Ligue 1 preview - 18. kolo

15.12.2007, 09:49, aktualizováno 16.12.2007, 08:45
Previews
Olympique Lyon by v v osmnáctém kole francouzské nejvyšší soutěže neměl přijít o nic ze svého náskoku v čele tabulky, je v euforii po postupu v Lize mistrů a hostí Nice, které venku příliš nebezpečné není. Druhé Nancy jede na půdu nováčka ze Štrasburku, třetí Bordeaux hostí v taháku kola Marseille, PSG se o první domácí výhru bude pokoušet proti Toulouse.
Paris Saint-Germain - Toulouse FC  (sobota 15:00)
Domácím se letos vůbec nedaří. Jejich prozatímní sedmnácté místo je velikým zklamáním a v sobotu si budou chtít proti ne moc rozdílně umístěnému Toulouse FC spravit chuť.

Kdo si myslel, že Stade de Princes je nedobytná tvrz, musí být velmi překvapen. Tento fotbalový svatostánek totiž ještě letos nepoznal vítězství. Poslední tři body, které se tu oslavovaly jsou staré více jak sedm měsíců! A zato může špatná forma domácích hráčů nosících dresy PSG. V minulém kole se alespoň vyhnuli sestupovým příčkám – a to díky vítězství na hřišti Auxerre. "Náš cíl je jednoznačný. Konečně v Parcu vyhrát," řekl za všechny spoluhráče pro oficiální stránky klubu Ceara. V jeho splnění jim však nepomůžou kvůli zranění Younousse Sankhare a Loris Arnaud.

Hosté se, jak už bylo řečeno, také nemají čím chlubit. Na svém kontě mají jen o dva body více (celkem 21) a patří jim čtrnácté místo. To je na letošního účastníka Poháru UEFA přece jen málo. V minulém kole si spravili chuť a doma porazili Lille. Do Paříže však přijíždí s obrovským seznamem absencí. Do utkání nenaskočí ani jeden z těchto hráčů Toulouse: suspendovaní Achille Emana, Fode Mansare, Laurent Batlles a Cheikh M'Bengue, zraněni jsou Paulo Cesar, Daniel Congre, Pierre-Alain Gignac, Jeremy Mathieu a Jon Jonsso.

Naposledy skončil vzájemný zápas v Paříži 0:0. Domácí však tentokráte už musí uspět, a proto jsou mírnými favority.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Landreau, Ceara, Camara, Yepes, Armand, Diane, Clement, Digard, Rothen, Pauleta, Luyindula.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Douchez, Ebondo, Arribage, Cetto, Ilunga, Fabinho, Sissoko, Sirieix, Dieuze, Bergougnoux, Elmander.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.15 - 4.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Olympique Lyon - Olympique Nice  (sobota 17:10)
Olympique Lyon čeká po povedeném zakončení základních skupin Ligy mistrů liga domácí. V jejím osmnáctém kole hostí jihofrancouzský klub Olympique Nice.

Domácím se ve středu povedl husarský kousek. Lyon totiž dokázal rozstřílet Glasgow Rangers na jeho vlastním hřišti vysoko 3:0 a na úkor skotského vicemistra se může těšit na jarní osmifinále Ligy mistrů. Po pouhých třech dnech je ovšem čeká utkání s Nice, což vyvolalo debaty o únavě hráčů. "Lépe se odpočívá po vítězství. Samozřejmě, že nějaké změny nastanou, ale to uvidíme až podle situace," řekl kouč Alain Perrin.

Fanoušky a jeho samotného překvapila prohra Lyonu z minulého kola. Ten totiž nestačil na Caen a na jeho hřišti prohrál 0:1. "Problémem není motivace. Po prohře s Caen jsou hráči dostatečně motivovaní," říká trenér Lyonu před domácím zápasem. Do něj nejspíš nenastoupí Benzema, který bude po zápase v Glasgow odpočívat. Šance, že se v základní sestavě objeví český útočník Milan Baroš, je veliká. Mimo Benzemy domácí budou postrádat kvůli zranění Coupeta, který se sice připojil do tréninku, ale do branky si stoupne až v Novém roce. Stejně jako reprezentační brankář Lyonu je na tom brazilský útočník Fred.

Hosté se pokusí v Lyonu prodloužit sérii zápasů bez prohry. Ta trvá už přes dva měsíce, jenže za tu dobu pouze jedinkrát vyhráli a pětkrát remizovali. Naposledy v minulém kole s Bordeaux (1:1). Tým se v současnosti nachází v pásmu tabulky, které je velmi vyrovnané. Mezi pátým a jedenáctým místem je totiž jen tříbodový rozdíl. Nice se bude muset obejít hned bez devíti hráčů. Nenastoupí Letizi, Hognon, Asamoah, Gace, Larbi, Modeste, Ozokwo, Scaramozzino a Yahaya.

Naposledy se týmy rozešly smírně 1:1, ale současná forma družstev napovídá, že domácí jsou v sobotu favority.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Vercoutre, Reveillere, Squillaci, Anderson, Grosso, Kallstrom, Toulalan, Bodmer, Govou, Benzema, Ben Arfa.
Olympique Nice - pravděpodobná sestava:
Lloris, Jeunechamp, Apam, Kante, Rool, Ederson, Balmont, Echouafni, Hellebuyck, Kone, Laslandes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.10 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Rennes - Stade Caen  (sobota 20:00)
Rennes hostí v sobotu Caen a bude chtít ukončit sérii pěti porážek v řadě. Domácím se v poslední době nedaří ani v lize, ani v Poháru UEFA, před dvěma týdny utrpěli porážku 0:3 od Hamburku.

Týmy jsou sousedy v tabulce, Caen je na osmém místě se ziskem 24 bodů, domácí mají o bod méně a jsou na místě devátém. Rennes pomalu padá tabulkou, za posledních pět zápasů obdrželo 12 gólů a nepodařilo se mu vsítit ani jeden. Podle trenéra domácích Dreossiho tým přes týden zapracoval na obranné fázi, která byla velkou slabinou. "Spoustu gólů jsme dostali ze standardních situací. Musíme se vrátit ke hře, kterou jsme předváděli na začátku sezóny."

Caen překvapilo několika dobrými výsledky z posledních kol. Podařilo se mu porazit Bordeaux vysoko 5:0, na půdě PSG zvítězilo 1:0 a v minulém kole doma vyhrálo nad vedoucím Lyonem 1:0.

"Poslední zápasy Caen byly výborné, ty výsledky nezískali náhodou," dodává Dreossi a pokračuje: "Mužstvo Caen má výbornou obranu a do každého utkání jde naplno."

Rennes se bude muset obejít bez zraněných Edmana, Danzeho a Luziho. Hosté postrádají Toudice, který má poraněné stehno.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
S. Pouplin, R. Fanni, P. Hansson, G. Borne, O. Sorlin, B. Cheyrou, E. Didot, S. Mbia, Etoundi, O. Thomert, J. Briand, S. Wiltord
Stade Caen - pravděpodobná sestava:
V. Planté, C. Hengbart, B. Thiam, J. Sorbon, N. Seube, J. Eluchans, A. Deroin, G. Proment, B. Nivet, R. Gomis, Y. Gouffran
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.00 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Le Mans UC 72 - FC Lorient  (sobota 20:00)
V sobotu se utkají Le Mans a Lorient. Diváci uvidí souboj týmů, které mají momentálně výbornou formu.

Le Mans vyhrálo tři z posledních čtyř utkání a stále se pohybuje na špici tabulky. Lorient se nachází v klidném středu tabulky na 11. místě. Hosté neprohráli šest zápasů v řadě, v minulém kole porazili doma 2:1 trápící se Sochaux. Le Mans si přivezlo výhru 3:1 ze hřiště Lensu.

"Oni mají velmi atletický tým, který praktikuje rychlý fotbal, především jejich protiútoky jsou velmi nebezpečné," říká bývalý hráč Le Mans, nyní obránce Lorient Hautcoeur. Trenér hostů Gourcuff dodává: "Naše hra konečně působí organizovaně, obrana je pevná do Le Mans jedeme uhrát dobrý výsledek."

Lorient bude postrádat několik zraněných hráčů, do utkání nebudou připraveni Pele, Andre, Namouchi, Boutruche a Dielna. Největší ztrátou je zranění útočníka Samassaeho, který ale už trénuje individuálně a brzy by měl být fit. Domácí celek by měl být kompletní.
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
R. Roche, J. Calvé, M. Basa, G. Cerdan, I. Camara, Gervinho, M. Coutadeur, H. Yebda, K. Romaric, D. Matsui, T. De Melo
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
F. Audard, C. Jallet, S. Marchal, M. Ciani, J. Morel, Y. Hautcoeur, O. Ewolo, F. Abriel, U. Le Pen, Saïfi, M. Vahirua
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.10 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valenciennes FC - AJ Auxerre  (sobota 20:00)
Valenciennes bude chtít pokračovat ve výborných výkonech z domácího hřiště. Zatím se nenašel nikdo, kdo by si dokázal odvézt tři body.

Obyvatelé severu na domácí půdě šest utkání vyhráli a ve dvou remizovali. Skvělé výkony jim pomohly k páté příčce v ligové tabulce. "Je důležité být doma neporazitelný, rok 2007 chceme ukončit vítězstvím před našimi příznivci. Tento víkend musíme vyhrát, abychom udrželi kontakt se špicí tabulky a také měli náskok před soupeři za námi," řekl hráč domácích Bezzez.

Valenciennes čtyři utkání v řadě neprohrálo, v minulém kole remizovalo na půdě Nancy 0:0. Auxerre se drží těsně nad pásmem sestupu, okupuje 16. příčku. Před týdnem si z jeho hřiště odvezl všechny body PSG.

Auxerre nemůže počítat se zraněnými Thomasem, Martinem, Traorem, a Baem. Domácím budou chybět Rippert, Kharroubi a Jeovanio.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
N. Penneteau, R. Mater, A. Ouaddou, E. Chelle, M. Traoré, D. Belmadi, C. Sanchez, Moreno, J. Saez, G. Doumeng, S. Savidan, G. Pujol
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
O. Sorin, J. Jaurès, S. Grichting, S. Traoré, J. Mignot, T. Kahlenberg, B. Pedretti, K. Chafni, K. Lejeune, D. Oliech, D. Niculae
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.95 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lille - AS Saint-Etienne  (sobota 20:00)
Lille se bude chtít v sobotu proti St. Etienne naladit na vítěznou notu. Chuť výhry nepoznali domácí už čtyři zápasy a pohybují se na samém chvostu tabulky.

Jako nebe a dudy se může zdát letošní sezóna oproti minulým, kdy se tým Lille pohyboval na špici tabulky a zahrál si dokonce prestižní Ligu mistrů. Nyní jsou domácí na sestupovém 18. místě.

"Z nepříznivé situace se musíme dostat co nejdříve, jak jen to bude možné. Liga je velmi obtížná a vyrovnaná. O záchranu bude bojovat několik týmů, snad kromě Mét," řekl trenér domácích Puel. Lille ztrácí jediný bod na PSG, ale jedině výhra je výrazně zvedne ze sestupových vod.

St. Etienne takové problémy řešit nemusí, tým se nachází na šestém místě a bude chtít hrát o evropské poháry. V minulém kole porazio doma beznadějně poslední Méty 2:0.

Hosté přijedou v plné sestavě, domácím bude chybět duo Maric a Franquart.
Olympique Lille - pravděpodobná sestava:
T. Sylva, F. Beria, A. Rami, N. Plestan, G. Tafforeau, S. Lichtsteiner, Y. Cabaye, J. Makoun, M. Bastos, P. Kluivert, K. Mirallas
AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:
J. Janot, S. Tiéné, S. Tavlaridis, M. Sall, M. Dabo, P. Feindouno, C. Landrin, L. Perrin, D. Payet, B. Gomis, Ilan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.90 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Metz - FC Sochaux  (sobota 20:00)
Souboj posledního s předposledním francouzské Ligue 1. To je zápas mezi FC Metz a FC Sochaux.

Domácí hrají svou roli nováčka až moc důvěrně a za sedmnáct zápasů nasbírali pouhých sedm bodů. Jejich statistika domácích utkání je ještě horší. Zatím doma bodovali jen dvakrát a v obou případech si na své konto připsali jen jeden bod. A to, že zápas s Méty jsou skoro jisté body, potvrzují i poslední čtyři utkání, která vyšla pro nováčka ligy bodově naprázdno. Naposledy je porazilo Saint-Etienne. V pokusu napravit nelichotivou, ale pravdivou řeč čísel letošní sezony domácím budou chybět Daniel Gygax, Jeff Strasser, kteří nehrají kvůli zranění.

Hosté jsou sice jen o příčku výše, ale od FC Metz je dělí šestibodová propast. Jenže stejně jako domácí vstoupí do zápasu se sérii proher. Na straně hostů má však o jeden zápis méně. Hlavně ta poslední porážka může hosty mrzet. Podlehli totiž FC Lorient těsně 1:2. Hosté se alespoň nemusejí prát s absencemi, v současnosti totiž postrádají jen Sebastiena Graxe, který se nedávno nakazil angínou. Naopak listinu zraněných opustil Omar Daf, který měl problémy se stehnem.

Naposledy před rokem a půl se odehrál vzájemný zápas obou týmů. V něm se radovali hosté ze Sochaux a i tentokráte budou favorité.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Marichez, Gueye, Bassong, Strasser, Bong, Renouard, Pjanic, Francois, Pouye, Aguirre, Gestede.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert, Pichon, Afolabi, Brechet, Daf, Isabey, N'Daw, Pitau, Birsa, Dagano, Erding.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 2.90 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Racing Lens  (sobota 20:00)
V Monaku se čeká pořádná vendeta. Hosté z Lensu totiž domácí porazili v nedávném zápasu Ligového poháru a tím je tedy i vyřadili ze soutěže.

Domácí na tom sice nejsou, co se týče umístění, nejhůře, ale tento ambiciozní tým, který si prošel i finálem Ligy mistrů, chce určitě více než střed ligové tabulky. V Evropě se s Monakem určitě počítá. Jenže poslední zápasy nasvědčují tomu, že v týmu reprezentující Monacké knížectví je něco v nepořádku. V posledních třech duelech totiž dokázali domácí získat jen dva body a v minulém utkání dokonce prohráli na hřišti Marseille 0:2. "Opravdu musíme přemýšlet o prohře v Marseille. Ta nás sice porazila velmi pohodlně, ale musíme si vzpomenout na předešlé výkony," říkal po zápase levý záložník domácích Nene a před nadcházejícím duelem dodává: "Jsem si jistý, že se lepšíme a musíme to potvrdit i v sobotu." Potvrdit to budou muset bez Jerka Leka, který si v minulém utkání v Marseille zlomil kotník. Naopak připraveni po zranění budou Diego Perez a Serge Gakpe.

Hosté přijíždějí na jih Francie s chutí rozšířit sérii vítězství na cizích hřištích. Naposledy si venku poradili jak s Métami, tak i s FC Sochaux. Doma však v minulém kole propadli a podlehli Le Mans 1:3. Předtím fanoušky doma také moc nepotěšili. V zápasech s Lorientem a Caenem totiž jen remizovali, oba skončily 1:1. Trenér Racingu Jean-Pierre Papin dostal od zdravotníků klubu dobrou zprávu v podobě uzdravení Vitorina Hiltona. Ten však do zápasu s Monakem nejspíš ještě nenastoupí. Stejně jako on nebudou hrát středopolaři hostů Sidi Keita a Nenad Kovacevic. Ti narozdíl od Hiltona zranění stále jsou.

Poslední vzájemný zápas odehraný na jihofrancouzském pobřeží skončil nerozhodně 0:0. V sobotu jsou většími favority domácí.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Roma, Cufre, Modesto, Monsoreau, Muratori, Menez, Bernardi, Meriem, Perez, Nene, Koller.
Racing Lens - pravděpodobná sestava:
Runje, Demont, Laurenti, Coulibaly, Bisevac, Aubey, Sable, Lacourt, Mangane, Monterrubio, Aruna.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.95 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Racing Strasbourg - AS Nancy-Lorraine  (neděle 18:00)
Nancy čeká v neděli další výzva, uspět se pokusí v těžkém utkání na hřišti Štrasburku.

Tým Nancy je na výborném druhém místě za vedoucím Lyonem, na který ztrácí čtyři body. Štrasburk je na místě desátém, v posledních dvou kolech měl ale výkyvy formy. Na hřišti Lyonu utržil zdrcující porážku 0:5, minulý týden vysoko porazil doma Rennes 3:0.

Středopolař Nancy N'Guemo předpovídá těžký zápas: "Bude to souboj útočníků, Štrasburk je v této činnosti velmi silný. Ale proti Valenciennes jsme minulý týden nedostali gól a v tomto duchu hodláme pokračovat i nyní."

Domácí trenér Furlan může počítat s již uzdraveným Lacourem. Ten byl kvůli vážnému zranění tři měsíce mimo hru. "Byla to dlouhá doba, co jsem nehrál. Ale nyní jsem připraven se vrátit do týmu a být platným hráčem," říká Lacour. "Nancy je efektivní mužstvo se silnou týmovou morálkou a mají také nebezpečné útočníky. Hosté hrají velmi líbivý fotbal, ze kterého si mohou vzít příklad ostatní týmy."
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
S. Cassard, Z. Szélesi, H. Bellaïd, G. Paisley, M. Dos Santos, J. Mulenga, R. Cohade, Rodrigo, P. Johansen, A. Santos, W. Renteria
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
G. Bracigliano, M. Chrétien, Andre Luiz, S. Puygrenier, D. Sauget, I. Dia, B. Gavanon, L. N'Guemo, Y. Hadji, C. Malonga, M. Fortune
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.90 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Girondins Bordeaux - Olympique Marseille  (neděle 20:55)
Marseille se v neděli pokusí napravit selhání z Ligy mistrů, kde na domácí půdě dostalo výprask 0:4 od Liverpoolu. V Bordeaux chce ale tým trenéra Geretse bodovat a udobřit si své příznivce.

Utkání bude mít zvláštní příchuť, oba týmy jsou totiž odvěkými rivaly a jejich souboj je považován za derby.

"Myslím si, že hráči byli velice zklamaní po prohře v Lize mistrů, ale už za dva dny začali přemýšlet o nadcházejícím víkendovém utkání a na hřišti Bordeaux budou chtít vyhrát. Náš tým má vnitřní sílu a jedna prohra nás nemůže zastavit," řekl trenér Marseille Gerets po porážce v pohárové Evropě.

"Víme, že Marseille bude motivované po porážce v Lize mistrů. Bude chtít ukázat svým fanouškům, že to nevydařené utkání byla jen výjimka," tvrdí Johan Micoud, středopolař domácích.

Marseille je v současnosti na 13. místě tabulky, pět utkání v řadě nepoznalo hořkost porážky. Domácí jsou na tom o mnoho lépe, okupují třetí místo a na druhé Nancy ztrácejí už 4 body.

Hosté se budou muset obejít bez zraněného Giveta, domácí tým by měl být v plné sestavě.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
U. Ramé, M. Chalmé, M. Planus, S. Diawara, F. Jurietti, J. Micoud, Fernando, A. Diarra, G. Wendel, M. Chamakh, D. Bellion
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
S. Mandanda, L. Bonnart, J. Rodriguez, G. Givet, T. Taiwo, M. Valbuena, L. Cana, B. Cheyrou, B. Zenden, S. Nasri, M. Niang
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.85 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon17121437:1537
2.AS Nancy-Lorraine1796224:1033
3.Girondins Bordeaux1785424:2129
4.Le Mans UC 721792626:2529
5.Valenciennes FC1775520:1626
6.AS Saint-Etienne1774620:1625
7.Olympique Nice1767418:1425
8.Stade Caen1774619:1825
9.Stade Rennes1773717:2124
10.Racing Strasbourg1765618:1823
11.FC Lorient1758418:1923
12.AS Monaco1764720:1822
13.Olympique Marseille1756617:1821
14.Toulouse FC1756617:2021
15.Racing Lens1755716:1920
16.AJ Auxerre1762916:2320
17.Paris Saint-Germain1747614:1819
18.Olympique Lille1739515:1818
19.FC Sochaux1727813:2313
20.FC Metz1714128:277

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele