21. kolo
11.02.2024 21:30 CET
2 : 2
(1:1)

Reportáž

Toni Borevkovič v souboji s Florentinem Luísem upadl na těžkém terénu (© AFP)

Fantastická atmosféra, déšť a velká bitva. Vitória potvrdila skvělou domácí formu i proti Benfice

Vitória SC Guimarães potvrdila skvělou domácí formu a ve svém svatostánku opět obrala favorita. Proti Benfice domácí dokonce dvakrát vedli, ale zápas dohrávali v oslabení, které se hostům povedlo využít. Se zaslouženou remízou 2:2 každopádně budou rozhodně spokojenější domácí.

Stav trávníku a množství vody na něm bylo na hraně regulérnosti hned od úvodního hvizdu, což bylo výhodou hlavně pro domácí tým, který na svého soupeře vletěl. Už v 1. minutě musel Trubin zasahovat proti nebezpečné střele Joty a Vitória si už v prvních dvou minutách připsala tři rohové kopy.

Benfica o sobě poprvé dala vědět až po 20 minutách hry. Z volného přímého kopu nebezpečně střílel Kokcü, nicméně Charles míč vyrazil na rohový kop, ze kterého následně Benfica nic kloudného nevymyslela. Hrací povrch místo krásného fotbalu nahrával spíše tvrdým soubojům a ostrým skluzům, kterých bylo k vidění až moc.

Na Anatolije Trubina je v letošní sezóně naprostý spoleh a po půlhodině hry svůj tým skvěle podržel. Prvně proti povedené střele Handela a následně i proti stoprocentní šanci Borevkoviče po rohovém kopu. V rezultující skrumáži pak Kokcü podrazil v pokutovém území Ribeira a sudí Godinho nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se ujal muž s kapitánskou páskou Tiago Silva a proměnil ho naprosto suverénně, čímž rozjásal zaplněný stadión.

Dobrá nálada se však velmi rychle ztratila. Ve 40. minutě Antonio Silva uvolnil na pravém křídle průnikovou přihrávkou Di Maríu, který přes nohu šajtlí přesně našel v pokutovém území volného Rafu Silvu, a ten v jasné šanci nezaváhal. Postavení Silvy sice na první pohled působilo jako ofsajd, nejzkušenější ofenzivní hráči hostů měli akci na každý pád perfektně načasovanou.

Do kabin se nakonec šlo za nerozhodného stavu, avšak na stadiónu to ještě v nastaveném čase dvakrát zahučelo. Nejprve se po centru ze standardní situace dostal k nebezpečnému zakončení stoper Ribeiro, Trubin byl ovšem opět pozorný. Poté vyslal nadějnou střelu z dálky Jota, jenomže míč proplachtil těsně vedle brány.

Do druhého poločasu vstoupila lépe Benfica, který vyrukovala s vysokým napadáním, a to dělalo domácím problémy. Nakonec ale jako blesk z čistého nebe z prvního rohu po změně stran udeřila Vitória. Jotovi se konečně povedlo překonat Trubina. Zakončoval nicméně z ofsajdu, takže skóre zůstalo nezměněno.

Po hodině hry se již domácí regulérního gólu dočkali. Gaspar uvolnil na pravé straně Jotu, který mezi nohama Otamendiho poslal přízemní centr do pokutového území. Tam se před Antonia Silvu procpal jeho jmenovec André a z první poslal balón přesně k tyči - 2:1.

Slibně se vyvíjející zápas se Vitórii zkomplikoval v 63. minutě, kdy Borevkovič zajel skluzem do Florentina. Zákrok to byl ošklivý, nohama napřed, rozhodčí Godinho přitom neváhal ani vteřinu a ukázal chorvatskému stoperovi červenou kartu.

V ten moment začalo dobývání tvrze, jež se zdála podobně pevná jako zdi nedalekého slavného hradu v Guimarãesi. Domácí navíc neváhali využít jakékoliv příležitosti ke zdržení hry a na kopačky hráčů Benficy se přenesla nervozita. Té mohl využít Jota, jenž v 73. minutě utekl obráncům, ale jeho střelu vykopl fantastický Trubin.

Hráčům Benficy se na stále se zhoršujícím trávníku proti namotivovaným domácím nedařilo. Ti závěrečnou fázi zápasu naplno věnovali obraně a zdržování, což se jevilo být správnou taktikou. V 90. minutě si však nakonec naskočil na Di Maríův centr do šestnáctky nejvýše Arthur Cabral a vyrovnal stav utkání.

Šestiminutové nastavení drama ani velké šance nepřineslo a Vitória si nejspíš zaslouženě rozdělila s Benficou body za remízu 2:2. Domácí tým tak natáhl sérii duelů, ve kterých neprohrál před vlastními fanoušky, už na osm, ovšem jeho sedmizápasová vítězná šňůra skončila.

Autor: Martin Jedlička

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele