Luis Suarez dostal za kousnutí soupeře distanc na čtyři měsíce

26.06.2014, 16:35
Aktuality
Uruguayský útočník Luis Suárez dostal za to, že kousl do ramene Giorgia Chielliniho z Itálie, od FIFA rekordní čtyřměsíční distanc ze všech fotbalových aktivit. Suárez tak již své reprezentaci na mistrovství světa nepomůže, což potvrdil i trest na zákaz startu v devíti mezinárodních duelech...

Útočník Liverpoolu se provinil výrazně proti pravidlům v úterním utkání základní skupiny D proti Itálii, který sice Uruguay vyhrála, ale černou kaňkou je nyní na třech bodech, jež znamenaly zároveň postup do osmifinále, Suárezovo zakousnutí se do ramene soupeřova obránce Chielliniho. Nezávislá disciplinární komise mu totiž vyměřila rekordní trest na čtyři měsíce, během kterých se nemůže účastnit žádných fotbalových aktivit. Stopka na devět mezinárodních utkání pak jen potvrzuje, že na světovém šampionátu v Brazílii si již Suárez nezahraje.

"Takové chování nemůže být tolerováno na žádném fotbalovém hřišti, obzvláště pak ne na mistrovství světa, které sledují miliony lidí po celém světě," vysvětlil rozhodnutí disciplinární komise FIFA její předseda Claudio Sulser. Suárezovi byla vyměřena také finanční pokuta ve výši 100 tisíc švýcarských franků, tedy v přepočtu 2,2 milionu korun.

Pokud začne čtyřměsíční zákaz platit okamžitě, zmešká sedmadvacetiletý útočník stejně jako před rokem celý úvod nové sezony. V dresu Liverpoolu by se mohl objevit až 25. října, v tu chvíli už bude mít anglický klub za sebou osm ligových duelů. FIFA již potvrdila, že se distanc netýká případného přestupu, o němž se v souvislosti se Suárezem začínalo mluvit.

Ať už by Uruguayec meškal úvod sezony v jakémkoliv klubu, je pozoruhodné, že by to bylo znovu za stejný incident - také loni totiž nehrál v prvních šesti duelech kvůli kousnutí, tehdy se stal obětí Branislav Ivanović z Chelsea. Desetizápasovou stopku si Suárez tehdy rozložil mezi konec a začátek sezon.

Bizarní na všem je, že Suárez své zuby proti pravidlům použil již potřetí. V roce 2010 ještě v dresu Ajaxu kousl do ruky Otmana Bakkala z Eindhovenu a byť za čtyři roky, jež od té doby uplynuly, neviděl uruguayský forvard jedinou červenou kartu, vinou trestů (včetně toho aktuálního) nesměl hrát už ve více než třiceti zápasech.

Uruguay má nyní tři dny na to, aby se proti rekordnímu rozhodnutí odvolala. Dosud byl držitelem nejvyššího trestu Mauro Tassotti, jenž v roce 1994 vyfasoval za udeření loktem Španěla Luise Enriqueho ve čtvrtfinále mistrovství světa osmizápasový trest. I on byl usvědčen až na základě videozáznamu, když rozhodčí během zápasu incident přehlédli.

Autor: Ondřej Holzman / bbc.co.uk

Komentáře (1329)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele