Korea versus Japonsko. Asijská Liga mistrů vstupuje do klíčové fáze

13.09.2011, 23:56
Tipy a analýzy
Zaujalo nás
Na starém kontinentu se ve středu Liga mistrů bude pomalu rozjíždět koncovkou prvního kola skupinové fáze. Její asijská obdoba však právě v tu chvíli nakročí do čtvrtfinále. A dá se očekávat další dominance východu nad západem...

Zastoupení v osmičlenné společnosti je přitom rovnoměrné. Západní fotbalové mocnosti reprezentují dva íránské kluby (Sepahan a Zob Ahan), jeden saúdskoarabský (Al Ittihad) a katarský Al Sadd. Proti nim stojí tři korejští vyslanci - Suwon, Jeonbuk a Seoul - doplněni osackou Cerezou. Los přitom zaručil alespoň jednoho semifinalistu oběma stranám: Osaka totiž stane proti Jeonbuku a Sepahan se střetne s Al Saddem. Přesto se dá očekávat, že celou soutěž zas a znovu opanují korejské kluby.

Těm v posledních letech nezvládali vzdorovat ani ti největší japonští giganti, přestože je tamější liga považována za daleko kvalitnější. Západ je pak dlouhodobě úplně mimo. Dva slepené triumfy Al Ittihadu v letech 2004 a 2005 znamenají jakýsi malý ostrůvek naděje pro ropný region.

To nedávná korejská bilance bere dech. Vloni tato ve všech směrech progresivní země dodala rovnou polovinu čtvrtfinalistů, předtím alespoň dva, z nichž se přitom rekrutoval vítěz. Co je však ještě pozoruhodnější: třeba před třemi lety se do této fáze Asijské Ligy mistrů nepropracoval ani jeden korejský celek. Nicméně od té doby tu 49milionový stát drží monopol - předloni prostřednictvím Pohangu, minule díky Seongnamu. A tenhle tandem, který ovšem letos ve čtvrtfinálovém výkvětu chybí, měl mimochodem své zářné období i v polovině devadesátých let. Tehdy si dokonce dohromady střihl neporušený hattrick - Seongnam slavil v sezóně 1995/96, Pohang kraloval dva příští roky.

Evropští experti by se přitom mohli ptát, proč zrovna Korejci? Když v J-League je zaprvé více peněz, zadruhé tu působí kvalitnější fotbalisté a zatřetí je tu o ligový fotbal i nesrovnatelně větší zájem...? Odpověď není složitá. Zatímco Japonci v Lize mistrů spatřují jenom slušné rozptýlení k jinak finančně lépe hodnocené domácí soutěži, Korejci úspěchy v mezinárodních měřeních považují za součást národní pýchy. Snáze než úhlavní rivalové tedy snášejí dálky nalétané v průběhu soutěže nebo fyzičtější hru západních celků.

Japonci navíc spatřili odstrašující případ v příběhu Gamby Osaka. Ta roku 2008, kdy se do čtvrtfinále probojovala hned trojice klubů ze Země vycházejícího slunce, sice ukořistila korunu pro vládce Asie, ovšem v domácí soutěži pak finišovala na potupné osmé příčce. V následujících třech letech proto v Japonsku dohromady registrovali stejné množství čtvrtfinálových účastí jako v onom jediném zlatém ročníku.

To dnešní korejští účastníci pokročilé fáze Ligy mistrů zabírají tři ze čtyř předních příček K-League. Pohang potom toho samého roku, co se radoval na mezinárodní úrovni, dokráčel i k utěšené korunce vicemistra ligy. To vše celkem dobře vypovídá o velkých kvalitativních rozdílech mezi oběma ligami. Pokud tedy Japonci poslední dobou sbírají větší úspěchy s reprezentací (viz lednový Asijský pohár), neměli bychom se alespoň odteď divit, že na klubové úrovni je ten trend zcela opačný. A letošek minimálně prozatím není výjimkou. Ačkoliv klání v základních skupinách přinesla vyrovnanou bilanci 3-2-3, osmifinále zůstalo věrno "osvědčeným" poměrům. Seoul vypráskal Kashimu a také Suwon od svého japonského soka - Nagoyi - ani neinkasoval...

Program čtvrtfinále:

14.9.2011 12:30 Cerezo Osaka - Jeonbuk Hyundai Motors (Nagai Stadium); odveta 27.9. 12:00 (Jeonju World Cup Stadium)

14.9.2011 12:30 Suwon Samsung Bluewings - Zob Ahan (Suwon World Cup Stadium); odveta 28.9. 15:50 (Foolad Shahr Stadium)

14.9.2011 17:00 Sepahan - Al Sadd (Foolad Shahr Stadium); odveta 28.9. 17:20 (Jassim Bin Hamad Stadium)

14.9.2011 19:35 Al Ittihad - Seoul (Prince Abdullah al-Faisal Stadium); odveta 27.9. 12:30 (Seoul World Cup Stadium)

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (31)

Přidat komentář
Erdovec

pěkný článek

Reagovat
Lorcan

Reagovat
Filip12

Osaka vyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

aj som si myslel, že ty rozumieš každej súťazi

Reagovat
smazaný uživatel

Kerá Osaka ?

Reagovat
smazaný uživatel

fantomas a jeho šikomoočka.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Staenly10

Víc přibližovat východoasijský fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Něco nového tam nemáš, křído. Fantomasi jed at se dozvíme ještě víc informací

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Seoul asi nebude špatnej...

Reagovat
smazaný uživatel

Celej rok nečekám na nic jinýho než na Asijskou Ligu Mistrůůů!

Reagovat
smazaný uživatel

Who cares?

Reagovat
smazaný uživatel

a co teprv oceánskou?

Reagovat
Woods

Asi tak, toto je fakt zbytocne.. Radsej keby sa viac venovali portugalskej lige...

Reagovat
fantomas

Když tu bude někdo, koho to bude bavit, at se jí třeba věnuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ešte keby niekto dal článok aj o Cope Libertadores, nebolo by to špatné. Myslím si, že v Ázii sa hrajú zaujímavé zápasy a kvalita šla za posledné roky hodne nahoru. Futbaloví ignoranti a ich názor ma nezaujímajú.

Reagovat
smazaný uživatel

tak,jistěže,však Japonci s náma remizovali

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, a nik ten blamážný výsledok u Japoncov nerozoberal

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

No teda, ten poměr v anketě mě až mile překvapil. Slibuju...

Reagovat
alias

super clanek, vice takovych, ktere priblizi i u nas mene sledovane souteze jako treba copa libertadores, copa sudamericana, brazilska, argentinska liga, africka liga mistru apod. Z nazoru tech blbcu co znaji jen Manchester united a chelsea si nic nedelejte

Reagovat
smazaný uživatel

super clanek.. mozna jeste stoji za zminku to, ze nebyt naprosto nepochopitelnyho nasazovani australskych tymu asi tak rok a pul po vitezstvi v domaci lize do teto souteze, mohli by do ni promluvit i oni..

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem sledoval Suwon a Zobahan, dobrý zápas. Suwon měl celý zápas jasnou převahu, ale zahazoval jednu šanci za druhou, zatímco Zobahan vytěžil z minima maximum. Ted koukám, že Osaka porazila Jeonbuk 4:3. Cerezo je můj černý kůn doufám že tu korejskou nadvládu prolomí AFC je super soutěž, já to řeknu na rovinu. Evropská liga mistrů mě už moc nebere, je to furt dokola, ale každého baví něco jiného, to je jasné.

Reagovat
smazaný uživatel

Cerezo má jednu slabinu, a tou je obrana. Aj v domácej lige dostávajú mnoho gólov. Takže s tým čiernym koňom by som nepreháňal. Ale vlsatne Korejské celky môže poraziť ich vlastnými zbraňami a to - že súperov prakticky prestrieľajú.

Reagovat
smazaný uživatel

Vidíš už začíná , každýmu nasází alespon 4 a finále je jejich

Reagovat
fantomas

3:4 z venku je pořád pro Jeonbuk paráda. Furt je to z mýho pohledu největší korejský želízko v ohni, takže to snad doma potvrděj. I když Japončíků mi je docela líto no.

Reagovat
jv

Pěkný shrnutí. Zpravodajství z Asie bych tu rozhodně uvítal. Už jen rostoucí množství Asiatů v evrospkých ligách vypovídá jasnou řečí, kam fotbal v Asii spěje.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele