Macron poletí na finále, chce vzít s sebou i zraněné hráče. Vyhrajeme, myslí si slušný tipér

16.12.2022, 22:30
Aktuality
Francouzský prezident Emmanuel Macron (vlevo) spolu s Noëlem Le Graëtem, prezidentem Francouzské fotbalové federace (© AFP)

Francouzský prezident Emmanuel Macron bude sledovat finále světového šampionátu přímo z dějiště. O další návštěvě Kataru nejvyššího politického představitele Francie informovala média francouzská ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová. Ta zároveň dodala, že by Macron chtěl mít na palubě letadla tři hráče, kteří se turnaje nemohli účastnit vlivem zranění.

Není tajemstvím, že Macron je velkým fotbalovým fanouškem. Na klubové úrovni drží palce PSG, bližší vztah má například s Kylianem Mbappém, kterého během léta poprosil, aby dále zůstal ve službách pařížského klubu, přestože byl na spadnutí jeho přestup do Realu Madrid. Sám francouzský útočník následně uvedl, že na jeho rozhodování měla schůzka s Macronem rovněž určitý vliv. A prezidentovi pak samozřejmě málokdy unikne také počínání Les Bleus.

Už během semifinále mistrovství světa se objevil na tribunách Stadionu Bajt v Al Chúru. Po úspěšně zvládnutém střetnutí proti Maroku hráčům neváhal poblahopřát za postup do finále a objevil se přímo v kabině. Na dálku pak nároďáku ještě vzkázal další pochvalná slova. "Mohl jsem být opět nesmírně hrdý,” uvedl. "Myslím, že jsme favorité, ale s každým zápasem hraje Argentina lépe a lépe. Očekávám, že Adrien Rabiot bude znovu ve formě. Ačkoli jsme totiž proti Maroku hráli dobře, hodně záleží na celkovém výkonu mužstva. Věřím, že vyhrajeme, a něco mi říká, že ve finále budou padat góly. A docela dost, přesný tip sdělím v neděli ráno.”

Macron rozhodně není ve svých predikcích špatným prorokem. Když Francie nastoupila do osmifinálového klání proti Polsku, byl až nebývale přesný. Připomeňme, že Francie vsítila tři branky, a to zásluhou Kyliana Mbappého a Oliviera Girouda, soupeř stačil korigovat alespoň v závěru proměněnou penaltou Roberta Lewandowského. "Myslím si, že Francie vyhraje 3:1. Lewandowski bude skórovat, stejně jako Mbappé a možná též Giroud, jenž se chce zapsat do historie,” přednesla hlava státu před úvodním hvizdem, trefila se zkrátka do všeho klíčového.

Bitvu s Marokem navštívil sám osobně, jeho cesta do Kataru každopádně ve čtvrtek zastínila i některá témata summitu Evropské unie, když při příchodu na vrcholnou schůzku předstoupil před novináře. Jeho účast na zápase vyvolala jistou kritiku, vzhledem k mnoha kontroverzím spojeným s hostitelskou zemí a pozadím celého turnaje. Katar je navíc v uplynulých několika dnech vázaný s nepříjemnou korupční aférou, která aktuálně otřásá Evropským parlamentem.

Macron nicméně svou pouť na šampionát hájil. "Beru to stoprocentně na sebe... Před čtyřmi lety jsem stál za týmem Francie v Rusku a stojím za ním i v Kataru,” uvedl Macron, když byl tázán před summitem v Bruselu. "Lionela Messiho mám raději v Paříži než s jeho národním týmem,” řekl se na adresu Mbappého spoluhráče z PSG. "Francii bude fandit 68 milionů lidí, já budu mezi nimi,” dodal Macron, zřejmě v odkaze na přibližný počet obyvatel vlastní země.

Ačkoli tedy zazněla po semifinále kritika na Macronovu osobu, poletí do Kataru taktéž kvůli finálovému střetu s Argentinou. Oudéaová-Castéraová zároveň prozradila, že by s sebou chtěl vzít také N'Gola Kantého, Paula Pogbu a Karima Benzemu. Ti se tohoto šampionátu nemohli účastnit kvůli zranění. "Uvidíme, jestli se vše může realizovat z hlediska logistiky a přistání,” informovala. "V každém případě chce prezident vzít zraněné hráče francouzského národního týmu na palubu, aby se mohli plně zapojit do celého tohoto dobrodružství,” potvrdila záměry.

Autor: Patrik Sandev / sport.ua, digisport.ro, ČTK

Komentáře (11)

Přidat komentář
Abbe Faria

jen dal a houst ! nekdo tu Gretu musi nasrat, kdyz rusky oligarchove parkujou v hangarech. snad je mi jen lito toho Kanteho, kterej poleti privatkem teda s peknou sebrankou snad poleti i ta macronova makrela vyschla, aby to tam dala do late.

Reagovat
srandamač

Na ně musí být hrdý, na kluky vopálený.

Reagovat
fsada

A vo do, že Francie nevyhraje

Reagovat
Kepy_FCB

woodoo zařídí

Reagovat
fsada

vo co *

Reagovat
kovi610

poletí? uhlíkova stopa nic? extrémizmus nejhrubšího zrna...

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kepy_FCB

Macron by chtěl vzít i Putina...

Reagovat
smazaný uživatel

Na Francii je v základu málo křováků

Reagovat
Hromy4

Nkunku nepoletí?

Reagovat
JacoBee

Tak moment, green deal a eko co?

Už tam byl na semi a to letěl zpět a poletí zase na finále?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele