Liga Portugal - preview 21. kola: Vizela cestuje do Barcelosu

09.02., 08:48, aktualizováno 13.02., 08:51
Previews

Portugalská nejvyšší soutěž má ještě v úterý odpoledne na programu jeden zápas. Hrát se bude v Barcelosu, Gil Vicente se bude chtít odpoutat dále od sestupového pásma, přičemž po papírové stránce uvítá přívětivého soupeře. Na jeho půdu pocestuje poslední Vizela...

Gil Vicente FC - FC Vizela

úterý 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.46 - 3.69

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Arouca - FC Porto

pondělí 21:15

Porto v minulém kole pouze remizovalo s Rio Ave a jeho ztráta na první dva týmy ligové tabulky se opět prohloubila. Nyní zavítá do Aroucy, která se po nepovedeném začátku sezony zvedá a momentálně má sérii tří výher v řadě.

Oba týmy nejspíš mnohem raději vzpomínají na minulý ročník než prožívají tu současnou, ale pro Porto musí být momentální situace složitější. Loni tým Sérgia Conceiçãa bojoval do posledního momentu o mistrovský titul, letos mu však uniká už v únoru.

Nedá se říct, že by byla portská forma vyloženě alarmující, ale je rozhodně slabší než forma hlavní konkurence Sportingu a Benficy. Naposledy totiž Porto prohrálo před Vánocemi na půdě Sportingu, ale od té doby stihlo ještě dvakrát remizovat, což je v boji o titul výrazná komplikace.

Poslední remíza přišla minulý týden překvapivě na Estádio do Dragão. Porto nedokázalo využít domácího prostředí, přišlo o dvě gólové radosti kvůli ofsajdům a nakonec se zodpovědně bránícím soupeřem remizovalo 0:0.

Vzhledem k tomu, že Portu bylo uprostřed týdne kvůli povětrnostním podmínkám zrušeno čtvrtfinále poháru se Santa Clarou na Azorských ostrovech, měly oba týmy na přípravu celý týden. Poslední vzájemný zápas obou týmů nasvědčuje, že ani jeden z týmu tuto přípravu nepodcenil.

Remíza 1:1 ze 4. ligového kola na začátku září patří mezi zatím nejpamátnější zápasy probíhající sezony. Arouca se těsně před koncem základní hrací doby dostala do vedení, ale následovalo sedmnáctiminutové nastavení, které se ještě o dvě minuty protáhlo a na jehož konci Porto vyrovnalo.

Od té doby ušla pořádný kus cesty hlavně Arouca. Na lavičce skončil po špatných výsledcích Daniel Ramos a na jeho místo usedl Daniel Sousa, pod kterým se tým zvedá. Momentálně má za sebou v lize tři vyhrané zápasy v řade a může doma favoritovi zatopit.

Do hry se na Estádio Municipal de Arouca rozhodně nezapojí zraněná trojice hráčů domácího celku Vitinho, Quaresma a Kouassi. Hosté nadále nemohou počítat se stoperem Marcanem, jehož návrat je datován spíše na začátek dalšího ročníku. Mimo hru bude také Zaidu Sanusi, který nastoupil ve finále Afrického poháru národů.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.98 - 5.04 - 1.38

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Rio Ave FC - Casa Pia AC

neděle 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 2.90 - 3.54

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Sporting CP - SC Braga

neděle 19:00

Souboj tradičních rivalů z posledních let má na svém programu 21. kolo Ligy Portugal. Sporting v něm hostí čerstvé vítěze Ligového poháru z Bragy a motivaci k úspěchu mají oba týmy velkou. Sporting může svému soupeři oplatit vyřazení v semifinále již zmíněného poháru a navíc je ve hře o mistrovský titul, Braga je zase na čtvrtém místě pod tlakem stíhajícího rivala Vitórie.

Bylo velkým překvapením, když se minulý týden neodehrál zápas mezi Famalicãem a Sportingem. Rozsáhlé protesty a stávky policejních složek v celé zemi ovlivnily i organizaci fotbalového zápasu, který musel být pro nedostatek přítomných policistů zrušen. Z ulic ve Famalicãu se stala na krátkou dobu zóna chuligánů a portugalský fotbal a společnost má zase jedno velké téma.

Z fotbalového hlediska se řeší zejména to, jakým způsobem může tato organizační komplikace ovlivnit souboj o titul. Sporting totiž kvůli odloženému zápasu přišel o první místo, na které se díky zápasu navíc dostala Benfica. To samo o sobě ještě nic neznamená a Sporting má nadále svůj osud ve svých rukou, ale současná situace vede k nepodloženým spekulacím a rozděluje ještě výrazněji portugalskou fotbalovou veřejnost na dva nesmiřitelné tábory.

Sporting se totiž před zrušeným zápasem těšil z velmi dobré formy. Ve svém posledním ligovém zápase dal zapomenout na zklamání z Ligového poháru a převálcoval Casa Pia 8:0. Ve středu se pak vrátil do Leirie, kde se právě konalo Final four Ligového poháru, aby vyřadil z toho národního místní domácí tým.

To Braga se po zisku trofeje, díky čemu může považovat sezónu za úspěšnou, vrátila do tvrdé reality portugalské ligy. Před dvěma týdny v zápase s posledním Chavesem jen remizovala doma 1:1. Minulý týden si ovšem poradila s Moreirense, které je na šestém místě, a stále si pro příští sezónu důležité čtvrté místo.

To je důležité hlavně proto, že bude znamenat postup do Evropské ligy a ne "jen" předkola Konferenční ligy. Tuto sezónu má ale Braga silnou konkurenci v podobě rivala z regionu Minho Vitórie Guimarães, která pod trenérem Pachecem zaostává v tabulce jen o jeden bod.

Domácí před důležitým zápasem stále nemohou počítat se stoperem Diomandem, který je nadále s národním týmem Pobřeží Slonoviny. Mezi zraněnými pak v domácích řadách zůstává stoper St. Juste a pravý bek Fresneda, který se ovšem už alespoň zařadil zpět do tréninkového procesu. Hostům stále chybí jejich nejlepší střelec Banza, který je také se svou reprezentací na AFCONu. Zranění pak vyřadilo ze hry křídelníka a odchovance Sportingu v barvách Bragy Brumu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.78 - 6.85

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Vitória SC Guimarães - SL Benfica

neděle 21:30

Souboj týmů, které zdobí dobrá forma, nabídne utkání mezi domácí Vitórií Guimarães a hostující Benficou. Zatímco hosté vévodí ligové tabulce, domácí jsou na pátém místě, ale ze svého stadiónu si udělali těžce dobyvatelnou pevnost.

Jakoby totiž nad stadiónem držel v letošní sezóně ochrannou ruku sám slavný portugalský vojevůdce Alfons I. Portugalský, po kterém je svatostánek Vitórie pojmenován. Tým pod vedením Alvára Pacheca od listopadové prohry s Portem na domácím stadiónu vyhrál všechny zápasy a má tak na svém kontě sedm vyhraných zápasů v řadě.

To ale není vše. Od onoho utkání s Portem Vitória dohromady jen jednou prohrála a její současná forma je srovnatelná s formou jejího nadcházejícího soupeře. Naposledy Vitória zabodovala ve čtvrtek, když ve čtvrtfinále poháru porazila Gil Vicente 3:1. Navázala tak víkendovou hubenou výhru z Vizely, kde o třech bodech rozhodl jediným gólem v závěru zápasu André Silva.

Benficu tak rozhodně nečeká snadný zápas, ale role favorita se zbavit nemůže. I díky zrušenému utkání Sportingu se minulý týden dostala do čela ligy a očekávání fanoušků jsou prostá byť velmi náročná - vyhrát každý zápas.

To by byl pro družinu Rogera Schmidta ještě před rokem přijatelný úkol, letos však Benfica tak suverénním dojmem nepůsobí. Ano, v lize vyhrála posledních sedm zápasů a její forma je nejlepší za celou tuto sezónu, přesto nečekané herní a výsledkové výpadky nemohou fanoušky nechávat v dlouhém klidu.

Jeden takový výpadek nastal před necelými třemi týdny v semifinále Ligového poháru, kde Benfica nečekaně vypadla s Estoril. Sílu týmu však ukázaly následující zápasy, ve kterých Benfica v lize smetla Amadoru a Gil Vicente a tento týden ve čtvrtek vyhrála i pohárový zápas ve Vizele.

Domácí tým musí řešit jednu velkou komplikaci. Do zápasu nenastoupí jeho kapitán a brankářská jednička Bruno Varela. Devětadvacetiletý brankář se zranil v minulém kole ve Vizele a místo něj nastoupí zkušený Brazilec Charles. Kromě Varely nepustí zranění do hry ještě Villanuevu a Arcanja. Benfica nemůže nadále počítat se službami pařížského hosta Bernata a na marodce je také zimní posila Prestianni.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.18 - 4.18 - 1.63

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Farense - FC Famalicão

sobota 16:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.02 - 2.55

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Moreirense FC - GD Chaves

sobota 19:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.27 - 4.69

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Boavista FC - Estoril Praia

sobota 21:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.44 - 2.76

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Estrela Amadora - Portimonense SC

pátek 21:15

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.43 - 3.85

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SL Benfica
20
16
3
1
44 : 12
51
2
Sporting CP
19
16
1
2
53 : 19
49
3
FC Porto
20
14
3
3
33 : 13
45
4
SC Braga
20
12
4
4
44 : 27
40
5
Vitória SC Guimarães
20
12
3
5
32 : 20
39
6
Moreirense FC
20
9
5
6
25 : 24
32
7
FC Arouca
20
7
4
9
32 : 27
25
8
SC Farense
20
7
4
9
28 : 28
25
9
Gil Vicente FC
20
6
4
10
30 : 34
22
10
FC Famalicão
19
5
7
7
18 : 23
22
11
Estoril Praia
20
6
3
11
34 : 35
21
12
Boavista FC
20
5
6
9
27 : 37
21
13
Portimonense SC
20
6
3
11
23 : 41
21
14
Casa Pia AC
20
5
5
10
19 : 34
20
15
Rio Ave FC
20
3
9
8
20 : 29
18
16
Estrela Amadora
20
4
6
10
19 : 32
18
17
GD Chaves
20
3
5
12
20 : 46
14
18
FC Vizela
20
2
7
11
18 : 38
13

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele