Ligue 1 preview - 36. kolo

03.05.2008, 11:04, aktualizováno 03.05.2008, 11:04
Previews
Ligue 1 může o tomto víkendu poznat svého mistra, pokud Lyon zvítězí v Nice a zároveň Bordeaux prohraje v Marseille. Rušno bude i na opačném konci tabulky. Paris St. Germain se v přímém souboji o záchranu představí na půde Toulouse...
Olympique Nice - Olympique Lyon  (sobota 17:10)
Vedoucí tým Lyonu v sobotu zajíždí na hřiště Nice. Pokud tam zvítězí a zároveň o den později prohraje Bordeaux v Marseille, získá Lyon sedmý mistrovský titul v řadě.

Karim Benzema se zřejmě stane nejlepším střelcem letošního ročníku Ligue 1 a přidat by mohl ještě jedno ocenění. Jméno francouzského reprezentanta nechybí v nominaci na nejlepšího hráče sezóny. Benzema má na svém kontě devatenáct přesných zásahů. V nominaci na nejlepšího hráče je ještě jeden fotbalista Lyonu, a to záložník Jeremy Toulalan. Ten v současné době nehraje kvůli problémům s kolenem, které si poranil na začátku dubna. Jméno vítěze bude oznámeno 11. května.

A právě Benzema se nechal slyšet, že sobotní zápas je rozhodující: "Musíme se soustředit na svoji hru a napravit zaváhání z minulého týdne. Jestli po tomto kole budeme francouzským mistrem, nezáleží pouze na nás, nechme se překvapit," dodal s úsměvem Benzema.

Nice vyhrálo pouze jediný z posledních šesti zápasů a v tabulce mu patří devátá příčka. V minulém kole si ale domácí fotbalisté přivezli cenný bod ze hřiště Bordeaux.

Trenér Lyonu Alain Perrin musí řešit rébus, koho do víkendového utkání proti Nice postaví na levý okraj obrany. Mimo hru jsou vykartovaní Fabio Grosso s Anthony Reveillere a netradiční post tak podle všeho čeká na ofenzivního záložníka Kima Kallstroma. Domácí tým se bude muset obejít bez Laslandese, Jeunechampa a také Edersona.

Svých prvních profesionálních kontraktů se dočkali dva mladíci Lyonu. Tříleté smlouvy s úřadujícím mistrem Francie podepsali záložník Clement Grenier a útočník Yanis Tafer, francouzští reprezentanti do 17 let.
Olympique Nice - pravděpodobná sestava:
H. Lloris, V. Hognon, Apam, C. Kanté, C. Rool, F. Balmont, O. Echouafni, D. Hellebuyck, D. Diakite, A. Modeste, H. Bamogo
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
G. Coupet, Cris, S. Squillaci, F. Clerc, K. Kallström, A. Keita, M. Bodmer, Juninho, S. Govou, K. Benzema, Fred
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.35 - 1.82
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Toulouse FC - Paris Saint-Germain  (sobota 19:00)
Záchranářský duel čeká v sobotním podvečeru na fotbalisty Toulouse a PSG. Oba týmy jsou ohroženy sestupem, v tabulce mají dokonce stejný počet bodů, hosté jsou na sestupové 18. příčce, domácí tým je na tom díky lepšímu skóre o dvě místa lépe.

Velkou komplikací pro hosty jsou hranění dvou klíčových fotbalistů – do zápasu nezasáhnou Chantome a Rothen, tedy dva hráči, kteří tvoří "mozek týmu". Špílmachr hostů Pauleta ale tvrdí: "Jsem si jistý, že je v našich silách v Toulouse bodovat. O výsledku utkání budou rozhodovat maličkosti, my nesmíme udělat chybu a ztratit body. Kdybychom v Toulouse zvítězili, bylo by to fenomenální," říká nadšeně Pauleta.

Toulouse prohrálo poslední dva zápasy proti Lille a Bordeaux a nad zónou sestupu drží domácí fotbalisty pouze lepší skóre. Sobotní duel bude nejspíše zlomový a případný vítěz udělá důležitý krok k záchraně. Pro oba celky to ale jistě bude těžký zápas, s blížícím se koncem sezóny se hráči dostávají pod obrovský tlak. Domácí tým se bude muset pravděpodobně obejít bez dvojice Sirieix – Ilunga, hostům chybí již zmiňovaní dva klíčoví hráči Chantome a Rothen.

Zákazem startu v příštím ročníku francouzského Ligového poháru byl potrestán klub Paris St. Germain za rasistické chování jeho příznivců při letošním finále. To Pařížané vyhráli nad Racingem Lens 2:1 a zajistili si tak pro příští sezónu start v Poháru UEFA.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
N. Douchez, A. Ebondo, D. Arribagé, M. Fofana, J. Mathieu, L. Batlles, M. Sissoko, N. Dieuze, A. Emana, F. Mansaré, J. Elmander
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
M. Landreau, Cearà, M. Yepes Diaz, Z. Camara, S. Armand, B. Mendy, G. Bourillon, Y. Sankharé, J. Clément, Pauleta, A. Diané
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.90 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Caen - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Fotbalisté Rennes cestují k zápasu 36. kola Ligue 1 do Caen s cílem zvítězit a zaútočit na pátou pozici. Do karet hostům také hraje nedělní vzájemný zápas mezi St. Etienne a Lille, tedy týmy, které jsou v tabulce nad Rennes. Jejich případná remíza by mohla hosty posunout na vysněnou 5. příčku.

Hosté podávají v poslední době velmi dobré výkony, o čemž svědčí i fakt, že z posledních deseti zápasů Rennes prohrálo jen jednou – 0:2 s Bordeaux. Trenér hostů Lacombe říká: "Musíme si uvědomit, že pokud se chceme v tabulce posunout výše, jsme to hlavně my, kdo musí vyhrávat, a nesmíme se ohlížet na výsledky druhých týmů. Utkání však nebude snadné, Caen je na domácím hřišti velmi silné. Také víme, že případná prohra nám zavírá vrátka mezi pět nejlepších týmů Ligue 1."

Fotbalistům Caen patří 11. příčka, v minulém kole "obrali" o body vedoucí Lyon, se kterým remizovali 2:2, před 14 dny také jasně přehráli PSG a vyhráli vysoko 3:0. Domácím fotbalistům bude chybět zraněný Deroin, hosté se musí obejít hned bez šestice hráčů, jmenovitě Fanniho, Luziho, Borneho, Estebana, Didota a Cheryoua.
Stade Caen - pravděpodobná sestava:
V. Planté, C. Hengbart, J. Sorbon, G. Leca, R. Lemaitre, Y. Gouffran, R. Gomis, B. Nivet, G. Proment, J. Eluchans, L. Compan
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
S. Pouplin, R. Danze, P. Hansson, J. Mensah, D. Traore, J. Leroy, F. Lemoine, S. Mbia Etoundi, S. Marveaux, M. Pagis, J. Briand
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.95 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Nancy-Lorraine - Racing Strasbourg  (sobota 20:00)
Fotbalisté Nancy ztratili v minulém kole třetí příčku v tabulce zajišťující předkolo miliónové Ligy mistrů, cesta zpět na "výsluní" vede přes Štrasburk, který bude pravděpodobně dalším sestupujícím do Ligue 2.

Domácí týmu by také mohl pomoci vzájemný zápas a šlágr kola mezi Marseille a Bordeaux, rozdíl mezi třetí Marseille a čtvrtým Nancy je pouze jednobodový. A právě třetí tým tabulky má rozhodně těžšího soupeře než Nancy.

Prezident Nancy Rousselot věří, že jeho tým skončí nakonec na příčce zajišťující účast v LM: "Do konce ligy zbývají tři zápasy a ve hře je devět bodů, naším cílem je získat všechny. V tomto kole je naší povinností zvítězit. Osobně se domnívám, že si jako tým po výkonech z letošní sezóny zasloužíme být mezi nejlepšími třemi týmy soutěže."

Velkou komplikací pro domácí tým je zranění třech důležitých hráčů týmu. Puygrenier laboruje se zraněním stehna a sezóna pro něj pravděpodobně již skončila. O něco "lépe" je na tom dvojice Hadji – Kim, která by měla vynechat pouze sobotní utkání, a na poslední dvě kola by měli být oba fotbalisté fit. Hostům bude chybět středopolař Cohade.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
G. Bracigliano, D. Macaluso, M. Chrétien, Andre Luiz, L. Guerriero, C. Malonga, P. Berenguer, J. Brison, L. N'Guemo, I. Dia, M. Fortune
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
S. Cassard, Z. Szélesi, H. Bellaïd, G. Paisley, M. Dos Santos, M. Bah, P. Johansen, Rodrigo, G. Lacour, J. Mulenga, J. Fanchone
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.52 - 3.50 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - Le Mans UC 72  (sobota 20:00)
36. kolo 1. francouzské ligy nabídne souboj dvou celků ze středu tabulky. Do Lorientu zajíždí tým z Le Mans, který má stále šanci probojovat se do evropských pohárových soutěží. Zatímco domácímu celku, jemuž patří desátá příčka, prakticky o nic nejde.

Lorient ztrácí na svého nejbližšího soupeře čtyři body. Před závěrečnými třemi koly se pohybuje v klidném středu tabulky, takže se nemusí obávat o svou prvoligovou příslušnost a nemá již šanci se zapojit do bojů o evropské poháry. Proti mírně favorizujícím Le Mans nenastoupí marodi Bourhani, Benatia, Jacobson, Le Pen, Moura, Vahirua a početnou listinu absencí uzavírá Pinard.

Hosté touží po umístění v první pětce, která by mohla zaručit místenku v některém evropském poháru. Nejblíž má k účasti v Intertoto Cupu. Na pátou pozici jim schází šest bodů, ve hře je ještě devět bodů. Aby mohli pomýšlet na pohárovou účast musí bezpodmínečně vyhrát v Lorientu. "Chceme tři body z každého zápasu, ale zatím se nehodlám dívat dál než na toto utkání," prohlásil kouč osmého celku v lize Rudi Garcia. Tomu se do sestavy vrací Gervinho a Louvion, ale na trávníku se dnes neobjeví čtveřice zraněných Yebda, Samassa, Keita a El Bahri.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
F. Audard, C. Jallet, S. Marchal, M. Ciani, J. Morel, Y. Hautcoeur ,Y. Mansouri, F. Abriel, Y. Jouffre, N. Marin, R. Saïfi
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Y. Pelé, S. Ben Frej, Geder, M. Basa, S. Bouhours, A. Le Tallec, S. Sessegnon, D. Matsui, M. Coutadeur, K. Romaric, T. De Melo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 2.95 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AJ Auxerre - Valenciennes FC  (sobota 20:00)
Auxerre potřebuje pojistit prvoligovou příslušnost pro příští rok. Valenciennes už by starosti mít nemělo.

Kouč domácích Jean Fernandes zůstává stále optimistický, nicméně poslední porážka jeho týmu od PSG mu přidělala nejednu vrásku. Auxerre se nedaří, prohrálo tři z posledních čtyř utkání a to znamená, že je znovu ohrožena prvoligová existence. "Na PSG, Toulouse i Lens máme pořád tříbodový náskok, přitom před půl rokem byla tato mužstva před námi. Bude to těžký boj až do konce," řekl Fernandéz.

Valenciennes už starosti se záchranou nemá. I když po remíze s Nancy v minulém kole stále teoreticky v ohrožení je. Sedmibodový náskok tři kola před koncem by však měl být dotačující. Zápas v Auxerre se ovšem netýká trojice zraněných. Djamel Belmadi má problémy s kolenem, Gregory Pujol a Khaled Kharroubi laborují s kotníkem.
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
R. Riou, G. Tamas, S. Traoré, J. Mignot, J. Jaurès, D. Oliech, K. Chafni, B. Pedretti, K. Lejeune, F. Thomas, D. Niculae
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
N. Penneteau, M. Traoré, A. Ouaddou, E. Chelle, G. Rippert, R. Mater, C. Sanchez, Moreno, J. Saez, S. Roudet, J. Audel, S. Savidan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.68 - 3.35 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Sochaux - FC Metz  (sobota 20:00)
Domácí Sochaux si bude chtít v utkání proti Métám definitivně zajistit účast i v příštím ročníku Ligue 1, tým trenéra Gillota je v tabulce pět bodů nad sestupovým pásmem, případná výhra přinese do kabiny Sochaux jistotu záchrany v soutěži.

Sochaux na tom nebylo v tabulce zrovna nejlépe, po devatenácti kolech se tým nacházel na předposlední příčce. Mužstvu velice pomohla výměna trenéra, kdy Hantze vystřídal právě Gillot a ten "vytáhl" tým mimo sestupové příčky. "Jsem šťastný, že mám v týmu tak zkušené hráče, kteří do sobotního zápasu dají všechno, případné vítězství nám totiž zajistí klidné dohrání letošní sezóny," dodává Gillot.

Naopak Méty naposledy zvítězily na začátku března, od té body tým tápe a již několik kol je jasným sestupujícím. V Métách a hlavně v Ligue 2 ale nejspíše nezůstane vycházející hvězda týmu hostů. O 18letého Miralema Pjanice má zájem hned několik předních klubů nejvyšší soutěže.

Domácí tým by měl být připraven v plné síle, hosté se musí objetí bez trojice Barbosa, Cubilier a Cardy.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
T. Richert, S. Pichot, R. Afolabi, J. Bréchet, G. N'Daw, M. Isabey, R. Pitau, D. Perquis, S. Dalmat, S. Grax, M. Erding
FC Metz - pravděpodobná sestava:
C. Marichez, C. Gueye, M. Vivian, J. Strasser, S. Bassong, L. Agouazi, J. François, M. Pjanic, V. Bessat, C. Barbosa, B. Gueye
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.85 - 7.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Lens - AS Monaco  (sobota 20:00)
Další bitvu o záchranu v soutěži uvidí diváci v Lens. Domácí tým se vyhýbá sestupovým příčkám jen díky lepšímu skóre, v sobotu přivítá na svém stadionu knížecí klub z Monaka.

Prezident domácího klubu Martel nabádá hráče, aby se nezajímali o výsledek utkání mezi Toulouse – PSG a soustředili se pouze na svůj vlastní výkon. To je ale pro domácí hráče spíše nesplnitelná podmínka a fotbalisté se o výsledek budou zajímat, protože pravděpodobně jeden z trojice Lens, PSG, Toulouse doplní Méty se Štrasburkem při "cestě" do Ligue 2.

Martel ale stále zůstává optimistický: "Máme před sebou ještě tři zápasy, jako první úkol jsme si dali porazit před našimi fantastickými fanoušky Monako. Výsledky soupeřů se příliš nezaobíráme, jen my sami můžeme získat 9 bodů, které nás v soutěži zachrání. Nikdo jiný nám ty body nedá."

Monako má na Racing Lens pětibodový náskok a případné vítězství by knížecí klub definitivně zachránilo v nejvyšší francouzské lize.

Hostům budou v závěru sezóny chybět útočníci Serge Gakpe a Frederic Piquionne, oba dva si poranili koleno. Do zápasu také nezasáhnou Perez, Pokrivac a se zraněním hlavy laborující brankář Roma. Domácí tým postrádá Remyho, otazník visí nad starty Coulibalyho a Manganeho.
Racing Lens - pravděpodobná sestava:
V. Runje, M. Bisevac, Hilton, A. Coulibaly, N. Belhadj, K. Mangane, R. Boukari, E. Carrière, J. Lacourt, O. Monterrubio, Aruna
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Ruffier S., L. Cufré, M. Sambou, S. Monsoreau, J. Berthod, S. Almiron, C. Meriem, J. Leko, Nenê, D. Bakar, I. Gonzalez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.30 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Etienne - Olympique Lille  (neděle 18:00)
AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:
J. Viviani, M. Dabo, Y. Benalouane, S. Tavlaridis, L. Perrin, D. Payet, C. Landrin, B. Matuidi, G. Dernis, P. Feindouno, B. Gomis
Olympique Lille - pravděpodobná sestava:
T. Sylva, F. Beria, A. Rami, P. Franquart, G. Tafforeau, L. Obraniak, Y. Cabaye, A. Mavuba, J. Makoun, M. Bastos, K. Mirallas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.90 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Olympique Marseille - Girondins Bordeaux  (neděle 20:55)
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
S. Mandanda, L. Bonnart, L. Cana, G. Givet, T. Taiwo, S. Nasri, M. M'Bami, B. Cheyrou, M. Valbuena, M. Niang, D. Cissé
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
U. Ramé, M. Chalmé, M. Planus, S. Diawaram, F. Jurietti, Alonso, A. Diarra, J. Micoud, G. Wendel, F. Cavenaghi, D. Bellion
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.10 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon35226770:3672
2.Girondins Bordeaux35208759:3568
3.Olympique Marseille351610953:4058
4.AS Nancy-Lorraine351415639:2657
5.AS Saint-Etienne351581242:3353
6.Olympique Lille351216742:3052
7.Stade Rennes351491240:3951
8.Le Mans UC 72351491243:4551
9.Olympique Nice351115930:2848
10.FC Lorient3511141029:3347
11.Stade Caen3512111241:4747
12.Valenciennes FC351291440:3445
13.FC Sochaux3510131233:3943
14.AS Monaco351271637:4443
15.AJ Auxerre351181630:4641
16.Toulouse FC358141332:3838
17.Racing Lens359111540:4838
18.Paris Saint-Germain359111533:4238
19.Racing Strasbourg35981830:4435
20.FC Metz35482323:5919

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele