Kvalifikace MS (Evropa) - preview prvních barážových zápasů

15.11.2013, 08:37, aktualizováno 15.11.2013, 08:37
Previews
Evropská část kvalifikace i MS 2014 brzy pozná poslední čtyři postupující. Šlágrem baráže má být souboj Portugalska a Švédska, jehož první část se odehraje v Lisabonu, Francie se představí na Ukrajině, Řecko hostí Rumunsko a Chorvatsko se musí popasovat s chladným prostředím na Islandu...
Portugalsko - Švédsko  (pátek 20:45)
Páteční večer by mohl mnohé napovědět o šancích dvou ambiciózních týmů. V Lisabonu se však bude odehrávat ještě jeden velký souboj: domácí Cristiano Ronaldo totiž v přímém střetu vyzve další hvězdu evropské kopané. Podaří se mu zazářit, nebo se z gólu bude radovat Zlatan Ibrahimović?

Přestože jde o postup celé zemi, v obou mančaftech se bude pozornost vztahovat především na duo velkých osobností evropské kopané. Zatímco Portugalci se pyšní Cristianem Ronaldem, Švédsko hodně spoléhá na schopnosti Ibrahimoviće. Dalo by se říct, že pro ega obou zmíněných pánů však není v základních skupinách mistrovství světa místo - postoupit může jen jeden z nich.

Kdybychom spočítali všechny zásahy obou útočníků dohromady, jen za probíhající sezonu bychom se dostali na skvostné číslo 39! Vysoký Švéd sice nepatří mezi nejmladší hráče barážových klání, ale i přes 32 let se cítí v doposud možná nejlepší formě. Na tiskové konferenci švédského týmu ještě před odletem totiž řekl: "Celou svou kariéru pracuji na tom, abych se neustále zlepšoval. I když už mám nějaký věk, cítím se ve velké pohodě. Myslím, že jsem ještě nikdy takhle dobře nehrál. Bude to tím, že opravdu tvrdě trénuji a měl jsem možnost hrát vedle těch nejlepších a za ty nejlepší kluby," nahlédl populární "Ibra" do své minulosti.

Mnoha osobnostem světového formátu se v poslední době klade jednoduchá otázka: Kdo je nejlepším hráčem uplynulého ročníku? Zlatan nemá žádného favorita, naopak si cení všech tří nejvýše postavených hráčů: "Podle mého názoru se Ribéry prezentuje opravdu skvěle. Vyhrál všechny důležité trofeje a stal se klíčovým hráčem týmu. Pak tady máme Lionela Messiho, který se prostě narodil s obrovským talentem. To je příklad člověka, který dostal dar od Boha. No a Cristiano Ronaldo je prostě fantastický. Všichni tři hráči jsou těmi nejlepšími," dodává rodák z města Malmö.

Statistiky stojí mírně na straně Švédů protože z posledních patnácti utkání podlehli Portugalcům pouze třikrát. Poslední dva duely však skončily bezbrankovou remízou, což budou chtít oba soupeři napravit. Ronaldo a spol. se sice chtějí kvalifikovat na třetí po sobě jdoucí šampionát, ale na domácí půdě Švédy už sedmkrát neporazili! Svěřencům trenéra Erika Hamrena se nepovedl poslední zápas, ve kterém podlehli favorizovanému Německu poměrem 5:3, Portugalci naopak již sedm posledních kvalifikačních utkání neprohráli.

Domácí Seleccao se možná bude muset vyrovnat s několika důležitými absencemi. Miguel Veloso nenastoupí zcela určitě, protože bolest v jeho levém kotníku je prý příliš velká. Kromě něj panovaly obavy o zdravotní stav také u dvojice Fabio Coentrao - Joao Pereira. Všem fanouškům domácího týmu pochopitelně zatrnulo, když čtvrteční trénink nedohrál ani Cristiano Ronaldo, podle posledních zpráv by ale útočník Realu Madrid chybět neměl. Ostatně, trenér Paulo Bento prohlásil: "Bylo to jen nepatrné zranění. Ronaldo odpočíval jen z preventivních důvodů. Počítám s ním do základní sestavy," uklidnil Bento překvapené Portugalce. Zlomí domácí hráči na domácí půdě švédské prokletí?
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Patricio - A. Almeida, Pepe, Ricardo Costa, Antunes - Meireles, Veloso, Moutinho - Nani, C. Ronaldo, Helder Postiga
Švédsko - pravděpodobná sestava:
Isaksson - Lustig, Nilsson, Antonsson, Olsson - Wernbloom, Elm - Larsson, Kacaniklic - Elmander, Ibrahimovic
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.90 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ukrajina - Francie  (pátek 20:45)
Někdejší vítěz mistrovství světa nemá na týmy bývalého východního bloku dobré vzpomínky. Nyní jej čeká další souboj o vše; přivítá je Ukrajina. Les Bleus však kromě nevýhody hostujícího týmu budou čelit také skvělé statistice Ukrajinců. Svěřenci trenéra Fomenka totiž již jedenáct utkání neprohráli!

Před dvaceti lety nastupoval Didier Deschamps k důležitému utkání proti Bulharsku. Záložník francouzské reprezentace však po uplynutí určeného času nemohl oslavovat - před diváky v Parku princů totiž národní výběr svému soupeři podlehl poměrem 2:1. Francouzi - tehdy ještě vedení trenérem Gerardem Houllierem - se kvůli prohře nedokázali kvalifikovat na nadcházející mistrovství světa pro rok 1994 a dodnes tuto ztrátu pociťují.

Chuť si Deschamps ještě coby hráč alespoň částečně napravil o čtyři roky později, když měl tu čest vést svou zemi k titulu s kapitánskou páskou na ruce. Také ve zbývajících třech šampionátech se Francie dokázala probojovat do závěrečné fáze, i když v letech 2002 a 2010 nepostoupila ze základní skupiny. Na německé půdě v roce 2006 ale byli Francouzi opět velmi blízko trofeje, když se dostali do finále. Památný zápas však nakonec rozhodly penalty, v nichž se díky poslednímu zásahu Fabia Grossa radovali Italové.

Ani vzpomínané výsledky však podle slov trenéra Deschampse nezahojily ránu, kterou vyřazení v roce 1993 způsobilo. Na tiskové konferenci to bývalý hráč Marseille či Juventusu komentoval následovně: "Možná je to už dvacet let, ale stále to mám v hlavě. Často na náš neúspěch myslím a rozhodně jej už nikdy nechci zažít. Čekají nás dva duely v pěti dnech a náš cíl je jasný - kvalifikovat se bez ohledu na cokoli jiného. Moji hráči dobře vědí, do čeho jdou. Jsou to profesionálové a to znamená, že hrají s chutí, citem pro odpovědnost a především se vždy snaží vyhrát," dodal rázně Deschamps.

V sestavě hostujících Francouzů by se měl objevit obránce Patrice Evra, který v posledních týdnech rozvířil poklidné vody národního týmu, když kritizoval několik sportovních komentátorů včetně Bixenteho Lizarazua. Kromě něj se Ukrajinci budou muset vyrovnat také se schopnostmi Francka Ribéryho, který zaznamenal čtyři góly v posledních třech startech za Les Bleus.

Hosty však na ukrajinské půdě nečeká nic snadného. Trenér Michajlo Fomenko proměnil slibný tým v opravdovou hrozbu, když s ním za dobu svého účinkování na lavičce ještě neprohrál. Ukrajinci jsou neporaženi již jedenáct zápasů, k čemuž vydatně pomáhá také organizovaná defenzíva. Ta už v posledních sedmi zápasech neinkasovala! Ani historie Ukrajiny však není bez kazu. Podobně jako Francouzi se musí i domácí tým vyrovnávat s několika minulými neúspěchy. Porážky od Chorvatska, Německa a Řecka totiž Ukrajincům nedovolily postoupit na mistrovství světa v letech 1998, 2002 a 2010.

To ale současného trenéra netrápí. Michajlo Fomenko na tiskové konferenci prohlásil: "O minulých zápasech mluví pouze novináři a fanoušci. Můj tým se nemůže trápit historií - hráči se mají zaměřovat jen na budoucnost," dodal zkušený trenér. Ten se bude nejvíce spoléhat na dvojici Jevhen Konopljanka a Andrij Jarmolenko. Zvládne ofenzivní duo dotáhnout Zbirnou na další šampionát?
Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Pjatov - Fedeckij, Chačeridi, Kucher, Ševčuk - Rotaň, Edmar, Jarmolenko, Bezus (Stěpanenko), Konopljanka - Zozulja
Francie - pravděpodobná sestava:
Lloris - Debuchy, Koscielny, Abidal, Evra - Pogba, Cabaye (Nasri), Matuidi - Rémy, Giroud, Ribéry
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Řecko - Rumunsko  (pátek 20:45)
V balkánském derby se rozhodně nedá očekávat hra bez emocí a pro oba celky je postup na světový šampionát nesmírně důležitý. Řecko startovalo na tomto svátku poprvé v roce 1994 v USA a nyní usiluje o svou teprve třetí účast, Rumuni se zúčastnili hned sedmkrát. Naposledy se však na MS probojovali v roce 1998, kde ve Francii skončili v osmifinále. Favorit této bitvy se dá odhadovat jen těžko.

Řecko bylo ve své kvalifikační skupině favoritem a zvládlo ji velmi obstojně. V deseti utkáních nasbíralo slušných 25 bodů a za normálních okolností by tento výsledek stačil na přímou účast, jenže nakonec skončilo druhé o skóre za konkurenční Bosnou. Také hosté ukázali svou kvalitu a získali 19 bodů, v těžké konkurenci skončili druzí za suverénním Nizozemskem, ovšem před silným Maďarskem a Tureckem.

Oba dva výběry se naposledy střetly symbolicky přesně před dvěma lety 15. listopadu 2011 v přátelském duelu, kde Rumunsko překvapivě zvítězilo v Řecku v poměru 3:1. Řecko se zúčastnilo předchozího MS v JAR a vypadlo ve skupině, stejně jako v roce 1994. Rozhodně má co překonávat, ovšem nejprve musí zvládnout tuto těžkou zkoušku.

Řecký trenér Fernando Santos bude mít na rozdíl od svého protějšku k dispozici téměř kompletní kádr, mírné zdravotní potíže má klíčový útočník Georgios Samaras a jeho start je v pátečním klání výrazně ohrožen. "Jsme zkušený tým, který dokáže v takovýchto zápase vyhrát o jeden gól a postoupit. Dobře víme o kvalitách soupeře, ale pevně věříme, že uděláme o krok více a kvalifikujeme se do Brazílie," uvedl optimisticky.

Rumunský stratég Victor Piturca musí řešit mnohem větší komplikace s marodkou. Citelně chybět bude obránce anglického Tottenhamu a zároveň kapitán reprezentačního výběru Vlad Chiricheş. Původní diagnóza zlomeného nosu se sice nepotvrdila a Chiricheş bude potřebovat jen speciální masku, nicméně nastoupí případně až do odvetného barážového utkání. Připraven nebude ani Mihai Pintilii, který se zranil v Lize mistrů minulý týden.

Kvůli zranění zad možná nenastoupí obvyklá brankářská jednička Ciprian Tatarusanu, kterého by mohl nahradit Costel Pantilimon. Ten v se v nedávné době stal jedničkou anglického Manchesteru City a zatím se mu daří velmi dobře. "Řecko je nesmírně silný, zkušený a velmi koncentrovaný výběr, který hraje chytře a vždy míří za dobrým výsledkem. My ale určitě máme šanci a chceme ji zužitkovat," uvedl odhodlaně Piturca.

Jeho slova potvrdil též záložník Razvan Cocis: "Účast na světovém šampionátu je nesmírně důležitá pro rozvoj naší kariéry. Za každou cenu se chceme na MS kvalifikovat a vydáme se ze všech sil. Máme dobrý přehled o strategii soupeře. Hraje velmi defenzivně a čeká na chyby, které umí potrestat. Našim cílem je na půdě Řecka skórovat, nicméně i bezbranková remíza 0:0 by pro nás byla dobrým základem pro odvetu."
Řecko - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Vyntra, Sokratis, Manolas, Holebas - Tziolis, Karagounis, Maniatis - Salpingidis, Samaras, Mitroglou
Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Matel, Goian, Gardos, Rat - Bourceanu, Lazar - Torje, Maxim, Tanase - Marica
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Island - Chorvatsko  (pátek 20:00)
Sníh a mráz, takové podmínky čeká na fotbalisty Chorvatska, kteří jsou v této baráži s Islandem jednoznačným favoritem. Hosté si zatím na severu Evropy užívají kvůli počasí nemalé problémy, dokonce museli svůj trénink přesunout do haly. Domácí, znalí lépe těchto podmínek, by této výhody mohli využít.

Hostující celek se o mistrovství světa v Brazílii bude prát již s novým trenérem. Kouč Igor Štimac totiž rezignoval na svou funkci ihned po ukončení kvalifikačního cyklu ve skupinách, a tak jeho místo převzal bývalý reprezentant Niko Kovač, který předtím působil u národního mužstva jednadvacítky.

Los přitom Chorvatům určitě přál, z možných soupeřů mu vybral toho nejnezkušenějšího, jenž se zatím na žádný evropský ani světový šampionát neprobojoval. "Psychicky jsme v naprosté pohodě a to je skvělé. Všichni jsme připraveni na to, co nás čeká v pátek, dáme do toho všechno," mluvil spokojeně záložník Luka Modrič.

Kovačova dužina si nehodlá na nic stěžovat. Pravda, je celkem smůla, že Island nikdy v historii nehrál soutěžní utkání v půlce listopadu, kdy na ostrově panuje již krutá zima, a že zrovna slunečné Chorvatsko jako první okusí nepříjemné přírodní živly. "Podmínky jsou přece pro oba stejné," mával rukou Modrič.

Ani domácí lodivod Lars Lagerbäck kvůli této skutečnosti nezoufá. "Pokud počasí bude špatné, tak pro oba. Většina hráčů je zvyklá hrát v těchto podmínkách. Připouštím, že jestli bude foukat a pršet, bude to větší boj," říkal pro uefa.com. "Zatím jsme vždy ukazovali skvělý přístup. Ale proti Chorvatsku musíme zůstat realističtí."

Oba celky by mohly mít v odvetě na Maksimiru nepříjemnosti s vykartovanými. Třeba u Chorvatska je v ohrožení Modrič, Mandžukič, Čorluka, Eduardo, Kranjčar, Schildenfeld, Rakitič, Vrsaljko, Jelavič i Kovačič. A to je pořádně dlouhý seznam. "Nevím, jak jsme mohli nasbírat tolik žlutých karet," uvedl Kovač.

Že by však svému týmu naordinoval kvůli tomuto faktu gentlemanštější hru? "Nehrajeme basketbal," rázně odmítal. "I Islanďané jsou na tom s možnými suspendacemi podobně. Byla by škoda dostat zbytečnou žlutou, ale když je prostě potřeba, faulovat se musí. To je důvod, proč máme široký kádr," vysvětloval.

Pro Island je postup ze druhého místa senzačním úspěchem, spíše se čekalo, že se do play-off probojuje Slovinsko nebo Norsko. Domácí mají velkou sílu především směrem dopředu, vždyť sedmnáct gólů za celou kvalifikaci vstřelilo i první Švýcarsko. Tam mimochodem dokonce uhráli divokou remízu 4:4.

V dobré formě je typický hrot Kolbeinn Sigthórsson, jemuž se daří v Ajaxu, zezadu by ho měli podporovat Gylfi Sigurdsson, jenž začíná dostávat v Tottenhamu stále více prostoru, spolu s Jóhannem Gudmundssonem a zkušeným Eidurem Gudjohnsenem. První utkání v Reykjavíku bude řídit Španěl Alberto Undiano Mallenco.
Island - pravděpodobná sestava:
Halldórsson - Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason - Gunnarsson, Bjarnason - Gudjohnsen, G. Sigurdsson, Gudmundsson - Sigthórsson
Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Vrsaljko, Lovren, Čorluka, Strinič - Srna, Modrič, Kovačič, Rakitič - Mandžukič, Jelavič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.40 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (344)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele