí a břevnem. A tak mohla rozhodnout australská hrdinka Kyah Simonová, která tentokrát skórovala hlavičkou z bezprostřední blízkosti. Simonová tak dvěma góly poslala Austrálii do čtvrtfinále, na Norsko místo mezi nejlepší osmičkou nezbylo.

Hráčka dne

Kyah Simonová (Austrálie)

Čtvrtfinále MS 2011 - los

Německo - Japonsko, Anglie - Francie, Švédsko - Austrálie, Brazílie - USA

Autor: Michal Hruška / fifa.com

Komentáře (25)

Přidat komentář
miky10

Právě začíná první semifinále MS U17 v Mexiku

Uruguay - Brazílie

Reagovat
Aldeano

Reagovat
miky10

1:0, Elbio Alvarez penalta

Reagovat
smazaný uživatel

Taky na to koukam, ti mladi nevypadaji spatne, Piazon neni spatnej:))

Reagovat
miky10

Spíš bych ho zařadil do průměru Brazilců na šampionátu, nehraje špatně, ale nic extra taky ne...Nejlepší je Adryan, ten dneska nehraje pro karty, všestrannej hráč, střílí, nahrává, tvoří....gólovej je taky Ademilson, typickej hroťák, výbornej taky stoper Leo a pravej bek Walace

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim, koukam na prvni zapas na otmhle mistrovstvi,nebot se nudim ale ti kluci urcite maji budoucnost

Reagovat
miky10

Tak já viděl minimálně sestřih ze všech

Reagovat
smazaný uživatel

Paradni gol Erica

Reagovat
smazaný uživatel

Proč u toho článku píšou "Zaujalo nás" když to evidentně nikoho tady nezajímá xD

Reagovat
Filipow

Když tě to nezajímá, tak to neotvírej.

Reagovat
smazaný uživatel

já bych to neotvíral kdyby tam nepsali "zaujalo nás" a všiml jsem si že to moc lidí nezajímá, tak to asi psal člověk co ho to zajímá chápu, ale to by tam bylo lepší "zaujalo mě", ale taky to mohli psát ve dvou a zaujalo to dva tudíž "zaujalo nás"...už to neřeš

Reagovat
Radin

zaujalo aby se na to taky někdo podíval,že ty tomu nerozumíš je věc druhá :-).Mě to třeba zajímá a určitě nejsem sám :-)

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To simulovani a natahovani casu je desny

Reagovat
smazaný uživatel

pardon, nejak mi nedoslo, ze to neni clanek k tem u17

Reagovat
Radin

sem právě přemýšlel co myslíš,protože třeba Švédky tohle dělat mohly,ale nedělaly v tak důležitém zápase :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Asi obecne je zensky fotbal vic v duchu fairplay, nebo ne?

Reagovat
Radin

Tak určitě,co sem zatím viděl,tak jen jedna angličanka hrající za Arsenal uměla třeba držet a pak spadnout jako by někdo fauloval jí,jinak nic :).

Reagovat
Radin

v jakém zápase?

Reagovat
Radin

tak teď už nás čekají asi jen kvalitní zápasy,nejvíc se těším na USA Brazil ,koho odhadujete miky 10 a boreque?USA má nejlepší ligu,ale letos ten výběr nevypadá nejlepší..

Reagovat
miky10

Tak já ti to teda natipuju

Německo - Japonsko 3:1, Švédsko - Aussie 3:0, Anglie - Francie 1:1, na penalty Francie, Brazílie - USA 2:1

Německo - Švédsko 3:2, Francie - Brazílie 0:2

Švédsko - Francie 3:1

Německo - Brazílie 2:1 po prodloužení

Reagovat
Radin

ok díky,já víc věřím Švédkám jak Němkám,nebo spíš víc doufám :-).Moje přání je finále USA Švédsko :-)

Reagovat
miky10

Já bych si přál finále Německo - Švédsko, bohužel to není možné a Němky mají přecijenom větší kvalitu, navíc hrají doma a myslím si, že si titul ujít nenechají

USA letos nemají tak silný tým, na Brazílii nemají

Reagovat
Radin

tak Němky venku :-)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele