Ligue 1 - preview 20. kola

14.01.2017, 09:44, aktualizováno 15.01.2017, 08:56
Previews
Ve Francii se v neděli pokračuje třemi ligovými duely. Poslední Méty se představí na hřišti Nice. Caen čeká utkání s Lyonem a šlágrem 20. ligového kola je pak dozajista večerní střetnutí mezi Olympique Marseille a Monacem...
OGC Nice - FC Metz  (neděle 15:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.15 - 6.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SM Caen - Olympique Lyon  (neděle 17:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.90 - 3.90 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Marseille - AS Monaco  (neděle 21:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.93 - 3.35 - 2.47
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Rennes - Paris Saint-Germain  (sobota 17:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.80 - 4.80 - 1.42
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Nancy-Lorraine - SC Bastia  (sobota 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.10 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - EA Guingamp  (sobota 20:00)
Začíná druhá polovina sezony a pro Lorient je cíl naprosto jasný: záchrana v Ligue 1. Guingamp by se zase rád kvalifikoval do pohárové Evropy.

Že by to s udržením prvoligové příslušnosti mohlo dopadnout dobře, naznačila nečakaná porážka, kterou Les Merlus minulý týden uštědřili Nice v rámci Coupe de France. To znamená, že svěřenci Luciena Favreho se mohou plně soustředit jenom na ligu. Ale pojďme zpět k Lorientu, který prozatím sbíral body prakticky téměř výhradně v domácím prostředí.

Venku to naposledy dopadlo debaklem s PSG. "Kromě úvodních deseti minut, kdy jsme se nebáli vyrazit do útoku a soupeře jsme trochu potrápili, bude lepší na celý zápas zapomenout. Pak už jsme byli jenom zalezlí a prohráli skoro všechny důležité osobní souboje. Na druhou stranu jsme nastoupili proti možná nejlepšímu týmu ve Francii. Jejich taktika byla dobrá a my jsme na ni nedokázali najít recept," prohlásil po prohře 0:5 trenér Bernard Casoni.

Jeremie Aliadiere sice skóroval ve vzpomínaném pohárovém zápase, nicméně na hrotu útoku dostane zřejmě příležitost Benjamin Jeannot. A spolu s ním Majeed Waris a Sylvain Marveaux. Benjamin Moukandjo, dosud nejlepší střelec v kádru, by měl začít pouze na lavičce náhradníků, jelikož kouč nebyl v přípravě příliš spokojen s jeho přístupem.

Antoine Kombouaré bude na druhé straně postrádat patrně pouze Nicolase Benezeta a Reynalda Lemaitreho. Připraveni ovšem budou jak Benjamin Mendy, tak Jimmy Briand, který na podzim převáděl hodně dobré výkony. Z posledních osmi duelů prohráli Guingampští jediný, díky čemuž se vyhoupli na skvělou pátou příčku.

Těsně před zimní přestávkou nejprve porazili PSG, a poté remizovali s Metami, načež třiapadesátiletý kouč prohlásil: "S tou remízou rozhodně nemůžeme být spokojení. Prospali jsme začátek zápasu, ale ještě více mrzí ta branka inkasovaná v samotném závěru. Nicméně soupeř převedl dobrý výkon a s první polovinou sezony musíme být spokojení. Kdyby mi někdo před začátkem řekl, že po devatenácti utkáních budeme mít na kontě třicet bodů, tak bych to bral všemi deseti." Uvidíme, jestli bude Guingamp v této jízdě pokračovat i na jaře.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.25 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Montpellier HSC - Dijon FCO  (sobota 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.65 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Toulouse FC - FC Nantes  (sobota 20:00)
Toulouse ke konci podzimní části trochu ztrácelo dech, díky čemu následoval mírný propad v tabulce. Ale rozhodně není nic ztraceno, protože bodové rozestupy mezi týmy na devátém a pátem místě jsou v podstatě minimální.

Zato Nantes hodně pomohlo odvolání trenéra Girarda, na jehož místo přišel bývalý portugalský reprezentant Sergio Conceicao. Pod jeho vedením Les Canaris dvakrát v řadě vyhráli (věc předtím nemyslitelná) a alespoň prozatimně se vyšvihli nad sestupové pásmo. Určitě to bude ale chtít přitáhnout ještě další posily. Host z Olympiakosu Felipe Pardo bude pro tým, který v posledních dvou a půl sezonách pokaždé nastřílel nejméně branek ze všechu, bude asi málo.

Nicolaj Thomsen se navíc vrátil domů do Dánska. A připraven zřejmě nebude ani Kolbeinn Sigthorsson, ačkoliv jeho návrat na hřiště po vleklém zranění se už pomalu blíží. Ještě se uvidí, koho trenér upřednostní v centru obranné řady. Klidně by se totiž mohlo stát, že Oswaldo Vizcarrondo zůstane pouze mezi náhradníky a na jeho místo si stoupne Koffi Djidji.

Nevýhoda pro hosty by mohla spočívat v tom, že v tomto roce sehrají už třetí utkání. V úvodním kole Coupe de France sice vyhráli, ale ve čtvrtfinále Ligového poháru jim vystavila stopku Nancy. Toulouse už se může taky plně soustředit jenom na ligu. A ta se letos odvíjí vskutku zajímavě. A je dost dobře možné, že o mnohém se bude rozhodovat až v závěrečném kole.

Pascal Dupraz nebude moci využít služeb Steeva Yaga, kterého do hry nepustí stopka za karty. Jeho místo v obranné čtveřici by měl obsadit Uroš Spajić. Tongo Doumbia a Yann Bodiger zřejmě budou hrát více z hlouby pole, díky čemuž by měl mít větší prostor Ola Toivonen. Podpora Martina Braithwaitea na hrotu útoku se očekává i od osmnáctiletého Odsonnea Edouarda. Ale bude to stačit?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.00 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Angers SCO - Girondins Bordeaux  (sobota 20:00)
Přesně před rokem se Angers nacházelo na třetí příčce tabulky. Nyní je skoro přesně na jejím opačném pólu. Svěřenci Stéphana Moulina však neskládají zbraně.

I když se budou muset ve zbytku sezony obejít bez Billyho Ketkeophomphona, jenž svému týmu dost pomohl. Zatímco v Ligue 1 čekají les scoïstes na výhru od začátku listopadu, o minulém víkendu se podařilo postopil v Coupe de France, když soupeřem bylo US Granville. O branky se postarali Jonathan Bamba a Dickson Nwakaeme.

Druhý jmenovaný se objeví v základní sestavě i tentokrát, zatímco ten první zřejmě zůstane na lavičce, jelikož se po zranění už může vrátit Gilles Sunu. Záložní řada pak bude posílena o Jamela Saihiho, jehož také trápilo zranění. Naopak Alexandre Letellier a Kévin Bérigaud si ještě budou muset podle nejnovějších informací na svůj další start počkat.

Bordeaux vkročilo do nového roku dvěma výhrami, z nichž ta druhá klubu Jaroslava Plašila zajistila postup do semifinále Coupe de la Ligue. Proti Guingampu se dvakrát prosadil Gaëtan Laborde a jednou Francois Kamano. "Bylo složité hrát během dvou dnů. Privatův gól nás ale probral a naštěstí se podařilo hned vyrovnat. V závěru jsme se sice trochu obávali o výsledek, ale tohle utkání mělo rozhodně drive," prohlásil spokojený Jocelyn Gourvennec.

Proti Angers si zcela jistě nezahrají zraněný Thomas Touré a vykartovaný Adam Ounas. Jeremy Menez si naopak karetní trest odpykal, ale přednost v útoku s velkou pravděpodobností dostane Malcolm. Les Girondins se ještě v Ligue 1 nedočkali výhry nad Moulinovými svěřenci, nicméně to neznamená, že by v tomto směru zlomovou mohla být sobota, 14. ledna.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 3.00 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Lille OSC - AS Saint-Étienne  (pátek 20:45)
První zápas v novém roce v rámci Ligue 1 obstarají v páteční předehrávce Lille a St. Étienne. Domácí hodlají potvrdit dobrou bilanci se svým nynějším protivníkem, s nímž před vlastními fanoušky neprohráli už 24 let, aby se mohli vzdálit od sestupového pásma a zároveň se blíže dotáhli na pohárové příčky. Právě o ně bojují také horlivě i hosté.

Les Verts naposledy na severu Francie uspěli naplno v roce 1993 a od té doby hned v patnácti případech přivezli domů maximálně bod. V posledních pěti ligových utkáních před vánoční pauzou vyhráli jen jednou, takže by byli opravdu rádi, kdyby tuhle hodně negativní statistiku se svým soupeřem konečně přerušili a spálili v ohni.

Mužstvu kouče Christopheho Galtiera se zkrátka závěr podzimní části nevydařil. A díky nevalným výsledkům stoupla jeho ztráta na čtvrtý Lyon už na osm bodů. Každopádně kontakt s pohárovými příčkami neztratilo. "Chceme do roku 2017 vstoupit dobře a v Lille zvítězit. V tréninku jsme pro to udělali vše. Bude to těžký zápas," říkal záložník Jordan Veretout.

St. Étienne tíží velké problémy se zraněními. Tannane si sice mohl plnit reprezentační povinnosti s Marokem na nadcházejícím Africkém poháru národů, jenže kvůli operaci pánve bude svému klubu nakonec mimo hru zřejmě déle. Söderlund, Berič nebo ani brankářská jednička Ruffier nebudou rovněž k dispozici, otazník visí nad startem Pajota.

Na rozdíl od svého soupeře LOSC právě závěrečná kola podzimu zvládal opravdu velmi dobře. Týmu evidentně pomohla změna trenéra, Frédérica Antonettiho nahradil Patrick Collot, který je mimochodem pořád vedený jako kouč dočasný. V minulých šesti zápasech domácí třikrát vyhráli a jen jednou prohráli.

Galtier pochopitelně vyzývá své svěřence k opatrnosti, v tabulce je mezi oběma celky jen pětibodový rozdíl. "Už to není ten tým, s jakým jsme se střeli na podzim," uvědomuje si hostující stratég. "Má formu. Collotovi se podařilo otočit situaci, což je úspěch, protože hráči tam nebyli schopni sami se zvednout."

Oba týmy jinak po vánocích absolvovaly první utkání v Coupe de France a vedly si výsledkově úplně stejně. Lille skolilo Excelsior, amatéry z réunionského regionu, a to poměrem 4:1, St. Étienne si poradilo na půdě Croix. "Chceme hrát evropské poháry příští sezónu. Je jen na nás, abychom tomuto cíli obětovali vše," dodával Veretout.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.10 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.OGC Nice19135134:1344
2.AS Monaco19133356:2042
3.Paris Saint-Germain19123438:1539
4.Olympique Lyon18111634:1934
5.EA Guingamp1986525:1930
6.Olympique Marseille1986522:1930
7.Stade Rennes1984720:2328
8.AS Saint-Étienne1968518:1626
9.Toulouse FC1975722:2126
10.Girondins Bordeaux1967620:2625
11.Montpellier HSC1957728:3122
12.Lille OSC19631018:2521
13.AS Nancy-Lorraine1956815:2321
14.SC Bastia1955917:2320
15.Dijon FCO1947826:2919
16.Angers SCO19541015:2419
17.FC Nantes1854912:2619
18.SM Caen18531020:3218
19.FC Metz1854918:3617
20.FC Lorient19431220:3815
Bodové odečty
FC Metz-2za výtržnosti fanoušků v utkání s Lyonem, kdy hozenou petardou zranili soupeřova brankáře

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Diskusia

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OM, dneska prosím jen ne prohra. Stadion plný, mělo by to být hodně nervovej a dobrej zápas. Pokud teda Monaco za poločas nevstřelí 2 goly. Očekávám, ale vyrovnanější partii než minule.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslis ze dneska padne najvyssia navsteva?

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím že ne. Zatím nejvíc bylo na zápas proti Bordeaux (0:0) první zápas doma, s novým vedením, a to bylo narvané a krásná atmosféra. Ale myslím, že na Monaco víc lidí nepřijde ještě (protože na tom zase pořád nejsme tak dobře, a je velká možnost že OM dostane zase na prdel). Kdyby ale byl v sestavě Payet, tak 100%

Reagovat
smazaný uživatel

ale tak 45-50 tis. by mozno prist mohlo. Snad.

Reagovat
Bandita_Harry

Ako sa dari Tomimu ?

Reagovat
Kovi81

super preview k dnesku

Reagovat
Gedofrey

Jsem na nás hodně zvědavý. Máme teď celkem slušnou formu, ale přeci jen Monaco. Tipuji podobný zápas jako proti PSG a Garcia to nějak ubrání na 0:0. I když je teď Monaco gólové jak nikdy..

Přání 3:0 2x Lopez, 1x Cabella

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele