Ligue 1 - preview 33. kola

19.04.2013, 08:50, aktualizováno 24.04.2013, 08:11
Previews
Dnes dohrají víkendové třiatřicáté kolo účastníci pohárového finále. Saint Etienne získalo vytouženou trofej, dnes bude bojovat o Ligu mistrů proti Ajacciu, na třetí Lyon ztrácí pět bodů. Rennes se pokusí spravit si chuť z prohraného finále proti poslednímu Troyes.
Stade Rennes - ES Troyes  (středa 18:30)
Frédérica Antonettiho čeká posledních šest zápasů v současné funkci - po sezoně totiž lavičku Rennes po čtyřech letech opustí. Dnes si může bretaňský klub napravit zklamání z prohraného pohárového finále proti poslednímu Troyes.

Antonetti se kormidla ujal v roce 2009, kdy nahradil Guye Lacombeho, a jeho největším úspěchem bylo dotažení Les Rouge et Noir do Evropské ligy v předminulé sezoně. Důvodem jeho odchodu je aktuální hrozivá forma týmu, který nevyhrál už osmkrát v řadě a je takřka jasné, že ani napřesrok jej v Evropě neuvidíme.

"Je to trochu smutné, ale to je normální, je to součást této hry," uvedl Antonetti na předzápasové tiskové konferenci, krátce poté, co veřejně oznámil své rozhodnutí. "Odchod není nikdy šťastnou událostí, ale mluvit o tom budeme až později. Teď se chci soustředit na co nejlepší závěr sezony. Posledních dva a půl měsíce bylo katastrofálních," připomněl sérii bez výhry, která se táhne od 10. února.

"Musíme se pokusit trochu vylepšit svoji pověst, jak po individuální, tak kolektivní stránce," sumarizuje holohlavý kouč, podle nějž je dané řešení situace vůbec nejlepším možným pro něj i pro klub: "Každý den vycházely nějaké články, spekulace. Nyní je všechno jasné, vyřčené a definitivní. Pro klub je nejlepší, že se může v klidu začít připravovat na další sezonu."

Troyes však sužují ještě větší problémy: nováček uzavírá ligovou tabulku s pouhými 25 body a zoufale dnes potřebuje zvítězit, jelikož čas se rychle krátí. Na druhou stranu tým postoupil do semifinále Coupe de France, kde se střetne s Bordeaux.

Zkušený playmaker a největší opora týmu Benjamin Nivet ví, že následující dva ligové zápasy budou klíčové - Troyes se v nich v rozmezí pouhých čtyř dnů utká nejprve s Rennes a poté s Nice, což jsou velmi těžké zkoušky, které jednak určí šanci na setrvání v Ligue 1, jednak otestují formu před pohárovým semifinále.

"Vzhledem k naší situaci by záchrana byla skvělým úspěchem," potvrdil Nivet pro oficiální klubové stránky. "Po tomto víkendu budeme moudřejší. Abychom si uchovali naději, musíme získat body, to je nám jasné. V tomto smyslu půjde o rozhodující týden," přemítá.

"Myslím, že je důležité soustředit se na ligu, protože ta je letos naším primárním cílem. Zároveň půjde o nejlepší možnou přípravu před semifinále. Nemyslím si však, že bychom se na pohár příliš upínali - podstatné je dosáhnout co nejlepšího umístění v domácí soutěži," uzavírá veterán.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Foulquier, Boye, Apam, Mavinga - Makoun, Pajot - Pitroipa, Féret, Diallo - Diarra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.40 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Saint-Étienne - AC Ajaccio  (středa 18:30)
ASSE může zbytek sezony dohrát v klidu - poháry už má totiž zajištěné. V dnešním souboji tak budou mít větší motivaci hosté z Ajaccia, kterým jde stále o holý krk..

Les Verts momentálně patří k týmům s nejlepší formou ve Francii, což potvrdili i v sobotu, kdy nejtěsnějším rozdílem porazili Rennes ve finále Coupe de la Ligue a kvalifikovali se tak do Evropské ligy. Nyní leží před Galtierovými svěřenci už jen jediná výzva - pokud dohrají sezonu v aktuální pohodě, a pokud budou týmy před nimi ztrácet, mohou se protáhnout do vysněné Ligy mistrů.

Hostující kouč Albert Emon dobře ví, co za soupeře jej dnes čeká - ASSE v tomto kalendářním roce ještě neprohrálo - ale i přesto je plný odhodlání a touží vylepšit aktuální postavení korsického klubu, který visí pouhé dva body nad sestupovou propastí.

"Na trénincích vidím, jak jsou hráči motivovaní a odhodlaní udržet klub v Ligue 1," tvrdí Emon. "Stále máme osud ve svých rukou, což je klíčové. Musíme udělat absolutně vše pro to, abychom si ve středu odvezli nějaké body a trochu zchladili euforii na Stade Geoffroy Guichard. Saint-Étienne je teď v laufu, takže potřebujeme ukázat maximální odvahu, odhodlání, sílu a touhu porvat se o vítězství."

O tento složitý úkol se Ajaccio bude pokoušet bez pomoci suspendovaného Chahira Belghazouaniho a zraněných Ricarda Fatyho (achillovka) a Davida Oberhausera (koleno); po uplynutí disciplinárního trestu se nicméně vrací Paul Lasne a Fabrice Begeorgi.

Pokud zvítězí domácí, přeskočí v tabulce Lille a vrátí se zpět na čtvrté místo. Kouč Galtier pak věří, že ukončení dlouholetého čekání na trofej může odstartovat novou éru v historii slavného mužstva.

"Tento klub je založen na historických úspěších," ví Galtier. "Ty jsou impozantní, a francouzští fanoušci to dobře ví a velmi si nás váží. Doufám, že toto je pouze novým začátkem - už ve středu před námi stojí další překážka v cestě za cílem, kterého chceme dosáhnout," dodává.

Domácím budou chybět pouze dva hráči - Jérémy Clément má zlomenou nohu, Maxe Gradela zase vyřadilo ze hry zranění kolene.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Bastia - Lille OSC  (neděle 14:00)
Podaří-li se Lille zopakovat výkon z posledního ligového zápasu proti Marseille, nemusí se obávat. Na Bastii by to stačit mělo. To si myslí obránce hostujícího celku Aurélien Chedjou.

Předloňský mistr Francie z Lille se v tabulce momentálně pohybuje na šesté příčce, nicméně na čtvrté Saint-Étienne, které se stále může radovat z obsazení pohárové pozice, ztrácí jediný bod. Na třetí pozici, zajišťující dokonce účast v Lize mistrů, ztrácí dogy stále ještě dostižitelných pět bodů.

"Minulý víkend jsme byli frustrovaní. Zasloužili jsme si získat všechny tři body. Pokud zopakujeme výkon z utkání proti Marseille, nedělám si dnes starosti o tříbodový výsledek. Musíme se na toto utkání prostě a jasně dobře připravit," je si vědom Aurélie Chedjou, jehož mužstvo v minulém kole proti Marseille uhrálo pouze bezbrankovou remízu.

Lille se může těšit ze skvělé formy na hřištích soupeřů. Z posledních čtyř venkovních klání si odvezli domů všech dvanáct bodů. Od listopadu navíc mimo Grand Stade Metropole prohrálo pouze jednou, ve venkovní tabulce se tak vyšvihlo již na pátou pozici, lepší je pouze Paris SG, Marseille, Lyon a Saint-Étienne.

Do karet hraje LOSC také skutečnost, že letos již na Furiani Stadium na Korsice okusili sladkost vítězství. Ve čtvrtfinále Coupe de la Ligue porazili svého prvoligového protivníka hladce v poměru 3:0. Pomoci by mohl hostům i návrat zraněného Ria Mavuby, jenž však pravděpodobně nebude schopen odehrát celých devadesát minut.

Naopak na hřišti se s jistotou neobjeví Ryan Mendes s Tuliem de Melem, kteří jsou suspendovaní. Nejistý je rovněž start Djibrila Sidibého.

Svěřenci Frédérica Hantze se vyskytují zhruba v polovině prvoligové tabulky. Přesto se potenciálně jedná o veliké nebezpečí ohledně nadějí Lille na Ligu mistrů. Přestože Bastia v posledním zápase odjela z Lorientu s prázdnou a navíc se čtyřmi inkasovanými góly, v předchozích třech zápasech pokaždé vyhrála a vstřelila senzačních 12 branek.

"Narozdíl od Lorientu jsme nedokázali využít své příležitosti. Tato porážka mi pomohla vštípit mým svěřencům základy fotbalu," sdělil po zápase manažer Bastie.
SC Bastia - pravděpodobná sestava:
Landreau - Cioni, Marchal, Harek, Palmieri - Yatabaré, Faty, Beauvue, Rothen, Khazri - Modeste
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Elana - Béria, Chédjou, Baša, Digne - Guéyé, Balmont, Martin - Rodelin, Kalou, Payet
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Reims - Valenciennes FC  (neděle 17:00)
Vítěz tohoto střetnutí má udržení v Ligue 1 teoreticky jisté. V utkání Remeše proti Valenciennes jde o hodně - který z týmů si zajistí prvoligovou účast i pro příští sezonu?

Oba celky mají na sestupové pozice šestibodový náskok. A jelikož do konce celé sezony chybí pouze pět utkání, zisk dalších tří bodů by prakticky znamenal jistotu udržení v nejvyšší francouzské soutěži. Hosté z Valenciennes se přitom příští víkend utkají s osmnáctým Nancy a mají tak boj o udržení ve vlastních rukou.

"Následujících deset dní je klíčových. Podle mého názoru jsou nám Remeš i Nancy v mnoha věcech podobné. Víme, že dnes musíme hrát velice opatrně. Musíme dobře bránit, zároveň se ale nebát útočení, jinak se přece branky nedočkáme. Nechceme celý zápas odehrát na naší polovině," sdělil sympaticky Daniel Sanchez, manažer hostujícího klubu.

"Již na začátku týdne byl řečeno, že budeme muset ukázat odhodlání, investice a oddanost. Proti Remeši budeme hrát jako kdyby to bylo rozhodující klání celé sezony. Musíme si to představit jako pohárový zápas. Je to velice důležitý zápas, který toho může mnoho ovlivnit," pokračoval trenér Valenciennes.

"Vítěz bude velmi šťastný a udělá velký krok k záchraně," dodal ještě Sánchez, jehož mužstvu se však v poslední době vůbec nedaří. Červení z posledních deseti ligových zápasů dokázali pouze jednou vyhrát, a to na začátku února proti Brestu. I proto je v tabulce předskočila právě Remeš.

Ta totiž drží čtyřzápasovou sérii bez porážky, během níž dokázala obrat o body například Rennes, připsala si dokonce senzační vítězství proti Lyonu. Zatímco Valenciennes se tak potácí na čtrnácté pozici, a to pouze díky solidní podzimní části sezony, vyškrábala se Remeš v posledních týdnech na příčku třináctou.

A právě proto obránce Mohamed Fofana chce, aby se jeho mužstvo konečně vzpamatovalo. Vždyť zisk tří bodů je dnes opravdu životně důležitý. "Pochopitelně se dnes jedná o velice důležitý zápas. Jestliže dnes vyhrajeme, čistě matematicky to neznamená, že jsme se zachránili. Nicméně prakticky bychom se udržení ohromně přiblížili," ví Fofana.

"Nesmíme si nyní dovolit odpočívat, ani psychicky. Nyní ne. Ještě nikdy jsme nebyli tak blízko udržení. Momentálně je přeci jen naše situace více zajímavá než stresující. Vše samozřejmě bude záležet i na výsledcích ostatních," dodal Fofana.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Agassa - Mandi, Fofana, Weber, Signorino - Krychowiak, Ramaré, Devaux - Ayité, Diego, Fauvergue
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Lala, Rose, Angoua, Bong - Sanchez, Gomis, Sankharé - Melikson, Pujol, Nguette
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Toulouse FC - FC Lorient  (neděle 17:00)
Souboj dvou týmů středu tabulky se odehraje v Toulouse, kam zajíždí Lorient. Hosté mají k pohárům blíže, ale lze jen těžko předpokládat, že by ve zbývajících zápasech dokázali dosáhnout až tak vysoko..

I proto jejich kouč Christian Gourcuff přiznal, že hlavním cílem zůstává vyhrát Coupe de France - tam se Les Merlus probojovali už do semifinále, když v týdnu vyřadili silné Saint-Étienne a znemožnili mu tak šanci získat domácí pohárový double. Cesta do finále pak vede přes Évian, který na penalty překvapivě přemohl PSG; druhou semifinálovou dvojici tvoří Bordeaux a Troyes..

..což znamená, že ani jeden z posledních čtyř zástupců není aktuálně v první ligové sedmičce (Lorient je osmý). Gourcuff se proto nikterak netají tím, že právě tato soutěž zůstává nejvyšší lorientskou prioritou; v Ligue 1 už se nedá očekávat strmý vzestup ani pád. I přesto však zkušený kouč věří, že s motivací ve zbytku ligových zápasů nebudou mít jeho svěřenci problém.

"Na konci sezony vždy hrozí polevení koncentrace," nechal se slyšet před výjezdem do Okcitánie. "Platí to pro všechny kluby. Vždy existuje možnost, že osobní zájmy a přemýšlení o budoucnosti převáží kolektivní cíl. V tomto týmu však nic takového nevidím a myslím si, že hráči budou motivovaní. Ze zbytku sezony nemám žádné obavy," potvrzuje.

Toulouse na jedenáctém místě ztrácí na svého dnešního soupeře plných šest bodů, ale desetibodový náskok na osmnácté Nancy by měl Les Violets zajistit klidné dohrání sezony. Svěřenci Alaina Casanovy se po krátkém vzepjetí opět propadli do výsledkové letargie a prohráli poslední dva zápasy; Gourcuff však varuje před jakýmkoliv podceněním.

"Tento tým není na pozici, jakou by si zasloužil," připomněl nevalné umístění dnešního soka. "Jejich kvalita a ambice jsou vyšší, než naznačuje tabulka. Je to silný tým," uzavírá.

Toulouský záložník Étienne Didot, který letos opět patří k hlavním oporám Casanovova celku, o nadcházejícím utkání prohlásil: "Musíme si dát pozor, protože Lorient se po debaklu v Lille (0:5) zvedl tím nejlepším možným způsobem, když dvakrát v řadě zvítězil a postoupil v poháru. Pokud se nám podaří uhrát dobrý výsledek, budeme všichni spokojení."
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Blondel - Ninkov, Zebina, Abdennour, Aurier - Capoue, Didot, Rabiot - Braaten, Ben Yedder, Tabanou
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Gassama, Bourillon, Ecuélé Manga, Baca - Coutadeur, Lemina, Monnet-Paquet, Barthelme - Corgnet, Aliadiere
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Sochaux - Girondins Bordeaux  (neděle 17:00)
Bordeaux se na jaře doslova vytratilo z trávníku a vyklidilo pozice v boji o poháry, poslední výsledky však naznačují, že by se ještě mohlo schylovat k mohutnému závěrečnému náporu. Leccos prozradí už dnešní těžký zápas na půdě o život bojujícího Sochaux.

Ztráta Les Girondins na čtvrté Saint-Étienne je skutečně velká - celých osm bodů - a vypadá to, že chce-li slavný klub napřesrok zopakovat svoji letošní pohárovou účast, bude se muset spolehnout na Coupe de France, kde v týdnu po vítězství nad Lens postoupil už do semifinále. Marius Trésor, bývalý skvělý obránce Bordelais, který je dnes v klubu zaměstnán jako jeden z asistentů, však trvá na tom, že šance existuje stále i v lize.

Podle Trésora by tudíž bylo chybou soustředit se pouze na pohár. "Vše je stále otevřené, ať už v Coupe de France nebo Ligue 1," řekl pro oficiální stránky klubu. "Je před námi ještě šest zápasů, to je 18 bodů, teď jich máme na kontě 46. Stát se ještě může cokoliv."

Před utkáním s Lens vlila Bordeaux čerstvou krev do žil cenná výhra 4:2 nad dalším pohárovým aspirantem z Montpellieru; předtím však Gillotovi svěřenci vyhráli pouze třikrát z deseti pokusů, což se jim nakonec dost možná stane osudným. Poslední dva zápasy však budou mít podle Trésora pozitivní efekt.

"Ano, je to pravda, cítíme se lépe. Dlouho to vypadalo přesně obráceně, ale hráči zareagovali skvělým způsobem. Zejména Grégory Sertic a Cheick Diabaté podali proti Lens skvělý výkon," chválí bývalý reprezentant.

Domácí Sochaux nemá vyloženě špatnou formu - v posledních čtyřech utkáních zaznamenalo vyvážený poměr jedné výhry, dvou remíz a jedné porážky - i přesto však zůstává sedmnácté, jediný bod nad momentálně prvním sestupujícím z Nancy. V dnešním utkání se navíc dost možná objeví i Thierry Doubaï, který vyléčil zranění kolene a už se rozehrál ve dvou zápasech za rezervu; mladík z Pobřeží Slonoviny byl mimo hru od začátku října.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Pouplin - Corchia, Carlao, Kanté, Roussillon - Romeric Lopy, Doubai, Bakambu, Boudebouz, Mikari - Sio
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Mariano, Henrique, Planus, Poundjé - Sané, Plašil, Obraniak, Maurice-Belay - Rolán, Diabaté
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Nancy-Lorraine - Évian Thonon Gaillard  (neděle 17:00)
Nancy hraje na jaře výborně, ale uspokojovat se přesto nemůže - beznadějně poslední příčku sice opustilo, leč na nesestupové pozice to stále nestačí. To se může změnit už po utkání s Évianem, na který se Les Chardons mohou bodově dotáhnout.

Oběma celkům tak jde doslova o holé přežití, a uvědomuje si to i hostující obránce Cédric Mongongu, který zájezd do Nancy označil dokonce za nejdůležitější utkání zbytku sezony. Savojský klub má na dobrou formu soupeře vynikající odpověď - v týdnu totiž poprvé v historii prošel do semifinále domácího poháru, když na penalty porazil věhlasné PSG a právě Mongongu byl díky uhlídání Ibrahimovice klíčovým mužem na hřišti.

V současnosti je však třeba myslet opět na ligu a na boj o záchranu; Évian od sestupu dělí právě ony tři body. "Je to nejdůležitější zápas roku, věděli jsme to už před utkání s Paříží. Pohár je bonus, klíčové je setrvání v Ligue 1. Pokud tu vyhrajeme, budeme si moci trochu oddychnout," shrnuje řízný obránce.

V šesti zbývajících utkáních podle něj musí Les Croix de Savoie buď třikrát zvítězit, nebo dvakrát zvítězit a dvakrát remizovat; tento účet by bývalá opora Monaka ráda načala už dnes, ale Nancy je v současných týdnech jedním z nejtěžších soupeřů vůbec. "Hrají přímý fotbal, mají rychlé útočníky," ví Mongongu.

Domácí kapitán Sébastien Puygrénier k utkání přistupuje podobně - s tím, že neočekává v táboře soupeře zvýšenou únavu, ani přes dlouhé a těžké prodloužení v nohách. "Bylo by to něco jiného, pokud by se pohár hrál v sobotu, ale měli tři dny na regeneraci," tvrdí. "Navíc to, že postoupili, zcela vyváží jakoukoliv případnou únavu."

Nancy také hrálo čtvrtfinále poháru, ale dařilo se mu o poznání méně - prohrálo 0:3 v Troyes. Puygrénier si však z toho nedělá těžkou hlavu a zdůrazňuje, že dnes je ideální příležitost vrátit se zpět na vítěznou vlnu: "Rádi bychom se byli kvalifikovali, ale nezapomínáme na to, že naším primárním cílem je záchrana. Nejdůležitější utkání je proti Évianu."
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Grégorini - Karaboué, Loties, Puygrénier, Sané, Jebbour - Moukandjo, Grange, Mangani, Bakar - Alo'o
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Laquaït - Dja Djédjé, Mongongu, Betao, Wass - Khelifa, Rabiu, Sorlin, Ninković - Bérigaud, Sagbo
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Paris Saint-Germain - OGC Nice  (neděle 21:00)
Pařížané mohou udělat jeden z rozhodujících kroků k titulu - pokud dnes porazí Nice, bude to znamenat devítibodový náskok před závěrečnou pěticí zápasů. Překvapivý úspěch hostů by zase posílil jejich šance na Ligu mistrů..

Bohatý klub má co napravovat - teď už je totiž jasné, že cokoliv jiného než titul by znamenalo sezonu bez trofeje, jelikož po Coupe de la Ligue a Lize mistrů vypadli Pařížané už i z Coupe de France, když jim čtvrtfinálovou stopku po penaltách překvapivě vystavil Évian. Křídelník Lucas Moura však věří, že oproti Nice vyběhne na trávník úplně jiné mužstvo.

Manažer Carlo Ancelotti označil pohárový zápas za "katastrofu" a "nejhorší výkon pod jeho vedením", takže je jasné, že dnes se musí PSG hodně zvednout, chce-li pomýšlet na úspěch. Nice má totiž výbornou sezonu a je průběžně páté, se stejným počtem bodů jako čtvrté Saint-Étienne a s reálnou šancí na poháry.

Lucas, který laboroval s žebrem a zřejmě tak uvolní své místo v sestavě Menézovi, na tiskové konferenci prohlásil: "Samozřejmě že jsme z pohárové porážky hodně zarmoucení. Chtěli jsme vyhrát, takže převládá zklamání. Na druhou stranu se proti nám chce každý vytáhnout, což nám věci hodně ztěžuje. Teď je třeba soustředit se na zbytek ligy, vyhrát zbývající zápasy."

Mnohamilionová lednová akvizice se rozpovídala také o tom, jak v PSG doposud vnímají průběh sezony; letošní anabáze v Lize mistrů prý naznačuje, že se v Paříži rodí světový velkoklub. "Odehráli jsme dva velké zápasy proti Barceloně a já myslím, že jsme ukázali svůj talent a nebyli horším týmem. Jsme hrdí na to, co jsme dokázali, a byli jsme vyřazeni obrovským týmem."

"Pomůže nám to v další motivaci," pokračuje Lucas. "Ukázali jsme, že máme na to, abychom v příští sezoně něco v Evropě dokázali."

Nice minulý víkend bez problémů přehrálo Sochaux 3:0 a kouč Claude Puel věří, že o evropskou vstupenku se bude bojovat do poslední chvíle. "Od druhého do desátého místa platí, že všechny týmy hledí nahoru," prohlásil pro oficiální klubové stránky. "Budeme hrát svoji hru a uvidíme, co nám to vynese. Chceme bojovat, abychom prožili dobrý závěr sezony."

Překvapivě důležitou roli v kádru Les Aiglons zaujal na jaře Neal Maupay, teprve šestnáctiletý útočník, kterého Puel začal pravidelně využívat; teď jej však hned na začátku kariéry potkala těžká rána v podobě přetrženého vazu v pravém koleni, což si samozřejmě vyžádá operaci a dlouhou rekonvalescenci.

"Je to neštěstí, ale Neal se nyní bude moci plně soustředit na rehabilitaci a jsem si jistý, že se vrátí ještě silnější," povzbuzuje Puel svůj nejnovější klenot. "Snažíme se ho chránit před přílišným zatížením a tlakem médií, takže když už nic jiného, alespoň má nyní čas připravit se v klidu na zkoušky ve škole."
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Jallet, Alex, Silva, Maxwell - Ménez, Chantome, Matuidi, Pastore - Lavezzi, Ibrahimovic
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Génévois, Civelli, Pejcinović, Kolodziejczak - Digard, Anin - Pied, Traoré, Meriem - Cvitanich
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Stade Brestois  (sobota 17:00)
Marseille má jedinečnou příležitost nasbírat cenné body v boji o druhé místo - Brestu se v poslední době vůbec nedaří, nepomohlo ani angažování staronového trenéra-záchranáře Corentina Martinse, a bretaňský klub tak míří do druhé ligy..

Marseille je na tom co se herní pohody týče lépe, ale zase jej trápí nízká produktivita. Baupovi svěřenci skórovali ve 32 dosud odehraných zápasech pouze šestatřicetkrát a jen šest týmů v soutěži je na tom hůře, a to včetně Brestu, jehož ofenziva je s 29 brankami vůbec nejslabší. Gólové hody se tedy na Vélodrome očekávat spíše nedají.

Útočné trable Phocéens však neznepokojují levého beka Jérémy Morela, který dle vlastních slov zůstává klidný. "Pokud opět zvítězíme 1:0, bude to znamenat, že máme tři body a čisté konto. To je můj úhel pohledu," prohlásil na tiskové konferenci. "Všichni to cítíme stejně. Samozřejmě že bychom rádi vyhrávali o dvě, tři nebo čtyři branky. Tuto sezonu se nám to však nedaří, a já rozumím, že to pro fanoušky může být zklamáním."

"Nemluvil bych však o nedostatku ambicí z naší strany. Pokud vyhrajete, dostanete vždy stejný počet bodů bez ohledu na to, kolikrát se vám podaří skórovat," upozorňuje Morel. "Nijak nám to neubližuje. Teď před námi leží ještě šest zápasů a máme vše ve svých rukách," dodává.

Brest je v této fázi sezony až devatenáctý a špatná forma způsobila, že na záchranu ztrácí už tři body; na Vélodrome se navíc kouč Martins možná bude muset obejít bez řady opor. Otázky kolem zdravotního stavu totiž stále obestírají obránce Paula Baysseho, záložníka Geoffrey Dernise (oba koleno) a útočníka Alexandre Alphonseho (achillovka); určitě pak bude chybět playmaker Benoit Lesoimier (stehno).
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Montpellier HSC - Olympique Lyon  (pátek 20:30)
Stejně kvalitní výkon jako v minulém kole, to si přeje Rémi Garde, manažer Olympique Lyon, před dnešním utkáním proti obhájci titulu z Montpellieru.

Lyon v březnu naprosto opustila do té doby poměrně solidní forma a z pěti zápasů dokázal sebrat pouze dva body. Před duelem s Toulouse za sebou navíc měl velice nepříznivou statistiku tří porážek v řadě. Nicméně tým okolo kapitána Maximeho Gonalonse v posledním kole zabral a v posledních měsících přeci jen nepříliš stabilní Toulouse vyprovodil domů třemi góly.

Pokud by se svěřencům Rémiho gardeho podařilo sebrat tři body i dnes proti Montpellieru, čekal by je posun zpět na druhou pozici. Na té se momentálně vyhřívá Marseille, kterou zítra čeká utkání s Brestem. Sedminásobného francouzského šampiona totiž od týmu Élieho Baupa momentálně dělí pouze dva body.

To obhájce francouzského titulu se momentálně nachází až na sedmé příčce tabulky. Rémi Garde přesto svůj tým varoval před podceněním soupeře, je si totiž dobře vědom síly Montpellieru na vlastním stadionu. "Montpellier je doma hodně silný. Není jednoduché získat tu body," připomenul Garde skutečnost, že MHSC je momentálně druhým nejsilnějším domácím týmem celé soutěže. Tabulce dosud kraluje momentální lídr Ligue 1, tedy Paris Saint-Germain.

"Montpellier je kvalitní mužstvo, ale popravdě nevím, co očekávají od konce sezony. Musíme předvést stejný výkon jako v minulém kole proti Toulouse," myslí si manažer hostujícího družstva, kterého trápí nejistý start střelce Alexandra Lacazetteho: mladého útočníka Lyonu trápí poranění podkolenní šlachy. Lacazette je však na druhou stranu jediným hráčem l’OL, jenž Gardemu dnes nebude k dispozici.

Hosté si proti svému dnešnímu protivníkovi věří, podle záložníka Clémenta Gréniera pomohla týmu především výhra v minulém kole. Lyon však podle jeho slov čeká ještě veliké množství práce. "Po třech porážkách jsme pochopitelně neskákali radostí. Vítězství nám ale pomohlo, opět jsme dostali novou chuť do hry," těšilo nadějného středopolaře.

Nějaký podobný výsledek by potřeboval Montpellier. Obhájce titulu dokázal z posledních pěti ligových zápasů urvat jediné vítězství a namísto myšlenek na titul tak tým Reného Girarda musí pomýšlet na to, jak by ještě na posledních chvíli vklouzl na pozice zajišťující účast v evropských pohárech.

"Pokud se chceme dostat do Evropy, musíme dnes rozhodně Lyon porazit," má jasno Anthony Mounier, bývalý útočník Lyonu, jenž však od loňského léta obléká dres Montpellieru. "V Lyonu je stále několik hráčů, které dobře znám. Především těch mladších. Nebo také lékaři a fyzioterapeuté. Na ně se každopádně těším."
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain32207557:2067
2.Olympique Marseille32177836:3258
3.Olympique Lyon32168852:3456
4.AS Saint-Étienne321412651:2554
5.OGC Nice32159848:3754
6.Lille OSC321411748:3153
7.Montpellier HSC321461249:4148
8.FC Lorient321211952:5147
9.Girondins Bordeaux321113833:2846
10.Stade Rennes321261443:4742
11.Toulouse FC3210111140:4141
12.SC Bastia321161543:6039
13.Stade Reims329101331:3737
14.Valenciennes FC329101341:4837
15.AC Ajaccio328131133:4135
16.Évian Thonon Gaillard328101438:4634
17.FC Sochaux32881632:5032
18.AS Nancy-Lorraine327101530:4831
19.Stade Brestois32851929:5029
20.ES Troyes324131536:5525
Bodové odečty
AC Ajaccio-2za výtržnosti fanoušků v utkání s Lyonem v sezóně 2011/2012

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (90)

Přidat komentář
Langi

jasná 2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon na to nemá...

Reagovat
Godwinson

Dnes zkusím ten zápas i naladit, to by mohlo mít grády.

Reagovat
Godwinson

Montpellier : Jourdren - Congré, Hilton (cap.), El Kaoutari, Bédimo - Stambouli, Belhanda, Estrada - Cabella, Camara, Mounier

Lyon : Vercoutre - Fofana, B. Koné, Umtiti, Dabo - Grenier, Gonalons - Briand, Gourcuff, Lisandro - Gomis

Tady musí hrát Montpellier za tři ...

Reagovat
smazaný uživatel

Oh god why

Reagovat
Langi

to je obrana jak víno Fofanu sem i čekal, ale že bude hrát zas Dabo

Reagovat
Israha

Malbranque je marod, že teď nehrává?

Reagovat
Langi

no zraněný by být neměl...naposledy hrál proti Sochaux, takže Rémi to spíš ted víc točí a zkouší alternativy

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že je zraněný.

Reagovat
smazaný uživatel

A kdo jiný prosímtě? Haters gonna hate.

Reagovat
Langi

no já bych teda radši dal na stopera jednoho z těch dvou Jugoslávců a nalevo Umtitiho

Reagovat
smazaný uživatel

Tak když je jeden vykartovaný a druhý je zraněný

Reagovat
Langi

sem vůl

Reagovat
Langi

nejsem...pořád je tam Naby Sarr

Reagovat
Langi

jinak koukám hrajem až ve 20:30...takže oficiální to ještě není

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes 3 body ostanú doma a opačným smerom dohoda o prestupe Cabellu

Reagovat
smazaný uživatel

3 body půjdou do Lyonu a jako bonus v létě i Cabella.

Reagovat
Langi

Reagovat
Godwinson

V ponděli by měl být oznámen nový trenér Montpellieru a Loui to opět odklání od Fernandeze s tím, že by to mohl být Antonetti .... to jsem zvědavej. Nakonec to přeci jen bude božský Diego.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Grenier berie momentálne 80 tisíc mesačne a s novou zmluvou požaduje 250 000 mesačne, co je chorý na hlavu?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Co to je za blbost?

Reagovat
Langi

ty vole co to je? on se zbláznil...kdo mu to dá?

Reagovat
Langi
Reagovat
Godwinson

Aha, ono se to kryje s Pánem prstenů ... tak to budu fandit ze Středozemě.

Reagovat
fenixLFC

kde ide pan prstenov?

Reagovat
Godwinson

Nova Cinema

Reagovat
fenixLFC

nancy toto kolo mega dolezity zapas, ani pomysliet keby prehrali, vyhrou si myslim ze by sa zachranili...takze come on

Reagovat
Langi

Vercoutre, Fofana, Koné, Umtiti, Dabo, Gonalons, Malbranque, Grenier, Gourcuff, Briand, Lisandro

http://webtrax.hu/myfacewhen/faces/lineart-memes/cereal-guy-cuspindo.jpg

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle už Rémi jednou hrál. Grenier na AMF a Gourcuff byl nalevo.

Reagovat
Langi

jo?? a vyhráli sme? vubec si to nevybavuju

Reagovat
smazaný uživatel

To už fakt nevím

Reagovat
juninho8

tak tento zapas si musim pozriet....nemam ani najmensiu predstavu ako to bude na ansej strane vyzerat tesim sa najma na tu obranu a jimmyho a Clema na kridle...popripade Steeda

Reagovat
Godwinson

nějaký stream?

Reagovat
Godwinson

Mounier se posral, ne? Tohle musí dávat

Reagovat
juninho8

uz to zacina...Foffana ne je krajny obranca....vidno...pekne Remy

Reagovat
Godwinson

Hilton je senzační

Reagovat
Godwinson

Stejně jsem zvědavej, kde ta trojka z Montpellieru skončí ...

Reagovat
juninho8

Gourcuff prec a jeden z dvojice Cabella,Belhanda do Lyonu

Reagovat
juninho8

LICHAAA....pekna halvicka

Reagovat
Godwinson

Brutální haluz ... a Congré je vážně nejhorší transfer, který se v létě ve Francii odehrál

Reagovat
Godwinson

Nádhera od Belhandy, top class.

Reagovat
Godwinson

To je tak, když se potkají dva úplně tragické týmy. Na to se v podstatě nedá ani koukat ... alespoň, že mně Belhanda zase po nějaká době ukázal jaký je génius.

Reagovat
juninho8

no vytrhnut z biedy tieto dva kluby mozu len indivituality....pekne si ich tam Belhanda povodil

Reagovat
juninho8

CLEEEEEEEEM...... lavackou by to tak nedal ani r.carlos

Reagovat
smazaný uživatel

OLÉ

Reagovat
juninho8

uz som ani nedufal....zase to bola velka bieda....Montpellier mal v druhom polcas viac sanci ale mali smolu...a my stastie....konecne

Reagovat
juninho8

a az teraz som si uvedomil ze tymto padom ma o 50 EUR obrali len zasrani madari s MTK

Reagovat
MichelBastos

Ou ,Grenier, málem jsem dostal infarkt. Neskutečný :))

Reagovat
Godwinson

Záložník Clément Grénier má v Lyonu smlouvu jenom do konce následující sezony a nevylučuje podpis nové, bude si ovšem chtít polepšit po platové stránce. V současné době pobírá 80 tisíc eur za měsíc, rád by ovšem bral čtvrt milionu měsíčně. "V tuto chvíli není ideální čas na jednání, prioritu mají výsledky. Vím, co chci, ale zároveň to nevypadá, že to ví i klub. Budu chtít dostat tolik, kolik si zasloužím," řekl 22letý fotbalista.¨

To je vážně kokot

Reagovat
smazaný uživatel

blázen ...

Reagovat
Langi

jak ho mam rád, tak ale ted mě fakt nasral...s timhle přístupem v létě skončí někde v Lorientu jako součást nějakýho transferu

Reagovat
Langi

* už vim...do Montpellieru pude výměnou za Cabellu

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle mu v životě nikdo nedá. Možná v Anglii někde a to taky dost pochybuju.

Reagovat
.13

chlapec odkope jednu "dobru" sezonu a uz je nacitety. To je magor

Reagovat
Langi

Reagovat
.13

napisal som nieco zle?

Reagovat
smazaný uživatel

Naopak. Ale oni se stejně dohodnou na kompromisu.

Reagovat
Langi

vubec ne...bohužel s tim souhlasim

Reagovat
smazaný uživatel

1:0 dneska?

Reagovat
Israha

Jak jinak. Gignac, asistence Valbuena...jiná možnost nepřipadá v úvahu

Reagovat
smazaný uživatel

známe svoje lidi

Reagovat
Trand

Edinson Cavani má nového nápadníka. Podle nejnovějších zpráv by útočníka Neapole rádo získalo Monaco, které se v létě chystá výrazně posílit.

Reagovat
Godwinson

To už oběhlo francouzské weby před nějakým časem, za 70 mil. dobrý kauf.

Reagovat
smazaný uživatel

ájéje to bude L1 příští rok plná hvězd

Reagovat
Trand

To nepochybně.

Reagovat
smazaný uživatel

Cheyrou parádní přímák

Reagovat
Pipo123

zdravím borci, čo poviete ? sranda tiket http://imgupload.sk/viewer.php?file=5ulqiao0jkh94d9gqe6z.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

Na to ti nikdo nic neřekne, bo to může dopadnou všechno všelijak

Já bych si ale nebyl moc jistý PSG, Toulouse a Bordeaux...

Reagovat
smazaný uživatel

lille

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ti mají celkem fazónu, podle mě si to pohlídají.

Reagovat
smazaný uživatel

PSG zničí

Reagovat
Langi

no řeknu ti že nějaká chyba tam zcela určitě bude...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
.13

Reagovat
vlastik

Reagovat
Godwinson

Bastia Letos jsou ti nováčci supr.

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Godwinson

Celé Lille To je k vzteku, ale zachránění jsou, drželi se statečně.

Reagovat
.13

chudak Ospina

Reagovat
Langi

co uďál?

Reagovat
.13

"klucku" v 16tke Lavezzi mu ju tak odkopol a on ho premaza= Redka+ Penalta

Reagovat
Langi
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

vyděláváme na stadion kde se dá

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele