Manchester City proti Aston Ville spasil hattrickem Foden. Střílení gólu má v krvi, chválil Guardiola

04.04., 13:20
Aktuality
Phil Foden (© AFP)

Phil Foden (23) má neuvěřitelný dar střílet góly, prohlásil manažer Pep Guardiola z Manchesteru City poté, co talentovaný hráč ve středu hattrickem pomohl k výhře 4:1 nad Aston Villou. Citizens díky tomu zůstávají ve hře o titul v Premier League.

Erling Haaland, nejlepší střelec City, zůstal na lavičce náhradníků a Foden se poprvé prosadil, když těsně před přestávkou z trestného kopu propálil zeď Villans.

"Jeho pracovní morálka je úžasná. Hraje ve středových pozicích a má neuvěřitelný čich na góly - ty mu kolují v žilách a my ho musíme využívat," řekl Guardiola. "Má přirozený talent, dar, který je výjimečný."

Třiadvacetiletý anglický reprezentant zkompletoval hattrick dvěma zásahy v rozmezí sedmi minut ve druhém poločase, včetně střely z 25 metrů, a posunul se tak v sezoně na 21 gólů ve všech soutěžích. Foden zaznamenal třetí hattrick v Premier League, více jich před dovršením 24 let zaznamenali jenom Robbie Fowler (7), Michael Owen (7), Harry Kane (6) a Erling Haaland (5).

"Může si dělat, co chce," prohlásil manažer. "Je to opravdu prvotřídní hráč."

Guardiola také pochválil ostatní hráče City, zejména Rodriho, který asistoval u druhého Fodenova gólu.

"A když jsme v poslední třetině hřiště, (Foden) má cit, nepotřebuje příliš doteků, aby dostal míč do sítě," chválil Guardiola.

"Ve fotbale je nejtěžší dávat góly. Když takového hráče máte, je to pro tým dar."

Bývalý obránce City Joleon Lescott přirovnal Fodena k Waynu Rooneymu, který za Manchester United nastřílel 183 gólů v Premier League.

"Vždycky o něm mluvím velmi pochvalně a Phil Foden je mu podobný v tom, že je fotbalem úplně posedlý," řekl Lescott ve vysílání TNT.

"Rooney byl první hráč, s nímž jsem se potkal, který chtěl vyhrávat víc než já - Phil to posunul na úplně jinou úroveň. Touha mít neustále míč u nohy."

"Pracoval jsem s ním v reprezentaci Anglie do 21 let a museli jsme mu zakázat, aby si po tréninku přidával, protože jste ho nemohli dostat ze hřiště."

Přestože Haaland vede s 18 góly tabulku střelců Premier League, Guardiola se rozhodl produktivního útočníka - spolu se záložníkem Kevinem De Bruynem - nechat odpočívat, protože v sobotu čeká Manchester City ligový zápas na hřišti Crystal Palace a v úterý cesta do Madridu na první utkání čtvrtfinále Ligy mistrů s Realem.

"Program je náročný, zápasy každé tři dny," uvedl Guardiola. "Musíme být odpočatí," vysvětlil šetření opor.

Arsenal se díky středečnímu vítězství 2:0 nad Lutonem Town posunul se ziskem 68 bodů na první místo před Liverpool, City jsou třetí a mají shodně 67 bodů s Reds, kteří se mohou vrátit do čela, pokud večer zvítězí nad Sheffieldem United.

Autor: Jiří Vojík, Livesport.cz / Reuters

Komentáře (92)

Přidat komentář
LyEX

Začína sa z neho stávať ten správny ťahúň

Reagovat
Witcher

Je to Robbie Keane nebo Harry kane?ta chyba

Reagovat
Thelvin

Harry Kane: "Manchester City’s Foden scored his third Premier League hat-trick, aged just 23; the only players to score more hat-tricks in the competition before turning 24 are Robbie Fowler (7), Michael Owen (7), Harry Kane (6), and Haaland (5)."

https://www.premierleague.com/news/3949222

Reagovat
herbage

Chyba je číst články

Reagovat
SunFells

A teprve pomalu vstupuje do počátku nejproduktivnějších let. Těším se na jeho hru za 2-3 roky.

Představa, že City ještě doplní zálohu o Paquetu a vedle Rodriho a časem Nunese bude nějaká chobotnica, ouch.

Reagovat
Maximm9

Anglanum vyrostla zlata generace. Treba z toho vytriskaji vic nez Belgicane

Reagovat
FUnk

se southgatem? Maji stejnou sanci jako meli belgicani s Martinezem, tzn. malou

Reagovat
LyEX

Reagovat
Busby babes

tak ono ostatni narodaky taky netrenuje nejaka trenerska spicka, ze jo

Reagovat
LyEX

To nie, ale on a Deschamps s výberom Afriky majú najväčšie možnosti a často obaja vyberajú stále tých istých hráčov aj bez formy, resp. nevyberajú hráčov s lepšou formou. Francúzsko zožalo aspoň úspech nejaký posledné roky, zato Anglicko stále hraje nepozerateľný futbal a nemajú žiadny úspech.

Reagovat
Busby babes

to preci vubec neni pravda. Anglie byla v semifinale a finale, kde prohrala na penalty. Jsou to poharove souteze, kratkodobe. Stesti tam hraje velkou roli.

Reagovat
LyEX

Neuveríš, ale keď som to dopísal hneď som vedel, že niekto toto uvedie je to určite posun, ale stále bez trofeje, pričom zároveň beriem v úvahu úpadok iných reprezentácií ako Nemecko, Španielsko, Belgicko, Holandsko, Taliansko po ME, Chorvátsku už tiež zostárli opory.

Reagovat
fenixLFC

stale bez trofeje a uspechu a uvedies belgicko co nevyhralo nic a holandsko co ma jednu trofej v historii a zaujimave ze u anglicanov je to stale bez trofeje ale u chorvatov to nevadi

Reagovat
LyEX

Ja dnes odpadnem asi, vravel som si, že s Busbym sa dá vždy normálne komunikovať a potom som rozmýšľal ako sa volá ten jeden z LFC, s ktorým sa dá tiez ako jediným asi a hľa si tu uviedol som ich len ako možnú konkurenciu na tých súťažiach, nie ako príklad úspešného tímu (čiže vyhratej trofeje), predsa len všetky tieto reprezentácie boli rokmi spätne silnejšie a aj cez to silná generácia Anglicka nedokáže nič vyhrať pri slabšej konkurencii, chápeš?

Reagovat
fenixLFC

ta tvoja argumentacia nedava zmysel, uvedies timy taktiez bez uspechov ako dokaz ze napriek tomu nic nevyhrali. ale uplne odignorujes ze dalsie repre sli hore a ze konkurencia je naopak silnejsia nez v minulosti, nie slabsia. anglicania maju silnu generaciu a aj tak su "iba" jednym z top troch najvacsich favoritov eura (takze mas dalsie minimalne dve hviezdami nabite reprezentacie). aj keby hraju iba tito traja tak vyhrat to moze iba jeden. plus mas dalsich 5-6 reprezentacii ktore o ten titul mozu bojovat taktiez a maju vysoku kvalitu a rovnake mnozstvo takych ktore mozu prekvapit. ako vraivm, konkurencia je vyssia, nie nizsia

Reagovat
LyEX

Ja som nič neodignoroval, ty si odignoroval to, že tvrdím opak a to, že naopak konkurencia išla dole a preto som uviedol tie príklady tej konkurencie (nie tímov s úspechom), Belgicko napríklad zlatá generácia končí (Hazard, celá obrana od Kompanyho po Vertonghena, Lukaku už hraje niekde druhé husle), Nemecko je v zadku to si myslím, že na tom sa zhodli aj pod príspevkom s Kroosom viacerí, Taliansko tiež obrana už skončila, Chorvátsko (Rakitič, Modrič, Madžukič), Španielsko si myslím, že je jednoznačne v úpadku oproti dvom jedenástkam, ktoré mohli hrať o titul zároveň. Nestotožňujem sa s tvojim názorom, konkurencia je dnes podľa mňa slabšia.

Reagovat
Beči

Reagovat
SunFells

Tak Anglie patří k fotbalovým velmocím, takže těch vyloženě hluchých cca 15 let v 21. století přisuzuji spíš k chabému know-how ve vývoji hráčů, jinak populací a prostředím mají velkou výhodu oproti Belgičanům, u kterých se muselo sejít fakt hodně věcí, takže to zlatá generace pro ně opravdu byla.

S větší globalizací si nyní Anglie může zajistit i dost dobrou kontinuitu v přílivu talentu.

Reagovat
Salfovic

15 let Vždyť půl století měli z MS a ME pouze jednu placku.

Reagovat
SunFells

Paráda, to je jen turnaj. Jde o to, co měli k dispozici za kvalitu, ne o to zda nějaký z turnajů vyhráli. A od jistého času se jim místo Gerrarda, Scholese, Lamparda a Beckhama scházeli v záloze Barryové a Carrickové.

Reagovat
Salfovic

Tak reprezentace jsou jen o těch turnajích.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Busby babes

ten disrespect co tu je vuci Carrickovi

Reagovat
SunFells

Disrespect? Nedát Carricka na úroveň těch zmíněných? To jsi víc mimo než Salfovic.

Reagovat
Busby babes

“He’s one of the best holding midfielders I’ve ever seen in my life, by far. He’s the level of Xabi Alonso, Sergio Busquets in Barcelona and Bayern Munich.”

Pep Guardiola

“I’ve missed a player like Michael Carrick in the England midfield, somebody who knows how to be in the right place at the right time. You gain a lot from having a player like Carrick as a partner.”

Xabi Alonso

“Carrick is a quality passer and he could play for Barcelona; he would be perfectly suited to their game. I think he is an underrated player in England and sometimes not only should the goal scorer be rewarded but the real players at the heart of the game.”

Arsene Wenger

Ano

Reagovat
SunFells

Nejsi seriózní. To co oni o něm říkají je pravda, ale týká se to jeho asi dvou sezón. On má taky v repre startů jak Downing a Lallana vidím

Reagovat
Busby babes

whatever. dvou sezon se to netyka. a ano, to ze tam kazdej manager anglickeho narodaku cpal jine hrace je dost trestuhodne. Coz ten Xabi taky rekl i jinde:

https://www.sportsjoe.ie/football/xabi-alonso-manchester-united-paul-scholes-michael-carrick-38820

Reagovat
SunFells

Buď si dost mladý nebo máš špatnou paměť, ale Carrick dozrával dost dlouho, ta čtveřice byla na topu mnohem mnohem déle. Taky vidím teď v té zavedené síni slávy, že tam byli až na Scholese v první vlně a ten šel hned po nich v druhé. Carrick má šanci, zatím jen šanci, udělat čtvrtou.

Reagovat
Busby babes

11 sezon byl u nas v zakladu. predtim ve Spurs... ja ti nevim hele. a to, ze nebyl uveden do sine slavy... no vsak rikam, ze je nedocenenej.

Musi tam dat i jine hrace nez ty od nas no...

Reagovat
Busby babes

a teda reagoval jsem na tvoje posmesne: "A od jistého času se jim místo Gerrarda, Scholese, Lamparda a Beckhama scházeli v záloze Barryové a Carrickové."

Carrick byl v mnoha ohledech lepsi. Coz rekl treba ten Guardiola no. ale tak co on o tom vi... navic fanousek United.

Reagovat
LyEX

Necháp ma zlé, ja som fanúšik práve tohto typu hráčov, stredových kreatívcov na rôznych pozíciach, Carrick bol vždy zárukou kvality hlavne pri prihrávkach, nebabral sa s tým a vedel hrať na jeden dotyk čo pekne zrýchľovalo hru, na druhej strane v žiadnom ďalšom aspekte nebol ničím výnimočný a to predovšetkým rýchlosťou. Nikdy by som ho neporovnával s vyššie uvedenými. Vyjadrenia beriem, predpokladám, že keď si dám aj vyjadrenia k Balotellimu, tak tam bude veľa pozitívnych od trénerov, ale treba ich vykladať asi v určitom čase, pričom tiež súhlasím so SunFells, že s vyšším vekom pri jeho konzistentnosti a zhoršovaním kvality spoluhráčov bol jeho prínos výraznejší.

Reagovat
Busby babes

neberu, je to nazor,. reagoval jsem jen na to Barryove a Carrickove. coz ani neni btw pravda, protoze Carrick a Gerrard tam byli ve stejnou dobu v anglickem narodaku, takze to nebylo tak, ze tam byl bozsky Stevie a pak ho nahradil spatnej Carrick.

Reagovat
LyEX

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Wazza228

Ale tak to je možná i tím špatným sestavením týmu v té době. Snažili se vedle sebe hrát Lamparda s Gerrardem a právě role Carricka jim často chyběla (neříkám, že s ním by MS nebo ME vyhráli).

Reagovat
SunFells

Dělali co mohli, aby tam oba napasovali.

Reagovat
Busby babes

prave.

Reagovat
Maximm9

To know-how ve vyvoji hracu strasne za poslednich 10let vystrelilo celkove vsude. Francie je uplne od ostatnich na xx let ustrelena.

Ale prijde mi, ze Anglie ma ted opravdu slusny tym, ktery ma vsechno (mladi + zkusenosti), ale souhlasim tady s ostatnima, ze Southgate muze byt pro ten tym brzda.

Reagovat
SunFells

Určitě je brzda, i když bych řekl, že se zlepšil. Tak či tak tam už nebude a snad si vyberou lépe.

Reagovat
technecium

Anglani maji zlatou generaci poslednich 30 let v kuse. Nebude to spis tim, ze jejich hraci jsou dlouhodobe hrozne precenovani vlastnimi novinari?

Reagovat
masina_LFC

nebude, lebo je to tým, že vždy mali pri repre katastrofálnych trénerov a vypadávali na penalty v kľúčových zápasoch

Reagovat
Neutron

Capello je katastrofalny trener? Okej

Reagovat
fenixLFC

tak ako fanusik barcelony musis co to vediet o precenovani vlastnych mladikov

Reagovat
technecium

To, ze ta osa Pedri, Gavi, Balde, Yamal by si zahrala skoro vsude, je asi jasny, coz je vzhledem k jejich veku neuveritelny. Na druhou stranu ja to jejich hypovani taky nemam rad, protoze od sestnacti let hrajou 50 zapasu za sezonu, kdyz jeste nejsou fyzicky dovyvinuti a obvykle pak okolo dvacitky zacnou byt strasne nachylni na zraneni, takze z nich nic nebude. Fati s Bojanem by mohli povidat (Bojan mel byt dokonce vetsi talent nez Messi)

Reagovat
SunFells

Dobré výmysly.

Reagovat
kitas

Hrajú spravidla za najlepšie kluby sveta. Takí preceňovaní nebudú.

Reagovat
Neutron

Reagovat
El Cid z City

Vlastními novináři ano, 2014 měli tragickej tým, 18 taky slabší (přesto v semifinále), 22 už to byl silnej mančaft, 98,02,06- hodně silnej tým, kterej ale měl svý mouchy, nikdy to nebyl největší favorit. Přeceňováni vlastními novináři určitě ano,ale kdo není? Umíš anglicky, proto si toho možná všímáš. Kdo myslíš, že byl v Brazílii za největšího favorita posledních 30 let? Po Argentině 2018 chtěli fanoušci zlato(tragickej tým).. Teď Anglie regulérně patří mezi favority, existuje jenom jeden tým, kterej je lepší, a to Francie.

Reagovat
fenixLFC

este portugalci

Reagovat
El Cid z City

Může být, ale za mě taky, ale už to není takhle jednoznačné.

Reagovat
Bakary3

No, přeceňování asi ne, třeba na euru 04 tak nějak měli tým jako krava na jména, ale spíš u nich byl problém se špatnou typologii hráčů - hodně kvalitních cm, ale absence vyloženého spilmachra, křídel...

Z ty jejich hry bych si vypíchl oči, totálně tam chyběla taková vrtkavost, kreativita, drzost...

V tom jsou její dnešní hráči úplně jinde. Bellingham, saka, foden, to jsou úplně jiný, "moderní" hráči.

Reagovat
Nikikrew

poklad

Reagovat
GrimeBaller98

Jasne, kdyz ho ma celej svet ve fantasy,tak je neviditelnej a pak ho vetsina proda a da hattrick

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

Já ho nechal v základu teda. Za tohle kolo už 55 bodů a ještě mi nastoupí (c) Salah, Konaté, Garnacho a Maguire (ti se posunou ze střidačky za Saku a Haalanda). Doufám teda, že Konaté už bude v základu.

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

+ ještě teda Palmer.

Reagovat
GrimeBaller98

Tak to ti zavidim, to se povedlo

Reagovat
r.mrazik

The Premier League is considering REMOVING points deductions and introducing an NBA-style 'luxury tax' due to concerns that top players might leave if their pay is restricted.

The 'luxury tax' would penalise clubs financially for overspending, with the penalty increasing based on their spending. Clubs in theory could still choose to spend freely if they prefer but with the knowledge of taking another financial hit.

The tax could then be distributed to the other Premier League clubs who stayed within the rules.

City bude rádo

Reagovat
Man__United

komedie, jasně že museli vymyslet něco aby nevzali body, v jejich případě ale spíš pád do National League

Reagovat
zidane78

Uz to nie je ani smiesne.

Reagovat
Busby babes

tohle ale neni reakce na pripad City

Reagovat
fenixLFC

aspon nebudu trestat fanusikov predsa

Reagovat
Neutron

U City by nebolo velmi koho trestat.

Reagovat
Acquanni

Dalo se čekat, že se bude všelijak vymyslet jak to udělat, aby City nebrali body. Vzhledem k odpočtu bodů za malé prohřešky by je těch 115 porušení pak muselo stáhnout na sestup. Každopádně ať to klidně takhle zavedou, ale měli by to takhle nastavit až od třeba příští sezóny. Když to nové bude platit na prohřešky minulé, tak si fakt totálně naserou do huby a prakticky to řeknou nahlas, že kvůli City to předělali. Už začali odebírat body a najednou taková otočka Ale jak říkám, dalo se to čekat. Já vůbec nečekám, že by City nějak ztrestali a když už by jim odečetli body, tak to určitě "náhodou" bude tak akorát na to, aby se stejně kvalifikovali do LM, nebo pokud by LM vyhráli tak je pošlou do půlky tabulky, max přijdou o jeden titul a to možná a pojede se dál.

Reagovat
r.mrazik

ja doufam, ze se FA pochlapi, najdou koule a City pomaze do Champu stejne jako tehdy Juve,kdy ho (samozrejme kvuli necemu jinemu) poslali dolu taky

Reagovat
Maximm9

V tom City pripadu je to ale taky neco jineho ne ? Jedna vec je porusit pravidlo FFP, ale City to nejak obchazelo pres jine firmy a to uz je forma podvodu ne ?

Reagovat
Kinky7

To s FA nemá nic společného

Reagovat
Acquanni

Já v to nedoufám. Dost se řešilo, že tam jde o národní vztahy, takže nechtějí majitele naštvat. Je to smutný, ale pak těžko čekat nějaké větší důsledky. Ale samozřejmě bych byl rád, kdyby to FA vyřešila správně. Ovšem jak říkám, čekám maximálně prakticky symbolický trest. Takový to, kdyby City letos skončilo bez titulu, tak by jim vzali body tak akorát aby spadli na 4. nebo 5. místo kdyby to taky stačilo na LM. Když City obhájí LM tak je sundají bodově klidně na 15. místo, protože to z hlediska výsledku sezóny vlastně bude fuk

Reagovat
Busby babes

If a crime is punished by a fine, is it only a law for poor...

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
LaVolpe

Reagovat
Acquanni

Reagovat
Busby babes

co City, Newcastle....

Reagovat
Maximm9

No, Chelsea je taky v riti bez tech poharu. Takze pokud se clovek podiva na majitele techto 3 klubu, tak asi je jasne odkud vitr fouka

Reagovat
Busby babes

no ja spis myslel, ze Newcaslte s nejbohatsima majitelama by se pak vubec nemusel nijak upejat a proste koupil cokoliv co chtej, zadne restrikce, pokuty zacalujou.

To neni pripad chelsea. Tam jsem porad presvedcenej, ze ten jejich plan byl ve stylu NFL rebuildu. nakoupime mlade hrace na dlouhe smlouvy, utratime hodne penez v jednom/dvou prestupacich a dalsi roky uz budem utracet spis malo.

Reagovat
Maximm9

Ja myslel, ze pises o FFP, jak se tvrdi, ze Newcastle bude muset prodavat, aby se do toho vesel.

Jo, to mas pravdu, nebudou muset nikoho prodavat a jeste si muzou koupit kohokoliv

To budou teprve Spanelske kluby prskat

Reagovat
Salfovic

Tak UEFA F,,FP´´ rušit nebude, takže to stejně nebudou moct až tak přehánět.

Reagovat
Maximm9

Proc to nemuzou prehanet ? Kdyz ma nekdo ''nekonecno penez'', tak si muze delat co chteji a radsi zaplati pokutu.

Reagovat
Kinky7

Protože je hezký že by si díky tomu že si to zaplatís vyhrál PL ale champions League by jsi hrát nemohl pacto tam to pravidlo neplatí

Reagovat
Busby babes

nakoupis super kadr, prezijes jeden rok bez poharu a je to

Reagovat
Kinky7

Už vidím jak ti lezou top hráči do klubu který nebude moc hrát poháry

Reagovat
Busby babes

k vam taky sli...

Reagovat
Kinky7

Tak tam na začátku ještě nebylo nic jako FFP a navíc jde o to aby se špička vyrovnala. Chápu že ty by jsi asi nejraději kdyby se vrátila doba před Chelsea kdy vyhrávalo jen Utd a Arsenal no. Vím že to zní divně od fanouška ale myslím že kdyz by vyhral občas titul někdo typu Villa či Brighton tak by to lize jen prospělo. Což při současném pojetí FFP je téměř nemožný ( Leicester byla výjimečná výjimka)

Reagovat
r.mrazik

ti taky

jestli tohle projde, tak at jde cela FA a PL do hajzlu

Reagovat
Swarley

neco takovyho bych cekal, jak to teče do PL, tak jdou ty opevovane hodnoty vzdycky a rychle do prdele

Reagovat
pobody's nerfect

Přitom by stačilo i zakázat přestupy. Při velkých prohrescich klidně na 3 roky. Tak aby se trest dotkl i klubů s bezednym prasatkem

Reagovat
kissak

Uvažovat mohou, ale tohle nemůže projít přeci!

Reagovat
Kinky7

Tak za předpokladu že FFP zůstane v pohárech mi to naopak přijde jako super pro horší týmy aby dohnali týmy nahoře typu City, Pool Utd které můžou už teď utrácet téměř neomezeně... Ty se budou muset pořád řídit FFP kvůli Evropě a v PL se zvedne konkurence

Reagovat
kissak

Takže v EPL nebudou mít konkurenci a v Evropě dostanou ban.

Reagovat
Kinky7

Což je samozřejmě pro top týmy nesmysl. Naopak to pomůže týmům typu Everton Villa aby dohnali ztrátu na vrchol

Reagovat
fenixLFC

od 25/26 sa FFP meni a nastavuje limit na prestupy, platy a poplatky agentom na 70% revenue. cize sa len dalej posilnuje postavenie silnejsich

Reagovat
Kinky7

coz je zase na hovno....

Reagovat
Y.Cabaye

Takže vyměnit Álvareze za Isaka se tohle kolo ve fantě vyplatilo Ještě Palmer 2 góly do sítě MU a Ňunez ideálně hattrick.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele