Ligue 1 - souhrn 4. kola: Lyon - PSG 1:4

01.09.2023, 23:01, aktualizováno 03.09.2023, 22:47
Komentáře a souhrny
Kylian Mbappé (© AFP)

Paris Saint-Germain rozstřílelo Lyon, který se propadl na poslední místo Ligue 1. Když se během prvních deseti minut Marseille dostalo do vedení a Nantes šlo do deseti, vypadala páteční předehrávka Ligue 1 jasně. Jenže Olympique pohrdnul šancí hodit rukavici Monaku a i přes dlouhou přesilovku jen remizoval...

Olympique Lyon - Paris Saint-Germain 1:4

03.09.2023 20:45

Góly: 74. Corentin Tolisso (pen.) - 4. Kylian Mbappé, 20. Achraf Hakimi, 38. Marco Asensio, 45+1. Kylian Mbappé

PSG zvítězilo ve čtvrtém kole Ligue 1 na hřišti Lyonu vysoko 4:1. Do vedení šel úřadující mistr již ve čtvrté minutě, kdy nařízenou penaltu proměnil Kylian Mbappé, jenž zvládl ještě do poločasu přidat další branku. Francouzskou superhvězdu přesnými trefami doplnili Achraf Hakimi a Marco Asensio. Pařížané tak lyonský stánek vyloupili již počtvrté z posledních pěti soutěžních návštěv a zůstali v lize neporaženi, naopak Les Gones mají po úvodních čtyřech kolech na kontě jediný bod.

Přesto, že ani jedno z věhlasných jmen francouzského fotbalu nevstoupilo do nového ročníku dle svých představ, ve výrazně větší pohodě se nacházeli Pařížané. Ti si po dvou remízách připsali minulý víkend první výhru, a navíc se mohli opět spoléhat na nezastavitelného Mbappého. Zato Lyon, který prožíval nejhorší ligový start od sezony 1992/1993, sice v posledním duelu s Nice získal premiérový bod, avšak již ve druhém klání v řadě mu scházel vykartovaný Alexandre Lacazette.

První důležitý moment utkání přišel již ve třetí minutě, kdy Corentin Tolisso fauloval ve vápně Manuela Ugarteho a Pařížané dostali příležitost skórovat z penalty. K té se postavil Mbappé a prudkou střelou doprostřed brány poslal svůj tým do vedení. Ve 20. minutě se PSG mohlo radovat již podruhé. K odraženému balonu se v malém vápně dostal Hakimi a bez problému ho uklidil za záda gólmana. Domácí mohli snížit po půlhodině hry, ale Duje Čaleta-Car nezamířil přesně. Ve 38. minutě zvyšoval už na rozdíl tří branek střelou zevnitř pokutového území Asensio. Snový poločas pak zpečetil v nastaveném čase svým druhým gólem Mbappé.

Krátce po změně stran Lyon málem snížil. Pokus Ernesta Nuamaha však Gianluigi Donnarumma pokryl. V 56. minutě mohl Ousmane Dembélé přidat další gólovou čárku na účet domácích, ale míč vyslaný od jeho hlavy se zastavil o horní tyč brankové konstrukce. Stejný hráč to zkoušel znovu v 65. minutě. Tentokrát jeho střela těsně minula pravou tyč.

Poté se po rohovém kopu dostal k hlavičce z bezprostřední blízkosti Nuamah. Míč však nasměroval do míst, kde se nacházel připravený Donnarumma. Po následné situaci ve vápně odhalil videoasistent provinění ze strany hostů a hráči Lyonu měli k dispozici penaltu, kterou s přehledem umístil k pravé tyči Corentin Tolisso.

PSG využilo bídné formy domácích a podruhé v řadě vyhrálo. Na úspěch se pokusí navázat 17. září proti Nice, Lyon bude ve stejný den hostit nováčka z Le Havru.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Racing Strasbourg 2:0

03.09.2023 17:05

Góly: 45+2. Youcef Atal, 75. Terem Moffi

Nice získalo všechny body až ve čtvrtém kole Ligue 1, když po dominantním výkonu přemohlo Štrasburk 2:0. Po třech remízách v řadě byla motivace pro domácí celek jasná, což se projevilo i na herním projevu. Hosté, vedení bývalým koučem Orlů Patrickem Vieirou, se soustředili primárně na bránění. Neuhlídali však Youcefa Atala, který kvalitní střelou na zadní tyč v nastavení prvního dějství rozhodl. Alsasané tedy i při svém druhém výjezdu nedokázali bodovat ani vstřelit branku.

Fotbalisté, ale i fanoušci Nice, si určitě představovali o mnoho lepší vstup do sezony než tři remízy v řadě. Orly ovšem mohl alespoň z části omlouvat poměrně těžký los, jelikož se už stihli utkat s Lille nebo Lyonem. Naopak Štrasburk prožil povedený start nového ročníku Ligue 1, jelikož hned dvakrát vyhrál a pouze jednou padl. Do karet mu navíc hrál i fakt, že se čtyřnásobným mistrem Francie prohrál naposledy v srpnu roku 2020.

Ve 12. minutě viděli diváci úvodní příležitost. Terem Moffi šikovně obešel obránce, když poslal míč mezi jeho nohy a následně zakončil na bližší tyč. Matz Sels byl však pozorný, a domácí celek tak vybojoval pouze rohový kop. Těsně kolem brankové konstrukce zamířil hlavičkový pokus Hichama Boudaouiho poté, co vyskočil nejvýše ze všech na centr po standardní situaci. Ve 34. minutě se po šťastném odrazu dostal k razantnímu zakončení Sofiane Diop, pravá tyčka týmu z Alsaska následně vibrovala pravděpodobně až do poločasové přestávky. Fantastickou individuální akcí se v nastaveném čase úvodního dějství blýskl Atal. Alžírský reprezentant z hranice pokutového území zatočil míč parádně do boční sítě a zaznamenal pověstný gól do šatny.

Po změně stran nastala pomalejší pasáž hry, ve které diváci neviděli příliš šancí. Kromě častých faulů tak chyběla i potřebná přesnost ve finální části hřiště. Obří příležitost měl až v 67. minutě Moffi. V situaci jeden na jednoho zvolil přehození brankáře. Když už si všichni mysleli, že navýšil náskok domácích, tak se míč pouze odrazil od tyčky pryč. Téměř identická situace nastala o pár minut později. Tentokrát měl Nigerijec u zakončení štěstí na své straně a asistenci si připsal skvělou průnikovou nahrávkou Jean-Clair Todibo. Až do konce duelu bylo pravděpodobnější vidět třetí přesnou trefu domácích nežli kontaktní zásah.

Orli tak domácí utkání ovládli a získali první tři body do tabulky. Oba celky sehrají další duel 17. září. Nice se střetne s PSG, Alsasané svedou bitvu s Montpellierem.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Montpellier HSC 1:0

03.09.2023 15:00

Góly: 2. Yusuf Yazici

Montpellier ve čtvrtém kole Ligue 1 nezvládl výjezd na sever Francie, když na půdě Lille prohrál 0:1. Před začátkem kola se oba celky nacházely v naprosto stejné situaci, jelikož jim u počtu výher, remíz a proher svítila v tabulce u každé z položek jednička. Bleskurychlá trefa Yusufa Yaziciho zaručila Les Dogues plný bodový zisk a prodloužila šňůru neporazitelnosti na domácí půdě proti francouzskému mistrovi z ročníku 2011/2012 již na úctyhodných 12 utkání.

Lille s odřenýma ušima proplouvalo novou sezonou, dokud v minulém kole tvrdě nenarazilo na hřišti Lorientu. Den otevřených dveří v obraně Les Dogues by si znovu přál Montpellier, který v předešlém zápase taktéž padl, o kolo dřív ale předvedl nečekaný gólový orchestr fanouškům Lyonu. Duel tabulkových sousedů sice hrál více do karet domácím, v letošním ročníku Ligue 1 na to ale nemohl spoléhat žádný tým.

Začátek snů pro Lille zařídil skvělou standardní situací ve druhé minutě Yazici. Zakončení z hranice pokutového území se pokusil jeden z obránců týmu z jihu Francie odvrátit, míč však správně neudeřil a ten zasvištěl přímo do sítě. O chvíli později se snažil navýšit náskok Jonathan David, jeho pokus ale nezpůsobil žádné problémy. Po klidnější pasáži hry se Dogám naskytla standardní situace z obdobné pozice, ze které vzešlo prolomení bezbrankového stavu. Tentokrát však Yazici nezakončoval. Jeho spoluhráč zvolil centrovaný míč, a Lille tedy odešlo do poločasové přestávky s nejtěsnějším možným náskokem.

Po návratu na hrací plochu pokračovali domácí ve stejné intenzitě a v 55. minutě se opět téměř prosadili. Rychlého protiútoku se ujal Angel Gomes, vyhnul se několika obráncům a kvalitně zamířil, jeho pokusu ale scházela dostatečná razance. Ani hodina hry nestačila hostům k vytvoření vyložené příležitosti. Změna přišla až v 72. minutě, kdy se k zakončení po kličce dostal Mousa Al-Tamari a Lucas Chevalier mu odpověděl neskutečným zákrokem. Nakonec se přece jen La Paillade prosadil, bohužel pro hosty se však jednalo o postavení mimo hru a až do trojitého hvizdu hlavního arbitra byli horším týmem. Neuznaná trefa přišla dokonce z kopačky obránce týmu ze severu Francie, ale vůle útočníka hrát míč byla při konzultaci s videorozhodčím rozhodující.

Lille tak tentokrát zvládlo roli favorita o poznání lépe. V další ligovou výhru bude doufat 17. září na hřišti Rennes, Montpellier se téhož dne vydá do Štrasburku.

Více informací k zápasu

FC Metz - Stade Reims 2:2

03.09.2023 15:00

Góly: 7. Cheikh Sabaly, 63. Ablie Jallow - 17. Oumar Diakité, 52. Teddy Teuma

Méty remizovaly v rámci čtvrtého kola Ligue 1 na vlastním hřišti s Reims 2:2. Duel plný zvratů gólově načal již v sedmé minutě povedenou střelou do šibenice domácí Cheikh Sabaly. Tým z Remeše však vzápětí vyrovnal a zkraje druhé půle šel dokonce do vedení, když se trefil Teddy Teuma. Předsezonní posila z belgického Royalu Union si připsala již třetí branku v ročníku. Ani ta ale na skalp nováčka nestačila, neboť po hodině hry stanovil konečnou dělbu bodů skvěle umístěnou ranou Ablie Jallow, pro kterého to byl premiérový zápas mezi francouzskou elitou vinou předešlého zranění.

Hráči Reims se po úvodní prohře nastartovali a dvakrát v řadě zvítězili. Herní pohodu a dobrou formu si chtěli přenést i na hřiště nováčka z Mét. Ten se ovšem také nacházel v dobrém rozpoložení, jelikož v předchozím kole zvítězil na hřišti Clermontu a o zápas dříve dokonce uhrál bod s Marseille. Před domácím publikem navíc prohrál soutěžní duel naposledy 12. září minulého roku. Museli se však obejít bez kanonýra Georgese Mikautadze, který zamířil do Nizozemska.

Aktivní vstup do utkání přinesl domácím branku už v sedmé minutě. Rychlý útok vedený středem pole zakončil Sabaly pohlednou trefou do pravé šibenice. Reims nezůstalo dlouho pozadu, jelikož se o 10 minut později do střelecké pozice zpoza pokutového území dostal Oumar Diakité, který podobně nápadným pokusem rovněž vymetl pravý horní roh branky. V následujících minutách byl gólu blíž spíše tým z Remeše, především pak Marshall Munetsi, který si na hranici malého vápna naskočil na centr z pravé strany, hlavičkový pokus ale nezamířil přesně. Domácí se ještě připomněli v závěru poločasu, kdy Simon Elisor zakončoval protiútok neúspěšnou hlavičkou k pravé tyči.

Také start druhého dějství přinesl rychlou branku, tentokrát však v podání hostů. Znamenitou bojovnost ukázal v 52. minutě Teuma, když se uvnitř soupeřova vápna prodral k míči, který poslal přesně k pravé tyči. Jenže ani vedení klubu z Remeše nemělo dlouhého trvání, neboť už v 63. minutě se další výstavní trefou zapsal mezi střelce Jallow, který pro změnu zamířil do levé šibenice. Zbytek zápasu už příliš vzrušení nenabídl a v závěru se oba celky spokojily s těžce vydřeným bodem.

Méty tak dokázaly udržet dobrou domácí bilanci a zápas dotáhly alespoň k zisku bodu. V dalším kole změří 17. září síly s Lens, Reims přivítá ve stejný den Brest.

Více informací k zápasu

Le Havre AC - FC Lorient 3:0

03.09.2023 15:00

Góly: 53. Daler Kuzjajev, 70. Nabil Alioui, 90+6. Nolan Mbemba

Le Havre si ve čtvrtém kole Ligue 1 připsalo premiérovou výhru v letošním ročníku, když dokázalo doma zdolat Lorient 3:0. Úvodní gól v Normandii přišel až po změně stran a měl ho na svědomí Daler Kuzjajev, který využil zaváhání v defenzivních řadách Les Merlus. Euforii na stadionu nejstaršího francouzského klubu poté ještě navýšil Nabil Alioui, jenž úspěšně navázal na brankové představení z minulého duelu, kdy se trefil dvakrát proti Rennes.

Lorient byl podobně jako loni v úvodu sezony silný a po třech kolech nenašel svého přemožitele. Nyní Les Merlus putovali na hřiště Le Havru, které mezi francouzskou elitou dosud zaznamenalo dva body za remízy s Montpellierem a Rennes. K první výhře mohl celek z Normandie dotáhnout 24letý Alioui, jenž v předešlém kole zazářil dvěma góly.

Otevřený úvod zápasu mohl vyústit v branku ve 13. minutě, kdy centr z levé strany propadl až na hranici malého vápna, nabíhající Loïc Nego však z bezprostřední blízkosti prudký míč nasměroval příliš vysoko. Přetrvávající snaha obou celků o nápaditou ofenzivu k dalším šancím nevedla a hra se více uklidnila. Režie patřila především hráčům hostujícího týmu, z převahy v držení míče však vytěžili pouze pár nepříliš nebezpečných pokusů zpoza pokutového území. Ve 44. minutě se ještě po rohovém kopu dostal k zajímavému zakončení Yoann Salmier, jenže hlavičkoval příliš vysoko.

Po změně stran se domácí fanoušci dočkali i gólové radosti. Lorient nechal v 53. minutě trestuhodně otevřenou obranu, čehož po šikovné narážečce využil doklepnutím do prázdné brány Kuzjajev. Krátce nato už mohl nováček vést o dvě branky, jenže Negova střela z nebezpečné pozice pouze proskákala okolo levé tyče. Alioui už byl úspěšnější a v 70. minutě střelou do protipohybu brankáře nasměroval svůj tým k první výhře po návratu mezi elitu. V poslední minutě nastaveného času pak ještě přikrášlil vedení domácích schovanou přízemní trefou Nolan Mbemba.

Lorient tak na půdě nováčka pohořel. Další zápas jej čeká 17. září proti Monaku, Le Havre se ve stejný den střetne s Lyonem.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Clermont Foot 2:2

03.09.2023 13:00

Góly: 8. Zakaria Aboukhlal, 14. Frank Magri - 34. Grejohn Kyei (pen.), 90+6. Florent Ogier

Fotbalisté Clermontu remizovali ve čtvrtém kole Ligue 1 na hřišti Toulouse 2:2. Domácí šli do vedení již v osmé minutě, kdy se ranou na bližší tyč prosadil marocký reprezentant Zakaria Aboukhlal. Ofenzivní smršť klubu z Okcitánie podtrhnul ještě v úvodní čtvrthodině Frank Magri, když důraznou střelou vymetl pavučiny v bráně hostů. Tým z města proslaveného výrobou pneumatik však zbraně nesložil a nakonec v 96. minutě vyrovnal zásluhou Florenta Ogiera, jehož trefa zajistila hostům vůbec první bod v sezoně.

Hráči Clermontu prožívali hrozivý vstup do nové sezony, jelikož třikrát v řadě prohráli, přičemž ve dvou případech nevstřelili ani jeden gól. Domácí Toulouse na tom bylo o poznání lépe, a to navzdory porážce ve Štrasburku v minulém kole. Před tím ale dokázalo uhrát cenný bod proti PSG a v prvním utkání letošního ročníku zvítězilo nad Nantes. Hostům hrál do karet alespoň fakt, že v loňské sezoně obě vzájemná střetnutí ovládli.

Od úvodu však nic nenasvědčovalo zopakování tohoto počinu. Clermont sice ještě přežil dobře mířený obstřel z hranice vápna v podání Magriho, už v osmé minutě ale inkasoval. Postarala se o to největší hvězda Les Violets Aboukhlal, jenž si naběhl na chytrý lob z přímého kopu a z úhlu prostřelil Moryho Diawa. Krátce před odehranou čtvrthodinou si Magri spravil chuť a dočkal se své první trefy ve fialovém dresu. Využil k tomu fantasticky načasované přihrávky Césara Gelaberta za obranu, po níž zcela nechytatelně zamířil zpoza Ogiera do horního rohu brány. Až dvougólové manko probudilo ofenzivu hostů. Ti se ke snížení propracovali ve 34. minutě poté, co Grejohn Kyei proměnil penaltu nařízenou po faulu 18letého brankáře Guillamea Restese.

Jen centimetry uchránily Toulouse od vyrovnání v 55. minutě, kdy Bilal Boutobba nastřelil po rohovém kopu břevno. Stále nervóznější fanoušky na stadionu posléze mohl uklidnit střídající Thijs Dallinga, po své individuální akci ale ranou z pravé strany vápna netrefil prostor brány. Hráči Clermontu si pak pomalu začínali myslet, že úspěch v utkání jim zkrátka nebyl souzen. Nejprve totiž znovu rozezvučeli brankovou konstrukci a následně povedené zakončení Muhammeda Chama skončilo těsně vedle tyče. V závěru se ovšem vyrovnání přece jen dočkali, když v šesté minutě nastavení udeřil po nepřehledné situaci uvnitř pokutového území Ogier.

Clermont tak dokázal na půdě Toulouse poprvé v letošní sezoně bodovat. Oba celky se vrátí zpět do akce 17. září. Fialoví zavítají na půdu Marseille, Les Lanciers doma vyzvou Nantes.

Více informací k zápasu

AS Monaco - RC Lens 3:0

02.09.2023 21:00

Góly: 24. Wilfried Stephane Singo, 36. Aleksandr Golovin, 59. Guillermo Maripán

Hrozivý vstup Lens do sezony pokračoval i ve čtvrtém kole Ligue 1, ve kterém Racing Club padl na půdě Monaka 0:3. Knížata rozhodla o třetí výhře v letošním ročníku už v prvním poločase, když nejprve otevřel skóre svou premiérovou trefou v dresu Monaka Stephane Singo, na kterého navázal Aleksandr Golovin. Domácí tak udrželi neporazitelnost a posunuli se do čela tabulky. Hosté naopak museli spolknout již třetí prohru a s pouhým jedním bodem zůstávají u dna celé soutěže.

Rušné přestupové období se Monaku doposud vyplácelo a nový trenér Adi Hütter dovedl svůj tým k neporazitelnosti ve třech úvodních kolech. Knížecí klub navíc dokázal dotáhnout do zdárného konce příchod Folarina Baloguna, který v loňské sezoně řádil za Reims, kde vsítil 21 gólů. Právě mladý americký reprezentant měl v útoku pomoci dalšímu klíčovému hráči Wissamu Ben Yedderovi, jenž se prosadil ve všech třech dosud odehraných kláních. Tentokrát čekal červenobílé souboj s Lens, které se od startu sezony trápilo, o čemž svědčil pouhý jeden získaný bod.

Monako bylo od úvodu aktivnějším celkem, k výraznému ohrožení brány se ale dostalo až po 20 minutách hry. Takumi Minamino vyslal prudkou ránu z dálky, kterou vyrazil gólman Lens na roh. Po něm se však už skóre měnilo. Nedávný spoluhráč Davida Zimy z obrany Turína Singo si vyskočil na vysoko centrovaný míč a prudkou hlavičkou vsítil svůj premiérový gól v dresu Knížat. Hosté byli vyrovnání nejblíže po půlhodině hry, kdy Angelo Fulgini vyprášil z přímého kopu rukavice pozorného Philippa Köhna. Náskok Monaka chvíli nato zvýšil Aleksandr Golovin, jenž se po přihrávce Minamina prosadil ranou z první na bližší tyč.

Druhý poločas dlouho žádné vzrušení nenabídl, těsně před odehranou hodinou však zvedl diváky ze sedaček Guillermo Maripán, který se podobně jako jeho kolega z obrany Singo prosadil hlavou po rohovém kopu. Zvýšit na rozdíl čtyř gólů mohl po Golovinově přiťuknutí Balogun, ten ovšem po kličce na brankáře místo zakončení zvolil nafilmovaný pád, a tak si z šance odnesl jen žlutou kartu. S blížícím se koncem se k útočným akcím dostávalo i Lens, k čestnému úspěchu to ale nevedlo.

Monako tak potvrdilo dobrou formu a potřetí v letošní sezoně dotáhlo utkání do vítězného konce. Oba celky se vrátí zpět do akce 17. září po reprezentační pauze. Knížecí klub svede bitvu s Lorientem, Lens vyzve doma Méty.

Více informací k zápasu

Stade Brestois - Stade Rennes 0:0

02.09.2023 17:00

Góly: -

Fotbalisté Brestu ve čtvrtém kole Ligue 1 remizovali na vlastním hřišti s Rennes 0:0. Ač se jednalo o zápas v poslední době poměrně útočných celků, mnoho pohledných akcí zaplněné ochozy neviděly. Oba týmy přitom hrály s vědomím, že v případě vítězství mohly v nekompletní tabulce poskočit na první místo. Hosté alespoň udrželi neporazitelnost ve vzájemných soutěžních zápasech, která trvá již 12 let.

Po historicky nejlepším startu ročníku Ligue 1 se Brest vrátil zpět na zem po porážce 0:2 od Marseille, která zároveň ukončila jeho sérii osmi utkání, v nichž skóroval. Dostat se zpět na vítěznou vlnu nebyl zdaleka jednoduchý úkol, jelikož se Pirátům postavilo do cesty Rennes. Právě proti týmu z Bretaně svěřenci Erica Roye zvítězili v soutěžním klání naposledy v roce 2011. Les Rennais navíc od startu sezony zatím nepadli i přesto, že v minulém kole překvapivě ztratili s Le Havrem.

Úvodní minuty nabídly svižný fotbal nahoru dolů, ale bez větších ohrožení soupeřovy brány z obou stran. První nebezpečnější střela z hranice vápna přišla až v 11. minutě z kopačky domácího Huga Magnettiho, mířila však přesně do náruče gólmana Stevea Mandandy. Obrovskou šanci měl o pět minut později Jérémy Le Douaron, z obtížné pozice ale odkrytou bránu minul. Rennes si první vážnější příležitost vytvořilo po půlhodině hry, kdy po krásné individuální akci Arnauda Kalimuenda pálil z okraje vápna Ludovic Blas. Jeho střelu ovšem gólman tečoval na roh.

Atraktivita utkání nevzrostla ani po změně stran. Oba týmy se stále střídaly v držení míče a krátkém tlaku, vždy jim ale selhávala finální fáze. Jediná větší šance ve druhém poločase tak přišla krátce před hodinou hry, kdy se prodral ke střele ve vápně Amine Gouiri, jenže jeho ráně chyběly potřebné parametry.

Les Pirates tak na svého soka opět nevyzráli a před zraky svých fanoušků získali jen bod. Oba celky se vrátí do akce 17. září. Brest zavítá na půdu Reims, Rennes poté vyzve na domácím hřišti Lille.

Více informací k zápasu

FC Nantes - Olympique Marseille 1:1

01.09.2023 21:00

Góly: 39. Mostafa Mohamed - 4. Ismaïla Sarr

Fotbalisté Marseille si ve čtvrtém kole Ligue 1 nedokázali poradit s oslabeným Nantes a po remíze 1:1 si připsali pouze bod. Hosté měli utkání fantasticky rozjeté, jelikož se už ve čtvrté minutě prosadil Ismaïla Sarr. Jen o pět minut později navíc viděl červenou kartu teprve 17letý Bastien Meupiyou, pro kterého to byl vůbec první zápas v dospělém fotbale. I přesto, že Olympionici hráli téměř celý duel v přesile, se nakonec ze tří bodů neradovali, jelikož před koncem první půle vyrovnal svým již čtvrtým gólem z pěti klání Mostafa Mohamed.

Především díky skvělému výkonu Mostafy Mohameda dokázalo Nantes zaskočit Monako, se kterým naposledy vybojovalo překvapivou remízu a získalo premiérový bod v novém ročníku soutěže. Knížecí klub zůstal i přes ztrátu na špici tabulky, kde jej doplnila Marseille, která si výhrou nad Brestem napravila pošramocené sebevědomí z nezvládnuté kvalifikace o Ligu mistrů. Olympique mohl navíc posilovat fakt, že na hřišti Kanárků prohrál naposledy téměř před pěti lety.

A už úvod utkání napovídal, že ani v tomto duelu se na Stade de la Beaujoire překvapení konat nebude. První nebezpečná střela Chancela Mbemby ve druhé minutě sice mířila nad bránu, o chvíli později už byl ale úspešný Sarr, který uvnitř vápna pumelicí na bližší tyč dorážel střelu Jordana Vereouta. Záhy však bylo pro domácí ještě hůře. Meupiyou totiž jako poslední hráč ve žlutém dresu hasil vlastní chybu při zpracování míče zatažením za dres unikajícího protihráče, za což v deváté minutě viděl červenou kartu. Početní nerovnováha ale paradoxně více ublížila Marseille, jejíž herní projev se značně zhoršil. To vyvrcholilo až srovnáním zásluhou Mostafy Mohameda, který ve 39. minutě z otočky v pádu pumelicí rozvlnil síť.

Ani po změně stran se Olympionici nedokázali dostat do většího tlaku, a vytvořit si tak nebezpečnější šance. Naopak do protiútoků se stále častěji hnali hráči Nantes, jejich snaha ale k většímu ohrožení brány soupeře také nevedla. Nebezpečnější šance tak začaly přicházet až v závěru utkání. Nejdříve musel Rémy Descamps zasahovat proti přízemní dělovce Jordana Veretouta, následně těsně minul bránu ranou zpoza vápna Mbemba. Očekávaného gólu se tak jediný francouzský vítěz Ligy mistrů nedočkal.

Nantes tak po Monaku dokázalo obrat o body i dalšího favorita. Na další překvapivou remízu se Kanárci pokusí navázat 17. září v Clermontu, Marseille se ve stejný den střetne s Toulouse.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AS Monaco
4
3
1
0
13 : 5
10
2
Paris Saint-Germain
4
2
2
0
8 : 3
8
3
Olympique Marseille
4
2
2
0
7 : 4
8
4
Stade Reims
4
2
1
1
8 : 5
7
5
Stade Brestois
4
2
1
1
5 : 5
7
Lille OSC
4
2
1
1
5 : 5
7
7
Stade Rennes
4
1
3
0
8 : 4
6
8
OGC Nice
4
1
3
0
4 : 2
6
9
Racing Strasbourg
4
2
0
2
4 : 6
6
10
Le Havre AC
4
1
2
1
8 : 6
5
11
FC Lorient
4
1
2
1
5 : 5
5
12
Toulouse FC
4
1
2
1
5 : 6
5
13
FC Metz
4
1
2
1
6 : 9
5
14
Montpellier HSC
4
1
1
2
7 : 7
4
15
FC Nantes
4
0
2
2
5 : 8
2
16
Clermont Foot
4
0
1
3
4 : 9
1
17
RC Lens
4
0
1
3
4 : 10
1
18
Olympique Lyon
4
0
1
3
3 : 10
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (39)

Přidat komentář
Mandanda_30

"Přesilovka" nestačila proti Nantes, proti Metz... Začíná to být trošku znepokojující, pokud takhle budeme hrát v té naší krásné skupince v EL proti Ajaxu a Brightonu, tak to bude zase tragédie

Reagovat
Israha

Ňah, proti zalezeným deseti se hrává blbě a někdy se prostě nevyhraje, budiž. Ale pod Marcelinem zatím vnímám v nastavení týmu jeden obrovský průser a sice to, že ve fázích zápasu, kdy jsme nahoře, nejsme schopni vybudovat náskok a soupeře srazit dolů. Pálení šancí, zvolnění tempa...to se prostě s tímhle herním systémem, kde jsou krajní beci ultraofenzivní a krajní záložníci taky moc nebrání, hrát nedá. To mělo být 3:0 za 15 minut a vybavené...protože někdy si prostě průměrný hroťák z týmu spodku tabulky na toho Benzemu zahraje, no, a pak jednogólové vedení nestačí.

Jinak Correa v prvním zápase otřesný, ten ještě bude potřebovat chvíli na aklimatizaci. Ndiaye z lavičky tentokrát dobrý, hroťáci celkem utopení. Veretout asi nejlepší na hřišti, Rongiera snad posadí po uzdravení se Kondogbia, protože na tom double pivotu jeho nekreativita a neschopnost odolávat presinku šíleně razí. Obrana víceméně ok, ale jedna věc je na pováženou...zatím jsme v sezoně nehráli s žádným opravdu silným soupeřem a i tak chvílemi hráváme druhé housle. Reprepauza přichází v pravý čas, úvodní konsolidace týmu novým trenérem ještě zdaleka není ukončena.

Reagovat
Slavia10

Já vám furt věřím i Marcelinovi. Nebylo by to jeho první angažmá, kde začal nic moc a postupně se to zlepšilo, je to fakt dobrý trenér s úspěchy ve více klubech, to není náhoda. Navíc v létě k vám přišlo poměrně hodně nových hráčů, základní sestava se vám docela změnila a Marcelino hraje zase úplně něco jiného než Tudor, měsíc nebo dva a začnete šlapat a vyhrávat jeden zápas za druhým. Možná se na začátku sezóny na hráčích malinko podepsalo, že byli okradeni o LM, to bude dobrý.

Reagovat
Israha

Já Marcelinovi taky věřím, ze Španělska jeho kariéru znám. Podle mě je lepší trenér než Tudor, i než Sampaoli. S tím, že ale v podstatě ještě nemá hotovou předsezónní přípravu, plně souhlasím. Tady je spíš blbé to, že ty zápasy s Nantes a Métami byly jedny z nejlehčích venkovních a měly by se vyhrát i při sehrávání se za pochodu. Čtyři body, které nakonec můžou chybět...

Reagovat
Godwinson

Wahi, ty seš vůl

Reagovat
Seydou Doumbia

Jako mi ten přestup do Lens dával smysl, ale asi lepší by bylo kdyby šel do toho Frankfurtu místo Muaniho no

Reagovat
Israha

Pár dní na to, aby se Štrasburk naučil tvořit ofenzivu bez Bellegarda, samozřejmě nestačí a podle toho i vypadalo, Nice o třídu lepší. Nejsem si ale jistý, jestli za něj Vieira vůbec nějakou variantu má a jestli nebude nutné překopat celý systém. Dnes tam směrem dopředu nefungovalo zhola nic.

Reagovat
Dirtyfoxx420

Lyon si sundal kalhotky a nechava se penetrovat v bukake party?

Reagovat
Dirtyfoxx420

Sry, to nemela byt reakce na tebe, to melo byt uplne mimo

Reagovat
Seydou Doumbia

Zatím vše podle očekavání. PSG rychlý gol po naší chybě, přidali druhý gol a začali mít v piči. Lyon se díky jejich ležérnosti dostal do nějakých šancí, ale Rumač vše chytil. Ted počítám že PSG bude mít ještě více na salámu a v lepším případě to skončí 1:5, protože nám dovolí dat gól. Zároven díky těmto vypuštěním v každém zápasu kdy vedou od Lyonu po Brest až po Clermont nikdy nedokážou vyhrát LM, protože oni neumí hrát naplno, jako na začátku toho projektu za dob Lavezziho, Ibry a dalších, kdy vyloženě drtili soupeře.

Reagovat
Godwinson

Lyon je totalne v rozkladu. Trochu se bojim, ze skonci nekde ve druhe lize. Po Aulasovi potopa, ono se staci podivat na jejich prestupy a co jim v zakladu hraje za hnupy.

Jinak ta sestava PSG se mi dost libi. Nebyt toho odpadu ze Spanelska, bylo by to idealni. Nema cenu mluvit o tom, co Enrique predvadi s nejlepsim hracem po Galtierem, Vitinhou. A Donnarumma je asi nejlepsi na svete. Skoda, ze je v klubu, kde je to kazdymu jedno.

Reagovat
Langi

To vsichni uz vidime, ze je to v prdeli…a k tomu kadru, to je az ostudny, ze takovyhle nounejmove nevalny kvality za ten tym vubec hraji.

Reagovat
technecium

Az tam misto zebraka Asensia bude Muani, tak to bude muzstvo komplet jak delane na Enriqueho styl. Jsem zvedavy, kam je dostane.

Reagovat
Eichel

Práveže mi vôbec nepríde, že to je mužstvo pre Enriqueho. Taký Ugarte je síce top 6ka, ale nie je to žiaden Busquets. Na LB je ideálny hráč pre Lucha Lucas? Donnaruma je ideálny hráč pre Lucha, keď nie je dsotatočne dobrý s nohou?

Mne to teda príde skôr káder pre Conteho a 3 člennú obranu.

Reagovat
vlastik

Lucas na LB hraje kvůli Mendesově zranění, jinak se s ním počítá na stopera. Co se týka Donnarumy - tady je reakce LE, poté co místo rozehrávky na krátko D. "tvořil", takže možná hledáme nového golmána:

https://www.reddit.com/r/psg/comments/1698spd/luis_enrique_livid_at_donnarumma_after_the_4th/

Reagovat
Eichel

Mňa by neprekvapilo, keby niečo odchytal aj Tenas. Čo som po očku pozeral zápas tak mi prišlo, že tam mal Donnaruma dva veľmi pekné zákroky, ale skrátka mi to nepríde ako brankár pre Enriqueho a rovnako mi nepríde, že to je tím pre jeho futbal. Mbappé, Muani, Dembelé... všetko hráči, ktorým by vyhovovalo sa rozbehnúť z protiútoku a mať dostatok priestoru na rýchle nábehy. Ugarte bude skvelá 6ka, ale nebude to asi chlap, ktorý bude diktovať tempo hry a rozohrávať z hĺbky pola akcie a kombinovať tam... a pod. Mne proste príde, že Lucho je síce dobrý tréner ale skrátka sa nehodí k tomu kádru ako ho tam stavajú. Ale možno si to sadne a ja budem za debila.

Reagovat
Dirtyfoxx420

Blanc teda konci, kdo ho nahradi? Zidan k nam nepujde, do takoveho shitu v rozkladu by nesel ani Vrba.. a kdo relevantni je na trhu volny ted fakt nevim.

Reagovat
Seydou Doumbia

Laurey, Moulin, Antonetti nikdo lepší nepřijde do takového bordelu

Reagovat
Dirtyfoxx420

Galtier je volny ne? Treba udela rosambo jak v Lille

Reagovat
Langi

Galtier k nam nikdy nepujde…tomu neverim

Reagovat
Dirtyfoxx420

Lyon je krasny mesto, s hezkou kulturou a dobrou historii, ze fotbal stoji za prd, uz je vec druha, ale buh vi na co by ho ukecali

Reagovat
Langi

Jako, ze soucasny Lyon na PSG nema ani nahodou a, ze zrovna proti nam si budou chtit spravit chut, bylo jasny…ale ty vole i prohrat se dalo se cti a po bojovnym vykonu. Misto toho prvni polocas tragikomedie

Reagovat
Langi

Ve druhym par sanci, ale bez te penalty by to dopadlo presne jak jsem tipoval…a ta sestava vole to je dno…ti budou radi, kdyz letos uhraji horni polovinu tabulky

Reagovat
juninho8

Ja som sa radšej ani nedíval. Ten tím reálne ani nemá na hornú polovicu tabuľky. To reálne bude boj o 10. miesto. Snáď nie o záchranu. Ten hráčsky miš-maš čo tam teraz je tak to je čistá katastrofa. Ten prestupák je na jasnú známku 5-. Sú tam dokopy asi 3-4 hráči, ktorí za niečo stoja. Čistá katastrofa

Na odľahčenie - asi zainvestujem po rokoch do nového FM-ka ak budem mať čas. Toto je presne tím na FM rošambo, kde sa vyhodí 75% kádra

Reagovat
Langi

Hlavně ten tým už není sympatický ani trochu...hlavně po tom zemětřesení v létě silně pochybuju, že s týmem průměráků něco uhrajeme na nějakou team chemistry

A jestli se tam někdo bude chlácholit tím, že Lyon nemůže spadnout, tak bych rád připomněl ASSE a Bordeaux...to bylo tak ještě pár let zpátky nemyslitelný...

Reagovat
juninho8

Veľa bude záležať na individuálnych výkonoch Lacazetta a Lopesa. Ak to títo dvaja nevytiahnu, tak tam vidím aj reálnu hrozbu na boj o záchranu. Nemyslel som si, že to niekedy napíšem, ale zlatý Toko Ekambi, Dembelé, Aouar, Mendes,.....

Týždeň dozadu som bol na dovolenke v Gdaňsku a bol som sa pozrieť na zápase Lechie v druhej lige (kedysi tiež nemysliteľné, že by boli v druhej lige). O rok možno do Lyonu na L2

Som rád, že som stihol na živo na Sparte vidieť hráčov ako Paqueta, Boateng, Gusto, Guimaraes a spol.

Reagovat
Langi

Jinak, za bludišťáka...jak tipujete, že skončí Barcola, udělá z něj PSG zvíře a za rok je v repre, nebo skončí jako Geubbels, Gaspar a Bahlouli?

Celkově mě hrozně překvapilo, že PSG bere takhle nehotového hráče za 50 ME. Jako pro jeho kariéru...hraním v současném Lyonu by si sice moc nepomohl, ale přeci jen záleží, jak moc bude reálně hrát v PSG v jeho věku...až si ten útok sedne tak budou hrát stejně Mbappe - Kolo Muani - Ramos....Jako pokud tolik chtěli Barcolu (od července), tak jsem moc nepochopil, proč přišel ještě Asensio a Dembele...žádná terna to uplně nejsou, ale minuty mu brát budou...bohatě stačil jeden z nich.

Reagovat
Seydou Doumbia

Fakt těžko odhadovat jak si Barcola povede. Loni na lavičce za hvězdným triem byl Ekitike a Soler, tragédi. Dnes máš Mbappého jako jistý základ + na další 2 pozice Muani, Ramos, Barcola, Asensio, Dembélé a může tam hrát i Lee Kang In + tam je furt ten Ekitike, který bude největší chudák v tom týmu. Ani při nějakém dlouhodobém zranění Dembélého nevidím pro Barcolu nějak velkou minutáž, čekám že bude mít na konci sezony nějakých 5+6 a bude rád. Ta ofenzíva je už přemrdaná.

Reagovat
juninho8

Podľa mňa to bude fail ako vyššie spomínaní Geubbels, Gaspar a Bahlouli. Nechce sa mi veriť, že by v tej hierarchií hráčov preskočil niekoho z tej pätice. Jedine cez ich zranenia. Minimálne teda Dembele a Asensio sa v istom okamihu určite zrania

Reagovat
Langi

Tak on, kdyby byl varianta č. 4 za tím triem, které je asi jasné, tak by to pro něj byl určitě posun i ze současného Lyonu...nicméně PSG letos prostě nemá uplně úzký kádr, jaký třeba mělo v minulosti a ty náhrady za Messiho a Neymara prostě pojali tak nějak po svém...přitom, kdyby nezačli blbnout tak by to, na jejich poměry, dávalo i smysl.

Ramos -> Škriniar

Messi -> Kolo Muani

Neymar -> Ramos

Icardi -> Barcola

plus Hernandez, Ekitiké a Ugarte...ti asi další 4 hráči jsou uplně do počtu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Více méně souhlas, ale ještě bych dodal Ekitikeho prodat a přivést jednoho z dvojice Asensio/Dembele.

Reagovat
Langi

já nevím...Dembele ani Asensio nejsou žádné terno...takové hráče podle mě PSG vůbec nepotřebuje mít, ale třeba se pletu

Reagovat
Lopiger

No spíš bych řekl že ideální složení útoku bude Mbappé - Kolo Muani - Dembelé. Minulou sezonu byly back-upy za trojkou MNM Sarabia, Soler a Etikité, z nichž ani jeden nehrál dobře. Teďka nakoupili náhrady za Messiho a Neymara + kvalitní back-upy. Takže teď je na tři ofenzivní místa 6 hráčů (Mbappé + 5 posil), což není tak moc (zvlášťě pokud budou chtít posílit ofenzivu když budou prohrávat a nasadí útočného hráče místo záložníka)

Další věc je, že když byli Neymar, Messi a Mbappé zdraví a vyloženě nepotřebovali odpočívat, tak prostě hráli skoro furt. Menší hvězdy můžeš daleko více rotovat, takže se uživí více hráčů bez toho aniž by museli paběrkovat

Reagovat
Seydou Doumbia

Mi tam jeden ten hráč přebývá no. Protože Mbappe má jistý základ, tak na zbylé dva pošty by stačili muani ramos a pak jen dva z trojice Asensio Dembele barcola, když vezmeme v potaz že zůstal ekitike v týmu

Reagovat
vlastik

Ekitikeho si klidně škrtni, za to vyjednávání s CP za zády je ž úplně na konci, nebo spíš na cestě z klubu

Reagovat
Seydou Doumbia

I bez něj by mi stačilo o hráče min, když tam v krajním případě zahraje Soler a Kim cong un. Což kdyby byla čtyřka na dva posty by stejně asi ani nenastalo.

Reagovat
vlastik

jeho podpis si vydubal LE, takže si zahraje dost. nevím, jak tuto sezónu, ale až odejde Mappé, bude v základu imo. Co se týká ostatních přestupů - Škriniar i Lucas jsou upgrade, i když Marq teď docela rozkvetl, S Kang In Lee se počítá na AM pozici, Asensio je impact sub, něco co v PSG dlouho nebylo. Základ útoku bude imo Mbappé-Muani-Dembele/Asensio, Ramos dostane rok na aklimatizaci. Jak Ramos tak Muani mají pro PSG klíčový profil k využití Mendese a Hakimiho, něco co Mbappé nemá.

Btw, WZE má za první 4 zápasy nejvíc progression pass, a Ugarte má 2. nejvyšší počet recovery balls od 2007 (první je pořád Motta). Jediná slabina je nezkušenost zálohy a faktor Vitinha, a neexistující back up za Ugarteho, který bude klíčévým hráčem

Reagovat
Lopiger

Reagovat
Ladas321

Nedostane moc minut přes tu útočnou trojku, i když Dembele nevydrží dlouho zdraví. Barcola je ale technicky dobře vybaven, já bych se ho nebál dát do zálohy na zkoušku.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele