Ligue 1 - preview 6. kola

20.09.2013, 09:24, aktualizováno 22.09.2013, 08:39
Previews
Souboj dvou největších favoritů na titul završí šesté kolo, PSG večer hostí AS Monaco. Už před tím jsou na programu tři další duely - Lorient přivítá Bordeaux, Valenciennes se představí v Nice a Lyon zkusí ukončit černou sérii proti Nantes...
FC Lorient - Girondins Bordeaux  (neděle 14:00)
Bordeaux se zatím v probíhající sezoně nedaří a negativní trend bude chtít zvrátit na půdě Lorientu. Domácí však nedají kůži lacino..

Všechno, nebo nic - jako by se Les Merlus v Ligue 1 řídili právě tímto heslem. V soutěži, která má dlouhodobě nejvyšší procento remíz ze všech evropských elitních lig, jde o mimořádný úkaz: svěřenci Christiana Gourcuffa nepoznali plichtu už 13 utkání. Naposledy se tak stalo na konci března, a protivníkem bylo právě Bordeaux; tehdy skončil vzájemný zápas 1:1.

Lorient byl na startu šestého kola jedním z pouhých tří týmů, které držely stoprocentní úspěšnost před vlastními fanoušky; po prohře Les Verts s Toulouse a bezbrankové plichtě Marseille v Bastii zůstávají už poslední. Jejich forma je zatím rozdělená jasně - doma to jde, venku nikoliv, jak dokládá statistika tří proher ze soupeřových hřišť (naposledy 0:1 v Monaku).

To znamená, že bretaňští mají po pěti zápasech šest bodů - a kapitán Bruno Écuélé Manga ví, že to nestačí. Gabonský stoper, který ve Francii debutoval právě v dresu Bordeaux (ačkoliv si za něj připsal jediný start, a to v bezvýznamném utkání poháru UEFA proti Panioniosu v prosinci 2007), vynechal loni více než polovinu sezony se zraněným kolenem, avšak letos už opět patří k pilířům Gourcuffova týmu a rád by jej dovedl na vysněné pohárové příčky.

"Každý zápas hrajeme na vítězství," říká Manga, jenž si dobře uvědomuje, co je potřeba vylepšit - k tradičně děravé obraně (Lorient udržel jediné čisté konto v posledních deseti ligových zápasech) se navíc letos přidal i impotentní útok, se třemi brankami vůbec nejhorší v soutěži. Podobná čísla vykazují už jen Ajaccio, Sochaux - a Bordeaux. "V neděli musíme bezpodmínečně vyhrát, neexistuje žádná jiná alternativa. Víme, že náš soupeř má dobrý tým a jejich soupiska se od loňská téměř nezměnila," dodává.

"Víme také, že Bordeaux často začíná sezonu pozvolněji, ale na jaře mají pokaždé silný finiš. Neobávám se, že by takhle nízko zůstali dlouho," doplňuje obránce, který tamní prostředí dobře zná. "Fakt, že jsem zde hrával, pro mě nic neznamená. Je to zápas jako každý jiný," upozorňuje však. "Musíme být agresivní, hrát jako tým. Klíčem k úspěchu je soustředěnost. Nesmíme jim povolit dostávat se do šancí. Víme, že si sem jedou pro výhru, protože potřebují body, ale to pro nás platí také," uzavírá Manga.

Zatímco Lorient měl na přípravu celý týden, Bordeaux, loňský vítěz Coupe de France, nastoupilo ve čtvrtek v Evropské lize, kde se uvedlo drtivou porážkou 0:3 na hřišti Frankfurtu. Pro Gillotův tým je to velké varování - ze sedmi soutěžních utkání v nové sezoně jich prohrál pět, přitom loni v Evropské lize došel až do osmifinále, kde jej vyřadil pozdější finalista z Benfiky. Trenér přiznává, že klíčem k úspěchu je správná rotace kádru.

"V patnácti dnech jsme hráli pět utkání. Žádný hráč nemůže stoprocentně zvládat takovou zátěž," stěžoval si Gillot před utkáním ve Frankfurtu. "Proto teď před každým zápasem změním tak tři čtvrtiny týmu, abychom zůstali svěží. Máme štěstí, že se nám momentálně vyhýbají zranění," dodal bývalý lodivod Sochaux, kterému v úvodu sezony vůbec nepomohl těžký los - Bordelais už potkali Monaco, PSG i Saint-Étienne. Byly z toho tři prohry.

V sestavách, které vyběhly na trávník proti PSG a Bordeaux, se překrývalo pouze pět hráčů; Gillot však popírá, že by jednal nezodpovědně: "Nevyslal jsem na hřiště tým puberťáků, vybral jsem profesionály, kteří jsou součástí týmu a jsou připraveni hrát. Dostali šanci ukázat, co v nich je." Finální slova charismatického trenéra pak reflektují překvapivě temnou vizi. "Už delší dobu říkám, že budeme mít spoustu problémů. Lidé vždycky oponují s tím, že to bylo proti PSG nebo Monacu, a že to proti jiným bude lepší, ale já říkám ne. Dávejte pozor na to, co se tuto sezonu v Bordeaux uděje. Alarm už zvoní," zakončil pesimisticky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - Valenciennes FC  (neděle 17:00)
Až na první nevydařené kolo, ve kterém fotbalisté Nice podlehli v Lyonu vysoko 0:4, dál drží šňůru neporazitelonosti. Poslední vítězství přivezené z Lille bylo dalším pěkným pozitivním impulsem do dobré nálady týmu. Valenciennes by tak papírově nemělo stát v cestě, soupeři se totiž vůbec nedaří.

Mužstvo jako by už dávno zapomnělo na nezdar v Evropské lize, ze které nečekaně vypadlo už z předkola. Na domácím poli, dá se říci, válí, a nepříjemný los zvládlo více než solidně. Klub se nachází kolem míst ve středu tabulky a rád by se posunul ještě výš. Proti VAFC bude rozhodně favoritem.

Naprosto spokojený zatím může být útočník Darío Cvitanich. Právě jeho dvě trefy rozhodly o minulém skalpu Lille. "Jsem šťastný. Vyhráli jsme proti silnému týmu a to díky mým gólům," uvedl v rozhovoru pro klubové stránky. "Doufám, že budeme mít dobrou sezónu. Samozřejmě že branky jsou především moje práce, ale nejdůležitější zůstává tým."

OGC by určitě rád zavzpomínal na loňskou sezónu, na začátku ledna skolil Valenciennes 5:0. Vůbec ve střetnutích těchto dvou týmů většinou uspějí domácí. "Od prvního kola jsme se zlepšili, protože na sobě pořád pracujeme," dodával Argentinec. "Kádr se nezměnil, přišli jen Bodmer, Mendy a Brüls, kteří mají svou kvalitu a hrají pro celý tým."

Čtyři porážky v řadě, to je aktuální bilance hostů. Narozdíl od Nice jim zkrátka vyšlo právě jen úvodní kolo, ve kterém porazili Toulouse. Alarmující je hlavně špatná ofenzíva, jedna vstřelená branka za 360 minut je pořádně málo. "Víme, že sezóna bude obtížná," říkal bek Lindsay Rose. "Musím body sbírat krůček po krůčku."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.60 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - FC Nantes  (neděle 17:00)
Zápas Olympique Lyon - FC Nantes, za současné konstelace sousedů v tabulce, okupujícím však až jedenácté a dvanácté místo, je určitě otevřený.

Napsat něco takového by bylo ještě před několika málo lety nemyslitelné. Lyonští ve Francii dominovali. Ještě předtím, než započala jejich éra sedmi titulů v řadě, se mistrem stalo právě Nantes. V současné době je situace nepoměrně jiná. Hosté strávili předchozí čtyři sezony v Ligue 2 a domácí se se svými příznivci zatím naposledy radovali v roce 2008.

Proti týmu z regionu Pays de la Loire mají ti Rhône-Alpes velmi dobrou bilanci. Z posledních deseti zápasů vyhráli osmkrát se skóre 20:7. Jenže Lyon charakterizují v poslední době především nevyrovnané výkony, čehož si hráči Nantes budou nepochybně vědomí, a proto na nějaké statistiky před dalším vzájemným duelem určitě nedají.

Zvláště, když Lyon vyhrál naposledy soutěžní zápas v polovině srpna! Od té doby následovaly čtyři porážky v řadě - dvě ještě v předkole Ligy mistrů s Realem Sociedad a v Ligue 1 se urodila domácí prohra s Remeší a následně se nepodařilo bodovat na hřišti Évianu. Až v minulém kole s Rennes se podařilo vydřít alespoň bezbrankovou remízu a stejný výsledek borci ze Stade de Gerland uhráli i v rámci Evropské ligy s Realem Betis.

"V tom zápase jsme hráli jako tým, ale ne všechno se nám podařilo. Začali jsme ale využívat účinný pressing, díky čemuž budeme pro každého nepříjemným soupeřem," prohlásil trenér Rémi Garde. Uvidíme, do jaké míry budou jeho svěřenci praktikovat tento pokyn v dnešním duelu s Nantes.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - AS Monaco  (neděle 21:00)
Hned zkraje sezony proti sobě svedl los oba největší kandidáty na titul - loňští mistři dvou nejvyšších soutěží se poprvé utkají v Paříži, a půjde rovnou o boj o první příčku v tabulce.

Diváci se tak mohou těšit na defilé těch nejzářivějších hvězd, které jsou na francouzských trávnících k vidění; oba bohaté celky v létě mohutně utrácely, a přestože Monaco ještě loni hrálo druhou ligu, už po rozlosování sezony se o nadcházejícím utkání začalo mluvit jako o potenciální důležité bitvě v boji o titul. Aktuální tabulková situace navíc vše ještě přiostřuje - Monako míří na sever z pozice lídra, PSG je třetí, ale ztrácí pouze dva body. Ani jeden ze soupeřů ještě letos nebyl poražen; pokud by se Pařížanům podařilo monacký odpor prolomit, půjdou do čela právě oni.

"Pro PSG máme jen slova uznání. Je to velký tým s velkými hráči, kteří se navzájem znají déle než my, jsou to úřadující mistři, před zápasem s námi budou favoritem oni. My si však jedeme pro tři body," nechal se slyšet viceprezident Vadim Vasiljev, který si prý nenechal utéct úvodní utkání soupeře v Lize mistrů na horké půdě řeckého Olympiakosu. Pařížané tam vyhráli vysoko 4:1, a Vasiljev komentuje: "Zápas jsme viděli, ale nebojíme se. Respektujeme je, ano, ale chceme se soustředit především sami na sebe, na vlastní projekt a vlastní ambice."

A že vlastník klubu, ruský miliardář Dmitrij Rybolovlev, umí tyto ambice řádně podpořit - v létě byl kádr Monaka posílen hráči v celkové hodnotě cca 166 milionů eur, což dělá z monackého kádru druhý nejdražší v zemi. (Nad ním je samozřejmě pouze právě PSG, do nějž jeho katarští vlastníci stihli nalít už přes 300 milionů.) A svěřenci Claudia Ranieriho ukázali, že se s první ligou vypořádat umí - kromě bezbrankové remízy s Toulouse sbírají úspěch za úspěchem, a ačkoliv se naposledy proti Lorientu (1:0) pořádně nadřeli, pozici na čele tabulky, vydobytou po velecenné výhře v Marseille, uhájili.

"Když to máme těžké, je to jen dobře. Já jsem spokojený, vyhrávat tyto typy zápasů je dobrý signál," nechal se Ranieri slyšet poté, co jeho celek porazil vzpurné Les Merlus brzkou penaltou Radamela Falcaa. "Nedařilo se nám hrát svoji hru, několik hráčů se vrátilo z plnění reprezentačních povinností, byli jsme unavení," objasňoval záložník Mounir Obbadi, který následně dodal: "Není tu však žádný důvod k obavám. Proti Paříži uvidíte úplně jiné Monaco." Pro Obbadiho samotného navíc půjde o mimořádně pikantní souboj - je totiž odchovancem PSG, kde strávil celých 13 let.

Velkou výhodou domácích může být větší odpočatost - zatímco Ranieri mohl svým drahým hvězdám v čele s Falcaem, Moutinhem či Jamesem Rodríguezem dopřát celé dva dny volna, na Pařížany čekal zrádný výlet do Pirea. Tým Laurenta Blanca sice nakonec hladce zvítězil, ale zpočátku to tak nevypadalo; Řekové nastoupili na věhlasného soupeře nebojácně, po Cavaniho brzké trefě notně přitlačili a dokázali vyrovnat po geniální individuální akci Vladimíra Weisse. Až ve druhé půli získal favorit očekávanou převahu, nasázel domácím další tři góly, a mohl si dokonce dovolit luxus zahozené Ibrahimovicovy penalty.

"Vyhrát první zápas je vždy důležité, i když jsme v prvním poločase udělali nějaké chyby. V tom druhém už to bylo lepší, a projevilo se to i na skóre," byl po utkání spokojen záložník Thiago Motta, sám autor dvou tref v řecké síti. PSG přitom hned třikrát skórovalo po rohu, což italsko-brazilského středopolaře nepřekvapilo: "Není to žádná náhoda, na standardních situacích pracujeme ustavičně. Normálně po nich neskóruji, protože je zahrávám, takže by se dalo říct, že jsem měl tentokrát štěstí."

A co si v táboře úřadujícího mistra myslí o nové konkurenci? Trenér Laurent Blanc nikterak nezastírá svůj obdiv: "Monako je jeden z nejlepších týmů, budou mít skvělou sezonu. Rychlost, s jakou se dokázali sehrát, neuvěřitelná." Bývalý kouč Bordeaux a francouzské reprezentace zřejmě ví, o čem mluví; klubu, do nějž v létě přišel, trvala fáze sehrávání podstatně déle. "Nakoupili skvělé hráče jako Falcao, Éric Abidal nebo Ricardo Carvalho, a všichni si na sebe na hřišti okamžitě zvykli. Viděl jsem je proti Marseille a hráli moc dobře. Když máte dostatečně kvalitní tým, nemusíte na výsledky nutně čekat několik let," uzavírá Blanc prorocky.

Domácí mohou kromě zraněného Alexe počítat s plným kádrem, v monacké výpravě zase chybí Toulalan.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Van der Wiel, Marquinhos, Silva, Maxwell - Matuidi, Motta, Verratti - Lucas, Ibrahimovic, Cavani
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Subasic - Fabinho, Carvalho, Abidal, Kurzawa - Kondogbia, Moutinho, Obbadi - Ocampos, Falcao, Ferreira-Carrasco
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Bastia - Olympique Marseille  (sobota 17:00)
Karty jsou před dnešním zápasem Bastie s Marseille rozdány jasně - hosté budou chtít po třech utkáních znovu vyhrát.

Do výčtu je započtena i domácí prohra 1:2 s Arsenalem v rámci prvního kola základních skupin Ligy mistrů, která se na Stade Vélodrome hraje po roční odmlce. Před zápasem se čtvrtým celkem uplynulého ročníku anglické Premier League se v Ligue 1 zrodila remíza na hřišti Toulouse, jíž předcházela prohra 1:2 s Monakem.

Přestože středeční "mač" nedopadl zrovna podle představ, našly by se v něm i klady. Jedním z nich byl výkon nově příchozího Giannelliho Imbuly. "V tom zápase hrál velmi dobře. Prokázal, že je nebezpečný směrem dopředu, že skvěle čte hru a umí spoluhráčům poslat kvalitní přihrávky. Rozhodně hraje lépe než na začátku sezony. Zlepšuje se doslova zápas od zápasu," řekl na adresu francouzského reprezentanta do jednadvaceti let kouč Elie Baup, který tak rozhodně nelituje do něj investovaných sedmi milionů eur.

Částka, kterou by si korsický klub s druhým nejnižším rozpočtem v lize (pouze konkurenční Ajaccio má kasu ještě mělčí) sotva mohl dovolit zaplatit. A ejhle, přesto v jeho kádru najdeme zkušené hráče (Miloš Krasić, Mickaël Landreau, Sébastien Squillaci). Tomu napovídá i prozatimní umístění, kdy na pohárové příčky ztrácí pouhopouhé tři body.

Samozřejmě, konečné místo v první čtveřici není příliš pravděpodobné a pro Frédérika Hantze a spol. by to bylo hodně nad plán. Nicméně pravdou zůstává, že za PSG a Monakem bude zřejmě situace opět velmi vyrovnaná a že hráče menších klubů, jako je právě Bastia, můžou případné dobře zvládnuté zápasy pro těm silnějším, jako je Marseille, vybičovat k mimořádným výkonům.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.10 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Sochaux - Lille OSC  (sobota 20:00)
Lille hodlá odčinit poslední překvapivý nezdar s Nice, jak nejrychleji to půjde. Na dvanáctém místě tabulky se samozřejmě ambicióznímu celku ze severu Francie nelíbí. V Sochaux přitom mají hosté velkou šanci uspět, soupeř je na posledním místě, z pěti kol má na kontě tři porážky a dvě remízy.

Les Dogues předvedli minulý víkend asi zatím svůj nejhorší výkon, s Nice (0:2) to byla bída hlavně vepředu. Vůbec v útoku mají svěřenci kouče Reného Girarda patrně menší problémy, už ani proti Rennes nedokázali skórovat. "Pro nás je souboj se Sochaux v tuto chvíli nesmírně důležitý," uvedl kapitán Rio Mavuba.

Jejich sok nevstoupil do sezóny tou správnou nohou, to ale neznamená, že by ho Lille jakkoli chtělo podcenit. "Víme, že je Sochaux poslední. A to znamená, že se body bude snažit urvat právě doma. My se ale zásadně chceme zlepšit," dodal Mavuba. "Už jsem řekl klukům, že s nimi nejsem spokojený," přitakával Girard.

Hosté vítají zpět útočníka Nolana Rouxe, který by jim měl s ofenzivní mizérií pomoci, právě jeho trefy chybí. Přitom kdyby v letní přípravě neplival na rozhodčího, mohl by stihnout začátek tohoto ročníku a LOSC by mohl být úplně někde jinde. Nové informace i naznačují, že menší problémy se stehnem již pominuly.

Špatnou zprávou je naopak zranění Ryana Mendese. Ten si poranil kotník a mimo hru bude minimálně na dva měsíce. "Obávali jsme se o Ryana už v neděli večer, jakmile ucítil bolest v noze," smutnil Girard. "A nakonec se ukázalo, že jeho možnosti nastoupit jsou menší, než jsme původně předpokládali."

Sochaux naposledy podlehlo těsně na půdě Nantes, paradoxně čeká rovněž dvě utkání na vstřelený gól. Pomoci ke zlepšení v útoku by měl Emmanuel Mayuka, který přišel na hostování ze Southamptonu. Rodák ze Zambie má celkem bohaté reprezentační zkušenosti, v Anglii se však výrazněji ještě neprosadil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.30 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Rennes - AC Ajaccio  (sobota 20:00)
Po dvou těžkých zápasech a zároveň dvou bezbrankových remízách by rádi fotbalisté Rennes bodovali naplno. Ajaccio však venku ještě neprohrálo, spoléhá hlavně na svou brankářskou oporu Guillermoho Ochoau. Třeba PSG si na něm před několika týdny vylámal pořádně zuby. Nicméně naposledy korsický celek inkasoval třikrát.

Možná že domácí chtěli vytěžit proti Lille i v Lyonu o nějaké ty dva body navíc, i tak se ale nerozhodné výsledky musí proti těmto soupeřů jevit jako celkem slušné. Kouč Philippe Montanier navíc není naštvaný z toho, že směrem dopředu to není ideální, ale hlavně chválí zatím dobře odvedenou práci vzadu.

Pouze v Nice letos SRFC inkasoval více jak jednou. "Je důležité cítit se v bezpečí. Víme totiž, že obecně hraje top pět týmů tabulky s nejlepší obranou. Určitě je mezi těmi složkami vztah," říkal. "Poslední dvě kola jsou povzbudivá. Museli jsme změnit sestavu, i tak jsme ale úspěšní. Chválím Armanda. Dodává v obraně jistotu, mladí se od něj učí."

Ajaccio na tom není v tabulce moc dobře. Sice je mimo sestupové pásmo, ale jen o jednu příčku. Navíc jako jeden ze třech týmů Ligue 1 ještě nevyhrál. Problémy má hlavně v útoku, nedaří se Mutuovi či Oliechovi. Špatnou zprávou je také zranění Pedrettiho, autora jednoho z dosavadních tří gólů. Nenastoupí ani Belghazouani.

V minulém kole AJA podlehl doma nečekaně Évianu Thonon Gaillard 2:3, přičemž soupeř proti němu vedl už 3:0. Povzbudivý je alespoň fakt, že na poslední chvíli půjčený útočník Tallo hned ve svém prvním střetnutí ve francouzské lize skóroval. Fabrizio Ravanelli ho zřejmě nyní zařadí do základní sestavy.

Ve středu oba týmy čeká vložené kolo. Montanier věří, že jeho mužstvo bude v dobré kondici. "Změnil jsem tempo na trénincích. Musíme zregenerovat, budeme v následujících třech utkáních potřebovat každého," přiznal. "Může se totiž objevit únava či lehčí zranění. Hlavní věcí tak bude, aby byl každý připravený."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - EA Guingamp  (sobota 20:00)
Před startem sezony jim byl předvídán tuhý boj o záchranu, zatím to tak ale vůbec nevypadá - Remeš vstoupila do sezony skvělým způsobem a atakuje pohárové příčky. Stydět se za dosavadní výkony však nemusí ani Guingamp.

Na Stade Auguste Delaune budou domácí hájit čtyřzápasovou neporazitelnost - po úvodní těsné prohře v Rennes přišlo zlepšení, korunované výhrou 1:0 v Lyonu. Poté se však začalo potvrzovat to, na co pozorovatelé poukazovali už v létě - Remeš má výbornou obranu, ale žalostný útok. Dvě remízy 0:0, dosažené proti Nantes a Montpellieru, to jasně potvrzují.

Guingamp byl letos všeobecně pasován do role nejslabšího z nováčků, ale svěřencům Jocelyna Gourvennece se zatím poměrně daří - v pěti zápasech mají sice pouhé čtyři body, ale na hřišti to nevypadá vůbec špatně, EAG dokonce chvílemi přehrávalo Marseille a v Paříži padlo až díky brankám Rabiota a Ibrahimovice z nastaveného času.

"Víme, že nás nečeká nic jednoduchého, protože proti Guingampu se hraje špatně," přiznává domácí lodivod Hubert Fournier. "PSG trvalo 92 minut, než si proti nim zajistili výhru, a Guingamp měl v tom zápase šance ke skórování. Je to velmi nebezpečný, disciplinovaný a odhodlaný tým," varuje.

Nováček, který zatím zaznamenal jednu výhru, se naposledy rozešel smírně 1:1 s Bastií poté, co jeho elitní střelec Mustapha Yatabaré vyrovnával ze značky pokutového kopu. Dnes však bude Gourvennecův tým notně oslaben v zadních řadách - mimo hru jsou totiž dva stabilní členové základní sestavy, obránce Jonathan Martins Pereira a gólman Mamadou Samassa. Svoji premiéru v brance si tak v novém dresu odbyde kamerunský strážce Guy N'Dy Assembé.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Évian Thonon Gaillard - Montpellier HSC  (sobota 20:00)
Ani jeden z týmů nezačal sezonu nijak skvěle, přesto bude před vzájemným duelem více optimismu na straně domácího celku.

Předně proto, že v aktuální tabulce se jim podařilo uhrát o bod víc a v ofenzivě jsou o jeden gól produktivnější. Ovšem jak Évian, tak Montpellier, po pěti kolech inkasoval už osm branek, což je zatím nejvíc v Ligue 1. V defenzivě je tedy rozhodně co vylepšovat, ačkoliv hosté mohou argumentovat tím, že polovinu z nich obrana v čele s brazilským kapitánem Hiltonem obdržela v zápase s rozjetým Monakem.

Co dále hraje do karet Évianu? Určitě vítězství v posledních dvou ligových zápasech, a to jednak v minulém kole nad Ajacciem, ale především v tom předchozím se týmu na domácí půdě povedlo něco, co by ještě před pár lety bylo považováno za fotbalový zázrak. Évian dvěma góly Kévina Bérigauda porazil Lyon, a právě pětadvacetiletý rodák z nedalekého Thononu bude pro Montpellierské bezpochyby největší hrozbou, neboť je překvapivě spolu s monackým Emmanuelem Riviérem prozatím nejlepším střelcem soutěže.

Klub z regionu Rhône-Alpes byl založen teprve v roce 2007 a od té doby nepřestává udivovat znalce francouzského fotbalu. A to nejen svou účastí ve finále letošního Coupe de France, kde byl týmu z Bordeaux více než vyrovnaným soupeřem. Ligue 1 si Évianští poprvé zahráli právě v mistrovské sezoně Montpellieru a ani jednou s ním neprohráli. Poprvé z toho byla výhra 4:2 a následně remíza 2:2. I další zápas byl remízový. Ze čtyř ligových utkání tedy vyšli fotbalisté MHSC jako vítězové teprve letos díky brance Younése Belhandy, který ovšem už v klubu nepůsobí.

V minulé sezoně byl přitom s deseti góly nejlepším střelcem týmu od Středozemního moře. V té probíhající jej zatím nikdo nedokázal ani částečně nahradit. Dvakrát se dosud trefil jen Siaka Tiéné, což je, prosím pěkně, obránce. Kdepak, všechno nasvědčuje tomu, že po šestém kole Montpellier domácí v tabulce nepřeskočí.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - Toulouse FC  (pátek 20:30)
Před sezonou plánovali Saint-Étienne s Toulouse shodně útok na poháry, zatím se to však daří pouze jednomu - Les Verts jsou před vzájemným soubojem na Geoffroy Guichard průběžně druzí, Toulouse předposlední.

Kouč Christophe Galtier přesto své svěřence důrazně varoval před lehkovážností; je prý důležité nenechat si skvělý start do sezony stoupnout do hlavy. Je ovšem pravda, že současné Toulouse příliš obav nebudí - restrukturalizovaní Les Violets získali v pěti zápasech pouze tři body za stejný počet remíz a stále čekají na premiérovou výhru. Pak je tu ovšem ten fakt, že dvě z oněch tří remíz přišly proti Marseille a Monaku (tam dokonce venku)..

"Bude to těžký zápas," neodpustil si Galtier obligátní formulku. "Toulouse má na kontě pouze tři body, ale proti Monaku i Marseille hráli skvěle. Uhráli také plichtu s Bordeaux. Bude potřeba, abychom byli stoprocentně koncentrovaní a zejména odhodlaní," plánuje trenér, načež dodává: "Z jejich kádru odešla v létě řada hráčů a řada nových zase přibyla. To by mohl být důvod, proč se zatím rozjíždějí pomaleji."

Také Galtierův protějšek, Alain Casanova, věří v rychlý vzestup svého mužstva; je prý třeba vzít si příklad z posledního utkání proti Marseille, kde jej o vítězství připravila až vyrovnávací branka Lucase Mendese těsně před koncem. "Chceme pokračovat tam, kde jsme s Marseille skončili," objasňuje Casanova. "Ukázalo se, že náš přístup byl minulý týden ukázkový, a všichni se cítíme pozitivně. Myslím, že jsme zápas od zápasu lepší."

Jedním ze zmiňovaných odchodů z toulouské šatny byl Franck Tabanou, hbitý křídelník a jeden z největších talentů ligy, který odešel právě do Saint-Étienne. "Jeho technické schopnosti jsou lepší než u drtivé většiny ostatních, zvláště jeho levačka," nechal se slyšet Casanova, zatímco jiné křídlo Adrien Regattin s úsměvem dodává: "Doufám, že proti nám nenastoupí."

To je, zdá se, na Galtierovi; jedinými jistotami jsou Jonathan Brison a Brandao, oba totiž vynechají duel kvůli zranění. Nedobře vypadá i zdravotní stav Maxe Gradela, a to i přesto, že už začal trénovat s týmem. Toulouse hlásí návrat záložníka Abela Aguilara a zejména forvarda Edena Ben Basata, na marodce však zůstává Jean-Daniel Akpa-Akpro.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Monaco54109:213
2.AS Saint-Étienne54017:312
3.Paris Saint-Germain53208:311
4.Olympique Marseille53118:410
5.Stade Rennes52215:48
6.Stade Reims52214:38
7.OGC Nice52216:78
8.Olympique Lyon52128:47
9.FC Nantes52125:47
10.SC Bastia52125:57
11.Évian Thonon Gaillard52127:87
12.Lille OSC52123:47
13.Montpellier HSC51316:86
14.FC Lorient52033:56
15.EA Guingamp51134:74
16.Girondins Bordeaux51133:74
17.AC Ajaccio50323:53
18.Valenciennes FC51044:73
19.Toulouse FC50323:73
20.FC Sochaux50233:72

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
Israha

"Dimitri Payet zítra bez Payeta", to je perfektní titulek expresky, takový krásně absurdní .

Jinak výborný zápas na páteční večer, za pár minut zapínám. Toulouse hrálo minulý týden dobře a ASSE se taky rozjíždí, může to být pěkná podívaná.

Reagovat
smazaný uživatel

Už se nemůžu dočkat na zápas proti Monacu

Reagovat
.13

napodobne

Reagovat
Darren Fletcher

ASSE

Reagovat
EAG le grand amour

to běžte do pryč, celý ASSE

Reagovat
Kongo

Evián bude po roční odmlce opět domácím strašákem.Ten tým mají letos zajímavý,sice hodně hráčů na hostování,ale letos budou v první polovině tabulky.Zatím se mi celkem líbí Benezet.

Reagovat
blaugrana

Źe čistá 2 na Marseille? Tak to asi nie.

Reagovat
EAG le grand amour

ještě něco přidat

Reagovat
smazaný uživatel

Ty týmy ze špičky jsou vyjma ropáky totálně neschopné. Marseille jediná má na to prohánět Monako s PSG a bouchne s Bastiou

Reagovat
Pipo123

Dneska som skúsil podať na Lorient, ten to doma docela vie nie ? ten kurz 2.60 je super

Reagovat
Israha

Na Ligue 1 je lepší nesázet, ale zrovna tohle by asi vyjít mělo. Porazit doma letos mizerné Bordeaux by Lorient měl.

Reagovat
smazaný uživatel

takže lyon dneska 3 body

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Pipo123

Brankár Lorientu

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska to už musí být tři body, jinak ať jdou do řiti.

Reagovat
smazaný uživatel

je tám kurnik ale to trvalo...

Reagovat
Langi

Jimmy dneska

Reagovat
smazaný uživatel

Vítězství zařídili ti, kteří byli posíláni pryč...ironické

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele