Ligue 1 - preview 2. kola

17.08.2012, 08:51, aktualizováno 19.08.2012, 08:40
Previews
Zatím jen Lyon a Bastia dokázaly zůstat po dvou kolech stoprocentní, dnes se k nim může připojit Olympique Marseille, který hostí Sochaux, a také Bordeaux, to pro změnu doma přivítá Rennes. Kolo uzavře souboj Ajaccia s PSG, ve kterém bude chtít pařížský velkoklub poprvé v sezoně ochutnat chuť vítězství.
Olympique Marseille - FC Sochaux  (neděle 14:00)
Marseille není letos v létě na přestupové burze vůbec aktivní. Tým má prakticky stejný kádr jako minulý rok, čerstvě je ochuzený o útočníka Brandaa, který odešel do St. Étienne. I se stejnými hráči ale věří v úspěch, byť se mu loňský ročník vůbec nepovedl. Navázat na poslední výhru v Remeši hodlají domácí proti Sochaux.

Stade Vélodrome již určitě netrpělivě čeká, až se tam jeho miláčci představí poprvé v novém ročníku. Trenér Élie Baup navíc může do sestavy počítat s Loicem Rémym, který si kvůli tříměsíční pauze nekopl vůbec do balónu. Poraněné koleno mu dokonce znemožnilo účast za Francii na EURO 2012 v Polsku a na Ukrajině.

Horší situace je pak u Andrého Ayewa, který po posledním zápase s Remeší není úplně fit, Mbia ještě stále odpykává trest z loňské sezóny, v posledním kole se nechal vyloučit právě proti Sochaux. Hostujícímu celku se oproti soupeři premiéra příliš nevydařila, doma podlehl nováčkovi z Bastii po přestřelce 2:3.

OM letos není považován za kandidáta na titul. I díky tomu, jak mocně posiluje PSG a třeba jaké nové pořádky zavádí ve svém klubu Lyon. Záložník Benoit Cheyrou ale pochopitelně nemůže mít žádné jiné cíle než ty největší. "Vítězství má OM v krvi," hecoval v rozhovoru. "Když začne sezóna, chceme jí hned vyhrát."

Autor jediné trefy na hřišti Remeše přesto trochu od svých očekávání ustupuje. "Finančním cílem pro velké kluby jako je Marseille je skončit v top trojce a kvalifikovat se do Ligy mistrů. Ale letos by bylo umístění mezi prvními pěti také dobré," říkal. Oproti jeho konkurentům Marseille prostě nedisponuje tak velkým kapitálem.

"Víme, že PSG má téměř neomezené prostředky i rozpočet a Lille inkasovalo také hodně peněz za prodej Edena Hazarda," objasnil jasně známou věc. "Také ale víme, že Lyon a Bordeaux ještě na přestupovém trhu neřekli poslední slovo. Jsou ještě dva týdny do konce přestupového období, kde se dělá nejvíce transferů. Tak uvidíme, jak na tom budeme i my."
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Azpilicueta, Fanni, Nkoulou, Morel - Amalfitano, Kaboré, Valbuena, Cheyrou, A. Ayew - Rémy
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Cros - Corchia, Kanté, Poujol, Sauget - Doubai, Lopy, Roudet, Camara, Privat - Yartey
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - Stade Rennes  (neděle 17:00)
Uplynulou sezonu zakončili šesti vítězstvími - a v nastoleném trendu pokračují i v novém ročníku. Bordeaux nakonec po velikém boji porazilo v prvním kole Évian; a svou sérii výher by rádo rozšířilo i proti Rennes...

Mistr Francie z roku 2009 vytřel v závěru loňské sezony všem divákům Ligue 1 zrak, když v posledních deseti zápasech pouze jednou prohrál a nakonec si připsal hned šest výher v řadě. To ho katapultovalo na pátou pozici, z níž se dokonce ještě kvalifikoval do evropských pohárů, ač jen do předkola Evropské ligy.

A ve vynikajících výkonech pokračuje i v sezoně 2012/2013. V úvodním kole se předvedl na půdě loňského nováčka z Évianu a především díky dvěma brankám během úvodní čtvrthodiny se nakonec radoval z vítězství 3:2. Dnes se však potká s celkem, jenž mu má co oplácet. Vždyť v loňské sezoně Rennes skončilo na šesté pozici, poháry jim utekly o jediný bod!

"Zápasy proti Rennes jsou vždycky velice náročné. Musíme si vše ulehčit, a to nejlépe tím, že se nám podaří brzy skórovat. Stejně jako proti Évianu. První vítězství na našem stadionu by bylo příjemné," uznal odchovanec Girondins, záložník Grégory Sertić. "Proti Évianu jsme do utkání vstoupili skvěle. Po jejich brance v 17. minutě jsme ale trochu zpanikařili. Jako bychom zapomněli, že stále vedeme," vzpomínal.

"Byli jsme rádi, že jsme to uhráli do poločasu, v tom druhém jsme již hráli zkušeně a přidali třetí branku. Vítězství jsme si jednoduše pojistili," shrnul Sertić, jenž by měl letos dostávat na hřišti ještě více příležitostí než loni.

Naproti tomu Rennes se vstup do nové sezony tolik nepodařil: úvodní utkání se sedminásobným francouzským šampionem z Lyonu nakonec nezvládlo a před vlastními fanoušky prohrálo 0:1. Dnes jim navíc bude kvůli zranění chybět obránce Onyekachi Apam, karetní trest se nevyhnul Jiresu Kembo Ekokovi.

"Jirese znám velmi dobře, kdysi jsme společně hráli v jednom týmu. Je to velice silný hráč, jenž dokáže zápas rozhodnout sám. Apam je velice solidní a tvrdý stoper. Nevím, kým je manažer Rennes nahradí, ale obě tyto absence nám hrají do karet. Mohly bychom je využít ve svůj prospěch," přemítal Sertić.

Rennes přitom naposledy ze Stade Chaban-Delmas přijelo se všemi body v roce 2006. Tehdy mu vítězství 2:1 vystřílel Utaka s Marveauxem. Podle gólmana Benoita Costila bude nyní cesta za vítězstvím především defenzivního rázu: "Bude důležité, abychom dobře bránili. Lyonu se ve druhém poločase nepodařilo tvořit šance, musíme v tom pokračovat," vzpomněl na minulé utkání.

"Musíme naši hru vyrovnat. Máme hráče, kteří se dokážou prosadit ze všech pozic a za jakéhokoliv stavu. Bude to ale těžký mač, Bordeaux je po prvním zápase plno sebevědomí, mají skvělé hráče jako Ludovic Obraniak nebo Nicolas Maurice-Belay. Můžeme vyhrát, máme na to; ale musíme být velice obezřetní..."
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Mariano, Planus, Ciani, Tremoulinas - Obraniak, Sane, Sertic, Ben Khalfallah - Gouffran, Saivet
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Costil - Danze, Boye, Theopile Catherine, Mavinga - Pajot, M'Vila - Pitroipa, Feret, Alessandrini - Erdinc
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.10 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AC Ajaccio - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Souboj mezi miliardářskou Paříži a malým klubem z Korsiky zakončí druhé kolo francouzské fotbalové nejvyšší soutěže. Hosté jsou samozřejmě v utkání velkým favoritem, ale nebudou moci nyní postavit Ibrahimoviče. Domácí neskrývají, že získat body bude proti nadupanému soupeři opravdu dosti složité, slibují ale, že udělají vše pro úspěch.

Částka za letní posily PSG se vyšplhala už k 150 milionům euro. Katarští šejkové šáhli znovu do své hluboké a nevyčerpatelné peněženky a za devatenáctiletého Brazilce Lucase zaplatili Sao Paulu 45 miliónů. Ten ale do klubu přestoupí až tuto zimu, takže v Ajacciu samozřejmě trenérovi Ancelottimu k dispozici ještě nebude.

Pařížané v minulém kole své fanoušky moc nepotěšili. Proti Lorientu opět ukázali, jak se jim na něj v poslední době vůbec nedaří, a remizovali s ním na úvod 2:2. Skvělou zprávou je alespoň přínos do hry od Zlatana Ibrahimoviče. Právě švédský forvard proti Les Merlus vsítil obě branky zápasu, tu druhou z penalty v 90. minutě.

Nejčerstvější zprávy však definitivně vyvrátily Ibrahimovičův start na Korsice. Po zápase s Lorientem totiž nebyl jeho stav ideální a kotník nakonec do pořádku nedal. "Potřebuji ještě trochu času, abych byl úplně fit," říkal v rozhovorech během týdne. V sobotu ale mužstvo odcestovalo do Ajaccia bez něho, na druhou stranu již s Pastorem, který se zřejmě vrátí do základní sestavy.

"Měl jsem skvělý start, to ano. Ale chápu, že fanoušci nebyli nadšení z toho, že po půli prohráváme 0:2. Určitě čekali něco víc," uvědomovala si švédská hvězda klubu. "Na druhou stranu to byl náš první mistrák, všichni jsme se znali jen týden a půl. Potřebujeme ještě čas, aby vše zapadalo a klapalo tak, jak má," dodával Ibrahimovič.

Ancelotti si samozřejmě na neomezené finanční možnosti stěžovat nemůže. "Jsem si jistý, že jsme na přestupovém trhu udělali dobře," hodnotil. "Když jsem do Paříže přišel, cílem klubu bylo posílit. A dnes vidím, že kvalitní hráče opravdu máme. Znamená to, že tady opravdu můžeme společně vytvořit něco speciálního."

Ajaccio bude letos samozřejmě spoléhat opět na domácí prostředí. Loni bylo Stade François-Coty vyloupeno pouze jednou jedinkrát a hlavně právě díky tomu se nakonec na Korsice Ligue 1 udržela. Na úvod ho však čeká opravdu dost perná zkouška. "Ve fotbale je možné cokoliv, i když nastoupíme proti hodně kvalitním hráčům," ví záložník Johan Cavalli.

"Nebudu tady už vůbec rozebírat finanční propast mezi oběma kluby. Nelíbí se mi, že to takhle řeknu, ale nemáme proti PSG co ztratit," pokračoval Cavalli, jehož mužstvo naposledy vyhrálo v Nice 1:0. "Ovšem určitě nepůjdeme do zápasu s tím: O, je tu Paříž, tady máte tři body. Je to stále jedenáct hráčů proti jedenácti a dáme do toho všechno."
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Diawara, Medjani, Poulard, Bouhours - Andre, Cavalli, Faty, Pierazzi, Diarra - Eduardo
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Jallet, Alex, Sakho, Maxwell - Ménez, Chantome, Pastore, Matuidi, Lavezzi - Hoarau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 3.60 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Lyon - ES Troyes  (sobota 17:00)
Olympique Lyon vstoupil do nového ročníku, stejně jako v roce předešlém, bezchybně. Zatímco před uplynulou sezonou si tým Rémiho Gardeho jasně poradil s Nice, tentokrát o všechny body obral Rennes a těší se na dalšího soupeře: nováčka z Troyes.

Lyonu se na hřišti Stade de Rennes podařilo zvítězit po dvou letech, zápas dvou ambiciózních celků nakonec rozhodla jediná branka. A tu vstřelil záložník Lyonu Yoann Gourcuff. I přes vítězství svého celku však Rémi Garde, manažer l’OL, úplně spokojen nebyl. "Výsledek je skvělý, porazit Rennes není nic jednoduchého," začal zlehka Garde.

"Ale po utkání jsem chtěl zaměřit pozornost hráčů na jejich výkon. A ten mohl být lepší, opravdu daleko lepší," mračil se kouč, pro něhož bylo jedním z mála pozitiv udržení čistého konta, jež vychytal gólman Rémy Vercoutre. "Vždycky jde o to, jak dokážete vyvážit obranu a útok. Ale je pravda, že když neinkasujete, máte daleko větší šanci na úspěch."

A právě defenzivním řadám Lyonu by v následujících sezonách měl pomoci také Milan Biševać - nová posila do obrany z Paris Saint-Germain. Čtvrtý tým uplynulé sezony tak dlouho hledal kvalitního stopera, až ho nakonec našel v srbském reprezentantovi Milanu Biševaćovi. Bývalá hvězda Valenciennes na Stade Gerland podepsala na čtyři roky.

Nová posila sedminásobného francouzského mistra si však na svůj debut asi bude muset ještě počkat, proti Troyes podle všeho nenastoupí. A Rémi Garde se již obává ztráty z druhého kola - stejně jako se tomu stalo v minulé sezoně proti Ajacciu. Korsický celek tehdy, stejně jako Troyes, právě postoupilo do nejvyšší francouzské soutěže a za remízu 1:1 si domů nakonec odvezlo cenný bod.

Není divu, že Garde v těchto zápasech vidí paralelu. "Je to celek, jenž postoupil z Ligue 2 a je to samotný úvod sezony. Takže jsem si vzpomněl na Ajaccio. Byl to složitý zápas, v němž soupeř neměl co ztratit. A to stejné bude k vidění i dnes," je si vědom.

A trenér Troyes Jean-Marc Furlan by s podobným výsledkem, jaký v uplynulé sezoně uhrálo Ajaccio, rozhodně musel být spokojen. Vždyť při své premiéře v Ligue 1 nestačil v úvodním kole doma na Valenciennes. Vlastní brankou rozhodl obránce Rincón.

"Lyon, to je již úplně jiná liga, o které si my můžeme nechat snít. Ale je to také zápas, v němž můžeme překvapit a nakonec si ho užít. Ať už je to osud nebo štěstí, pokusíme se je překvapit!" zakončil Furlan.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveillere, Kone, Cris, Cissokho - Gonalons, Lacazette - Briand, Gourcuff, Gomis - Lisandro
ES Troyes - pravděpodobná sestava:
Thuram-Ulien - Faussurier, Saunier, Rincon, N'Sakala - Thiago, N'Goyi - Nivet, Obbadi, Othon - Bettiol
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valenciennes FC - OGC Nice  (sobota 20:00)
Fotbalistům Valenciennes se vstup do nové sezóně úspěšně vydařil. Byť naposledy v Troyes brali všechny tři body i díky některým šťastným okamžikům, vítězství se prostě počítá. A domácí si poprvé před vlastními fanoušky věří i na Nice. To minulý víkend naopak nezvládlo duel s Ajacciem.

Kouč Daniel Sanchez má navíc další důvody, proč být před utkáním optimistický. I když by od tria Grégory Pujol a Benjamin Angoua nemohl čekat úplně stoprocentní výkony, oba dva jsou již po zraněních fit. Lehké zdravotní problémy přetrpěl i Mathieu Dossevi, jenž je rovněž připraven hrát.

Sanchez si uvědomuje, že pozitivní výsledek z Troyes byl pro morálku mužstva hodně důležitý. "Dodalo nám to určitou sebedůvěru. Budeme si tak víc věřit na Nice," uvedl. "Teď v sobotu ale bude zápas jiný, hrajeme totiž doma. Musíme to být my, kdo bude hrát, a zároveň musíme dávat pozor na soupeřovy brejky."

I v příštím kole VAFC bude hrát doma, přivítá právě Ajaccio, se kterým OGC v prvním kole prohrálo 0:1. Monzón přitom neproměnil penaltu. "Dostali jsme brzký gól a už se z toho nevzpamatovali. Byli jsme ještě více na kolenou, jakmile jsme neproměnili penaltu," říkal v rozhovoru o nešťastném zápase obránce Timothee Kolodziejczak.

Hostí postrádají Coulibalyho a suspendovaného Civelliho. "Měli jsme minulý týden získat aspoň bod. Teď to budeme muset ve Valenciennes dohnat," zakončoval Kolodziejczak. "Radši bych byl, kdyby Nice svoje první utkání prohrálo, protože by hrálo pod menším tlakem. Můžeme tak čekat, že nám soupeř nenechá vůbec nic," dodával Sanchez.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Ismiat-Mirin, Gil, Nery - Dossevi, Camara, Ducourtioux, Gomis, Danic - Samassa
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Delle - Kolodziejczak, Pejčinovič, Gomis, Monzón - Genevois, Digard, Traoré, Bauthéac - Abriel - Dja Djedjé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.30 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - AS Saint-Étienne  (sobota 20:00)
St. Étienne si hodlá spravit pošramocené sebevědomí z minulého kola a k tomu mu má dopomoci výlet do Toulouse. Hosté totiž naposledy smolně prohráli před vlastními fanoušky s Lille. TFC nevstoupilo do nového ročníku Ligue 1 vůbec špatně, minulý pátek v zahajovacím střetnutí remizovalo v Montpellieru.

Až 90. minuta utkání hostujícím Les Verts srazila vaz proti Dogám z Lille. To je uzemnil svou brankou Benoit Pedretti, jehož trefa znamenala vítězství 2:1. "Cítil jsem zlost, ale nebyl jsem zklamaný. Hráli jsme totiž proti jednomu z nejlepších týmů Francie," nenaříkal zbytečně kouč Christophe Galtier.

Toulouse naopak v Montpellieru uhrálo alespoň bod. I když ho určitě musí mrzet zbytečná vyloučení Regattina a Auriera, kteří tak na duel proti St. Étienne nebudou k dispozici. "Soupeř je kvalitní, remizoval naposledy s mistrem," ví Galtier. "Je na tom skvěle technicky. Zdobí ho také velké nasazení. My tam přesto jedeme uhrát co nejlepší výsledek."

Velkou novinou v kádru Galtiera je příchod útočníka Brandaa. Dřívějšímu hráči Marseille vypršela v červnu smlouva a šikovného Brazilce nakonec ulovil právě ASSE. A Galtier už přemýšlí, jak by novou tvář co nejlépe zapojil do sestavy. "Vybral jsem si kvalitního fotbalistu, nemůžu si stěžovat," broukal si spokojeně.

"Můžu si zvolit hned z několika variant. Ale rozhodující bude vždy forma daného hráče," smetl spekulace ze stolu o možné protekci. "Proti Lille jsme hráli na jednoho útočníka a tím byl Aubameyang. I když se Sakem, Gradelem a Alonsem vepředu to úplně takhle říci nemůžeme. S Brandaeem mám ale úplně jiné možnosti."

Domácí celek také rozehraje svoje první utkání na domácí půdě. Kouč Alain Casanova, který se svým týmem obhajuje loňské osmé místo, novou posilu před týden nezískal, ale právě o jednoho hráče přišel. Za zhruba dva a půl milionů euro odešel Portugalec Paulo Machado do řeckého Olympiakosu.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Ali Ahamada - Akpa-Akpro, Zebina, Abdennour, M'Bengue - Sissoko, Didot, Capoue, Sirieix, Tabanou - Riviére
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Clerc, Zouma, Mignot, Ghoulam - Gradel, Alonso, Guilavogui, Clément, Sako - Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.00 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Stade Brestois - Évian Thonon Gaillard  (sobota 20:00)
Souboj dvou celků, které na úvod nového ročníku svoje zápasy nezvládly. Oba dva navíc podlehly o jeden gól, byť Évianu nestačily ani k jednomu bodu dva vstřelené góly. Brestu nevyšla tradiční taktika ubránit výsledek až do remízy a po porážce 0:1 odjeli svěřenci trenéra Landryho Chauvina domů s prázdnou.

Domácí lodivod se snaží zapojit do nově budovaného týmu nějaké svoje pořádky. A tak trochu se "vymluvil" po první porážce právě na tenhle problém. "Tým je pořád v přestavbě. Víme, že bude nějakou dobu trvat, než najdeme tu správnou rovnováhu," uvedl po zápase Chauvin. "Musíme jí ale co nejdříve najít."

SB29 má také menší problém s marodkou, chybět mu totiž budou Diallo Guidileye, Brahim Ferradž, Ousmane Coulibaly a Alexandre Alphonse. "Očekávám to i proti Évianu hodně těžké. Ukázal už minulou sezónu, jak umí v Ligue 1 bojovat. Myslím si však, že to bude vyrovnaný zápas mezi dvěma podobně hrajícími mančafty," dodal Chauvin.

Évian pod vedením Pabla Correy, který tak trochu potvrzuje slova svého protikolegy o napínavém souboji, naposledy trochu překvapivě snadno přenechal všechny body Bordeaux (porážka 2:3). "Soupeř má nového trenéra, podle mého názoru budeme v tabulce zhruba stejně jako on," skromničil Correa.

Ten nebude mít k dispozici zkušenosti útočníka Sidneyho Govoua, kterého stále trápí zdravotní potíže. ÉTG obhajuje loňské deváté místo, a pokud chce skončit takto vysoko i letos, Brest by měl být v jeho silách. "Chceme tam jet sebevědomě a získat všechny body, to je nejdůležitější. Budeme totiž čelit ještě těžším zkouškám," dodal Correa.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Thébaux - Baysse, Martial, Kantari, Mendy - Chafni, Culma, Dernis, Grougi, Soumah - Benschop
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Laquait - Dja Djedjé, Angoula, Cambón, Wass - Lacour, Tié Bi, Sorlin, Dhaouadi - Bérigaud, Khlifa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.00 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Bastia - Stade Reims  (sobota 20:00)
Ještě před půl rokem se spolu tyto dva týmy utkaly v rámci druhé nejvyšší francouzské soutěže. Nyní se již Bastia s Remeší střetne v Ligue 1, do níž oba nováčci vstoupili zcela rozdílnou kopačkou...

Zatímco celek z Korsiky dokázal i mimo svůj svatostánek udolat již stabilní tým nejvyšší francouzské ligy ze Sochaux, druhý nováček, Remeš, před vlastními fanoušky nedokázal ustát nápor nejen papírově silnější Marseille a po prvním kole zůstal bez bodů.

A nulu by v kolonce bodů viděli u svého soupeře rádi hráči Bastie i po druhém kole. "Je skvělé, že se nám podařilo vyhrát naše první utkání v sezoně, ale máme před sebou ještě mnoho práce. Nechceme toto vítězství nijak přeceňovat, náš výkon z úvodu sezony se pokusím zhodnotit nejdříve po čtyřech ligových kolech," ubezpečoval trenér domácích Fridiric Hantz.

Korsický klub skončil v uplynulé sezoně v Ligue 2 na první příčce, klíčem k jejich úspěchu se bezpochyby stala jejich neuvěřitelná šňůra na domácím stadionu. Na horké ostrovní půdě neprohráli ani jednou, v průběhu sezony zde ztratili pouze osm bodů.

Podařilo se jim podařit i právě Remeš - i přestože hosté s pozdějším mistrem druhé ligy dlouho drželi krok, nakonec jim v 90. minutě vzal jakoukoliv naději záložník Wahbi Khazri. Stade Reims se nicméně do nejvyšší francouzské ligy probojovala - ač na Bastii ztratila šest bodů, dokázala postoupit z druhého místa.

V Ligue 1 se tak objevilo poprvé od roku 1979 - a obnovená premiéra se jim před vlastními fanoušky příliš nevydařila. S třemi body v hrsti domů odjela spokojená Marseille, již si vítězství vysloužila po voleji středopolaře Benoita Cheyroua ze 77. minuty. Favorit zápasu však mohl zvítězit daleko větším rozdílem...

"Musíme být daleko silnější, jinak se můžeme vrátit tam, kde jsme začali... Zápas s Bastií pro nás bude dobrou zkouškou, hráči budou muset být silní v osobních soubojích," tolik Hubert Fournier, manažer hostujícího celku.
SC Bastia - pravděpodobná sestava:
Novaes - Angoula, Marchal, Mary, Marque - Palmieri, Cahuzac, Rothen, Thauvin - Maoulida, Modeste
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Agassa - Glombard, Tacalfred, Weber, Signorino - Devaux, Krychowiak - Fortes, Ghilas, Ayite - Courtet
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - Montpellier HSC  (sobota 20:00)
Remízou s ambiciozním Toulouse vstoupil Montpellier za svou obhajobou francouzského titulu. Bodový účet by si dnes mohl rozšířit proti Lorientu - zloději pařížského vítězství z minulého kola.

Velice napínavý a emotivní zápas přineslo hned první kolo francouzské nejvyšší soutěže: obhájce titulu z Montpellier vyzval Toulouse. "Proti Toulouse je to vždycky složité a záleží na detailech," říkal manažer MHSC René Girard. A zřejmě věděl, o čem mluví. V zápase padly dvě branky a utkání skončilo remízou, daleko "výživnější" však byl karetní boj mezi oběma týmy.

Zatímco domácí Montpellier nastřádal pouze jednu žlutou a jednu červenou kartu, hosté byli o něco "produktivnější". K soupeřovu skóre přidali ještě jeden kartonek červené barvy a zápas dohrávali posledních pět minut o devíti. Girardova parta avšak tuto převahu využít nedokázala, a z úvodního zápasu sezony tak získala pouze bod. Garardovi to ale nevadilo: "Já sám jsem spokojen s tím, jak jsme zápas zvládli psychicky. Bod jsme získali."

Nadšeni z remízy z prvního kola Ligue 1 budou také hráči Les Merlus, tedy FC Lorient. Ti vjížděli na půdu Paris Saint-Germain obtěžkáni myšlenkami na milionové, ba miliardové příchody pařížského klubu. Se svou úlohou outsidera se však vyrovnali přímo báječně - a po prvním poločase dokonce drželi vedení 2:0. Tým Carla Ancelottiho tak musel spasit až švédský kanonýr Zlatan Ibrahimović, jenž dvěma brankami zařídil alespoň remízu pro svůj tým.

Oranžoví ale za svůj částečný triumf zaplatili měrou vrchovatou - vážně se jim zranil kapitán Bruno Ecuele Manga a klíčový stoper Lorientu se na hřišti objeví nejdříve v příštím kalendářním roce. A domácí mají v obranné řadě i další trable: kvůli zranění nehrál Wesley Lautoa a jeho náhradník, Grégory Bourillon, byl v závěru zápasu s PSG vyloučen, a nezahraje si tak ani dnes.

Do nejzazších řad se tak pravděpodobně přesune defenzivní záložník Romao. "Budeme toto utkání brát stejně jako proti Paris SG. Montpellier je francouzským mistrem a my tak nemáme co ztratit. Pokud se nám podaří hrát tak dobře jako v minulém kole a nakonec uhrajeme podobný výsledek, bude to velmi povedený start do nové sezony."

Ani Montpellier se však nemůže spolehnout na všechny hráče. Suspendovaní jsou Jamel Saihi a Marco Estrada, problémy s kotníkem pak má Younes Belhanda, podkolenní šlacha zase trápí Anthonyho Mouniera, novou posilu z Nice.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard - Koné, Romao, Gassama, Mareque - Jouffre, Mvuemba, Traore, Giuly - Monnet-Paquet, Aliadiere
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Jourdren - Bocaly, Yanga-Mbiwa, Hilton, Bedimo - Stambouli, Jeunechamp - Camara, Cabella, Utaka - Herrera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.00 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lille OSC - AS Nancy-Lorraine  (pátek 20:45)
V Lille se dnes chystá velká sláva, domácí totiž otevírají Grand Stade Lille Metropole pro padesát tisíc diváků a se zatažitelnou střechou. Domácí chtějí zápas zvládnout vítězným způsobem, soupeřem jim bude Nancy.

Oba týmy své zahajovací zápasy v nové ligové sezoně minulý víkend zvládly. Lille přivezlo tři body ze St. Etienne za výhru 2:1, Nancy zdolalo Brest 1:0. Dnes večer budou jednoznačným favoritem domácí obhájci bronzu z minulého ročníku.

"Chceme se zapsat do historie výhrou. Všichni se těší na nový stadion, já jsem ale přesvědčen, že se hráči dokáží zcela soustředit na zápas. Všichni toužíme po výhře, chceme navázat na tři body ze St. Etienne," říká domácí trenér Rudy Garcia. "Pro mě je velká pocta, že budu prvním trenérem, který tu tým povede. Je to krásný stadion, doufáme, že nám dodá další silu."

Hráči Nancy vědí, že je čeká těžký soupeř a těžký zápas. "Podle mě Lille určitě skončí mezi prvními třemi, možná vyfoukne Paříži titul. Je to technický tým, který nerad půjčuje balon a který si vytváří spoustu šancí. Bude to samozřejmě těžké, my ale loni dokázali, že umíme potrápit silné soupeře," prohlásil brankář Guy N'dy Assembe.

Domácí jdou do slavnostního zápasu v plné síle. Nancy bude postrádat zraněnou dvojici Ziri Hammar, Abdourahman Dampha, Helder je v trestu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux11003:23
 SC Bastia11003:23
3.Lille OSC11002:13
4.Olympique Marseille11001:03
 Valenciennes FC11001:03
 AC Ajaccio11001:03
 AS Nancy-Lorraine11001:03
 Olympique Lyon11001:03
9.FC Lorient10102:21
 Paris Saint-Germain10102:21
11.Toulouse FC10101:11
 Montpellier HSC10101:11
13.FC Sochaux10012:30
 Évian Thonon Gaillard10012:30
15.AS Saint-Étienne10011:20
16.Stade Rennes10010:10
 Stade Brestois10010:10
 OGC Nice10010:10
 Stade Reims10010:10
 ES Troyes10010:10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (103)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nefandim im, ale stadion nadherny nieco medz Allianz a Amsterdam Arenou ?

Reagovat
RealC.F.
Reagovat
Marosh16

myslite ze sa oplati dnes podat na Lille???

Reagovat
RealC.F.

Kurz 1,4 ...nic moc

Reagovat
Marosh16

hej ale hraju na novom stadione, proti nim Nancy, budu sa chciet vytiahnut

Reagovat
smazaný uživatel

právě proto, že LOSC hraje poprvé na novém staďáku, bude chtít určitě vyhrát..

Reagovat
smazaný uživatel

a co asi napsal

Reagovat
smazaný uživatel

špatně jsem si to přečetl, myslel jsem, že se budou chtít vytáhnout Nancy

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska jasná výhra Dog, divil bych se, kdyby tomu tak nebylo..stadion je parádní..

Reagovat
Langi

divil bych se kdyby to nebylo v nastavení

Reagovat
honziss

Konečně!

Reagovat
hribco

x2

Reagovat
.13

zbozne prianie?

Reagovat
hribco

Dufam v tradicne pomale zaciatky

Reagovat
.13

a nakoniec sa podarilo

Reagovat
Langi

Reagovat
Langi

OT: neví někdo kde na ten stadion vzali?? já sem, přiznám se, vůbec netušil že si stavěj novej...náš stadion bude stát tak za 4 roky možná a zrujnuje nás na desetiletí a Lille momentálně zkupujou co můžou a ještě maj novej staďák

Reagovat
smazaný uživatel

Francie bude pořádat Euro, tak prachy jsou. Teďka se v L1 staví a nebo přestavuje docela dost stadiónů.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, hlavně že Lyon dostal asi tak 5% od státu, zbytek si cvaká sám. Takže ty prachy moc nejsou a pak to tak vypadá

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Marseille dostala dvě třetiny z celkového rozpočtu od státu a departmantu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Marseille no. A ti jsou momentálně ještě víc v pjordeli než, Lyon

Reagovat
Langi

Reagovat
božský John

Vidiš, ve všem jsme před váma

Reagovat
Dejwa

digi už nemá práva na L1?

Reagovat
smazaný uživatel

Nádherný stadion to je. Doufám, že jim vydrží návštěvnost.

Reagovat
smazaný uživatel

30 000 prodaných permanentek. Tak to jim asi vydrží.

Reagovat
.13

akoze ja sledujem L1 ale to fakt?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, říkali to komentátoři.

Reagovat
božský John

zitra klepnout sochaux, nechat si v marseille rovnou boudebouzee a bude to príííma

Reagovat
smazaný uživatel

No takže hrajeme s nováčkem, na začátku sezony, k tomu ještě doma. Takže tipuju, že to bude ubrečená remíza 1:1. Lyon totiž tyhle zápasy umí

Reagovat
smazaný uživatel

ako pred rokom s Ajacciom, a presne vtedynastupil aj prvykrát Baky a dnes pravdepodobne Milan zhoda náhod...dufam ze to neskonci 1:1 ale aspon 2:0 (Lisandro,Bisevac )

Reagovat
smazaný uživatel

A rok předtím to bylo s Arles podobné myslím.

Reagovat
Langi

ani hovno...5:0...s Biševacem se naše obrana stává neprostupnou zdí a dneska bude Bafé řádit

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Inak Nice musí predavat jedneho zo svojich Non-EU hráčov, lebo Cvitanich ktorý prisiel z Ajaxu je piatym takymto hracom a nemoze byt zapisany na supisku Claude Puel by sa chcel zbavit jedneho zo svoijch brankarov bud Ospina alebo Fernandez

Reagovat
Langi

zatim asi jen předpokládaná sestava:

Lloris, Dabo, Cris ou B.Koné, Bisevac, Cissokho - Fofana, Gonalons - Briand, Gourcuff, Lisandro - Gomis.

Reagovat
Langi

Compo de l'OL

Lloris - Dabo - B.Koné - Cris - Cissokho - Fofana - Gonalons - Gourcuff - Briand - Lisandro (cap) - Gomis

Compo de Troyes

Thuram - Saunier - Rincon - Nsakala - Obbadi (cap) - Nivet - Thiago - Ngoyi - Faussurier - Othon - Bahebeck

Reagovat
Langi

Frankie pořád chceš poslat Greniéra do Nice?

Reagovat
smazaný uživatel

jaky chces kurva? delas, jak kdybych ho hnal bicem pryc

Reagovat
Langi

nedělám nic...jen tohle je přesně to o čem sem mluvil...Gourcuff zraněnej a koho tam chceš dát když Greniér odejde...tak se hned nerozčiluj

Reagovat
smazaný uživatel

stve me, kdyz se prekrucuji moje slova... chci dobry pro lyon, ale i pro greniera, ktery kolikrat nastupoval na dm, kde mu to nejde, jen aby hral, to by v nice nehrozilo

pokud se ted vazne zranil yoann ( ), samozrejme zustat musi

Reagovat
Langi

tak cpát ho na MC je blbost, to víme oba, i on sám prohlásil že ho bránění nebaví...těžko říct jak to bude s Yoannem...na fb psali že koleno...může to bejt na dýl

Reagovat
smazaný uživatel

nakonec by bylo nejlepsi, kdyby odesel yoann za 15 mega nekam do arsenalu, to jeho vecny marodeni me stve samozrejme nerealny scenar ale

Reagovat
Langi

však sme tady už vloni volali po jeho odchodu...jenže je furt zraněnej a když neni tak je bez formy...toho nikdo nebude chtit, a kdyby náhodou tak nám za něj nedá ani polovinu jeho pořizovačky

Reagovat
smazaný uživatel

samozrejme, ze na nem nevydelame, ale tohle je pro me uz takovy pocatek mozneho definitivniho konce u nas... a nerad bych, aby shnil na lavce, nejradsi bych ho videl v italii, takovy inter by ho mohl vyuzit paradne, skoda

Reagovat
Godwinson

Ale to ne. Yoann

Reagovat
Langi

s jeho štěstím to bude mít na půl sezóny

Reagovat
smazaný uživatel

Zase se zranil? Nic překvapujícího

Reagovat
Langi

koleno

Reagovat
Langi

pro lásku boží Bafé

Reagovat
Langi

děláte si prdel

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

Já to říkal od začátku, že s nováčkama to prostě nejde.

Reagovat
Langi

twl ale my sme měli za první půl hodinu 10 střel a nic...a oni pak daj takovýho haluz gola

Reagovat
Langi

je táááám

Reagovat
Langi

ty pičo a jakej

Reagovat
juninho8

koho teraz? nemas link?

Reagovat
Langi
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
juninho8

dik....a zase proti nam redka

Reagovat
Langi

divil sem se...většinou se píská proti nám...Rémi by tam moh na závěr hodit Biševace...chtěl bych vidět jak hraje

Reagovat
juninho8

uz sa tam chystal maxime ak som dobre postrehol cize asi nic....dava mu cas....alebo ho chce rovno postavit s dejanom

Reagovat
Langi

to je otázka...asi se ještě uplně neaklimatizoval když přestoupil ve čtvrtek...ale na 15 minut by ho dát moh

Reagovat
smazaný uživatel

snad bude sestřih. Dojel jsem právě z Lysé hory a nemám náladu na nic

Reagovat
Langi

to asi bude...ten Bastosův gól chce vidět

Reagovat
Godwinson

Tak Ancelotti chce na pravého beka nějakého "mladého Francouze". Jsem v šoku.

Reagovat
Langi

jinak Greniér dneska rozdává jeden dobrej míč za druhym ...pustit ho do Nice by byla blbost...zvlášť jesi to s Gourcuffem bude na dýl

Reagovat
smazaný uživatel

Maximálně hostovačku bez opce

Reagovat
Langi

no...ale v případě že se Yoann dá dohromady rychle...sem na to sám zvědavej...neodcházel ze hřiště v žádnejch křečích, tak snad to nebude na půl roku

Reagovat
Langi

Milan

Reagovat
smazaný uživatel

Milaaan

Reagovat
smazaný uživatel

Lisandroooooooooooooo

Reagovat
Langi

Nakonec pohoda

Reagovat
smazaný uživatel

Já to říkal hned, že to nebude problém

Reagovat
Langi

Reagovat
Langi

ty vole...Bafík

Reagovat
smazaný uživatel

Ten je zase vykoupal.

Reagovat
juninho8

krasa....utocnici sa snad chytia hned od uvodu

Reagovat
Langi

navíc to máme tedkon dobře nalosovaný...do zápasu s Lille můžem získat v pohodě 9 bodů

Reagovat
juninho8

no mineralky vonku to nebude asi az take lahke ale nemozme stracat body hned od uvodu....marseille sa to v minulej sezone vypomstilo

Reagovat
Langi

jo Evian bude zas nevyzpytatelnej...ale pokud chceme získat titul tak takovýhle týmy musíme dávat mit po 5 kolech 15 bodů by byla bomba...vždycky nám uteče začátek a pak marně naháníme Lille a spol...letos by to mohlo bejt naopak...kdyby ostatní byli v pozici že by museli dotahovat bodovou ztrátu tak a neměli to ve svejch rukách tak by jim to taky nemuselo vyhovovat, musí to frustrovat když vyhráváte, ale ten co je před váma o 6 bodů vyhrává taky

Reagovat
juninho8

no pre mna to bolo ked sme chceli dohnat na konci sezony Lille a oni vkuse vyhravali

Reagovat
Langi

mě to taky hrozně sralo...hlavně ty jejich góly v nastavení na 2-1 a podobně

Reagovat
juninho8

teraz by sa to fakt mohlo otocit...hlavni favoriti uz zavahali a nam to zatial ide

Reagovat
smazaný uživatel

je 2. kolo... soudy si nechme na jaro

Reagovat
juninho8

zatial je to zbozne prianie

Reagovat
smazaný uživatel

OT - JMA:Nemyslim si,, že zranenie Gourcuffa spochybnuje smer akym sme sa vydali ohladom Greniera, ale bude potreba doplnit kader v čase bez Gourcuffa, ale to nemeni naš smer. Anthony sa vrati do skupiny, dame mu prilezitost opustit klub, preto ze patri medzi hracov s vysokym platom.(kus debilne prelozene) inak ten Dement Aulas chce predat aj Anthonyho aj Greniera, alebo ich vymenit

uz ked tak Corchia zo Sochaux

Reagovat
Langi

mě to bylo uplně jasný že s tím Anthonym to nebude tak jednoduchý...on je fakt magor

Reagovat
smazaný uživatel

pastore a lavezi to bude argentinska smršt

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
hribco

Dufam, ze tam Carlo nebude vymyslat nic s Lavezzim alebo Menezom na hrote a da tam Gameira popripade Hoaraua

Reagovat
.13

tak tak, popripade este Neneho, to by bolo fakt moc, osobne tipujem Gameira

Reagovat
hribco

A dufam, ze uvidime Armanda na lavo co sa asi nestane...

Reagovat
.13

uz tam mas Neneho

inak Ajaccio celkom pekne hra

Reagovat
hribco

Mozes mi pisat prvy polcas? Som iba v robote na mobile... ale ako pozeram zahajovaciu zostavu je to presneto o com sme sa bavili

Reagovat
hribco

*popisat

Reagovat
.13

vies co sekalo mi to ako svina, ale Menez zahodil totalnu tutovku sam na przdnu branku s tym, ze Ochoa sa premiestnoval a toho akurat trafil.

Inak co som videl tak AJA hralo aj dost pekne malo aj viac striel, my sme sa hrali s loptou(aj ked drzanie mali lepsie Ajaccio).

take nemastne neslane

Reagovat
smazaný uživatel

Ochoa

Reagovat
.13

mna snad drbne tu pri pocitaci, Meneza mam dost v oblube ale toto je na facku

Reagovat
smazaný uživatel

Lavezzi

Reagovat
.13

ty neprajnik jeden

Reagovat
smazaný uživatel

cely zapas podaval taky vykon, ze tomu nasvedcovalo ze pojde z ihriska dole, ale cakal som ze ho vystrieda Carlo a nie vyluci sudí

Reagovat
.13

a ta smykacka co dal a druhou nohou si to odkopol do outu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele