ANALÝZA: Jak se změnila hra Bayernu bez Lewandowského a s Maném?

04.10.2022, 14:58, aktualizováno 04.10.2022, 14:58
Tipy a analýzy
Robert Lewandowski (© AFP)
Mnozí experti (včetně plzeňského kouče Michala Bílka) považují Bayern za jednoho z největších favoritů na celkový triumf v Lize mistrů. A to navzdory tomu, že dlouholetá klíčová palebná síla týmu Robert Lewandowski (34) už přesunula svou artilerii do Barcelony. Mnichovský klub místo něj v létě přivedl hvězdného Senegalce Sadia Maného (30), ten je však jiným typem hráče. Jak se s ním hra protivníka českého šampiona v Lize mistrů změnila? A co mu může africký fotbalista roku nabídnout?

Lewandowski na jihu Německa strávil osm let, během nichž nastřílel úchvatných 344 branek (v průměru přesně 42 na sezonu) a přidal 49 asistencí. Mané si v posledních letech podmanil Premier League, ve které se trefil 111krát a dalších 51 gólů připravil. Už tohle jednoduché srovnání naznačuje, že Mané se daleko víc věnuje tvorbě hry, zvlášť když se často pohybuje na křídle.

Ať už to v Bayernu chtěli, nebo ne, na odchod své legendy se začali připravovat už v předešlé sezoně. Mané je oproti Lewandowskému o 11 centimetrů menší a rozhodně by nebylo rozumné krmit jej dlouhými míči a centry. A těch s loňským příchodem mladého trenéra Juliana Nagelsmanna (35) výrazně ubylo.

Od sezony 2015/16 až do ročníku 2020/21 měl Bayern průměr vždy alespoň 21 centrů na zápas. Před šesti lety to bylo dokonce téměř 24. Pod Nagelsmannem se toto číslo radikálně snížilo, v tomto ročníku je to už pouhých 15 centrů. V Mnichově teď daleko víc využívají rychlé kombinace, díky nimž se dostanou do pokutového území ve velkém počtu hráčů. A v případě, že se první střela neujme, je ve vápně stále dost hráčů na to, aby se pokusili o dorážku.

Že jde o efektivní strategii, potvrzuje i počet střel, jichž Nagelsmannovi svěřenci v předchozí sezoně dosáhli - bylo jich nejvíc za posledních sedm let. A v dosavadních zápasech letošního ročníku v nastaveném kurzu pokračují. Jejich očekávané góly na utkání se zatím vyšplhaly na číslo 2.66, což je nejvíc od sezony 2015/16.

Vedle toho snížil Bayern i počet dlouhých míčů. V období s Lewandowským měl jejich průměr skoro 51 na zápas, nyní je to o 10 méně. Už polský útočník však podstupoval v minulé sezoně v kombinaci s menším počtem centrovaných i dlouhých míčů i méně hlavičkových soubojů než kdy předtím. Jako by se v bavorské metropoli už s předstihem začali pomalu chystat na to, že budou mít vepředu daleko menšího útočníka.

Mané se od Lewandowského neliší pouze výškou. Jde o hráče, který se nedostává do tolika šancí, ani tolik nestřílí. Góly ale rozhodně dávat umí, i když ne v takovém množství jako rodák z Varšavy. Bývalý hráč Liverpoolu naopak u gólů víc asistuje, častěji dribluje a také má větší počet přihrávek. I přesto, že se senegalský reprezentant v Liverpoolu čím dál častěji objevoval na pozici útočníka, pořád přidával hodně startů na křídelních pozicích.

V Bayernu je součástí ofenzivní čtyřky, v níž se dva prostřední hráči pohybují mezi liniemi a další dva na krajích číhají na hraně ofsajdu soupeře na náběhy za obranu. Mané dokáže zastat obě pozice. To, na jaké z nich se objeví, se odvíjí od toho, kdo s ním v ofenzivě nastoupí.

Když byli jeho kolegy Müller, Musiala a jeden z dvojice Gnabry, Sané (přičemž prvním dvěma jmenovaným to sluší primárně mezi liniemi), pohyboval se Mané hlavně na obranné linii soupeře a svými náběhy pomáhal zvětšovat prostor mezi řadami. Když se naopak na hřišti sešel kromě Müllera ještě s Comanem a Saném, tedy dvěma křídelníky, zaujal pozici mezi záložní a obrannou řadou soupeře.

Trenérovi chybí u Maného sebevědomí

Celkově Manému jeho role v nejúspěšnějším německém klubu sedí a v zápasech, které zatím odehrál, se ve statistikách pohybuje mezi svým působením v Premier League a Lewandowského érou v Bundeslize. Ve srovnání s angažmá na ostrovech má momentálně víc doteků ve vápně soupeře, víc střílí, dostává se do kvalitnějších šancí a v dosavadním počtu zápasů má i vyšší průměr gólů na utkání (0,5) než v týmu Reds (0,45). Naopak rozdá o zhruba osm přihrávek méně než a má i celkově méně akcí.

Jednoduše řečeno, Mané se v Bayernu pohybuje blíž soupeřově brance, ale přímá náhrada za polského reprezentanta to rozhodně není. Senegalský reprezentant totiž není tak zabijácký v zakončení, je schopný šance i pálit. Pokud ale vydrží v nastaveném tempu, měl by bez problému atakovat hranici 20 vstřelených branek za sezonu.

Podle Nagelsmanna si Mané na styl Bayernu stále zvyká. Proti Leverkusenu ukončil pětizápasový gólový půst (a jeho tým utnul nejhorší období v lize za posledních 20 let), to se Lewandowskému nestávalo. V dosud posledním vystoupení týmu v Lize mistrů s Barcelonou dokonce Mané ani nevystřelil na branku a po 70 minutách jej kouč vystřídal. "Líbilo by se mi od něj v jistých směrech víc. Hlavně co se týče sebevědomí. Aby se méně spoléhal na spoluhráče," uvedl kouč.

Autor: Livesport.cz / Petr Riska

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele