Ligue 1 preview - 16. kolo

01.12.2007, 10:03, aktualizováno 02.12.2007, 09:34
Previews
Vedoucí Lyon hraje doma se Štrasburkem a měl by potvrdit své postavení v tabulce. Nancy se na zatím fantastickou sezonu pokusí navázat v Le Mans, třetí Bordeaux se po debaklu v Caen pokusí o nápravu proti Toulouse...
Le Mans UC 72 - AS Nancy-Lorraine  (sobota 17:10)
Nancy bude v sobotním zápase proti Le Mans hájit svoji dva a půl měcíce trvající neporazitelnost. Ovšem na Stade Omnisports Leon Bollee to určitě nebude procházka růžovým sadem, protože Le Mans se stále drží v popředí tabulky Ligue 1.

Nancy stále nepřestává překvapovat. Do sezóny vstoupilo famózně a nastoupený trend si drží již delší dobu. Zatím v tomto ročníku prohrálo pouze jednou ze čtrnácti odehraných zápasů a v tabulce je stále na druhém místě o tři body za Lyonem. Oproti Olympiqueu má však ještě jeden zápas k dobru. Naposledy vyhrálo 2:0 nad Lille a tato výhra Nancy pomohla ke stabilizaci druhé pozice. Nyní má na třetí Bordeaux náskok již šesti bodů. Není proto divu, že hráči Nancy již pokukují po Lize mistrů. "Musíme jít do každého zápasu s pokorou, ovšem ne s přehnanou. To vždy škodí. Jsme si vědomi našich skvělých výsledků a je opravdu výborné, že jsme již dva a půl měsíce neprohráli," řekl klubovému webu Jonathan Brison. Celý týden pouze rehabilitoval Brazilec Kim, ovšem v pátek se již zapojil do plného tréninku a na sobotu by měl být připraven. Damian Macaluso, Adailton, Basile Camerling a Emmanuel Duchemin však budou chybět určitě.

Le Mans po třech prohrách z pěti zápasů kleslo na šestou příčku. Připravena na zápas s Nancy pravděpodobně nebude brankářská jednička Yohann Pele. Toho mezi třemi tyčemi nahradí Rodolphe Roche. Trest za červené karty z minulého utkání s Auxerre si budou muset odpykat Gregory Cerdan a Stephane Sessegnon. Chybět budou i Mamadou Samassa a Paulo Andre, kteří jsou na marodce.
Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:
Roche – Calve, Basa, Pinault, Camara - Gervinho, Romaric, Le Talec, Coutadeur – Doulliard, De Melo.
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Bracigliano - Chrétien, Pyugrenier, Andre Luiz, Sauget - Berenguer, Gavanon, Malonga, Hadji – Fortune, Kim.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.90 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Monaco - Olympique Nice  (sobota 20:00)
Knížecí klub neprohrál čtyři zápasy v řadě a o víkendu se utká s Nice, které v minulém kole porazilo PSG 2:1. Monako si přivezlo bezbrankovou remízu z Toulose.

Brankář Nice Hugo Lloris nabádá spoluhráče, aby zůstali nohama a zemi a Monako nepodcenili. "To, že jsme pátí, ještě nic neznamená. Liga je dlouhá a kdokoliv nás může v tabulce přeskočit. Hodnocení můžeme udělat až na jaře. Tento víkend nás čeká Monako, počkáme, s jakou hrou přijdou, ale určitě budou chtít na domácím hřišti vyhrát."

Nice se nachází na pátém místě tabulky, posledních pět kol neokusilo hořkost porážky. Monako je o tři příčky níže.

Monačtí Menez a Leko by měli po zranění zasáhnout do utkání, mladý útočník Gakpe bude mimo hru tři týdny. Nice bude chybět Abardonado, naopak na hřiště se vrací Ederson a Hellebuyck.
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
F. Roma, L. Cufré, F. Modesto, S. Monsoreau, V. Muratori, C. Meriem, Adriano, L. Bernardi, Nenê, J. Pino, F. Piquionne
Olympique Nice - pravděpodobná sestava:
H. Lloris, Apam, V. Hognon, C. Kanté, C. Rool, F. Balmont, O. Echouafni, D. Hellebuyck, H. Bamogo, L. Laslandes, B. Koné
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 2.95 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Paris Saint-Germain - Stade Caen  (sobota 20:00)
Paris Saint-Germain je nadále v krizi a po loňské neúspěšné sezoně zřejmě ani letos nebude hrát o pohárové příčky. V sobotu přivítá doma Caen a jen výhra ho může odpoutat od sestupových příček.

Domácí na svém stadionu ještě ani jednou nevyhráli, získali pouze čtyři body a s každým dalším zápasem je na ně vyvíjen stále větší tlak. Domácí se budou snažit zlomit prokletí tento víkend, ale záložník Caen Eluchans doufá, že se jim to nepodaří. "PSG je stále velký tým a před domácím publikem bude chtít jistě zvítězit. Musíme být opatrní, víme , že to bude obtížné utkání," řekl pro server www. psg.fr.

Caen je na 11. místě tabulky a na PSG má náskok tří bodů. Ve středu v dohrávce šestého kola vybojovalo remízu 1:1 na půdě Lensu, ale minulý víkend doma drtivě porazilo Bordeaux 5:0. Útočník PSG David Ngog říká: "Viděl jsem několik zápasů Caen, jsou dobrý tým a pomalu stoupají tabulkou soutěže. Jsou nebezpeční a na to si budeme muset dát pozor."

PSG bude chybět zraněný Frau, do hry by se měl vrátit Pedro Pauleta. Za Caen nenastoupí Svensson, Leca a Samson. Všechny jmenované trápí zranění.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
M. Landreau, Cearà, Z. Camara, M. Yepes Diaz, S. Armand, L. Arnaud, J. Clément, G. Ngoyi, J. Rothen, A. Diané, D. Ngog
Stade Caen - pravděpodobná sestava:
V. Planté, C. Hengbart, B. Thiam, J. Sorbon, N. Seube, G. Proment, B. Nivet, A. Deroin, Y. Gouffran, I. Jemaa, J. Toudic
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.25 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Sochaux - Racing Lens  (sobota 20:00)
Racing Lens se v poslední době zvedá a snad se tomuto klubu blýská na lepší časy, protože sestupové příčky mu rozhodně nesluší. Trenér Racingu Jean-Pierre Papin se ovšem často vyjadřuje v tom smyslu, že stále není spokojen a s tím povede své svěřence i do souboje se Sochaux.

Les Sang et Or měli opravdu otřesný start do sezóny, jenomže v posledních zápasech ukázali svoji sílu a již příliš často neztrácejí. Ze čtyř posledních zápasů v Ligue 1 neodešli poraženi a jako další zápas, který Lens v poslední době neprohrálo, musíme počítat i ligový pohár proti Monaku. Papin však stále vidí rezervu a moc dobře ví, že se jeho svěřenci stále mohou zlepšovat. Nespokojen je hlavně s domácími remízami. Lens totiž získalo pouze po bodu z utkání s Lorientem a Caen. "Pokud doma nebudeme vyhrávat takové zápasy, nemůžeme se nikdy vyhoupnout do vyšších pater tabulky. Tato sezóna je pro nás všechny velkou zkouškou. Musíme si vyhrnout rukávy a do každého zápasu jít po hlavě. Ovšem dva body ze dvou zápasů opravdu není dostatečné," řekl bývalý francouzský reprezentant. Na zápas se Sochaux jmenoval dvacetičlenný kádr. Neschopenka stále platí pro brazilského stopera Vitorina Hiltona. Letní akvizice Kanga Akale je již fit, ale nenachází se zrovna v oslnivé formě.

Sochaux je v ještě těžší pozici, než Racing Lens. Je devatenácté a na příčky, které zajišťují záchranu, ztrácí čtyři body. Naposledy Sochaux prohrálo se Saint Etienne a v této sezóně vyhrálo všeho všudy pouze dvakrát. Domácím budou pravděpodobně chybět Maxime Josse a Guirane N'Daw.
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Richert – Pichot, Afolabi, Brechet, Daf – Pancrate, Pitau, Isabey, Sene, Dalmat – Dagano.
Racing Lens - pravděpodobná sestava:
Richert – Pichot, Afolabi, Brechet, Daf – Pancrate, Pitau, Isabey, Sene, Dalmat – Dagano. Lens: Runje – Bisevac, Coulibaly, Laurenti, Ramos – Demont, Kovačevič, Lacourt –Pieroni, Aruna, Monterrubio.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.90 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Olympique Lille - Olympique Marseille  (sobota 20:00)
Lille v sobotu uvidí souboj sousedů v tabulce. Oba týmy mají po 17 bodech, ale Lille je díky lepšímu skóre o příčku výš a patří mu 13. místo.

Marseille se bude muset obejít bez hvězdného záložníka Samira Nasriho. Ten si poranil kotník a bude hostům citelně chybět. Mladý špílmarch nedohrál utkání Ligy mistrů proti Besiktasi. Nasriho se pokusí zastoupit útočník Cisse, který už za něj nastoupil proti Istambulu a byl to právě on, kdo nejvíce zaměstnával tureckou obranu. Marseille se veze na vítězné vlně, před 14 dny dokonce vyloupila Lyon a přivezla si tři body za výhru 2:1.

"Hrajeme dobrý a dynamický fotbal, který se musí líbit," prohlásil kapitán Marseille Cana. Jeho slova potvrzuje i kouč OM Erik Gerets: "Hrajeme dobře a v těchto výkonech chceme i nadále pokračovat."

Marseille bude chybět zraněný brankář Carrasso. Nasri by se měl na hřiště vrátit až příští sobotu proti Monaku. Lille postrádá Franquarta, Cabayeho a Marika. Je pravděpodobné, že do zápasu zasáhne už uzdravený Kluivert.
Olympique Lille - pravděpodobná sestava:
T. Sylva, F. Beria, G. Tafforeau, A. Rami, S. Lichtsteiner, S. Dumont, J. Makoun, M. Debuchy, L. Yanes Padilla, M. Bastos, N. Fauvergue
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
S. Mandanda, L. Bonnart, J. Faty, J. Rodriguez, T. Taiwo, M. Valbuena, M. M'Bami, L. Cana, B. Zenden, M. Niang, D. Cissé
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.80 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Lorient - AS Saint-Etienne  (sobota 20:00)
Okolo Saint Etienne se stále množí mnoho spekulací. Francouzská média udržují tlak nad tímto týmem již delší dobu a další zápas, který budou muset s kritikou v zádech hráči Les Verts zvládnout, bude sobotní souboj s Lorientem.

Saint Etienne je zatím deváté a ztrácí pouhé tři body na pohárová umístění. Přesto média tento tým hodně kritizují. Velký tlak je vyvíjen jak na kouče Laurenta Rousseye, tak také na všechny hráče. Ti se rozhodli tento týden nekomunikovat s médii, a tak jediným, kde z klubu Saint Etienne pro média promluvil, byl tiskový mluvčí. Prý se komunikace obnoví až po zápase s Lorientem. Ten bude pro Les Verts důležitý, protože v něm budou potřebovat potvrdit zlepšení formy z minulého zápasu se Sochaux, ve kterém protrhli třízápasovou sérii porážek. Na straně hostů nebude pro souboj s Lorientem připraven nastoupit švédský útočník Lars Nilsson, který léčí chřipku. Dalšími chybějícími články týmu ASSE budou Cedric Varrault a Fredy Guarin.

Lorient se v této době nachází v jiném rozpoložení. Sice je až o dva body za svým sobotním soupeřem na dvanáctém místě, ovšem nyní drží čtyřzápasovou neporazitelnost. Hlavní zbraní Lorientu je kvalitní defeníva, která dovolila soupeřům v posledních čtyřech zápasech pouze jednou skórovat. Kouč Christian Gourcuff sestavil pro sobotní utkání devatenáctičlennou nominaci, ve které kvůli zranění chybí Yazid Mansouri a Hamed Namouchi. Otazní visí i nad startem Alaina Cantareila.
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Audard – Jallet, Marchal, Ciani, Morel - Hautcoeur, Ewolo, Abriel, Le Pen - Vahirua, Saifi.
AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:
Janot – Perrin, Tavlardis, Sall, Tiene – Dabo, Feindouno, Landrin, Matuidi, Payet – Gigliotti, Ilan.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 2.90 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Metz - AJ Auxerre  (sobota 20:00)
Návštěvníky utkání mezi Métami a Auxerre čeká atmosféra nahánějící hrůzu. Skupina fanoušků Mét, kteří si říkají "Generation Grenat", má v plánu zablokovat západní tribunu. Chtějí prostestovat proti špatným výsledkům a vedení klubu. Jsou zděšeni umístěním týmu v lize. Po 15. kole jsou Méty beznadějně poslední a podařilo se jim jen jednou zvítězit.

"Naše neštěstí chceme vyjádřit symbolicky, jednu tribunu proto necháme úplně prázdnou," řekl jeden z vedoucích skupiny Xavier Schmitt. Vedení klubu chápe zklamání z výsledků, ale s protestem fanoušků zásadně nesouhlasí.

Méty v minulém kole prohrály s Marseille 1:3 a vypadá to, že je sestup nemine. Naopak výhra 3:0 nad Le Mans zvedla Auxerre ze sestupových příček. Zároveň se stalo jedním z pěti týmů, které mají na kontě 17 bodů a těsně se drží nad sestupovým pásmem.

Métám budou chybět zranění Gygax a Bessat, start Agouaziho je nejistý. Za Auxerre nenastoupí Thomas, Martin, Traore a Issa Ba.
FC Metz - pravděpodobná sestava:
C. Marichez, G. Bong, J. Strasser, P. Diop, C. Gueye, V. Bessat, L. Agouazi, M. Pjanic, P. Delhommeau, P. Cissé, W. Aguirre
AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:
O. Sorin, K. Chafni, G. Tamas, S. Traoré, J. Mignot, K. Lejeune, T. Kahlenberg, B. Pedretti, I. Jelen, D. Oliech, D. Niculae
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.80 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Girondins Bordeaux - Toulouse FC  (neděle 18:00)
Slavnostní nádech bude mít utkání mezi Bordeaux a Toulouse. Domácí Girondins nastoupí k dvoutisícímu zápasu v nejvyšší francouzské soutěži. Bordeaux hraje první ligu od sezóny 1945/46, přičemž jen na jeden rok sestoupilo o patro níže. Hostem slavnosti bude Alain Giresse, který za Bordeaux odehrál 719 zápasů a vstřelil 158 gólů.

V posledním ligovém kole museli Girondins zkousnout překvapivou a hlavně potupnou porážku 0:5 v Caen. Polehčující okolností je, že Bordeaux dohrávalo zápas v devíti lidech. Tento víkend si budou chtít napravit reputaci a dokázat, že třetí místo v tabulce není náhoda. Domácí chtějí v tomto utkání jednoznačně zvítězit. Do útoku je vedle ostrostřelce Belliona připravena trojice útočníků: Chamakh, Cavenaghi a Jussie.

Toulouse v týdnu opět prohrálo v Poháru UEFA, tentokráte nestačilo na FC Curych a po porážce 0:2 se i nadále krčí na posledním místě skupiny E bez zisku jediného bodu. Hosty trápí hned několik zraněných. K zápasu nebudou připraveni Cetto, Congre ani Brazilec Cesar.

Pro trenéra Toulouse Baupa to bude zvláštní zápas. Bordeaux totiž vedle v letech 1998 – 2003 a získal s ním ligový titul. Při návratu ve službách jiných týmů se mu v Bordeaux nepodařilo zvítězit. Podaří se mu to tuto neděli?
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
U. Ramé, F. Marange, S. Diawara, R. Bregerie, Alonso, J. Micoud, A. Diarra, Fernando, G. Wendel, Jussiê, D. Bellion
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
N. Douchez, A. Ebondo, D. Arribagé, M. Cetto, H. Ilunga, A. Paulo César, N. Dieuze, A. Emana, M. Sissoko, F. Mansaré, J. Elmander
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valenciennes FC - Stade Rennes  (neděle 18:00)
Ambiciózní klub z Rennes cestuje do Valenciennes, kde bude chtít domácím oplatit nedávnou porážku 0:2 z Francouzského poháru.

Rennes jsou v tabulce čtvrtí, na své hostitele mají náskok dvou bodů. Příliš se jim ale nedaří v Poháru UEFA, po středeční prohře 0:3 v Hamburku se jejich postupový sen rozplynul. "Nevyhovuje nám hrát zápasy každé tři dny. V takových podmínkách se na výsledek vždy dost nadřeme. Nyní nás čeká soupeř, který je na domácím hřišti velmi silný. Nebude to vůbec lehké utkání," řekl trenér Dreossi.

V minulém kole fotbalisté Rennes prohráli s Lyonem 0:2, naopak Valenciennes se daří, z posledních sedmi domácích zápasů má na kontě pět výher a dvě remízy. Navíc brankář Pennetea doma nedostal gól už 444 minut. Pro Valenciennes také hovoří historie, Rennes na jejich půdě vyhráli pouze jedinkrát, před čtyřiceti lety.

"Doma chceme zůstat i nadále neporaženi. Rennes je výborný tým a proti nám budou chtít určitě zvítězit," uvedl obránce domácích Mater pro klubový server www.va-fc.com.

Rennes se stále rozšiřuje seznam zraněných. Do hry nebudou připraveni Edman, Etienne, Didot, Mbia, Luzi, Danze a Esteban. Trenér Valenciennes Kombouare bude postrádat jen Ripperta.
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau – Traore, Mater, Ouaddou, Sommeil – Belmadi, Saez, Sanchez Moreno, Roudet – Savidan, Sebo. Pujol.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Puoplin – Fanni, Hansson, Borne, Edman – Leroy, Sorlin, Cheyrou, Thomert – Wiltord, Briand.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.90 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - Racing Strasbourg  (neděle 21:00)
Průměrný tým Štrasburku pojede na Stade Gerland pokusit se přerušit sérii vítězství Lyonu proti nováčkům. Olympique doma totiž vyhrál v posledních třech sezónách všech devět zápasů, v nichž se střetl s týmem, který právě postoupil z Ligue 2. Ovšem asi málokdo očekává, že by se tato šňůra mohla v neděli přerušit.

Svěřenci trenéra Alaina Perrina utržili nedávno facku od Olympique Marseille, ovšem naposledy se dokázali zvednou a porazit venku výborné Rennes. Navíc si v týdnu udrželi šanci na postup do další fáze Ligy mistrů, když uhráli remízu z katalánským velkoklubem FC Barcelonou. Nyní mohou Champions League opět hodit na chvíli za hlavu a soustředit se dobývání sedmého titulu z Ligue 1 v řadě. Další skvělou zprávou pro Perrina je, že se do zářivé formy vrací brazilský playmaker Juninho. Proti Barceloně vstřelil obě branky a stal se hrdinou večera. Hlavně jeho první gól typicky z přímého volného kopu stál za to. V dobré pohodě hraje i francouzský reprezentant a dlouholetá opora klubu Sidney Govou. Ten tvoří spolu s mladíky Benem Arfou a Karimem Benzemou neskutečnou útočnou sílu Lyonu.

Štrasburk se nenachází v nejlepším období pro rovnocenný souboj s Olympiquem Lyon. Nevyhrál ve třech po sobě jdoucích zápasech a nyní se pohybuje na desátém místě tabulky. Gregory Paisley, veterán s téměř dvěma sty starty ve francouzské lize, a Habib Bellaid, reprezentant Francie do jednadvaceti let, tvoří ideální stoperský pár, který drží vlajku Štrasburku. Navíc jim ještě mnoho práce ušetří výborný defenzivní záložník Rodrigo. Pokud tito tři odvedou proti Lyonu to, na co mají, bude Štrasburk, i přes nevýraznou formu, těžko k poražení. Na druhou stranu, vyhrát nad Lyonem?
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Vercoutre – Reveillere, Squillaci, Anderson, Grosso – Juninho, Toulalan, Kallstrom – Govou, Fred, Ben Arfa.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Cassard – Szelesi, Ducrocq, Paisley, Dos Santos – Rodrigo, Johansen, Cohade, Gameiro – Mouloungui, Mulenga.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Olympique Lyon15111332:1434
2.AS Nancy-Lorraine1494122:731
3.Girondins Bordeaux1574419:1725
4.Stade Rennes1573517:1524
5.Olympique Nice1565416:1223
6.Le Mans UC 721572621:2323
7.Valenciennes FC1564517:1622
8.AS Monaco1563619:1521
9.AS Saint-Etienne1563617:1521
10.Racing Strasbourg1555515:1320
11.Stade Caen1554617:1819
12.FC Lorient1547415:1719
13.Olympique Lille1538414:1617
14.Olympique Marseille1545614:1717
15.Racing Lens1545613:1617
16.Toulouse FC1445512:1517
17.AJ Auxerre1552815:2217
18.Paris Saint-Germain1537513:1716
19.FC Sochaux1527612:1913
20.FC Metz1514108:247

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele