Ligue 1 - preview 3. kola

23.08.2013, 08:45, aktualizováno 25.08.2013, 08:42
Previews
Saint-Étienne se může po Marseille stát druhým týmem, který i po třech kolech zůstane stoprocentní, k tomu ale potřebuje uspět na půdě silného Lille. O svoji první výhru se pokusí Ajaccio, které hostí Nice, a také Paris Saint-Germain, jehož hvězdnému týmu bude na svém hřišti čelit nováček Nantes...
Lille OSC - AS Saint-Étienne  (neděle 14:00)
Fotbalisté St. Étienne by se rádi vzpamatovali z poslední porážky na půdě Esbjergu v rámci Evropské ligy a zároveň prodloužili svou stoprocentní úspěšnost v Ligue 1, na půdě Lille to ovšem pochopitelně nepůjde vůbec snadno. Domácí naposledy naprosto selhali, v Remeši prohráli 1:2, a jsou tak aktuálně jedenáctí.

Dvě vítězství z úvodních dvou kol měl už jen Lyon a Marseille, Les Verts si zkrátka na vstup do sezóny nemůžou nijak stěžovat. Především jim funguje dobře obranná linie, jako jediní v lize ještě neinkasovali. I když v Dánsku to tedy hodně zaskřípalo, čtyři obdržené branky je přece jenom příliš velké číslo.

Bylo to navíc vůbec poprvé v sezóně, kdy St. Étienne nevyhrálo s nulou na kontě. Destinace s názvem Lille je pro něj pořádně neoblíbená - na severu Francie tu klub nevyhrál už rovných 20 let! "Jsme na správné cestě. Uvědomujeme si, že jsme schopni těch věcí, které jsou v našich maximálních silách," uvedl kapitán Loic Perrin.

Herní projev hostujícího mužstva vypadá opravdu dobře. Po odchodu Pierra Aubameyanga sice není tolik efektivní v koncovce, zato ví perfektně, jak uhrát i co možná nejtěsnější vítězství. To se potvrdilo hned v prvních dvou kolech, vždyť Ajaccio i Guingamp porazilo 1:0. Nyní ho ovšem čeká o dost těžší zkouška.

Domácím se naposledy v Remeši opravu výrazně nezadařilo. V útoku si nevytvořili prakticky nic, ani v obraně nepracovali dobře. V brance se objevil nigerijský reprezentant Vincent Enyeama, který loni trávil svůj fotbalový čas na hostování v Maccabi Tel-Aviv. A ten upřímně vzal vinu z porážky na sebe.

Údajně mu nebylo moc dobře, když si na videu pouštěl záznamy obou gólů. "Viděl jsem je snad milionkrát," uvedl brankář Lille. "Nikoho jsem neobviňoval, ale sebe po utkání opravdu hodně. Ovšem nikdo není neomylný, dokonce ani Cristiano Ronaldo. I on na sobě musí stále pracovat, aby vše napravil. Tak proč ne já?"
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.25 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Ajaccio - OGC Nice  (neděle 17:00)
Nice se zatím v novém ročníku daří všelijak - nejprve dostalo napráskáno v Lyonu, a když se zdálo, že vše je odčiněno cennou výhrou nad Rennes, přišel kolaps v Evropské lize. Proti Ajacciu tak půjde mimo jiné i o to, ukázat, že Les Aiglons umí venku sbírat body..

Je sice fakt, že dokazovat něco takového zrovna na Korsice, proti tradičně extrémně bojovnému a motivovanému Ajacciu, nebude nic snadného; Nice navíc zažilo vyloženě špatný start do sezony i loni, a jak to nakonec dopadlo, víme všichni. Prohra 0:2 na půdě kyperského Apollonu Limassol však znamená vážný problém a velkou trhlinu pro pohárové ambice Puelových svěřenců, a sám kouč se vyjádřil ve stylu, že jeho tým dozná určitých změn.

"Po utkání na Kypru jsem se cítil skutečně frustrovaný," nechal se slyšet bývalý lodivod Lyonu a Lille. "Jedinou příležitostí, jak tu bezmoc překonat, bude nedělní zápas (v Ajacciu). Byl to velmi nepříjemný večer. S takovým výsledkem jsme nepočítali," přiznává. "Hráli jsme špatně, ale musíme se od toho rychle oprostit."

Na Korsice má vyběhnout na hřiště obměnená sestava. "Co se týče výběru hráčů na víkend, zastávám názor, že pokud chcete být konkurenceschopní ve všech soutěžích, musíte mít možnosti rotace v kádru. Po zklamání, které jsme utrpěli ve čtvrtek, očekávám výraznou odpověď od všech svých hráčů," je Puel nekompromisní.

Ajaccio, na rozdíl od Nice, na svoje první letošní body stále čeká, avšak z určitého úhlu pohledu může být spokojené - heroicky ubráněná remíza 1:1 na hřišti PSG, kdy úřadující šampion navíc vyrovnával až v závěru utkání, jistě zvedne Ravanelliho celku tolik potřebné sebevědomí. Korsičané si tak připomněli nováčkovskou sezonu, v níž rovněž ve druhém kole (a rovněž i přes obrovskou převahu soupeře a zejména díky fantastickému výkonu brankáře Ochoy) uhráli jednobrankovou plichtu v Lyonu.

Fabrizio Ravanelli hodlá podle očekávání vyslat na hřiště tutéž sestavu, která vybojovala bod v Paříži. Domácí zápas s Nice sice vypadá papírově jednodušeji, ale zdání může klamat - Les Aiglons se totiž na středomořském ostrově dlouhodobě daří a od roku 2003 se nestalo, že by opouštěli Stade Francois Coty bez bodu..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.00 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Nantes - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Hraje se už třetí kolo a PSG stále čeká na první ligovou výhru - dvě remízy nemohou milionářskému obhájci titulu stačit, a i proto bude tlak na Blancův tým před zrádným utkáním v Nantes enormní. Dokáže nováček udržet favorita na uzdě?

Vyprodaný Stade de la Beaujoire nedoufá v nic jiného - koneckonců vlažné začátky nejsou u PSG žádnou novinkou, dva úvodní zápasy bez vítězství odehráli už potřetí v řadě. Je sice pravdou, že naposledy proti Ajacciu byl pařížský tlak neuvěřitelný, ale ani téměř 40 (!!!) střel na bránu k zisku tří bodů nakonec nestačilo. Ancelottiho tým sice loni začal stejně a nakonec ligu suverénně opanoval, jenže letos je konkurence větší a narůstající manko na čelo tabulky by mohlo znamenat problém.

"Tohle není úvod, jaký jsme si představovali. Bodů mělo být více, ale jedeme dál," konstatoval věcně kouč Laurent Blanc. "Začali jsme sezonu špatně, jako každý rok," přitakal gólman Salvatore Sirigu, který byl proti Ajacciu po většinu zápasu bez práce, na rozdíl od svého protějšku Guillerma Ochoy, jenž předvedl fantastický výkon. "A my pořád střílíme do tyčí, břeven.. Realitou je, že máme dva body. Takhle to nemůže jít dál," dodává italský reprezentant.

Chtějí-li Pařížané skutečně nakopnout, zdá se, že k tomu mají dobrou příležitost - po Nantes se jim totiž postaví do cesty další nováček z Guingampu, který dosud jako jediný celek ještě nezískal ani bod. První překážkou jsou však Les Canaris - osminásobný mistr ligy a jedno z největších jmen ve francouzském fotbale, nyní sice bez hvězd, ale zato s mladým, entuziastickým týmem, ochotným věhlasnému sokovi pořádně zavařit.

Svěřenci Michela Der Zakariana, kteří se vrátili do Ligue 1 po čtyřleté pauze, porazili v obnovené prvoligové premiéře Bastii 2:0, avšak reálně jim hrozí, že o získané body přijdou - střídající Abdoulaye Touré měl totiž nastoupit neoprávněně. Minulý víkend pak nováček vedl v Lorientu, a přestože nakonec prohrál 1:2, dá se říct, že zatím zanechává velmi pozitivní dojem; ta pravá zkouška ovšem přijde až nyní. PSG bylo loni venku takřka neporazitelné, a jejich momentální ligová šňůra bez prohry čítá už třináct zápasů.

"Máme kvalitní hráče, fotbal hrát umíme," nebojí se nanteský gólman Rémy Riou. "Naší největší silou je kolektiv, a proti PSG se musíme spolehnout právě na něj. Náš soupeř stále hledá pevnou půdu pod nohama, ale pro nás to platí také - většina našich hráčů je v Ligue 1 nováčky a musíme se učit rychle a za pochodu. Je však na čem stavět," dodává lyonský odchovanec.

Bude Riou muset předvést podobné heroické představení, jako se to povedlo před týdnem Ochoovi? Sám brankář přiznává, že inkriminovaný zápas neviděl; s tím, že bude v jednom ohni, však prý rozhodně počítá. "Každý mi o tom vypráví, ale všichni útočníci mají někdy špatné a někdy zase dobré dny," připravuje se Riou na konfrontaci s hvězdnou úderkou Ibrahimovic - Cavani. "My prostě musíme vykonat svoji práci, stejně jako to udělal Memo (Ochoa). Doufám, že neděle bude mým dnem."

Velkou posilou pro Der Zakarianův tým bude návrat klíčového záložníka Jordana Veretouta, který se vrací po vypršení disciplinárního trestu; Pařížané naopak stále neví, jestli budou moci nasadit Blaise Matuidiho, který utržil proti Ajacciu kopanec do hlavy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 4.00 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valenciennes FC - Olympique Marseille  (sobota 17:00)
Až na daleký sever zaválo hráče Marseille třetí kolo letošního ročníku francouzské Ligue 1.

Pouze čtyři týmy měly po dvou kolech na kontě plný počet bodů a po včerejším zápase Monaka s Toulouse mohou být po tom třetím stoprocentní už pouze tři. Vedle Olympiku Lyon a AS Saint-Étienne je to právě Olympique Marseille. Ten začal skvěle i v minulé sezoně, kdy vyhrál úvodních šest zápasů. Ovšem v tom sedmém zavítal právě na hřiště Valenciennes FC a byla z toho porážka 1:4.

Provensálský klub se však letos tváří býti ještě silnější než minulý rok, a to i přesto, že se na přestupovém trhu nečinil tolik jako konkurence z PSG a Monaka. Z Lille však přišel Dimitri Payet, který se prozatím ukazuje jako mimořádně povedený nákup. V lize skóroval v prvních dvou kolech třikrát, a protože Emmanuel Riviére vyšel tentokrát střelecky naprázdno, může se v případě dalšího povedeného představení klidně vyhoupnout do čela tabulky střelců.

Sám Payet si zatím své působení v Marseille také pochvaluje, zvláště pak spolupráci s André-Pierrem Gignacem, který na své dva góly v novém ročníku potřeboval přesně dvě střely na branku, díky čemuž upoutal pozornost Didiera Deschampse. "Gignac má opravdu velký potenciál. Rozhodně udělal velký pokrok jak po taktické, tak po technické stránce," řekl reprezentační kouč Francie, která se příští měsíc těší na kvalifikační zápasy proti Gruzii a v Bělorusku.

Hráčům Valenciennes se na domácím Stade du Hainaut vcelku daří. Zvláště proti Marseille mají v posledních letech velmi příznivou bilanci. Před dvěma týdny smetli Toulouse, ovšem cesta do korsické Bastie se proměnila při prohře 0:2 v pouhý výlet. Nutno také podotknout, že při tom domácím vítězství vstřelili všechny tři góly až po vyloučení jednoho z hráčů hostí. Není pochyb o tom, že hrát proti deseti by se jim jistě šiklo i tentokrát.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.25 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Montpellier HSC - FC Sochaux  (sobota 20:00)
Těžký los na úvod sezóny dřívější mistři Francie z Montpellieru nezvládli úplně nejlépe. Z utkání proti PSG a Monaku vytěžili jen jeden jediný bod a krčí se na předposledním místě tabulky. Nyní na ně čeká papírově o dost snadnější soupeř. Sochaux je navíc před nimi jen díky o chlup lepšímu skóre.

Parta kolem kouče Jeana Fernandeze nemusí kvůli aktuální situaci nijak panikařit, ale na psychice mu to rovněž nepřidá. Především poslední vysoká porážka 1:4 na monacké půdě byla určitě až příliš negativním momentem. Proto je teď pro domácí důležité, aby se zvedli v utkání proti celku bojujícím o holé přežití.

Citelná je pak pro Fernandeze ztráta pilíře obrany Daniela Congrého, jenž byl před týdnem vyloučený a do hry nebude moci zasáhnout. Především na defenzivní typy hráčů se momentálně nejvíce soustředí montpellierský lodivod na přestupovém trhu, rád by někoho přivedl a posílil.

"Musíme získat někoho defenzivního, a nebo někoho takového, který umí hrát v obraně i v záloze," upřesňoval. Alespoň dobrou zprávou je postupné uzdravování tuniského záložníka Jamela Saihiho, jenž už po dlouhodobějším zranění v červnu zase začal trénovat, nicméně na ostrý mistrák ještě není připravený.

Hosté jsou v tabulce před HSCM jen díky jednomu obdrženému gólu méně. Naposledy doma nezvládli souboj s Lyonem, ačkoli v něm velmi brzy vedli. Bohužel stejně jako soupeř i Sochaux si vybralo daň z tohoto utkání. Pánev Sloana Privata není úplně v pořádku, bohužel i další útočník Edouard Butin má problémy s kolenem.

Na soupisce tak FCSM zbývá Cédric Bakambu nebo Roy Contout, oba dva by se tak měli objevit v základní sestavě. Zdraví jsou už i obránce Jerome Roussillon a záložník Joseph Lopy, avšak ani u nich není jisté, zda-li budou stoprocentně připraveni. Loni jinak Montpellier v rámci ligy Sochaux dvakrát porazil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - Stade Reims  (sobota 20:00)
Vyhrát, a zapomenout tak na blamáž v předkole Ligy mistrů - takový je plán lyonského celku před nadcházejícím domácím zápasem s outsiderem z Remeše.

Zatímco v lize to Les Gones prozatím šlape, neztratili ještě ani bod a i remíza by jim za určitých okolností stačila k návratu do čela tabulky, Liga mistrů - tedy soutěž, v níž Gardeho celek loni chyběl a tudíž bylo vyhlášeno jako životně důležité, aby se do ní letos dostal, i kvůli napjaté finanční otázce - se zdá být po středečním kolapsu napůl ztracena. Bronzový medailista uplynulého ročníku totiž před vlastním publikem prohrál s Realem Sociedad 0:2, a navíc přišel do odvety o vyloučeného Milana Biševace.

Pro Lyon by tedy bylo záhodno, aby se fanouškům revanšoval další ligovou výhrou - zatím se podařilo zneškodnit Nice a Sochaux, nyní stojí v cestě Remeš. Pokud chce omlazený celek bojovat o titul, potřebuje navíc držet krok s konkurencí - a jakkoliv PSG zažívá váhavý start do sezony, Monaco, Marseille i věčný rival ze Saint-Étienne pozadu nezůstávají.

"Čelili jsme velice dobrému týmu," vracel se klubový prezident Jean-Michel Aulas k utkání s baskickým soupeřem. "Hráli lépe, než jsme očekávali. Zlom přišel v poločase. Teď se musíme rychle vrátit zpět do reality a připravit se na sobotní utkání s Remeší," dodal. Dnešní protivník navíc také rozhodně nezačal v lize špatně - na půdě silného Rennes padl pouze 1:2, avšak poté se mu podařil husarský kousek, když stejným skóre vyprovodil Lille.

Hostující kouč Hubert Fournier, který k zápasu nominoval i oporu záložní řady Grzegorze Krychowiaka (přestože polský středopolař utrpěl v týdnu na tréninku zranění nosu), si před další velkou zkouškou vzdušné zámky pochopitelně nestaví - ačkoliv uznává, že remešský start do sezony vypadá mnohem lépe, než tomu bylo loni.

"Čeká nás protivník, který se bude snažit vrátit zpět na vítěznou kolej poté, co prohrál doma v předkole Ligy mistrů," shrnul Fournier pro oficiální webové stránky klubu. "Mohu však říci, že z našeho pohledu začal nový ročník velmi slibně. Oproti loňsku hrajeme lépe, a je to vidět i na bodech - před rokem jsme po dvou zápasech neměli žádný."

Poslední utkání mezi těmito týmy skončilo jednoznačným vítězstvím Lyonu 3:0, ale stoper Anthony Weber trvá na tom, že je tato vzpomínka dávno zapomenuta; nyní prý Remeš vstoupí do zápasu sebevědomě. "Na minulost nemyslíme," tvrdí. "Letos se nám zatím docela daří. Dokonce i v Rennes, kde jsme nakonec prohráli, se nám podařilo podat podle mého názoru dobrý výkon. Totéž platilo i proti Lille, kde jsme dobře bránili. Nyní nás čeká další těžký protivník, na kterého jsme se v týdnu důsledně připravovali. Myslím, že nebudeme na hřišti do počtu," zakončuje Weber na optimistickou notu.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
A. Lopes - M. Lopes, Fofana, Biševac, Bédimo - Gonalons, Malbranque - Benzia, Grénier, Gourcuff - Lacazette
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Agassa - Glombard, Tacalfred, Weber, Mandi - Krychowiak, Albaek, Oniangué - Fortes, Courtet, Atar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
EA Guingamp - FC Lorient  (sobota 20:00)
Jako jediní v lize po dvou odehraných kolech čekají fotbalisté Guingampu na své první body. Nováček ligy se nedokázal vypořádat s Marseille ani následně se St. Étienne, Lorient přitom nespadá do kategorie slabších mužstev Ligue 1. Hosté naopak napravili úvodní porážku v Lille a doma skolili Nantes 2:1.

Oba týmy od sebe v Bretani dělí jen několik desítek kilometrů, o náboj menšího derby tak mají fanoušci postaráno. Na Les Merlus čeká v pořadí druhý nováček v řadě, který má vůli a chuť vybřednout ze samotného dna. "Chceme konečně načít účet v Ligue 1," burcoval domácí kapitán Lionel Mathis.

Guingamp nemá úplně špatný herní projev, jenže zatímco v 1. kole nezafungovala dobře obrana, v Alpách selhal útok. "Až na prvních 15 minut proti Marseille byl náš výkon zajímavý. Neukázalo se to sice na výsledku, ale máme dobrý základ. Navíc jsme se utkali s celky, které loni skončily v top pětce," pokračoval Mathis.

Společně jako všichni se těší na trošku větší emoce - přece jenom se především proti Lorientu budou chtít vytáhnout, kdo že je to v Bretani ten lepší. "Hrajeme doma, budeme hrát na vítězství a tři body," dodával záložník. "Lorient má kvalitní tým, předvádí pěkný a fotbal a několik sezón je na předních pozicích ligy."

Výhodou pro Lorient by mohly být poznatky Yanna Jouffreho, jenž po přestupu do klubu v roce 2008 působil pět let právě v Guingampu. Oba mančafty se střetly v roce 2011 v rámci Coupe de la Ligue, tehdy po prodloužení vyhráli Les Merlus. V Ligue 2 se utkávaly s pravidelností, v lednu 2006 na dlouhou dobu naposledy.

"Nemyslím si, že vstupujeme do utkání jako favorité," krotil předpoklady Jouffre. "V utkáních, jako jsou tyto, se setkáte s mnoha problémy. Soupeř bude hrát agresivně. Jsme na tom sice technicky lépe, ovšem on bude chtít bodovat. Musíme hrát dobře, protože čekám vážně vyrovnaný fotbal."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.00 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Évian Thonon Gaillard - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Utkání mezi Évianem a Rennes nabídne souboj protivníků, jejichž vstup do sezony je zatím vzhledem k ambicím spíše průměrný; domácí kouč Pascal Dupraz se i proto snaží ještě vylepšit kádr novými posilami.

Les Croix de Savoie získali z úvodních dvou zápasů jeden bod a Dupraz se nechal slyšet, že je třeba stávající tým trochu osvěžit; pomoci k tomu mají dvě čerstvá jména, argentinský útočník Marco Rubén a záložník Dan Nistor. První jmenovaný přichází do Savojska po neúspěšném angažmá v Kyjeve, druhý kvůli Évianu opustil rumunský celek Pandurii Targu Jiu.

A kouč už naznačoval, že by se oba mohli dočkat debutu v novém dresu právě proti Rennes. "Marco a Dan se k nám už připojili, ale nevím, zda jsou dostatečně připraveni," řekl na předzápasové tiskové konferenci. "Byl bych každopádně rád, kdybych je mohl postavit."

Rubén se bude snažit oživit upadající kariéru, která po velmi dobrých začátcích v River Plate a následných angažmá ve Villarrealu a Huelvě opulentním přesunem na Ukrajinu značně utrpěla. "Rubén má výborný čich na góly," pochvaluje si Dupraz. "Nevidím důvod, proč by to neměl ukazovat i tady. Všude, kde byl, střílel branky - kromě Kyjeva. Jsem si jistý, že teď máme útočníky schopné plnit očekávání, co do nich vkládáme," dodává.

Évian se bude snažit zaznamenat první výhru v sezoně poté, co na úvodní remízu se Sochaux navázal prohrou 0:2 proti vysoce favorizovanému Marseille. "Všechny zápasy jsou důležité, a pokud nezvítězíte, platí to o to více," zakončoval Dupraz svůj monolog. "Musíme hrát stejně, jako se nám to dařilo zpočátku proti Sochaux. Nenávidím prohrávání."

Rennes, které na úvodní výhru 2:1 nad Remeší navázalo prohrou ve stejném poměru v Nice, momentálně řeší zejména zdravotní stav Sylvaina Armanda: velezkušený defenzivní univerzál, který přišel v létě z PSG, měl totiž problémy kvůli poraněnému lýtku, přičemž na podobné komplikace není vůbec zvyklý. "Tohle je první zranění v mé kariéře," povzdechl si. "Je to otravné, zvláště v novém klubu. Nyní však už necítím bolest a nemůžu se dočkat návratu na hřiště. Je pouze na trenérovi, jestli se rozhodne vyslat mě do hry."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.29 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Girondins Bordeaux - SC Bastia  (sobota 20:00)
Jeden vstřelený gól, jeden získaný bod. Možná že kouč Francis Gillot si představoval poněkud lepší start do sezóny. Jeho Bordeaux se bude snažit napravit situaci proti Bastii, která naposledy skolila Valenciennes. Les Girondins potřebují co nejrychleji vzpruhu - jako by pořád nevybředli ze zklamání z Francouzského superpoháru.

Proti Monaku ztratili domácí body v závěru, v Toulouse hráli prakticky dvě třetiny zápasu v oslabení. Gillot ví, že formu jeho týmu se mu nepodařilo načasovat úplně nejlépe. "Udělali jsme chyby, které nás hodně stály. Nedáváme góly. Čeká nás ještě pořádná práce," uvědomoval si před sobotním kláním.

Ač už je porážka proti PSG o cennou trofej vlastně už dávnou historií, má možná pořád negativní vliv. Bordeaux prostě stále není ve své kůži. "Hráli jsme zajímavé zápasy," pokračoval domácí stratég. "PSG a Monako jsou velké kluby, v Toulouse jsme přežívali o deseti. Budeme mít možnost vidět, jak na tom jsme, právě teď."

Bastia je silná především před vlastními, horkými korsickými fanoušky, venku ale tak často neboduje. Už první utkání v Nantes (0:2) ukázalo, že se na tomhle faktu z loňské sezóny nic měnit nebude. "Soupeř má hráče, kteří umí rozhodovat zápasy. Mě osobně se líbí záložník Sambou Yatabaré," pokračoval Gillot.

Na svůj debut v novém dresu stále čeká Argentinec Lucas Orbán, problémy má i nadále s aklimatizací. "Lucas nám vzadu může hodně pomoci. Musíme být trpěliví, nikdy není lehké srovnat se s působením v Evropě," chápe bordeauxský trenér. "Musí se přizpůsobit francouzskému fotbalu."

Hosté mohou být klidní, svoje první vítězství ukopali minulý týden. V Bordeaux pravděpodobně nebudou chtít hlavně prohrát. "Les Girondins mají jen jeden bod, já si však myslím, že patří normálně mezi pět nejlepších," uvedl kouč Frédéric Hantz. "Možná udělám změny v sestavě. Tým nemusí vypadat tak jako proti Valenciennes."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 3.80 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Toulouse FC  (pátek 20:30)
Po dvou odehraných kolech mají domácí na kontě šest bodů a stejný počet vstřelených branek, zatímco hosté vybojovali pouze bod a vstřelili jeden jediný gól. Je to patrně i z toho důvodu, že za tým ze severozápadu Francie už neválí Emmanuel Riviére, protože ten od letošního ledna obléká monacký dres, tudíž tu máme další ze sledovaných fotbalových minipříběhů.

Třiadvacetiletý útočník je v současné době se čtyřmi přesnými trefami nejlepším střelcem Ligue 1. Přitom se čekalo, že jím bude Radamel Falcao. El Tigre se prozatím prosadil dvakrát (z toho jednou z penalty), ale Riviére si je přesto přínosu svého parťáka dobře vědom: "Hrát vedle Falcaa má tu výhodu, že pro mě vytváří volný prostor, protože obránci se soustředí především na něj."

A sebevědomě dodává: "Možná, že moje výkony jsou pro mnohé překvapením, ale pro mě ne. Velmi se mi dařilo už v předsezonní přípravě. Hraní si vyloženě užívám, stejně jako možnost se učit od velkých hvězd ve velkém klubu." Pokud se rodákovi z města Le Lamentine bude nadále takhle dařit, jistě neunikne pozornosti Didiera Deschampse, trenéra francouzského národního týmu. Za seniorskou reprezentaci své země přitom dosud nenastoupil.

Díky Riviérově současné formě ani nemusí kouče monackého klubu Claudia Ranieriho vlastně příliš mrzet zranění Joãa Moutinha, a také další letní posily Jamese Rodrigueze, který by už ale měl být po vynechání zápasu proti Montpellieru připraven alespoň na lavičce náhradníků.

Jak už bylo naznačeno, fotbalisté Toulouse si vstup do nového ročníku jistě představovali jinak. Po úvodní prohře 0:3 s Valenciennes se jim naštěstí podařilo vyrovnat domácí zápas s Bordeaux, díky čemuž toto garonské derby podruhé v řadě nepoznalo vítěze.

Před utkáním s Monakem ovšem v Toulouse přivítali dva nové, velmi kvalitní hráče. Wissamu ben Yedderovi by měl se střílením branek pomoci dánský reprezentant Martin Braithwaite a střed zálohy vyztuží Clément Chantôme, který přišel z PSG na roční hostování a který, podobně jako Emmanuel Riviére, doufá v další možnost zahrát si za národní tým. "Hrát za svou zemi na světovém šampionátu je pro fotbalistu to vůbec nejlepší a nejkrásnější," nechal se slyšet.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.33 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon22007:16
2.AS Monaco22006:16
3.Olympique Marseille22005:16
4.AS Saint-Étienne22002:06
5.FC Nantes21013:23
 Valenciennes FC21013:23
7.Stade Reims21013:33
 Stade Rennes21013:33
9.Lille OSC21012:23
 SC Bastia21012:23
 FC Lorient21012:23
12.OGC Nice21012:53
13.Paris Saint-Germain20202:22
14.AC Ajaccio20111:21
15.FC Sochaux20112:41
16.Évian Thonon Gaillard20111:31
 Girondins Bordeaux20111:31
18.Montpellier HSC20112:51
19.Toulouse FC20111:41
20.EA Guingamp20021:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (43)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pokud Monaco dokáže vyhrát i dneska, tak se v mých očích stává spolu s PSG a Lyonem, dalším favoritem na titul.

Reagovat
smazaný uživatel

Tady by jakkýkoliv jiný výsledek než vítěství Monaca byl senzací.

Reagovat
smazaný uživatel

Monaco vyhrat

Reagovat
Godwinson

Montpellier jde po Ndingovi Snad už jim nějaký hráč vyjde.

Reagovat
smazaný uživatel

Bafetimbi Gomis does not want to leave Lyon according to several French media outlets this morning. (1/3)

Bafetimbi Gomis also refuses to extend his contract with Lyon after the maltreatment he suffered (2/3)

Remi Garde and Jean Michel Aulas have conceded Gomis as a lost cause according to sources close to the club.

Blb

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak, když mu udělá dobře, že se pomstí škaredému Lyonu a Aulasovi, tak klidně.

Reagovat
smazaný uživatel

Já sice nevím, co tomu předcházelo, ale pamatuji si články o tom, jak Gomis říkal, že z Lyonu nechce odcházet. Pak najednou mu bylo řečeno, že je nepotřebný a tým se ho snažil prodat. A když odešel Lisandro, najednou během jednoho dne všichni otočili a nabídli smlouvy, hned ho chtěli aby hrál. Z hlediska zaměstnance tohle mi udělat můj zaměstnavatel tak ano, hraju za něj, podávám nejlepší výkony - ale smlouvu bych s ním rozhodně neprodlužoval. Je naprosto jasné, že až Lyon sežene kvalitního útočníka, z Gomise se stane zase náhradník a bude ho chtít vystrnadit. On logicky chrání sám sebe - když se ho budou chtít zbavit, můžou - ale on si v tom případě bude moci vybírat z jakýkoli nabídek, protože mu bude končit smlouva a nebude tak vázaný na milodary a hamižnost Aulase, který přijme jen nejvyšší nabídku.

Zkrátka jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

Reagovat
Langi

jenže z tohohle bojkotu nemůže vzejít nikdo jako vítěz...my přijdeme o útočníka a prachy za případnej přestup a on sám si na rok stopne kariéru, protože bude hnít v béčku...máš pravdu že tohle začal Aulas a on má právo se cejtit ukřivděně, ale zase by to měl vidět v trochu větších souvislostech...timhle uškodí hlavně sobě

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Langi

ještě doplním, že v týhle kauze sem byl celou dobu na jeho straně...Aulas je kokot, tim neustálým obracením a měněním názorů si to s nim rozhádal, ale tohle je od Gomise taky špatně...měli by si to normálně vyříkat a dohodnout se co dál...což Gomis taky odmítá

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdo mu hned nenabídl aby hrál. Bylo mu řečeno, že pokud chce hrát, musí podepsat smlouvu, jinak má smůlu a bez Gomise se dá obejít.

Reagovat
smazaný uživatel

PSG si zaslouží už ty 3 body

Reagovat
smazaný uživatel

Super, kurz francuzstiny v priamom prenose

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodom preco sa hraje bez divakov?

Reagovat
OVi.77

To jsem už dlouho nezažil, abych slyšel hrače jak na sebe řvou a pak i trenéry

Reagovat
Pospovič

ty vole co to Monaco hraje za sračku ?

Reagovat
smazaný uživatel

Toho kokota Falcaa by někdo už mohl ostříhat a ten největší žolík Ndinga nebo jak se ten debil jmenoval, to byla fakt paráda

Reagovat
wild

pice..minule kolo ma odjebalo PSG lebo nepremenilo milion tutoviek a dnes Monaco..

Reagovat
domingo

Podobnych zvratku tady ted bude spouta, ze?

Reagovat
Pipo123

Zajtra ten Lorient, kurz 3,40 to je proste lákadlo, tam je hodne veľká šanca že vyhrajú nie ?

Reagovat
domingo

40%

Reagovat
Langi

typickej remízovej zápas...1-1

Reagovat
Godwinson

Jebbour Na co přeceňovaného Ndingu, když to může být on.

Stejně je k pláči, co Nicollin z toho titulu vytěžil ... s tímhle jim dávám v l1 tak dva roky.

Reagovat
domingo

Odkdy je Ndinga precenovany, prosimte.

Reagovat
Godwinson

To tam mám dávat tag <ironie>?

Reagovat
domingo

Tak ja nevim jaky mas nazor na Jebboura, zatim kiksuje jak Grichting v nejlepsi forme a Ndinga je vybornej (a Fernandez ho zna), ale ty mas divnej vkus

Reagovat
Godwinson

Vždyť to byla celé ironie. Chtějí Ndingu, končí to Jebbourem. Stejně jako chtěli Khelifu a skončilo to ... je to kokot.

Reagovat
domingo

Skoncilo to Bakarem, to neni tak hrozny, pro ten jeho štýl.

Reagovat
Godwinson

Bakar už tam dávno byl, Khelifa neskončil nikým. Podle mě už letos bude jedinou zábranou proti sestupu Cabella. Ten nejpozději v létě odejde a pak už to bude složité.

Reagovat
domingo

Ver tomu nasemu fasistovi taky trochu

Reagovat
juninho8

no tak po dovolenke zmiesane pocity....v lige je to celkom pekne zatial...velmi pekne by som povedal...len ta LM nebude LM,nebudu peniaze....no to som zvedavy ako toto dopadne

Reagovat
smazaný uživatel

dneska to asi bude těsné, ale věříme

Reagovat
domingo

0:0

Reagovat
Israha

Zas Diawara v základu...ten snad na toho Baupa něco ví nebo co .

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jeho rukavice mě fascinují

Reagovat
Israha

Ale dneska hrál dobře, to musím uznat...po těch dvou trágách z minulých kol si to u mě trochu vyžehlil

Reagovat
domingo

Vzdyt on je v podstate Baupuv idealni obrance, nevymysli blbosti, velky, silny, sice neohrabany, ale kdyz se postavi do cesty, tak tam proste stoji a pro utocnika to je konecna. Pro ten vas jednoduchy, primocary fotbal stojici na pevne defenzive je to poklad, lepsi nez Mendes, ktery u te hry moc premysli (na to staci Nkoulou).

Reagovat
Israha

Ale za předpokladu, že bude častěji hrávat tak, jak dneska, tedy bude dostupovat hráče, nebudou po něm v zádu díry a bude si hlídat ofsajdovou linii...pravidlem u něho takovéto výkony nejsou .

Reagovat
Israha

Valenciennes kromě té jedné šance Bahebecka úplně marní, tenhle zápas se dá vyhrát...v druhé půli víc přitlačit a něco tam snad spadne.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Pasha

Lille - St.Ettiene 1:1

Ajaccio - Nice 0:0

Nantes - PSG 0:2

Reagovat
Israha

ASSE bez Brandaa vůbec neví, co má vepředu hrát; Lille to samé v bleděmodrém, akorát upekli penaltu z hovna...to je teda "šlágr" kola, nuda až za roh.

Reagovat
domingo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele