Liga Portugal - souhrn 21. kola: Ztráty pro Porto i Benficu

09.02., 23:17, aktualizováno 13.02., 18:34
Komentáře a souhrny
Toni Borevkovič v souboji s Florentinem Luísem upadl na těžkém terénu (© AFP)

Další výbuch zaznamenalo Porto, které odjíždí s prázdnou z Aroucy. Sporting doma neměl větší problémy s Bragou, ta inkasovala v Lisabonu hned pět branek. Benfica se sice následně vrátila před svého městského konkurenta díky lepšímu skóre na čelo tabulky, plichtu z půdy Vitórie ale určitě bere jako ztrátovou. Estrela Amadora přehrála Portimonense a po dvou měsících naplno bodovala, díky čemuž se posunula o skóre před svého soupeře.

FC Arouca - FC Porto 3:2

12.02.2024 21:15

Góly: 1. Rafa Mújica, 30. Cristo González (pen.), 60. Jason - 9. Evanilson (pen.), 87. Francisco Conceição

V dobré formě hrající Arouca se nezalekla velkého soupeře a proti Portu si připsala čtvrtou ligovou výhru v řadě. Domácí tým se díky výhře 3:2 přiblížil bojům o evropské poháry, hostům naopak ujíždí titulový vlak.

Dobrá forma Aroucy z posledních zápasů se potvrdila už v první minutě utkání. Ospalá obrana Porto totiž vůbec nezachytila náběh Rafy Mújicy, který po Cristově centru zakončením rybičkou velmi rychle otevřel skóre zápasu.

Gól domácích ale nebyl jediným zvratem, který přišel v úvodní desetiminutovce. Už v 7. minutě neodhadl načasování souboje v pokutovém území domácí stoper Bambu a zfauloval Evanilsona. Nařízeného pokutového kopu se ujal sám faulovaný útočník a šanci s naprostým přehledem proměnil.

Porto se po vyrovnání rozjelo a začalo diktovat tempo hry. Ta tak ukazovala již předpokládaný obrázek, ve kterém se domácí spoléhali hlavně na protiútoky. Další šanci si však po čtvrthodině hry připsal hostující Galeno, jehož technickou střelu musel vyrazit brankář De Arruabarrena na roh.

Arouca se od úvodního gólu nedočkala jediné pořádné příležitosti, ale po půl hodině hry dostala skvělou šanci. Jason protečoval centr v pokutovém území Porta přímo do Pepeho ruky a sudí Almeida nařídil penaltu i na druhé straně. Tíhu pokutového kopu na svá ramena vzal Cristo a suverénním zakončením pod břevno doprostřed brány vrátil vedení na stranu Aroucy.

Porto s odpovědí opět dlouho nečekalo a opět byl ve hře Evanilson, který uprchl obraně domácích a s přehledem sám před brankářem skóroval. Jeho radost ovšem zkazil praporek pomezního rozhodčího symbolizující ofsajdové postavení. Toto rozhodnutí jako správně nakonec posvětil i videorozhodčí.

Od neuznaného gólu Porta naopak začali být domácí nebezpečnějším týmem na hřišti a dělali obraně soupeře velké problémy rychlým a přesným přechodem do útoku. Další gól už ale do změny stran nepadl a po ní Porto výrazně zvýšilo útočnou aktivitu.

Arouca se tak musela spoléhat zejména na dobrou obranu a spolehlivého De Arruabarrenu. Ten se hned v úvodu prvního poločasu vytasil se skvělými zákroky a zabránil rychlému vyrovnání po změně stran. Velkou šanci měl v 50. minutě po rohovém kopu Nico, ale uruguayský brankář jeho střelu z malého vápna vyrazil.

Potrestat neproměněnou šanci mohl na druhé straně v 58. minutě Mújica, ale jeho střelu zlikvidoval do té doby nijak zaměstnaný Diogo Costa. Nespolehlivá obrana Porta ale nakonec dlouho nevydržela a opět inkasovala. Španělský křídelník Jason si navedl z pravého křídla míč do středu, kličkou se zbavil Cardosa a přesnou střelou navýšil už na 3:1.

Porto s blížícím se konce zápasu stupňovalo tlak, ale mnohem víc hráčů Aroucy se s vědomím dvougólového náskoku zapojovalo do obrany. Nakonec se mu obranu podařilo v 87. minutě prolomit. Autové vhazování do pokutového území prodloužil Cardoso hlavou přímo na Conceiçãa, který v dobré pozici vrátil svému týmu naději na bodový zisk.

Osmiminutové nastavení tak slibovalo napínavou podívanou. Ta se ale nekonala. Maximální ofenzivní nasazení Porta totiž zcela eliminovalo ještě důslednější bránění Aroucy. V závěru navíc Cardoso nešikovně zfauloval Pucheho a viděl druhou žlutou kartu. Porto tak podruhé v řadě ztratilo v lize a pomalu vypadává ze souboje o mistrovský titul.

Více informací k zápasu

Vitória SC Guimarães - SL Benfica 2:2

11.02.2024 21:30

Góly: 35. Tiago Silva (pen.), 61. André Silva - 40. Rafa Silva, 90. Arthur Cabral

Vitória SC Guimarães potvrdila skvělou domácí formu a ve svém svatostánku opět obrala favorita. Proti Benfice domácí dokonce dvakrát vedli, ale zápas dohrávali v oslabení, které se hostům povedlo využít. Se zaslouženou remízou 2:2 každopádně budou rozhodně spokojenější domácí.

Stav trávníku a množství vody na něm bylo na hraně regulérnosti hned od úvodního hvizdu, což bylo výhodou hlavně pro domácí tým, který na svého soupeře vletěl. Už v 1. minutě musel Trubin zasahovat proti nebezpečné střele Joty a Vitória si už v prvních dvou minutách připsala tři rohové kopy.

Benfica o sobě poprvé dala vědět až po 20 minutách hry. Z volného přímého kopu nebezpečně střílel Kokcü, nicméně Charles míč vyrazil na rohový kop, ze kterého následně Benfica nic kloudného nevymyslela. Hrací povrch místo krásného fotbalu nahrával spíše tvrdým soubojům a ostrým skluzům, kterých bylo k vidění až moc.

Na Anatolije Trubina je v letošní sezóně naprostý spoleh a po půlhodině hry svůj tým skvěle podržel. Prvně proti povedené střele Handela a následně i proti stoprocentní šanci Borevkoviče po rohovém kopu. V rezultující skrumáži pak Kokcü podrazil v pokutovém území Ribeira a sudí Godinho nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se ujal muž s kapitánskou páskou Tiago Silva a proměnil ho naprosto suverénně, čímž rozjásal zaplněný stadión.

Dobrá nálada se však velmi rychle ztratila. Ve 40. minutě Antonio Silva uvolnil na pravém křídle průnikovou přihrávkou Di Maríu, který přes nohu šajtlí přesně našel v pokutovém území volného Rafu Silvu, a ten v jasné šanci nezaváhal. Postavení Silvy sice na první pohled působilo jako ofsajd, nejzkušenější ofenzivní hráči hostů měli akci na každý pád perfektně načasovanou.

Do kabin se nakonec šlo za nerozhodného stavu, avšak na stadiónu to ještě v nastaveném čase dvakrát zahučelo. Nejprve se po centru ze standardní situace dostal k nebezpečnému zakončení stoper Ribeiro, Trubin byl ovšem opět pozorný. Poté vyslal nadějnou střelu z dálky Jota, jenomže míč proplachtil těsně vedle brány.

Do druhého poločasu vstoupila lépe Benfica, který vyrukovala s vysokým napadáním, a to dělalo domácím problémy. Nakonec ale jako blesk z čistého nebe z prvního rohu po změně stran udeřila Vitória. Jotovi se konečně povedlo překonat Trubina. Zakončoval nicméně z ofsajdu, takže skóre zůstalo nezměněno.

Po hodině hry se již domácí regulérního gólu dočkali. Gaspar uvolnil na pravé straně Jotu, který mezi nohama Otamendiho poslal přízemní centr do pokutového území. Tam se před Antonia Silvu procpal jeho jmenovec André a z první poslal balón přesně k tyči - 2:1.

Slibně se vyvíjející zápas se Vitórii zkomplikoval v 63. minutě, kdy Borevkovič zajel skluzem do Florentina. Zákrok to byl ošklivý, nohama napřed, rozhodčí Godinho přitom neváhal ani vteřinu a ukázal chorvatskému stoperovi červenou kartu.

V ten moment začalo dobývání tvrze, jež se zdála podobně pevná jako zdi nedalekého slavného hradu v Guimarãesi. Domácí navíc neváhali využít jakékoliv příležitosti ke zdržení hry a na kopačky hráčů Benficy se přenesla nervozita. Té mohl využít Jota, jenž v 73. minutě utekl obráncům, ale jeho střelu vykopl fantastický Trubin.

Hráčům Benficy se na stále se zhoršujícím trávníku proti namotivovaným domácím nedařilo. Ti závěrečnou fázi zápasu naplno věnovali obraně a zdržování, což se jevilo být správnou taktikou. V 90. minutě si však nakonec naskočil na Di Maríův centr do šestnáctky nejvýše Arthur Cabral a vyrovnal stav utkání.

Šestiminutové nastavení drama ani velké šance nepřineslo a Vitória si nejspíš zaslouženě rozdělila s Benficou body za remízu 2:2. Domácí tým tak natáhl sérii duelů, ve kterých neprohrál před vlastními fanoušky, už na osm, ovšem jeho sedmizápasová vítězná šňůra skončila.

Více informací k zápasu

Sporting CP - SC Braga 5:0

11.02.2024 19:00

Góly: 8. Trincão, 18. Eduardo Quaresma, 71. Viktor Gyökeres, 73. Daniel Bragança, 85. Nuno Santos

Kuriozní trend zavedli hráči Sportingu a Bragy v zápasech konaných v Lisabonu. Sporting totiž v rámci 21. kola Ligy Portugal porazil svého soupeře ze severu potupně 5:0. Tento výsledek na Estádio José Alvalade zopakovali domácí proti Braze už potřetí v řadě a sami si nejspíš nemohli představit lepší pomstu za nedávné vyřazení v semifinále Ligového poháru.

Domácí tým měl o motivaci opravdu postaráno, neboť ve všech ještě rezonovalo vyřazení z pohárového semifinále, ve kterém spálil opravdu velké množství šancí. Není tak divu, že se Braga v úvodu zápasu proti rychlému tempu soupeře hlavně bránila. První náznak šance měl hned v prvních minutách po Gyökeresově průniku Pedro Gonçalves, první opravdová příležitost nicméně přišla na řadu v 8. minutě. Trincão vystihl Gómezovu špatnou rozehrávku a levačkou poslal z hranice pokutového území střelu na zadní tyč, na kterou brankář Matheus neměl nárok.

O necelých deset minut později nejspíš musely hráčům Bragy problesknout hlavou vzpomínky na poslední dva neslavné duely na Estádio Jose Alvalade. Gonçalves dostal přihrávku do volného prostoru za obranu a zatáhl míč až do pokutového území, kde upadl. Naštěstí pro něj z druhé vlny dobíhal stoper Quaresma a přesným zakončením zvýšil na 2:0.

Sporting byl směrem dopředu nebezpečný i po dvou vstřelených brankáchgólech. Do hry se sice dostali i hosté, ale museli řešit zejména nebezpečné protiútoky rychlých útočných hráčů. Po jednom takovém získali domácí výhodu volného přímého kopu z dobré pozice před pokutovým územím, jenže Trincão poslal balón jen vysoko nad.

V úvodu druhého poločasu se příliš nezměnilo. Braga v první půli Adána neohrozila, a naopak problémy s tím vymyslet něco dopředu měla i nadále. Až v 62. minutě se musel španělský brankář ve službách Sportingu natahovat proti Djalóvě hlavičce. V hlavní roli byl Djaló i v 70. minutě, kdy v dobrém postavení uvnitř pokutového území trestuhodně minul bránu.

Hra hostů se však zvedala, a tak domácí chtěli utnout veškeré pochyby. A povedlo se jim to právě jen o minutu později po velké šanci Djala. Trincão si na pravé straně hřiště navedl míč na svou silnější levačku a přesným centrem našel Gyökerese, pro kterého bylo v současné formě zakončení z voleje jednoduchým oříškem k rozlousknutí - 3:0.

Špatné vzpomínky na nedávné debakly na půdě Sportingu se začaly hráčům Bragy definitivně vracet v 73. minutě. Ochromená obrana hostů vůbec nehlídala průnikovou přihrávku Inácia ani náběh Bragançy, na kterého prodloužil míč do šestnáctky Gonçalves. Domácí středopolař tak měl jednoduchou práci a přidal za záda bezradného Matheuse už čtvrtý domácí gól.

Zápas se od dvou rychlých gólů Sportingu už jen dohrával a hru kouskovaly zbytečné fauly a nepřesnosti z obou stran. Odevzdaná sestava Bragy ovšem nedostatečně dostupovala soupeře, a ten měl tedy v ofenzivě hodně prostoru. V 85. minutě se k odraženému míči v oblasti penaltového puntíku dostal Nuno Santos a střelou šajtlí přidal už pátý přesný zásah svého týmu.

Sporting tak potřetí v řadě porazil Bragu na svém stadiónu 5:0 a alespoň na krátkou chvíli se vrátil do čela ligové tabulky. Jestli na něm zůstane, bude záležet na výsledku zápasu mezi Vitórií a Benficou. Lisabonský konkurent měl mimochodem i díky zápasu k dobru před začátkem tohoto kola dvoubodový náskok.

Více informací k zápasu

Další výsledky

13.02. 16:30
Gil Vicente
0:1
FC Vizela
Góly: 12. Samuel Essende
11.02. 16:30
Rio Ave FC
1:0
Casa Pia AC
Góly: 88. Abdul-Aziz Yakubu
10.02. 21:30
Boavista FC
2:1
Estoril
Góly: 15. Vincent Sasso, 29. Róbert Boženík - 54. Alejandro Marqués Méndez
10.02. 19:00
Moreirense
1:0
GD Chaves
Góly: 73. Madson
10.02. 16:30
SC Farense
1:1
Famalicão
Góly: 90+2. Bruno - 19. Sorriso
09.02. 21:15
Amadora
3:0
Portimonense
Góly: 6. Carlinhos (vl.), 13. Léo Jabá, 25. Kosuke Nakamura (vl.)

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
20
17
1
2
58 : 19
52
2
SL Benfica
21
16
4
1
46 : 14
52
3
FC Porto
21
14
3
4
35 : 16
45
4
SC Braga
21
12
4
5
44 : 32
40
5
Vitória SC Guimarães
21
12
4
5
34 : 22
40
6
Moreirense FC
21
10
5
6
26 : 24
35
7
FC Arouca
21
8
4
9
35 : 29
28
8
SC Farense
21
7
5
9
29 : 29
26
9
Boavista FC
21
6
6
9
29 : 38
24
10
FC Famalicão
20
5
8
7
19 : 24
23
11
Gil Vicente FC
21
6
4
11
30 : 35
22
12
Estoril Praia
21
6
3
12
35 : 37
21
13
Rio Ave FC
21
4
9
8
21 : 29
21
14
Estrela Amadora
21
5
6
10
22 : 32
21
15
Portimonense SC
21
6
3
12
23 : 44
21
16
Casa Pia AC
21
5
5
11
19 : 35
20
17
FC Vizela
21
3
7
11
19 : 38
16
18
GD Chaves
21
3
5
13
20 : 47
14

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
Benfica

Tvl ta Braga sa dostavi len na zapasy proti nam

Reagovat
Han střelil první

Potřetí v řadě na Alvalade 5:0. Každopádně zrovna pár týdnů zpátky Sporting sundali v poháru.

Reagovat
Benfica

Reagovat
Benfica

Omg v Guimarães ihrisko jak pre Taremiho.. co tak odlozit zapas?

Reagovat
Han střelil první

Je to hrozné a vytěžili z toho maximum. Dneska naprosto zasloužená remíza, Vitória byla nebezpečná i v oslabení. Pacheco s nimi dělá divy.

Reagovat
Benfica

Zasluzena remiza? Hodne, ale hodne stastna remiza, ten Cabralov gol este bude mat cenu zlata na konci ligy

Reagovat
MoonKnight

Vypadá to, že na jaře se s příchodem a opravdové konkurenci Leonarda Cabral trochu zvedl ne ?

Reagovat
Benfica

On sa dal dokopy niekedy v decembri, potom co vyrobil pruser ked ukazal prostrednik jednemu fanusikovi

Reagovat
Han střelil první

Přišla mi to jako zasloužené plichta. Vitória byla perfektně takticky připravená a Benfica zachovala klid, což jim zajistilo aspoň bod. Plus Trubin je momentálně nejlepší brankář ligy.

Reagovat
Benfica

Nj, ale teda na remizu to vobec nevyzeralo.. este ze ten Trubin je tak dobry

Reagovat
Benfica

Btw za normalnych podmienok, ziadna penalta, ziadna cervena.. ten zapas sa mal odlozit.. tam si to pytalo nejake krute zranenie..

Reagovat
Han střelil první

Důležité tři body pro Vizelu a opět skvělý Essende. Na toho by měly cílit všechny týmy v lize, co si ho mohou dovolit.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele